Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat
Moderatorzy: LechiaCHWM, Zorientowany
-
Re: Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat
To ile zdążył być tym przerzutem na wolności, pół roku - rok ?? Po jakim czasie od zapuszkowania się zabił ?
-
18 luty - 9 maja, czyli niecałe 3 miesiące
Był to jego trzeci pobyt w areszcie, rozpoczął go 18 lutego. Poprzednio przebywał w areszcie w związku z zarzutami udziału w bójce i rozboju.
-
Wspominacie wyjątkowego śmiecia. Mógłbym sporo o nim napisać - i to dobrego -, bo to swego czasu mój dobry kolega, ale w sumie po co? Zdechł jak zasłużył.
-
Czy ktoś obiektywnie mógłby opisać sytuację na tych dwóch nowohuckich osiedlach?
Oświecenia- lata temu potęga jeżeli chodzi o Cracovię w hucie i nie tylko w hucie.. Jak to wygląda dzisiaj?
2PL- Kiedyś Cracovia, a zauważyłem jakieś Wiślackie wrzuty?
Oświecenia- lata temu potęga jeżeli chodzi o Cracovię w hucie i nie tylko w hucie.. Jak to wygląda dzisiaj?
2PL- Kiedyś Cracovia, a zauważyłem jakieś Wiślackie wrzuty?
-
Oświecenia bez zmian silny bastion Cracovii chociaż widać zmianę pokoleń i już nie tak aktywni jak kiedyś a 2PL dominuję Cracovia ale można spotkać pojedyncze jednostki Wisły z okolicznych osiedli
-
Apropo Oświecenia, czy w połowie lat 90 to osiedle jz było pasiaste czy nie ??
-
W latach 90 była tam spora liczba sympatyków Hutnika ale z czasem to Cracovia wiodła tam prym aż do dnia dzisiejszegoDżolo Rypandolo pisze: ↑02.11.2024, 20:57Apropo Oświecenia, czy w połowie lat 90 to osiedle jz było pasiaste czy nie ??
-
Jak wygląda sytuacja Wisły na Tysiąclecia? Lata temu wychodziły szaliki/smyczki a jak wygląda to obecnie?
Faber est quisque suae fortunae
-
Z ciekawostek dodam że wiosną 2000 roku ekipa Hutnika z Oświecenia podjęła probę ataku na Koronę wracającą na dworzec po meczu na Suchych Stawach (tego samego kiedy Korona podjęła próbę ucieczki że stadionu;) ).WwaNh pisze: ↑02.11.2024, 21:52W latach 90 była tam spora liczba sympatyków Hutnika ale z czasem to Cracovia wiodła tam prym aż do dnia dzisiejszegoDżolo Rypandolo pisze: ↑02.11.2024, 20:57Apropo Oświecenia, czy w połowie lat 90 to osiedle jz było pasiaste czy nie ??
Tak jak wspominano parę stron wcześniej - Oświecenia to przez dłuższy czas był najmocniejszy bastion Cracovii w NH, ale Hutnik miał tam oddaną bardzo przyzwoitą grupę (zresztą ma do dziś), a w latach 90-tych proporcje KSC-HKS były bardziej wyrównane. Wiadomo że z czasem rosły szybko na korzyść Pasów.
-
Jak to ma do dziś?swrs1982 pisze: ↑03.11.2024, 01:17Z ciekawostek dodam że wiosną 2000 roku ekipa Hutnika z Oświecenia podjęła probę ataku na Koronę wracającą na dworzec po meczu na Suchych Stawach (tego samego kiedy Korona podjęła próbę ucieczki że stadionu;) ).WwaNh pisze: ↑02.11.2024, 21:52W latach 90 była tam spora liczba sympatyków Hutnika ale z czasem to Cracovia wiodła tam prym aż do dnia dzisiejszegoDżolo Rypandolo pisze: ↑02.11.2024, 20:57Apropo Oświecenia, czy w połowie lat 90 to osiedle jz było pasiaste czy nie ??
Tak jak wspominano parę stron wcześniej - Oświecenia to przez dłuższy czas był najmocniejszy bastion Cracovii w NH, ale Hutnik miał tam oddaną bardzo przyzwoitą grupę (zresztą ma do dziś), a w latach 90-tych proporcje KSC-HKS były bardziej wyrównane. Wiadomo że z czasem rosły szybko na korzyść Pasów.
-
Patrzyłem z ciekawości teraz to na ich stronie podają dane z bitwy osiedli i na ostatnim meczu domowym było 15 osób z Oświecenia co ciekawe też 10 z Tarnowakibiccc1 pisze: ↑03.11.2024, 02:42Jak to ma do dziś?swrs1982 pisze: ↑03.11.2024, 01:17Z ciekawostek dodam że wiosną 2000 roku ekipa Hutnika z Oświecenia podjęła probę ataku na Koronę wracającą na dworzec po meczu na Suchych Stawach (tego samego kiedy Korona podjęła próbę ucieczki że stadionu;) ).
-
Podeślesz link do ich aktualnych bitw osiedli? Mam dane sprzed 10 lat to i po 30 osób z Oświecenia jeździło. Na tamten czas frekwencyjnie jedno z najmocniejszych osiedli pod względem liczb na meczu. Tutaj dane żeby nie było, że zakłamuje rzeczywistość: [link]. Czy w tych latach (po 2010 r.) HKS był tam w ogóle widoczny? Mówię tak na co dzień lub podczas własnych spotkań? To chyba był czas gdzie Pasy nie miały jeszcze dobrych relacji z Gumiorami?WwaNh pisze: ↑03.11.2024, 11:23Patrzyłem z ciekawości teraz to na ich stronie podają dane z bitwy osiedli i na ostatnim meczu domowym było 15 osób z Oświecenia co ciekawe też 10 z Tarnowakibiccc1 pisze: ↑03.11.2024, 02:42Jak to ma do dziś?swrs1982 pisze: ↑03.11.2024, 01:17
Z ciekawostek dodam że wiosną 2000 roku ekipa Hutnika z Oświecenia podjęła probę ataku na Koronę wracającą na dworzec po meczu na Suchych Stawach (tego samego kiedy Korona podjęła próbę ucieczki że stadionu;) ).
-
WYNIKI BITWY OSIEDLI:kibiccc1 pisze: ↑03.11.2024, 12:06Podeślesz link do ich aktualnych bitw osiedli? Mam dane sprzed 10 lat to i po 30 osób z Oświecenia jeździło. Na tamten czas frekwencyjnie jedno z najmocniejszych osiedli pod względem liczb na meczu. Tutaj dane żeby nie było, że zakłamuje rzeczywistość: [link]. Czy w tych latach (po 2010 r.) HKS był tam w ogóle widoczny? Mówię tak na co dzień lub podczas własnych spotkań? To chyba był czas gdzie Pasy nie miały jeszcze dobrych relacji z Gumiorami?
1. Skarpa - 34 osoby
2. Bohaterów Września - 28 osób
3. Piastów - 17 osób
4. Hutnicze - 16 osób
5. Słoneczne, Oświecenia - 15 osób
7. Wandy - 14 osób
8. Stoki - 12 osób
9. Willowe - 11 osób
10. Stalowe, Zgody, Młodości - 10 osób
Centrum A-7, Centrum B-3, Centrum C-6, Centrum D-1, Centrum E-9, Górali-3, Krakowiaków-3, Ogrodowe-7, Sportowe-3, Szklane Domy-4, Szkolne-1, Teatralne-6, Urocze-8, Zielone-7, Albertyńskie-3, Czyżyny-3, 2PL-6, Jagiellońskie-4, Dywizjonu 303 -1, Kalinowe-3, Kazimierzowskie-1, Kolorowe-3, Kościuszkowskie-1, Handlowe-2, Spółdzielcze-2, Niepodległości-3, Przy Arce-1, Strusia-2, Tysiąclecia-1, Wzgórza-9, Złotego Wieku-3, Kocmyrzów-9, Mogiła-3, Bochnia-2, Grzegórzki Nowe-6, Olkusz-1, Pleszów-2, Okulickiego-5, Avia-4, Zesławice-4, Węgrzce-2, Tarnów-10, Ruczaj-4, Tonie-2, Olsza-2, Wieliczka-2, Igołomia-1, Łuczanowice-4, Grębałów-1, Wieczysta-5, Wadów-3, Złocień-1, Prądnik Biały-1, Krowodrza-2,
Padniewskiego-1
-
Bez kitu, od kiedy HKS ma Fan Club w Tarnowie ? :)
-
W okolicach zimy 2012 roku wjechaliśmy kilkunastoosobowym składem na Oświecenia oczywiście w poszukiwaniu sąsiadki. Przemierzyliśmy praktycznie całe osiedle ale w oddali w pobliżu parku Tysiąclecia rzuciła się w oczy kilkuosobowa grupka.. Podchodząc bliżej, jedna osób od nas rzuca tekst "to gumiory!". Chwila konsternacji, bo przecież co oni robią tutaj, gdy byliśmy jakieś 70-80 metrów od nich postanawiają się zawinąć w głąb parku, nawet nie ruszamy za nimi i wracamy się do fur. Nie taki był plan tego dnia i akurat w tym czasie nie było jakiegoś dużego ciśnienia na HKS.
Prosiła żebym pokazał jej Kraków,
Puścił chłopaków z baraków i zabrał na Legia-Raków
-
Niezła liczba z Bohaterów Września, 28 osób to może być więcej niż Cracovii z tego osiedla pojawia się na swoich meczach. Piastów i Oświecenia też ok liczby, tylko czy Hutnik się tam teraz odradza czy to wszystko stare pokolenie czyli ci co się nie przerzucili?
-
tydzien temu Gŏrnik ,teraz Widzew nie wchodzã na mecz,karuzela zaczyna sie krecic ,wiecie kto nauczył słurzby korzystac z.paragrafu?
-
Poniekąd masz rację. Ciebie niestety trzeba nauczyć korzystać ze słownika ortograficznego.Bananowiec pisze: ↑03.11.2024, 21:38tydzien temu Gŏrnik ,teraz Widzew nie wchodzã na mecz,karuzela zaczyna sie krecic ,wiecie kto nauczył słurzby korzystac z.paragrafu?
-
z tymi błędami masz racje ale telefon nie sprawny i piszę jak leci
-
Co ma sprawność telefonu do poprawnej ortografii? Po prostu jesteś debilem i tyle.
-
Myślę, że tam liczba HaKaeSów jest cały czas taka sama.Większość stanowi starszyzna, ale o dziwo paru młodych też się pojawią co jakiś czas.Ogólnie specyfika jest taka, że Hutnik ma dużo kibiców na Bieńczycach i Mistrzejowicach, ale te osiedla są ogromne, a dodatkowo zarówno Wisła jak i Cracovia mają tam najmocniejsze ekipy w całej Hucie, a bywały czasy, że i te ekipy były topką na całej W i C.Z tego powodu nie bardzo można mówić, o tym, że Hutnik tam stanowi jakąś siłę chociaż są rejony jak górna część Piastów i Bohaterki czy Kościuszkowskie gdzie można było spotkać osoby z HKS i były to osoby nie anonimowe dość znaczące w naszym ruchu.
Ogólnie jednak Huta od lat niezmienna:
Stara Huta - Hutnik (poza Górali gdzie jest przewaga KSC i jednostki Hutnika), Krakowiaków gdzie jest myślę wyrównana siła miedzy HKS i KSC oraz Kolorowym gdzie Hutnik ma przewagę nad Wisłą, ale nikt nie zaprzeczy, że trochę osób z TSW tam jest.
Czyżyny - Osiedle Czyżyny (Narciarska,Wężyka itd) oraz Centralna to Hutnik
Dywizjonu 303- Zdecydowanie Wisłą
2 pułku Lotniczego - Cracovia i jednostki Wisły "na slumsach" czyli powiedzmy bliżej pasa startowego i tworu jakim jest osiedle "Avia"
Mistrzejowice - Tutaj rządzi Cracovia tj Oświecenia,Tysiąclecia,Piastów,Bohaterów Września i Złoty Wiek gdzie na południowej części w niskich blokach jest trochę Wisły.Myślę, że tak obiektywnie ZW to 70 do 30 dla KSC. Wisła ponadto ma malutkie osiedle "Mistrzejowice Nowe" + jakieś jednostki na dolnym Piastów i u góry Tysiąclecia.
Bieńczyce - Bastion Wisły i bardzo silne osiedla Kazimierzowskiego,Jagiellońskie (jednostki Hutnika), Strusia,Lotnisko,Wysokie,Kalinowe,Złota Jesień, Cienista & Fatimska.Pasy mają tutaj dwa swoje osiedla Albertyńskie i NIepodległości, do tego jest Przy Arka, która kiedyś była mocno pasiasta a dzisiaj jest podzielona i moim zdaniem układ sił wygląda dzisiaj tak, że jest Wisła i Cracovia w miare po równo a potem Hutnik w czesci osiedla bliżej skrzyżowania Teatralnego,Krakowiaków i PA.Ogólnei Wisła chyba najaktywniejsza.Jest też małe osiedle Kościuszkowskie gdzie można by powiedzieć, że podzielone między Wisłę i Hutnika, ale wiadomo , że te tereny są ogólnie TSW .
Wzgórza Krzesławickieg - Tutaj wydaje mi się, że najwięcej jest Hutnika i ma zdecydowanie najmocniejszą ekipe.Podział określiłbym tak:
Zesławice,Petofiego, Dolne Wzgórza i Dolne Stoki - Hutnik
Wzgórza górne - Cracovia,
Stoki górne - Wisła + okoliczne wioski mocno podzielone między wszystkie trzy kluby.
Hutnik Nowa Huta
-
Czy aby napewno na Przy Arce nie jest aktualnie przewaga Wisły? Wydają się być bardziej aktywni od KSC.
-
W ogóle skąd pomysł, że na PA jest cokolwiek oprócz Wisły...
Na siłowni na Stokach ostatnio widziałem jakiegoś młodego byczka w rashu Hutnik Fight Club czy coś takiego i w sumie byłem zaskoczony, ale wygląda na to, że faktycznie tam są.
Na siłowni na Stokach ostatnio widziałem jakiegoś młodego byczka w rashu Hutnik Fight Club czy coś takiego i w sumie byłem zaskoczony, ale wygląda na to, że faktycznie tam są.
-
Ogólnie to osiedle kibicowsko jest obecnie bardzo słabe. Jest grupka Wiślaków najaktywniejsza i do tego mocno wspierana przez pobliskie KZM , jest myślę porównywalna ilościowo grupka Cracovii, która już jest mało aktywna, ale kiedyś rządzili tym osiedlem, a teraz chyba dali sobie spokój + wielu się wykruszyło.No i jest grupka Hutnika , która w barwach jeździ na mecze z osiedla więc można ich zaznaczyć.
Czy to osiedle Wisły ? Najbliżej pewnie jestem tego stwierdzenia, ale dużą robotę robią pobliskie dwa osiedla wiślackie, które ogarniają/pomagają w grafach itd Grupka z HKSu ma trochę wsparcia z Teatralnego, a Pasy są obecnie sami sobie bo ich kontakty z Niepodleglosci i Albertynskim się wykruszyły.Nie mniej czy ktoś tą Cracovie tam jakoś gania ostro ? Raczej wszyscy znają się nawzajem i wrzucili na luz.
Czy to osiedle Wisły ? Najbliżej pewnie jestem tego stwierdzenia, ale dużą robotę robią pobliskie dwa osiedla wiślackie, które ogarniają/pomagają w grafach itd Grupka z HKSu ma trochę wsparcia z Teatralnego, a Pasy są obecnie sami sobie bo ich kontakty z Niepodleglosci i Albertynskim się wykruszyły.Nie mniej czy ktoś tą Cracovie tam jakoś gania ostro ? Raczej wszyscy znają się nawzajem i wrzucili na luz.
Hutnik Nowa Huta
-
Nowohucianie1950,
A jakbyś miał okreslić największy progres i regres ostatnich lat na danym osiedlu w Hucie, uwzgledniajac wszystkie trzy ekipy, to dałbyś radę się do tego odnieść? Przy czym pomijamy wspomniane osiedle Przy Arce, bo tam juz wiemy, że progres zaliczyła Wisła, regres Cracovia.
A jakbyś miał okreslić największy progres i regres ostatnich lat na danym osiedlu w Hucie, uwzgledniajac wszystkie trzy ekipy, to dałbyś radę się do tego odnieść? Przy czym pomijamy wspomniane osiedle Przy Arce, bo tam juz wiemy, że progres zaliczyła Wisła, regres Cracovia.
-
Na PA to po Cracovii została tylko raczej historia. Osiedle zdominowane przez młode WNH.Taksepatrze pisze: ↑04.11.2024, 12:52Czy aby napewno na Przy Arce nie jest aktualnie przewaga Wisły? Wydają się być bardziej aktywni od KSC.
-
Chodzi Ci o platinium obok biedry? Przecież oni tam od zawsze siedzieli, jak jeszcze było stare bodajże "energym" z 7-8 lat temu to było tam pełno gumiorów i to nie młodych tylko raczej starszyzny.
-
A ja nie wiem, kto tam siedział, przypadkiem tam wskoczyłem na multisport :D
Przy Arce było osiedlem Wiślackim jak każde w Bieńczycach. Przecież wiadomo dlaczego się przerzuciło i tak samo wiadomo, że skończył się K to skończyła się cracovia na tym osiedlu. Jeśli ktokolwiek stamtąd jeżdzi na kałuży to musi faktycznie być starym wiernym kibicem - oglądaczem meczów, bo nie ma opcji żeby ktokolwiek "bujany" się tam wychylał, więc nie wiem skąd te rewelacje. W Hutnik na PA mogę uwierzyć prędzej, jak na każdym osiedlu w Hucie.
Przy Arce było osiedlem Wiślackim jak każde w Bieńczycach. Przecież wiadomo dlaczego się przerzuciło i tak samo wiadomo, że skończył się K to skończyła się cracovia na tym osiedlu. Jeśli ktokolwiek stamtąd jeżdzi na kałuży to musi faktycznie być starym wiernym kibicem - oglądaczem meczów, bo nie ma opcji żeby ktokolwiek "bujany" się tam wychylał, więc nie wiem skąd te rewelacje. W Hutnik na PA mogę uwierzyć prędzej, jak na każdym osiedlu w Hucie.
-
A dzieje sie coś teraz na kurdwanowie ?
-
c**** się dzieje. Ogólnie teraz to największa wojna w krakowie to o mury. Graf czy bazgroł, fotka, rozjebany i tak się to toczy. I to nie dla tego że wyrosło pokolenie tchórzy, tylko mamy zupełnie inne czasy. Jedna wtopa i się może posypać niezła banda. Po prostu ludzie uczą się na błędach. Misio legenda, już przed puchą postrach żydków, którzy zresztą różnymi sposobami próbowali go przerzucić.8 lat sztywno a tu po kilkunastu latach na wolności już się nie widziało siedzieć kolejnych 15tu. Metal, legenda z drugiego obozu. Dziś mimo że tolerowany to jednak lżony na jego własnym osiedlu, Master...Ikony które upadły a psychopaci typu Dzidek czy Wojtas...25 i elo.
Ja jestem ciekaw co będzie z braciszkiem misia i jego przydupasem. Ponoć są pogonieni i to chyba z każdej strony a to psychole. Czas pokaże;)
Ja jestem ciekaw co będzie z braciszkiem misia i jego przydupasem. Ponoć są pogonieni i to chyba z każdej strony a to psychole. Czas pokaże;)
-
W obu klubach przeszedł armagedon i dalej nie wiadomo ile osób jeszcze poleci, to co będą się wychylać. Starzy patrzą, jak się jeszcze dorobić, a nie przejmować się resztą.ts06 pisze: ↑04.11.2024, 23:50c**** się dzieje. Ogólnie teraz to największa wojna w krakowie to o mury. Graf czy bazgroł, fotka, rozjebany i tak się to toczy. I to nie dla tego że wyrosło pokolenie tchórzy, tylko mamy zupełnie inne czasy. Jedna wtopa i się może posypać niezła banda. Po prostu ludzie uczą się na błędach. Misio legenda, już przed puchą postrach żydków, którzy zresztą różnymi sposobami próbowali go przerzucić.8 lat sztywno a tu po kilkunastu latach na wolności już się nie widziało siedzieć kolejnych 15tu. Metal, legenda z drugiego obozu. Dziś mimo że tolerowany to jednak lżony na jego własnym osiedlu, Master...Ikony które upadły a psychopaci typu Dzidek czy Wojtas...25 i elo.
-
kapuś kapuś, grał gangstera dziś ma status frajera :Dts06 pisze: ↑04.11.2024, 23:50c**** się dzieje. Ogólnie teraz to największa wojna w krakowie to o mury. Graf czy bazgroł, fotka, rozjebany i tak się to toczy. I to nie dla tego że wyrosło pokolenie tchórzy, tylko mamy zupełnie inne czasy. Jedna wtopa i się może posypać niezła banda. Po prostu ludzie uczą się na błędach. Misio legenda, już przed puchą postrach żydków, którzy zresztą różnymi sposobami próbowali go przerzucić.8 lat sztywno a tu po kilkunastu latach na wolności już się nie widziało siedzieć kolejnych 15tu. Metal, legenda z drugiego obozu. Dziś mimo że tolerowany to jednak lżony na jego własnym osiedlu, Master...Ikony które upadły a psychopaci typu Dzidek czy Wojtas...25 i elo.
-
Nikt nie piszę o poniedziałkowy ostrzelaniu stadionu Wisły? To działo się w trakcie meczu.
-
Nic nie warta głupota.
-
Motor był ostatnio wpuszczony na zakazie na Kałuży czy nie ?
-
Nie.Dżolo Rypandolo pisze: ↑07.11.2024, 09:49Motor był ostatnio wpuszczony na zakazie na Kałuży czy nie ?
-
Śląsk wpuścilł KSC chwile wcześniej we Wrocku, a ich ziomki nie weszli na Kałuży. Śmieszne to wszystko :)
-
Ośmieszyłeś to się ty dżolo
każda ekipa która grała ostatnio z Cracovią, miała możliwość wejścia. Motor nie skorzystał, bo oni w ogóle nie jeżdżą na zakazach.
-
Każda oprócz Górnika w maju przez koleżanki z Tychów, nie???donguralesko pisze: ↑07.11.2024, 12:58Ośmieszyłeś to się ty dżolokażda ekipa która grała ostatnio z Cracovią, miała możliwość wejścia. Motor nie skorzystał, bo oni w ogóle nie jeżdżą na zakazach.
-
Napisałem ostatnio, nie??? Rusz mózgiem o ile go msaz.