Łódź i województwo łódzkie - kibicowsko
Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM
-
Entlicheck
Re: Łódź i województwo łódzkie - kibicowsko
Na meczu Wisła - Arka , obok sztandarowej flagi Wisly - Wierność , zawisła flaga PF
Pomijam specyfikę też sytuacji , i całkowicie niejasne ( przynajmniej dla mnie ) przesłanie flagi Wierność w takiej sytuacji - ale mam pytanie , proszę o odpowiedź typa - podejrzoń czyli absolutnego wszschkumacza z ramienia czerwonej armii ...
Czemu obok flag Wisly i Ruchu zabrakło flagi Widzewa ???
Żebyś się nie wymigiwal od odpowiedzi dam ci parę opcji do wyboru .
A) Widzewiacy wiedzieli że w takim momencie wizyta na Wisle bylaby niemile widziana w ich szeregach .
B) Widzewiacy obrazili się na Wisle , bo wiedzą że ci by się z nich śmiali .
C) Wisła i Ruch obrazili się na Widzew i na fakt że ŁKS osmieszyl ten ich cały twor.
D) Widzewiacy nie chcieli drażnić swoich niedawnych kamratow - Arki Gdynia.
Dzięki za odpowiedź ! Pozdrowienia dla normalnych ;)
Pomijam specyfikę też sytuacji , i całkowicie niejasne ( przynajmniej dla mnie ) przesłanie flagi Wierność w takiej sytuacji - ale mam pytanie , proszę o odpowiedź typa - podejrzoń czyli absolutnego wszschkumacza z ramienia czerwonej armii ...
Czemu obok flag Wisly i Ruchu zabrakło flagi Widzewa ???
Żebyś się nie wymigiwal od odpowiedzi dam ci parę opcji do wyboru .
A) Widzewiacy wiedzieli że w takim momencie wizyta na Wisle bylaby niemile widziana w ich szeregach .
B) Widzewiacy obrazili się na Wisle , bo wiedzą że ci by się z nich śmiali .
C) Wisła i Ruch obrazili się na Widzew i na fakt że ŁKS osmieszyl ten ich cały twor.
D) Widzewiacy nie chcieli drażnić swoich niedawnych kamratow - Arki Gdynia.
Dzięki za odpowiedź ! Pozdrowienia dla normalnych ;)
dmx pochwal się sukcesami swojej ekipy z Bełchatowa :)
-
podejźrzon
I jeszcze coś o użytkowniku dmx777 :))))

Po tym soierdalaniu i zostawieniu flad na pastwę wroga to te całe DHW powinno się rozwiązać bo honor zgubi jak cieki lotkę przed ŁKS
Można wiele przykleić innym itd ale wziąć w takiej chwili to lipsztyk wielki .
Kicha i wszystko w temacie
Można wiele przykleić innym itd ale wziąć w takiej chwili to lipsztyk wielki .
Kicha i wszystko w temacie
Tak czy inaczej DHW ma kontakty z Chrobrym czy to DHW w Łodzi czy jakiegoś FC kontakty są i tylko o to mi chodziło.wwww1910 pisze:'Ma' przyglupie nie wiesz to się nie odzywaj, oczywiście są w Zyrardowie osoby z DHW ale nie jeżdżą na akcje łódzkiej ekipy. Nie komentuj więcej jak nie jesteś w temacie
To jeszcze raz napisze a przeczytaj powoli ze zrozumieniem- ekipa która ustawiła się na Stomil nie ma żadnych kontaktów z Chrobrym. Koniec zdania
-
Entlicheck
nie rozumiem po co sie stawiasz , przeciez i tak nikt normalny nie wierzy w zadne wasze słowo ....
Hehe odezwał się gość z najbardziej bajkopisarskiej ekipy w Polsce
-
Entlicheck
do smiechu ci jest barani...., w sumie nie dziwne niektórzy tak reaguja na wkurwienie - jak sobie nie radza z emocjami to udaja ze nic sie nie stało .
-
Entlicheck

mam pytanie do Widzewiaków - kiedy planujecie doszyć kolejne flagi ? , bo niektórzy sie już troche niecierpliwią tym czekaniem :D ....
Pytanie do Widzewiaków ....
http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 3&page=231
tam na czwartym zdjęciu jest zdjęcie wydzielonego sektora .... to jest właśnie wasz sektor gości ?
http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 3&page=231
tam na czwartym zdjęciu jest zdjęcie wydzielonego sektora .... to jest właśnie wasz sektor gości ?
-
NoMatterWhat
Sektor gosci bedzie pomiedzy A i B (bardziej na B) czyli po przeciwnej stronie niz na starym stadionie.
-
widzewiak_z_gor
-
Michu_Łódź
https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/t3 ... 1846_o.jpg
Na tym zdjęciu widać wydzielony sektor gości.
Na tym zdjęciu widać wydzielony sektor gości.
-
NiePekajLDZ
słabo z normalnoscia w tej kwestii. Jak widzisz większość się spina :-)
Kondziuuu1 pisze:Elegancko przedsatawia jak to jest w Łodzi :-)NiePekajLDZ pisze:TAKI MAMY KLIMAT :)
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=OQyfbRc ... m5&index=9[/youtube]
Pozdrawiam normalnych kibiców :-)
-
MISTRZ1908
Dobra,nie prowokuj. Beron to chłopak z Widzewa. Chociaż już raczej tylko rapem(jeśli można to tak nazwać)się zajmuje. Tak jak u Nas jeden chłopak,dawno nie był widziany. Takie życie.
jest tu jakiś normalny typ ze starej daty?mam pytanie do kibiców Łksu,kilkadziesiąt lat temu udzielał się na ŁKSie J. Żurek,kojarzy ktoś może?facet żyje?wie ktoś coś o nim.barwna postać
-
ŁKS1908ŁKS
MISTRZ1908 pisze:Dobra,nie prowokuj. Beron to chłopak z Widzewa. Chociaż już raczej tylko rapem(jeśli można to tak nazwać)się zajmuje. Tak jak u Nas jeden chłopak,dawno nie był widziany. Takie życie.
Tylko ten Nasz nie jeździ bo ma ku temu powody przynajmniej w moim mniemaniu.
O ile wiem, już nie żyje. Jeden z lepszych fighterów w swoim czasie.wawe3 pisze:jest tu jakiś normalny typ ze starej daty?mam pytanie do kibiców Łksu,kilkadziesiąt lat temu udzielał się na ŁKSie J. Żurek,kojarzy ktoś może?facet żyje?wie ktoś coś o nim.barwna postać
Jeśli nie zyje,szkoda.dobry wariat.historia z granataem którą opowiadał,bezcenna
-
CRaCoviak79
http://katalog.bip.ipn.gov.pl/showDetai ... baId=89052
Prawda co jest tutaj napisane , czy ktoś to podważy ??
Pomyśleć że komuś takiemu Widzew poświęcił parę opraw, i chciał nazwać jego imieniem stadion ...
Pomyśleć że komuś takiemu Widzew poświęcił parę opraw, i chciał nazwać jego imieniem stadion ...
:)
Raczej żadna nowość :) Widzew nie tylko oprawy mu poświęcał, ale zawnioskował o postawienie mu pomnika pod stadionem w ramach budżetu obywatelskiego. Z tego co pamiętam, to chyba ten pomnik stanie :)CRaCoviak79 pisze:http://katalog.bip.ipn.gov.pl/showDetai ... baId=89052
CRaCoviak79 pisze:http://katalog.bip.ipn.gov.pl/showDetai ... baId=89052
Widzę, że LUTEK ROZENBAUM ma "bogate" CV jeśli chodzi o służbę "ojczyźnie"... sowieckiej bo na pewno nie Naszej. Szkoda, że w tak popularnej wśród młodzieży Wikipedii znajdziemy tylko podrasowaną wersję jego "bogatego", życiurysu
"Ludwik Sobolewski (ur. 17 września 1925 w Warszawie zm. 11 listopada 2008 w Łodzi) – działacz sportowy, prezes Widzewa Łódź w latach 1977-1987, 1992-1993 i 1998.
Dzieciństwo spędził w rodzinnej Warszawie, gdzie w 1939 roku ukończył szkołę powszechną i zdał do gimnazjum. Już w okresie okupacji niemieckiej (1940-1942) ukończył dwa lata gimnazjum na tajnych kompletach. Od 1943 roku należał do podziemnej organizacji Armii Krajowej w Warszawie. W marcu 1944 r. znalazł się w oddziale partyzanckim „Wicher” (25p AK) i działał w okolicach Piotrkowa, Opoczna, Tomaszowa Mazowieckiego. Po zakończeniu wojny ukończył Szkołę Oficerską WP i jako kapitan w połowie 1952 roku został zwolniony do rezerwy. Rozpoczął pracę w Państwowym Przedsiębiorstwie Imprez Sportowych i ze względów rodzinnych przeniósł się do Łodzi. Pracował w spółdzielczości i w międzyczasie ukończył szkołę średnią ogólnokształcącą oraz 2-letnie studium organizacji i zarządzania."
-
Łódzki Klub Sportowy
Dokładnie.No ale przecież tylko ŁKS był czysty za komuny i wcale nie mieli żadnych powiązań z władzą ludową :DDP_ pisze:Cóż, z Widzewem mi absolutnie nie po drodze, ale tez nie przesadzajmy, że sprawa Lutka jest jakaś odosobniona. Zapewne w każdym klubie spotkać można takie przykłady, a to UBecja, a to KBW, a to PZPR, mafia, układanie meczy (tutaj pewnie z 3/4 działaczy jest umoczonych jak nie więcej).
Różnica pomiędzy Łksem a Widzewem jest taka,że Widzew stał się Wielkim Widzewem dzięki tytanicznej pracy i charakterowi.Wielki szacunek należy się nie tylko Sobolewskiemu ale przede wszystkim trenerowi Jezierskiemu.W Widzewie nie było pieniędzy ale znaleźli się w nim ludzie z charakterem,ludzie z jajami,między innymi ci,którzy zostali potraktowani byle jak przez Łks i waszego trenerka Walczaka,który nie szanował ludzi.
No i po kilku sezonach po przejęciu drużyny przez Jezierskiego Widzew stał się potęgą.Megalomania Łksu została szybko ukrócona a potem również sami kibice Łksu zostali ukróceni.
Ja tam mam gdzieś pochodzenie człowieka. Nie jestem antysemitą. Ciekawsza jest jego służba po '44 roku, a i to AK nie do końca jasne, ponieważ nikt nie pamięta Ludwika, nawet ludzie z jego oddziału. Jak teraz widzewiacy odziani w ciuchy z Żołnierzami Wyklętymi, dadzą sobie z tym radę, skoro ich bohaterem jest gość, który tych żołnierzy tępił ?
Co do jaj i charakteru to mieliście je na boisku, nikt nigdy nie mówił, że jest inaczej. Mieliście wielką drużynę w latach 80.
Co do jaj i charakteru to mieliście je na boisku, nikt nigdy nie mówił, że jest inaczej. Mieliście wielką drużynę w latach 80.
Nie wiem gdzie to widzisz w moim wpisie...Red power pisze: Dokładnie.No ale przecież tylko ŁKS był czysty za komuny i wcale nie mieli żadnych powiązań z władzą ludową :D
No właśnie te powiązania Sobolewskiego z Sowietami pokazują, że niekoniecznie musiała być to tylko "tytaniczna praca" ;) Choć raczej nikt teraz tego nie dojdzie no i - jak pisze kolega wyżej - nikt nie będzie zaprzeczał, że Widzew miał w latach '80 mega drużynę. Pzdr bez spiny.Red power pisze: Różnica pomiędzy Łksem a Widzewem jest taka,że Widzew stał się Wielkim Widzewem dzięki tytanicznej pracy i charakterowi.Wielki szacunek należy się nie tylko Sobolewskiemu ale przede wszystkim trenerowi Jezierskiemu.
-
whitepride08
No i się wyjaśniło-tytany pracy,charaktery,ludzie z jajami,potęga,wielki Widzew...Wy to chyba wstydu nie macie i jeszcze będzie pisał o megalomani ŁKS-u.Zejdź już chłopcze na ziemie...Red power pisze:Dokładnie.No ale przecież tylko ŁKS był czysty za komuny i wcale nie mieli żadnych powiązań z władzą ludową :DDP_ pisze:Cóż, z Widzewem mi absolutnie nie po drodze, ale tez nie przesadzajmy, że sprawa Lutka jest jakaś odosobniona. Zapewne w każdym klubie spotkać można takie przykłady, a to UBecja, a to KBW, a to PZPR, mafia, układanie meczy (tutaj pewnie z 3/4 działaczy jest umoczonych jak nie więcej).
Różnica pomiędzy Łksem a Widzewem jest taka,że Widzew stał się Wielkim Widzewem dzięki tytanicznej pracy i charakterowi.Wielki szacunek należy się nie tylko Sobolewskiemu ale przede wszystkim trenerowi Jezierskiemu.W Widzewie nie było pieniędzy ale znaleźli się w nim ludzie z charakterem,ludzie z jajami,między innymi ci,którzy zostali potraktowani byle jak przez Łks i waszego trenerka Walczaka,który nie szanował ludzi.
No i po kilku sezonach po przejęciu drużyny przez Jezierskiego Widzew stał się potęgą.Megalomania Łksu została szybko ukrócona a potem również sami kibice Łksu zostali ukróceni.
Widzę,ze u czerwonych będzie teraz zmiana taktyki.
Powiedz to IPN :) To świeży dokument.Zgierz pisze:Szukanie taniej sensacji.
-
MISTRZ1908
Przecież napisał,że oni mają Naszą historię gdzieś. Pomijając fakt,że na każdej stronie pisali o Naszych założycielach itp. Teraz gadka "takie czasy wtedy", "połowa ludności kiedyś". Widzewski charakater. Zawsze ich musi być na wierzchu. Idzie przywyknąć.
szczerze watpie. W swietle ostatnich informacji chyba nie ma szans na to - ustawa dekomunizacyjna. Chyba, ze miasto znajdzie jakies obejscie. Trudno mi uwierzyc, ale w Łodzi w kontekście pieszczocha Widzewka wszystko jest mozliwe. Lutek piastowal wysokie stanowiska w KBW w czasach zamordyzmu stalinowskiego co samo za siebie mowi, i mozna go stawiac w jednym szeregu chociażby z Kiszczakiem.Zgierz pisze: Pomnik dla ŚP. Ludwika Sobolewskiego powstanie w sąsiedztwie stadionu jego imienia na al. Piłsudskiego 138..
Koniec dyskusji.
To jest swiezy dokument wiec z czasem zapewne wiecej informacji bedzie wyplywalo na wierzch.
Zgadzam się, że są to pierwsze dokumenty, jak i broń ich jest obosieczna.
Pierwszy prezes Łódzkiego Klubu Sportowego po II wojnie światowej:
http://katalog.bip.ipn.gov.pl/showDetai ... baId=25710&
KAZIMIERZ ROMUALD MIJAL
Między innymi: II Sekretarz, Minister, Minister bez teki - Szef.
Mocne, naprawdę mocne.
Pierwszy prezes Łódzkiego Klubu Sportowego po II wojnie światowej:
http://katalog.bip.ipn.gov.pl/showDetai ... baId=25710&
KAZIMIERZ ROMUALD MIJAL
Między innymi: II Sekretarz, Minister, Minister bez teki - Szef.
Mocne, naprawdę mocne.
Aha.
Data rejestracji 1909 - nie liczy się, ważna data to 1908.
Założyciele o niepolskich nazwiskach - nie liczy się, ŁKS to polski klub.
Pierwszy powojenny prezes wysokim działaczem PZPR, bliski współpracownik Bieruta, odpowiedzialny pośrednio, bezpośrednio za stalinowski terror - nie liczy się, nie był legendą.
Każdy następny poza W. Królem - nie liczy się, nie był legendą.
Ok, tyle ode mnie. Bawcie się dalej :)
Pierwszy powojenny prezes wysokim działaczem PZPR, bliski współpracownik Bieruta, odpowiedzialny pośrednio, bezpośrednio za stalinowski terror - nie liczy się, nie był legendą.
Każdy następny poza W. Królem - nie liczy się, nie był legendą.
Ok, tyle ode mnie. Bawcie się dalej :)
KolegoZgierz pisze:Aha.
-nikt nie zaprzecza, że ŁKS zarejestrowano w 1909 roku, a wcześniej działał bez oficjalnej rejestracji
-nikt nie zaprzecza, że ŁKS założyły osobie z żydowskimi korzeniami (trudno, żeby w wielokulturowej Łodzi mogło być inaczej).
-nikt też nie będzie bronił Mijala - tak jak pisałem w każdym klubie znajdą się komuchy.
Tutaj chodzi o kaliber informacji. Sobolewski to nie Mijal. Zrozumiałe, że będziecie go bronić, bo to Wasz mit. Tak jak dla wielu takim mitem jest Wałęsa i nie mogą się pogodzić z tym, że na 99% był kablem.
Informacja jest sensacyjna i tyle. Tu nie chodzi o to, zeby szydzić z kibiców Widzewa, że mu chcą pomnik stawiać. Wszak informacja jest świeża, więc skąd to mogliście wiedzieć? Inna kwestia jest taka, co z tym faktem zrobicie :)
I w sumie masz rację - na tą chwilę koniec dyskusji, bo nie ma więcej informacji i nie ma co strzępić ryja :)
O ku*** ale będzie beka jak wam ten pomnik postawią, bez kitu.
Które nazwisko będzie na pomniku?
Imiona LUDWIK WACŁAW
Nazwisko SOBOLEWSKI
Nazwisko rodowe ROZENBAUM
Data urodzenia 17.09.1925
Imię ojca STANISŁAW
Imię matki MARIA
Miejsce urodzenia WARSZAWA
Znany też jako: LUTEK ROZENBAUM
Urodzony(a) 17.09.1925 WARSZAWA
imiona rodzicow: MOSZE FRYMA
Imiona LUDWIK WACŁAW
Nazwisko SOBOLEWSKI
Nazwisko rodowe ROZENBAUM
Data urodzenia 17.09.1925
Imię ojca STANISŁAW
Imię matki MARIA
Miejsce urodzenia WARSZAWA
Znany też jako: LUTEK ROZENBAUM
Urodzony(a) 17.09.1925 WARSZAWA
imiona rodzicow: MOSZE FRYMA
-
CRaCoviak79
Troszkę poszperalem w necie , i faktycznie budowa pomnika im . Lutka Rozenbauma jest już przybita .
Powstanie więc pomnik legendy Widzewa - zakonspirowanego żyda i komunistycznego aparatczyka - a to wszystko z inicjatywy kiboli - patriotów.
Pozostaje jeszcze kwestia nazwy stadiinu, bo tutaj kibice też chcieli uhonorować swojego wybitnego prezesa , ale chyba spelzo na niczym ? Ktoś bardziej zorientowany mógłby się wypowiedzieć też w tej kwestii .

Wiem że była jeszcze jedna oprawa na Widzewie z śp Lutkiem ale nie mogę znaleźć co to był za mecz .
Mam wrażenie, ze od dawna Widzewiacy poświęcali więcej czasu na poznawanie historii lokalnego wroga , a powinni dużo lepiej poznać swoją historie.
Powstanie więc pomnik legendy Widzewa - zakonspirowanego żyda i komunistycznego aparatczyka - a to wszystko z inicjatywy kiboli - patriotów.
Pozostaje jeszcze kwestia nazwy stadiinu, bo tutaj kibice też chcieli uhonorować swojego wybitnego prezesa , ale chyba spelzo na niczym ? Ktoś bardziej zorientowany mógłby się wypowiedzieć też w tej kwestii .

Wiem że była jeszcze jedna oprawa na Widzewie z śp Lutkiem ale nie mogę znaleźć co to był za mecz .
Mam wrażenie, ze od dawna Widzewiacy poświęcali więcej czasu na poznawanie historii lokalnego wroga , a powinni dużo lepiej poznać swoją historie.
Bez przesady - jak to niby mieli poznać, skoro dopiero teraz wychodzi to z IPN? Nie ma co za bardzo szydzić z kibiców Widzewa w tym momencie. Każdy ma swoją legendę, która z czasem może okazać się legendą z czarną przeszłością...CRaCoviak79 pisze:
-
redemptorysta bosy
Zdziwieni? Ja nie... Dorzućcie jeszcze funkcjonariusza osławionej w czasach stalinowskiego terroru Informacji Wojskowej, niejakiego Stefana Wrońskiego i macie prawdziwy widzewski tandem. A nie, przepraszam, najpierw był łódzki Start, gdzie obaj panowie intensywnie działali w latach 60 XXw.
Istnieje teoria, że komuniści, zakładając w latach 50 Start, chcieli stworzyć przeciwwagę dla ŁKS-u. Echa tego poglądu znaleźć można np. u Gowarzewskiego w jego monografii poświęconej... Widzewowi, a także w niektórych pracach historyków łódzkiego sportu.
Kluczem do zrozumienia ówczesnej sytuacji jest osoba Stefana Wrońskiego - sławnego działacza Widzewa i ikony tego klubu. Mało kto pamięta, że ten oficer złowrogo osławionej komunistycznej "Informacji Wojskowej" na przełomie lat 50 i 60 został desantowany z Warszawy do Łodzi gdzie powierzono mu fotel... prezesa Startu Łódź.
O co chodziło możemy się domyślać... "nasz człowiek w łódzkim sporcie"...
W połowie lat 60 dołącza do niego Sobolewski.
Nie udało się - Start w latach 60 kilka razy "otarł się" o ekstraklasę, aż przyszedł rok 1968 i sławetne "czystki" w aparacie polityczno-rządowym. Osadzony w ruchu spółdzielczym (nigdy do końca nie akceptowanym przez komunistów jako namiastka kapitalizmu) Start stracił wtedy protektorów...
W biografii Wrońskiego pod rokiem 1968 jest zapis, że przeniósł się ze Startu do Widzewa. Sobolewski przeniósł się także... Dobre sobie... Każdy kto pamięta lub zna ówczesne czasy wie, że takie ruchy odbywały się "z rozdzielnika" i nie były przypadkowe... po prostu komuniści postawili tym razem na Widzew...
Istnieje teoria, że komuniści, zakładając w latach 50 Start, chcieli stworzyć przeciwwagę dla ŁKS-u. Echa tego poglądu znaleźć można np. u Gowarzewskiego w jego monografii poświęconej... Widzewowi, a także w niektórych pracach historyków łódzkiego sportu.
Kluczem do zrozumienia ówczesnej sytuacji jest osoba Stefana Wrońskiego - sławnego działacza Widzewa i ikony tego klubu. Mało kto pamięta, że ten oficer złowrogo osławionej komunistycznej "Informacji Wojskowej" na przełomie lat 50 i 60 został desantowany z Warszawy do Łodzi gdzie powierzono mu fotel... prezesa Startu Łódź.
O co chodziło możemy się domyślać... "nasz człowiek w łódzkim sporcie"...
W połowie lat 60 dołącza do niego Sobolewski.
Nie udało się - Start w latach 60 kilka razy "otarł się" o ekstraklasę, aż przyszedł rok 1968 i sławetne "czystki" w aparacie polityczno-rządowym. Osadzony w ruchu spółdzielczym (nigdy do końca nie akceptowanym przez komunistów jako namiastka kapitalizmu) Start stracił wtedy protektorów...
W biografii Wrońskiego pod rokiem 1968 jest zapis, że przeniósł się ze Startu do Widzewa. Sobolewski przeniósł się także... Dobre sobie... Każdy kto pamięta lub zna ówczesne czasy wie, że takie ruchy odbywały się "z rozdzielnika" i nie były przypadkowe... po prostu komuniści postawili tym razem na Widzew...
Pierwszy zaczął grzebać parchaty łks, przy naszej dacie założenia.CRaCoviak79 pisze:Z tego co pamiętam - to czerwoni pierwsi zaczeli grzebać w historii i doczepili się do założycieli Łksu , głosili wszem i wobec ich nazwiska - ŁKSiacy przyjęli to raczej z pokorą.

A to dla tych co myślą, że łksik był taki prawilny i antykomunistyczny ;)