Trapi mnie to od dawna (KIBICOWSKO)
Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM
-
Re: Trapi mnie to od dawna (KIBICOWSKO)
A ja spróbuję "zaśmiecić" ;). Mniei-więcej do '92, gdy zmienili nazwę z Wisły ma Petrochemię "na stałe" w drugiej lidze - ludzie byli podzieleni między Widzew i Legię. Zmiana nazwy spowodowała, że z jednej strony część starszych odbiła, a efektem szybkich sukcesów był napływ młodzieży, która już była w 100% z RTS-em. W '94, gdy graliśmy tam Superpuchar z ŁKS-em, młyn tworzyli w większości 16-18-to latkowie, z czego połowa w barwach Widzewa. Można więc chyba napisać, że młyn na Petrze rozkręcili miejscowi fani RTS. Najpierw stali się FC Widzewa, którego później zostali zgodą ze względu na "film" na ten klub praktycznie porównywalny wtedy z własnym. Myślę, że można to porównać do sytuacji, gdyby w tamtych czasach np. Skierniewice miały swój klub w ówczesnej 1 lidze.
A co tam w komentarzach na Onecie?
-
Ja zapamiętałem tylko
Medalionier mądra głowa, niech nam żyje Częstochowa.
Częstochowa miasto święte, zawsze Widzew kochać będzie.
Choć to było tak dawno, że mogłem pomieszać.

-
Może nie koniecznie z tematem, na pierwsze 2 kolejki w lutym 2019 jakie ekipy mają zakazy wyjazdowe?
PDW !!
-
Pytanie do kibiców Ruchu Radzionków. Można coś więcej o Waszym herbie, który używacie na flagach i, które są na koszulkach piłkarzy. Ten drugi też akceptujecie? Proszę o opisanie tej sytuacji.
-
Panowie co by było gdyby nie race ? Mecz - race, zapowiedź - race, brama weselna - race, Wigilia - race, Nowy Rok - race, pogrzeb - race. Po kilku latach patrzenia na to wszystko lekko z boku mam wrażenie, że wszystko rozchodzi się o race. Kiedyś to był rarytas, paliło się kawałki gum aby " zadymić" teraz nawet stolec ma zapach racy. Jak widzę kolejną zapowiedź wyjazdu ze śmiesznymi okrzykami i machaniem jak pojeby racami w górę i w dół to ogarnia mnie dziwny wstyd za ekipę która to robi.
Dlaczego szaliki które były najważniejszym atrybutem kibiców przeszły do lamusa ? Kto jeszcze macha szalikiami ? Kto rozwija oprócz hymnu drużyny ? Gdzie machanie i śpiewanie " aejao, aejao, aeja, eja, eja oooo ..." ?
Dlaczego szaliki które były najważniejszym atrybutem kibiców przeszły do lamusa ? Kto jeszcze macha szalikiami ? Kto rozwija oprócz hymnu drużyny ? Gdzie machanie i śpiewanie " aejao, aejao, aeja, eja, eja oooo ..." ?
-
Sam sobie odpowiedziałeś niejako na pytanie. Kiedyś nie było rac, a dostęp do nich mieli tylko mieszkańcy Pomorza i mający kontakty z nimi. Sam pamiętam jak z wypiekiami w 1994 r kupowałem w sklepie wojskowym spod lady race (Szczecin). Kiedyś także nie było koszulek, bluz klubowych stąd też w obecnych czasach szalik okazuje się zbędny. Oczywiście nie dla wszystkich ale znaczący zanik.
Za stary już jestem na internetowych bajarzy tworzących alternatywną rzeczywistość!
Spadam z tego forum!
Adminów proszę o usunięcie tego konta!
Spadam z tego forum!
Adminów proszę o usunięcie tego konta!
-
Takie są uroki XXI wieku, nie znajdziesz już młodzieży na ławkach na osiedlach z nielicznymi wyjątkami, młyn na stadionie nie jest miejscem dla tych najtwardszych rządnych wrażeń tylko dla wszystkich włącznie z laskami, a szaliki zastąpiły inne kibicowskie ciuszki plus rewia mody taniego armaniego. I pomyśleć że jakieś 17-18 lat temu tylko nieliczni, w zdecydowanej większości kolesie od mocnej strony kibicowania biegali w bluzach Pitbull welcome to gangland tak teraz w każdym rzędzie i sektorze na stadionach znajdziesz ludzi w odzieży tej firmy... Zamiast aejaooo teraz śpiewa się jeszcze głośniej i 100razy bardziej chuligańskie auuuuuuuuuuEgon1983 pisze: ↑30.01.2019, 23:53Panowie co by było gdyby nie race ? Mecz - race, zapowiedź - race, brama weselna - race, Wigilia - race, Nowy Rok - race, pogrzeb - race. Po kilku latach patrzenia na to wszystko lekko z boku mam wrażenie, że wszystko rozchodzi się o race. Kiedyś to był rarytas, paliło się kawałki gum aby " zadymić" teraz nawet stolec ma zapach racy. Jak widzę kolejną zapowiedź wyjazdu ze śmiesznymi okrzykami i machaniem jak pojeby racami w górę i w dół to ogarnia mnie dziwny wstyd za ekipę która to robi.
-
Race były dobre gdy były na młynie w ilości kilku sztuk, przeważnie na spontanie po bramkach, zresztą w c*** w te race, w mojej głowie do tej pory są te kilogramy przemycanej w woreczkach a potem odpalanej saletry ;-)
-
Egon1983 - gdyby nie race jakaś tam część kibiców zupełnie przestałaby się angażować. Mam takie nieodparte wrażenie – i mówię to nawet na podstawie tak małej ekipki, jaką sam reprezentuję. Przykład pierwszy z brzegu – świeży zresztą – taka choćby pielgrzymka dziś to nastawienie wielu w dużej mierze na odpalenie rac + poświęcenie flag. To są słowa całej masy ludzi, z którymi o tym rozmawiam. Nie wszystkich rzecz jasna. Całkowity upadek, nie tylko sceny, ale i duchowości. Oprawa? Nie ma piro - to pierdolimy. Nie ma sensu pokazywać sektorówki bez rac. Albo kartoniada lub baloniada sama w barwach klubowych - przeżytek, old school. To jest tak chore, że aż nie do pomieszczenia w umyśle. Oprawa to część dopingu, wsparcia piłkarzy, a nie do k**** nędzy pokaz fajerwerków. To, że to fajne - wszyscy wiemy. Ale nie to jest sednem kibicowania. Niektórzy tego niezmiennie nie pojmują.Egon1983 pisze: ↑30.01.2019, 23:53Panowie co by było gdyby nie race ? Mecz - race, zapowiedź - race, brama weselna - race, Wigilia - race, Nowy Rok - race, pogrzeb - race. Po kilku latach patrzenia na to wszystko lekko z boku mam wrażenie, że wszystko rozchodzi się o race. Kiedyś to był rarytas, paliło się kawałki gum aby " zadymić" teraz nawet stolec ma zapach racy. Jak widzę kolejną zapowiedź wyjazdu ze śmiesznymi okrzykami i machaniem jak pojeby racami w górę i w dół to ogarnia mnie dziwny wstyd za ekipę która to robi.
Jeśli my, na trybunach nie będziemy naszej świętości czyli tradycji pielęgnować, to kto to zrobi? Jeśli dziś mamy pokolenie rurkowców i chłopców wyglądem przypominającym coraz bardziej dziewczęta, na których wszyscy narzekamy i widzimy, że ich coraz więcej na trybunach, to co będzie za kolejne 10 lat? Świat zmierza do całkowitego stanięcia na głowie, w tym mu pomagają wybitnie mainstreamowe media i nośniki przekazu, na które małolaty są całkowicie podatne. Jeśli my tej młodzieży nie wychowamy na NASZYCH WARTOŚCIACH, nie będziemy zwracać uwagi, by nosili szale, to przyjdzie kolejne pokolenie X - jedna wielka niewiadoma, które wprowadzi zasady nie wiadomo skąd. Na pewno nie będą one nasze, bo i jak mają być? Jeśli szal nie jest naszą ostoją i atrybutem numer jeden - to co nim jest, zapytuję? Raca? No proszę o powagę i rozsądek... Ruch kibicowski to nie miejsce na eksperymenty. Nie mamy na to możliwości, bo z zasady hołdujemy konserwatywnym wartościom. Nasze istnienie w bardzo dużej mierze determinuje tradycja właśnie. Czasem nawet i tylko dlatego gdzieś jedziemy na wyjazd czy nawet idziemy na mecz domowy. Bo nie zawsze chce się jechać gdzieś po raz 16. Zatem jeżeli my sami odpuszczamy i szargamy świętością, która nas utworzyła, to co będzie po nas? To nasz zasrany obowiązek dbać o to, co nas kształtowało i przekazywać wartości i tradycję młodym. Nawet, jak mają czasem krzywo spojrzeć. Niech spoglądają. Jak dotrą do wieku, w którym my jesteśmy - co przekażą dalej mając dziś "pstro" w głowie i podejście, że szal jest zbędny? Wiecie - kiedyś nas nie nazywano kibicami. Byliśmy „szalikowcami” – tak tytułowano naszą subkulturę. Szal to sól ruchu kibicowskiego, cokolwiek byście nie zrobili na przekór temu faktowi.ślusarz pisze: ↑31.01.2019, 07:15Takie są uroki XXI wieku, nie znajdziesz już młodzieży na ławkach na osiedlach z nielicznymi wyjątkami, młyn na stadionie nie jest miejscem dla tych najtwardszych rządnych wrażeń tylko dla wszystkich włącznie z laskami, a szaliki zastąpiły inne kibicowskie ciuszki plus rewia mody taniego armaniego.

-
Fajnie to napisałeś ale spójrzmy prawdzie w oczy.
Dobrze napisane...Byliśmy... ale - nic nie może przecież wiecznie trwać! I chociaż można marzyć przez następne kilka lat i rozmawiać na ten temat tygodniami, będzie coraz gorzej.Część się z tym pogodziła, część odpuściła ale są też tacy, którzy są dopiero przed "oświeceniem"
-
Być może ci "nieoświeceni", to ci, którzy wciąż walczą o utrzymanie kręgosłupa moralnego sceny na swoich śmieciach i którzy rozumieją do cna sens powiedzenia: "dopóki walczysz - jesteś zwycięzcą"?

-
Brak szalików, zwłaszcza u młodszych kibiców to pikuś, zapraszam na forum casual - moda stadionowa. Jak to czytam, to widzę bandę panienek które ,, komentują " sobie buty i torebki. Mam nadzieję, że poza niszę, to nie wyjdzie...
-
Czy Okocimski Brzesko miał kiedyś jakieś starcie z Cracovią? Skąd taka niechęć do Cracovii w Brzesku?
-
Ruch pojedzie z Wisłą do Zabrza?
-
Okocimskiemu zawsze było bliżej w stronę klubów przychylnych Wiśle.Kibic_janusz pisze: ↑01.02.2019, 00:51Czy Okocimski Brzesko miał kiedyś jakieś starcie z Cracovią? Skąd taka niechęć do Cracovii w Brzesku?
-
Oni tylko na swoje mecze nie jeździli do Zabrza z Widzewem wielokrotnie widziani
-
Dodatkowo Okocimski ma kosę z Sandecją.
-
Okocimskiemu zawsze było bliżej w stronę klubów przychylnych Wiśle.
Jak się lata temu ustawiali z Unią to też im było bliżej? Do jakiej jeszcze ekipy zwiazanej z Wisłą OKS ma blisko?
-
Animozje na linii Unia - OKS nie miały nic wspólnego z jakąś szeroką zmianą sympatii w obu ekipach i TSW. Cały region byłego tarnowskiego od Bochni po Tarnów od dawna jest bardziej przychylny Wiśle, nawet jak relacje lokalnych ekip z Wisłą bywały chłodne / nijakie.
-
Okocimski swego czas miał układ z BKS-em Bochnia.Wiadomo, że na BKS-ie nigdy nic szczególnego się nie działo.Podziałali rundę, czy sezon, a potem przez 2-3 ich nie było w ogóle.Ale Bochnia i BKS to Wisła.
Poza tym, z tego co pamiętam, to Okocimski już ładnych parę lat temu odciął się od jakichkolwiek pro-wiślackich sympatii.
Poza tym, z tego co pamiętam, to Okocimski już ładnych parę lat temu odciął się od jakichkolwiek pro-wiślackich sympatii.
-
Czy Okocimski Brzesko miał kiedyś jakieś starcie z Cracovią?
Cracovia wyremontowała nam w latach dziewięćdziesiątych stadion ;), ale to były czasy takiej formy chuligańskiej Cracovii, że o starciu nie mogło być mowy, różnica niesamowita.
Z moich czasów nic większego się nie wydarzyło. Jedyne co mi przychodzi do głowy to stara czwarta liga i akcja Cracovii w Brzesku podczas której zostawiają samochody i swojego ziomeczka.
Skąd taka niechęć do Cracovii w Brzesku?
Za sprzęt.
Jak już ktoś wcześniej wspomniał region jest przychylny Wiśle, a ja już też tu kiedyś chyba pisałem, że kibicowanie na Okocimskim zaczęło się trochę z "podpatrywania" Wisły a to automatycznie budziło niechęć do Cracovii. W naszym pokoleniu to "uprzedzenie" do Cracovii to już bardziej czasy fajnych spotkań z Tarnovią w starej czwartej lidze.
Nie łączyłbym kosy z Sandecją jako wyznacznika naszej niechęci do Cracovii. To są dwie różne sprawy a Sandecja w Brzesku zawsze traktowana była/jest inaczej, niż pozostała część rodziny Cracovii.
Cracovia wyremontowała nam w latach dziewięćdziesiątych stadion ;), ale to były czasy takiej formy chuligańskiej Cracovii, że o starciu nie mogło być mowy, różnica niesamowita.
Z moich czasów nic większego się nie wydarzyło. Jedyne co mi przychodzi do głowy to stara czwarta liga i akcja Cracovii w Brzesku podczas której zostawiają samochody i swojego ziomeczka.
Skąd taka niechęć do Cracovii w Brzesku?
Za sprzęt.
Jak już ktoś wcześniej wspomniał region jest przychylny Wiśle, a ja już też tu kiedyś chyba pisałem, że kibicowanie na Okocimskim zaczęło się trochę z "podpatrywania" Wisły a to automatycznie budziło niechęć do Cracovii. W naszym pokoleniu to "uprzedzenie" do Cracovii to już bardziej czasy fajnych spotkań z Tarnovią w starej czwartej lidze.
Nie łączyłbym kosy z Sandecją jako wyznacznika naszej niechęci do Cracovii. To są dwie różne sprawy a Sandecja w Brzesku zawsze traktowana była/jest inaczej, niż pozostała część rodziny Cracovii.
OKOCIMSKI BRZESKO
-
Znajde gdzieś relacje kibicowskie z dwumeczu Cracovia-Shkendija Tetowo?
-
Kto pierwszy użył sformułowania ustawka ?? ;)
-
Pierwsza oficjalna w 1998 roku Lechia-Arka, opisana w "Fan Śląsku", czyli pewnie ktoś z tej tróki...
-
Mam pytanie do normalnych osob z Lechii ktore jeszcze sie tu udzielaja na forum.
Gdybym mial zapytac was o 3 najwieksze kibicowskie kosy na chwile obecna to kogo wymienilibyscie teraz i jak to sie zmienilo na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat? Domyslam sie,ze derbowy rywal nr 1 a jak dalej?
Gdybym mial zapytac was o 3 najwieksze kibicowskie kosy na chwile obecna to kogo wymienilibyscie teraz i jak to sie zmienilo na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat? Domyslam sie,ze derbowy rywal nr 1 a jak dalej?
-
Ogladajac dzisiejsze mecze tak jakos zauwazylem, ze dawno wywiadow z pilkarzami nie przeprowadzala Sonia Sledz. Wygooglowalem i dowiedzialem sie, ze juz nie pracuje dla nc+. Ktos sie orientuje co bylo powodem odejscia? ew. Czy pracuje nadal gdzies w tv??
-
Mnie od jakiegoś czasu zastanawia, czy w Polsce nastanie dzień, w którym przy jednym klubie będą dwie ekipy, które mają oddzielną politykę zgód i układów.
Chociaż bardziej zastanawiam się nad tym, które miasto będzie tym pierwszym. Przy aktualnych tańcach na ch*ju w temacie zmian zgód wydaje się to nieuniknione.
Stawiam, że pierwsza będzie krakowska Wisła i nowe Socios będzie oficjalnie wspierało się z częścią Śląska i Lechii, natomiast rozbite rekiny zostaną przy swoich nowych ziomkach.
Chociaż bardziej zastanawiam się nad tym, które miasto będzie tym pierwszym. Przy aktualnych tańcach na ch*ju w temacie zmian zgód wydaje się to nieuniknione.
Stawiam, że pierwsza będzie krakowska Wisła i nowe Socios będzie oficjalnie wspierało się z częścią Śląska i Lechii, natomiast rozbite rekiny zostaną przy swoich nowych ziomkach.
To ja, Louis Fernandez SMS Don Juan!
-
Socios ma w to wyjebane, chce pomóc klubowi i nie angażuje sie kibcowsko.
-
Wstyd pytać, ale c***.
Jest sobie od kilku lat w sieci taki portalik stadionowi oprawcy (nie, nie zaglądam tam).Czy wiadomo komu kibicują admini, czy to jakieś anonimowe szczury ?
Jeżeli wiadomo, to czy te osoby są znane w swojej/swoich ekipie/ekipach, czy to jakieś zwykłe leszcze ?
Jest sobie od kilku lat w sieci taki portalik stadionowi oprawcy (nie, nie zaglądam tam).Czy wiadomo komu kibicują admini, czy to jakieś anonimowe szczury ?
Jeżeli wiadomo, to czy te osoby są znane w swojej/swoich ekipie/ekipach, czy to jakieś zwykłe leszcze ?
-
O "Stadionowych Oprawcach" latało info, że prowadzą je goście z Widzewa. Co w sumie by się zgadzało, bo kilkukrotnie "umknęło im" info o niedyspozycjach Widzewa.ot co pisze: ↑24.02.2019, 12:00Wstyd pytać, ale c***.
exitus acta probat.
-
Kilka razy idioci ze stadionowych popaprańców popisali się swoją "inteligencją", zresztą tak jak reszta Śląskich trybun, polskich kibiców itp.
-
Pewnie ile osób tyle opinii,ale myślę,że -oczywiście poza rywalką z za Sopotu-w top 3 na pewno kiedyś była Pogoń Szczecin,na którą obecnie nie ma jakiegoś wielkiego ciśnienia.Ogólnie były i są kluby nielubiane w Gdańsku od zawsze,np Cracovia,Polonia Bytom,Motor Lublin,Górnik,itp Jeśli chodzi o czasy obecne,to na pewno wysoko w takim topie jest Legia,czy przynajmniej dwa kluby z WRWE. :)ślusarz pisze: ↑21.02.2019, 09:17Mam pytanie do normalnych osob z Lechii ktore jeszcze sie tu udzielaja na forum.
Good Night Left Side
-
Na samym początku SO prowadził jakiś koleś ze Stali Gorzów.Lari pisze: ↑25.02.2019, 11:51O "Stadionowych Oprawcach" latało info, że prowadzą je goście z Widzewa. Co w sumie by się zgadzało, bo kilkukrotnie "umknęło im" info o niedyspozycjach Widzewa.ot co pisze: ↑24.02.2019, 12:00Wstyd pytać, ale c***.
-
To już pokazuje, że ta strona jest "mało kumata". Inna sprawa, że z 90% tych fejsbukowych stron kibicowskich to po prostu dno. Osobiście z takich typu stron śledzę jedynie oficjalną stronę kibicowską mojego klubu i zgodowiczów. Zapewne podobnie robi sporo osób, oczywiście z różnych klubów.blakuś pisze: ↑25.02.2019, 18:51Na samym początku SO prowadził jakiś koleś ze Stali Gorzów.Lari pisze: ↑25.02.2019, 11:51O "Stadionowych Oprawcach" latało info, że prowadzą je goście z Widzewa. Co w sumie by się zgadzało, bo kilkukrotnie "umknęło im" info o niedyspozycjach Widzewa.ot co pisze: ↑24.02.2019, 12:00Wstyd pytać, ale c***.
Moje wypowiedzi - mój punkt widzenia.
-
Jeszcze byscie sie zdziwili jakie osoby z ekip napinają sie na tych portalach. Mamy czasy internetu i każdy idiota może wysrać przez klawiature telefonu co mu sie tylko podoba.
-
To fakt. Ostatnio "zalajkowałem" profil SO, ale wymiękłem, gdy zobaczyłem relację o tym, że młoda Stal Rzeszów zrobiła wspólnie tarcze z młodymi Karpatami a potem poszli razem na obiad...JerseyStilon pisze: To już pokazuje, że ta strona jest "mało kumata". Inna sprawa, że z 90% tych fejsbukowych stron kibicowskich to po prostu dno. Osobiście z takich typu stron śledzę jedynie oficjalną stronę kibicowską mojego klubu i zgodowiczów. Zapewne podobnie robi sporo osób, oczywiście z różnych klubów.
exitus acta probat.
-
Bardziej pytałem o serwis/stronę niż fan page, ale to na jedno wychodzi, bo to ta sama "ekipa" prowadzi.
Wychodzi na to, że nie ma 100% pewności kto prowadzi tą stronę.Co mnie dziwi w związku z tą sytuacją, to że strona prowadzona przez anonimowe szczury funkcjonuje już kilka lat.Na przestrzeni ostatnich 15 lat było wiele stron ogólnopolskich, czy wojewódzkich prowadzonych przez anonimowe osoby i wszystko padało w krótkim czasie.Skąd nagle taka zmiana ?
Pamiętam, że jak powstało forum so (też tam nie zaglądałem), to było podejrzenie, że to psy założyły... .
Wychodzi na to, że nie ma 100% pewności kto prowadzi tą stronę.Co mnie dziwi w związku z tą sytuacją, to że strona prowadzona przez anonimowe szczury funkcjonuje już kilka lat.Na przestrzeni ostatnich 15 lat było wiele stron ogólnopolskich, czy wojewódzkich prowadzonych przez anonimowe osoby i wszystko padało w krótkim czasie.Skąd nagle taka zmiana ?
Pamiętam, że jak powstało forum so (też tam nie zaglądałem), to było podejrzenie, że to psy założyły... .
-
Od dłuższego czasu zastanawia mnie symbolika tego czarnego fragmentu (w prawym górnym rogu) w herbie Legii. Oficjalnie w herbie tego nie ma a na niektórych pracach czy flagach jest.
https://legionisci.com/zdjecia/12graffiti_wfs149.jpg
Drugie pytanie odnośnie tych flag. Która jest starsza, Lecha czy Widzewa?
[link]
[link]
Drugie pytanie odnośnie tych flag. Która jest starsza, Lecha czy Widzewa?
[link]
[link]
BYŁO I JUŻ NIE WRÓCI
-
Powiedzmy, że jest to substytut tarczy z h, której na Legii nie spotkasz.siemianowiczanie pisze: ↑02.03.2019, 16:59Od dłuższego czasu zastanawia mnie symbolika tego czarnego fragmentu (w prawym górnym rogu) w herbie Legii. Oficjalnie w herbie tego nie ma a na niektórych pracach czy flagach jest.
-
Patrząc na to na których flagach tak jest, to podobnie myślałem, ale pewności nie było. Dzięki za odpowiedźrzutkarny pisze: ↑02.03.2019, 18:38Powiedzmy, że jest to substytut tarczy z h, której na Legii nie spotkasz.siemianowiczanie pisze: ↑02.03.2019, 16:59Od dłuższego czasu zastanawia mnie symbolika tego czarnego fragmentu (w prawym górnym rogu) w herbie Legii. Oficjalnie w herbie tego nie ma a na niektórych pracach czy flagach jest.
BYŁO I JUŻ NIE WRÓCI