Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

mds

Re: Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat

Post autor: mds »

Ekipy debatowaly 😂, zostawcie to politykom. Weźcie się ku... za siebie bo takiego wysypu dpk i 60 nigdy nie było. Podstawowe zasady kibiców powinny być zawsze i wszędzie.... Oraz piłka nożna dla kibiców. Uprzedzam pytanie, to jest moja prywatna opinia kibica z ponad 40 letnim stażem.
iparts.pl
pee

Post autor: pee »

cyklop pisze: 17.06.2024, 18:21 Cracovię wszyscy traktują tak samo ale nie wchodzą jej w drogę, a Wisła jest winna za kogoś głupotę.
Moim skromnym zdaniem Cracovia zawsze była sprzętowa i nigdy nie próbowała nic innego.
Problemem Wisły jest to,że kiedyś zdecydowała się na walkę na gołe łapy i wydała nawet w tym temacie szumne oświadczenie.
Tak wiem wydało to oświadczenie skompromitowane na ten moment WSH ale to Oni wtedy rządzili na Wiśle i cała reszta kibiców Wisły ich musiała słuchać. A skoro obecni teraz na Wiśle uważają,że to co kiedyś zrobiło WSH to nie ma racji bytu i oficjalnie nie muszą się z niczego wycofywać (czytaj odwoływać tego oświadczenia) to jak się mają do tego np. nowe zgody. Skoro WSH powiedziało,że zrywamy z Śląskiem i potem Lechią a wąchamy się z Ruchem i Widzewem to obecne towarzystwo też powinno wyrzucić do kosza te decyzje WSH.
Napiszę tak, kiedyś Wisła była tylko sprzętowa każdy o tym wiedział i np. ZS ponad 15 lat temu atakowało w 3 dyszki Wisłe wracającą z wspomagania Lechii i było wyposażone w kije. Może to nie noże czy maczety ale sprzęt. zostało wtedy rozgonione, były też osoby pocięte. I czy ktoś wtedy płakał? Nie! A dlaczego bo każdy wiedział kogo atakuje. A teraz to nie wiadomo, raz chcemy na łapy chcemy się poza Krakowem cywilizować ale jak ktoś zaatakuje to jednak wyciągniemy sprzęt.
Moim zdaniem wszystko to co ma teraz swój ciąg dalszy wynika z tego,że Wisła do końca aż do momentu momentu Radłowa nie wiedziała jak chce działać. Okazało się,że padło na to,że ze sprzętem.
Teraz takie pytanie czy w momencie ogłaszania oświadczenia,że teraz z wszystkimi oprócz Cracovii na łapy już większość z Wisły miała z tyłu głowy,że jak będzie coś nie tak i widmo porażki będzie zaglądać w oczy to i tak chwytamy za sprzęt.
gpa_jones

Post autor: gpa_jones »

kivloff pisze: 18.06.2024, 11:53 Nie istnieje policja kibicowskich zasad.
No przecież ta cała sytuacja z Wisłą właśnie dowodzi tego, że właśnie taka policja jest. Policja kibicowskich zasad ustala kto ma zakaz, do kogo nie jeździmy, a później wywiera presję na inne kluby żeby się do tego dostosowały albo same też zostaną zbojkotowane vide sprawa Polonii Warszawa. Wiadomo, że to wszystko jest podszyte szeroką koalicją anty-WRWE, gdzie praktycznie poza WRWE vs reszta to kosy są już chyba tylko na papierze i z tradycji.
kivloff

Post autor: kivloff »

mds pisze: 18.06.2024, 12:18 Oraz piłka nożna dla kibiców.
No ale to właśnie jest sedno sprawy. Kibice między sobą najwyraźniej ustalają (debatują, rozmawiają, przybijają się - słowo jak słowo) że Wisła działając w taki, a nie inny sposób, wypisuje się z ogólnie przyjętych zasad, czyli zasada piłka nożna dla kibiców ich nie obowiązuje, skoro obrona bez sprzętu, przy ataku bez sprzętu też ich jednak nie obowiązuje. Skoro tak ustalili między sobą kibice, z pełną świadomością, że nikt z nich nie jest krystalicznie czysty, a jednak to wobec Wisły nastąpiły takie ustalenia, a nie wobec któregokolwiek z nich po tych nieczystych akcjach, nie wobec wiślackich zgód, tylko wobec Wisły, to tak po prostu widocznie powinno być. O czym tu jeszcze pisać. No można co najwyżej wklejać historyjki o krakowskich igrzyskach śmierci dla spryciarzy albo próbować wyliczać kto tam się kiedyś zachował też nie w porządku. Tylko to niczego nie zmienia.

Normalny, no ale wieszanie tych samych flag przez obecną Wisłę, które wieszały sharakany, używanie tej samej symboliki co za sharakanów, utrzymywanie tych samych zgód, ale nie utrzymywanie ich deklaracji że z resztą Polski na łapy, to też hipokryzja. Hipokryzja bije hipokryzje. Jest jak jest. Będzie co będzie.

gpa_jones, no to jak jest, no to niech Wisła dzwoni na tę policję i się poskarży, że została niesprawiedliwie potraktowana. Może mają jakiś wydział wewnętrzny. xD
mds

Post autor: mds »

Tak Wisła zadzwoni i się poskarży. Człowieku ja o niebie ty o chlebie. Nie rozumiesz pojęcia piłka nożna dla kibiców. Wiesz ile osób zginelo Krakowie z pobudek kibicowskich? . I nikt nie postępował w ten sposób że szedł do klubu i wywiera presję żeby nie wpuszczać sąsiadki na mecz. Takie sprawy załatwia się w inny sposób.Każda współpraca z ochroną i policja jest nagana. I to mi wpajano za małolata i tego się trzymam. Ale co ja tam wiem, wy jesteście mądrzejsi, debatujecie i ustalacie karę 😁. Z mojej strony koniec tematu, debatujecie dalej.
kivloff

To ty o chlebie. Ja ci napisałem, że widocznie uznano, że Wisła wypisała się z kibicowskich zasad. Na własne życzenie.
mateusznow

Post autor: mateusznow »

kivloff pisze: 18.06.2024, 11:53 Jakie to ma znaczenie? Nie istnieje policja kibicowskich zasad. Ekipy same między sobą ustalają co jest krzywe akceptowalnie, a co jest przegięciem pały. Skoro uznały zgodnie, ponad podziałami, że to było zachowanie przeginające pałę to tak jest. Nie ma też sądu kibicowskiego kodeksu do którego by się można odwołać ani nie ma innej, bardziej sprawiedliwej wg ciebie rzeczywistości, gdzie kibicowski Bóg by wyważył kto jest najbliżej nieskazitelnej czystości i rozsądził jak to załatwić. Jest po prostu przybicie się wzajemne ekip piętnujące zachowanie jakiejś jednej. Jedyne i ostateczne prawo w światku kibicowskim. Przed kim chcesz to podważyć? Przed tymi samymi ekipami, które już nad tym debatowały i na coś się zgodziły?
Które ekipy? Lech, Arka, ŁKS i inni trzymające stronę Cracovii, czy Lechia, Śląsk itp którym przez lata sprzęt nie przeszkadzał? Wjadą duże pieniądze, to "zasady i ustalenia" będą się zmieniać.
kivloff

gpa_jones pisze: 18.06.2024, 13:19
kivloff pisze: 18.06.2024, 12:34 ale wieszanie tych samych flag przez obecną Wisłę, które wieszały sharakany, używanie tej samej symboliki co za sharakanów, utrzymywanie tych samych zgód,
To ciekawe, bo na Wiśle od lat nie ma już żadnych flag z rekinem, więc o jakich flagach i symbolice jest mowa? Powinni wymienić wszystkie flagi wieszanie przez ostatnie ~20 lat żeby po debacie komisja kibicowskich zasad uznała, że jest ok?
Ja nie wiem co kto, ale skoro uznajecie ciągłość ruchu kibicowskiego na Wiśle, np zgodę z Ruchem przybitą przez sharakanów, to czemu reszta Polski by miała uznawać, że jedne ustalenia sharakanów są ważne a inne nie?

Reszta to jest przynudzanie, do którego już się odnosiłem. Hipokryzja bije hipokryzję.

mateusznow, w sensie, że Wisła zapłaci i się ustalenia zmienią?
mateusznow

W sensie, że z Wisłą nagle można zrobić duży i łatwy pieniądz i wielcy zasadowcy, honorowi obywatele, kibice, patrioci odmówią. Naprawdę wierzysz w zasady i honor ponad wszystko w środowisku kibicowskim w Polsce? Liczy się kasa i łatwe życie, a reszta haseł, to jest dla naiwnych małolatów, którzy myślą, że wszyscy walczą o "honor" swojego klubu, czy innych ideałów.
kivloff

mateusznow pisze: 18.06.2024, 13:41 W sensie, że z Wisłą nagle można zrobić duży i łatwy pieniądz i wielcy zasadowcy, honorowi obywatele, kibice, patrioci odmówią. Naprawdę wierzysz w zasady i honor ponad wszystko w środowisku kibicowskim w Polsce? Liczy się kasa i łatwe życie, a reszta haseł, to jest dla naiwnych małolatów, którzy myślą, że wszyscy walczą o "honor" swojego klubu, czy innych ideałów.
Jeśli kwestią są pieniądze a honor swojego klubu to tylko hasło dla naiwnych, to w przypadku walki o flagi podczas turnieju kibicowskiego się nie używa sprzętu, bo z celi albo emigracji pieniądze robi się gorzej niż lepiej. No ale może czegoś nie rozumiem, może biegający w Krakowie robią pieniądze na tych flagach. Kto wie jak jest w tym Krakowie. Tylko krakowiacy. xD
mateusznow

Z Krakowem mam tyle wspólnego, że obecnie mieszkam w okolicy, a pochodzę z Okolicy Białegostoku. Dość się nasłuchałem i widziałem patologii, a widzę, że Ty wierzysz w jakieś kodeksy i zasady. Takie wypady po flagi, to jest dodatek. Ja staram Ci się wytłumaczyć jedno, a Ty wrzucasz kolejny wątek, który ma potwierdzić, to co napisałeś. Powtórzę jeszcze raz, obecnie liczy się kasaz kasa i kasa, a cała reszta jest tylko dodatkiem.
Gasior24

Post autor: Gasior24 »

Obrazek
mateusznow

I podążamy do mety, gdzie już Ci napisałem, że jak wjedzie interes, to wszelkie ustalenia pójdą w kąt.
kivloff

Czyli Wisła w ten czy inny sposób za to zapłaci, żeby znowu być traktowana jak reszta. No chyba że w twoim uniwersum gdzie liczy się tylko kasa kasa kasa, ktoś te ustalenia rzuci w kąt za darmo.
DiegoT

Post autor: DiegoT »

puste miasto pisze: 18.06.2024, 14:51
Zastanawia mnie jedno jak teraz będzie wyglądał ten bojkot Cracovii bo wiadomo koalicje WRWE vs reszta świata łatwo bojkotować ale Cracovia ma sporo relacji takich neutralnych dawne zgody, prywatne znajomości i ciekaw jestem jak się ekipy będą trzymać tego postanowienia, a może nie będą.
Będzie wyglądał tak, że KSC i tak wejdzie na większość stadionów. Dlatego te zakazy nie mają żadnego sensu. Jedni będą tolerować KSC, a nie będą tolerować Wisły. Druga strona odwrotnie.
obserwator17

Post autor: obserwator17 »

Te zgody z Widzewem, Elaną i Ruchem (szczególnie z ruchem) to jakiś nieśmieszny żart jest. Jako kibic Wisły sam tego pojąć nie mogę dlaczego ustalenia WSH apro lania się z innymi ekipami na ręce są z góry uważane jako nieważne bo robili to „tamci” a co do zgód to nie wszystko zostaje po staremu. Jeżdżąc 10 lat temu na wyjazdy do Gdańska czy Wrocławia czuć było ze przyjeżdża się naprawdę do zaprzyjaźnionego miasta. W 2016 bądź 2017 roku jak chorzowscy zasiadli u nas w młynie to przecież całkowicie inni i obcy ludzie, oni swoje śpiewali u nas w młynie, my co innego, minęło 8 lat w tej kwestii dalej nic się nie zmieniło a najbardziej tych zgod bronią jakieś małolaty z Wisły po 17 lat które jak lechia przyjeżdżała do Krakowa i piło się z chłopakami 2 dni pod rząd to jeździli jeszcze na rowerkach 3 kołowych. Ogólnie zmiana na Wiśle nie tylko powinna polegać na zmianie nazwy z Sharks na Devils ale odcięcie się od czegokolwiek co zaistniało w latach 2006-2018.
mateusznow

kivloff pisze: 18.06.2024, 16:54 Czyli Wisła w ten czy inny sposób za to zapłaci, żeby znowu być traktowana jak reszta. No chyba że w twoim uniwersum gdzie liczy się tylko kasa kasa kasa, ktoś te ustalenia rzuci w kąt za darmo.
W jakim moim uniwersum? Zresztą szkoda z Tobą dyskutować, bo ciągle jedno, a później odwracanie kota, że kasa jest moim uniwersum.
kaelowiec
Kontakt:

Post autor: kaelowiec »

po tych wypowiedziach to po prostu widać ile kto ma lat

no nic, nie ma co dyskutować, ci młodsi za kilka po prostu sami zrozumieją jak jest
maczetatata

Post autor: maczetatata »

Wisla jak dostala zakaz to beka ,sprzedawanie narkotykow,burdele,kradzieze samochodow itd to takie kibicowskie i z zasadami.A kazda ekipa ma jakiegos reprezentanta co to go zlapali a paragrafy za ktore sie rozpierdolil ni jak z kibicowaniem Maja wiele wspolnego ;)
mateusznow

A te stare WSH nie lata z konfidentami?
SZURowski

Post autor: SZURowski »

Czyli w krakowie są obecnie 3 ekipy młoda ferajna, młode wsh i stare wsh. To kto należy do starego wsh? ci co leżeli do człowieka?
kaelowiec
Kontakt:

Post autor: kaelowiec »

Przemku ile masz lat ? To pomoże zawęzić grono podejrzanych
AdamKowalski77

Post autor: AdamKowalski77 »

DiegoT pisze: 19.06.2024, 12:44 Otwarta rejestracja, zbliżające się wakacje dzieciaków i znowu wysyp jakiś typów sprzed komputera co szukają tylko napinki w necie...
napisal typ co sie zarejestrowal 2 dni temu
obserwator17

maczetatata pisze: 19.06.2024, 19:35 Ja mam takie bardzo powazne pytanie ,w sumie to forum DLA kumatych wiec zapytam.Moj kolezka wjechal na puche ostatnio ,na celi zapytali sie czy chce grypsowac i sprawdzili bialko.Tam pare miechów posiedzial ,mu podkrancowali bajere i zdal test na czlowieka honour,zostal grypsujacym ,osoba ktorej chlopaki na lawcepod blokem powiedza "czesc ".Ale jest problem bo pozniej sie pochwalil ze na wolce uzywal air fryera i schowali go za to do wora .A on im tumaczyl ze to tylko maszynka do robienia frytek taka nowoczesna Bo jeden cwiarus tam jak szedl siedziec to jeszcze z lampami naftowymi zapierdalali i nie wierzyl ze air fryer to nie frajer tylko frytkownica.No i teraz jest afera na pol polski bo chlopaki chca go podniesci robia ogolnopolskie spotkanie ,ktos bd z czolowki?
Myślę że tą sprawę powinien rozkminić żurom razem z załęcką.
xxxlecia

Post autor: xxxlecia »

łap za sprzet wariacie i pomóż chłopakom chyba ze tylko w internecie walczysz to jesteś kotem i walcz tutaj dalej
DiegoT

Załóżcie więcej tych kont tutaj i co chwilę odpowiadajcie z innego. Zrobił się tutaj większy burdel niż w samym Krakowie. Temat do zamknięcia, chociaż moderator się pewnie cieszy, że kliki lecą.
Mattyso

Post autor: Mattyso »

Jak Jaworzno jest waszym znaczącym FC, to nie chce widzieć reszty.
factoryproject

Post autor: factoryproject »

Małopolska kibolska pisze: 21.06.2024, 13:19
Edi Gluskin pisze: 21.06.2024, 12:06 Jak te wszystkie Baxtery, Brodate, Opale, Maczo itd wrócą na trybuny to będzie pogrzeb sceny kibicowskiej na Wiśle.
jeden pogrzeb w 2016 już Wisła przeżyła, po rozpadzie TKWM na kilka miechów młyn się przerzedził, komu nie pasowało ten odbił a później wszystko powoli wracało do normy
Uwierz mi że niektórzy z nas przejrzeli na oczy już w 2012...Tyle tylko że nie wszyscy pisali o tym głośno. Ostanie 12 lat co zmiana pokolenia która zawsze musi nastąpić z tym że 20 lat temu była brutalna i Sharksi wciągnęli wszystkich "biegających" a teraz sytuacja jest bardziej skomplikowana.
No i niestety inaczej wyglądał świat 20 lat temu..nie bylo fb, instagramów, oświadczeń. Kto był w miarę kumaty to szedł do Wiślaków wcześniej przed meczem, albo jeszcze lepiej do Yakuzy i tam wszystko było dogadane. Kogoś się spotkało, pogadało.
Ewentualnie dogadywało się na zapisach na wyjazd (Pisze oczywiście o normalnych rzeczach kibicowskich nie o grubych sprawach).
Kto jeżdził na Wisłe w latach 2002-2012 ten mi przyzna mi rację, a jesli ma inne argumenty to chętnie poczytam.
Wrogzly

Post autor: Wrogzly »

Sharksi wracają to już raczej pewne tylko pytanie czy mocniejsi czy słabsi.
fredperrycp

Post autor: fredperrycp »

Ktoś nie wie jak działa psychologia. Wystarczy 50 osób mocnej bandy z legendą i cały stadion wypierdala w podskokach
Edi Gluskin

Post autor: Edi Gluskin »

na dzień dzisiejszy wsh jakby wbiło nawet w te 30 osób pod stadion to nikt by ich nie ruszył, dużo się zmieniło od tamtego razu co próbowali kilka lat temu. wezcie sie jeszcze tylko dogadajcie z michalskim zeby kazdy widzial ze nie ma juz tam zadnych zasad

a ty Malopolska serio myslisz ze wsh wyjdzie z sosnowcem haha
eNGie

Post autor: eNGie »

Po co Młoda Ferajna się podpina pod Devils - była to ekipa z 98 roku z niezłą renomą. I nie wiem czy została z nich garstka obecnie na Reymonta.
DiegoT

nieznAJomy1906 pisze: 21.06.2024, 12:25 Pachnie konfliktem na Wiśle jakiego jeszcze nie było. Najbardziej żal tych chłopaków, którzy po kilku latach wrócili na trybuny z powodu względnej normalności. Teraz pewnie znowu popierdolą to wszystko.
c*** tam z MF ale ciekawe co na to Devilsi i znaczące FC pokroju Chrzanowa i Jaworzna, w których jest sporo aktywnych osób na Wiśle.
To pachnie tym konfliktem, wracają na te trybuny czy nie? Bo raz często Twoje wypowiedzi są kompletnie różne w jednym temacie. W ogóle wydaje mi się, że w temacie Wisły wypowiada się tutaj tylko i wyłącznie strona z Kałuży (z resztą jeden z aktywnych tutaj uczestników "zdradził się" w innym temacie). Po ostatnich wydarzeniach myślę, że ani WSH ani druga strona konfliktu nie napierdzielała posta za postem w internecie.
grubzzzzz

Post autor: grubzzzzz »

Holione pisze: 21.06.2024, 15:09
No tak, bo 16-letni Maciek z kolegami, który przyszedł pokrzyczeć na meczu czy 26-letni Artur, który pierwszy raz zabrał do młyna dziewczynę, staną w pierwszym szeregu naprzeciwko wydziaranym karkom, którzy na co dzień biegają po mieście ze sprzętem. W fajnej bajce żyjesz :) Wystarczy, że goście przyjdą ekipą na mecz i nie dadzą się stamtąd ruszyć.
Wsh (z zielakiem na czele) od zawsze blokowało powstanie bocznej ekipy, która miałaby się bić tylko na ręce. Przykaz był jasny - każdy ma ze sprzętem latać za pasiakami, albo wypad. Przez te lata nazbierało się wiele osób chętnych (przypomnę Radom albo Pragę, ile osób było w stanie się zebrać na hasło "bez sprzętu" w parę godzin, z samego Krakowa. Szkoda, że nie wypaliło, może odbiór Wisły byłby w Polsce inny). Dolicz do tego po kilku gości z każdego FC i ludzi, którzy dali sobie spokój z wrażeniami ale wciąż chodzą na C i weź pod uwagę, że pod stadion WSH nie wpadną ze sprzętem. Chyba oni sami nie wierzą, że nie chodzą na mecze, bo ich to już nie interesuje.
Fists

Post autor: Fists »

Gangsterzy wjechali na kibce.net co za czasy.
maczetatata

Post autor: maczetatata »

WSH powinno sie przerzucic na Wieczysta Kraków,tam maly stadion to te ich 30 dyszki idealnie sie wkomponuje w krajobraz.
factoryproject

Post autor: factoryproject »

fredperrycp pisze: 21.06.2024, 15:17 Ktoś nie wie jak działa psychologia. Wystarczy 50 osób mocnej bandy z legendą i cały stadion wypierdala w podskokach
Nawet i bez legendy...
Nie każdy już kojarzy ta krakowską, jakże stara nutkę.
Wtedy odnosiła się do Bieżanowa teraz chyba pasuje do całego Krakowa.

https://www.youtube.com/watch?v=ojf8e4L ... =Wolus0304
Wiem , wiem czasy się zmieniły ale połowa tekstu tego kawałka ma przełożenie teraz.
Karmaaa

Post autor: Karmaaa »

grubzzzzz pisze: 21.06.2024, 20:16
Holione pisze: 21.06.2024, 15:09
No tak, bo 16-letni Maciek z kolegami, który przyszedł pokrzyczeć na meczu czy 26-letni Artur, który pierwszy raz zabrał do młyna dziewczynę, staną w pierwszym szeregu naprzeciwko wydziaranym karkom, którzy na co dzień biegają po mieście ze sprzętem. W fajnej bajce żyjesz :) Wystarczy, że goście przyjdą ekipą na mecz i nie dadzą się stamtąd ruszyć.
Wsh (z zielakiem na czele) od zawsze blokowało powstanie bocznej ekipy, która miałaby się bić tylko na ręce. Przykaz był jasny - każdy ma ze sprzętem latać za pasiakami, albo wypad. Przez te lata nazbierało się wiele osób chętnych (przypomnę Radom albo Pragę, ile osób było w stanie się zebrać na hasło "bez sprzętu" w parę godzin, z samego Krakowa. Szkoda, że nie wypaliło, może odbiór Wisły byłby w Polsce inny). Dolicz do tego po kilku gości z każdego FC i ludzi, którzy dali sobie spokój z wrażeniami ale wciąż chodzą na C i weź pod uwagę, że pod stadion WSH nie wpadną ze sprzętem. Chyba oni sami nie wierzą, że nie chodzą na mecze, bo ich to już nie interesuje.
A mnie w takim razie ciekawi - kto z Wisły miał się bić z ŁKSem na ręce? i to dwukrotnie , pod okiem swoich ówczesnych zgod z tkwm??
To była jakaś specjalnie powołana z tej okazji sekcja bokserska wsh?? No bez jaj...
obserwator17

Serio sprawia wam jakąkolwiek satysfakcje wzajemne obrażanie się w internecie?
ODPOWIEDZ