Ale ty nie pisz jak jest wg. ciebie tylko dowiedz się u źródła.Bo ja nie piszę jak to wygląda WEDŁUG MNIE,napisałem jak to wygląda według samych kibiców KSC.W s i d z e W pisze:jeszcze tylko jedna kwestia, bo w tej calej gownoburzy przeoczylem bujdy naczelnego czerwonego Rabina, a odnosił sie bezposrednio do tego co napisałem
Widzisz gnomie, jesli dla Ciebie ktoś kto ma inne zdanie to ''c**** wie'' - to nie powinienes wypowiadać sie na zadne tematy tutaj, no bo masz inne zdanie od nas , wiec potencjalnie c**** wiesz od samego początku....Red power pisze:W takim razie c**** wiesz co akurat nikogo tutaj nie dziwi :)W s i d z e W pisze: pisałem Tobie już kiedyś - apropo prowokacji i beki - nie uważam żeby Cracovia zrobiła z tego bekę. Zrobili w pewnym sensie z korzeni i historii swoją tożsamość.
Cracovia nazywając swoją bojówkę Jude gang czy wieszając izraelskie flagi w ten sposób zakpiła sobie z tego,że nazywano ich żydami.
[....]
Według mnie skoro tak się nie wstydzicie swojej historii,założycieli,których groby odnaleźliście,to powinniście zrobić coś w stylu Cracovii.Nie wiem zamiast galera warriors nazwać się jude warriors czy coś w ten deseń ;)
Co do Cracovii jak juz pisałem , wg mnie to że nazwali się Jude Gang, i zaczęli nawiązywać do tego, wręcz się z tym obnosić - to miało mało wspolnego z kpinami, prowokacjami , czy beką.
Chcieli po prostu zarzut kierowany w ich strone , czyli swoje tradycje i związki z żydami przerobić na swoje, i zrobić z tego jakiś swoj atut , pokazać że ich nie obchodzi to co mówią inni, bo oni sie tego nie wstydzą...
Po prostu zrobili z tego swoją tożsamość, tak jak Wisła postarała sie zrobić swoją tożsamośc z obelg w ich strone : ubeków, psów , klubu policyjnego itp, i chcieli na swoje przerobić to ''psiarskie postrzeganie''. Kazdy kto sie orientuje wie w jaki sposob to robili. Nie poszli tak daleko jak Cracovia, ale mniej wiecej o to samo chodziło. Zeby odebrać rywalowi pretekst do umniejszania , albo nawet zrobić z tego jakiś swoj plus. Wszedzie gdzie jest rywalizacja derbowa i jedni skupiają sie na drugim i chcą im dopiec tak to wygląda....
Gośc z Arki, ktory ma napewno większe pojęcie - też uparcie twierdzi że to co zrobiła Cracovia to beka, i kpiny z rywali - i pyta czemu ŁKS tak się nie zachował....
Dalej będe z tym polemizował , bo fakt że Cracovia skojarzyła sie z określeniem Jude , że na flagach mają gwiazdy Dawida ,na gadżetach , graffach - że chłopaki z JG mają podziabane rowniez gwiazdki z dwóch trójkatów - to dla mnie nie jest beka i jakoś mnie to na przykład nie śmieszy...
po prostu jest to ich tożsamośc, z która sie pogodzili i przerobili to na swój atut. i trzeba przyznać że odebranie tego ''argumentu'' rywalom w wojnie propagandowej - było strzałem w 10.
Cracovia była przychylna przed wojną Żydom,ale klubem stricte żydowskim przecież nie była.
Niektóre kluby jak chociażby Wisła,wprowadziły w 2 połowie lat 30tych przepis,który zabraniał przynależności nie-Polakom.Warta Poznań wystąpiła z żądaniem wprowadzeniem paragrafu aryjskiego i wykluczenia z PZPN klubów,piłkarzy i sędziów nie-chrześcijan.Wniosek poparła też Wisła.
W obronie praw żydów wystąpili Cracovia,Łks Łódź oraz Pogoń Lwów.
''W sezonie 1938 nagminnie gwizdano przeciw Cracovii i dopuszczano brutalną grę przeciw jej zawodnikom, natomiast dyskwalifikowano Pasiaków gdy bezkarnie faulowani sami wymierzali sprawiedliwość. Najbardziej kuriozalnym punktem tej kampanii było unieważnienie wygranego przez Cracovię meczu u siebie z Polonią po tym jak sędzia złożył samokrytykę w prasie. Mecz nakazano powtórzyć - to jedyny taki przypadek w historii polskiej piłki. Powtórzony mecz Cracovia przegrała zamiast trzeciego zajmując miejsce siódme.''