GymBeam

Stadion w Gliwicach: Oświadczenie Górnika

2011-05-25
Stadion w Gliwicach: Oświadczenie Górnika

Sprawa gry Górnika Zabrze na stadionie Piasta elektryzuje śląskich fanatyków. W odpowiedzi na pismo kibiców Piasta Gliwice, swoje własne oświadczenie wystosowali także sympatycy Górnika Zabrze.

W odpowiedzi na Oświadczenie Stowarzyszenia Kibiców Piasta Gliwice pragniemy przedstawić stanowisko Stowarzyszenia Klubu Sympatyków Górnika Zabrze. 1. Powstający stadion w Gliwicach nie jest własnością klubu Piast Gliwice lecz gminy. W Gliwicach mieszka wielu kibiców Górnika Zabrze i ten stadion powstaje również z ich pieniędzy. Ten obiekt ma służyć mieszkańcom Gliwic, więc również kibicom Górnika Zabrze z tego miasta.

2. Kibice Górnika z Gliwic w żaden sposób nie oprotestowali budowy nowego stadionu, a mogli to uczynić. Dla przykładu w Warszawie fani Legii skutecznie przyblokowali inicjatywę budowy stadionu Polonii. Powstawanie nowych obiektów sportowych leży w interesie wszystkich kibiców, gdyż będą mogli z nich korzystać jako gospodarze lub goście.

3. Kibice Piasta w swym oświadczeniu napisali, że Górnik Zabrze nie był dla nich gościnny. Nie zgadzamy się z tym stwierdzeniem. Wielokrotnie kibice Piasta gościli na obiekcie Górnika Zabrze, czy to na meczu w Ekstraklasie, czy na meczu rezerw Górnika, bądź wspierając Odrę Opole w meczu Pucharu Polski. Tego samego nie możemy powiedzieć o działaczach Piasta, którzy wielokrotnie blokowali nam wejście na obiekt przy ulicy Okrzei w Gliwicach.

Fani Górnika Zabrze nie weszli na mecz Piasta z:

- Górnikiem Zabrze
- Wisłą Płock
- Concordią Knurów
- rezerwami Concordii Knurów
- GZKS Sośnica
- ŁTS Łabędy

4. Kibice Górnika Zabrze uczestniczyli w rozmowach z działaczami Piasta Gliwice w celu ewentualnego udostępnienia obiektu przy Roosevelta 81. Górnicy zasugerowali pomysł, aby Piast rozgrywał swoje spotkania w Wodzisławiu z czego działacze skorzystali. Chcielibyśmy przypomnieć również fakt, że Stowarzyszenie Kibiców Piasta Gliwice w tym okresie wystosowało oświadczenie z którego wynikało że "jeśli Piast będzie grał na Górniku, to oni będą te mecze bojkotować". Działacze Piasta chcieli grać w Zabrzu - ich kibice nie zgadzali się z tym.

5. Nie trafia do nas argument, że sympatycy Górnika Zabrze nie potrafiliby uszanować nowego stadionu w Gliwicach. Kibice Górnika Zabrze wielokrotnie gościli na nowych obiektach sportowych wybudowanych w naszym kraju i nigdy nie doszło na nich do żadnych aktów wandalizmu.