warchol1910Radom pisze:Hakuba pisze:W Radomiu tylko Czarni! Jak dla mnie to kwestia czasu az Jadar spadnie i klub szybciej zniknie z mapy siatkarskiej niz powstał.
zgadza sie, w siatkarskim Radomiu tylko Czarni. A Jadarynki? kibice sukcesu, wyjazdy i mecze u siebie maja darmowe, skladke placa po 5zl. sztuczny twor jadar sie konczy.
jak spadna do 1ligi, a Czarni awansuja z 2 ligi to wtedy byc moze doczekamy sie derbow Radomia, co byloby niecodzienna sytuacja w Polsce.
Temat Jadarynek był już wałkowany przez kilka lat i nawet chyba na tym forum [jeszcze przed awarią, kiedy wszystko wywaliło].
Z tego co pamiętam, a nie jestem stroną tej sprawy to Jadarynki powstały po rozłamie wśród kibiców Czarnych Radom. Czyli jak Czarni Radom spadli i było zagrożenie likwidacji klubu pojawił się nowy sponsor firma Jadar. W zamian za sponsoring zmieniła nazwę klubu z Czarnych na Jadar. Początkowo chyba wszystko układało się jako tako aż sponsorowi zaczęło się nie podobać, iż na hali słychać tylko Czarni, Czarni a nikt nie krzyczy Jadar, Jadar ..... wiec postanowił stworzyć swój własny KK [czasami nazywany też KKK za pamiętną oprawę w Jaśkach na głowie ... a swoją drogą, to pomijając aspekt ideologiczny, to chyba była najsłynniejsza ich oprawa, o której nawet gazety pisały.]
http://www.czarni.pl/images/szopka.jpg
Do klubu przekupiona została część ekipy Czarnych. Reszta ekipy systematycznie była niszczona na meczach siatkówki w Radomiu [w archiwum Resovii znajduje się nawet apel kibiców Czarnych w tej sprawie, tak jako ciekawostka]
Jeżeli się mylę to bardzo proszę kogoś z ekipy Czarnych o wyprostowanie mojej wypowiedzi, ja tą historię tak znam i pamiętam. Ale zapewne nie o wszystkim wiem i mogłem coś przekręcić.
Dla zainteresowanych polecam oficjalne forum Czarnych
http://www.forum.czarni.pl/viewtopic.php?t=52&start=0
ps. Z tego co wiem to stosunek neutralno/wrogi do jadarynek mają:
AZS Częstochowa
AZS Warszawa
Resovia
Mostostal
Jastrzębie ???
Chemik Bydgoszcz
Przyjazny:
Skra Bełchatów
Nie jest mi znany
AZS Olsztyn
Trefl Gdańsk
ps. Jutro mecz Resovii z pszczołami ...... wybieramy się dość mocną ekipa /może Mostostalu nie przebijemy, ale powinno być OK. Transmisja w TV

]