EuroInfo

Informacje ze światowych trybun
ODPOWIEDZ
Tabasco

Post autor: Tabasco » 22.05.2008, 12:21

:lol:
Obrazek

:roll:
Obrazek

iparts.pl
banik1922ostrava

Post autor: banik1922ostrava » 23.05.2008, 10:38

cos z Czech:
[link]

martinio

Post autor: martinio » 24.05.2008, 08:30

[link]

Inter

Post autor: Inter » 24.05.2008, 10:50

Siera pisze:Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda sytuacja w stolicy Bułgarii.
Są tam 4 kluby pierwszo ligowe.
CSKA Sofia
Levski Sofia
Lokomotiv Sofia
Slavia Sofia
Chodzi mi o to kto rządzi, czy się nienawidzą , moze jakies układy ?
Wiadomo, ze rzadzi tam Levski i CSKA. Maja najwiecej fanów. Sytuacja podobna jak w Krakowie czy w Łodzi...
Dla ciekawosci: srednia widzów na Levskim w minionym sezonie to ponad 7.000, na CSKA 2.500, czyli nie za duzo. Ale potrafia sie sprezyc na derby i wazniejsze pojedynki, gdzie przychodzi ich po 17 (Levski), czy 8 tys. (CSKA). Jesli chodzi o chuliganke, to nie jestem specjalista, ale nietrudno wydedukowac, ze sily mniej wiecej wyrównane i raz jedni, raz drudzy góra (jak w naszych wymienionych wczesniej miastach). Levski troszke liczniejsza ekipa, co widac chocby po frekwencji, ale CSKA bardziej radykalni (skrajne prawo), ze wspomne tylko o grupie "CSKA SS Front".. Ultrasowo jedni i drudzy potrafią zadzialac, choc mnie osobiscie bardziej podchodza oprawy CSKA; sa po prostu ladniejsze dla oka.
Lokomotiv, to szanowana ekipa, mimo, ze sa grupa mniej liczna niz dwie opisane wyzej. Na meczach frekw. to w zaleznosci od róznych okolicznosci 500-5.000 luda. W mlynie 50-400. Swietnie zorganizowani, zaliczaja wyjazdy, maja ciekawe oprawy i kilka osób od mocniejszych wrazen...
Slavia, to najmniej liczna ekipa, generalnie olewana przez liczace sie ekipy w Bulgarii. Na meczach róznie, ale generalnie malo ludzi: 200-3.000 (zródla niekompletne i diametralnie rózne; wyciagnalem srednia). W mlynie 20-70 osób. Ponizej fotka kibiców, przyznam, ze bylem w lekkim szoku :shock:
Jeszcze ciekawostka: kogo nie spytac z kibiców innej druzyny kto jest ich najwieksza kosa, to 90% powie - Levski. Najbardziej znienawidzona ekipa w Bulgarii. O zgodach czy ukladach nic nie wiem, ale chetnie sie dowiem, jak ktos cos wie...

Slavia

Obrazek

Lokomotiv

Obrazek

Obrazek

Levski

Obrazek

CSKA SS Front

Obrazek

Milan - CSKA

Obrazek
Ostatnio zmieniony 24.05.2008, 11:59 przez Inter, łącznie zmieniany 1 raz.
http://slowfoot.pl/

Ultras Widzew

Post autor: Ultras Widzew » 24.05.2008, 11:15

Inter pisze: Wiadomo, ze rzadzi tam Levski i CSKA. Maja najwiecej fanów. Sytuacja podobna jak w Krakowie czy w Łodzi...
Dla ciekawosci: srednia widzów na Levskim w minionym sezonie to ponad 7.000, na CSKA 2.500, czyli nie za duzo. Ale potrafia sie sprezyc na derby i wazniejsze pojedynki, gdzie przychodzi ich po 17 (Levski), czy 8 tys. (CSKA). Jesli chodzi o chuliganke, to nie jestem specjalista, ale nietrudno wydedukowac, ze sily mniej wiecej wyrównane i raz jedni, raz drudzy góra (jak w naszych wymienionych wczesniej miastach). Levski troszke liczniejsza ekipa, co widac chocby po frekwencji, ale CSKA bardziej radykalni (skrajne prawo), ze wspomne tylko o grupie "CSKA SS Front".. Ultrasowo jedni i drudzy potrafią zadzialac, choc mnie osobiscie bardziej podchodza oprawy CSKA; sa po prostu ladniejsze dla oka.
Lokomotiv, to szanowana ekipa, mimo, ze sa grupa mniej liczna niz dwie opisane wyzej. Na meczach frekw. to w zaleznosci od róznych okolicznosci 500-5.000 luda. W mlynie 50-400. Swietnie zorganizowani, zaliczaja wyjazdy, maja ciekawe oprawy i kilka osób od mocniejszych wrazen...
Slavia, to najmniej liczna ekipa, generalnie olewana przez liczace sie ekipy w Bulgarii. Na meczach róznie, ale generalnie malo ludzi: 200-3.000 (zródla niekompletne i diametralnie rózne; wyciagnalem srednia). W mlynie 20-70 osób. Ponizej fotka kibiców, przyznam, ze bylem w lekkim szoku :shock:
Jeszcze ciekawostka: kogo nie spytac z kibiców innej druzyny kto jest ich najwieksza kosa, to 90% powie - Levski. Najbardziej znienawidzona ekipa w Bulgarii. O zgodach czy ukladach nic nie wiem, ale chetnie sie dowiem, jak ktos cos wie...

Slavia

Obrazek

Lokomotiv

Obrazek

Levski

Obrazek

Obrazek

CSKA SS Front

Obrazek

Milan - CSKA

Obrazek
Grupa 'CSKA SS Front' już od paru lat nie istnieje, zawiesiła działalność, po tym jak dobrały się do niej policja i media... W którym ze starszych numerów TMK + było to wszystko dokładnie opisane.

Totus tuus

Post autor: Totus tuus » 24.05.2008, 11:40

banik1922ostrava pisze:cos z Czech:
[link]

Można to jakoś ściągnąć bo nie mogę obejrzeć bo cały czas mi sie zacina . :?

havamal

Post autor: havamal » 24.05.2008, 13:16

Ultras Widzew pisze:
Inter pisze: Wiadomo, ze rzadzi tam Levski i CSKA. Maja najwiecej fanów. Sytuacja podobna jak w Krakowie czy w Łodzi...

Slavia

Obrazek

Lokomotiv

Obrazek

Levski

Obrazek

Obrazek

CSKA SS Front

Obrazek

Milan - CSKA

Obrazek
Grupa 'CSKA SS Front' już od paru lat nie istnieje, zawiesiła działalność, po tym jak dobrały się do niej policja i media... W którym ze starszych numerów TMK + było to wszystko dokładnie opisane.
scena bułgarska była omawiana min. w tematach "Bułgarska scena" i "Moda stadionowa- casual", polecam skorzystać z opcji "szukaj".

A CSKA SS Front to skrót od Spalić Stadion :)
biały honor, biała duma, biały miś, biały nos

gdyby interesowała mnie piłka to zostałbym piłką

KellyCMI

Post autor: KellyCMI » 27.05.2008, 16:16

http://pl.youtube.com/watch?v=sqBfPCFD- ... re=related -> może nie 'Euro' i nie 'Info', ale ot taka ciekawostka.
Pizgacz-Rozpierdalacz

Jarson

Post autor: Jarson » 27.05.2008, 19:05

było już jakiś czas temu, w dodatku nie ciekawostka tylko jakiś bałach, luknij na flagę Polski :/
to trzeba przeżyć żeby to zrozumieć żeby w to uwierzyć! (L)

majki

Post autor: majki » 31.05.2008, 16:52

po meczu nancy - rennes w ostatniej kolejce
kibice rennes (okolo 500) czekali 2 godziny po meczu by opuscic swoj sektor, pozniej udali sie w centrum miasta plac stanislawa - gdzie zaczeli bic kogo popadnie dewastujac centrum kulturalne miasta i odpalajac pirotechnike - okiem polaka akcja na duzy plus dla rennes i minus za dluga dla nancy
BiałyTeofilów o widzewie pisze: Na powaznie zrobili zajebista akcje propagandowa i od jakiegos czasu pomimo ogromnej nienawisci musze przyznac ze sa w tym dobrzy

Fan_Gwardii

Post autor: Fan_Gwardii » 31.05.2008, 21:56

czy w Albanii istnieje jakis ruch kibicowski??
Obrazek

Inter

Post autor: Inter » 01.06.2008, 14:17

Fan_Gwardii pisze:czy w Albanii istnieje jakis ruch kibicowski??
Nie ma tam zorganizowanych grup kibiców. Niemniej Albanczycy zamieszkujacy Kosowo i Macedonie posiadaja jakies ekipy..
Co innego reprezentacja: jest grupa zorganizowana, nazywaja sie "Ballistet", co oznacza "wojownicy".

Fotki z Albania-Grecja (2:1):
[link]

Albania-Ukraina (0:2):
[link]

WiM

Post autor: WiM » 01.06.2008, 18:07

Informacja o Sewilli szukam 8) 8) 8) Która ekipa jakie poglądy, co i jak w mieście wygląda. Pozdro
Obrazek

markusz

Post autor: markusz » 02.06.2008, 20:10

W Brazylii piłkarze bili się z policją w czasie meczu Botafogo z zespołem Nautico w Recife. Jeden zawodnik został aresztowany.
Mecz został przerwany w 12 minucie, po bijatyce do jakiej doszło na płycie boiska. Powodem awantury było niesportowe zachowanie się Andre Luisa, usuniętego z boiska za drugą żółtą kartkę. Piłkarz opuszczał plac gry w asyście 10 policjantów.

Nakaz opuszczenia boiska wywołał furię piłkarza, który kierował obsceniczne gesty w kierunku kibiców Nautico. Policjanci próbowali uspokoić piłkarza, co z kolei spowodowało reakcję zawodników Botafogo, którzy stanęli w obronie kolegi. Wywiązała się szarpanina, policja użyła gazu pieprzowego, a następnie aresztowała Andre Luisa. Aresztowany został także prezes klubu Botafogo, Bebeto de Freitas, który nie podporządkował się decyzjom policjantów. Wkrótce obaj zostali zwolnieni z aresztu.
"Policja jest po to, by bronić nas i sędziów. Oni jednak nie uczynili tego, oni nas bili" - skomentował wydarzenia piłkarz Botafogo, Diguinho.

Działacze Botafogo poinformowali, iż dwaj piłkarze tego klubu odnieśli obrażenia w wyniku użycia przez policję gazu pieprzowego.

Mecz zakończył się zwycięstwem Nautico - 3:0. W tabeli Nautico, po czterech kolejkach, zajmuje trzecie miejsce - 9 pkt., a Botafogo 15 - 4 pkt. Liderem w stawce 20 drużyn jest Cruzeiro przed Flamengo - po 10 pkt.

http://www.youtube.com/watch?v=qBGWnMB00M8

Sven

Post autor: Sven » 05.06.2008, 14:28

Jak wygląda sprawa z pirotechniką i oprawami w Niemczech?
[link]

martinio

Post autor: martinio » 06.06.2008, 09:47

Wczoraj Jihlava-Opava [link]

kilian

Post autor: kilian » 07.06.2008, 22:55

Ktoś wie co się działo dzisiaj w Sofii? Podobno kibice CSKA zaatakowali siedzibę Bułgarskiego Związku Piłki Nożnej :lol: po tym jak nie przyznano im licencji na grę w pierwszej lidze

EDIT: A to z dzisiaj [link]

tyminho

Post autor: tyminho » 26.06.2008, 15:14

Może ktoś opisać ekipę OFK Belgrad.
Jak prezentują się na tle Crvenej Zvezdy, Partizana czy Vojvodiny. Może jakieś liczby wyjazdowe?

Z góry dzięki

Sven

Post autor: Sven » 26.06.2008, 22:44

Może mi ktoś przybliżyć klimat kibicowski w Hiszpanii.
Jak tam wyglądają sprawy opraw,dopingu i hoools.
Jakie ekipy są najlepsze ?
[link]

Ultras Widzew

Post autor: Ultras Widzew » 27.06.2008, 21:57

Sven pisze:Może mi ktoś przybliżyć klimat kibicowski w Hiszpanii.
Frente Atletico i Ultras Sur Realu Madryt to dwie najlepsze i najbardziej radykalne ("skrajna prawica") grupy w Hiszpanii i między nimi dochodzi do walk, najczęściej przy okazji derbów. W Madrycie jest jeszcze trzecia ekipa "Bukaneros" Rayo Vallecano, która skupia lewaków, anarchistów i innych debili. Ale oni raczej nie mają za dużo do powiedzenia, zwłaszcza że tułają się gdzieś po trzecich ligach.

Ciekawa sytuacja jest też w Barcelonie. Boixos Nois (FCB) i Brigadas Blanqiazules (Espanyol) to dwie także radykalnie prawicowe ekipy, które regularnie walczą. Espanyol ma w ogóle jeszcze kilka mniejszych grup chuligańskich. Tutaj odsyłam do lektury TMK+, gdzie można znaleźć ciekawe opisy derbów Barcelony okiem polskiego kibica...

Z dobrych ekip to jeszcze lewicowi Biris Norte z FC Sevilla i ekipa Betisu Sevilla, ale nie wiem jak się nazywa :P W tym mieście też jest "derbowy" klimat.

W kwiestii dopingu i opraw ja najlepiej oceniam Atletico, nie są rozdrobnieni na mniejsze grupy, robią konkretne oprawy. Gorzej jest na Realu, gdzie są dwie zupełnie oddzielne grupy w innych częściach stadionu i tam doping wygląda raczej kiepsko, ale Ultras Sur czasem dojebią na prawdę przekozacką oprawę. Na Espanyolu główny młyn tworzy typowo "ultrasowa" ekipa "La Curva" i też wygląda to całkiem fajnie, BB są w mniejszej liczbie też w innej części stadionu. Na Barcelonie jest prawie 100% piknik, nie wiem w sumie czemu, chyba Boixos olali "ultrasowe" klimaty ze względu właśnie na wszechobecne "piknikostwo".
Z mniejszych ekip też bardzo ładnie się prezentują Rayo Vallecano, Osasuna Pampeluna, Sporting Gijon albo Real Saragossa. Pokrótce to tyle.

Pzdr.

Ultras Widzew

Post autor: Ultras Widzew » 27.06.2008, 22:09

tyminho pisze:Może ktoś opisać ekipę OFK Belgrad.
Jak prezentują się na tle Crvenej Zvezdy, Partizana czy Vojvodiny. Może jakieś liczby wyjazdowe?

Z góry dzięki
Sprawdź tu:

[link]

:wink:

Altruista

Post autor: Altruista » 27.06.2008, 22:33

Ultras Widzew pisze:
Sven pisze:Może mi ktoś przybliżyć klimat kibicowski w Hiszpanii.
Frente Atletico i Ultras Sur Realu Madryt to dwie najlepsze i najbardziej radykalne ("skrajna prawica") grupy w Hiszpanii i między nimi dochodzi do walk, najczęściej przy okazji derbów. W Madrycie jest jeszcze trzecia ekipa "Bukaneros" Rayo Vallecano, która skupia lewaków, anarchistów i innych debili. Ale oni raczej nie mają za dużo do powiedzenia, zwłaszcza że tułają się gdzieś po trzecich ligach.

Ciekawa sytuacja jest też w Barcelonie. Boixos Nois (FCB) i Brigadas Blanqiazules (Espanyol) to dwie także radykalnie prawicowe ekipy, które regularnie walczą. Espanyol ma w ogóle jeszcze kilka mniejszych grup chuligańskich. Tutaj odsyłam do lektury TMK+, gdzie można znaleźć ciekawe opisy derbów Barcelony okiem polskiego kibica...

Z dobrych ekip to jeszcze lewicowi Biris Norte z FC Sevilla i ekipa Betisu Sevilla, ale nie wiem jak się nazywa :P W tym mieście też jest "derbowy" klimat.

W kwiestii dopingu i opraw ja najlepiej oceniam Atletico, nie są rozdrobnieni na mniejsze grupy, robią konkretne oprawy. Gorzej jest na Realu, gdzie są dwie zupełnie oddzielne grupy w innych częściach stadionu i tam doping wygląda raczej kiepsko, ale Ultras Sur czasem dojebią na prawdę przekozacką oprawę. Na Espanyolu główny młyn tworzy typowo "ultrasowa" ekipa "La Curva" i też wygląda to całkiem fajnie, BB są w mniejszej liczbie też w innej części stadionu. Na Barcelonie jest prawie 100% piknik, nie wiem w sumie czemu, chyba Boixos olali "ultrasowe" klimaty ze względu właśnie na wszechobecne "piknikostwo".
Z mniejszych ekip też bardzo ładnie się prezentują Rayo Vallecano, Osasuna Pampeluna, Sporting Gijon albo Real Saragossa. Pokrótce to tyle.

Pzdr.
Boixos ze swoją mentalnością nie są mile widziani przez prezesa FCB Laportę, szczególnie po tym jak zakosowali jakiegoś Meksykanina w koszulce Realu, który przyszedł odwiedzić Camp Nou. I oczywiście wewnętrzne problemy czyli coś co miał, ma albo będzie mieć każdy.

Sven

Post autor: Sven » 28.06.2008, 22:41

Może mi ktoś przybliżyć klimat kibicowski w Niemczech
[link]

ziomek

Post autor: ziomek » 29.06.2008, 10:02

W Niemczech sytuacja jest dość ciekawa, bo niby chuliganka jest tam rozbita przez policję i ich zwiazek piłkarski - ale chuiganów z NIemiec raczej nienanleży lekceważyć.
Ciekawa sytuacja była (jest?) w Monachium gdzie zwykli kibice TSV i Bayernu się ze sobą nienawidzą, a chuligani występują razem jako repra miasta :shock:
Chyba najostrzej jest we wschodniej części Niemiec po byłej NRD, gdzie paniją nastroje skrajnie prawciowe z wyjątkiem tylko Dinama Drezno (którego fani swojego czasu byli zafascynowani polskim stylem ultras). Kilka lat temu (nie wiem jak teraz) ekipy z takich miast jak Lipsk i Zwickau używały określenia HONARA od honour-nazists-racists.
Ciekawa sytuacja jest tez w Dortmundzie, gdzie fani Borussi w latach 80-tych i 90-tych byli uważani za najlepszą bandę w Niemczech, a obecnie kibice piknikowi mają łączone szale niemal z każdym innym klubem niemieckim.
To tak ogólnie i po łebkach. Nie wiem czy się dużo zmieniło przez ostatnie 2 - 3 lata i kto teraz rozdaje karty w niemieckim swiecie kibicowskim - może ktoś inny bardziej rozwinie, bo niemieccy kibice (przy całej mojej antypatii do tej nacji) to tmeat dość ciekawy.
[link]

Inter

Post autor: Inter » 29.06.2008, 10:08

H - Hansa
U - Eintracht

Sven

Post autor: Sven » 29.06.2008, 10:13

A sprawy ultras w Niemczech?
Czy kibice czołowych klubów niemieckiej Bundesligi ultrasują?
[link]

Phil

Post autor: Phil » 29.06.2008, 10:24

Sven pisze:A sprawy ultras w Niemczech?
Czy kibice czołowych klubów niemieckiej Bundesligi ultrasują?
Łap pare dobrych opraw z Bundesligi :
Eintracht Frankfurt
Obrazek
Obrazek

Kaiserslautern
Obrazek

Nurnberg
Obrazek
Obrazek

Borussia Dortmund
Obrazek

Borussia Moenchengladbach
Obrazek
Obrazek

Support28

Post autor: Support28 » 01.07.2008, 14:48

Inter pisze:H - Hansa
U - Eintracht
Nie ma lepszej bandy w Niemczech niż Dynamo Berlin! A nie jakiś Rostock.
Wyklęci żołnierze, chłopcy twardzi jak stal
Ostatni patrioci wśród ruin i łgarstw
Wszystko dla Polski, dla siebie nic
Dziś dla was nasza pamięć
Dla was walecznych krzyż

Inter

Post autor: Inter » 01.07.2008, 20:59

Support28 pisze:
U - Eintracht
A może Dynamo Drezno? A kto w Polsce ma najlepsza bande?

Juz rozumiesz?

wOjO_1910

Post autor: wOjO_1910 » 01.07.2008, 22:15

Support28 pisze:
U - Eintracht
ZGADZAM SIĘ W 100% !
Obrazek

Support28

Post autor: Support28 » 01.07.2008, 23:12

Inter pisze:
Support28 pisze:
U - Eintracht
A może Dynamo Drezno? A kto w Polsce ma najlepsza bande?

Juz rozumiesz?
Rozumie znacznie więcej :lol:Uparłeś się na Hanse niech Ci będzie, chciałem tylko sprostować :shock:
W Polsce? Huragan Wołomin.
Wyklęci żołnierze, chłopcy twardzi jak stal
Ostatni patrioci wśród ruin i łgarstw
Wszystko dla Polski, dla siebie nic
Dziś dla was nasza pamięć
Dla was walecznych krzyż

Fan_Gwardii

Post autor: Fan_Gwardii » 02.07.2008, 09:42

czy ktos ma dostep do jakichs informacji o zachowaniu fanow z Bilbao czy Barcelony po zdobyciu mistrzostwa Europy? bardzo mnie to ciekawi.
Obrazek

aktywowany2

Post autor: aktywowany2 » 02.07.2008, 16:27

Lon(RKS)don pisze:
Fan_Gwardii pisze:czy ktos ma dostep do jakichs informacji o zachowaniu fanow z Bilbao czy Barcelony po zdobyciu mistrzostwa Europy? bardzo mnie to ciekawi.
ciekawe pytanie bo przed finalem mowili ze podobno w tych miastach zabroniono tzn nie wystawiono telebimow na mecz finalowy poniewaz te dwie metropolie chca odlaczyc sie od Hiszpanii i stworzyc swoje wlasne panstwa chyba cos w podobie Kosowa
gwoli ścisłości:
1. nie metropolie, tylko całe regiony (Katalonia i Kraj Basków)
2. e tam, do Kosowa to im jeszcze daleko - o ile Kraj Basków swego czasu miał takie aspieracje (ETA i te sprawy), to w Katalonii to jest bardziej coś na kształt większego "Ruchu Autonomii Śląska" (w sensie że jest jakaś napewno grupa 'separatystów') - z tym że oni mają jako "wspólnota autonomiczna" niejaką autonomię (podobnie jak Andaluzja, La Mancha itp.), aczkolwiek o secesję się raczej aktywniej nie starają... ot poprostu głównie antagonizmy regionalne i historyczne (vide wojna domowa 36-39) i 'poczucie odrębności', ale raczej nie na tyle by z dnia na dzień proklamować secesję czy niepodległość :roll:

chociaż pytanie ciekawe, chociaż nie można przyjmować że Barcelona jest jakaś w 100% pro-Katalońska 8)
Obrazek

lajon

Post autor: lajon » 02.07.2008, 22:43

W Barcelonie też było szaleństwo. Nawet okrzyki "yo soy espanol, espanol, espanol!" się pojawiły :) .

W "przypływie radości" coś tam ponoć podpalili, przyjechała policja (Mossos d'Esquadra) i się zaczęło...
W ruch poszły gumowe kule, ludzie zaczęli uciekać itd.

No ale reasumując, oszalała nawet Katalonia :wink:

kiwa jako tako

Post autor: kiwa jako tako » 02.07.2008, 23:57

wOjO_1910 pisze:
Support28 pisze:
U - Eintracht
ZGADZAM SIĘ W 100% !
Czy można jakoś zajrzeć do archiwum starego forum ??? Był tam temat Hooligans made in Germany, dużo zdjęć ekip i info. Niestety jak na tym forum ktoś chciał założyć temat o niemieckiej scenie to skonczyło sie to tak

viewtopic.php?t=7256&highlight=niemczech

ODPOWIEDZ