Zagłębie Dąbrowskie i Górny Śląsk-Kibicowsko

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

Oldfreak

Re: Zagłębie Dąbrowskie i Górny Śląsk-Kibicowsko

Post autor: Oldfreak »

490 pisze: 12.01.2026, 21:49 Na serio jak zobaczyłem te relacje na fejsgównie Górnika i Piastunek, że się zbierali itd... To łzy stanęły mi w gardle, przez to jak stoczyło się to całe nasze środowisko. Ktoś się zebrał, drugi też, wszystko na przypale. Nawet widziałem fotę z bilingu połączeń. Dzieciaki na serio tak nisko upadliście? Nic się nie wydarzyło, a fotek, klipów, filmików i oświadczeń nasrane jakby to było jakies osiągnięcie. Przykro mi to twierdzić, ale wstyd jest być dzisiaj kibicem...
Dziwne oświadczenie Piasta.Górnik jest ekipą na mieście i czeka na nich,a "oni muszą dokończyc trening".
iparts.pl
Pitfas

Post autor: Pitfas »

Busta pisze: 15.01.2026, 10:34
Pitfas pisze: 15.01.2026, 08:41
Busta pisze: 14.01.2026, 13:09

Typ z Ruch pisze o aspiracie 🤣

Na Ruchu setki konfidentow od lat 90
Kilku policjantów
Wspópraca z CBŚ
I najlepszy jest typ z Ruchu co współpracuje z psami i rozpracowuje przestępczość stadionową !
Stadion Ruch powinien byc sponsorowany przez psiarnie i powinien miec nazwe Komeda Policji Cicha 6.
Na tym forum broniłeś konfidentów ich młodym wiekiem i chcesz jeszcze dyskutować?
Te farmazony mozesz w dupe teczowa sobie wsadzic.
Swoje fantazje zostaw dla swojego chłopaka, obrońco konfidentów.
19seba20

Post autor: 19seba20 »

Ja tyś ciulu widzioł. Tak jak byłeś na ustawce z Polonią Bytom i nie widziałeś kulawej akcji ze strony szczew farmazoniaro
umulung

Post autor: umulung »

Obrazek
apropo śniadych :D
19seba20

Post autor: 19seba20 »

Pytołech czy murzin,ale widza co ciężko masz z odpowiedzią
Braun2025

Post autor: Braun2025 »

19seba20 pisze: 17.01.2026, 23:27 Pytołech czy murzin,ale widza co ciężko masz z odpowiedzią
Krojcok/Monte. No czorny jest, ale dłonie Mo biole
Braun2025

Post autor: Braun2025 »

kumaty88 pisze: 18.01.2026, 13:27 Każda duża ekipa w kraju ma Ormian w składzie i jakoś nigdy nie widziałem przypierdolki
Która duża ekipa? Narazie tylko Ruch i Zagłębie Sosnowiec
B. Ricci

Post autor: B. Ricci »

Braun2025 pisze: 18.01.2026, 14:43
kumaty88 pisze: 18.01.2026, 13:27 Każda duża ekipa w kraju ma Ormian w składzie i jakoś nigdy nie widziałem przypierdolki
Która duża ekipa? Narazie tylko Ruch i Zagłębie Sosnowiec
Cracovia też wiesza trans dla Tigrana, który jest Ormianinem.
obiektywny_

Post autor: obiektywny_ »

Ile otrzymał Piast biletów na wyjazd do Zabrza ?
Jabollo

Post autor: Jabollo »

obiektywny_ pisze: 20.01.2026, 19:38 Ile otrzymał Piast biletów na wyjazd do Zabrza ?
~1650
Mertens

Post autor: Mertens »

Prawdomownyziom, to było pytanie retoryczne, nie liczyłem na odpowiedź ale miałem nadzieję, że chociaż na chwilę utka p**** i w tej kwestii się nie pomyliłem.
kumate info

Post autor: kumate info »

prawdomównyziom, przestań walić krajówke z bieniem bo znowu dostałeś wścieklizny. Nagrajcie live na tik toku jak to przejmujecie władzę na Górniku i wszystkich FC.
Ruda Śląska miasto Górnika!!
Oregon80

Post autor: Oregon80 »

[/quote]
Akurat przed derbami na chebziu psy rozgonily Ruch. Co prawda Ruch mógł biec w stronę zaboli po torach albo bokiem za płotem wzdłuż torów, ale wybrali ucieczkę w osiedle
[/quote]

Im dłuższy czas od tego wydarzenia to większe farmazony
AMF1948

Post autor: AMF1948 »

Rejestracja otwarta, teraz znów się zacznie .
GieKSiarz00

Post autor: GieKSiarz00 »

Ciekawe czy Piast będzie w komplecie, choć powątpiewam w to, biorąc pod uwagę ich wizyty przy Roosevelta - nie wiem czy kiedykolwiek zapelnili tam sektor. Pamiętam jak byłem na meczyku w 2022 roku to prezentowali się cieniutko, a pewnie połowa z tego to było Jastrzębie. Zawsze uważałem, że nie zrobienie kompletu wyjazdowego na derbach to jest wstyd i świadczy o poziomie ekipy.
Oregon80

Post autor: Oregon80 »

GieKSiarz00 pisze: 25.01.2026, 00:49 Ciekawe czy Piast będzie w komplecie, choć powątpiewam w to, biorąc pod uwagę ich wizyty przy Roosevelta - nie wiem czy kiedykolwiek zapelnili tam sektor. Pamiętam jak byłem na meczyku w 2022 roku to prezentowali się cieniutko, a pewnie połowa z tego to było Jastrzębie. Zawsze uważałem, że nie zrobienie kompletu wyjazdowego na derbach to jest wstyd i świadczy o poziomie ekipy.
Kibiców Górnika z Gliwic napewno będzie więcej na meczu niż tej bandy h***.
SilesiaStreets

Post autor: SilesiaStreets »

Ruda1 -Gornik/Ruch 80:20
Godula - Gornik
Orzegów - nie znam
Bielszowice -Gornik chociaż nie to samo co kiedyś.
Czarny Las -Gornik?
Wirek - Ruch/Gornik 60:40 jedyne barwy ktore się spotyka to barwy Ruchu albo to ja mam takie szczęście.
Halemba -Ruch/Gornik 80:20
Chebzie -Ruch
Fryna -Ruch
Kochłowice -Ruch
Bykowina -Ruch
Ogólnie Górnik na Rudzie w ostatnim czasie mało aktywny
CopA.C.A.B.ana

Post autor: CopA.C.A.B.ana »

Pojedynek z bieniem to ty sobie zrób w kisielu. Sędzią będzie warszawski influencer tomek chic.
cpcasual

Post autor: cpcasual »

widzieliście tego starego klauna? Jest dobre kino 😅
cpcasual

Post autor: cpcasual »

A możesz odpowiedzieć na moje pytania czy chwdp mi w dupe wbijasz?
GieKSiarz00

cpcasual pisze: 26.01.2026, 03:24 A możesz odpowiedzieć na moje pytania czy chwdp mi w dupe wbijasz?
Nie widziałem żadnego pytania skierowanego do mnie. Co jest?
Obiektywnie01

Post autor: Obiektywnie01 »

SilesiaStreets pisze: 25.01.2026, 07:34 Ruda1 -Gornik/Ruch 80:20
Godula - Gornik
Orzegów - nie znam
Czarny Las -Gornik?
Wirek - Ruch/Gornik 60:40 jedyne barwy ktore się spotyka to barwy Ruchu albo to ja mam takie szczęście.
Chebzie -Ruch
Fryna -Ruch
Kochłowice -Ruch
Bykowina -Ruch
Z ciekawości, bo z tego co kojarzę Fryna jeszcze 15 lat temu oprócz "dołów" była raczej trójkolorowa. Jak do tego doszło, że taki obrót o 180 stopni?
Z góry dzięki
GemikLolemik

Post autor: GemikLolemik »

Piast w tym roku wyrgywa starcia na mieście, żabole zaliczają KO
KoKolino

Post autor: KoKolino »

Jeśli mówisz o sobocie , to zdążyli uciec
Przemek Bien

Post autor: Przemek Bien »

E gorsza tragedia jest jak taka przecwelona i pognana szmata jak ja chowa się w piwnicy i robi tiktoki i livy dla takich pogonionych dziwek jak ja i wszyscy na mnie pluja wiec nie wychylam mojego ryja z zakolami tylko klikam klik klik
Parti1000

Post autor: Parti1000 »

Obiektywnie01 pisze: 26.01.2026, 09:57
Godula - Gornik
Orzegów - nie znam
Czarny Las -Gornik?
Chebzie -Ruch
Fryna -Ruch
Kochłowice -Ruch
Bykowina -Ruch
Z ciekawości, bo z tego co kojarzę Fryna jeszcze 15 lat temu oprócz "dołów" była raczej trójkolorowa. Jak do tego doszło, że taki obrót o 180 stopni?
Z góry dzięki
Tak samo Wirek 15 lat temu to był 90% ksg, na halembie tak samo było conajmniej po równo.

A doszło do tego według mnie praktycznie dzięki jednemu znanemu wszystkim gościowi z nrśl, który ogarnął towarzystwo i mocno cisnął by działać. Za to po stronie trśl w tym czasie pokolenie trafiło się mało charakterne by wytrzymać takie ciśnienie.
Kuzyn Burmistrza

Post autor: Kuzyn Burmistrza »

Nie odpowiedziałeś komu kibicujesz (co mnie nie dziwi zresztą ;)) więc dyskusja z kolejnym "naganiaczem postów" mija sie z celem.
Gablota

Post autor: Gablota »

Słaba ta dominacja jak Ruch się w Katowicach w Energy bawi…
Goral74

Post autor: Goral74 »

Godula - Gornik
Orzegów - nie znam
Czarny Las -Gornik?
Chebzie -Ruch
Fryna -Ruch
Kochłowice -Ruch
Bykowina -Ruch
Znasz Godulę a nie znasz Orzegowa... brak słów... to jakbyś znał Chebzie a nie ogarniał Kaufhausu

Poniżej moje zdanie na temat Rudy Śląskiej, a właściwie odpowiedź na moje ( :) ) pytanie gdzie kto może się czuć jak u siebie. Poproszę użytkownika Martes o jego zdanie.

Na wstępie.. w każdej dzielnicy znajdą się kibice czy to Górnika czy Ruchu.

Ruda1 -Górnik
Godula - Górnik
Orzegów - Górnik
Bielszowice -Górnik
Czarny Las -Górnik
Wirek - Dzielnica gdzie spora większość to kibice Górnika. Konkretne wsparcie kibiców Ruchu z innych dzielnic dla Wireckich Niebieskich powoduje że kibice Górnika nie mogą się czuć jak u siebie.
Halemba -Ruch
Chebzie -Ruch
Fryna -Ruch
Kochłowice -Ruch
Bykowina -Ruch

Jak widać miasto podzielone mniej więcej 50/50. Większa liczba kibiców Górnika z Rudy Śl. na meczach wynika z faktu iż w dzielnicach Halemba, Nowy Bytom jest sporo ok 50 letnich kibiców Górnika którzy naście lat temu rozdawali tam karty i oni dalej jeżdżą. Podobnie, widzę sporo "anonimowych" kibiców Ruchu jeżdżących na Śląski z Rudy 1 na której to dzielnicy byli naście lat temu mocni.

Co będzie dalej życie pokaże.

Jeszcze 2 zdania o Gliwicach.... Na początku lat 2000 pewien niewysoki chłopak z Sośnicy współtworzący Torcidę mówił że kwestią czasu jest by w Gliwicach coraz bardziej widoczny był Piast... (Piast był wtedy jeszcze słabszy niż dziś ale coś tam zaczynali grać w piłkę) Historia pokazywała że nie ma miasta w którym FC byłby większy niż klub z siedzibą w tym mieście (celowo nie używam w odniesieniu do Piasta określenia Gliwicki) Przykładowo, Katowice (Ruch), Częstochowa, Bełchatów (Widzew).. Nie podejmuję się opisania jak teraz wygląda sytuacja w Gliwicach. Na pewno handicapem dla Górnika jest to że wszystkie okoliczne mieściny powiatu to Górnik.

Tyle.
SilesiaStreets

Post autor: SilesiaStreets »

Kiedy ostatni raz byles na Wirku? Ja tam jestem aktualnie co chwilę praktycznie i nie spotkałem innych barw niż Ruchu. Co do Orzegowa, tak da się nie być w tych rejonach bo pracowałem na Goduli chwile.
Mertens

Post autor: Mertens »

Goral74 pisze: 27.01.2026, 12:01
Godula - Gornik
Orzegów - nie znam
Czarny Las -Gornik?
Chebzie -Ruch
Fryna -Ruch
Kochłowice -Ruch
Bykowina -Ruch
Znasz Godulę a nie znasz Orzegowa... brak słów... to jakbyś znał Chebzie a nie ogarniał Kaufhausu

Poniżej moje zdanie na temat Rudy Śląskiej, a właściwie odpowiedź na moje ( :) ) pytanie gdzie kto może się czuć jak u siebie. Poproszę użytkownika Martes o jego zdanie.

Ruda1 -Górnik
Godula - Górnik
Orzegów - Górnik
Bielszowice -Górnik
Czarny Las -Górnik
Wirek - Dzielnica gdzie spora większość to kibice Górnika. Konkretne wsparcie kibiców Ruchu z innych dzielnic dla Wireckich Niebieskich powoduje że kibice Górnika nie mogą się czuć jak u siebie.
Halemba -Ruch
Chebzie -Ruch
Fryna -Ruch
Kochłowice -Ruch
Bykowina -Ruch

Jak widać miasto podzielone mniej więcej 50/50. Większa liczba kibiców Górnika z Rudy Śl. na meczach wynika z faktu iż w dzielnicach Halemba, Nowy Bytom jest sporo ok 50 letnich kibiców Górnika którzy naście lat temu rozdawali tam karty i oni dalej jeżdżą. Podobnie, widzę sporo "anonimowych" kibiców Ruchu jeżdżących na Śląski z Rudy 1 na której to dzielnicy byli naście lat temu mocni.

Jeszcze 2 zdania o Gliwicach.... Na początku lat 2000 pewien niewysoki chłopak z Sośnicy współtworzący Torcidę mówił że kwestią czasu jest by w Gliwicach coraz bardziej widoczny był Piast... (Piast był wtedy jeszcze słabszy niż dziś ale coś tam zaczynali grać w piłkę) Historia pokazywała że nie ma miasta w którym FC byłby większy niż klub z siedzibą w tym mieście (celowo nie używam w odniesieniu do Piasta określenia Gliwicki) Przykładowo, Katowice (Ruch), Częstochowa, Bełchatów (Widzew).. Nie podejmuję się opisania jak teraz wygląda sytuacja w Gliwicach. Na pewno handicapem dla Górnika jest to że wszystkie okoliczne mieściny powiatu to Górnik.

Tyle.
Nie ma się do czego doczepić, obiektywnie opisałeś Rudę Śląską. Ten opis Wirku mogłeś odpuścić i napisać, że to najbardziej podzielona aktualnie dzielnica w RŚL, nie będę się tu bawił w procenty odnośnie tej dzielnicy, na pewno ilościowo Górnika więcej na Wirku niż Ruchu, ale jak to wygląda z barwami na tej dzielnicy to każdy mieszkający w tym mieście wie. Ogólnie Ruda Śląska można powiedzieć, że jest podzielona 50/50 (teren). Jeśli chodzi o liczby, to 60/40 na korzyść Górnika. Jeśli chodzi o siłę bojową NRŚL vs TRŚL to można powiedzieć, że Ruch ma w tej kwestii sporą przewagę nad Górnikiem. Żeby nikt mnie źle nie zrozumiał - Górnik jakościowo w Rudzie Śląskiej to nadal dobra ekipa. Ogólnie Ruda Śląska to chyba najlepszy FC w Polsce pod każdym względem (mówię tu o obu klubach).
Goral74

Post autor: Goral74 »

Mertens pisze: 27.01.2026, 12:41
Goral74 pisze: 27.01.2026, 12:01
Godula - Gornik
Orzegów - nie znam
Czarny Las -Gornik?
Chebzie -Ruch
Fryna -Ruch
Kochłowice -Ruch
Bykowina -Ruch

Ruda1 -Górnik
Godula - Górnik
Orzegów - Górnik
Bielszowice -Górnik
Czarny Las -Górnik
Halemba -Ruch
Chebzie -Ruch
Fryna -Ruch
Kochłowice -Ruch
Bykowina -Ruch

Tyle.
Nie ma się do czego doczepić, obiektywnie opisałeś Rudę Śląską. Ten opis Wirku mogłeś odpuścić i napisać, że to najbardziej podzielona aktualnie dzielnica w RŚL, nie będę się tu bawił w procenty odnośnie tej dzielnicy, na pewno ilościowo Górnika więcej na Wirku niż Ruchu, ale jak to wygląda z barwami na tej dzielnicy to każdy mieszkający w tym mieście wie. Ogólnie Ruda Śląska można powiedzieć, że jest podzielona 50/50 (teren). Jeśli chodzi o liczby, to 60/40 na korzyść Górnika. Jeśli chodzi o siłę bojową NRŚL vs TRŚL to można powiedzieć, że Ruch ma w tej kwestii sporą przewagę nad Górnikiem. Żeby nikt mnie źle nie zrozumiał - Górnik jakościowo w Rudzie Śląskiej to nadal dobra ekipa. Ogólnie Ruda Śląska to chyba najlepszy FC w Polsce pod każdym względem (mówię tu o obu klubach).
Podziękował
Gablota

Post autor: Gablota »

Analiza psychiatryczna pacjenta Przemysław Bień:
pacjent żyje w wirtualnym świecie otacza się sztuczną inteligencją, uroił sobie walkę z Górnikiem myśląc że przerabiając zdjęcia osób z ekipy przejmie kontrolę na Górniku… niestety również widać problemy z używkami, w związku z czym zalecana jest Hospitalizacja w oddziale zamkniętym. Co nie zmienia faktu że cisnąć ekipę Górnika za tolerowanie policjantów, trenowanie z nimi i ukrywanie tego! wszyscy powinni iść do wora i pacjent Przemysław Bień tutaj akurat ma racje.
Edenres

Post autor: Edenres »

Podsumowując weekendową "akcję" w Gliwicach.
Młoda Torca zbiera się na trening noworoczny.
Po treningu jadą na Gliwice i pod nazwą Torcida Gliwice robi zapowiedź na terenie Piasta.
Piast który jest akurat na rynku, dostaje info i jedzie na powitanie, parę aut musi się ewakuować.

Panowie jak Wy gdzieś się nie spotkacie to nie wierzę w miłość.
HaroldFinch

Post autor: HaroldFinch »

kumate info pisze: 26.01.2026, 20:27 Smieje sie ze Gieksa na bramkach stoi za 200 zl ale jakby ruszyl glowa to by sie jorgnal ze tu chodzi o to ze ekipa po prostu stoi na bramkach u siebie w miescie pokazujac tym samym ze to ich miasto. Czemu w Lodzi Widzew nie stoi na bramkacH? Bo LKS to trzyma pokazujac dominacje u siebie w miescie. W kazdym miescie w Polsce stoi jakas ekipa kibicowska.
Pytanie bez napinki. Czy w Gliwicach na bramkach w klubach stoi Torcida Gliwice czy Piast? Jak jest obecnie a jak było w przeszłości?
MałoMiasteczkowy

Post autor: MałoMiasteczkowy »

Jaka ekipa stoi na bramkach w Tarnowskich Górach? Onyx,Ocean itp ?
thelastboyscout

Post autor: thelastboyscout »

Jeśli chodzi o Gliwice to ostatnie lata nie przyniosły rewolucyjnych zmian, ale regres całego Górnika w kwestiach H przełożył się też oczywiście na ich FC z tego miasta, tym bardziej, że kilku istotnym osobom w mało elegancki sposób ,,podziękowano'' bo nie akceptowali pana M. Piast przez to, albo bez względu na to aktywniejszy, śmielej poczynający. Z 15-20 lat wstecz sama gliwicka Torcida obiłaby bandę niebiesko-czerwonych, teraz Piast nie miałby z nią większego problemu, a głównej bandzie zabrzan w mniejszych liczbach moim zdaniem przysporzyłby kłopotów. Jedyna warta odnotowania zmiana w kwestii dzielnic to Kopernik - średnia w skali innych, kiedyś zdecydowanie bastion Górnika ,,na pierwszej linii frontu'' (sąsiedztwo z najmocniejszą dzielnicą Piasta - Szobiszowicami, częste obustronne wjazdy), teraz to bardziej ziemia niczyja. Liczebnie dalej pewnie więcej osób śmiga na Górnika, ale nikt tam się raczej nie afiszuje z obu stron, poza jakimiś pokazówkami publikowanymi potem w necie.

Co do innych dzielnic to wg populacji od najliczniej zamieszkanych i będąc możliwie jak najrzetelniejszym:

Sośnica - Górnik
Trynek - Piast
Łabędy - Górnik
Śródmieście - Piast
Sikornik - Piast
Zatorze - Piast
Szobiszowice - Piast
Wojska Polskiego- Piast
Kopernik - (tak jak pisałem, liczebnie pewnie dalej Górnik, ale nie jest to już dzielnica stricte prozabrzańska jak kiedyś)
Baildona - Piast
Stare Gliwice - Piast
Wójtowa Wieś - Piast
Obrońców Pokoju - Piast
Politechnika - Piast

Reszta to już dzielnice domków jednorodzinnych, wiejskie - ,,kibicowsko'' raczej pustynie. Mniejsze liczebnie i wraz z malejącą liczbą mieszkańców cięższe do oszacowania kogo jest więcej.

Żerniki - Piast
Ostropa - (ciężko stwierdzić) Piast/Górnik
Bojków - Górnik
Brzezinka - Górnik (kiedyś działali z pobliskimi Łabędami)
Ligota Zabrska - Górnik
Wilcze Gardło - Piast
Czechowice - (podobnie jak z Ostropą, niecałe 1000 mieszkańców) Piast/Górnik

W skali całego miasta to jakieś 2/3 do 1/3, może 75% do 25% na korzyść Piasta, chuligańsko wspominałem wyżej. Jeśli chodzi o cały powiat to już inna historia, ten zdecydowanie pro Górnik.

Oczywistym też jest, że są kibice Piasta (mowa raczej o tzw. Jankach), którzy jeżdżą z Sośnicy czy Łabęd na Okrzei tak jak i zdarzają się tacy, którzy z Centrum czy Waryńskiego jeżdżą na Górnik, ale w tego typu dywagacje raczej nie warto wchodzić.

Uprzedzając pytanie - jest to punkt widzenia Żabola, chętnie poznam perspektywę kogoś z Okrzei.
thelastboyscout

Post autor: thelastboyscout »

thelastboyscout pisze: 27.01.2026, 21:43 Jeśli chodzi o Gliwice to ostatnie lata nie przyniosły rewolucyjnych zmian, ale regres całego Górnika w kwestiach H przełożył się też oczywiście na ich FC z tego miasta, tym bardziej, że kilku istotnym osobom w mało elegancki sposób ,,podziękowano'' bo nie akceptowali pana M. Piast przez to, albo bez względu na to aktywniejszy, śmielej poczynający. Z 15-20 lat wstecz sama gliwicka Torcida obiłaby bandę niebiesko-czerwonych, teraz Piast nie miałby z nią większego problemu, a głównej bandzie zabrzan w mniejszych liczbach moim zdaniem przysporzyłby kłopotów. Jedyna warta odnotowania zmiana w kwestii dzielnic to Kopernik - średnia w skali innych, kiedyś zdecydowanie bastion Górnika ,,na pierwszej linii frontu'' (sąsiedztwo z najmocniejszą dzielnicą Piasta - Szobiszowicami, częste obustronne wjazdy), teraz to bardziej ziemia niczyja. Liczebnie dalej pewnie więcej osób śmiga na Górnika, ale nikt tam się raczej nie afiszuje z obu stron, poza jakimiś pokazówkami publikowanymi potem w necie.

Co do innych dzielnic to wg populacji od najliczniej zamieszkanych i będąc możliwie jak najrzetelniejszym:

Sośnica - Górnik
Trynek - Piast
Łabędy - Górnik
Śródmieście - Piast
Sikornik - Piast
Zatorze - Piast
Szobiszowice - Piast
Wojska Polskiego- Piast
Kopernik - (tak jak pisałem, liczebnie pewnie dalej Górnik, ale nie jest to już dzielnica stricte prozabrzańska jak kiedyś)
Baildona - Piast
Stare Gliwice - Piast
Wójtowa Wieś - Piast
Obrońców Pokoju - Piast
Politechnika - Piast

Reszta to już dzielnice domków jednorodzinnych, wiejskie - ,,kibicowsko'' raczej pustynie. Mniejsze liczebnie i wraz z malejącą liczbą mieszkańców cięższe do oszacowania kogo jest więcej.

Żerniki - Piast
Ostropa - (ciężko stwierdzić) Piast/Górnik
Bojków - Górnik
Brzezinka - Górnik (kiedyś działali z pobliskimi Łabędami)
Ligota Zabrska - Górnik
Wilcze Gardło - Piast
Czechowice - (podobnie jak z Ostropą, niecałe 1000 mieszkańców) Piast/Górnik

W skali całego miasta to jakieś 2/3 do 1/3, może 75% do 25% na korzyść Piasta, chuligańsko wspominałem wyżej. Jeśli chodzi o cały powiat to już inna historia, ten zdecydowanie pro Górnik.

Oczywistym też jest, że są kibice Piasta (mowa raczej o tzw. Jankach), którzy jeżdżą z Sośnicy czy Łabęd na Okrzei tak jak i zdarzają się tacy, którzy z Centrum czy Waryńskiego jeżdżą na Górnik, ale w tego typu dywagacje raczej nie warto wchodzić.

Uprzedzając pytanie - jest to punkt widzenia Żabola, chętnie poznam perspektywę kogoś z Okrzei.
Dla nie orientujących się w topografii Gliwic zamieszczam poglądową mape z podziałem na ww. dzielnice. Tak by lepiej sobie podział wpływów zwizualizować:

Obrazek
GieKSiarz00

Z racji tego, że podczas lata często bywałem w Świętochłowicach to mam pytanie - jakim cudem KSG tak dzielnie trzyma się na Lipinach? Dosłownie wszędzie wokół praktycznie sam Ruch, a na Lipinach małolaci normalnie śmigali w koszulkach Torcidy. Pozdro
ODPOWIEDZ