Wiadomo, ze rzadzi tam Levski i CSKA. Maja najwiecej fanów. Sytuacja podobna jak w Krakowie czy w Łodzi...Siera pisze:Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda sytuacja w stolicy Bułgarii.
Są tam 4 kluby pierwszo ligowe.
CSKA Sofia
Levski Sofia
Lokomotiv Sofia
Slavia Sofia
Chodzi mi o to kto rządzi, czy się nienawidzą , moze jakies układy ?
Grupa 'CSKA SS Front' już od paru lat nie istnieje, zawiesiła działalność, po tym jak dobrały się do niej policja i media... W którym ze starszych numerów TMK + było to wszystko dokładnie opisane.Inter pisze: Wiadomo, ze rzadzi tam Levski i CSKA. Maja najwiecej fanów. Sytuacja podobna jak w Krakowie czy w Łodzi...
Dla ciekawosci: srednia widzów na Levskim w minionym sezonie to ponad 7.000, na CSKA 2.500, czyli nie za duzo. Ale potrafia sie sprezyc na derby i wazniejsze pojedynki, gdzie przychodzi ich po 17 (Levski), czy 8 tys. (CSKA). Jesli chodzi o chuliganke, to nie jestem specjalista, ale nietrudno wydedukowac, ze sily mniej wiecej wyrównane i raz jedni, raz drudzy góra (jak w naszych wymienionych wczesniej miastach). Levski troszke liczniejsza ekipa, co widac chocby po frekwencji, ale CSKA bardziej radykalni (skrajne prawo), ze wspomne tylko o grupie "CSKA SS Front".. Ultrasowo jedni i drudzy potrafią zadzialac, choc mnie osobiscie bardziej podchodza oprawy CSKA; sa po prostu ladniejsze dla oka.
Lokomotiv, to szanowana ekipa, mimo, ze sa grupa mniej liczna niz dwie opisane wyzej. Na meczach frekw. to w zaleznosci od róznych okolicznosci 500-5.000 luda. W mlynie 50-400. Swietnie zorganizowani, zaliczaja wyjazdy, maja ciekawe oprawy i kilka osób od mocniejszych wrazen...
Slavia, to najmniej liczna ekipa, generalnie olewana przez liczace sie ekipy w Bulgarii. Na meczach róznie, ale generalnie malo ludzi: 200-3.000 (zródla niekompletne i diametralnie rózne; wyciagnalem srednia). W mlynie 20-70 osób. Ponizej fotka kibiców, przyznam, ze bylem w lekkim szoku![]()
Jeszcze ciekawostka: kogo nie spytac z kibiców innej druzyny kto jest ich najwieksza kosa, to 90% powie - Levski. Najbardziej znienawidzona ekipa w Bulgarii. O zgodach czy ukladach nic nie wiem, ale chetnie sie dowiem, jak ktos cos wie...
Slavia
Lokomotiv
Levski
CSKA SS Front
Milan - CSKA
scena bułgarska była omawiana min. w tematach "Bułgarska scena" i "Moda stadionowa- casual", polecam skorzystać z opcji "szukaj".Ultras Widzew pisze:Grupa 'CSKA SS Front' już od paru lat nie istnieje, zawiesiła działalność, po tym jak dobrały się do niej policja i media... W którym ze starszych numerów TMK + było to wszystko dokładnie opisane.Inter pisze: Wiadomo, ze rzadzi tam Levski i CSKA. Maja najwiecej fanów. Sytuacja podobna jak w Krakowie czy w Łodzi...
Dla ciekawosci: srednia widzów na Levskim w minionym sezonie to ponad 7.000, na CSKA 2.500, czyli nie za duzo. Ale potrafia sie sprezyc na derby i wazniejsze pojedynki, gdzie przychodzi ich po 17 (Levski), czy 8 tys. (CSKA). Jesli chodzi o chuliganke, to nie jestem specjalista, ale nietrudno wydedukowac, ze sily mniej wiecej wyrównane i raz jedni, raz drudzy góra (jak w naszych wymienionych wczesniej miastach). Levski troszke liczniejsza ekipa, co widac chocby po frekwencji, ale CSKA bardziej radykalni (skrajne prawo), ze wspomne tylko o grupie "CSKA SS Front".. Ultrasowo jedni i drudzy potrafią zadzialac, choc mnie osobiscie bardziej podchodza oprawy CSKA; sa po prostu ladniejsze dla oka.
Lokomotiv, to szanowana ekipa, mimo, ze sa grupa mniej liczna niz dwie opisane wyzej. Na meczach frekw. to w zaleznosci od róznych okolicznosci 500-5.000 luda. W mlynie 50-400. Swietnie zorganizowani, zaliczaja wyjazdy, maja ciekawe oprawy i kilka osób od mocniejszych wrazen...
Slavia, to najmniej liczna ekipa, generalnie olewana przez liczace sie ekipy w Bulgarii. Na meczach róznie, ale generalnie malo ludzi: 200-3.000 (zródla niekompletne i diametralnie rózne; wyciagnalem srednia). W mlynie 20-70 osób. Ponizej fotka kibiców, przyznam, ze bylem w lekkim szoku![]()
Jeszcze ciekawostka: kogo nie spytac z kibiców innej druzyny kto jest ich najwieksza kosa, to 90% powie - Levski. Najbardziej znienawidzona ekipa w Bulgarii. O zgodach czy ukladach nic nie wiem, ale chetnie sie dowiem, jak ktos cos wie...
Slavia
Lokomotiv
Levski
CSKA SS Front
Milan - CSKA
BiałyTeofilów o widzewie pisze: Na powaznie zrobili zajebista akcje propagandowa i od jakiegos czasu pomimo ogromnej nienawisci musze przyznac ze sa w tym dobrzy
Nie ma tam zorganizowanych grup kibiców. Niemniej Albanczycy zamieszkujacy Kosowo i Macedonie posiadaja jakies ekipy..Fan_Gwardii pisze:czy w Albanii istnieje jakis ruch kibicowski??
Frente Atletico i Ultras Sur Realu Madryt to dwie najlepsze i najbardziej radykalne ("skrajna prawica") grupy w Hiszpanii i między nimi dochodzi do walk, najczęściej przy okazji derbów. W Madrycie jest jeszcze trzecia ekipa "Bukaneros" Rayo Vallecano, która skupia lewaków, anarchistów i innych debili. Ale oni raczej nie mają za dużo do powiedzenia, zwłaszcza że tułają się gdzieś po trzecich ligach.Sven pisze:Może mi ktoś przybliżyć klimat kibicowski w Hiszpanii.
Jak tam wyglądają sprawy opraw,dopingu i hoools.
Jakie ekipy są najlepsze ?
Boixos ze swoją mentalnością nie są mile widziani przez prezesa FCB Laportę, szczególnie po tym jak zakosowali jakiegoś Meksykanina w koszulce Realu, który przyszedł odwiedzić Camp Nou. I oczywiście wewnętrzne problemy czyli coś co miał, ma albo będzie mieć każdy.Ultras Widzew pisze:Frente Atletico i Ultras Sur Realu Madryt to dwie najlepsze i najbardziej radykalne ("skrajna prawica") grupy w Hiszpanii i między nimi dochodzi do walk, najczęściej przy okazji derbów. W Madrycie jest jeszcze trzecia ekipa "Bukaneros" Rayo Vallecano, która skupia lewaków, anarchistów i innych debili. Ale oni raczej nie mają za dużo do powiedzenia, zwłaszcza że tułają się gdzieś po trzecich ligach.Sven pisze:Może mi ktoś przybliżyć klimat kibicowski w Hiszpanii.
Jak tam wyglądają sprawy opraw,dopingu i hoools.
Jakie ekipy są najlepsze ?
Ciekawa sytuacja jest też w Barcelonie. Boixos Nois (FCB) i Brigadas Blanqiazules (Espanyol) to dwie także radykalnie prawicowe ekipy, które regularnie walczą. Espanyol ma w ogóle jeszcze kilka mniejszych grup chuligańskich. Tutaj odsyłam do lektury TMK+, gdzie można znaleźć ciekawe opisy derbów Barcelony okiem polskiego kibica...
Z dobrych ekip to jeszcze lewicowi Biris Norte z FC Sevilla i ekipa Betisu Sevilla, ale nie wiem jak się nazywaW tym mieście też jest "derbowy" klimat.
W kwiestii dopingu i opraw ja najlepiej oceniam Atletico, nie są rozdrobnieni na mniejsze grupy, robią konkretne oprawy. Gorzej jest na Realu, gdzie są dwie zupełnie oddzielne grupy w innych częściach stadionu i tam doping wygląda raczej kiepsko, ale Ultras Sur czasem dojebią na prawdę przekozacką oprawę. Na Espanyolu główny młyn tworzy typowo "ultrasowa" ekipa "La Curva" i też wygląda to całkiem fajnie, BB są w mniejszej liczbie też w innej części stadionu. Na Barcelonie jest prawie 100% piknik, nie wiem w sumie czemu, chyba Boixos olali "ultrasowe" klimaty ze względu właśnie na wszechobecne "piknikostwo".
Z mniejszych ekip też bardzo ładnie się prezentują Rayo Vallecano, Osasuna Pampeluna, Sporting Gijon albo Real Saragossa. Pokrótce to tyle.
Pzdr.
Rozumie znacznie więcejInter pisze:A może Dynamo Drezno? A kto w Polsce ma najlepsza bande?Support28 pisze:Nie ma lepszej bandy w Niemczech niż Dynamo Berlin! A nie jakiś Rostock.Inter pisze:H - Hansa
U - Eintracht
Juz rozumiesz?
gwoli ścisłości:Lon(RKS)don pisze:ciekawe pytanie bo przed finalem mowili ze podobno w tych miastach zabroniono tzn nie wystawiono telebimow na mecz finalowy poniewaz te dwie metropolie chca odlaczyc sie od Hiszpanii i stworzyc swoje wlasne panstwa chyba cos w podobie KosowaFan_Gwardii pisze:czy ktos ma dostep do jakichs informacji o zachowaniu fanow z Bilbao czy Barcelony po zdobyciu mistrzostwa Europy? bardzo mnie to ciekawi.
Czy można jakoś zajrzeć do archiwum starego forum ??? Był tam temat Hooligans made in Germany, dużo zdjęć ekip i info. Niestety jak na tym forum ktoś chciał założyć temat o niemieckiej scenie to skonczyło sie to takwOjO_1910 pisze:ZGADZAM SIĘ W 100% !Support28 pisze:Nie ma lepszej bandy w Niemczech niż Dynamo Berlin! A nie jakiś Rostock.Inter pisze:H - Hansa
U - Eintracht
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości