Łódź i województwo łódzkie - kibicowsko
Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM
-
Re: Łódź i województwo łódzkie - kibicowsko
Szukanie taniej sensacji. Łks rejestracja sierpień 2016 w natarciu :) Jeden i ten sam typ piszący z 10 kont? Bardzo możliwe.
Szukajcie dalej bo jak na razie nic ciekawego nie wynaleźliście.
Pomnik dla ŚP. Ludwika Sobolewskiego powstanie w sąsiedztwie stadionu jego imienia na al. Piłsudskiego 138. Zajmijcie się własnym ogódkiem. My widzewiacy mamy w d**** waszą historię i nikt nie będzie zaglądał w metrykę waszym zmarłym działaczom. A zapewne znalazłyby się tam niezłe kwiatki. Zwłaszcza w latach 50tych i 60tych.
Koniec dyskusji.
Pomnik dla ŚP. Ludwika Sobolewskiego powstanie w sąsiedztwie stadionu jego imienia na al. Piłsudskiego 138. Zajmijcie się własnym ogódkiem. My widzewiacy mamy w d**** waszą historię i nikt nie będzie zaglądał w metrykę waszym zmarłym działaczom. A zapewne znalazłyby się tam niezłe kwiatki. Zwłaszcza w latach 50tych i 60tych.
Koniec dyskusji.
NA ZGIERSKIEJ ZIEMI WYCHOWANI - Z WIDZEWEM NA ZAWSZE ZWIĄZANI
-
Powiedz to IPN :) To świeży dokument.Zgierz pisze:Szukanie taniej sensacji.
-
Jeżeli to jest oficjalne stanowisko Widzewa to współczuję. A pod pomnik kogoś takiego ( o ile powstanie - wiesz ustawa dekomunizacyjna i takie tam ) to moża będzie corocznie przychodzić 13 grudnia.Zgierz pisze:Szukanie taniej sensacji. Łks rejestracja sierpień 2016 w natarciu :) Jeden i ten sam typ piszący z 10 kont? Bardzo możliwe.
Koniec dyskusji.
Łódzki Klub Sportowy
-
Przecież napisał,że oni mają Naszą historię gdzieś. Pomijając fakt,że na każdej stronie pisali o Naszych założycielach itp. Teraz gadka "takie czasy wtedy", "połowa ludności kiedyś". Widzewski charakater. Zawsze ich musi być na wierzchu. Idzie przywyknąć.
-
szczerze watpie. W swietle ostatnich informacji chyba nie ma szans na to - ustawa dekomunizacyjna. Chyba, ze miasto znajdzie jakies obejscie. Trudno mi uwierzyc, ale w Łodzi w kontekście pieszczocha Widzewka wszystko jest mozliwe. Lutek piastowal wysokie stanowiska w KBW w czasach zamordyzmu stalinowskiego co samo za siebie mowi, i mozna go stawiac w jednym szeregu chociażby z Kiszczakiem.Zgierz pisze: Pomnik dla ŚP. Ludwika Sobolewskiego powstanie w sąsiedztwie stadionu jego imienia na al. Piłsudskiego 138..
Koniec dyskusji.
To jest swiezy dokument wiec z czasem zapewne wiecej informacji bedzie wyplywalo na wierzch.
-
Zgadzam się, że są to pierwsze dokumenty, jak i broń ich jest obosieczna.
Pierwszy prezes Łódzkiego Klubu Sportowego po II wojnie światowej:
[link]&
KAZIMIERZ ROMUALD MIJAL
Między innymi: II Sekretarz, Minister, Minister bez teki - Szef.
Mocne, naprawdę mocne.
[link]&
KAZIMIERZ ROMUALD MIJAL
Mocne, naprawdę mocne.
-
no i c*** mu w dupe. Gosciu nie jest legenda na ŁKSie. Bronisz sprawy nie do obronienia. Rownie mocnym uderzeniem byłoby gdyby okazało sie, ze W. Król mordował Polaków posrednio lub bezposrednio jak Lutek.Zgierz pisze:Zgadzam się, że są to pierwsze dokumenty, jak i broń ich jest obosieczna.
[link]&
KAZIMIERZ ROMUALD MIJAL
Mocne, naprawdę mocne.
-
Aha.
Data rejestracji 1909 - nie liczy się, ważna data to 1908.
Założyciele o niepolskich nazwiskach - nie liczy się, ŁKS to polski klub.
Pierwszy powojenny prezes wysokim działaczem PZPR, bliski współpracownik Bieruta, odpowiedzialny pośrednio, bezpośrednio za stalinowski terror - nie liczy się, nie był legendą.
Każdy następny poza W. Królem - nie liczy się, nie był legendą.
Ok, tyle ode mnie. Bawcie się dalej :)
Pierwszy powojenny prezes wysokim działaczem PZPR, bliski współpracownik Bieruta, odpowiedzialny pośrednio, bezpośrednio za stalinowski terror - nie liczy się, nie był legendą.
-
Liczy się, można nawet napisać, że był chujem. My nie robimy jednak takim ludziom opraw i pomników. Pewnie, że w takim klubie przez, który przewinęło się tysiące osób zawsze znajdzie się komuch. Takie też były czasy, wiadomo. Chodzi tylko o to, że dla was to poza piłkarzami legenda nr 1, któremu chcecie stawiać pomnik koło nowego stadionu.Zgierz pisze:Aha.
Ja nawet nie wiedziałem, że był taki prezes Kazimierz Romulad Mijal, nie jest to żadna ikona. Nie mówimy, że każdy eŁKSiak był święty. Zgierz nawet jak znajdziesz 100 ludzi ŁKS związanych z komuchami to nie zmieni życiorysu Sobolewskiego.
-
albo jestes szczeniakiem, ktory nie ogarnia tematu albo debilem. Jedno z dwojga. Wiadomo jaka byla sytuacja po wojnie i w kazdym klubie byli kounisci, tylko, jest jedno ale Sobolewski to legenda kibicow, doczekal sie oprawy, bedzie mial pomnik. Oficer KBW. Jakby sie okazalo, ze cacek byl takim ananasem (pewnie byl TW jak wiekszosc milionerow w Polsce) to by nie bylo sensacji. Legenda ŁKS jest Władysław Król, doczekał sie swojej flagi, grafiiti, ulicy w Łodzi, za kilka lat bedzie patronem stadionu przy al. Unii. Gdyby okazało sie, ze sluzyl w KBW bylaby tragedia i upadek mitu.Zgierz pisze:Aha.
ps. po co ruszasz temat daty zalozenia czy zalozycieli. 1910 czy 1922? Niemcy zydzi i anglicy czy polacy? Daj pan spokoj i lepiej juz nic nie pisz. Informacja jest sensacyjna. To,ze byl zydem z pochodzenia podejrzewano, to ze byl w KBW to bardzo duze zaskoczenie i wg mnie bardzo zla infromacja dla calego widzewskiego srodowiska.
-
Jak na początku to przeczytałem to pomyślałem- na pewno farmazon, ale skoro sami Widzewiacy to potwierdzają i jeszcze go bronią to szkoda słów! Gdyby waszą potege zbudował pedofil to też byście mu pomniki stawiali? Czyli co najpierw na marszach śpiewacie " raz sierpem raz młotem", a potem stawiacie pomniki aparatczykom PZPR? Banda hipokrytów, ale przynajmniej idealnie zgrywacie sie z waszymi nowymi ubeckimi kolegami spod herbu GTS, oni też uwielbiają mówić, że " takie były czasy"
-
KolegoZgierz pisze:Aha.
-nikt nie zaprzecza, że ŁKS zarejestrowano w 1909 roku, a wcześniej działał bez oficjalnej rejestracji
-nikt nie zaprzecza, że ŁKS założyły osobie z żydowskimi korzeniami (trudno, żeby w wielokulturowej Łodzi mogło być inaczej).
-nikt też nie będzie bronił Mijala - tak jak pisałem w każdym klubie znajdą się komuchy.
Tutaj chodzi o kaliber informacji. Sobolewski to nie Mijal. Zrozumiałe, że będziecie go bronić, bo to Wasz mit. Tak jak dla wielu takim mitem jest Wałęsa i nie mogą się pogodzić z tym, że na 99% był kablem.
Informacja jest sensacyjna i tyle. Tu nie chodzi o to, zeby szydzić z kibiców Widzewa, że mu chcą pomnik stawiać. Wszak informacja jest świeża, więc skąd to mogliście wiedzieć? Inna kwestia jest taka, co z tym faktem zrobicie :)
I w sumie masz rację - na tą chwilę koniec dyskusji, bo nie ma więcej informacji i nie ma co strzępić ryja :)
-
Wydawałoby się, że gorzej być już nie może - utrata flag, zadłużenie, na boisku mizeria...A tu proszę, żydokomuna absolutną legendą klubu. Dla nomen omen czerwonych to będzie bez wątpienia ciężka zima.
Mam tylko nadzieję, że władze miasta nie dopuszczą do powstania tego pomnika. Sporo nam tego bolszewickiego ścierwa zostało jeszcze w spadku po PRL-u, naprawdę nie potrzebujemy tworzyć nowych miejsc hołdu dla czerwonych skurwysynów.
Mam tylko nadzieję, że władze miasta nie dopuszczą do powstania tego pomnika. Sporo nam tego bolszewickiego ścierwa zostało jeszcze w spadku po PRL-u, naprawdę nie potrzebujemy tworzyć nowych miejsc hołdu dla czerwonych skurwysynów.
-
Ty ku*** pajacu. Nikt nie kwestionuje daty 1909 jako daty rejestracji. Tutaj możemy się spierać o Wasze1922 i raczej tu bliżej jest prawda. Dobrze,że u Was sami Polacy z dziada pradziada założyli ten wiejski(wiesz przecież kiedy wieś dołączyła do miasta)klubik. I znów te same schematy. Jebaliście Nas za żydów,a teraz nagle "tak było w tamtych czasach". Oszczędź wstydu. I kogo Ty porównujesz? Jakiegoś prezesika o którym 99%osób nie słyszało do Waszej wielkiej legendy? No tak on powiedział "Widzew można ugiąć ale nie da się złamać"? Z takimi znajomościami w tamtej Polsce to faktycznie,za c**** krzywdy by jego przyjaciele nic nie zrobili jakże największej "czerwonej armii". Przydomek pasuje idealnie. I oby ten pomnik NIGDY nie powstał. Już lepiej weźcie tego całego Bońka. Może on nie jest aż taki czerwony.Zgierz pisze:Aha.
-
O ku*** ale będzie beka jak wam ten pomnik postawią, bez kitu.
-
Które nazwisko będzie na pomniku?
Imiona LUDWIK WACŁAW
Nazwisko SOBOLEWSKI
Nazwisko rodowe ROZENBAUM
Data urodzenia 17.09.1925
Imię ojca STANISŁAW
Imię matki MARIA
Miejsce urodzenia WARSZAWA
Znany też jako: LUTEK ROZENBAUM
Urodzony(a) 17.09.1925 WARSZAWA
imiona rodzicow: MOSZE FRYMA
Imiona LUDWIK WACŁAW
Nazwisko SOBOLEWSKI
Nazwisko rodowe ROZENBAUM
Data urodzenia 17.09.1925
Imię ojca STANISŁAW
Imię matki MARIA
Miejsce urodzenia WARSZAWA
Znany też jako: LUTEK ROZENBAUM
Urodzony(a) 17.09.1925 WARSZAWA
imiona rodzicow: MOSZE FRYMA
-
Troszkę poszperalem w necie , i faktycznie budowa pomnika im . Lutka Rozenbauma jest już przybita .
Powstanie więc pomnik legendy Widzewa - zakonspirowanego żyda i komunistycznego aparatczyka - a to wszystko z inicjatywy kiboli - patriotów.
Pozostaje jeszcze kwestia nazwy stadiinu, bo tutaj kibice też chcieli uhonorować swojego wybitnego prezesa , ale chyba spelzo na niczym ? Ktoś bardziej zorientowany mógłby się wypowiedzieć też w tej kwestii .

Wiem że była jeszcze jedna oprawa na Widzewie z śp Lutkiem ale nie mogę znaleźć co to był za mecz .
Mam wrażenie, ze od dawna Widzewiacy poświęcali więcej czasu na poznawanie historii lokalnego wroga , a powinni dużo lepiej poznać swoją historie.
Powstanie więc pomnik legendy Widzewa - zakonspirowanego żyda i komunistycznego aparatczyka - a to wszystko z inicjatywy kiboli - patriotów.
Pozostaje jeszcze kwestia nazwy stadiinu, bo tutaj kibice też chcieli uhonorować swojego wybitnego prezesa , ale chyba spelzo na niczym ? Ktoś bardziej zorientowany mógłby się wypowiedzieć też w tej kwestii .

Wiem że była jeszcze jedna oprawa na Widzewie z śp Lutkiem ale nie mogę znaleźć co to był za mecz .
Mam wrażenie, ze od dawna Widzewiacy poświęcali więcej czasu na poznawanie historii lokalnego wroga , a powinni dużo lepiej poznać swoją historie.
Prawdziwi Ludzie z Zasadami - nie jakieś podrabiańce psiarskie 

-
Bez przesady - jak to niby mieli poznać, skoro dopiero teraz wychodzi to z IPN? Nie ma co za bardzo szydzić z kibiców Widzewa w tym momencie. Każdy ma swoją legendę, która z czasem może okazać się legendą z czarną przeszłością...CRaCoviak79 pisze:
-
Zdziwieni? Ja nie... Dorzućcie jeszcze funkcjonariusza osławionej w czasach stalinowskiego terroru Informacji Wojskowej, niejakiego Stefana Wrońskiego i macie prawdziwy widzewski tandem. A nie, przepraszam, najpierw był łódzki Start, gdzie obaj panowie intensywnie działali w latach 60 XXw.
Istnieje teoria, że komuniści, zakładając w latach 50 Start, chcieli stworzyć przeciwwagę dla ŁKS-u. Echa tego poglądu znaleźć można np. u Gowarzewskiego w jego monografii poświęconej... Widzewowi, a także w niektórych pracach historyków łódzkiego sportu.
Kluczem do zrozumienia ówczesnej sytuacji jest osoba Stefana Wrońskiego - sławnego działacza Widzewa i ikony tego klubu. Mało kto pamięta, że ten oficer złowrogo osławionej komunistycznej "Informacji Wojskowej" na przełomie lat 50 i 60 został desantowany z Warszawy do Łodzi gdzie powierzono mu fotel... prezesa Startu Łódź.
O co chodziło możemy się domyślać... "nasz człowiek w łódzkim sporcie"...
W połowie lat 60 dołącza do niego Sobolewski.
Nie udało się - Start w latach 60 kilka razy "otarł się" o ekstraklasę, aż przyszedł rok 1968 i sławetne "czystki" w aparacie polityczno-rządowym. Osadzony w ruchu spółdzielczym (nigdy do końca nie akceptowanym przez komunistów jako namiastka kapitalizmu) Start stracił wtedy protektorów...
W biografii Wrońskiego pod rokiem 1968 jest zapis, że przeniósł się ze Startu do Widzewa. Sobolewski przeniósł się także... Dobre sobie... Każdy kto pamięta lub zna ówczesne czasy wie, że takie ruchy odbywały się "z rozdzielnika" i nie były przypadkowe... po prostu komuniści postawili tym razem na Widzew...
Istnieje teoria, że komuniści, zakładając w latach 50 Start, chcieli stworzyć przeciwwagę dla ŁKS-u. Echa tego poglądu znaleźć można np. u Gowarzewskiego w jego monografii poświęconej... Widzewowi, a także w niektórych pracach historyków łódzkiego sportu.
Kluczem do zrozumienia ówczesnej sytuacji jest osoba Stefana Wrońskiego - sławnego działacza Widzewa i ikony tego klubu. Mało kto pamięta, że ten oficer złowrogo osławionej komunistycznej "Informacji Wojskowej" na przełomie lat 50 i 60 został desantowany z Warszawy do Łodzi gdzie powierzono mu fotel... prezesa Startu Łódź.
O co chodziło możemy się domyślać... "nasz człowiek w łódzkim sporcie"...
W połowie lat 60 dołącza do niego Sobolewski.
Nie udało się - Start w latach 60 kilka razy "otarł się" o ekstraklasę, aż przyszedł rok 1968 i sławetne "czystki" w aparacie polityczno-rządowym. Osadzony w ruchu spółdzielczym (nigdy do końca nie akceptowanym przez komunistów jako namiastka kapitalizmu) Start stracił wtedy protektorów...
W biografii Wrońskiego pod rokiem 1968 jest zapis, że przeniósł się ze Startu do Widzewa. Sobolewski przeniósł się także... Dobre sobie... Każdy kto pamięta lub zna ówczesne czasy wie, że takie ruchy odbywały się "z rozdzielnika" i nie były przypadkowe... po prostu komuniści postawili tym razem na Widzew...
-
Ale Wy jesteście zjebani.
Wpiszcie lepiej na stronie IPN nazwiska swoich dziadków. Zaraz się okaże, że dziadek jednego i drugiego latał w SB. I co wtedy? Na solówkę pójdziecie z dziadkiem? Zwyzywacie go? :) Jazda z dziadkiem, precz z komuną? :D
Wpiszcie lepiej na stronie IPN nazwiska swoich dziadków. Zaraz się okaże, że dziadek jednego i drugiego latał w SB. I co wtedy? Na solówkę pójdziecie z dziadkiem? Zwyzywacie go? :) Jazda z dziadkiem, precz z komuną? :D
-
DP- Moze i masz rację , sporo mamy w historii ciemnych plam które kiedyś poznamy albo i nie.
Natomiast wg mnie wszystkie argumenty Widzewa stosowane w stronę ŁKSu żeby im największyb tym momencie odwróciły się przeciwko im. Może to będzie nauczka dla innych żeby nie szukać na siłę tam gdzie nie widać dna ??
Z tego co pamiętam - to czerwoni pierwsi zaczeli grzebać w historii i doczepili się do założycieli Łksu , głosili wszem i wobec ich nazwiska - ŁKSiacy przyjęli to raczej z pokorą.
a po kilku/ kilkunastu latach - voila!! Widzewiacy stawiają pomnik jak się okazuje - żyda , z bogatą partyjną historią . Ot , Życie bywa przewrotne, maxyma stara jak świat....
Edit:
Podejźrzon . Nie jestem antysemitą i generalnie bardziej mnie to śmieszy niż grzeje - ale jeszcze bardziej smieszy mnie to co piszesz. Tak można tłumaczyć wszystko , frajerstwo , kurestwo i wszelkie inne patologie.
To wy zrobiliscie z pierwszych założycieli ŁKSu największy zarzut w ich stronę , a teraz wyszło że "zwykłemu zydowi" , i prlowskiemu aparatczykowi - czyli waszej Legendzie nr 1 !! wasi ultrasi skrobneli kilka opraw , chcecie mu zbudować pomnik , oraz nazwac nowy stadion jego imieniem ... więc kto jest tutaj zjebem ?.. zjebie.
Sory za słownictwo ale chyba widać kto zaczyna znowu obrażać innych.
Natomiast wg mnie wszystkie argumenty Widzewa stosowane w stronę ŁKSu żeby im największyb tym momencie odwróciły się przeciwko im. Może to będzie nauczka dla innych żeby nie szukać na siłę tam gdzie nie widać dna ??
Z tego co pamiętam - to czerwoni pierwsi zaczeli grzebać w historii i doczepili się do założycieli Łksu , głosili wszem i wobec ich nazwiska - ŁKSiacy przyjęli to raczej z pokorą.
a po kilku/ kilkunastu latach - voila!! Widzewiacy stawiają pomnik jak się okazuje - żyda , z bogatą partyjną historią . Ot , Życie bywa przewrotne, maxyma stara jak świat....
Edit:
Podejźrzon . Nie jestem antysemitą i generalnie bardziej mnie to śmieszy niż grzeje - ale jeszcze bardziej smieszy mnie to co piszesz. Tak można tłumaczyć wszystko , frajerstwo , kurestwo i wszelkie inne patologie.
To wy zrobiliscie z pierwszych założycieli ŁKSu największy zarzut w ich stronę , a teraz wyszło że "zwykłemu zydowi" , i prlowskiemu aparatczykowi - czyli waszej Legendzie nr 1 !! wasi ultrasi skrobneli kilka opraw , chcecie mu zbudować pomnik , oraz nazwac nowy stadion jego imieniem ... więc kto jest tutaj zjebem ?.. zjebie.
Sory za słownictwo ale chyba widać kto zaczyna znowu obrażać innych.

-
Zwyczajnie kolejne Wasze megalomańskie poglądy poszły się j****. Fakty faktami ale wiadomo,nic się bie stało,tak to było wtedy itp. Z flagami były osoby z nimi nie związane. Szkoda,że Ci "awanturnicy"tak spierdalali jak zające. Jakie by fakty nie były to i tak je przekręcicie na swoją stronę. I to akurat jest ten z faktów,którego nikt w Polsce nie zaprzeczy,oczywiście poza Wami. Koniec z mojej strony bo i tak to jest wasza legenda i koniec kropka.podejźrzon pisze:Ale Wy jesteście zjebani.
-
Post 'Cracoviaka' sprzed 2 lat.CRaCoviak79 pisze:Naprawde byliście tak zaślepieni jak tu pisał wcześniej Łksiak pato1908?? Mi się wydaje ze pisał w miare rzeczowo i na następnych 10 postow nikt mu normalnie nie odpisał tylko zaczeliscie spinac dupska i go cisnąć.
Przeczytajcie sobie jego posty,praktycznie wszystkie w temacie łódzkim.I ten styl pisania,nietypowe stawianie przecinków.
Rabin już nie pisze jako kibic ŁKSu tylko Cracovii.To są ku*** jajca.No tak,konta pobanowane,dostał zjebkę od użytkownika 1925,rejestracja zamknięta,więc odpalił Cracovskie konto :D
-
Pierwszy zaczął grzebać parchaty łks, przy naszej dacie założenia.CRaCoviak79 pisze:Z tego co pamiętam - to czerwoni pierwsi zaczeli grzebać w historii i doczepili się do założycieli Łksu , głosili wszem i wobec ich nazwiska - ŁKSiacy przyjęli to raczej z pokorą.

A to dla tych co myślą, że łksik był taki prawilny i antykomunistyczny ;)
-
Wkleiles jakas fotkę pewnie z 1,maja no i ?????
Pogromca żołnierzy wyklętych jest Waszym bohaterem ...nie widzisz różnicy?
Pogromca żołnierzy wyklętych jest Waszym bohaterem ...nie widzisz różnicy?
Tbm
-
hWŁ pisze:
A to dla tych co myślą, że łksik był taki prawilny i antykomunistyczny ;)
Z tego co kojarzę to wkleiłeś zdjęcie z... dożynek, a nie meczu :D Poza tym co to znaczy "anytykomunistyczny klub"? Co by miał robić? Przed każdym meczem pokazywać faka w kierunku obrazu Bieruta? Był w ogóle taki klub, gdzie nie zasiadali komuniści? Bądźmy poważni. Temat jest o ikonie Widzewa i jego sowieckiej młodości i o tym jak historia bywa przewrotna, a nie o tym, że w Polsce przez 45 lat panował komunizm :)
-
quote="hWŁ"]

A to dla tych co myślą, że łksik był taki prawilny i antykomunistyczny ;)[/quote]
Jesteś debilem czy takiego udajesz? To ma być wasza odpowiedź na Sobolewskiego i Wrońskiego? Człowieku - ten ongiś jeden z najnowocześniejszych stadionów w Polsce i największy w Łodzi gościł każdego, kogo gościć kazała komunistyczna władza... spędy polityczne, dożynki, spartakiady młodzieży, dzień dziecka i... nawet was. Poszukaj dobrze w necie - znajdziesz tam nawet "Dzień Milicjanta" na Al. Unii w latach 50 czy 60.
Taki sam debilizm jak sławetne zdjęcie "Czerwony Widzew zawsze z towarzyszem Gomułką"
Pierwszy zaczął grzebać parchaty łks, przy naszej dacie założenia.CRaCoviak79 pisze:Z tego co pamiętam - to czerwoni pierwsi zaczeli grzebać w historii i doczepili się do założycieli Łksu , głosili wszem i wobec ich nazwiska - ŁKSiacy przyjęli to raczej z pokorą.

A to dla tych co myślą, że łksik był taki prawilny i antykomunistyczny ;)[/quote]
Jesteś debilem czy takiego udajesz? To ma być wasza odpowiedź na Sobolewskiego i Wrońskiego? Człowieku - ten ongiś jeden z najnowocześniejszych stadionów w Polsce i największy w Łodzi gościł każdego, kogo gościć kazała komunistyczna władza... spędy polityczne, dożynki, spartakiady młodzieży, dzień dziecka i... nawet was. Poszukaj dobrze w necie - znajdziesz tam nawet "Dzień Milicjanta" na Al. Unii w latach 50 czy 60.
Taki sam debilizm jak sławetne zdjęcie "Czerwony Widzew zawsze z towarzyszem Gomułką"
-
Nadawalbys się na kryminalnego , ale z taką rozkminą pozostaje jedynie krawężnik .Red power pisze:Post 'Cracoviaka' sprzed 2 lat.CRaCoviak79 pisze:Naprawde byliście tak zaślepieni jak tu pisał wcześniej Łksiak pato1908?? Mi się wydaje ze pisał w miare rzeczowo i na następnych 10 postow nikt mu normalnie nie odpisał tylko zaczeliscie spinac dupska i go cisnąć.
Przeczytajcie sobie jego posty,praktycznie wszystkie w temacie łódzkim.I ten styl pisania,nietypowe stawianie przecinków.
Rabin już nie pisze jako kibic ŁKSu tylko Cracovii.To są ku*** jajca.No tak,konta pobanowane,dostał zjebkę od użytkownika 1925,rejestracja zamknięta,więc odpalił Cracovskie konto :D
Wszyscy się będziemy śmiali , i wtedy to dopiero będą "ku*** jajca " - jak na rondzie przy stadionie im . Tw Lutka Rosenbauma powstanie pomnik tego wybitnego i legendarnego twórcy Wielkiego Widzewa .
W innych miastach pomniki SBkow i aparatczyków okresu stalinowskiego są chowane głęboko -w Łodzi dzięki wam ten trend może się odwrócić. W innych miastach takie pomniki traktowane są z pogardą , jak będzie w Łodzi zobaczymy ...
Dla mnie koniec tematu , bo i tak Widzewiacy żyją w zupełnie innej , równoległej krainie -miodem i mlekiem płynącej , gdzie pojęcie honoru pojawia się tylko w ich snach.

-
Ok a teraz napisz jakiś post jako Poznaniak.Może masz jakieś konto w zanadrzu.
To co się stanie i co będzie zadecydują decyzyjne osoby z RTS a tobie c*** do tego wszarzu.
To co się stanie i co będzie zadecydują decyzyjne osoby z RTS a tobie c*** do tego wszarzu.
-
Co wynika z dokumentów IPN:
- W czasie wojny zmienił nazwisko, co uchroniło go przed nieuniknioną śmiercią z rąk nazistów;
- Ludwik Sobolewski jako 19 letni chłopak wstąpił w struktury AK i walczył z hitlerowcami;
- Po wojnie jako oficer Wojska Polskiego uczestniczył w "Akcji Wisła" i walczył z UPA;
- Po wyjawieniu jego przeszłości w AK oddelegowany ze struktur kontrwywiadu;
Czy kibice ŁKSu żywo żyjący historią Widzewa mają jakieś dokumenty potwierdzające, że Ludwik Sobolewski zwalczał AK? Donosił? Oskarżał? Notaki służbowe, cokolwiek?
Na chwilę obecną nie zostało wyjawnione nic czego historycy by nie wiedzieli.
I jeszcze ostatnie zdanie tytułem "wiary" Ludwika Sobolewskiego. Do waszej informacji, jest on pochowany na katolickim cmentarzu, a na jego grobie znajduje się katolicki krzyż. Nie szukajcie tu sensacji.
- W czasie wojny zmienił nazwisko, co uchroniło go przed nieuniknioną śmiercią z rąk nazistów;
- Ludwik Sobolewski jako 19 letni chłopak wstąpił w struktury AK i walczył z hitlerowcami;
- Po wojnie jako oficer Wojska Polskiego uczestniczył w "Akcji Wisła" i walczył z UPA;
Czy kibice ŁKSu żywo żyjący historią Widzewa mają jakieś dokumenty potwierdzające, że Ludwik Sobolewski zwalczał AK? Donosił? Oskarżał? Notaki służbowe, cokolwiek?
I jeszcze ostatnie zdanie tytułem "wiary" Ludwika Sobolewskiego. Do waszej informacji, jest on pochowany na katolickim cmentarzu, a na jego grobie znajduje się katolicki krzyż. Nie szukajcie tu sensacji.
-
Crakoviak,info od starego El Comendanto ?
-
Nie wierz ślepo Wikipedii... poguglaj sobie trochę, a przekonasz się, że jego towarzysze broni z AK zupełnie go jakoś nie pamiętają...Zgierz pisze:Co wynika z dokumentów IPN:
Ps. Katolickie cmentarze pełne są grobów, w których leżą zmarli o żydowskich korzeniach
-
Przecież jest to oczywiste , że 3/4 (jak nie więcej) Polskich żydów jest pochowanych na katolickich cmentarzach . Prof Bartoszewski był wg ciebie Zgierz żydem , czy nie ? Gdzie zostal pochowany , na cmentarzu żydowskim ? Takich przykładów chocby z ostatnich lat można wymieniać w nieskończoność, ale nie o to chodzi - śmieszą jedynie wasze kolejne tłumaczenie.

-
Tu na końcu artykułu jest o jego karierze w Ak i o tym, że nikt go nie kojarzy z jego kolegów z oddziału ...
[link]
[link]
Tbm
-
To nie Wikipedia kolego, tylko wypowiedzi osób, które z nim służyły w AK:
" Ludwik był w Informacji Wojskowej w strukturach KBW, to prawda. Działali na terenie Ukrainy, walczyli z bandami UPA w ramach akcji „Wisła”. Ale usunięto go stamtąd właśnie za przeszłość związaną z AK. Wiem o tym, bo służył z bratem mojej matki, który miał podobną sytuację i za „politykowanie” dostał 5 lat więzienia."
Więcej na Retrofutbol.pl
Uprzedzając krzyki: artykuł stworzony przez kibica Lecha Poznań, historyka futbolu.
" Ludwik był w Informacji Wojskowej w strukturach KBW, to prawda. Działali na terenie Ukrainy, walczyli z bandami UPA w ramach akcji „Wisła”. Ale usunięto go stamtąd właśnie za przeszłość związaną z AK. Wiem o tym, bo służył z bratem mojej matki, który miał podobną sytuację i za „politykowanie” dostał 5 lat więzienia."
Więcej na Retrofutbol.pl
Uprzedzając krzyki: artykuł stworzony przez kibica Lecha Poznań, historyka futbolu.
-
"Wiem o tym, bo służył z bratem mojej matki, który miał podobną sytuację i za „politykowanie” dostał 5 lat więzienia."
Argumentacja powalająca na kolana...
Może odnieś się do linka wklejonego przez "dintre"... dowódca 30-osobowego oddziału nie pamięta, kto w nim służył?
Argumentacja powalająca na kolana...
Może odnieś się do linka wklejonego przez "dintre"... dowódca 30-osobowego oddziału nie pamięta, kto w nim służył?
-
I tem post powinień Wam wszystkim dac do myślenia co dalej ?opel pisze:Nieśmiało chciałem zauważyć, że ostatnim mistrzem Polski w piłkę nożną z Łodzi był - Łódzki Klub Sportowy, więc z tym kamieniem łupanym to się zagalapowałeś/aś. Może będziesz tak miły/miła i pokażesz mi sukces Widzewa po tej dacie. Niestety o naszym mistrzostwie, oraz Waszych Bonikach, Smolarkach i Citkach żaden młody już nie pamięta. Nie ma mody wśród młodzieży ani na Nas, ani na Was. Jak patrzę na to co się dzieje w liceum mojej córki to żal mnie ogarnia. Jeden za Widzewem z Chojen i dwóch za nami z okolic CZMP. Reszta tylko komputer i imprezy. Chłopaki po 17 lat i NIGDY nie byli na ŻADNYM meczu. A MY się tutaj spinamy kto jest lepszy...Spy pisze:Może cofniemy się do epoki kamienia łupanego żeby te Wasze sukcesy odnaleźć -- właśnie to was wyróżnia -- z gówna próbujecie bat ukręcić bo nie macie nic ciekawego do zaproponowania.MISTRZ1908 pisze: Ale Ciebie boli ten ŁKS. Was zrodziła LM. Nas zrodziły sukcesy wszystkich dyscyplin ŁKS-u jeszcze przed wojną. Ale masz racje,jesteście historią,9:0 to trzeba pamiętać. Legenda trwa! Ostatnio Wasz wynik to 4:0.
e tam 9:0 nie było najlepsze, lepsze było Wasze 0-5 w Derbach gdzie własnych orłów za których oddawaliście życie podejrzewaliście o nastawienie nam dupska :) to było dopiero coś ... danie d*** największemu wrogowi :))) hehe
-
Doczytaj do końca, gdzie pojawiają się pytania, które mogą być odpowiedzią:
Być może podczas okupacji posługiwał się fałszywymi papierami i koledzy zapamiętali go pod konspiracyjnymi personaliami? Ewentualnie po wojnie zmienił nazwisko?
-
A jaką argumentacje ty i inni kibice ŁKSu przedstawiacie? Nic nie macie a próbujecie rozpętać burzę.
Z tego samego artykułu:
"...Sobolewskiego nie pamięta choćby Władysław „Huragan” Pietrzyk. Zaznacza on równocześnie, że "nie jest oczywiście powiedziane, że nie należał, bo przecież w sumie przez oddział przewinęło się około 150 osób, wielu z nich kojarzono tylko po pseudonimach”."
Dodatkowo dochodzenie komunistów dowiodło, że miał związki z AK i za to został zdegradowany/oddelegowany. Gdyby w tamtym okresie każdy miał smartfona, zapewne jakieś zdjęcie zachowałoby się do dziś :) Niestety posiadamy tylko relacje ustne.
Z tego samego artykułu:
"...Sobolewskiego nie pamięta choćby Władysław „Huragan” Pietrzyk. Zaznacza on równocześnie, że "nie jest oczywiście powiedziane, że nie należał, bo przecież w sumie przez oddział przewinęło się około 150 osób, wielu z nich kojarzono tylko po pseudonimach”."
Dodatkowo dochodzenie komunistów dowiodło, że miał związki z AK i za to został zdegradowany/oddelegowany. Gdyby w tamtym okresie każdy miał smartfona, zapewne jakieś zdjęcie zachowałoby się do dziś :) Niestety posiadamy tylko relacje ustne.
-
W związku z aferą „pomnikową” i osobą śp. Ludwika Sobolewskiego mam pytanie.
Czy kibice ŁKS-u będą obchodzić w tym roku Święta Bożego Narodzenia?
Osobom zastawiającym się nad sensem tego pytania przypominam, ze zgodnie z Nowym Testamentem Jezus urodził się w rodzinie żydowskiej. Co więcej - ósmego dnia swojego życia został obrzezany....
Ciekawe ilu z WAS po przeczytaniu tych zdań spojrzało na ścianie, gdzie wisi ukrzyżowany Jezus.....
Czy kibice ŁKS-u będą obchodzić w tym roku Święta Bożego Narodzenia?
Osobom zastawiającym się nad sensem tego pytania przypominam, ze zgodnie z Nowym Testamentem Jezus urodził się w rodzinie żydowskiej. Co więcej - ósmego dnia swojego życia został obrzezany....
Ciekawe ilu z WAS po przeczytaniu tych zdań spojrzało na ścianie, gdzie wisi ukrzyżowany Jezus.....