GymBeam
wisla

Oświadczenie Wisły Kraków ws. derbowej oprawy

2017-08-15

Nie cichną echa sobotnich Derbów Krakowa. Po oprawie kibiców Białej Gwiazdy przetoczyła się przez internet fala negatywnych opinii i artykułów, jakoby kibice Wisły promowali morderstwa na fanachCracovii i szczycili się nimi.

Na oprawie widniał transparent - "Boże miej litość nad naszymi wrogami, bo jak widzisz my jej nie mamy", a sektorówka przedstawiała kibica Wisły nad cmentarzem, na którym leżą lokalni rywale.

Przedstawiciele klubu z początku bronili się, mówiąc, że oprawę tę można interpretować na różne sposoby, a wczoraj wydali na ten temat oficjalne oświadczenie, którego treść publikujemy poniżej.

Oświadczenie Wisły Kraków:

"W związku z wydarzeniami, które miały miejsce przed meczem derbowym, Wisła Kraków SA oświadcza co następuje.

Klub wyraził zgodę na oprawę wielkoformatową, ale nie znał jej treści. Organizator został zapewniony, że zaprezentowana grafika będzie zgodna z prawem i przepisami regulującymi organizację meczów piłki nożnej w rozgrywkach Lotto Ekstraklasy. Wisła Kraków SA pochwala sportowy doping i zaangażowanie kibiców. We władzach Klubu nie ma jednak akceptacji dla zachowań nawołujących do nienawiści.

W związku z sobotnimi wydarzeniami przedstawiciele Wisły Kraków SA zostali wezwani na posiedzenie Komisji Ligi Ekstraklasy, które odbędzie się w środę 16 sierpnia 2017. Klub współpracuje z SKWK nad wyjaśnieniem zaistniałej sytuacji oraz w celu zapobieżenia podobnym zachowaniom w przyszłości."