15 X 2008: Słowacja - Polska (Bratysława)
Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM
-
Kilka pytań z innej beczki (kilku osobom pewnie się takie info przydadzą):
1. Jak z autrostradami? Płatne? Jesli tak to ile?
2. Jak z parkingami w Bratysławie? Płatne? Jak tak to ile?
3. Gdzie coś w miarę nie drogo a smacznie opierdolić i piwa się napić?
To by było na tyle. Czekam na wyczerpujące odpowiedzi
1. Jak z autrostradami? Płatne? Jesli tak to ile?

To by było na tyle. Czekam na wyczerpujące odpowiedzi

-
1. płatne, niepamiętam ile, ale chyba kilkudniowy cos ok 20 zł, jak będziesz jechał przez Czechy tez trzeba wykupić
2. w samej Bratysławie niebyłem, ale pewnie są parkingi płatne i niepłatne, zawsze mozna stanąć przy pobliskim markecie
3. generalnie ceny na Słowacji i w Czechach są porównywalne, a może nawet ciut taniej jest niż w Polsce, zjesz prawie w każdej knajpie gdzie jest piwo, jednak jakieś specjały to niesą, do piwa można coś przekąsić, jednak najeść się lepiej w jakies sieci z ogólnoeuropejskim jedzeniem, piwo jest wszedzie i tanie, jednak słabsze w ekstracie, ich normalne maja 10%, alkoholu mniej więcej tyle samo co u nas
2. w samej Bratysławie niebyłem, ale pewnie są parkingi płatne i niepłatne, zawsze mozna stanąć przy pobliskim markecie

3. generalnie ceny na Słowacji i w Czechach są porównywalne, a może nawet ciut taniej jest niż w Polsce, zjesz prawie w każdej knajpie gdzie jest piwo, jednak jakieś specjały to niesą, do piwa można coś przekąsić, jednak najeść się lepiej w jakies sieci z ogólnoeuropejskim jedzeniem, piwo jest wszedzie i tanie, jednak słabsze w ekstracie, ich normalne maja 10%, alkoholu mniej więcej tyle samo co u nas
-
1.Na Slowacji obowiazuja winiety i sa to jedyne oplaty jakie nalezy miec na autostradzie i drodze ekspresowej.1. Jak z autrostradami? Płatne? Jesli tak to ile?
Winieta na samochod osobowy kosztuje ok.160 koron Slowackich. Samochodem osobowym mozesz jechac bez winiety po drogach lokalnych, wiec jak nie jedziesz autostrada badz droga ekspresowa to jej nie kupuj.
2.W centrum jest duzo platnych parkingow, ale mozna trafic tez jakies wolne miejsce na chodniku

3.Piwo tanie jest wszedzie

-
-
-
Z rynku, ze starego miasta piechota na stadion w c*** drogi
Kolo stadionu jest fajna knajpka z dosc sporym parkingiem. Wogle obok stadionu Slovana jest zaraz stadion Interu, niedaleko lodowisko.
Jak z kupnem biletu w dniu meczu?? Bez problemu zapewne bedzie mozna kupic go na sektory dla Slowakow, wejscia na sektory dla przyjezdnych sa z innej strony a biletow w kasach dla przyjezdnych nie bedzie na bank. Pozostaje skakac przez siatke

Jak z kupnem biletu w dniu meczu?? Bez problemu zapewne bedzie mozna kupic go na sektory dla Slowakow, wejscia na sektory dla przyjezdnych sa z innej strony a biletow w kasach dla przyjezdnych nie bedzie na bank. Pozostaje skakac przez siatke

-
co do biletów
w ticketportal są jeszcze i to sporo
z tego co udało mi się dowiedzieć nie będzie sprzedaży biletów w dniu meczu na nasz sektor
chyba że zwroty
podobno sektor dla przyjezdnych jest odizolowany od reszty a różnica między biletami nie duża - więc nie wiem czy warto
siedziałem trochę na necie dzisiaj i sprawdzałem gdzie w tym mieście można się spotkać
i koło stadionu za dużo atrakcji nie ma jak mamy się pokazać na mieście
to tylko niestety zostaje starówka a ze starówki daleko na stadion
więc chyba najlepiej spotkać się pod stadionem i z tamtąd na miasto jak w klagenfurcie
w ticketportal są jeszcze i to sporo
z tego co udało mi się dowiedzieć nie będzie sprzedaży biletów w dniu meczu na nasz sektor
chyba że zwroty
podobno sektor dla przyjezdnych jest odizolowany od reszty a różnica między biletami nie duża - więc nie wiem czy warto
siedziałem trochę na necie dzisiaj i sprawdzałem gdzie w tym mieście można się spotkać
i koło stadionu za dużo atrakcji nie ma jak mamy się pokazać na mieście
to tylko niestety zostaje starówka a ze starówki daleko na stadion
więc chyba najlepiej spotkać się pod stadionem i z tamtąd na miasto jak w klagenfurcie
ZAWISZA 4EVER
-
Bez sensu pod stadionem, nie wiadomo jak się zachowa Słowacka psiarnia (żeby nie było tak jak w Belgradzie) i skończy się na spędzeniu całego dnia pod stadionem. Po drugie wiadomo, że większość osób przyjedzie rano lub w okolicach południa żeby właśnie iść popiwkować na miasto, a nie na parkingu na krawężniku.
Ileż się też może iść ze starówki na ten stadion? na pewno nie więcej niż 1h ( wliczając lanie po drodze ). To chyba nie jest problem
Ileż się też może iść ze starówki na ten stadion? na pewno nie więcej niż 1h ( wliczając lanie po drodze ). To chyba nie jest problem
-
-
-
-
Płacić można, tyle że zapłacisz więcej i mają prawo nie wydać reszty. Przynajmniej tak bylo jak wracalismy z euro. Jak jest teraz nie wiem, ale zapewne podobnie.penetrator pisze:mama takie pytanie czy na słowacji bedzie można płacić w euro bo jak wiadomo u nich euro wchodzi po nowym roku, czy może korzystniej wyjdzie pLacić w koronach
Możesz mnie chamem zwać, możesz mnie w morde lać, lecz od StolicY won bo krew sie będzie lać !!!
-
W euro drożej, ale co to za pytanie, istnieją kantory, i zawsze jest lepiej płacić w ich walucie, to samo było na Ukrainie jeśli chodzi o dolary i hrywny. Ogólnie na Słowacji byłem dużo razy i za każdym razem jest co raz drożej, opłacają się piwa, ale jak to zazwyczaj bywa są słabsze niż w Polsce. Z mocniejszych trunków osobiście polecam zakup "Trull" Absyntha za 30 zł na nasze, ma 70% na budziku a kosztuje tyle co dobra flacha. Jedzenie i chemia podobnie jak u nas, choć na wielu produktach można odczuć, że jest tam dużo taniej. Z ciekawostek to na Słowacji nie ma Lay'sów
Co do ludzi to język jest łudząco podobny więc z reguły jest tak że oni nas rozumieją ale my ich nie, chociaż jeśli wdamy się w głębszą dyskusje to obie strony się dogadają.

-
Sieci sklepow maja tam ustalony swoj kurs Euro, oczywiscie bardzo korzystny dla nich. A poza tym tak jak juz ktos pisal, moga nie wydawac reszty w Euro. Wiec proponuje korony.Bartek_KSG pisze:Z tego co się orientuje to na słowacji można w euro, podobno ceny są podane i w koronach i w Euro i sprzedawcy nie mogą zawyżać cen w Euro. Tak przynajmniej kiedys gadali w wiadomościach
-
-
-
Po pierwsze: prawie nigdzie nie można płacić w Euro, tylko przeważnie w dobrych markowych sklepach z odzieżą, wiem bo obecnie mieszkam na Słowacji. Kasę dużo bardziej opłaca się wymieniać oczywiście w Polsce na korony. Nie łudźcie się, że skoro są dwie ceny podane w koronach i w euro to mają obowiązek by przyjąć od Was euro, więc lepiej nie kombinujcie i bierzcie korony. Aha obecnie jest spory problem z płaceniem polskimi kartami, mnie osobiście nie udało się żadną zapłacić nigdzie od 3 tyg. i słyszałem od wielu innych osób, że mają ten sam problem. Co do alkoholu to proponuję Fernet Stock Citrus, wódka cytrynowa 30% zajebista bez przepijania wchodzi jak woda. Niestety noclegi w Bratysławie są dość drogie. Minimum w hostelu to ok 50 zł. Ale zawsze można imprezować całą noc i prawdopodobnie nasza ekipa taką opcje wybierze. A co do spotkania to też myślę, że godzina z rynku to żadna przeszkoda. Tutaj są różne kary i mandaty w różnych miastach, w Bratysławie jest zakaz spożywania alkoholu w miejscach publicznych, podobno dość rygorystycznie przestrzegany, mandat od 500 sk do 2000, w zależności kto jak się zachowuje. Jako że jest przekonanie tutaj że Polaków będzie więcej niż miejscowych, więc policja się bardzo obawia
Ale też ponoć mają się zachowywać inaczej niż podczas meczów ligowych i się nie pierdolić 

Biali ludzie, czarne charaktery!
-
-
-
risto pisze:Po pierwsze: prawie nigdzie nie można płacić w Euro, tylko przeważnie w dobrych markowych sklepach z odzieżą, wiem bo obecnie mieszkam na Słowacji. Kasę dużo bardziej opłaca się wymieniać oczywiście w Polsce na korony. Nie łudźcie się, że skoro są dwie ceny podane w koronach i w euro to mają obowiązek by przyjąć od Was euro, więc lepiej nie kombinujcie i bierzcie korony. Aha obecnie jest spory problem z płaceniem polskimi kartami, mnie osobiście nie udało się żadną zapłacić nigdzie od 3 tyg. i słyszałem od wielu innych osób, że mają ten sam problem. Co do alkoholu to proponuję Fernet Stock Citrus, wódka cytrynowa 30% zajebista bez przepijania wchodzi jak woda. Niestety noclegi w Bratysławie są dość drogie. Minimum w hostelu to ok 50 zł. Ale zawsze można imprezować całą noc i prawdopodobnie nasza ekipa taką opcje wybierze. A co do spotkania to też myślę, że godzina z rynku to żadna przeszkoda. Tutaj są różne kary i mandaty w różnych miastach, w Bratysławie jest zakaz spożywania alkoholu w miejscach publicznych, podobno dość rygorystycznie przestrzegany, mandat od 500 sk do 2000, w zależności kto jak się zachowuje. Jako że jest przekonanie tutaj że Polaków będzie więcej niż miejscowych, więc policja się bardzo obawiaAle też ponoć mają się zachowywać inaczej niż podczas meczów ligowych i się nie pierdolić
Mieszkasz tam to pewnie wiesz lepiej, nie neguje. Ale w czerwcu płaciłem euro na stacji benzynowej, w knajpie i sklepie.....chyba był to lidl, nie jestem pewien. Jak dla mnie nie było z tym problemu. Pozdro i do zoba w bratysławie

Możesz mnie chamem zwać, możesz mnie w morde lać, lecz od StolicY won bo krew sie będzie lać !!!