EuroInfo
-
Re: EuroInfo
do ABW http://www.youtube.com/watch?v=rZVInVlG ... re=related dokładnie to od 4:30 jest ta historia
,,Tolerancja jest cnotą ludzi bez przekonań" - Gilbert Keith Chesterton
-
co do RAD to sie zgodze, wracajac do Partizana to po tym calym wystepie w International FF u Dyera odj.....im zupelnie (ekipie Alcatraz) zachowuja sie jak celebrities, ten Łysy Dzonii wygladajacy jak alien mysli ze moze chodzic po wodzie, reszta nie lepsza, gosciu ktorego zgwalcili nie byl z BBB tylko z Torcidy...o nazywaniu kurestwa po imieniu zgodze sie ,rzeczywiscie nie ma co gloryfikowac jakiegos kraju (np. Serbii), wracajac do nazywania rzeczy po imieniu w Polsce slynne sa podwojne standardy o ktorych nie chce mi sie znowu pisac....a podsumowujac Belgrad to Partizan odstaje zdecydowanie .zółtymi papierami, zdarzenie z udzialem Radu bylo kilka lat temu teraz raczej z tego co wiem UF sie az tak zle nie zachowuja, poparli w przeciwienstwie do Grabarzy protest przeciwko aresztowaniu Urosza a takze mieli transparenty solidaryzujace sie z fanami Vojvodiny po tym jak Crna Ruka Partizana zabila kibola z Nwego Sadu Dejana. Co do pozostalych klubow belgradzkich i okolobelgradzkich czyli Zvezdy,OFK, Vozdovaca,Obilica i Zemuna to tam chlopaki szanuja nawzajem jakies ramy zasad walki...pozdro
TYBET JEST SERBSKI
-
Uprościłeś to. Jest różnica miedzy np. Hiszpanią a Francją, gdzie ultras to inny świat. We Francji jest sporo ekip. Podobnie Szwajcaria czy Ausria.blacha pisze:Zachodnia Europa wypada bardzo kiepsko pod względem kibicowania, dla nich liczy się tylko mecz, piłkarzyki itp. chodzą między sobą w barwach bez żadnych konsekwencji, dla mnie to jest totalna porażka, a takie sytuacje to codzienność we Włoszech, Hiszpanii czy Francji, moim prywatnym zdaniem to tego nawet nie można nazwać kibicowaniem. Prawdziwi kibice to Polska, Serbia, Turcja, Grecja, Argentyna czy Brazylia, reszta do odstrzału.
Śmieszne są również FC zagranicznych klubów zakładane w Polsce, po co to komu?
Swoją drogą to mógłby ktoś przedstawić scenę w Argentynie? Zdaję sobie sprawę, że już to gdzieś mogło zostać napisane, ale naprawdę nie chce mi się wertować 90 stron tego tematu.
Na wschodzie do tych co moi przedmówcy wymienili dodałbym chociażby jeszcze Bułgarię.
Ta oprawa i atmosfera na CSKA Sofia robi wrażenie:
http://www.youtube.com/watch?v=OmSFGimot8Y
Cypr: http://www.youtube.com/watch?v=9ADeE9Tc8Y8
W zasadzie wszystko na południowy wschód od Polski ma w miarę normalny klimat.
Co do Rosji pod wzgledem ultras bardzo dobrze, wraz z meczami reprezentacji, hooligans też, doping jest wg mnie słaby.
Z Ukrainy też widziałem parę fajnych opraw, może powrzucam jakieś fotki później.
Co do Argentyny i Brazylii, nie wyodrębniałbym ich tak z całej Ameryki Południowej i Środkowej. Wiadomo to są najsilniejsze piłkarsko i kibicowsko państwa, ale w innych klimat jest podobny. Chociażby derby w Tegucigalpie, stolicy Hondurasu podczas, których zgineły bodaj 2 osoby.
Przykład oprawy w Urugwaju, Nacional Montevideo, też robi wrażenie, jak każda w tym rejonie świata:
http://www.youtube.com/watch?v=nYxQpUiKI7s
I jak już piszemy o świecie, to są takie kraje jak Indonezja, gdzie fanatyków nie brak. Zamieszki na meczach są dość często, wyjazdy mają bardzo dalekie i liczne. Był artukuł o nich to wrzuce jak znajdę.
Całe szczęście nie cały świat jest zgniłym "zachodem". Coraz ciekawsza jest Azja i Afryka, oczywiście bardziej w klimatach ultras, czasami można się zdziwić.
-
Co do afryki to zgadzam się ale tylko kraje Arabskie Egipt, Tunezja, Algieria, Maroko bo tzw "czarna afryka" to dzicz niesamowita te vuvuzele czy jakoś tam ,różni szamani itp.
-
mniej znan kraje latyno-amerykanskie jak Wenezuela czy Peru tez maja scene o jakiej nawet nam sie nie snilo....
TYBET JEST SERBSKI
-
Dokładnie. Południowo-amerykańskie klimaty to jest dzicz o jakiej my nie mamy pojęcia. Tam są całe stadiony wariatów a my mówimy że jesteśmy najlepsi bo w ekipie jest 200 napakowanych hoolsów. A prawda jest taka że z naszej strony wyskoczyli by ci hoolsi a z ich strony cała horda tysięcy świrów którzy by zmietli panów ze sekscji gimnastycznej. Tam się na walki nie umawia w lasach po 20 osób tylko sie leje spontanicznie całymi bandami.
GOOD NIGHT left SIDE!
-
a mnie jakoś nie kręcą te latynoskie klimaty, wole naszą europejską scene tam jest jakis taki chaos w mojej ocenie może lepiej spiewaja i jest ich więcej ale ja tam wole europejską solidność
choć może nie mam racji

-
jednak gdyby czlowiek z Brazylii czy Peru spotkali sie w cztery oczy z prawdziwym Polskim chuliganem to by nie wyszli z tego cali
za nimi stoja liczby za nami umiejetnosci
za nimi stoja liczby za nami umiejetnosci
-
Osobiście jestem pod olbrzymim wrażeniem tej atomsfery
http://www.youtube.com/watch?v=XbhT3iXBcDY
Jak dla mnie jedynie Turcy mogą konkurować z ich fanatyzmem. I jeszcze jeden filmik tym razem z meczu Paragwaj - Argentyna i biegają tam piłkarze, ale w oczy niesamowicie rzucają się olbrzymie paragwajskie płutna, ciekawie to wygląda.
http://www.youtube.com/watch?v=rU8JvKNx ... re=related
A propos Turcji pozwolę sobie wkleić tekst socio z forum.wiaralecha.pl
Jak dla mnie petarda. Do tej pory maksimum doznan z meczy na zywo to byly derby Rzymu, jednak Turcja wymiata. Napiszę trochę o tamtej scenie kibicowskiej, z tego co wiem.
Najważniejsze grupy kibicowskie to:
- Besiktas JK "Carsi" (z perspektywy kibica tej drużyny podaję dalsze info)
- Fenerbahce "Genc Fenerbahceliler"
- Galatasaray "Ultraslan"
- Trabzonspor "Cilginlar"
- Bursaspor "Teksas"
- Ankaragücü "Gecekondu"
- Eskisehir "Kizilcikli"
- Sakaryaspor "Tatangalar"
Główna rywalizacja między kibicami odbywa się pomiędzy klubami z Istambulu (Besiktas - Fenerbahce - Galatasaray). Największą kosą Besiktasu jest Fenerbahce i dalej Galatasaray, Bursaspor i Ankaragücü. Bursaspor i Ankaragücü mają ze sobą zgodę.
Kibice Besiktasu rezydują w europejskiej części miasta. Besiktas jest częścią Istanbulu z własnym centrum, sklepami, restauracjami itp. Właśnie tam spotykają się kibice przed meczem i potem razem pochodem idą na stadion. Już wtedy zaczyna się totalna dzicz, która trwa non stop, przed, w trakcie i po meczu niezależnie z kim grają. Zresztą pochód to nie najlepsze określenie, przypomina to rwącą rzekę, która wylała z brzegów i porwała ciebie.
Galatasaray to raczej klub ludzi bogatych, ponadto dużo dziewczyn im kibicuje, rezydują oni również w europejskiej części miasta. Kibice tego klubu w głównej mierze wzorują się na kibicach innych drużyn (piosenki itd.)
Fenerbahce jest zlokalizowany w azjatyckiej stronie miasta i tam jest ich teren. Tak jak wspomniałem jest to największa kosa Besiktasu, jednak jest to godna ekipa prezentująca również fanatyzm przez duże F i budzi pełny szacunek u chłopców z Carsi.
Spotkania kibiców różnych drużyn poza stadionem nie są praktykowane, gdyż jest to w tamtych realiach niemożliwe. o czym dalej. Na stadionie i pod stadionem jest masa policji, która uniemożliwia kontakt kibiców przeciwnych drużyn. W przeszłości przed ważnymi meczami zdarzały się ofiary śmiertelne. Normalnym jest, że na wyjazdy zabiera się sprzęt (broń, noże, noże do kebabów itp.) jak mówią - w razie czego. Ludzie tam za swój klub są w stanie zrobić wszystko, ba nawet za złe słowo o swoim klubie są w stanie zrobić wszystko. Jeden przykład. Kiedyś Galatasaray Ultraslan miało trans: "Umrzeć za Ciebie" ripostą na to był trans Besiktasu Carsi "Zabić za Ciebie" (jak pamiętacie doświadczyło tego kilku kibiców Leeds).
Grupa Carsi za swój znak ma literę A, symbol anarchii, co było trochę dziwne w porównaniu z tym co jest u nas pod tym symbolem, ale ok co kraj to obyczaj. Za swoje hasło przyjęli: Carsi against... i tu w zależności co się dzieje są przeciwko: rasizmowi, Izraelowi, faszyzmowi, obecnemu rządowi itp. Są jakby to powiedzieć, politycznie niepoprawni. Biblią ich życia jest Besiktas i nic więcej się nie liczy.
Gdyby ktoś chciał kupić bilet na mecz to trzeba wejść na strone: biletix.com.tr odpowiednik naszego kupbilet.pl. Na ważne mecze ciężko dostać bilet, ludzię stoją całą noc dzień przed otwarciem kas. Można co prawda kupić bilet pod stadionem, ale za sporą kasę.
Tak jak można zobaczyć na tym składaku przed każdym meczem lider Carsi (Alen Markaryan) wchodzi na płyte i wszyscy zaczynają pomruk: ooooooooooooooh, potem na jego znak odliczają do trzech i krzyczą z całych sił dwa razy Besiktas a potem to już dwie godziny skaczą i drą się z pianą na ryju.
Prawde mówiąc ciężko to opisać, to trzeba przeżyć. Gęsia skóra na całym ciele. Gdybyście wzięli ze sobą dziewczynę to mogłaby sutkami kroić szybę jeszcze długo po meczu
Jak dla mnie jedynie Turcy mogą konkurować z ich fanatyzmem. I jeszcze jeden filmik tym razem z meczu Paragwaj - Argentyna i biegają tam piłkarze, ale w oczy niesamowicie rzucają się olbrzymie paragwajskie płutna, ciekawie to wygląda.
http://www.youtube.com/watch?v=rU8JvKNx ... re=related
A propos Turcji pozwolę sobie wkleić tekst socio z forum.wiaralecha.pl
Jak dla mnie petarda. Do tej pory maksimum doznan z meczy na zywo to byly derby Rzymu, jednak Turcja wymiata. Napiszę trochę o tamtej scenie kibicowskiej, z tego co wiem.
Najważniejsze grupy kibicowskie to:
- Besiktas JK "Carsi" (z perspektywy kibica tej drużyny podaję dalsze info)
- Fenerbahce "Genc Fenerbahceliler"
- Galatasaray "Ultraslan"
- Trabzonspor "Cilginlar"
- Bursaspor "Teksas"
- Ankaragücü "Gecekondu"
- Eskisehir "Kizilcikli"
- Sakaryaspor "Tatangalar"
Główna rywalizacja między kibicami odbywa się pomiędzy klubami z Istambulu (Besiktas - Fenerbahce - Galatasaray). Największą kosą Besiktasu jest Fenerbahce i dalej Galatasaray, Bursaspor i Ankaragücü. Bursaspor i Ankaragücü mają ze sobą zgodę.
Kibice Besiktasu rezydują w europejskiej części miasta. Besiktas jest częścią Istanbulu z własnym centrum, sklepami, restauracjami itp. Właśnie tam spotykają się kibice przed meczem i potem razem pochodem idą na stadion. Już wtedy zaczyna się totalna dzicz, która trwa non stop, przed, w trakcie i po meczu niezależnie z kim grają. Zresztą pochód to nie najlepsze określenie, przypomina to rwącą rzekę, która wylała z brzegów i porwała ciebie.
Galatasaray to raczej klub ludzi bogatych, ponadto dużo dziewczyn im kibicuje, rezydują oni również w europejskiej części miasta. Kibice tego klubu w głównej mierze wzorują się na kibicach innych drużyn (piosenki itd.)
Fenerbahce jest zlokalizowany w azjatyckiej stronie miasta i tam jest ich teren. Tak jak wspomniałem jest to największa kosa Besiktasu, jednak jest to godna ekipa prezentująca również fanatyzm przez duże F i budzi pełny szacunek u chłopców z Carsi.
Spotkania kibiców różnych drużyn poza stadionem nie są praktykowane, gdyż jest to w tamtych realiach niemożliwe. o czym dalej. Na stadionie i pod stadionem jest masa policji, która uniemożliwia kontakt kibiców przeciwnych drużyn. W przeszłości przed ważnymi meczami zdarzały się ofiary śmiertelne. Normalnym jest, że na wyjazdy zabiera się sprzęt (broń, noże, noże do kebabów itp.) jak mówią - w razie czego. Ludzie tam za swój klub są w stanie zrobić wszystko, ba nawet za złe słowo o swoim klubie są w stanie zrobić wszystko. Jeden przykład. Kiedyś Galatasaray Ultraslan miało trans: "Umrzeć za Ciebie" ripostą na to był trans Besiktasu Carsi "Zabić za Ciebie" (jak pamiętacie doświadczyło tego kilku kibiców Leeds).
Grupa Carsi za swój znak ma literę A, symbol anarchii, co było trochę dziwne w porównaniu z tym co jest u nas pod tym symbolem, ale ok co kraj to obyczaj. Za swoje hasło przyjęli: Carsi against... i tu w zależności co się dzieje są przeciwko: rasizmowi, Izraelowi, faszyzmowi, obecnemu rządowi itp. Są jakby to powiedzieć, politycznie niepoprawni. Biblią ich życia jest Besiktas i nic więcej się nie liczy.
Gdyby ktoś chciał kupić bilet na mecz to trzeba wejść na strone: biletix.com.tr odpowiednik naszego kupbilet.pl. Na ważne mecze ciężko dostać bilet, ludzię stoją całą noc dzień przed otwarciem kas. Można co prawda kupić bilet pod stadionem, ale za sporą kasę.
Tak jak można zobaczyć na tym składaku przed każdym meczem lider Carsi (Alen Markaryan) wchodzi na płyte i wszyscy zaczynają pomruk: ooooooooooooooh, potem na jego znak odliczają do trzech i krzyczą z całych sił dwa razy Besiktas a potem to już dwie godziny skaczą i drą się z pianą na ryju.
Prawde mówiąc ciężko to opisać, to trzeba przeżyć. Gęsia skóra na całym ciele. Gdybyście wzięli ze sobą dziewczynę to mogłaby sutkami kroić szybę jeszcze długo po meczu

Lech Poznań
-
Co do tej dziczy to nie przesadzajmy, w Polsce były/są wjazdy do szpitali,na chaty, wypierdalanie z pociągu, jazda furami ze szkolonymi pitbullami, podpalenia, wywózki do lasu, siekiery, maczety, kołki w łep i tak długa by wymieniać. Ale ten brodaty c*** i j***** chudy szczurek też mnie wkurwili jak to oglądałem - c*** im w oczy.
A jeśli chodzi o prawdziwych kibiców to wiadomo Polska potem Serbia/Chorwacja/Bośnia i Hercegowina, DDR, dalej Czechosłowacja, Bułgaria i Węgry. Grecja to pizdy i konfidenci, mongoły chodzą normalnie koło siebie na meczach CSKA-Spartak itp. "biją się" tylko za stadionem te ich zajebiste bandy, nikt nikogo nie kroi, nie wyzywa, nie napina się poprostu bez nienawiści sport
. U bydła z ukrainy chyba podobnie. Turasy na wyjazdach w Europie mają koszulki wszystkich klubów z Turcji, ale u siebie walą sie kosami do kebabów
. Są wyjątki jak starzy z Interu i Neapoli ale tam podobno chodzi Cammora więc trudno by byli pizdami jak reszta makaronów.(mógłby ktoś napisać więcej?)
I mam pytanie do kogoś zorientowanego jak wygląda sytuacja na Bałkanach, stoją tam na bramkach, interesy, mają swoje dzielnice itp?
A jeśli chodzi o prawdziwych kibiców to wiadomo Polska potem Serbia/Chorwacja/Bośnia i Hercegowina, DDR, dalej Czechosłowacja, Bułgaria i Węgry. Grecja to pizdy i konfidenci, mongoły chodzą normalnie koło siebie na meczach CSKA-Spartak itp. "biją się" tylko za stadionem te ich zajebiste bandy, nikt nikogo nie kroi, nie wyzywa, nie napina się poprostu bez nienawiści sport

I mam pytanie do kogoś zorientowanego jak wygląda sytuacja na Bałkanach, stoją tam na bramkach, interesy, mają swoje dzielnice itp?

Kolumbijski katar, zamiast burackiej fety
-
na Balkanach prawie identycznie jesli chodzi o tym czym trudnia sie na codzien "sportowcy"-mowie tu o bylej Jugoslawii i Bulgarii,pzdr
TYBET JEST SERBSKI
-
ogarnia mtylko Belgrad to wiem tylko ze Partizan i Rad nie maja zasad i wpadaja po 20 na 5 ze sprzetem, jedynie Zvezda stara sie walczyc z honoremEloFelo pisze:I mam pytanie do kogoś zorientowanego jak wygląda sytuacja na Bałkanach, stoją tam na bramkach, interesy, mają swoje dzielnice itp?
.
-
To może honor to dla nich pojęcie względne bo, albo podczas wycieczki do Polski CZB o nim zapomnialadanieleek pisze:ogarnia mtylko Belgrad to wiem tylko ze Partizan i Rad nie maja zasad i wpadaja po 20 na 5 ze sprzetem, jedynie Zvezda stara sie walczyc z honoremEloFelo pisze:I mam pytanie do kogoś zorientowanego jak wygląda sytuacja na Bałkanach, stoją tam na bramkach, interesy, mają swoje dzielnice itp?
.
Lech Poznań
-
puszczyk coś więcej na ten temat???
-
chyba chodzi o mecz z Dyskobolią, gdzie w drodze powrotnej na Lecha wypadli uzbrojeni lepiej jak pod Kosowym Polem na Turkówneo12 pisze:puszczyk coś więcej na ten temat???
political correct polskich stadionów- wszyscy kochamy Legię
-
ach te slynne 'sprzety" CZB...wiadomo ze sprawa byla wyjasniona potem ale nie musi wrocic na necie...pzdr
TYBET JEST SERBSKI
-
Z tego co wiem to w błąd wprowadził ich FC Warszawa i Lech i Delije uznali starcie za nierozstrzygnięte. Inna sprawa że nie tylko wtedy odmówili walki.

Kolumbijski katar, zamiast burackiej fety
-
Hmm konkretny pojeb z typa co niezmienia faktu,że u nas też zdarzają się rozne dziwne i chore rzeczy,słyszałem kiedyś że podobna sytuacja miała miejsce na wyjezdie panów spod znaku Niebieskiej R-ki tyle ze zrobili to wobec swojego kibica,nieiwem czy to prawda w każdym razie jak ktos wie cos na ten temat prosiłbym o sprostowanie!znajomyjenniferlopez pisze:zaprosili gościa z Zagrzebia na picie by na deser zgwałcić faceta nad grobem ich kompana.brodaty lepki wieprz aż się unosił tam z dumy do kamery.
P.S Wiem że to nieodpowiedni temat, mój post niema na celu napinki !!
-
A nie ma w Mediolanie identycznej sytuacji jak w Monachium,czy w Słupsku??milan club polonia pisze:Tak jak kolega wyżej napisał, ale klimat zupełnie odmienny, na codzień ludzie w barwach Milanu i Interu chodzą koło siebie bez żadnej reakcji, mało tego, na derbach Mediolanu są sektory mieszane, że jedni siedzą obok drugich
W naszych realiach brzmi to jak science-fiction
Polecam nowe TMK+ które ukaże się na koniec września, w którym będzie wywiad z członkiem legendarnej grupy Fossa Dei Leoni oraz relacja z ostatnich derbów Mediolanu
-
dla Mediolanu największa kosa to Juventus. tam klimat jest taki, że nie ganiają się po mieście co najwyżej napinka na derbach. nawet w Rzymie po derbach kolesie w różnych szalach szli spokojnie obok siebie. dla nich nasze klimaty to Dziki WschódAndrzej Farmazon pisze:A nie ma w Mediolanie identycznej sytuacji jak w Monachium,czy w Słupsku??milan club polonia pisze:Tak jak kolega wyżej napisał, ale klimat zupełnie odmienny, na codzień ludzie w barwach Milanu i Interu chodzą koło siebie bez żadnej reakcji, mało tego, na derbach Mediolanu są sektory mieszane, że jedni siedzą obok drugich
W naszych realiach brzmi to jak science-fiction
Polecam nowe TMK+ które ukaże się na koniec września, w którym będzie wywiad z członkiem legendarnej grupy Fossa Dei Leoni oraz relacja z ostatnich derbów Mediolanu
political correct polskich stadionów- wszyscy kochamy Legię
-
Albo taka atmosfera jak na Flamengo (Brazylia): http://www.youtube.com/watch?v=93V_ssgCwu0puszczyk pisze:Osobiście jestem pod olbrzymim wrażeniem tej atomsfery
Atmosfera jak w bajce.
Co do ich umiejętności chuligańskich, to rzeczywiście można mieć wątpliwości, ale barras bravas w Ameryce to gangi uzbrojone, klimat nieco inny niż w Europie. W Argentynie w walkach kibiców zginąło już ponad 200 osób. Wprowadzili niby coś jak zakazy stadionowe, ale będzie dobrze jak sobie poradzą z niewnoszeniem np. noży.
Miks opraw z tamtego regionu:
http://www.youtube.com/watch?v=Mv3pqwku4lc

http://www.youtube.com/watch?v=v6FGLMLab9M

http://www.youtube.com/watch?v=u7aysoHommY

http://www.youtube.com/watch?v=E3V_BU9PQso

Dokładnie północ Afryki. W czarnej Afryce panują już inne obyczaje. Dzicz jest skoro czyta się o 12 osobach, które zginęły w zamieszkach w Kongo bo piłkarza posądzono o czary. Co do vuvuzeli to np. kibice Ghany stanowczo sprzeciwiali się tej modzie z RPA, ale to zupełnie inny świat.neo12 pisze:Co do afryki to zgadzam się ale tylko kraje Arabskie Egipt, Tunezja, Algieria, Maroko bo tzw "czarna afryka" to dzicz niesamowita te vuvuzele czy jakoś tam ,różni szamani itp.
Algeria (derby stolicy) - 80 000 widzów:
http://www.youtube.com/watch?v=kdJowFFlYR0
Wogóle jak się czyta czy ogląda na yotube np. derby Tripolii (Libia) na stadionie na 80 tys., derby Kairu - stadion 74 tys., derby Teheranu (Iran) stadion na 100 tys., derby Kalukuty (Indie) - 100 tys. czy np. w Ekwadorze (który był bardzo lekceważony w Polsce przed mundialem w Niemczech) gdzie w Guayaquil jest Barcelona Sporting Club mający stadion na 90 tys. widzów, czy chociażby wspomniana wcześniej Indonezja, gdzie na Bung Karno może wejść ponad 100 tys. ludzi to się zastanawiam czym są te nasze inwestycje stadionowe w Polsce.
Może już było, ale ciekawy artykuł o Indonezji:
[link]
i to chociażby jest ciekawe.Choć kibice Persiji na co dzień dysponują stadionem mieszczącym 15 000, podczas finału w 2005 wykupili 105 000 biletów na Bung Karno. Przyjezdnych było 17 000, a od miejsca pochodzenia klubu dzieliło ich 3 500km.
I na sam koniec o wspomnianych wcześniej Bułgarach:
więcej na portalkibica.plZamieszki i efektowne racowiska w derbach Sofii
Policja aresztowała 150 osób, które dewastowały miasto i walczyły ze sobą przed meczem CSKA – Levski. Uszkodzone są pojazdy komunikacji miejskiej, a jednego policjanta chuligan rzucił nożem – podaje agencja Novinite.
Niedzielne derby Sofii znów skończyły się masowymi aresztowaniami. Nie doszło do zamieszek na stadionie, ale przed jego bramami starły się grupy chuliganów. Wcześniej wandale w barwach Levskiego dewastowali kosze na śmieci i niszczyli samochody. Cztery pojazdy komunikacji miejskiej są uszkodzone. W stronę jednego z policjantów nieznany sprawca rzucił nóż. Nie ma doniesień o rannych.
-
Ile Legi na ostatnim meczu ADO Den haag ? Bo widziana była flaga Legii
-
do BratB Legia to przecież zgoda Den Haag i jej flaga jest wywieszana nie zależnie czy ktoś jest z Legii czy nie choć w ostatniej kolejce Haga grała bodajrze z Utrechtem a więc b.możliwe że jakaś większa grupa L była na tym meczu
-
A mogłby mi ktoś opisac sytulacje w Rosji i na Białorusi ??
-
jak jest w Bosni?? (chodzi mi o kluby z Sarajeva)
-
w czechach ustawka banik-sparta:tu opis sparty i zdjecia ekipy:[link]
i tu opis banika:[link]
ustawka zakonczyla sie remizom
i tu opis banika:[link]
ustawka zakonczyla sie remizom
-
Zachwycajcie sie dzikusami z czarnego ladu czy odleglych Indonezji a nawet z Ameryki Pld, wasza sprawa i oczywiscie szanuje to ale dla mnie to sa tylko dzikusy i za nic nie chcialbym takiej atmosfery u nas. Zrozumcie ze tam jest inna kultura wogole zycie a co za tym idzie rowniez kibicowania. Ten ich spontan moze i jest porywajacay ale jak dla mnie to nie pasujacy do nas do naszej kultury. Jedyne co mi sie u nich podoba to ich piesni ktore spiewa caly stadion, ich dlugosc (nie tak jak u nas bardziej okrzyki niz piesni), melodyjnosc. A reszta: ciagle skakanie, bieganie po trybunach, walki na noze i bron palna, nadziubdzianie na plocie malych flag do mnie wcale nie trafia. Ktos tu pisal ze na derbach miast: Teheran, Trypolis, Kalkuta frekwencja siega 80 czy 90 tys. no i co z tego? Na Camp Nou na derbach czy innych waznych meczzach tez pewnie sa komplety ale jakosc tych kibicow wszyscy dobrze znamy. Tak samo draznia mnie Turasy a takze Grecy, szanuje ich tylko jak wczesniej napisalem za spiew a reszta jest dla mnie nie europejska (tylko sie nie czepiajcie, wiem ze Grecja lezy w Europie ale ich zachowanie nie jest do konca europejskie) wiec i nie moja, nie moja kultura, nie moj styl. Gdy ogladam jakis mecz z Turkami od razu przywoluje w pamieci sceny jakich teraz pelno w tv jakiejs masakry na Bliskim Wschodzie jak tam te turbany lataja, placza, wykrzykuja cos w strone nieba przy akompaniamencie kalasznikowow. Tam tez pelen spontan, taki sam jak ich stadionach i kultur im podobnych.
-
Jedna flaga jest na stałe w wyposażeniu kibiców z Hagi i jest na płocie na każdym meczu. Pozdrawiamneo12 pisze:do BratB Legia to przecież zgoda Den Haag i jej flaga jest wywieszana nie zależnie czy ktoś jest z Legii czy nie choć w ostatniej kolejce Haga grała bodajrze z Utrechtem a więc b.możliwe że jakaś większa grupa L była na tym meczu
-
Ja wiem to raczej odpowiedź do BrataB a zdaje się że o tę flagę chodzi fotka z meczu z Utrechtem
[link]

-
FK Sarajevo: http://www.youtube.com/watch?v=AfiMjN_iL70danieleek pisze:jak jest w Bosni?? (chodzi mi o kluby z Sarajeva)
Nie chodzi o nie wiem jaki zachwyt. Poprostu inna kultura kibicowania też może być ciekawa. To właśnie jest siłą piłki nożnej, że ten ruch rozchodzi się na cały świat. Przecież np. Japończycy jeżeli chodzi o doping, ultras i atmosferę wiele przejeli od Europy czy Ameryki Pd. Kiedy u nas za i na wszystko daje się zakazy Polacy czy Meksykanie w USA zaszczepiają atmosfere, która zaczyna przyciągać na soccer. Władze MLS dochodzą do wniosku, że młyny i oprawy meczowe mogą być magnesem, bo na matkach z dziećmi społeczności piłkarskiej się nie zbuduje.Jan_Kowalski pisze:Zachwycajcie sie dzikusami z czarnego ladu czy odleglych Indonezji a nawet z Ameryki Pld, wasza sprawa i oczywiscie szanuje to ale dla mnie to sa tylko dzikusy i za nic nie chcialbym takiej atmosfery u nas. Zrozumcie ze tam jest inna kultura wogole zycie a co za tym idzie rowniez kibicowania. Ten ich spontan moze i jest porywajacay ale jak dla mnie to nie pasujacy do nas do naszej kultury. Jedyne co mi sie u nich podoba to ich piesni ktore spiewa caly stadion, ich dlugosc (nie tak jak u nas bardziej okrzyki niz piesni), melodyjnosc. A reszta: ciagle skakanie, bieganie po trybunach, walki na noze i bron palna, nadziubdzianie na plocie malych flag do mnie wcale nie trafia. Ktos tu pisal ze na derbach miast: Teheran, Trypolis, Kalkuta frekwencja siega 80 czy 90 tys. no i co z tego? Na Camp Nou na derbach czy innych waznych meczzach tez pewnie sa komplety ale jakosc tych kibicow wszyscy dobrze znamy.
Jak u nas wszystkiego zakażą, to najlepsze atmosfery na stadionach za 20 lat moga być poza Europą. Barcelona różni się od tamtych wymienionych klubów, że jest oprata obecnie na komercji, tam zaś kibice są spontaniczni, a poziom piłkarski daleki jest od europejskiego.
Zaś o Ameryce Południowej można mieć różne zdanie, ale kiedy podczas meczów Copa Libertadores (naszej Ligi Mistrzów) wybiegają piłkarze i cały stadion śpiewa, wrze i unosi się dym z rac, świec, na całym stadionie migają stroboskopy itd. to taka atmosfera jest niedopodjebania. Wszyscy zakazujący pirotechniki powinni zobaczyć w czym ona niby przeszkadza?
-
Sorki mój bład ale o ta flage mi chodziłoneo12 pisze:Ja wiem to raczej odpowiedź do BrataB a zdaje się że o tę flagę chodzi fotka z meczu z Utrechtem[link]

-
- ostatnie ostrzeżenie
Możesz podać link do tego filmu?puszczyk pisze:Tak jak można zobaczyć na tym składaku przed każdym meczem lider Carsi (Alen Markaryan) wchodzi na płyte i wszyscy zaczynają pomruk: ooooooooooooooh, potem na jego znak odliczają do trzech i krzyczą z całych sił dwa razy Besiktas a potem to już dwie godziny skaczą i drą się z pianą na ryju.
Dzieci wesoło wybiegły ze szkoły. Zapaliły papierosy, wyciągnęły flaszki. Chodnik zapluły, ludzi przepędziły. Siedzą na ławeczkach i ryczą do siebie. Wszyscy mamy źle w głowach, że żyjemy...
-
http://www.youtube.com/watch?v=79K9AaT3Mpk Tak to mniej wiecej wyglada.Seth Gecko pisze:Możesz podać link do tego filmu?puszczyk pisze:Tak jak można zobaczyć na tym składaku przed każdym meczem lider Carsi (Alen Markaryan) wchodzi na płyte i wszyscy zaczynają pomruk: ooooooooooooooh, potem na jego znak odliczają do trzech i krzyczą z całych sił dwa razy Besiktas a potem to już dwie godziny skaczą i drą się z pianą na ryju.
-
co do naszej niedawnej dyskusji na temat czeskiego klimatu to warto odnotować że w weekend doszło do ustawki Sparty z Banikiem banda na bandę. Inicjatywa wyszła od ekipy z Pragi, która chciała się zrewanżować za wcześniejszą porażkę, tym razem uznano jednak remis. Bijatyka naprawdę najwyższych lotów, jeden chłopak z Ostravy trafił nawet do szpitala. Sparty 118 (w tym MFK Koszyce i FC Basel) z kolei Banika dojechało tylko 88 (18 GKS) gdyż mieli problem z samochodami. Do walki doszło niedaleko zjazdu na Brno.
[link]
[link]
-
co do sarajeva
to amsz tam 2 bosniackie ekipy. The Maniacs z Zeljeznicara, to nr 1 w BiH, i troche odskoczyli lokalnemu rywalowi Horde Zla z Fk Sarajewo, ktorzy mieli maly kryzys, ale i tak sa bardza silna ekipa, niewiele slabsza od Maniacs.
I masz trzeci klub z Sarajewa. Slavije Sarajevo. Klub kibicow serbskich. Teraz grali w UEFA za sprawa pucharu chyba i 2 miejsca w lidze. Ogolnie serbowie maja w Sarajewie swoja czesc miasta - taka ejdna duza dzielncie blokowisko, gdzie sa wlasnie kibice Slaviji. Sokolovi sie zwa. Ogolnie to tam roznie bylo. Kiedys mieli wieksza sile, potem prawie ze znikli, a obecnie troche sie odradzaja za sprawa dobrej gry ich klubu.
to amsz tam 2 bosniackie ekipy. The Maniacs z Zeljeznicara, to nr 1 w BiH, i troche odskoczyli lokalnemu rywalowi Horde Zla z Fk Sarajewo, ktorzy mieli maly kryzys, ale i tak sa bardza silna ekipa, niewiele slabsza od Maniacs.
I masz trzeci klub z Sarajewa. Slavije Sarajevo. Klub kibicow serbskich. Teraz grali w UEFA za sprawa pucharu chyba i 2 miejsca w lidze. Ogolnie serbowie maja w Sarajewie swoja czesc miasta - taka ejdna duza dzielncie blokowisko, gdzie sa wlasnie kibice Slaviji. Sokolovi sie zwa. Ogolnie to tam roznie bylo. Kiedys mieli wieksza sile, potem prawie ze znikli, a obecnie troche sie odradzaja za sprawa dobrej gry ich klubu.
-
nisc
a ten 'gwalt' to jest potweirdzone info? a nie taki 'urban legend' ?
Szczerze mowiac kiedys darzylem wieksza sympatia wlasnie Partizan, ale po tej 'trzodzie' ktory odjebali podczas tej ustawki z Vojvodina, gdzie zginal kibic Vojvo te sympatie sporo oziebly.
Szczerze mowiac kiedys darzylem wieksza sympatia wlasnie Partizan, ale po tej 'trzodzie' ktory odjebali podczas tej ustawki z Vojvodina, gdzie zginal kibic Vojvo te sympatie sporo oziebly.
-
[quote="Sektor E"]nisc
ten gwalt to historia stara tuz z przed wojny w bylej Jugoslawii jednak jest prawda...
ten gwalt to historia stara tuz z przed wojny w bylej Jugoslawii jednak jest prawda...
TYBET JEST SERBSKI
-
Coraz bardziej ten temat mi sie podoba, a jeszcze bardziej sytuacja w Czechach. Jeszcze wczoraj ten temat byl przyklejony.
Sparta na remis bo w jeansach byli....
Kiedys byly linki do roznych forow europejskich gdzie wszystkie ligi mialy swoje tematy. Posiada ktos takie linki? Jeden ostatnio w temacie o postrzeganiu nas przez inne nacje znalazlem, ale moze cos jeszcze? Bo interesuje mnie troche scena litewska i w mniejszym stopniu nadbaltycka.
Sparta na remis bo w jeansach byli....
Kiedys byly linki do roznych forow europejskich gdzie wszystkie ligi mialy swoje tematy. Posiada ktos takie linki? Jeden ostatnio w temacie o postrzeganiu nas przez inne nacje znalazlem, ale moze cos jeszcze? Bo interesuje mnie troche scena litewska i w mniejszym stopniu nadbaltycka.
-
Ehh, nie da sie edytowac.
Wczoraj na EuroSporcie ogladalem eurogole i byla liga rosyjska. Mecz CSKA-Dynamo na Luznikach. Dynamo z tego co w TV widzialem to chyba ma swoj stadion, ale kto gra jeszcze na Luznikach (oprocz Spartaka) i jak wyglada frekwencja? Bo w skrotach bylo widac ze za bramkami tylko sporo ludzi jest.
Na koniec programu pokazali jak byl jakis mecz w tej samej lidze i kopacz mial wykonac karnego i tak chyba zamulal ze 2 chlopow wbieglo i jeden z nich jebna tego karnego a pozniej sobie bez przypalu biegali i ten co strzelal jeszcze heilowal w kierunku trybun. Ogolnie smiesznie
Wczoraj na EuroSporcie ogladalem eurogole i byla liga rosyjska. Mecz CSKA-Dynamo na Luznikach. Dynamo z tego co w TV widzialem to chyba ma swoj stadion, ale kto gra jeszcze na Luznikach (oprocz Spartaka) i jak wyglada frekwencja? Bo w skrotach bylo widac ze za bramkami tylko sporo ludzi jest.
Na koniec programu pokazali jak byl jakis mecz w tej samej lidze i kopacz mial wykonac karnego i tak chyba zamulal ze 2 chlopow wbieglo i jeden z nich jebna tego karnego a pozniej sobie bez przypalu biegali i ten co strzelal jeszcze heilowal w kierunku trybun. Ogolnie smiesznie

-
[ Bo interesuje mnie troche scena litewska i w mniejszym stopniu nadbaltycka.[/quote]
jeśli chodzi o Litwe to moje spostzerzenia są takie: ogólnie to baaardzo słabo najlepsze tam ekipy to zdecydownie Żalgiris Wilno, w mniejszym stopniu FBK Kowno. Jeśli chodzi o pozostałe kraje bałtyckie to o Estonii szkoda pisać (nic sie tam nie dzieje) a na Łotwie to liczy się przedewszystkim FK Ventspils (dobre kontakty z Wisłą Płock) i troszkę Metalurgs Liepajas ale też słabiutko takie moje zdanie
pozdrawiam
jeśli chodzi o Litwe to moje spostzerzenia są takie: ogólnie to baaardzo słabo najlepsze tam ekipy to zdecydownie Żalgiris Wilno, w mniejszym stopniu FBK Kowno. Jeśli chodzi o pozostałe kraje bałtyckie to o Estonii szkoda pisać (nic sie tam nie dzieje) a na Łotwie to liczy się przedewszystkim FK Ventspils (dobre kontakty z Wisłą Płock) i troszkę Metalurgs Liepajas ale też słabiutko takie moje zdanie