z mojej perspektywy wyglada to takKibic PB pisze:Mam pytanie do osób w Anglii ( ja tam nigdy nie byłem ) ...
chodzi mi o to że w Londynie jest co najmniej 8 dobrych/ znanych drużyn (Chelsea, Arsenal, Totenham, WHU, QPR, Fulham, Charlton, Millwal, Crystal Palace, kiedyś jeszcze Wimbledon ... może jeszcze jakieś inne .... Londyn jest pewnie bardzo dużym miastem ale jak to jest poukładane kibicowskio że na te wszystkie drużyny chodzi od 60 do 20 tyś ludzi... Tam się kibicuje dzielnicami ??? czy może jakieś subkultury mają swój klub ??? albo np. kolorowi ??? czy może tak że przedmieścia za kimś a centum za kimś innym, a może robotnicy za kimś a wykształciuchy za kimś innym ...
napiszcie jakoś szerzej bo zawsze mnie to interesowało.
Za odpowiedź bardzo dziękuję i pozdrawiam emigrantów.
klubom topowym Chelsea i Arsenal kibicuje sie wszedzie,
reszta to raczej lokalna ( ktory stadion blizej )sprawa tam gdzie ja mialem okazje mieszkac klubem numer jeden bylo Crystal Palace
co do kolorowych to porownujac ich liczby na ulicach do tych na stadionach jest ich stosunkowo bardzo malo, pisze o klubach na meczach ktorych mialem okazje byc ( WHU, Millwall no i CPFC)
dla kolorowych pozostaje Arsenal i Chelsea , ale to glownie dla czarnych bo hindusi i pakistancy to raczej sie futbolem nie interesuja , tylko ten krykiet i krykiet
a co do kwestii frekwencji to przede wszystkim jest bezpiecznie, po miescie mozna chodzic w dowolnych barwach, nawet podczas meczy kibice tworza roznokolorowa mase
powoduje to to ze nawet na wyjazdy jezdza dzieci i ludzie starsi w tym kobiety, a poza tym futbol jest na wyspach bardzo popularny , ludzi ktorzy nie interesuja sie pilka jest bardzo malo ,dodatkowo tam udzie sa naprawde na tym punkcie mocno zakreceni , mieszkajac w londynie znalem kibicow manu i rangersow majacych karnety i jezdzacych na wiekszosc meczy
problem polega na tym ze bez znajmosci i kontaktow zdobycie biletu na mecz ligowy graniczy z cudemKoKs pisze:Witam wszystkich
Mam pytanie przedewszystkim do tych co na codzien mieszkają w Anglii. Chciałem sie wybrac na jakiś półfinał LM do Liverpoolu lub Londynu, tylko jak wygląda sytuacja z biletami, bo niestety obawaim sie ze niemozliwe bedzie ich zdobycie ?
Będe bardzo wdzieczny za odpowiedz
Pozdro
a na te mecze oczywiscie bedzie mozna kupic bilety u koni w okazyjnej cenie pewnie juz od 500 funtow