Często na tym forum czyta się w relacjach i komentarzach teksty w stylu:
"Gości około 100 dobrej ekipy"
Niejednokrotnie takie opisy pojawiają się po meczach na których nic się nie wydarzyło i nie było okazji by sprawdzić siłę bojową ekipy gości. I teraz moje pytanie: jakie kryteria owi fachowcy od oceny jakości ekip przyjmują wystawiając swoje notki.
Roddick pisze:Często na tym forum czyta się w relacjach i komentarzach teksty w stylu:
"Gości około 100 dobrej ekipy"
Niejednokrotnie takie opisy pojawiają się po meczach na których nic się nie wydarzyło i nie było okazji by sprawdzić siłę bojową ekipy gości. I teraz moje pytanie: jakie kryteria owi fachowcy od oceny jakości ekip przyjmują wystawiając swoje notki.
Wydaje mi sie, że jednak idzie ocenić czy dana ekipa to xcherlawe pikniki czy raczej jest w składzie troche osób lubiących mocne wrażenia. Wcale nie trzeba zaraz oceniać postury. Mniej więcej na oko można ocenić czy dana ekipa jest składem typowo piknikowyteż nie ... a kryteria podejrzewam trudno znaleźć jakieś konkretne. To sie raczej wie ... A wogole większość czeka na opis kogoś kto był i kto lepiej sie zna i potem leci masowe ksero jednego wpisu.
PS. Tak tylkop bronię tutaj tych speców od oceniania ekipek wyjazdowych
u mnie szacunek wzbudzili kibice Szombierek Bytom tym że przyjechali do nas na mecz w 7 osob , byli sami , zero policji z nimi , zero na stadionie , zadnej ochorny , na początku meczu wstali i krzykneli Szombierki Bytom, nie byli jakas super ekipa wagi cięzkiej w everlastach lonsach itp , zwykle chłopaki
Myślę że każdy kto miał styczność z treningami sztuk walki typu boks, kick boxing itp itd wie że najczęściej znaczna część osób które tam uczęszczają nie wygląda na zabijaków a raczej zwykłych chłopaczków za to umiejętnościami przebijają większość ,,pospolitych". Dla tego wkurwiają mnie teksty dotyczące zbyt małej ilości kilogramów na sektorze gości co ma być niby jednoznaczne z słabością ekipy. Liczą się umiejętności i charakter a dopiero później masa...przynajmniej takie jest moje zdanie.
Myśle, że najlepiej daną ekipe moga ocenić ci, którzy w niej są.Jeśli pewna grupa ludzi jezdzi ze sobą na mecze od dłuższego czasu to znają sie na tyle,że wiedzą jak zachowują sie w określonych sytuacjach, wiedzą jakie maja wady i zalety itp. itd.Wizualna ocena ekipy może byc myląca.
nie ma sie tu co licytować kto ma lepszą ekipe czy Radomiak czy Jaga byla ostatnio okazja i wiadomo co i jak...to że u Nas na Jage większość pomyka w pszczólkach to dobrze bo znaczy że sie utożsamiają z barwami i to że je nosimy nie czyni z nas słabej ekipy , bo tak nie jest napewno...
Gdzie_tam_bedziesz_łaził! pisze:Jakość ekipy winno się oceniać w sposób następujący:
-za długość włosów członków ekipy (od 5 cm w dół za każdy centymetr mniej 1 punkt)
-za dresy znanych i firm (hooligan,pretorian,bad boy) za każdy lampas 1 punkt
-za bandycki wyraz tważy (tutaj interpretacja dowolna skala od 1 do 6 )
-za znajomość łaciny (standardowo 5 słów za każde dodatkowe 1 punkt)
-za wiek poszczególnych członków (poniżej 15 lat 5 punktów,16-17 4 punkty,18-20 3 punkty,20-25 2 punkty 25-30 1 punkt pozostali 0 punktów)
-za krewkość i chuliganski spryt w demolce ogrodzenia (również dowolna interpretacja)
-za szybkość podczas ucieczek (za każdy kilometr na sekunde więcej powyżej 20 km/s 1 punkt)
Zapomniales dodac:
-za podzaiarane cialo (od 1 do 10)
-za ewentualny sprzet tez dodaktowe pkt
Co do ekipy Jagi to wydaje sie ze tam bardziej stawia sie na MT/KB niz na koks a to ze jest banda charakterna swiadczy starcie ze Slaskiem
Oceniac można różnymi kategoriami. My(Falubaz) w relacjach podajemy zawszę całkowitą liczbę wyjazdową i wyszczególnienie ilościowe ekipy od mocniejszych wrażeń. Podobnie jak my robią także inne ekipy żużlowe.
wydaje mi sie ze ubior tez ma znaczenie bo jak widzisz chlopakow z bluzach spodniach butach czapkach nike shox, adidas i innych to od razu sobie myslisz "sportowcy" a nie pikniki..