TMK

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

Oldfreak

Re: TMK

Post autor: Oldfreak »

Też chciałem podpowiedzieć że kto chciałby czytać wywiady z ekipami halowymi.Z żużlowych to właśnie wywiad z Markiem z Włókniarza (wydawca No Name) mógłby być ciekawy.No i Falubaz też dobra opcja.
iparts.pl
bez-napinki

Post autor: bez-napinki »

plemplem81 pisze: 06.04.2020, 12:32
Oldfreak pisze: 04.04.2020, 19:02Akurat wywiad z Uszolem"taką legendą" to 3 liga w porównaniu do ostatnich kilku.
Wielu wywiad z "Uszolem" nie przypadł do gustu - domyślam się. Jednakże sam fakt pojawienia się takiej persony na łamach "TMK" był już czymś. Zawsze o tym marzyłem, by w "TMK" pojawił się jego wywiad, zawsze chciałem poznać też jego punkt widzenia na chociażby sprawę związaną z jego końcem na trybunach czy jego początki, gdy zaraził się fanatyzmem. Choćby dla takich detali, uważam, że było warto.
dla mnie ten wywiad to był jakiś totalny niewypał i nieporozumienie, najbardziej z****** wywiad jaki chyba czytałem. ten styl jego wypowiedzi to był jakiś dramat. oby takich jak najmniej.
plemplem81

Post autor: plemplem81 »

Doktor P(r)awica pisze: 06.04.2020, 13:04Znaczące ekipy i Falubaz? To jakiś oksymoron. Bądźmy poważni. Żużel to jakaś kompletnie inna bajka. I nie pisze tego dlatego bo nie po drodze mi z Falubazem.
Prosty przykład. Jak oni chcieli jeździć na piłkę nożna i powiedzieli do Bielska, że do nich nie pojadą
Bo jeżdżą tylko do porządnych ekip. To o czym my tu w ogóle gadamy. Kto poważny takie coś powie.
To, co napisałeś, jest bardzo szerokim tematem. No, ale spróbujmy. I tak gówno się dzieje i wszyscy siedzimy w domu :D.
Falubaz miał swój moment, że był silną ekipą - Pogoń Szczecin nie bratałaby się z bandą c****, nikt mi takich rzeczy nie wmówi. Zagłębie Lubin również. Na żużlu to wciąż siła. Na piłkę nożną byli za słabi - każdy ma tego świadomość, że zostaliby zjedzeni, a właśnie testem miała być liga z zespołami z Górnego Śląska i okolicznych terenów. Test oblali w całej rozciągłości. Potem już słynna akcja... Myślę, że mogą być duże problemy z ich zgodą na wywiad przez choćby te dwa tematy. Jednak czy to im odbiera fakt, że stanowili solidną pakę? Ja ich widziałem na własne oczy kilkukrotnie i nie odważyłbym się nawet zaśmiać na ich temat. Brygadą Banici oni nie byli. Ale Szombierkami Bytom też nie. Nie mówi nikt o czołówce sceny chuligańskiej, ale myślę, że jako średnia, ewentualnie mega dobra mniejsza ekipa, spokojnie daliby radę. Historia ich sceny kibicowskiej to są całe dekady fanatyzmu. Powiedz - co im chcesz odebrać i dlaczego? O stwierdzeniu Falubazu, że jeżdżą tylko do porządnych ekip nie słyszałem, natomiast wpisuje się to idealnie w kanwę oblanego testu jeżdżenia na piłkę nożną. I o to na pewno bym ich zapytał. Nie chciałbyś znać odpowiedzi? Bo ja bardzo.
Z Włókniarzem temat jest tożsamy. Raków dziś im umniejsza, ale nie wiem czy to oznacza, że nie chcą pamiętać, czy zdążyli zapomnieć, jak Włókniarz biegał z nimi na akcje i stanowił bardzo poważną siłę rażenia. Rozbili ich - zgadza się. Ale odbieranie im czegokolwiek ze złotych lat jest niepoważne. I ja z takim Włókniarzem z chęcią bym porozmawiał chociażby o tych najlepszych czasach czy o końcu ich ekipy. Bo tam sprawa nie była taka oczywista, że byli odwiecznym wrogiem. Byli w układzie z Rakowem i nagle Medaliki starły ich na pył. To jest motyw! I dobra nauka dla wielu jednocześnie.
I jeszcze słowo - jeśli nie miałyby być robione wywiady z takimi ekipami jak choćby Falubaz, to co ma mówić taka Pogoń Miechów? Wywiad z nimi zrobiłem, mimo, że żadni z nich potentaci. Do Falubazu jednak nie mogą się nawet ustawić w kolejce.
Doktor P(r)awica pisze: 06.04.2020, 13:04Wydaje mi się, że na Tobie jako osoby odpowiedzialnej za TMK ciąży w jakiś sposób też pewyna odpowiedzialność co wrzucasz do gazety i jakie treści tam promujesz. Z tego powodu w mojej ocenie nie powinieneś przykładać ręki do promocji klaunów i różnych wątpliwych moralnie ekip czy osób.
Zapytam Cię i proszę o bardzo przemyślaną odpowiedź. Jakie ekipy według Ciebie uważasz za takie, które są klaunami i wątpliwymi moralnie? Wymień je po kolei. I co dla Ciebie oznacza brak ich promowania w "TMK". Jestem ciekaw tutaj też zdania innych ludzi z innych ekip.
Gromson

Post autor: Gromson »

Po c*** chcecie robic kolejny wywiad z Falubazem ? Przeciez 1 juz był, wspominali wtedy o tym ze beda jezdzic na pilke, co z tego wyszlo wszyscy juz wiemy
Bączyński

Post autor: Bączyński »

Tylko widzisz. Pogoń Miechów nie stoi za 'najwiekszą flagą chuligańska w Polsce'.
Faktycznie,jak podliczyć ile flag ze znaczkim (h) i odnoszących się do chuligaństwa ma Falubaz-to chyba jakiś rekord Polski wyjdzie ;)
P1925

Post autor: P1925 »

Również chętnie bym przeczytał obszerny wywiad z Włókniarzem, chłopak który prowadził NoName jeszcze aktywny?
szwadron97

Post autor: szwadron97 »

Bączyński pisze: 06.04.2020, 16:55
Tylko widzisz. Pogoń Miechów nie stoi za 'najwiekszą flagą chuligańska w Polsce'.
Faktycznie,jak podliczyć ile flag ze znaczkim (h) i odnoszących się do chuligaństwa ma Falubaz-to chyba jakiś rekord Polski wyjdzie ;)
Pokaż zdjęcia tych kilku flag ze znakiem h bo o jednej czy dwóch nie mówisz tylko o rekordzie
slonecznazks

Post autor: slonecznazks »

szwadron97 pisze: 07.04.2020, 15:55
Bączyński pisze: 06.04.2020, 16:55
Pokaż zdjęcia tych kilku flag ze znakiem h bo o jednej czy dwóch nie mówisz tylko o rekordzie
Nie mam jak wstawić zdjęć, ale każdy może sobie wygooglować: Falubaz (h) Hooligans, Władcy Ziemi (h) Lubuskiej, Zielonogórzanie (h), dwie wersje flagi F(h)ZG (kolorowa i czarna, F(h)zgredy. Jest sześć. Do tego flaga Falubaz Terror, która nie ma emblematu hooligas, ale jest wymowna.
Doktor P(r)awica

Post autor: Doktor P(r)awica »

Ja bym dodał jeszcze jak bonus flagę Kibole Sportowcy Fanatycy. Wprawdzie nie ma H, ale za to są na niej 2 duże nasterydowane postacie w owijkach i kominach.
Całkiem sporo się tego uzbierało.
plemplem81

slonecznazks pisze: 07.04.2020, 16:24Nie mam jak wstawić zdjęć, ale każdy może sobie wygooglować: Falubaz (h) Hooligans, Władcy Ziemi (h) Lubuskiej, Zielonogórzanie (h), dwie wersje flagi F(h)ZG (kolorowa i czarna, F(h)zgredy. Jest sześć. Do tego flaga Falubaz Terror, która nie ma emblematu hooligas, ale jest wymowna.
Ale wypunktowanie... Przejrzałem wszystkie te flagi. Rzeczywiście, wszystkie z logo (h). Może przykład Falubazu będzie przestrogą dla innych? Bo to faktycznie osobliwe produkować taką ilość flag z symbolami chuligańskimi. Ale... To byłoby już kolejne trudne pytanie dla fanatyków spod znaki Myszki Miki. To, że był z nimi już wywiad niewiele znaczy. Bo dziś można by Falubazowi zadać całe multum nowych pytań odnośnie trudnej sytuacji, w jakiej się znaleźli. No i styl wywiadu zupełnie inny.
Tak prywatnie na koniec. Miałem zawsze awersję do wszelkich flag w tym stylu z logo (h). Bo charakter chuligański w moim odczuciu powinna budzić nazwa i skojarzenie z nią. Zatem nazwy ekip Teddy Boys, Brygada Banici czy Psycho Fans mówią same za siebie i nie potrzebują logo chuligana na flagach dla wsparcia swojej "groźności". Czy nie pokazuje się tego na wyjazdach w ilości zebranej ekipy na trudnym terenie? O gloriach w umawianych walkach już nawet nie wspomnę.
Tak swoją drogą - kojarzę jedynie Legię Warszawa, jako tą ekipę, która nigdy na flagach nie używała logo (h). Czy jest jeszcze jakakolwiek taka w Polsce, która obrała podobną ścieżkę?
gulik1977

Post autor: gulik1977 »

czy ostatni akapit- podkreślony oznacza, że w maju TMK nie ukaże się?
Pzrdr.
Nawigator

Post autor: Nawigator »

Widział ktoś już nowy numer w salonikach prasowych?
coglin

Post autor: coglin »

Nawigator pisze: 08.04.2020, 20:56 Widział ktoś już nowy numer w salonikach prasowych?
Z tego co piszą na stronie to dopiero dzisiaj wychodzi.
cybertomanek

Post autor: cybertomanek »

W Empiku już jest do dostania
szwadron97

drozdowiAK pisze: 08.04.2020, 09:55 co ci teraz mowi i z czym kojarzy ekipa psychofans ?
Z konfidentami i sprzedażą samych siebie pewnie gdyby potrzebowali jeszcze świadków koronnych to znaleźliby w tej grupie
Oldfreak

Dziwi mnie,że np za stratę flag dany fc lub grupa jest rozwiązana.A za oficjalne konfidenctwo , sharks i pf nadal działają.Chociaż co to za działanie,jak sharki nie mogą nawet flagi na własnym stadionie wywiesić.
plemplem81

drozdowiAK pisze: 08.04.2020, 09:55co ci teraz mowi i z czym kojarzy ekipa psychofans ?
Tożsamo kojarzą mi się, jak TB pohaniorowi, WS pomiśkowi czy JG pometalowi + parę innych ekip nie z kibicowskiego świecznika (to, że mniej znani, wcale nie oznacza, że u nich proceder nie ma miejsca...), które poodsuwały ważne persony ze swoich składów po nieprawidłowych (jakichkolwiek?) zeznaniach.
plemplem81

Ale ty jako (D)r(OZ)d(O)wiak nie masz nic wspólnego z poprzednim zbanowanym wcieleniem, nieprawdaż? I aktywność w łódzkim temacie, i antyKSP, i charakterytyczna zawiła forma wypowiedzi, i prowadzenie rozmowy na zasadzie pytań. To zapewne jest czysty zbieg okoliczności.
coglin

Post autor: coglin »

Jakby ktoś szukał w Krakowie, to w Empiku w Dekadzie - ul. Stojałowskiego (przy skrzyżowaniu z Halszki) jest kwietniowy numer TMK.
I wiosenny TMK+.
plemplem81

drozdowiAK pisze: 10.04.2020, 10:37umiescilas
drozdowiAK pisze: 10.04.2020, 15:28odpowiedzialas
Ulala. Ktoś nie wytrzymuje nerwowo. Już ci pisałem, ale powtórzę. Przedstaw dowody na pomówienia, które serwowałeś na temat "TMK" - jeśli nie - to W**********.
gulik1977 pisze: 08.04.2020, 20:19czy ostatni akapit- podkreślony oznacza, że w maju TMK nie ukaże się?
Pzrdr.
Ja numer normalnie szykuję tak, jakby miał ukazać się. Wszystko zależy od dyspozycji właścicieli z Bełchatowa. Wierzę, że będą one pozytywne. Po rozmowach z nimi mogę zapewnić, że "TMK" nie zniknie ze sceny. Będziemy "wychodzić" być może co 2 miesiące, być może co 3. Numer majowy chciałbym bardzo wydać.
whiskey

Post autor: whiskey »

Dla mnie osobiście to numer może się składać tylko i wyłącznie z samych felietonów czy wywiadów. Reportaży w ogóle nie czytam bo na stadionach oprócz opraw już nic się nie dzieje i jest przewidywalnie.
Oldfreak

Mnie jakoś reportaże też nie przyciągają.Na dwie strony opisu jedna strona opisuje ile dni malowali oprawę i szykowali się do meczu,druga w której minucie poszła flaga do góry i w której minucie baloniki.No i że doping bardzo dobry i głośny a goście niesłyszalni :)
Za to wywiady,cykl 20 lat temu jest ok.Fotek ekip z lat 90 tych też jest milion.Można by wypełniać nimi lukę.
Przeglądając pierwsze numery tmk z 2000 roku są super fotki ekip bez zamazanych twarzy ekip chuligańskich typu Gryf Słupsk,Pogoń Lębork,Bałtyk Gdynia Zagłębie Lubin,Stomil Olsztyn i wiele innych.
whiskey

Felieton świński kącik to chyba jeden z najgorszych gniotow w historii tmk, nie wiem kto przepuścił ten tekst jakiegoś patusa z wysp. Sektor prawa również typowy zapychacz w nowym numerze. Nikt nic nowego się nie dowiedział z tego tekstu.
Gromson

Post autor: Gromson »

Ogolnie w tmk tylko felietony Łukasza z DL trzymaja poziom
Nawigator

Post autor: Nawigator »

Szanowny Dozolu,
Sytuacja do której nawiązujesz by podpiąć co poniektórych do wykrywacza kłamstw jest kontynuacją opisanego poniżej wątku z 2008 roku czy tyczy się zupełnie innego wątku?

Obrazek
Oldfreak

Chodziło o to,że fotki sprzed 20-25 lat nikomu nie zaszkodzą teraz jakby się ukazały w takiej formie jak w pierwszych numerach tmk.Nie chodzi mi o aktualne fotki ekip.To były fotki typowo wyjazdowe z trybun z bliska,a nie pozowane.I myślę że jakby się zwrócić do ekip kibicowskich,to każdy po jakieś 6-8 fotek by ci podesłał zeskanowanych z lat 90--00.
A co do reportaży to są ok,ale można je okroić do konkretnych informacji bez takich przydługich opisów plus jakies fotki.
Pozdro.
Adas90

Post autor: Adas90 »

plemplem81- Czy oprócz obecnie dostępnych numerów TMK w wersji elektronicznej, będą wrzucone np. archiwalne?
nisc

Post autor: nisc »

felietion Łukasza w plusie o zinach St Pauli bardzo rzeczowy, czekam na taki sam o drugiej z jego kibicowskich fascynacji - AEK Ateny
whiskey

To jak Łukasz faktycznie odbił od kibolki to nieźle mu w głowie się pojebało.
Nie porównuj sportu wyczynowego z rzucaniem rac po sektorach itp. Zresztą o czym ta gadka, kibolka i wiara to dwie sprzeczności
ban82

Post autor: ban82 »

Nie męcz.
Adas90

Post autor: Adas90 »

Na chwilę obecną nie ma takiej decyzji. Myślę, że ważną sprawą jest, jak pójdzie sprzedaż aktualnych numerów. Jeśli przybierze to pozytywny wymiar, to chyba nie będzie stanowiło problemu zaoferowanie także archiwalnych numerów pisma - wszak wszystkie wydania w formie pdf są dostępne w redakcyjnym archiwum.
[/quote]

Dzięki za odp.
hanys
Kontakt:

Post autor: hanys »

ma koś może skan wywiadu z Czubkiem z Sandecji z numeru 143??
bede wdzieczny
Pozdrawiam
dell92

Post autor: dell92 »

Ma ktoś skan mozę z wywiadu z Młodą Polonia? TO MY KIBICE NR 112 (STYCZEŃ 2011)

pozdrawiam
ziomal1910

Post autor: ziomal1910 »

To jest ostatni numer TMK w formie papierowej na chwilę obecną?
dee facto

Post autor: dee facto »

Co prawda po świętach bo we wtorek 14 kwietnia ale otrzymałem wysyłkowo kwietniowy numer TMK szczęśliwcy,u których empiki nadal funkcjonują nowy numer mieli dostępny już w czwartek 9 kwietnia.
Lektura dobra klimatyczne fotki z lat 0 tych Chrobrego i Czuwaju Przemyśl,plus co mnie zaskoczyło chyba ze 6 stron ekip z oprawami,których nazwy nic mi kompletnie nie mówią.

Ziomal 1910(czy nick bo jesteś fanem Widzewa czy Radomiaka?)Plemplem pisał ze normalnie pracuje nad majowym numerem,ale decyzja czy numer wyjdzie zalezy od decyzji wydawcy i sprzedaży ostatnich numerów.Poczytaj sobie wcześniejsze jego wpisy,chłopak otwarcie napisał że spokojnie ma materiałów na 2 numery a i lipcowy numer te byłby w stanie zapełnić.

Info czy wyjdzie czy nie pojawi się na fb tmk i tutaj.

Plemplem czy to prawda że monopolista z empiku zabiera wydawcy 60 % ceny okładkowej gazety?

Myślę że taka wiedza sprawi,że ludzie bedą u wydawcy nabywać kolejne numery.
szwadron97

Na czy poza e-kioskiem gazety.pl można gdzieś kupić wersję elektroniczną bo nie mogę na pierwszej zarejestrować a na drugą wejść?
dee facto

Post autor: dee facto »

Na tomykibice.pl podają trzy adresy gdzie można dostać kwietniowy numer w promocyjnej cenie 7,99zł egazety.pl.e-kiosk.pl,nexto.pl.Pozdrawiam,
plemplem81

Adas90 pisze: 14.04.2020, 15:34plemplem81- Czy oprócz obecnie dostępnych numerów TMK w wersji elektronicznej, będą wrzucone np. archiwalne?
Decyzja właścicieli jest taka, że nie będzie wchodzenia w wersję online dla archiwalnych numerów.
ziomal1910 pisze: 16.04.2020, 16:47To jest ostatni numer TMK w formie papierowej na chwilę obecną?
Nie ma opcji, by została wyparta forma papierowa. Tzn. opcja jest, ale mówiąc szczerze, ja już jej nie będę firmował swoją osobą na pewno. Moja obecność = old school i papier :). Mnie interesuje tylko tworzenie pisma drukowanego, po które mogę sięgnąć w każdym momencie i w każdej chwili, gdy tylko mam na to ochotę. O całej reszcie detali związanych z magią pisma papierowego pisaliśmy już na poprzedniej stronie ;). Tak więc "TMK" będzie wychodzić i w formie papierowej i w formie e-gazety. Każdy wybierze, którą formę woli, która jest wygodniejsza albo bardziej dostępna dla danej osoby w tym momencie.
dee facto pisze: 16.04.2020, 22:29Plemplem pisał ze normalnie pracuje nad majowym numerem,ale decyzja czy numer wyjdzie zalezy od decyzji wydawcy i sprzedaży ostatnich numerów.Poczytaj sobie wcześniejsze jego wpisy,chłopak otwarcie napisał że spokojnie ma materiałów na 2 numery a i lipcowy numer te byłby w stanie zapełnić.

Info czy wyjdzie czy nie pojawi się na fb tmk i tutaj.
No i jest już decyzja. Zapadła dnia dzisiejszego. Przechodzimy do formy dwumiesięcznika. Najbliższy numer wyjdzie wraz z początkiem maja i będzie to numer maj-czerwiec, później kolejny numer na początku lipca (numer lipiec-sierpień), kolejny na początku września (numer wrzesień-październik) i tak dalej. Jakoś przetrwamy te najtrudniejsze chwile. Co będzie dalej - nikt na świecie tego nie wie. Czy będzie w ogóle wstęp dla publiki na stadionach? A jeśli tak - może wymyślą, że można siedzieć co dwa lub trzy miejsca? Poczekajmy na dalsze decyzje, wtedy będziemy działać tak, by się do nich dostosować. Ideałem byłby powrót kibiców w normalnym trybie na stadiony od nowego sezonu. Jednak czy to nie jest marzenie ściętej głowy? Jedna wielka niewiadoma. Póki co "TMK" wychodzić będzie co dwa miechy.
dee facto pisze: 16.04.2020, 22:29Plemplem czy to prawda że monopolista z empiku zabiera wydawcy 60 % ceny okładkowej gazety?

Myślę że taka wiedza sprawi,że ludzie bedą u wydawcy nabywać kolejne numery.
Aż tyle to nie jest, ale i tak stawka ścinana przez Empik (i generalnie wszystkie sieci prasowe) jest w mojej prywatnej opinii totalnym skandalem. Ponad 1/3 ceny okładkowej na dzień dobry idzie w straty.
szwadron97 pisze: 17.04.2020, 09:27Na czy poza e-kioskiem gazety.pl można gdzieś kupić wersję elektroniczną bo nie mogę na pierwszej zarejestrować a na drugą wejść?
Jeszcze nexto.pl
Pierre89
Kontakt:

Post autor: Pierre89 »

A może by tak wydać coś na wzór Ruckblicka jak to w Niemczech robią?.
tikwath

Post autor: tikwath »

plemplem81 a co bedzie z plusem?
ODPOWIEDZ