Zagłębie Dąbrowskie i Górny Śląsk-Kibicowsko
Moderatorzy: LechiaCHWM, Zorientowany
Re: Zagłębie Dąbrowskie i Górny Śląsk-Kibicowsko
Z tymi bramkami tych pseudo gangsterów w przykrótkich spodniach i mokasynach to różnie bywa. Ruch stał w Sosnowcu na przykład, nie wiem jak teraz
GŁOS PRAWDY W TWOIM DOMU
Od razu zaznacze że j**** jakiegoś Bienia, któremu nic nie przeszkadzała póki miał siano z tego, ale mam pytanie:
Czy serio w Zabrzu i fc nie ma jakichś charakternych małolatów, którzy by pognali te towarzystwo co trenowało z psem i broniło Mary? Oni teraz p******* o jedności itd bo się boją że źródełko pieniędzy im wyschnie, ale dziwię że tam normalne chłopy się na to godzą. Gieksa i Row was odpuliła, mara którego broniliście przed cała polską ze szpagatem, ekipa od tokarza dalej na trybunach a wy udajecie że jest ok.
Czy serio w Zabrzu i fc nie ma jakichś charakternych małolatów, którzy by pognali te towarzystwo co trenowało z psem i broniło Mary? Oni teraz p******* o jedności itd bo się boją że źródełko pieniędzy im wyschnie, ale dziwię że tam normalne chłopy się na to godzą. Gieksa i Row was odpuliła, mara którego broniliście przed cała polską ze szpagatem, ekipa od tokarza dalej na trybunach a wy udajecie że jest ok.
-
prawdomównyziom
Jeszcze widoczne nie ale na pewno się znajdą zegar tyka a wstyd dalej na całą Polskę, przez paru majciarzy z KGP. j**** FRAJERÓW I GONIĆ W PIZDU.Parti1000 pisze: 27.01.2026, 18:47 Od razu zaznacze że j**** jakiegoś Bienia, któremu nic nie przeszkadzała póki miał siano z tego, ale mam pytanie:
PDW !!
-
MałoMiasteczkowy
Jaka ekipa stoi na bramkach w Tarnowskich Górach? Onyx,Ocean itp ?
-
kumate info
O czym ty w ogole piszesz? Nasluchales sie bienia, naczytales prawdomownegozioma i uwierzyles ze ktos ma kogos gonic? Bieniu bedzie gonil przed meczem z Piastem. Zbierze swoja wyimaginowana ekipe, wszystkich pogoni przejmie wladze i zostanie ambasadorem i tak sie rozpocznie nowy rozdzial w jego bajkowym swiecie.Parti1000 pisze: 27.01.2026, 18:47 Od razu zaznacze że j**** jakiegoś Bienia, któremu nic nie przeszkadzała póki miał siano z tego, ale mam pytanie:
Ty, ale napisałem Ci że w c**** w niego wbijam bo tam już kryształ styki popalił, po drugie sam brał w tym udział.
On wam z nieba spadł, bo teraz każdego komu nie pasuje ekipa mary i tokaarza możecie przykleić łatkę kolegi tego ćpuna i bajkopisarza.
Gieksa i Row też wam podziękowała bo się Bienia nasłuchali? Zastanów się co ty piszesz
On wam z nieba spadł, bo teraz każdego komu nie pasuje ekipa mary i tokaarza możecie przykleić łatkę kolegi tego ćpuna i bajkopisarza.
Gieksa i Row też wam podziękowała bo się Bienia nasłuchali? Zastanów się co ty piszesz
-
prawdomównyziom
Ty tak na poważnie z tymi policjantami i gwałcicielami co na sektorze stoją z porządnymi ludźmi? Że wszystko jest ok? ku*** śmieciu j***** ty się kibicem nazywasz ja p******* że tam nikt nie gasi takich kurewek to aż dziwne, że taka ku*** na forum ogólnopolskim przedstawia zdanie kibiców klubu z tradycjami to się w głowie nie mieści. ŻABOLE KIEDY W KOŃCU POGONICIE TE k**** I TEGO KUMATEGO c**** RAZEM Z NIMI ku*** JEBANA BEZ ZASAD.kumate info pisze: 27.01.2026, 19:28O czym ty w ogole piszesz? Nasluchales sie bienia, naczytales prawdomownegozioma i uwierzyles ze ktos ma kogos gonic? Bieniu bedzie gonil przed meczem z Piastem. Zbierze swoja wyimaginowana ekipe, wszystkich pogoni przejmie wladze i zostanie ambasadorem i tak sie rozpocznie nowy rozdzial w jego bajkowym swiecie.Parti1000 pisze: 27.01.2026, 18:47 Od razu zaznacze że j**** jakiegoś Bienia, któremu nic nie przeszkadzała póki miał siano z tego, ale mam pytanie:
PDW !!
-
thelastboyscout
Jeśli chodzi o Gliwice to ostatnie lata nie przyniosły rewolucyjnych zmian, ale regres całego Górnika w kwestiach H przełożył się też oczywiście na ich FC z tego miasta, tym bardziej, że kilku istotnym osobom w mało elegancki sposób ,,podziękowano'' bo nie akceptowali pana M. Piast przez to, albo bez względu na to aktywniejszy, śmielej poczynający. Z 15-20 lat wstecz sama gliwicka Torcida obiłaby bandę niebiesko-czerwonych, teraz Piast nie miałby z nią większego problemu, a głównej bandzie zabrzan w mniejszych liczbach moim zdaniem przysporzyłby kłopotów. Jedyna warta odnotowania zmiana w kwestii dzielnic to Kopernik - średnia w skali innych, kiedyś zdecydowanie bastion Górnika ,,na pierwszej linii frontu'' (sąsiedztwo z najmocniejszą dzielnicą Piasta - Szobiszowicami, częste obustronne wjazdy), teraz to bardziej ziemia niczyja. Liczebnie dalej pewnie więcej osób śmiga na Górnika, ale nikt tam się raczej nie afiszuje z obu stron, poza jakimiś pokazówkami publikowanymi potem w necie.
Co do innych dzielnic to wg populacji od najliczniej zamieszkanych i będąc możliwie jak najrzetelniejszym:
Sośnica - Górnik
Trynek - Piast
Łabędy - Górnik
Śródmieście - Piast
Sikornik - Piast
Zatorze - Piast
Szobiszowice - Piast
Wojska Polskiego- Piast
Kopernik - (tak jak pisałem, liczebnie pewnie dalej Górnik, ale nie jest to już dzielnica stricte prozabrzańska jak kiedyś)
Baildona - Piast
Stare Gliwice - Piast
Wójtowa Wieś - Piast
Obrońców Pokoju - Piast
Politechnika - Piast
Reszta to już dzielnice domków jednorodzinnych, wiejskie - ,,kibicowsko'' raczej pustynie. Mniejsze liczebnie i wraz z malejącą liczbą mieszkańców cięższe do oszacowania kogo jest więcej.
Żerniki - Piast
Ostropa - (ciężko stwierdzić) Piast/Górnik
Bojków - Górnik
Brzezinka - Górnik (kiedyś działali z pobliskimi Łabędami)
Ligota Zabrska - Górnik
Wilcze Gardło - Piast
Czechowice - (podobnie jak z Ostropą, niecałe 1000 mieszkańców) Piast/Górnik
W skali całego miasta to jakieś 2/3 do 1/3, może 75% do 25% na korzyść Piasta, chuligańsko wspominałem wyżej. Jeśli chodzi o cały powiat to już inna historia, ten zdecydowanie pro Górnik.
Oczywistym też jest, że są kibice Piasta (mowa raczej o tzw. Jankach), którzy jeżdżą z Sośnicy czy Łabęd na Okrzei tak jak i zdarzają się tacy, którzy z Centrum czy Waryńskiego jeżdżą na Górnik, ale w tego typu dywagacje raczej nie warto wchodzić.
Uprzedzając pytanie - jest to punkt widzenia Żabola, chętnie poznam perspektywę kogoś z Okrzei.
Co do innych dzielnic to wg populacji od najliczniej zamieszkanych i będąc możliwie jak najrzetelniejszym:
Sośnica - Górnik
Trynek - Piast
Łabędy - Górnik
Śródmieście - Piast
Sikornik - Piast
Zatorze - Piast
Szobiszowice - Piast
Wojska Polskiego- Piast
Kopernik - (tak jak pisałem, liczebnie pewnie dalej Górnik, ale nie jest to już dzielnica stricte prozabrzańska jak kiedyś)
Baildona - Piast
Stare Gliwice - Piast
Wójtowa Wieś - Piast
Obrońców Pokoju - Piast
Politechnika - Piast
Reszta to już dzielnice domków jednorodzinnych, wiejskie - ,,kibicowsko'' raczej pustynie. Mniejsze liczebnie i wraz z malejącą liczbą mieszkańców cięższe do oszacowania kogo jest więcej.
Żerniki - Piast
Bojków - Górnik
Ligota Zabrska - Górnik
Wilcze Gardło - Piast
W skali całego miasta to jakieś 2/3 do 1/3, może 75% do 25% na korzyść Piasta, chuligańsko wspominałem wyżej. Jeśli chodzi o cały powiat to już inna historia, ten zdecydowanie pro Górnik.
Oczywistym też jest, że są kibice Piasta (mowa raczej o tzw. Jankach), którzy jeżdżą z Sośnicy czy Łabęd na Okrzei tak jak i zdarzają się tacy, którzy z Centrum czy Waryńskiego jeżdżą na Górnik, ale w tego typu dywagacje raczej nie warto wchodzić.
Uprzedzając pytanie - jest to punkt widzenia Żabola, chętnie poznam perspektywę kogoś z Okrzei.
-
kumate info
Posłuchaj idioto. Jako kto tu apelujesz? Komu kibicujesz bo twierdzisz ze nie jestes bieniek?? Skoro na Gorniku ktos wedlug was ma robic porzadki i cos sie ma zmieniac to czemu jeszcze was tam z bieniem nie ma? Podobno wszyscy stoja za wami? Boicie sie garstki osob? Zamknij juz ten ryj odklejencu albo wpadaj do Zabrza zamiast sie bunkrowac c*** wie gdzie i pisac grozne posty w klefedronowym zwidzie. Odpowiesz na te pytania kim jestes czy dalej bedziesz jana palil i dawal zlote rady skierowane nie wiadomo tak wlasciwie do kogo.prawdomównyziom pisze: 27.01.2026, 21:10
Ty tak na poważnie z tymi policjantami i gwałcicielami co na sektorze stoją z porządnymi ludźmi? Że wszystko jest ok? ku*** śmieciu j***** ty się kibicem nazywasz ja p******* że tam nikt nie gasi takich kurewek to aż dziwne, że taka ku*** na forum ogólnopolskim przedstawia zdanie kibiców klubu z tradycjami to się w głowie nie mieści. ŻABOLE KIEDY W KOŃCU POGONICIE TE k**** I TEGO KUMATEGO c**** RAZEM Z NIMI ku*** JEBANA BEZ ZASAD.
Zamknij juz ten pysk i zajmij sie swoim zyciem skoro z KSG nic cie nie laczy pecie. A jak cie laczy to wpadajcie z bienkiem i robcie porzadki. Podobno wszyscy za wami stoja hahaha
-
thelastboyscout
Dla nie orientujących się w topografii Gliwic zamieszczam poglądową mape z podziałem na ww. dzielnice. Tak by lepiej sobie podział wpływów zwizualizować:thelastboyscout pisze: 27.01.2026, 21:43 Jeśli chodzi o Gliwice to ostatnie lata nie przyniosły rewolucyjnych zmian, ale regres całego Górnika w kwestiach H przełożył się też oczywiście na ich FC z tego miasta, tym bardziej, że kilku istotnym osobom w mało elegancki sposób ,,podziękowano'' bo nie akceptowali pana M. Piast przez to, albo bez względu na to aktywniejszy, śmielej poczynający. Z 15-20 lat wstecz sama gliwicka Torcida obiłaby bandę niebiesko-czerwonych, teraz Piast nie miałby z nią większego problemu, a głównej bandzie zabrzan w mniejszych liczbach moim zdaniem przysporzyłby kłopotów. Jedyna warta odnotowania zmiana w kwestii dzielnic to Kopernik - średnia w skali innych, kiedyś zdecydowanie bastion Górnika ,,na pierwszej linii frontu'' (sąsiedztwo z najmocniejszą dzielnicą Piasta - Szobiszowicami, częste obustronne wjazdy), teraz to bardziej ziemia niczyja. Liczebnie dalej pewnie więcej osób śmiga na Górnika, ale nikt tam się raczej nie afiszuje z obu stron, poza jakimiś pokazówkami publikowanymi potem w necie.
Sośnica - Górnik
Trynek - Piast
Łabędy - Górnik
Śródmieście - Piast
Sikornik - Piast
Zatorze - Piast
Szobiszowice - Piast
Wojska Polskiego- Piast
Baildona - Piast
Stare Gliwice - Piast
Wójtowa Wieś - Piast
Obrońców Pokoju - Piast
Politechnika - Piast
Żerniki - Piast
Bojków - Górnik
Ligota Zabrska - Górnik
Wilcze Gardło - Piast

-
GieKSiarz00
Z racji tego, że podczas lata często bywałem w Świętochłowicach to mam pytanie - jakim cudem KSG tak dzielnie trzyma się na Lipinach? Dosłownie wszędzie wokół praktycznie sam Ruch, a na Lipinach małolaci normalnie śmigali w koszulkach Torcidy. Pozdro
-
prawdomównyziom
Ty ku*** ćwierć inteligencie ty razem z tymi frajerami musisz polecieć bo niczym się nie różnisz pisząc takie gnioty apelować to ty możesz wiesz gdzie i komu ty śmieciu. Z tymi porządkami to zrobią zwykli kibice i oby takich kurewek nie omijali bo dalej c*** c**** będzie krył won ty k**** pod dere do krzycha.Ty kogoś idiotą nazywasz bo jedzie z k****** ty jesteś kibic,ty zwykła ku*** jesteś o****** że jak polecisz gdzie twoje miejsce to będziesz musiała do pracy iść jesteś jedną z tych szmat co he co okradają swoich dlatego tak k**** zawzięcie bronisz kurestwa.mam ci odpowiedzieć kim jestem ku*** szmato obstajaca za frajerstwem ty nie zasługujesz ani na ułamek SZACUNKU a co dopiero na przedstawienie się,dawaj k**** NA PRIV I PODJEDZIESZ KAJS TO ci się przedstawię w oczy a nie mi tu jakieś ku*** dziecinne bajery posyłasz tylko żebyś zaraz nie pierdolił że cisza jest możesz wziąć tych twoich c**** z pod znaku KGP to od razu was poskładamy i będzie spokój jesteś kozak to zapraszam weź ze sobą tych c**** pająk kaczor rumin dino jedno auto się spakujcie i dawaj k**** zajebana ci pokażę jaki jesteś kozak.tylko jak przystało na kozaka nie zabieraj ze sobą 100chlopa.kumate info pisze: 27.01.2026, 21:54Posłuchaj idioto. Jako kto tu apelujesz? Komu kibicujesz bo twierdzisz ze nie jestes bieniek?? Skoro na Gorniku ktos wedlug was ma robic porzadki i cos sie ma zmieniac to czemu jeszcze was tam z bieniem nie ma? Podobno wszyscy stoja za wami? Boicie sie garstki osob? Zamknij juz ten ryj odklejencu albo wpadaj do Zabrza zamiast sie bunkrowac c*** wie gdzie i pisac grozne posty w klefedronowym zwidzie. Odpowiesz na te pytania kim jestes czy dalej bedziesz jana palil i dawal zlote rady skierowane nie wiadomo tak wlasciwie do kogo.prawdomównyziom pisze: 27.01.2026, 21:10
Ty tak na poważnie z tymi policjantami i gwałcicielami co na sektorze stoją z porządnymi ludźmi? Że wszystko jest ok? ku*** śmieciu j***** ty się kibicem nazywasz ja p******* że tam nikt nie gasi takich kurewek to aż dziwne, że taka ku*** na forum ogólnopolskim przedstawia zdanie kibiców klubu z tradycjami to się w głowie nie mieści. ŻABOLE KIEDY W KOŃCU POGONICIE TE k**** I TEGO KUMATEGO c**** RAZEM Z NIMI ku*** JEBANA BEZ ZASAD.
Zamknij juz ten pysk i zajmij sie swoim zyciem skoro z KSG nic cie nie laczy pecie. A jak cie laczy to wpadajcie z bienkiem i robcie porzadki. Podobno wszyscy za wami stoja hahaha
PDW !!
Lipiny graniczą z Godulą, dzielnicą GórnikaGieKSiarz00 pisze: 27.01.2026, 22:52 Z racji tego, że podczas lata często bywałem w Świętochłowicach to mam pytanie - jakim cudem KSG tak dzielnie trzyma się na Lipinach? Dosłownie wszędzie wokół praktycznie sam Ruch, a na Lipinach małolaci normalnie śmigali w koszulkach Torcidy. Pozdro
Nie wchodzę w słowne przepychanki z forumowymi napinatorami
Subiektywne zdanie kibica Ruchu
-
GieKSiarz00
Okej, zapomniałem, że graniczą z Godulą. Czyli rozumiem, że wsparcie?Mertens pisze: 27.01.2026, 23:14Lipiny graniczą z Godulą, dzielnicą GórnikaGieKSiarz00 pisze: 27.01.2026, 22:52 Z racji tego, że podczas lata często bywałem w Świętochłowicach to mam pytanie - jakim cudem KSG tak dzielnie trzyma się na Lipinach? Dosłownie wszędzie wokół praktycznie sam Ruch, a na Lipinach małolaci normalnie śmigali w koszulkach Torcidy. Pozdro
Wsparcie od Goduli mieli bardzo często przy "akcjach" natomiast nie powiem Ci, czy trzyma się to właśnie stricte dzięki Goduli. Ale bliskość tej dzielnicy i ich wsparcie wyraźnie na to wskazujeGieKSiarz00 pisze: 27.01.2026, 23:46Okej, zapomniałem, że graniczą z Godulą. Czyli rozumiem, że wsparcie?Mertens pisze: 27.01.2026, 23:14Lipiny graniczą z Godulą, dzielnicą GórnikaGieKSiarz00 pisze: 27.01.2026, 22:52 Z racji tego, że podczas lata często bywałem w Świętochłowicach to mam pytanie - jakim cudem KSG tak dzielnie trzyma się na Lipinach? Dosłownie wszędzie wokół praktycznie sam Ruch, a na Lipinach małolaci normalnie śmigali w koszulkach Torcidy. Pozdro
-
Lipiniorze
Na Lipinach zawsze kibicowało się Górnikowi jest też kilku co kibicuje Ruchowi ale nie ma ich za dużo.Lipiny to taka dzielnica że znają sie wszyscy . była taka sytuacja że Ojciec z 2 Synami jezdzili na Górnik a 3 Sum jeździł na Ruch tak samo w szkole do jednej klasy chodzili Zabole i Chorzowskie Czy na Osiedlu w jednej sieni miszkali Zabole i Chorzowskie Sam mam kilku Znajomych co sa za Ruchem i żyjemy w zgodzie.A to że jest tu Dużo Żaboli to można powiedzieć że wina w tym jest Chorzowskich!!! Bo przez wjazdy na Lipiny które kończyły się nie raz wpierdolem nawet tych którzy sa za Ruchem!!. Dlatego jak wjadą Chorzowskie to nie raz z Lipinami stoją Chorzowskie którzy są z Lipin.A co do Goduli to kiedyś byly wspólne zbiórki na Goduli czy na Słowiańskim ale teraz to raczej już osobno
Lipiny to Lipiny :) do Świętochłowic zostały przyłączone bodaj dopiero 1950 r. Jak kogoś tam spytasz skąd jest to usłyszysz że z Lipin nie Świętochłowic. Miejscowa społeczność jest bardzo przywiązana do swoich Lipin W 1920 powstał ich klub Naprzód Lipiny z którym się mocno utożsamiali. Oni już w prehistorycznych czasach byli "h" :) Legendy o tym jak kibice odgryźli sędziemu ucho itp. Kiedyś bogata i skrajnie zanieczyszczona gmina dziś... każdy wie... Ale ludzie z charakterem pozostali. Lata temu na Lipiny wjechał Ruch ze Świon i jakiś tam fc, konkretna banda... wyskoczyli na nich ujki, ciotki z całym arsenałem kuchenno/garażowym i odparli atak :) Nie sposób nie mieć do nich sentymentu. Co do wspierania to bardziej trzymają z chłopakami Górnika ze starej części Chropaczowa.GieKSiarz00 pisze: 27.01.2026, 22:52 Z racji tego, że podczas lata często bywałem w Świętochłowicach to mam pytanie - jakim cudem KSG tak dzielnie trzyma się na Lipinach? Dosłownie wszędzie wokół praktycznie sam Ruch, a na Lipinach małolaci normalnie śmigali w koszulkach Torcidy. Pozdro
-
Obiektywnie01
A jak to wygląda w powiecie mikołowskim?
Jest na tyle rozległy, podejrzewam, że zróżnicowanie ogromne.
Wiem, że centrum Mikołowa to Ruch, a jak to wygląda na takiej Recie, Kamionce czy Borowej Wsi?
Orzesze chyba też mocno wymieszane?
Wiem, że centrum Mikołowa to Ruch, a jak to wygląda na takiej Recie, Kamionce czy Borowej Wsi?
Taki news z Gościa Niedzielnego....
"Sąd w Gliwicach zastosował nadzwyczajne złagodzenie kary wobec ośmiu osób, które współpracowały z prokuraturą w sprawie kibolskiego gangu Torcida. Wśród nich jest uczestnik wesela córki Jarosława Szymczyka, byłego szefa policji.
To był wyjątkowy proces, w którym Prokuratura Krajowa oskarżyła siedmiu mężczyzn i jedną kobietę. Wszyscy w mniejszym lub większym stopniu byli związani z gangiem Torcida założonym przez pseudokibiców Górnika Zabrze. Po zatrzymaniu przez policję zdecydowali się na współpracę ze śledczymi i opowiedzieli o handlu narkotykami, pobiciach, bójkach, ustawkach, podpalaniu samochodów, utrudnianiu prowadzonych postępowań, czy ściąganiu haraczy.
Prokuratura Krajowa przedstawiła im łącznie kilkadziesiąt zarzutów, ale uznała, że w nagrodę za współpracę nie pójdą do więzienia. Objęto ich artykułem 60. kodeksu karnego, który jest zarezerwowany dla małych świadków koronnych. W ramach jednego postępowania cała ósemka w Sądzie Okręgowym w Gliwicach złożyła wnioski o dobrowolne poddanie się karze. To oznacza, że wszyscy przyznali się do winy i chcieli skazania bez konieczności przeprowadzania postępowania dowodowego.
- Na wniosek prokuratury objęto ich nadzwyczajnym złagodzeniem kary i wszystkim warunkowo zawieszono jej wykonanie – przyznaje sędzia Agata Dybek-Zdyń, rzeczniczka Sądu Okręgowego w Gliwicach.
"Wyborcza" ustaliła, że wśród skazanych małych świadków koronnych była Laura S. To konkubina Grzegorza G. ps. „Rudy", uważanego za ostatniego przywódcę Torcidy. Kierownictwo nad kibolskim gangiem miał przejąć po aresztowaniu Krzysztofa M. ps, „Mara", który nieoczekiwanie pod koniec zeszłego roku także zdecydował się na współpracę z prokuraturą.
Laura S. została zatrzymana, gdy „Rudy" siedział już w areszcie. W jej mieszkaniu znaleziono napisane przez konkubenta grypsy dotyczące handlu narkotykami, a także rozliczeń z tych transakcji. S. przyznała się do udziału w grupie przestępczej, a także przestępstw narkotykowych. Potwierdziła także śledczym, że grypsy przekazywała jej ówczesna adwokatka „Rudego". To pozwoliło na przedstawienie prawniczce zarzutów.
- Laura S. została skazana na dwa lata pozbawienia wolności, przy czym wykonanie tej kary warunkowo zawieszono jej na okres pięciu lat – mówi sędzia Dybek-Zdyń. Dodatkowo na konkubinę „Rudego" nałożono dozór kuratora. Kobieta czasami przychodzi do sądu w Gliwicach, aby na korytarzu zamienić słowo z aresztowanym partnerem. Mają dwójkę dzieci.
Dobrowolnie karze poddał się także Dawid P. ps. „Opik". W środowisku pseudokibiców Górnika Zabrze słynął z tego, że miał wytatuowaną przekreśloną "60". To znak pogardy wobec konfidentów. Śląska policja zatrzymała go, gdy przewoził autem narkotyki. Towarzyszyła mu wtedy ciężarna dziewczyna. "Opik" nie chciał, aby jej także przedstawiono zarzuty, więc zdecydował się na współpracę z prokuraturą. Jako pierwszy opowiedział śledczym, że konkubina „Rudego" dostaje grypsy w sprawie narkotykowych interesów. W nagrodę także warunkowo zawieszono mu wykonanie kary pozbawienia wolności.
Wśród skazanych małych świadków koronnych jest uczestnik wesela córki Jarosława Szymczyka
Kolejnym skazanym w procesie małych świadków koronnych był raper Daniel K. z Zabrza. Przyznał śledczym, że znał Krzysztofa M. ps. „Mara", lidera Torcidy. - Pierwszy raz zobaczyłem go, jak wyszedł z więzienia. Mówili, że to dobry zawodnik, który dużo znaczy i decyduje w sprawach kibicowskich. Jego zdanie było ważne, on rozsądzał spory w naszym środowisku - zeznał Daniel K.
Opowiedział, że na mecze Górnika Zabrze zaczął chodzić jako nastolatek. Potem wkręcił się w środowisko kiboli, trenował z nimi sporty walki, brał udział w kibolskich ustawkach, a także "akcjach". Polegały na jeżdżeniu po sąsiednich miastach i biciu szalikowców innych śląskich drużyn. Bił się także w ustawce z kibolami Legii, a także uczestniczył w ataku na pociąg, którym jechali kibole GKS-u Tychy. Handlował też narkotykami.
Okazało się, że Daniel K. razem z żoną utrzymywali bliskie relacje z córką generała Jarosława Szymczyk, który w latach 2016-2023 był szefem polskiej policji. W 2017 r. bawili się nawet na weselu córki generała. W 2019 r., kiedy policja zatrzymała rapera, jego żona poprosiła córkę Szymczyk o pomoc.
- Ona [córka szefa policji - przyp. red.] kazała mi dać dane pani prokurator, że zapyta tatę, o co chodzi. Ona nie powiedziała mi, czy coś się dowiedziała – zeznała w prokuraturze Maria H.-K., żona rapera. Córka Szymczyka zapytała ojca o zatrzymanie K., ale generał powiedział jej, żeby nie interesowała się jego pracą. To ucięło temat.
Raper także został skazany na dwa lata więzienia w zawieszeniu na lat pięć. – W jego przypadku sąd uznał, że był członkiem grupy przestępczej od kwietnia 2009 do listopada 2017 r. – podkreśla sędzia Dybek-Zdyń.
Narkotyki od Daniela K. kupował Łukasz Cz. ps. „Żurek" z zabrzańskiej dzielnicy Helenka. Przez lata czuł się bezkarny, bo miejscowi policjanci przymykali oko na jego działalność. Nawet podczas rewizji jego mieszkania potrafili „nie zauważyć" w kuchennej szafce paczki z narkotykami. Po zatrzymaniu „Żurek" zdecydował się na współpracę z Prokuraturą Krajową i został małym świadkiem koronnym.
"Jeśli chodzi o Torcidę, to w niej jest tak zwana ekipa chuligańska, która jeździ na ustawki, bierze udział w handlu narkotykami, napadach, kradzieżach samochodów. To jest ta najbardziej hermetyczna grupa. U nas mówiło się, że to jest gangsterska Torcida. W tej gangsterskiej Torcidzie największy posłuch ma »Mara« - Krzysztof M., »Jabko« i »Kachol«, Krystian, ale jakie ma nazwisko, to nie wiem. Jest jeszcze »Lotek« - to jego pocięli kibice z Ruchu i Wisły. Byłem nawet kiedyś za młodego na takim spotkaniu, gdzie stało nas z 50 osób, a »Mara« był w środku i rozkazywał nam, co mamy robić, że mamy się bić i nie cofać w stosunku do innych kibiców. To było w 2010 lub 2011 r. Osoby będące w tej gangsterskiej Torcidzie składają się dobrowolnie po 100 zł, to idzie w razie wpadki na obronę prawną, na wypiskę, na wypłaty dla kobiet na wolności" - opowiadał śledczym Łukasz C.
"Żurek": Pieniądze zbierane na oprawę idą dla osób z Torcidy
W zeznaniach dodał: "W takiej gangsterskiej Torcidzie najważniejszych osób jest ok. 20, potem są też »sportowcy«, ale są to osoby, które trenują sporty walki i w razie potrzeby jadą na zadymę. Takiej sztywnej ekipy, która jeździ na zadymy, jest 50 osób, oni się znają wszyscy, ale osób jeżdżących i będących na zawołanie jest ok. 150. Są prowadzone szkółki, w których trenują młodzi kibice, takie szkółki prowadzą »Mara« i »Lotek«. Normalnie są to zarejestrowane szkoły walki, ale też są takie, które działają na dziko, tzn. walczą i trenują w lesie. Kasą zebraną z oprawy rządzi między innymi »Mara«, on decyduje, ile kasy idzie na co".
„Żurek" opowiedział też, co się dzieje z pieniędzmi zbieranymi przez szalikowców podczas meczów Górnika Zabrze. "Rzekomo idą one na oprawę, a tak naprawdę idą do osób decyzyjnych między innymi w gangsterskiej Torcidzie" – wyjaśnił Łukasz C. Jemu także warunkowo zawieszono wykonanie kary.
Mały świadek koronny: "Małolat" z Torcidy groził, że wyrżnie mi rodzinę
Kolejnym skruszonym kibolem Górnika Zabrze, którego skazał gliwicki sąd, był taksówkarz Kamil S. Na współpracę z prokuraturą zdecydował się w efekcie "pomyłki sądowej". W 2018 r. został zatrzymany przez śląską policję pod zarzutem udziału w zorganizowanej grupie przestępczej oraz handlu ogromnymi ilościami narkotyków. Podczas posiedzenia aresztowego nie przyznał się do stawianych zarzutów. W protokole przez pomyłkę nie wpisano jednak słowa "nie".
- Jeden z adwokatów pokazał potem ten protokół chłopakom i w środowisku poszła wiadomość, że jestem konfidentem – przyznał Kamil S. Twierdził, że zaczęto mu grozić. - Skoro straszono mnie, kiedy nic nie zrobiłem, to zdecydowałem się powiedzieć, co wiem naprawdę - stwierdził Kamil S. Decydując się na współpracę z prokuraturą, poprosił o ochronę policji.
Podczas jednego z procesów Torcidy Kamil S. obciążył Krzysztofa S. ps. „Małolat", uważanego za jednego z najważniejszych dilerów w Zabrzu. – „Małolat" to taka wesz, która po mieście poruszała się z zieloną torbą z Douglasa. Nosił w niej maczetę i rakietnicę. Groził, że wyrżnie całą moją rodzinę – mówił S. Powiedział, że „Małolat" był zazdrosny o jego relacje z „Marą". - Ja z „Marą" trenowałem, kolegowałem się, nigdy nic do niego nie miałem - wyjaśnił Kamil S. Dodał też, że kiedyś Małolat zaproponował mu, aby narkotyki kupował wyłącznie od niego. - On miał plan, żeby przejąć mój teren i wydymać mnie z interesu. Kazałem mu wtedy spier...ć, olałem go – powiedział Kamil S.
Gliwicki sąd nadzwyczajne złagodzenie kary zastosował także względem Adriana L. ps. „Lazania" oraz Szymona M. Oskarżeni oraz prokuratura nie zaskarżyli tego rozstrzygnięcia, więc sąd nie sporządził uzasadnienia. Wyrok jest już prawomocny. To oznacza, że skazani mali świadkowie koronni, zeznając teraz w procesach Torcidy, nie będą mogli skorzystać z prawa do odmowy złożenia zeznań.
Normalnie kwiat narodu.....
"Sąd w Gliwicach zastosował nadzwyczajne złagodzenie kary wobec ośmiu osób, które współpracowały z prokuraturą w sprawie kibolskiego gangu Torcida. Wśród nich jest uczestnik wesela córki Jarosława Szymczyka, byłego szefa policji.
To był wyjątkowy proces, w którym Prokuratura Krajowa oskarżyła siedmiu mężczyzn i jedną kobietę. Wszyscy w mniejszym lub większym stopniu byli związani z gangiem Torcida założonym przez pseudokibiców Górnika Zabrze. Po zatrzymaniu przez policję zdecydowali się na współpracę ze śledczymi i opowiedzieli o handlu narkotykami, pobiciach, bójkach, ustawkach, podpalaniu samochodów, utrudnianiu prowadzonych postępowań, czy ściąganiu haraczy.
Prokuratura Krajowa przedstawiła im łącznie kilkadziesiąt zarzutów, ale uznała, że w nagrodę za współpracę nie pójdą do więzienia. Objęto ich artykułem 60. kodeksu karnego, który jest zarezerwowany dla małych świadków koronnych. W ramach jednego postępowania cała ósemka w Sądzie Okręgowym w Gliwicach złożyła wnioski o dobrowolne poddanie się karze. To oznacza, że wszyscy przyznali się do winy i chcieli skazania bez konieczności przeprowadzania postępowania dowodowego.
- Na wniosek prokuratury objęto ich nadzwyczajnym złagodzeniem kary i wszystkim warunkowo zawieszono jej wykonanie – przyznaje sędzia Agata Dybek-Zdyń, rzeczniczka Sądu Okręgowego w Gliwicach.
"Wyborcza" ustaliła, że wśród skazanych małych świadków koronnych była Laura S. To konkubina Grzegorza G. ps. „Rudy", uważanego za ostatniego przywódcę Torcidy. Kierownictwo nad kibolskim gangiem miał przejąć po aresztowaniu Krzysztofa M. ps, „Mara", który nieoczekiwanie pod koniec zeszłego roku także zdecydował się na współpracę z prokuraturą.
Laura S. została zatrzymana, gdy „Rudy" siedział już w areszcie. W jej mieszkaniu znaleziono napisane przez konkubenta grypsy dotyczące handlu narkotykami, a także rozliczeń z tych transakcji. S. przyznała się do udziału w grupie przestępczej, a także przestępstw narkotykowych. Potwierdziła także śledczym, że grypsy przekazywała jej ówczesna adwokatka „Rudego". To pozwoliło na przedstawienie prawniczce zarzutów.
- Laura S. została skazana na dwa lata pozbawienia wolności, przy czym wykonanie tej kary warunkowo zawieszono jej na okres pięciu lat – mówi sędzia Dybek-Zdyń. Dodatkowo na konkubinę „Rudego" nałożono dozór kuratora. Kobieta czasami przychodzi do sądu w Gliwicach, aby na korytarzu zamienić słowo z aresztowanym partnerem. Mają dwójkę dzieci.
Dobrowolnie karze poddał się także Dawid P. ps. „Opik". W środowisku pseudokibiców Górnika Zabrze słynął z tego, że miał wytatuowaną przekreśloną "60". To znak pogardy wobec konfidentów. Śląska policja zatrzymała go, gdy przewoził autem narkotyki. Towarzyszyła mu wtedy ciężarna dziewczyna. "Opik" nie chciał, aby jej także przedstawiono zarzuty, więc zdecydował się na współpracę z prokuraturą. Jako pierwszy opowiedział śledczym, że konkubina „Rudego" dostaje grypsy w sprawie narkotykowych interesów. W nagrodę także warunkowo zawieszono mu wykonanie kary pozbawienia wolności.
Wśród skazanych małych świadków koronnych jest uczestnik wesela córki Jarosława Szymczyka
Kolejnym skazanym w procesie małych świadków koronnych był raper Daniel K. z Zabrza. Przyznał śledczym, że znał Krzysztofa M. ps. „Mara", lidera Torcidy. - Pierwszy raz zobaczyłem go, jak wyszedł z więzienia. Mówili, że to dobry zawodnik, który dużo znaczy i decyduje w sprawach kibicowskich. Jego zdanie było ważne, on rozsądzał spory w naszym środowisku - zeznał Daniel K.
Opowiedział, że na mecze Górnika Zabrze zaczął chodzić jako nastolatek. Potem wkręcił się w środowisko kiboli, trenował z nimi sporty walki, brał udział w kibolskich ustawkach, a także "akcjach". Polegały na jeżdżeniu po sąsiednich miastach i biciu szalikowców innych śląskich drużyn. Bił się także w ustawce z kibolami Legii, a także uczestniczył w ataku na pociąg, którym jechali kibole GKS-u Tychy. Handlował też narkotykami.
Okazało się, że Daniel K. razem z żoną utrzymywali bliskie relacje z córką generała Jarosława Szymczyk, który w latach 2016-2023 był szefem polskiej policji. W 2017 r. bawili się nawet na weselu córki generała. W 2019 r., kiedy policja zatrzymała rapera, jego żona poprosiła córkę Szymczyk o pomoc.
- Ona [córka szefa policji - przyp. red.] kazała mi dać dane pani prokurator, że zapyta tatę, o co chodzi. Ona nie powiedziała mi, czy coś się dowiedziała – zeznała w prokuraturze Maria H.-K., żona rapera. Córka Szymczyka zapytała ojca o zatrzymanie K., ale generał powiedział jej, żeby nie interesowała się jego pracą. To ucięło temat.
Raper także został skazany na dwa lata więzienia w zawieszeniu na lat pięć. – W jego przypadku sąd uznał, że był członkiem grupy przestępczej od kwietnia 2009 do listopada 2017 r. – podkreśla sędzia Dybek-Zdyń.
Narkotyki od Daniela K. kupował Łukasz Cz. ps. „Żurek" z zabrzańskiej dzielnicy Helenka. Przez lata czuł się bezkarny, bo miejscowi policjanci przymykali oko na jego działalność. Nawet podczas rewizji jego mieszkania potrafili „nie zauważyć" w kuchennej szafce paczki z narkotykami. Po zatrzymaniu „Żurek" zdecydował się na współpracę z Prokuraturą Krajową i został małym świadkiem koronnym.
"Jeśli chodzi o Torcidę, to w niej jest tak zwana ekipa chuligańska, która jeździ na ustawki, bierze udział w handlu narkotykami, napadach, kradzieżach samochodów. To jest ta najbardziej hermetyczna grupa. U nas mówiło się, że to jest gangsterska Torcida. W tej gangsterskiej Torcidzie największy posłuch ma »Mara« - Krzysztof M., »Jabko« i »Kachol«, Krystian, ale jakie ma nazwisko, to nie wiem. Jest jeszcze »Lotek« - to jego pocięli kibice z Ruchu i Wisły. Byłem nawet kiedyś za młodego na takim spotkaniu, gdzie stało nas z 50 osób, a »Mara« był w środku i rozkazywał nam, co mamy robić, że mamy się bić i nie cofać w stosunku do innych kibiców. To było w 2010 lub 2011 r. Osoby będące w tej gangsterskiej Torcidzie składają się dobrowolnie po 100 zł, to idzie w razie wpadki na obronę prawną, na wypiskę, na wypłaty dla kobiet na wolności" - opowiadał śledczym Łukasz C.
"Żurek": Pieniądze zbierane na oprawę idą dla osób z Torcidy
W zeznaniach dodał: "W takiej gangsterskiej Torcidzie najważniejszych osób jest ok. 20, potem są też »sportowcy«, ale są to osoby, które trenują sporty walki i w razie potrzeby jadą na zadymę. Takiej sztywnej ekipy, która jeździ na zadymy, jest 50 osób, oni się znają wszyscy, ale osób jeżdżących i będących na zawołanie jest ok. 150. Są prowadzone szkółki, w których trenują młodzi kibice, takie szkółki prowadzą »Mara« i »Lotek«. Normalnie są to zarejestrowane szkoły walki, ale też są takie, które działają na dziko, tzn. walczą i trenują w lesie. Kasą zebraną z oprawy rządzi między innymi »Mara«, on decyduje, ile kasy idzie na co".
„Żurek" opowiedział też, co się dzieje z pieniędzmi zbieranymi przez szalikowców podczas meczów Górnika Zabrze. "Rzekomo idą one na oprawę, a tak naprawdę idą do osób decyzyjnych między innymi w gangsterskiej Torcidzie" – wyjaśnił Łukasz C. Jemu także warunkowo zawieszono wykonanie kary.
Mały świadek koronny: "Małolat" z Torcidy groził, że wyrżnie mi rodzinę
Kolejnym skruszonym kibolem Górnika Zabrze, którego skazał gliwicki sąd, był taksówkarz Kamil S. Na współpracę z prokuraturą zdecydował się w efekcie "pomyłki sądowej". W 2018 r. został zatrzymany przez śląską policję pod zarzutem udziału w zorganizowanej grupie przestępczej oraz handlu ogromnymi ilościami narkotyków. Podczas posiedzenia aresztowego nie przyznał się do stawianych zarzutów. W protokole przez pomyłkę nie wpisano jednak słowa "nie".
- Jeden z adwokatów pokazał potem ten protokół chłopakom i w środowisku poszła wiadomość, że jestem konfidentem – przyznał Kamil S. Twierdził, że zaczęto mu grozić. - Skoro straszono mnie, kiedy nic nie zrobiłem, to zdecydowałem się powiedzieć, co wiem naprawdę - stwierdził Kamil S. Decydując się na współpracę z prokuraturą, poprosił o ochronę policji.
Podczas jednego z procesów Torcidy Kamil S. obciążył Krzysztofa S. ps. „Małolat", uważanego za jednego z najważniejszych dilerów w Zabrzu. – „Małolat" to taka wesz, która po mieście poruszała się z zieloną torbą z Douglasa. Nosił w niej maczetę i rakietnicę. Groził, że wyrżnie całą moją rodzinę – mówił S. Powiedział, że „Małolat" był zazdrosny o jego relacje z „Marą". - Ja z „Marą" trenowałem, kolegowałem się, nigdy nic do niego nie miałem - wyjaśnił Kamil S. Dodał też, że kiedyś Małolat zaproponował mu, aby narkotyki kupował wyłącznie od niego. - On miał plan, żeby przejąć mój teren i wydymać mnie z interesu. Kazałem mu wtedy spier...ć, olałem go – powiedział Kamil S.
Gliwicki sąd nadzwyczajne złagodzenie kary zastosował także względem Adriana L. ps. „Lazania" oraz Szymona M. Oskarżeni oraz prokuratura nie zaskarżyli tego rozstrzygnięcia, więc sąd nie sporządził uzasadnienia. Wyrok jest już prawomocny. To oznacza, że skazani mali świadkowie koronni, zeznając teraz w procesach Torcidy, nie będą mogli skorzystać z prawa do odmowy złożenia zeznań.
Normalnie kwiat narodu.....
-
kumate info
Ja p******* ale ty jestes odklejony. Czemu nie podjedziesz do wyzej wymienionych i ich nie rozjebiesz kozaku? Od kilku lat tu krucjate robisz bo cie pognali z Zabrza i masz zakaz wjazdu na Gornik. Czemu nie zbierzesz tej swojej armii i nie wpadniecie skoro wedlug ciebie do pognania jest garstka osob? To co caly Gornik boi sie tej garstki?? Nikt cie powaznie nie traktuje nawet na tym forum.prawdomównyziom pisze: 27.01.2026, 23:01
Ty ku*** ćwierć inteligencie ty razem z tymi frajerami musisz polecieć bo niczym się nie różnisz pisząc takie gnioty apelować to ty możesz wiesz gdzie i komu ty śmieciu. Z tymi porządkami to zrobią zwykli kibice i oby takich kurewek nie omijali bo dalej c*** c**** będzie krył won ty k**** pod dere do krzycha.Ty kogoś idiotą nazywasz bo jedzie z k****** ty jesteś kibic,ty zwykła ku*** jesteś o****** że jak polecisz gdzie twoje miejsce to będziesz musiała do pracy iść jesteś jedną z tych szmat co he co okradają swoich dlatego tak k**** zawzięcie bronisz kurestwa.mam ci odpowiedzieć kim jestem ku*** szmato obstajaca za frajerstwem ty nie zasługujesz ani na ułamek SZACUNKU a co dopiero na przedstawienie się,dawaj k**** NA PRIV I PODJEDZIESZ KAJS TO ci się przedstawię w oczy a nie mi tu jakieś ku*** dziecinne bajery posyłasz tylko żebyś zaraz nie pierdolił że cisza jest możesz wziąć tych twoich c**** z pod znaku KGP to od razu was poskładamy i będzie spokój jesteś kozak to zapraszam weź ze sobą tych c**** pająk kaczor rumin dino jedno auto się spakujcie i dawaj k**** zajebana ci pokażę jaki jesteś kozak.tylko jak przystało na kozaka nie zabieraj ze sobą 100chlopa.
-
SilesiaStreets
Na lipinach jest dużo więcej Niebieskich niż wam się wydaje szczególnie nowe bloki jak sie przechodzi od garaży od strony skałki. Druga sprawa to fakt że na Lipinach, sąsiedzi mogą być za rożnymi klubami ale jednak się kolegują. I również jest prawda że jedni i drudzy”kurwuja” na wjazdy szczególnie Ruchu bo im to na lipinach niepotrzebne.
-
Lipiniorze
Mieszkam na Lipinach przeszlo 40 lot i jezeli mowisz o blokach to chodzi ci zapewne o ul.Moniyszki i jestem tam codziennie jakoś nie widać ani jednego kibica Ruchu co chodzi w barwach! .Prędzej byś spotkał na Pieczki ale to już dawno temu.Przez wjazdy Ruchu to na Lipnach jest coraz więcej Żaboli już nawet dzieci w wieku 8 do 15 lat jak wjedzie Ruch to mówią zaś te śmierdziele wjechali!!! .
-
SilesiaStreets
Okolice Imieli to RuchLipiniorze pisze: 28.01.2026, 17:45 Mieszkam na Lipinach przeszlo 40 lot i jezeli mowisz o blokach to chodzi ci zapewne o ul.Moniyszki i jestem tam codziennie jakoś nie widać ani jednego kibica Ruchu co chodzi w barwach! .Prędzej byś spotkał na Pieczki ale to już dawno temu.Przez wjazdy Ruchu to na Lipnach jest coraz więcej Żaboli już nawet dzieci w wieku 8 do 15 lat jak wjedzie Ruch to mówią zaś te śmierdziele wjechali!!! .
-
Lipiniorze
Chodzi ci o blok przy żabce? To jakoś nie widać nikogo z Ruchu
-
Silesia 90
A potrafi ktoś wyjaśnić fenomen Rudy1, która graniczy z samym Zabrzem i to dużym osiedlem, a od drugiej strony z Godulą i Orzegowem i mimo tego jest tam spora grupa Ruchu?
Kaj jest na Rudzie 1 grupa Ruchu?Silesia 90 pisze: 28.01.2026, 20:01 A potrafi ktoś wyjaśnić fenomen Rudy1, która graniczy z samym Zabrzem i to dużym osiedlem, a od drugiej strony z Godulą i Orzegowem i mimo tego jest tam spora grupa Ruchu?
Niby Otok?
-
kumate info
Na Rudzie 1 spora grupa Ruchu? Tam nie ma nawet najmniejszej grupy jedynie pojedyncze osoby ktore sie nie wychylaja. Ruda1 100% KSG!
-
Korfanciorz
Fakt, że na fladze wyjazdowej Lipin widnieje herb Świętochłowic, sprawia, że jednak od przynależności miejskiej się nie odżegnują. Ciekawostką jest, że dzielnica Piaśniki do końca 1997 roku należała do Lipin. Przed laty praktycznie nie było dnia meczowego w Zabrzu bez czekania Chorzowskich na Żaboli, wracających autobusem 840. Lipiny są "solą w oku" kibiców Ruchu z tego względu, że od pokoleń jest to bastion Górnika, oddalony zaledwie 4 km od stadionu Ruchu, co jest ewenementem na skalę krajową. Tak, jak bohaterscy przodkowie dzisiejszych Lipiniorzy byli wierni Polsce w czasach powstań śląskich, tak samo ich potomkowie są symbolem wierności zabrzańskiemu Górnikowi.
ZABRZAŃSCY GÓRNICY - TRÓJKOLOROWI ŻABOLE Z TORCIDY
Albo kręcili filmiki jak pchają sobie paluchy do d*** 😆thelastboyscout pisze: 27.01.2026, 21:43 …kilku istotnym osobom w mało elegancki sposób ,,podziękowano'' bo nie akceptowali pana M. …
Korfanciorz pisze: 28.01.2026, 21:04 Fakt, że na fladze wyjazdowej Lipin widnieje herb Świętochłowic, sprawia, że jednak od przynależności miejskiej się nie odżegnują. Ciekawostką jest, że dzielnica Piaśniki do końca 1997 roku należała do Lipin. Przed laty praktycznie nie było dnia meczowego w Zabrzu bez czekania Chorzowskich na Żaboli, wracających autobusem 840. Lipiny są "solą w oku" kibiców Ruchu z tego względu, że od pokoleń jest to bastion Górnika, oddalony zaledwie 4 km od stadionu Ruchu, co jest ewenementem na skalę krajową. Tak, jak bohaterscy przodkowie dzisiejszych Lipiniorzy byli wierni Polsce w czasach powstań śląskich, tak samo ich potomkowie są symbolem wierności zabrzańskiemu Górnikowi.
Z całym szacunkiem, ale dzisiejsi lipiniorze to potomkowi ludzi, którzy nie płacili czynszów a nie jakichś przedwojennych bohaterów, ale nie można się spodziewać znajomości historii po kimś kto ma taki nick jak ty.
Jak napiszesz za kim jesteś, to mogę się ustosunkować bo z bezklubowcami nie rozmawiamSilesia 90 pisze: 28.01.2026, 20:01 A potrafi ktoś wyjaśnić fenomen Rudy1, która graniczy z samym Zabrzem i to dużym osiedlem, a od drugiej strony z Godulą i Orzegowem i mimo tego jest tam spora grupa Ruchu?
-
Korfanciorz
A Ty myślisz, że Twoi rodzice wzięli się znikąd, czy może z wielowiekowej sztafety pokoleń?Parti1000 pisze: 28.01.2026, 22:45Korfanciorz pisze: 28.01.2026, 21:04 Fakt, że na fladze wyjazdowej Lipin widnieje herb Świętochłowic, sprawia, że jednak od przynależności miejskiej się nie odżegnują. Ciekawostką jest, że dzielnica Piaśniki do końca 1997 roku należała do Lipin. Przed laty praktycznie nie było dnia meczowego w Zabrzu bez czekania Chorzowskich na Żaboli, wracających autobusem 840. Lipiny są "solą w oku" kibiców Ruchu z tego względu, że od pokoleń jest to bastion Górnika, oddalony zaledwie 4 km od stadionu Ruchu, co jest ewenementem na skalę krajową. Tak, jak bohaterscy przodkowie dzisiejszych Lipiniorzy byli wierni Polsce w czasach powstań śląskich, tak samo ich potomkowie są symbolem wierności zabrzańskiemu Górnikowi.
Z całym szacunkiem, ale dzisiejsi lipiniorze to potomkowi ludzi, którzy nie płacili czynszów a nie jakichś przedwojennych bohaterów, ale nie można się spodziewać znajomości historii po kimś kto ma taki nick jak ty.
"Korfanciorze" to określenie na grupę ludzi szanujących dziedzictwo Wojciecha Korfantego. Jak z tego można wytknąć komuś brak znajomości historii?
Pomnik Powstańca Śląskiego jest na Lipinach nieprzypadkowo, dlatego z okazji setnej rocznicy wybuchu I powstania śląskiego przemawiał tam urzędujący wówczas prezydent Polski.
Zaczynasz zdanie od "z całym szacunkiem", a potem z pogardą wsadzasz wszystkich mieszkańców Lipin do jednego worka z ludźmi, którzy nie płacą czynszów, a tacy znajdą się wszędzie. Pokaz pogardy z Twojej strony, ale zawsze masz szansę się poprawić.
ZABRZAŃSCY GÓRNICY - TRÓJKOLOROWI ŻABOLE Z TORCIDY
-
anonimowygość
Jeśli chodzi o Mikołów to tak:Obiektywnie01 pisze: 28.01.2026, 13:28 A jak to wygląda w powiecie mikołowskim?
Centrum - Ruch
Reta - nie przebywałem tam
Kamionka - ruch chodź często tam Gieksa im wjeżdża i niekiedy są widoczne vlepy Gieksy właśnie z Kamionki
Borowa Wieś - tam jest Górnik
Jeśli chodzi o inne mniejsze miejscowości:
Wyry - Ruch
Łaziska - Ruch/Górnik ale bardziej tam Ruchu tak mi się wydaje
Orzesze - Pomieszane jedna cześć miasta za Ruchem druga za Górnikiem chodź Górnik gdzie widziałem to na Woszczycach
-
GieKSiarz00
Ja bym jednak powiedział, że Łaziska to zdecydowanie Ruch, a Orzesze z przewagą Górnika.anonimowygość pisze: 29.01.2026, 01:20Jeśli chodzi o Mikołów to tak:Obiektywnie01 pisze: 28.01.2026, 13:28 A jak to wygląda w powiecie mikołowskim?
Centrum - Ruch
Kamionka - ruch chodź często tam Gieksa im wjeżdża i niekiedy są widoczne vlepy Gieksy właśnie z Kamionki
Wyry - Ruch
Orzesze - Pomieszane jedna cześć miasta za Ruchem druga za Górnikiem chodź Górnik gdzie widziałem to na Woszczycach
-
GieKSiarz00
Mikołów to silny bastion Ruchu, jak bywałem na Borowej Wsi to raczej same grafy Ruchu, bardzo blisko do niebieskiej Halemby. Orzesze z przewagą Górnika.Obiektywnie01 pisze: 28.01.2026, 13:28 A jak to wygląda w powiecie mikołowskim?
-
Obiektywnie01
Byłem pewien, że Borowa Wieś to raczej Górnik. Choć słyszałem od kilku znajomych, że to już nie czasy 10/15 lat temu i teraz tam po prostu mieszkają "normalni" ludzie, którzy z działaniem nie mają nic wspólnego. Stąd też sporo osób z Borowej jeździ na Górnik, ale sporo osób jeździ również na Ruch, więc to już jest raczej taki neutralny teren, a osoby z tamtejszych domków jednorodzinnych raczej mają w poważaniu chuligankę.
Na Borowej wsi grafy Ruchu ? No toś poleciał trochę.GieKSiarz00 pisze: 29.01.2026, 04:57Mikołów to silny bastion Ruchu, jak bywałem na Borowej Wsi to raczej same grafy Ruchu, bardzo blisko do niebieskiej Halemby. Orzesze z przewagą Górnika.Obiektywnie01 pisze: 28.01.2026, 13:28 A jak to wygląda w powiecie mikołowskim?
Fac Fideli Sis Fidelis
Zaczynasz od "z szacunkiem" żeby zaraz po tym pluć ludziom w twarz..... kim ty ku*** jesteśParti1000 pisze: 28.01.2026, 22:45Korfanciorz pisze: 28.01.2026, 21:04 Fakt, że na fladze wyjazdowej Lipin widnieje herb Świętochłowic, sprawia, że jednak od przynależności miejskiej się nie odżegnują. Ciekawostką jest, że dzielnica Piaśniki do końca 1997 roku należała do Lipin. Przed laty praktycznie nie było dnia meczowego w Zabrzu bez czekania Chorzowskich na Żaboli, wracających autobusem 840. Lipiny są "solą w oku" kibiców Ruchu z tego względu, że od pokoleń jest to bastion Górnika, oddalony zaledwie 4 km od stadionu Ruchu, co jest ewenementem na skalę krajową. Tak, jak bohaterscy przodkowie dzisiejszych Lipiniorzy byli wierni Polsce w czasach powstań śląskich, tak samo ich potomkowie są symbolem wierności zabrzańskiemu Górnikowi.
Z fb Lipin. Grudzień 2025, sprzed miesiąca
Torcida Lipiny
Dzisiejszego dnia zbieramy się jak co roku i rozdajemy paczki na święta dla dzieci !🌲🎁
Życzymy każdemu zdrowych ,wesołych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia !😉
LIPINY&CHROPACZÓW😎❗️
To jest właśnie twój poziom. Czerpanie wiedzy z fb
Za kim jesteś?anonimowygość pisze: 29.01.2026, 01:20Jeśli chodzi o Mikołów to tak:Obiektywnie01 pisze: 28.01.2026, 13:28 A jak to wygląda w powiecie mikołowskim?
Centrum - Ruch
Wyry - Ruch