Trapi mnie to od dawna (KIBICOWSKO)

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

arleska2

Re: Trapi mnie to od dawna (KIBICOWSKO)

Post autor: arleska2 »

Futbolobnazony87 pisze: 09.03.2023, 21:34 A ja mam pytanie odnośnie meczu Polska vs Niemcy Zabrze 96. Wiadomo że Niemcy pokazali się wtedy z bardzo dobrej strony ale prawda to że w przerwie meczu doszło do umawianej walki z Niemcami po 50 osób na korzyść Polaków ?
Niemcy byli takim składem(większość skini ze starego NRD),że niestety nie mieliśmy na tamten dzień żadnego podjazdu do nich.Nawet najsilniejsza na tamte czasy Triada.Pozostało tylko zrywanie szmat
iparts.pl
Sebastian75

Post autor: Sebastian75 »

patrickpbt pisze: 12.05.2023, 20:47
arleska2 pisze: 12.05.2023, 20:45
Futbolobnazony87 pisze: 09.03.2023, 21:34 A ja mam pytanie odnośnie meczu Polska vs Niemcy Zabrze 96. Wiadomo że Niemcy pokazali się wtedy z bardzo dobrej strony ale prawda to że w przerwie meczu doszło do umawianej walki z Niemcami po 50 osób na korzyść Polaków ?
Niemcy byli takim składem(większość skini ze starego NRD),że niestety nie mieliśmy na tamten dzień żadnego podjazdu do nich.Nawet najsilniejsza na tamte czasy Triada.Pozostało tylko zrywanie szmat
Farmazon zajebisty XD. Przedewszystkim to ekipy polskie byly zainteresowane soba, a nie Niemcami w tamtym czasie. Bieganie za soba kolo stadionu.
Dokładnie jak by te wszystkie ekipy zwłaszcza Triada wpadła w te Niemcy to by nic by z nich nie zostało niestety w tamtych czasach każdy miał kosę z wieloma ekipami i np. Triada bardziej chciała zlać Legię,Zagłębie i Pogoń niż Niemcy.
wiernyioddany

Post autor: wiernyioddany »

Pamięć może zawodzi ale chyba tamtego dnia Niemcy proponowali spotkanie w ustronnym miejscu i z naszej strony padła odmowa . A to że u Nas najczęściej każdy zajmował się sobą nawzajem to już inna sprawa:).
Prawilnyy

Post autor: Prawilnyy »

Jeśli chodzi o sprawy h to zachodnia Europa była,jest i będzie za nami.Angole mieli chwile sławy ale skończyła się ich sława jak ekipy H poszły w treningi a u nich wiadomo jak to wygląda.Napinka i machanie łapami obecnie.

W Polsce jest tak ogromna rywalizacja i konkurencja że jak któraś z ekip przestanie trenować to po prostu nie będzie się liczyć.Na zachodzie nie kładą na sprawy h tak dużej wagi więc przestańcie pisać bzdury że ktoś wybije się ponad nas.
Niemcy coś tam się wybili trochę ale do Polski nie mają i nie będą mieli podjazdu.Tylko 2 kraje mogą rywalizować między sobą w kwestiach h,Polska I Rosja.
Diamentowy

Post autor: Diamentowy »

Prawilnyy pisze: 13.05.2023, 10:19 Jeśli chodzi o sprawy h to zachodnia Europa była,jest i będzie za nami.Angole mieli chwile sławy ale skończyła się ich sława jak ekipy H poszły w treningi a u nich wiadomo jak to wygląda.Napinka i machanie łapami obecnie.

W Polsce jest tak ogromna rywalizacja i konkurencja że jak któraś z ekip przestanie trenować to po prostu nie będzie się liczyć.Na zachodzie nie kładą na sprawy h tak dużej wagi więc przestańcie pisać bzdury że ktoś wybije się ponad nas.
Niemcy coś tam się wybili trochę ale do Polski nie mają i nie będą mieli podjazdu.Tylko 2 kraje mogą rywalizować między sobą w kwestiach h,Polska I Rosja.
Przecież na zachodzie ekipki tez sobie ćwiczą. A to czy wygra jedna czy druga zależy już od innych czynników typu mentalność itp. I dlatego ekipy z Polski czy rosji zawsze będą miały ta przewagę nad ekipami z zachodu.
kapitan_swir_planeta

Post autor: kapitan_swir_planeta »

ExtremeHKS pisze: 13.05.2023, 09:48 Polskie kluby dobrze wiedzą jaki jest potencjał w niemieckich hools. Nie na darmo ostatnimi czasy jest wysyp kontaktów między Polakami i Niemcami. Ruskie poszły trochę w cień przez wiadomo co to teraz kierunek zachód, gdzie zachód cały czas się rozwija Chuligańsko a my już z ledwością trzymamy poziom top.
We Francji też sporo się dzieje.
Zauważyłem ze co najmniej od dekady biją się na małe liczby, 4x4; max 12x12. Może to złoty środek
Zawsze z fasonem

Post autor: Zawsze z fasonem »

kapitan_swir_planeta pisze: 13.05.2023, 13:18
ExtremeHKS pisze: 13.05.2023, 09:48 Polskie kluby dobrze wiedzą jaki jest potencjał w niemieckich hools. Nie na darmo ostatnimi czasy jest wysyp kontaktów między Polakami i Niemcami. Ruskie poszły trochę w cień przez wiadomo co to teraz kierunek zachód, gdzie zachód cały czas się rozwija Chuligańsko a my już z ledwością trzymamy poziom top.
Zauważyłem ze co najmniej od dekady biją się na małe liczby, 4x4; max 12x12. Może to złoty środek
Ty żartujesz? Złoty środek? Czego wyznacznikiem mają być walki po 10 osób?
arleska2

patrickpbt pisze: 12.05.2023, 20:47
arleska2 pisze: 12.05.2023, 20:45
Farmazon zajebisty XD. Przedewszystkim to ekipy polskie byly zainteresowane soba, a nie Niemcami w tamtym czasie. Bieganie za soba kolo stadionu.

Gościu ja piszę to co sam widziałem tamtego dnia w Zabrzu
tygrys

Post autor: tygrys »

wiernyioddany pisze: 13.05.2023, 06:37 Pamięć może zawodzi ale chyba tamtego dnia Niemcy proponowali spotkanie w ustronnym miejscu i z naszej strony padła odmowa . A to że u Nas najczęściej każdy zajmował się sobą nawzajem to już inna sprawa:).
Byłem na tym meczu i pamiętam że w przerwie chodziła fama że helmuty chcą się bić po meczu ale czy to prawda czy farmazon trudno powiedzieć poza tym oni byli bardzo dobrze obstawieni przez gliny od wyjścia z pociągu aż pod stadion i z powrotem więc raczej nic by z tego nie wyszło ale mecz kadry kibicowsko moim zdaniem jeden z najlepszych (po Anglii w Chorzowie w 1993)
kapitan_swir_planeta

Post autor: kapitan_swir_planeta »

Zawsze z fasonem pisze: 13.05.2023, 14:14
kapitan_swir_planeta pisze: 13.05.2023, 13:18
Ty żartujesz? Złoty środek? Czego wyznacznikiem mają być walki po 10 osób?
Duźo się tam dzieje
arleska2

tygrys pisze: 13.05.2023, 20:17
wiernyioddany pisze: 13.05.2023, 06:37 Pamięć może zawodzi ale chyba tamtego dnia Niemcy proponowali spotkanie w ustronnym miejscu i z naszej strony padła odmowa . A to że u Nas najczęściej każdy zajmował się sobą nawzajem to już inna sprawa:).
Byłem na tym meczu i pamiętam że w przerwie chodziła fama że helmuty chcą się bić po meczu ale czy to prawda czy farmazon trudno powiedzieć poza tym oni byli bardzo dobrze obstawieni przez gliny od wyjścia z pociągu aż pod stadion i z powrotem więc raczej nic by z tego nie wyszło ale mecz kadry kibicowsko moim zdaniem jeden z najlepszych (po Anglii w Chorzowie w 1993)
Dobrze prawisz tj.bylo bardzo ciekawie najlepszy mecz jezeli chodzi o atrakcje "okołomeczowe"gdy nie pralismy się miedzy sobą. TRIADA została całkowicie odizolowana przez psiarnie na meczy z niemaszkami ale dla mnie w tamtych czasach zdecydowanie zaraz po meczu z Anglia 93(mój debiut na kadrze)jest mecz z Rumunią w Zabrzu tam dopiero było konkretnie zerwanie Brigada Banici przez Motor ,Sosnowiec zdemolowany przez Arkę i wiele mniejszych awantur. Następny z ciekawszych jeżeli pamięć mnie nie myli był że Szwecja lub kolejny z Anglia gdzie Ruch z Tychami (układ na ten mecz)przypadkowo mieli biletu na ten sam sektor gdzie był Górnik he he . Motor odzyskuje flagę zerwana pr,ez Arkę....zapomniałbym, zaraz po Rumuni jest mecz w Warszawie jeżeli chodzi o atrakcje ale to już kilka ładnych lat później tj.mecz bodajże z Luksemburgiem i wjazd Cracovi pod kasy Legii i pogonienie wielu maluch grupek Śląsk,Radomiak itd,a następnie odwet i gonienie Cracovii ,aż pod sam Centralny.Obicie Lecha(jak mnie pamięć nie myli). Ostatni z ciekawych na przełomie 90/00to Bydgoszcz i mecz ze Szkocją . Wjazd Elany pod kasy i małe starcie z Zawisza. Kolejorz chciał wjechać bodajże w Widzew(ewakuacja).Ostatni mecz na którym widziałem tak konkretny sklad Triady
kupovvac

Post autor: kupovvac »

arleska2 pisze: 14.05.2023, 07:29
tygrys pisze: 13.05.2023, 20:17 [quote=wiernyioddany post_id=1411378 time=1683952671
90/00to Bydgoszcz i mecz ze Szkocją . Wjazd Elany pod kasy i małe starcie z Zawisza. Kolejorz chciał wjechać bodajże w Widzew(ewakuacja).Ostatni mecz na którym widziałem tak konkretny sklad Triady

Elana nie wjechała pod kasy. Podeszli i po swojej lewej mieli Ruch Chorzów wraz z Zagłębiem Lubin. U nas głowna grupa wraz z Jastrzębiem w innym miejscu. Elana podeszła i dostała po głowach. Zerwali się natychmiast. Myśleli, że wejdą normalnie na trybuny. Wszystkiemu przygla się Stał Mielec.
Na tym meczu pod kasy wjechał Widzew ale pod kasami mocna brygada z Lechem na czele.
PLCHG wy wyjechaliście pod kasy na następnym meczu ze Szkocją.
arleska2

kupovvac pisze: 14.05.2023, 18:01
tygrys pisze: 13.05.2023, 20:17 [quote=wiernyioddany post_id=1411378 time=1683952671
90/00to Bydgoszcz i mecz ze Szkocją . Wjazd Elany pod kasy i małe starcie z Zawisza. Kolejorz chciał wjechać bodajże w Widzew(ewakuacja).Ostatni mecz na którym widziałem tak konkretny sklad Triady

Elana nie wjechała pod kasy. Podeszli i po swojej lewej mieli Ruch Chorzów wraz z Zagłębiem Lubin. U nas głowna grupa wraz z Jastrzębiem w innym miejscu. Elana podeszła i dostała po głowach. Zerwali się natychmiast. Myśleli, że wejdą normalnie na trybuny. Wszystkiemu przygla się Stał Mielec.
Na tym meczu pod kasy wjechał Widzew ale pod kasami mocna brygada z Lechem na czele.
[/

Ja widziałem to inaczej.Elana podeszla z okrzykiem i od razu wymiana z Zawisa.Fakt -zerwali się
PCHLG

Post autor: PCHLG »

kupovvac pisze: 14.05.2023, 18:01

Nas nieogarnięta milicja wprowadziła pod wejście na sektor Zawiszy i "starcie" było na tym asfalcie prowadzącym na sektor a nie pod samymi kasami. Rok coś między 2002 a 2004.
Wcześniej byliśmy w coś koło 130 osób dobrej bandy na meczu z Rumunią ale wtedy mocno pilnowani przez psy, łącznie z antyterrorką.
kupovvac

Post autor: kupovvac »

PLCHG tak było w istocie.

arleska2 Elana wydała okrzyk w momencie gdy spytaliśmy skąd są. Nie był to wjazd. Z perspektywy czasu była to komiczna sytuacja bo nas 20 kilka osób . Z tyłu Stał Mielec (30) a z boku cześć załogi Ruch & Zagłębie (30-40) plus trochę zdezorientowanych pikoli. Elana 4 jak nie 5 dych i w momencie gdy pierwsi od nich dostają po glowach to robią zrywkę siejąc popłoch wśród części Ruchu i Zagłebia. Nie byli gonienie dalej a później Zagłębie nam mowiło, że myśleli iż to Śląsk pod kasami z okrzykiem WKS był. Nie było nikogo z głównej ekipy u nas prócz jednej osoby ze starej gwardii sami młodzi.
Elana nie wchodzi na mecz. Później dojeżdża Lech Arka i Cracovia ktoś z KSZO my plus Jastrzębie i był cynk, że Widzew będzie bez psów. Podeszli z psami ale i tak udało im się zerwać i było fajne starcie.
Łagodny

Post autor: Łagodny »

Jakie macie zdanie o GPSach zakładanych pod auta przez innych kibiców ?
Obserwator1946

Post autor: Obserwator1946 »

Zaraz jakaś pała napisze ze to policyjne 😂
bywalec_stadionów

Post autor: bywalec_stadionów »

Czy stowarzyszenie OZSK jeszcze działa cokolwiek, czy padło to śmiercią naturalną?
dyniadynia

Post autor: dyniadynia »

Dlaczego Warta Poznań nigdy nie stała się tak naprawdę odrębną ekipą? Były działania w tym kierunku? Przecież Warta kiedyś zdobywała MP i grała trochę lat w ekstraklasie, więc wcale nie była outsiderem. Skąd taki stan rzeczy, że Lech zdetronizował kompletnie Warte?
Kaleoa.02

Post autor: Kaleoa.02 »

dyniadynia pisze: 08.06.2023, 09:17 Dlaczego Warta Poznań nigdy nie stała się tak naprawdę odrębną ekipą? Były działania w tym kierunku? Przecież Warta kiedyś zdobywała MP i grała trochę lat w ekstraklasie, więc wcale nie była outsiderem. Skąd taki stan rzeczy, że Lech zdetronizował kompletnie Warte?
Mordeczko, a jak myslisz?
dyniadynia

Kaleoa.02 pisze: 08.06.2023, 11:14
dyniadynia pisze: 08.06.2023, 09:17 Dlaczego Warta Poznań nigdy nie stała się tak naprawdę odrębną ekipą? Były działania w tym kierunku? Przecież Warta kiedyś zdobywała MP i grała trochę lat w ekstraklasie, więc wcale nie była outsiderem. Skąd taki stan rzeczy, że Lech zdetronizował kompletnie Warte?
Wiem, że Lech był zawsze mocny. Ale bardziej mnie ciekawi dlaczego? Przecież Warta też miała sukcesy, swego czasu była nawet bardziej utytułowana niż Kolejorz. A tak to żadna tradycja kibicowania Warcie tak naprawdę nie przeszła. Były jakieś próby utworzenia własnej - niezależnej ekipy czy po prostu Warta od zawsze chciała być taką satelitą Lecha?
Matteunhos

Post autor: Matteunhos »

dyniadynia pisze: 08.06.2023, 11:34
Kaleoa.02 pisze: 08.06.2023, 11:14
Wiem, że Lech był zawsze mocny. Ale bardziej mnie ciekawi dlaczego? Przecież Warta też miała sukcesy, swego czasu była nawet bardziej utytułowana niż Kolejorz. A tak to żadna tradycja kibicowania Warcie tak naprawdę nie przeszła. Były jakieś próby utworzenia własnej - niezależnej ekipy czy po prostu Warta od zawsze chciała być taką satelitą Lecha?
Podejrzewam, że głównym czynnikiem dlaczego tak jest była sportowa sytuacja obu klubów w momencie zaczątków kibicowania w naszym mniemaniu , czyli okres lat 70-80-tych kiedy to Warta tułała się po niższych ligach, a Lech grał w 1.lidze czyli obecnej Ekstraklasie. Zresztą podobna sytuacja miała miejsce w Warszawie, gdzie Legia sportowo grała w 1.lidze, a Polonia - klub z historią i wielkimi tradycjami tułał się gdzieś na peryferiach futbolu. Wtedy narodził się fanatyzm (młyny, wyjazdy, hools) - ludzie wybierali kluby lepsze sportowo na które była moda i w dużej mierze tak zostało do dziś.
Foxx

Post autor: Foxx »

Pomijając już tę "historię" i "tradycję" w kluczowym okresie dla rozwoju ruchu kibicowskiego w Polsce Polonia była w II lidze (czyli dzisiejszej I, a więc na zapleczu najwyższej klasy rozgrywkowej, a nie "peryferiach futbolu") z przerwą na sezon w III ( w II konkretnie w latach 1974-1979), a Warta w III z przerwą na sezon w II. Ludzie z Polski chodzący wtedy na mecze bez trudu wskażą różnice w warunkach tworzenia się klimatu na trybunach w II i III.

Najlepiej, gdyby ktoś z Poznania odpowiedział na pytanie o Wartę. Moim zdaniem przy takim ośrodku jak Lech kolejny klub dwie klasy rozgrywkowe niżej w kluczowym okresie to zbyt duża przepaść.
WileKKS

Post autor: WileKKS »

W momencie konstytuowania się ruchu kibicowskiego jako takiego (lata 70.) różnica w poziomie piłkarskim pomiędzy Lechem a Wartą była dość znaczna (Kolejorz od sezonu 1972/1973 występował w I lidze, Warta zaś sportowo nie radziła sobie zbyt dobrze grając w II lidze, a nawet meldując się na krótko w okręgówce), późniejsze sukcesy tylko to pogłębiły - ot i cała historia. Tak naprawdę o przewadze sympatyków Warty nad Lechem można mówić jedynie w latach 40. i początku 50. (w 1948, a więc rok po drugim mistrzostwie Warty, doszło do pierwszych ekstraklasowych derbów, w których sympatycy "Zielonych" stanowili zdecydowaną większość publiki). Nie dochodziło też do jakichś większych awantur, jedynie nieśmiało sobie dogryzano w momencie porażek lub zwycięstw jednych lub drugich. Popularne jest zresztą hasło Lech King, Warta Queen. Mówiąc o czasach nowożytnych (lata 90.+), kiedy tworzył się młynek Warty w te 30 parę osób, to nie był on nastawiony antagonistycznie do Lecha z jednego prostego powodu - zostaliby zduszeni w zarodku. W 2002 roku fani Warty przyjechali do Kalisza na mecz z KKS-em w kilkanaście osób, mając ze sobą 4 flagi (w tym jedną kilkudziesięciometrową niebiesko-białą "Rodowici Poznaniacy"), wszystkie te flagi stracili. Może ktoś tam na Warcie Lecha nie lubi, ale jedyne na co ich było stać w pokazaniu tej nienawiści, to pomazanie murów dworca PKP Poznań Strzeszyn paręnaście lat temu, co zostało szybko naprawione. Warty w Poznaniu jako rywala nikt nie traktuje poważnie, oni zresztą też znają swoje miejsce w szeregu.
dyniadynia

WileKKS pisze: 08.06.2023, 13:29 W momencie konstytuowania się ruchu kibicowskiego jako takiego (lata 70.) różnica w poziomie piłkarskim pomiędzy Lechem a Wartą była dość znaczna (Kolejorz od sezonu 1972/1973 występował w I lidze, Warta zaś sportowo nie radziła sobie zbyt dobrze grając w II lidze, a nawet meldując się na krótko w okręgówce), późniejsze sukcesy tylko to pogłębiły - ot i cała historia. Tak naprawdę o przewadze sympatyków Warty nad Lechem można mówić jedynie w latach 40. i początku 50. (w 1948, a więc rok po drugim mistrzostwie Warty, doszło do pierwszych ekstraklasowych derbów, w których sympatycy "Zielonych" stanowili zdecydowaną większość publiki). Nie dochodziło też do jakichś większych awantur, jedynie nieśmiało sobie dogryzano w momencie porażek lub zwycięstw jednych lub drugich. Popularne jest zresztą hasło Lech King, Warta Queen. Mówiąc o czasach nowożytnych (lata 90.+), kiedy tworzył się młynek Warty w te 30 parę osób, to nie był on nastawiony antagonistycznie do Lecha z jednego prostego powodu - zostaliby zduszeni w zarodku. W 2002 roku fani Warty przyjechali do Kalisza na mecz z KKS-em w kilkanaście osób, mając ze sobą 4 flagi (w tym jedną kilkudziesięciometrową niebiesko-białą "Rodowici Poznaniacy"), wszystkie te flagi stracili. Może ktoś tam na Warcie Lecha nie lubi, ale jedyne na co ich było stać w pokazaniu tej nienawiści, to pomazanie murów dworca PKP Poznań Strzeszyn paręnaście lat temu, co zostało szybko naprawione. Warty w Poznaniu jako rywala nikt nie traktuje poważnie, oni zresztą też znają swoje miejsce w szeregu.
Dzięki za konkretną i rzeczową odpowiedz. Pozdro
Januszek90

Post autor: Januszek90 »

Jak wyglada aktualnie sytuacja w Wiedniu pomiedzy Rapidem a Austria? Kto mocniejszy ilosciowo/jakosciowo?
dyniadynia

Januszek90 pisze: 28.06.2023, 17:36 Jak wyglada aktualnie sytuacja w Wiedniu pomiedzy Rapidem a Austria? Kto mocniejszy ilosciowo/jakosciowo?
Z tego co się orientuje to Rapid w tym i w tym konkretniejszy.
Adik

Post autor: Adik »

Cena z kosmosu . Ostro się komuś w głowie popierdoliło o_O
ban82

Post autor: ban82 »

życie. niestety.
dyniadynia

Czy w ostatnich 5-7 latach w Polsce nastąpiła jakaś drastyczna zmiana podziału kibicowskiego na jakiejkolwiek dzielnicy/osiedlu/miescie? Wiadomo jak to wyglądało w latach 90/00, bardzo dużo zmieniało się na mapie kibicowskiej Polski, chociażby taki Kraków jest świetnym przykładem - tam osiedla przez cala swoja historie zmienialy ukochany klub po kilka razy. W obecnych czasach to chyba wymarły precedens? Moze ktos zna takie przypadki?
strazaksam

Post autor: strazaksam »

Piotrków Trybunalski np
Karmaaa

Post autor: Karmaaa »

strazaksam pisze: 17.07.2023, 11:56 Piotrków Trybunalski np
Tylko to nie 5-7 lat, a bliżej 15.

Co do takich bliższych czasów to raczej przynajmniej z Łódzkiego podwórka nic nie przychodzi do głowy, a jeśli chodzi o osiedla w samym mieście Łodzi i najbliższe FC to od kilku dekad nic się nie zmienia, tak jak np zmieniało się w Krakowie
Michalek

Post autor: Michalek »

W Wałczu były kiedyś klimaty proWidzew, był fanclub Legii/Pogoni a aktualnie sympatyzuje się z poznańskim Lechem. W Myśliborzu był fc Pogoni Szczecin, aktualnie miasto jest za Stalą Gorzów. W Barlinku nie lubiano Pogoni Szczecin i sympatyzowano z ekipkami typu Błękitni, Darzbór, aktualnie to dobry fanclub Pogoni.
Zott 1945

Post autor: Zott 1945 »

Pytanie do Zgredów ktos posiada orginalne tasmy vhs lub cd amatorfans? Typa co nagrywał trybuny i reszte? wiadomo jakie lata...mam kilka vhs orginalne ale bym reszte ogarnał jak cos?
eNGie

Post autor: eNGie »

Zott 1945 pisze: 27.08.2023, 00:14 Pytanie do Zgredów ktos posiada orginalne tasmy vhs lub cd amatorfans? Typa co nagrywał trybuny i reszte? wiadomo jakie lata...mam kilka vhs orginalne ale bym reszte ogarnał jak cos?
To zdaje się montował Paweł Smagacz ze Śląska.
Pawel26

Post autor: Pawel26 »

eNGie pisze: 27.08.2023, 15:50
Zott 1945 pisze: 27.08.2023, 00:14 Pytanie do Zgredów ktos posiada orginalne tasmy vhs lub cd amatorfans? Typa co nagrywał trybuny i reszte? wiadomo jakie lata...mam kilka vhs orginalne ale bym reszte ogarnał jak cos?
To zdaje się montował Paweł Smagacz ze Śląska.
Mieszkaniec Jawora.
B. Ricci

Post autor: B. Ricci »

Akurat myślę, że jeżeli chodzi o terytoria w Olkuszu, układ jest raczej bez zmian tak jak było, zmieniła się moc danych FC. Wisła z różnych powodów jest słabsza niż kiedyś, Zagłębie się wzmocniło. Jest jeszcze GKS Katowice na Pakuskiej, ale coś o nich ciszej w stosunku do ich aktywności sprzed chociażby 10 lat jak działali ze Sławkowem. Pamiętam, że jeszcze w Olkuszu było kilka-kilkanaście osób z Cracovii, które coś próbowało zaistnieć, dalej są, czy już odpuścili?
factoryproject

Post autor: factoryproject »

altgr pisze: 09.09.2023, 08:35 Olkusz ?
Spora zmiana jak na miasto kiedyś z duża dominacja Wisły, a Zagłębie było na dosłownie jednym osiedlu z mocno przeciętnymi liczbami. Obecnie sytuacja zupełnie inna.
Dalej są na jednym osiedlu, tyle że stali się dużo bardziej aktywni, przetasowania w ekipie Wisły(Nie piszę tylko o Olkuszu a o całej Wiśle) tylko wzmocniły Zagłębie. Fakt Zagłębie jest dużo bardziej działa, ale dalej Olkusz jest podzielony na 3 ekipy.
Zagłębie, Wisła, GKS.
Po za tym Olkusz i tak stal się kibicowską pustynią. To już nie to co kiedyś. Nie widać za bardzo ludzi w barwach, nowe grafy się nie pojawiają. Po prostu miasteczko żyje swoim życiem i jest typową"sypialnią" między Krakowem a Katowicami.

P.S. jest tutaj kilka osób aktywnych z Olkusza i okolic więc one też mogą się wypowiedzieć, żeby nie było że jestem jednostronny.
grubymarek

Post autor: grubymarek »

dyniadynia pisze: 17.07.2023, 10:32 Czy w ostatnich 5-7 latach w Polsce nastąpiła jakaś drastyczna zmiana podziału kibicowskiego na jakiejkolwiek dzielnicy/osiedlu/miescie? Wiadomo jak to wyglądało w latach 90/00, bardzo dużo zmieniało się na mapie kibicowskiej Polski, chociażby taki Kraków jest świetnym przykładem - tam osiedla przez cala swoja historie zmienialy ukochany klub po kilka razy. W obecnych czasach to chyba wymarły precedens? Moze ktos zna takie przypadki?
Jeśli pytasz o ostatnie powiedzmy 5 lat to takim miejscem jest np. Skawina
InoRaz

Post autor: InoRaz »

Kiedyś odbywał się ciekawy kibicowsko turniej Remes Cup (?), gdzie udział brały ekipy Lecha, Górnika, Gieksy, Widzewa... I pytanie co się z nim stało ? Umarł śmiercią naturalną, czy był jakiś konkretny powód?
ODPOWIEDZ