- Kibice w mediach (temat zbiorczy)

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

bylejaki

Re: - Kibice w mediach (temat zbiorczy)

Post autor: bylejaki »

Fragment z dzisiejszego Głosu Wielkopolskiego:
http://www.gloswielkopolski.pl/fakty24/ ... ,id,t.html
- Z tego, co wiem ANW to nic innego jak dawni skinheadzi, którzy teraz nie mają już łysych głów i normalnie się ubierają - mówi wieloletni członek poznańskiego Rozbratu. - Głoszą te same skrajne poglądy, ale w innym przebraniu. W takim, które jest bardziej akceptowalne dla społeczeństwa. Mają zakorzenienie kibicowskie, o ile pamiętam w 2009 roku na meczu w Lubinie sektor kibiców Lecha miał wielki baner z Romanem Dmowskim - dodaje. Członkowie ANW rozdawali w zeszłym roku swoje ulotki przed stadionem w dniu, w którym odbywał się mecz.
iparts.pl
N9-radom

Post autor: N9-radom »

Taka sama "prawda" jak i relacja Radomiaka (Szydłowca) w TMK po derbach......
del orno

Post autor: del orno »

N9-radom pisze:
Taka sama "prawda" jak i relacja Radomiaka (Szydłowca) w TMK po derbach......

Na ten temat się nie wypowiadam bo nie byłe świadkiem , ale sami kibice Radomiaka przyznali że farmazon straszy z relacją z derbów. Ale ta relacja jak najbardziej ogarnięta. Echo ten sam poziom co fakt ostatnio.
derex

Post autor: derex »

prawda i prawda... ale ten tekst jak dla mnie brzmi juz zalosnie :

"Dziwi nas również to, że kiedy zupełnie niedawno na meczu w Lipsku, młodym chłopcom z drużyny rocznika 1996 Radomiaka, kibice - notabene - zaprzyjaźnionej z Bronią Powiślanki w perfidny sposób ukradli flagę, to na łamach prasy nie znalazło się o tym nawet słowo, a dziś, ot tak, bez żadnych faktów i dowodów, z setek szalikowców Radomiaka, dzięki którym turniej odbył się w znakomitej atmosferze, robi się "terrorystów młodych piłkarzy".

Wytluszczenie moje.
Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin »

Bransoletki dla stadionowych chuliganów od 1 stycznia:

http://stylkibica.net/index.php?view=newsy_01
D.P.S

Post autor: D.P.S »

Co to pierdolili w TV ze od stycznia 2012 "kibole" z zakazami beda mieli załozone bransoletki na łape albo noge?. Widzial ktos?. Bransoleta ma monitorować aktualne położenie danej osoby tak by w czasie meczu siedziała w domu. Pan minister sie wkurwił.
Brist

Post autor: Brist »

W faktach był nawet o tym oddzielny materiał. I co zdziwiłem się bo była pokazana moza z 6sekundowa wypowiedz goscia z OZSK. Ale była to wypowiedz tzw. manipulowana czy jakos tak to sie nazywa. Czyli ze z calej wypowiedzi zostala pokazana ta urywkowa.
maciek_z_kalnu

Post autor: maciek_z_kalnu »

gw idzie na rekord chyba i pojawil sie 4 artykul w dniu dzisiejszym nt. Litara itp:)
Kogo reprezentuje "Litar"?

List od czytelnika
Na pierwszy rzut oka, "Wiara Lecha" to twór w polskiej piłce pionierski i niedościgniony. Stowarzyszenie jest współtwórcą unikatowej atmosfery poznańskiego stadionu, a na europejskie wyjazdy wysyła - dzięki relatywnie ostrej selekcji - rzeszę fanów znakomicie prezentującą klub i miasto, pracującą ku polepszeniu tragicznego wizerunku polskiego kibica. Do tego warto dodać akcje społeczne - krwiodawstwo, akcje dla domów dziecka, lokalny patriotyzm. Listopadowy wybryk szefa "WL" nie przekreśla całości tych dokonań.

Pytanie które nasuwa mi się od lat brzmi: jak bardzo aktywność społeczna "Wiary Lecha", chociaż często autentycznie wspomagająca potrzebujących i krzewiąca wielkopolskie wartości, służy jedynie odwróceniu uwagi od działalności pierwszorzędnej - kibolskiej, znaczy się.

Szefowie "WL" organizują - znakomicie zresztą - obchody rocznicy wybuchu Powstania Wielkopolskiego, zachłystując się polskością i wartościami narodowymi, ale nie mają problemu z agresją wobec pomalowanych w biało-czerwone barwy "za bardzo" i "nie po kibolsku". Urządzają zbiórki dla domów dziecka, zbiorowo wygrywając dla nich internetowe aukcje i konkursy, ale nie cofną się przed opluciem kobiety na oczach dzieci. Głoszą teorie honoru i tradycji, ale jak przyjdzie co do czego - osaczą i zelżą jednego z "nie swoich" całą grupą, tak by poczuć się plemiennie mocniej. Honor pełną gębą.

Swoją drogą żałuję, że taki skandal zdarzył się już teraz, a nie podczas Euro 2012. Wtedy oplucie za przesadny malunek czy "niekibolskie" maniery groziłoby np. holenderskiej albo francuskiej rodzinie. Sprawa rozeszłaby się szerszym echem, a wstyd dla Poznania, "Wiary Lecha" i PZPN-u byłby zapewne większy. Za układanie się z prostactwem, władze mojego miasta i mojego klubu na taki wstyd zasługują.

Nie można też nie przyjrzeć się liczbom: Stowarzyszenie skupia poniżej 2000 osób, mniej niż 10 proc. średniej frekwencji na stadionie i trzykrotnie mniej niż liczba kibiców na największych wyjazdach (Praga, Turyn, Manchester). Statystycznie nawet większość bywalców osławionej II trybuny nie jest członkami "WL". Markowicz to zatem żaden szef poznańskich kibiców, a co najwyżej herszt ich procentowo nieznacznego wycinka.

Nie znam wszystkich powodów wstrętu kibiców do "WL", znam te swoich przyjaciół i znajomych. Oni - niekoniecznie dobrze wykształceni, ale ambitni i kulturalni - brzydzą się plemienną kulturą "Kotła", nie hołdują wartości siły, nie mają w d... reszty stadionu. Jedno co mają to narzucane przez kogokolwiek reguły kibicowania. Na mecze przychodzą dla Lecha, adrenaliny i dobrej piłki. Mentalnie i cywilizacyjnie czują się na innej planecie niż "Wiara Lecha" i jej krewki, prymitywny przywódca. Identyfikują się z klubem i określeniem "Kibice Lecha" - i oni też będą czuli się prostacko opluci, bo cierpi ich wizerunek. A Markowicz wielokrotnie występował publicznie jako ich przedstawiciel.

Dlatego uważam, że rola "Wiary Lecha" w Lechu jest przeceniana, a klub i kibice - ci szanujący się nawzajem, bez ideologii i zapędów plemiennych - obejdą się bez niej doskonale. Kultura kibicowania bez przemocy jest w Poznaniu zakorzeniona lepiej niż gdziekolwiek indziej w kraju i poradzi sobie bez średniowiecznych zasad. Może obędzie się nawet bez publicznego opluwania kobiet.

A do ludzi pokroju "Litara" idealnie pasuje brytyjskie porzekadło: "możesz wyciągnąć człowieka z getta, ale nigdy nie wyciągniesz getta z człowieka". Niech więc wraca tam skąd przyszedł, na ławeczkę przed blokiem na poznańskich Ratajach. Tam będzie kompromitował tylko siebie.
źródło: gw Poznań
hmm

Post autor: hmm »

Litar:
Proszę obejrzeć CAŁY zapis z monitoringu i potem proszę o komentarz ludzi, którzy "kamieniowali" mnie za "oplucie kobiety" i "wyrzucenie rodziny z trybuny".
Proszę obejrzeć dokładnie.
Dziwnym trafem wyborcza wrzuca to przed jutrzejszą konferencją prasową, na której mieliśmy wyjaśnić pewne kwestie.
Dlaczego od razu nie pokazano całego zapisu?
Dlaczego różnym ludziom, od których chciano uzyskać komentarz pokazywano "cały materiał", który miał 7 czy 8 minut?
http://www.dailymotion.pl/video/xgtyfw_monitoring_sport
ZETKA

Post autor: ZETKA »

Widocznie spadek okolo 15% sprzedazy gazety to jest dla nich nic i moga sobie pozwolic na takie ataki a wiara Lecha znow bedzie musiala sie bawic w bojkot.
zoppot kurort

Post autor: zoppot kurort »

Jeszcze jedno, przy ww artykule jest ankieta czy Polska ma problem z kibolami. Najczęstsza odpowiedź że tak i to duży;) Opcja że wszystko jest dęte na trzecim miejscu,a na ostatnim czwartym: nic mnie to nie obchodzi:)
jurij

Post autor: jurij »

Niestety nagonka trwa, pewnie też w związku z dwoma zgonami kibiców. Policja też próbuje się wykazać w ostatnich dwóch tygodanich za dwie sprawy trafiło z Polonii Warszawa do aresztów 8 osób i to niestety pewnie nie koniec.
Beermistrz

Post autor: Beermistrz »

kocur1488 pisze: janusze mają wszystkie inne sporty do dyspozycji, niech tam kręcą swój doping
ostatnio na skokach narciarskich pokazali Afrykę - dmuchanie w wuwuzele!
I dwie flagi Jamajki chyba były o ile mnie wzrok nie mylił :lol:
zoppot kurort

Post autor: zoppot kurort »

To jest dopiero beka:D

Kontrowersyjne graffiti zniknie. Prezydent nakazał

Napis "Wrzeszcz. Nie lubimy obcych" utożsamiany z kibicami Lechii ma zniknąć z muru przy stadionie Lechii. Taką dyspozycje wydał władzom Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji, prezydent Gdańska Paweł Adamowicz.

Graffiti w pobliżu wejścia na stadion Lechii przy ul. Traugutta w Gdańsku...
Zamieszkanie i dyskusja wokół napisu rozgorzała, kiedy został opisany w jednym z trójmiejskich portali internetowych. Zareagowały władze MOSiR, do których należy płot znajdujący się w pobliżu stadionu Lechii przy Traugutta.

- Po tej publikacji zaprosiliśmy we wtorek rano na spotkanie kibiców, by sobie wyjaśnić parę kwestii - mówi.

Według Radia Gdańsk przed spotkaniem MOSiR chciał napis usunąć. Po spotkaniu zmienił zdanie. Jego rzecznik Grzegorz Pawelec oświadczył, że napis nie zniknie, bo nie zwiera żadnych treści, które są niezgodne z prawem.

Dziś próbowaliśmy zapytać, co doprowadziło władze MOSiR do takiej decyzji.

- Nie jest to treść wulgarna i obraźliwa i nie nosi znamion przestępstwa - potwierdził rzecznik.

Do rozmowy przyłączył się szef MOSiR, Leszek Paszkowski. Okazało się, że MOSiR jeszcze raz musi zmienić zdanie.

- Właśnie odebrałem telefon od prezydenta Pawła Adamowicza, który nakazał usunąć napis - poinformował nas Paszkowski. - Już go usuwamy.

Źródło: Gazeta Wyborcza Trójmiasto

A właśnie że taki h**;)
intifada

Post autor: intifada »

http://tvp.info/wiadomosci/wideo/01022011-1930/3793894

'Wiadomościach' TVP puścili materiał, między innymi o HZL. Przy okazji wspomniano o Litarze.
Jedynie wypowiedź ks Wąsowicza i dr Dudały z sesnem

No i do szkiełka załapał się jeden z grafów legijnych "Turysci 97"
ISBN

Post autor: ISBN »

Mieli oglądać walki MMA,
urządzili na trybunach bitwę

http://www.tvn24.pl/-1,1691423,0,1,miel ... omosc.html
zwierzak
Kontakt:

Post autor: zwierzak »

Ciekaw jestem kiedy media zrozumieją, że kibice to nie politycy i każda ich akcja wzbudza u nas konkretną reakcję. Kiedyś straszyli nas euro, dzisiaj mamy najlepiej zorganizowaną scenę kibicowską w Europie.

Za 2 tygodnie Kolejorz znów pewnie świetnie zaprezentuje się w pucharach i wtedy pewnie nawet najwięksi piknicy Lecha, którzy dzisiaj "opluwają" Litara zrozumieją o co w tym wszystkim chodzi. Ciekaw też jestem jak będzie wyglądał bilans członków Wiary Lecha po tej całej aferze.
ch.t

Post autor: ch.t »

ISBN pisze:Mieli oglądać walki MMA,
urządzili na trybunach bitwę

http://www.tvn24.pl/-1,1691423,0,1,miel ... omosc.html
dobry filmik
Brist

Post autor: Brist »

On chyba jest poł Poalkiem pol brazylijczykiem z tego co wiem. Wyemigrowal jak byl dzieckiem z Polski. Chyba pewny nie jestem.
ObserwatorTrybun

Post autor: ObserwatorTrybun »

Moim zdaniem akcja warta poparcia.
Cionek ma polskie korzenie, do tego uczy się i stara rozmawiać po Polsku (rozmowa wychodzi już mu bardzo dobrze).

Jestem przeciwnikiem zbierania c*** go wie kogo oby do kadry, ale ten przypadek jest trochę inny. Bo uważam że Cionkowi nie chodzi o grze w kadrze itp.

Każdy może mieć swoje zdanie w tej kwesti. Szanuje zdanie SzJ, jednak mam troche inne.

Kto będzie chciał to podpisze się pod petycją, kto nie to jego indywidualna sprawa.

Lepiej czytać i udzielać się w takich sprawach, niż pierdolić głupoty o teczowej trybunie czy jakiś tam aferach z wyborczej.
więcej: http://www.jagiellonia.cp2.win.pl/forum ... php?t=8848
19TSW06

Post autor: 19TSW06 »

ta mapa to była robiona chyba na szybkiego bo osiedla są tak zaznaczone jakby rzutkami ktoś to robił, Bieńczyce puste a osiedla Bieńczyckie czy Mistrzejowickie zaznaczone w Nowej Hucie, ktoś ma chyba baaardzo duże pojęcie o tym co robił
techniczny

Post autor: techniczny »

hehe to widzę jakaś gruba akcja z tymi mapkami jest, bo w jednym z lokalnych dzienników na Podkarpaciu pojawiła się taka:
http://i54.tinypic.com/20gjr6f.jpg

a tu myślę cały komentarz do tego wszystkiego:
http://demotywatory.pl/2666399/Takich-t ... nie-trzeba
Łowczyni

Post autor: Łowczyni »

Ze strony podkarpaccykibice.pl

"Jakiś czas temu otrzymałem TAKIE pismo. W załączniku znalazły się pseudonimy z forum wszystkich osób, które miały więcej niż 6 postów lub były moderatorami/administratorami. Dowiedziałem się, że mogę to pismo opublikować - stąd ten news. Zostałem poinformowany, że muszę udostępnić te adresy IP (w przeciwnym razie mogę być oskarżony o utrudnianie śledztwa, mój komputer mógłby zostać zabrany aż do wyjaśnienia sprawy). Podałem policji IP z których rejestrowali się wskazani w załączniku użytkownicy (ponad 300 osób). Bardzo chciałem pomóc również w drugiej prośbie i podać IP z ostatnich pięciu logowań niestety w skrypcie na którym stało forum (phpBB3) nie ma takich danych. No właśnie, dlaczego "stało forum" a nie "stoi forum"? Za sprawą policji miałem kilka godzin pracy ze spisywaniem IP więc postanowiłem z rozmachu zaktualizować forum do najnowszej wersji i postarać się naprawić aktualne błędy (trochę osób skarżyło się, że forum nie działa im poprawnie). Niestety zapomniałem wykonać kopii zapasowej forum a moje próby naprawy forum zakończyły się niepowodzeniem - wszystko się posypało, nie wiedziałem co z tym zrobić. Usunąłem więc forum, wszystko przepadło, za jakiś czas trzeba będzie zacząć od nowa.

Nie wiem po co policji te IP, może ktoś pisał coś niewłaściwego, ode mnie otrzymali IP z których rejestrowali się poszczególni użytkownicy. Może do pojedynczych osób zapuka kiedyś policja? Tylko co w sytuacji gdy na forum rejestrowało się rok czy dwa temu (gdy ono powstawało), kto to spamięta czy zakładało się swoje konto, czy może jakiś znajomy akurat korzystał z naszego komputera.

Co do szalików to nie martwcie się - są w produkcji, doprowadzimy sprawę do końca, będę o wszystkim informował przez stronę."
Czeresniowa2

Post autor: Czeresniowa2 »

Czyli mam rozumieć że śp. Robert Mittwerandu syn Polki i Nigeryjczyka który grał swego czasu w GieKSie Rakowie i w kadrze U-21 nie był Polakiem, a Cionek który nawet nie znał swoich pradziadków i zanim przeszedł do Jagi to pewnie słowa po Polsku nie umiał to jak najbardziej nim jest? Wiadomo że ze statusem reprezentanta łatwiej mu bedzie złapać dobry kontrakt i ot cała ideologia...
pattaya man

Post autor: pattaya man »

typowe wypociny wyborczej..jak mowia nasi informatorzy,jak doweidzielismy sei ze swojego zrodla...cytujac informatora wklejaja cytaty z forum lub slowa ktore moze sobie kazdy malo kreatywny czlowkiem wymyslec..szczytem naciagania jest zdanie,gdy informator donosi ze sprawcy sie nawciagali,on wie a psy prowadzace sledztwo nie wiedza i sprawa przeniesiona do wojewodzkiej.
blagam,nie cytujcie tych wypocin!!
BartekBP

Post autor: BartekBP »

Takich bzdur to ja już dawno nie czytałem...
GST/06

Post autor: GST/06 »

Troche stary artykul moze juz byl...
http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/se ... adam_danaj
wersu

Post autor: wersu »

http://sport.onet.pl/pilka-nozna/liga-e ... omosc.html

Może nieo kibicach ale nie wiedziałem gdzie wrzucić. Szkoda drugiej części tzn. 50% pojemności stadionu na rewanżowy mecz z Bragą. Chyba , że ten artykuł to ściema.
maciek_z_kalnu

Post autor: maciek_z_kalnu »

ciekawe czemu dali tydzien przed meczem kar a mieli 2 miechy od ost meczu Lecha w pucharach.
puszczyk

Post autor: puszczyk »

Nowy numer wydawanego w Poznaniu miesięcznika salezjańskiego Don Bosco prawie w całości poświęcony kibicom.

http://www.donbosco.salezjanie.pl/

zachęcam do kupowania (dostępny mni. w Empikach)
Z4T4N

Post autor: Z4T4N »

wersu pisze:http://sport.onet.pl/pilka-nozna/liga-e ... omosc.html

Może nieo kibicach ale nie wiedziałem gdzie wrzucić. Szkoda drugiej części tzn. 50% pojemności stadionu na rewanżowy mecz z Bragą. Chyba , że ten artykuł to ściema.

Ciekawe jak to sie potoczy dalej,biorac pod uwage fakt iz ponad polowa biletow juz zostala sprzedana. A moze to jakas prowokacja ze strony UEFA,moze poprostu sie boja ze np z czyms lub z kims sobie nie poradza. Ciekawe,ciekawe
ODPOWIEDZ