Zgody/Kosy/Układy reaktywacja.

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: LechiaCHWM, Zorientowany

kosacki

Re: Zgody/Kosy/Układy reaktywacja.

Post autor: kosacki »

AKRN -

Dobra, to żyj w świecie iluzji dalej.
Ruch trzyma z Wisłą bo Wisła jest pionkiem, nie umie się bić, jest słaba chuligańsko i sprzedaje na komendzie - Twoja logika.
No i obowiązkowo trzyma z Wisłą dla prochów i przemytu alkoholowego - argumenty legenda : )))
iparts.pl
kosacki

WODA GAZOWANA pisze:
kosacki pisze:
WODA GAZOWANA pisze:Najpierw na stronie Wisła Dobczyce pojawiło się to :

Obrazek

Później taki tekst :

"Napisane zostało pare słów prawdy. Niestety niewygodne informacje zostały usunięte przez profil Gra. Ludzie za nim stojący bawią się w internetowych chuliganów i straszą kibiców Wisły jeśli padnie coś w ich kierunku. Ciśniecie prawdziwym kibicom Wisły, poniżacie nas, traktujecie nas jakbyśmy nie byli godni bycia kibicami Wisły, bo tylko wy nimi jesteście ? Nie macie dla nas szacunku, gdy mamy inne zdanie. Kto wam dał prawo ? Nie jesteście jedynymi wiarygodnymi. Nie musimy ślepo was słuchać. Piszecie bajki by przykryć swoje ciemne zagrywki. Nieraz już wykneło się wam to spod kontroli ale teraz już konkretnie. Runęła zgoda z Lechią i Śląskiem a wy szukacie kozła ofiarnego jebiąc po swoich kibicach.
Tak naprawdę wy ponosicie całą odpowiedzialność za ostatnie wydarzenia i muszą was spotkać konsekwencje.
Czas zmian, musicie odejść, wybrani zostaną nowi KUMACI.
Pozdro."

Chłopaki z Dobczyc już się wypowiedzieli w sprawie tego fanpage'u - nie należy do nich i nie jest prowadzony przez nikogo z nich. Jakiś łeb założył stronkę i pierdoli smuty. Fan Club Dobczyc nie posiada na facebook'u swojego profilu.

Już pomijam fakt łykania takich bzdur, tak, Sharksi napisali do 6-tysięcznego miasteczko spod Krakowa by wystosowali oświadczenie. Aż taki naiwny chyba nie jesteś. Dobczyce - miasto zabijaków i wielkiej wyroczni. Bez ich oświadczenia Sharksi nie istnieją.

Strona Wisła Dobczyce z tego co widać istnieje od co najmniej 2013 roku.Publikowane tam były ,grafy ,vlepki i info o wydarzeniach związanych z tym FC i nie wygląda na fb prowadzony przez jakiegoś leszcza ,ponadto ma ponad 1600 fanów .

Jaka jest prawda nie wiem, na pierwszy rzut oka wszystko wygląda wiarygodnie ;)

No i co z tego od kiedy istnieje i ilu ma fanów? Vlepki i grafy wklejone? Żaden problem zajrzeć na forum Wisły z vlepkami i grafami i skopiować zdjęcia. Chłopy z Dobczyc nawet nie wiedzieli o istnieniu takiego profilu. Przecież takich profili na facebook'u masz miliony.

Komunikat GTW z Dobczyc:
UWAGA!!! Obecnie FC DOBCZYCE nie posiadają zadnej strony na FB w związku z czym prosimy o nie lajkowanie żadnych stron FC Dobczyce i tym podobnych!!!! Osoba która założyła tą stronę wypisując podobne farmazony niech liczy się z tym ze spotka ją kara!
FC Dobczyce

Post autor: *** »

,Uwaga, dostaliśmy polecenie od WSH,
na głównej zdjęcie flagi WS, co trzecia fota z rekinem, faktycznie wiarygodne po chuju:)
AKRN

Post autor: AKRN »

*** pisze:,to tak jakby przybili zgodę z Cracovią, hehe dobre sobie, ja sobie jakoś nie wyobrażam Lecha na sektory Wisły czy nawet Motoru, ale jak Ruch wchodził na mecz we Wrocławiu to chyba ci się coś popierdoliło z tym porównaniem
chyba to było do mnie
ja pisałem o widzewie a ty nawiązujesz do ruchu. Śląsk nie wpuszczał na swoje sektory cracovii. Ruch wchodził (kontakty z PF) i jaga... ale nie słyszałem zeby ktoś wchodził z acl.
Pozatym też sobie wielu żeczy niewyobrażałem ąż do ostatnich paru dni :)
pomidor_

Post autor: pomidor_ »

Piszecie, że Wisła się ośmieszyła, ponieważ zawsze identyfikowała się ze słowem i flagą "Wierność" a teraz zrobiła coś takiego.....
Zwróćcie uwagę jakie hasło znajduje się na fladze:

Cechuje Nas Pojęcie, Którego Wy Nie Znacie
Dzisiaj Wrogu, Wczoraj Bracie

Nie sądzicie, że to hasło idealnie ukazuje ich charakter i podejście?

Cechuje ICH pojęcie, którego MY NIE ZNAMY (Nie możemy zrozumieć) ... wczoraj ktoś był bratem, dzisiaj jest wrogiem...

ta flaga i to hasło jest definicją WSH.
Załączniki
wiernosc flaga.jpg
wiernosc flaga.jpg (21.01 KiB) Przejrzano 14732 razy
wiernosc flaga.jpg
wiernosc flaga.jpg (21.01 KiB) Przejrzano 14732 razy
Rookie

Post autor: Rookie »

Ponoć coś jest na rzeczy pomiędzy Lech - ŁKS - Lechia / ktoś, coś?

JAJA JAK c*** JAK SIĘ OKAŻE TO PRAWDĄ.

TO JEST ODRODZENIE SCENY KIBICOWSKIEJ W POLSCE - RUSKIE BĘDĄ ŁAMANE!!!!!!
AKRN

Post autor: AKRN »

kosacki pisze:AKRN -

Dobra, to żyj w świecie iluzji dalej.
Ruch trzyma z Wisłą bo Wisła jest pionkiem, nie umie się bić, jest słaba chuligańsko i sprzedaje na komendzie - Twoja logika.
No i obowiązkowo trzyma z Wisłą dla prochów i przemytu alkoholowego - argumenty legenda : )))
bić sie umie a o komendzie to twoje słowa, czytaj ze zrozumieniem

AKRN pisze:
*** pisze:,to tak jakby przybili zgodę z Cracovią, hehe dobre sobie, ja sobie jakoś nie wyobrażam Lecha na sektory Wisły czy nawet Motoru, ale jak Ruch wchodził na mecz we Wrocławiu to chyba ci się coś popierdoliło z tym porównaniem
chyba to było do mnie
ja pisałem o widzewie a ty nawiązujesz do ruchu. Śląsk nie wpuszczał na swoje sektory cracovii. Ruch wchodził (kontakty z PF) i jaga... ale nie słyszałem zeby ktoś wchodził z acl.
Pozatym też sobie wielu żeczy niewyobrażałem ąż do ostatnich paru dni :)
No ale ten Ruch ma chyba zgodę z Widzewem i to już nie przeszkadzało iść sobie dobrowolnie na rękę w wielu sprawach, natomiast z Wisłą dajesz tu inną bajkę i porównujesz ich kontakty z Widzewem do wąchania przykładowo Śląska z Cracovią że to podobny pułap.Myślę nawet jakbyś porównał ich zgodę z Lublina to na chwile obecną i i przestrzeni lat to wchuj większa kosa niż obecna Śląska z Widzewem

Cracovia zawsze może liczyć na majonezowy układ w Kielcach
The Pozer City

Post autor: The Pozer City »

Zolpidem pisze:Pod hasłem źródełka mówią o bandzie ŁKS Lech Lechia kryje się to co mówione jest w klimatach krakowskich
Nie tylko w krakowskich :)
Pitupitu

Post autor: Pitupitu »

Chyba pora to usunąć i zamalować ;)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

przy takich układach jeśli by doszły do skutku to takie zgody Arka-Zagłębie to raczej prawa bytu nie mają na dłuższą metę, raczej wędka na kutrach i sztama gdzieś w szwecjii hehe

ps:tych grafów to to z rok nie ma pajacu
kosacki

pomidor_ pisze:Piszecie, że Wisła się ośmieszyła, ponieważ zawsze identyfikowała się ze słowem i flagą "Wierność" a teraz zrobiła coś takiego.....
Zwróćcie uwagę jakie hasło znajduje się na fladze:

Cechuje Nas Pojęcie, Którego Wy Nie Znacie
Dzisiaj Wrogu, Wczoraj Bracie

Nie sądzicie, że to hasło idealnie ukazuje ich charakter i podejście?

Cechuje ICH pojęcie, którego MY NIE ZNAMY (Nie możemy zrozumieć) ... wczoraj ktoś był bratem, dzisiaj jest wrogiem...

ta flaga i to hasło jest definicją WSH.
Flaga WIERNOŚĆ jest skierowana do przerzutów, którzy znalezli schronienie na Cracovii więc jak nie rozumiesz jej przesłania to się nie udzielaj.

I nie rób afery jakby to pierwsza zgoda w historii kibicowskiej Polski padła.
Gdyby tak było to by nie było 69 stron tematu w którym się właśnie udzieliłeś.
Padały i padać będą. Życie toczy się dalej.

PS. do mądrali wyżej - nie ma co zamazywać bo te grafy nie istnieją już od w c*** czasu.
Pitupitu

Post autor: Pitupitu »

W październiku 2015 były wstawiane na ten cały internet, czy to rok czy to w c*** czasu to już niech każdy sam oceni.
Nie mój cyrk nie moje małpy... Wyjebane mam na te wszystkie układy robione na sile... Możecie nawet z lewakami z Sankt Pauli sie wąchać ;] pozdrowko i bez spiny, co ma być to bedzie ;)
ponadwami

Post autor: ponadwami »

*** pisze:przy takich układach jeśli by doszły do skutku to takie zgody Arka-Zagłębie to raczej prawa bytu nie mają na dłuższą metę, raczej wędka na kutrach i sztama gdzieś w szwecjii hehe

ps:tych grafów to to z rok nie ma pajacu
Jakiś papeć z inernetu wyrokuje jakie zgody będą miały rację bytu, ja p******* myślałem, że to forum niżej nie upadnie :D...
Niektórym to chyba już do końca styki powypierdalało od różnych specyfików, bo przecież nigdy nie zdarzyło się, że "faworyci" dostali w*******. Wy na poważnie myślicie, że ten układ wstrząsnął całą Polską? Nagle psy nie będą eskortować przez cały kraj, a tajniaki stać w co bardziej ustronnych miejscach? Ja nie wiem w ogóle jakimi kryteriami wy pajace się kierujecie przy ocenianiu siły danej ekipy, fotki, fejsbuczki? Przecież ku*** na dobrą sprawę to większość tu obecnych widziało jakąś inną ekipę co najwyżej jak zgoda przyjechała.
R.E. Bells

Post autor: R.E. Bells »

Zolpidem pisze:Nie odpowiadam na dalsze wiadomości przesyłane do mnie w tej sprawie
Nie będe pisać w czyimś imieniu i za kogoś.
O ku... :) Zolpizdowi intorowi znowu kończą się psychotropy. Zjeb siedzi całymi dniami na forum/fb skleja komenty/lajki/zdjęcia a potem robi dla jakichś pazi za szarą eminencję ruchu hools. Chociaż znając jego niedojebanie mozgowe pewnie nie kojarzy ze pisze sam do siebie privy:)
Szkoda ze nikomu nie chce sie wykasowac tego zjeba.
tetteh

Post autor: tetteh »

Ty xxx 20 lat temu to Lechia z Wisla zgodowala gdzies na Biezanowie czy Pradniku bo przeciez nie na rynku.

Co za dzban.
nieogar_nieogar

Post autor: nieogar_nieogar »

NoMercybro pisze:Arka w razie odrzucenia ma i tak Zaglebie itp. Dla Lecha czy wielka strata ? Nie sadze Lech dobrze wie.jaka.sytuacja panuje w tròjmiescie i ,że Arka dostaje po piździe.
gdzie niby Arka tak dostaje po pizdzie w 3m?

z triadą Lech-Lechia-Łks byłoby bardzo ciekawie ale w to akurat nie wierzę. Po pierwsze Lechia jest charakterną ekipą i nie po to zrywała zgodę z Wisłą z wiadomych przyczyn, tylko po to żeby teraz trzymać z odwieczną kosą. Jednak zgoda Poznaniaków z Łksem jest już bardzo prawdopodobna.

ogólnie gdyby jednak doszłoby do tej triady to byłby istrny paradoks - Bałtyk rzucony przez Lecha dla ich największej kosy czyli Arki, potem Arka rzucona przez Lecha dla ich największej kosy czyli Lechii i żeby kiedyś BKS na tym się nie przejechał ;)
otto.magico

Post autor: otto.magico »

"Nikt nie wymaga od was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma od
was prawo żądać ambitnej i nie ustepliwej walki. Nie dopuście do tego, aby ludzie uznali was za Nie godnych... Podania ręki".
Henryk Reyman.
wurda1ak

Post autor: wurda1ak »

nieogar_nieogar pisze:
NoMercybro pisze:Arka w razie odrzucenia ma i tak Zaglebie itp. Dla Lecha czy wielka strata ? Nie sadze Lech dobrze wie.jaka.sytuacja panuje w tròjmiescie i ,że Arka dostaje po piździe.
gdzie niby Arka tak dostaje po pizdzie w 3m?
Wg kibice.net dostaje , wiec jak smiesz watpić :P

Pytanie do wszechwiedzącego komisarza ***
przy takich układach jeśli by doszły do skutku to takie zgody Arka-Zagłębie to raczej prawa bytu nie mają na dłuższą metę, raczej wędka na kutrach i sztama gdzieś w szwecjii hehe
Wyjasnij dlaczego nie ma racji bytu , jest cały czas i ma sie dobrze

A co do ewentualnych rozkminek w temacie Lech-ŁKS-Lechia , zadne wielkie halo . Klucz do ewentualnego porozumienia jest w Gdańsku i pozostaje jedynie pytanie czy blado-zieloni na taki układ pojda .
ARKA GDYNIA ᛉ WHITE BROTHERS
CzłowiekHonoru

Post autor: CzłowiekHonoru »

Mnie tam osobiście nie interesuje co zrobi Lechia.Ciekawi mnie tylko reakcja tych co pisali że Lechia to charakterna ekipa,bo nie będą bratać się z tymi co zawierają sojusze z kosą.Szczurki z k.net chyba tego nie przepalą,bo już nie będzie się można dopierdalać do Widzewa,Wisły i Ruchu ;)

Także Lechia niech się dobrze zastanowi,bo może sporo stracić w oczach net hoolsów z k.net ;)

Jedno jest pewne - nadchodzący sezon zapowiada się bardzo ciekawie :)
zylak

Post autor: zylak »

Skoro twierdzisz, że klucz jak to nazwales jest po stronie Lechii, to czemu Wy jeszcze trzymacie z Lechem ?

Co do układu Ruch & Wisla to swietne moim zdaniem posuniecie strategiczne obu ekip. Poludnie Polski bedzie zdominowane przez te ekipy. Nie maja do siebie daleko, wrecz bardzo blisko i szybko moga sie zebrac.
wurda1ak

Post autor: wurda1ak »

i naprawde sadzisz ze dostaniesz tu taka odpowiedz :D
ARKA GDYNIA ᛉ WHITE BROTHERS
ottco

Post autor: ottco »

ja mysle ze zadnej zgody L-L-L nie bedzie. Nie sadze ze ktokolwiek w Gdansku zaakaceptowal by ukladanie z kims kto trzyma z Arka. Moze jakis uklad na kadre i to wszystko.
Nie czytam wszystkiego co pisza na kibice .net ale w 3miescie niepodzielnie rzadzi Lechia. Oczywiscie nie chodzi mi o to ze na przyklad na Cisowej jest wiecej biało-zielonych bo oczywiscie tak nie jest. Chodzi o aktywnosc , wyniki potyczek a te raczej dla Arki pomyslne w ostatnich latach nie sa. OK, Arka ostatnio sie troche uaktywnila :)

Wczesniej ktos pisal o zbieraniu chlopakow z miasta na ustawiane walki. Tak bylo jest i bedzie zawsze. to nic nowego.
Inna sprawa jak to sie czasmai konczy. W razie prawdopodobienstwa wpierdolu w tyl zwrot i szybkie nogi coby w buzke nie dostac bo jak to bedzie na bramce wygladac :)
CzłowiekHonoru

Pewnie że tak było jest i będzie.I nie pierdolcie,że tylko w Polsce są zbierani ludzie z miasta.Pamiętacie kogo swego czasu pozbierało Dynamo Berlin na grzybobranie z Lechem?
htsk4

Post autor: htsk4 »

Rozmawiałem w nocy z zaprzyjaźnionymi Wiślakami-nie ma co ukrywać ludzie w Krakowie są wkurwieni i rozżaleni.Zgoda w nami i Śląskiem to dla wielu całe życie kibicowskie i chuligańskie,tak jak dla wielu z TKWM.Moi znajomi normalnie przyjeżdzają do Gdańska na mecz z Lechią,spanie mają zarezerwowane.Pytanie czy przyjadą w barwach...Nie wiem w jakim kierunku to wszystko pójdzie,ja wiem ze nigdy np nie zaśpiewam WTSK,nawet jak to zostaniemy kosami,za dużo świetnych wspomnień związanych z Wisłą i Krakowem,melanży ganianek,wspólnych wypadów do Wrocka,by nagle to wszystko zapomnieć i wyrzucić do kosza.Są przecież nawet małżenstwa gdańsko-krakowskie.Tak się po prostu nie da.W Gdańsku wszyscy spokojnie podchodzą do tematu,olbrzymie zaufanie do naszych decyzyjnych.Po prostu żal,ale nie można było inaczej postąpić i tyle.A co do zgody Lech-Lechia-to nawet nie ma co komentować.
Good Night Left Side
wichrowe wzgorze

Post autor: wichrowe wzgorze »

Lech-ŁKS-Lechia jest coś na rzeczy

Lech na rzecz ŁKS i Lechii rozstanie się z Arką i z cracovią, która niezaakceptuje takiej koalicji.

a wtedy cracovia zostanie z Arką i z Tychami.

a tak w ogóle.

cracovia zaczyna rozszerzać działalność. na meczach zamiast konfetti i serpentyn będą rzucane majonezy. Plus przejmują biznes w Katowickich lokalach.
CzłowiekHonoru

Przecież oczywiste że nikt nikogo nie będzie jebał na trybunach ze względu na te wspólne lata.Neutral pozostanie i tyle,nikt przecież nie będzie robił problemu tym co mają kontakty ze sobą.To jest oczywista oczywistość.
coglin

Post autor: coglin »

CzłowiekHonoru pisze:Przecież oczywiste że nikt nikogo nie będzie jebał na trybunach ze względu na te wspólne lata.Neutral pozostanie i tyle,nikt przecież nie będzie robił problemu tym co mają kontakty ze sobą.To jest oczywista oczywistość.
Do czasu. Prawie identyczna sytuacja była z Jagą - wkurwienie, barwy na meczach i skandowanie, potem zakaz barw i śpiewania, a teraz już każdy wie jak jest.
Wisła Kraków
CzłowiekHonoru

Z Jagą to jest trochę inna sytuacja,nie ta skala.Ja nie widzę żeby przez najbliższe kilka lat TKWM nawzajem na siebie wrzucali.
ottco

Post autor: ottco »

CzłowiekHonoru pisze:Z Jagą to jest trochę inna sytuacja,nie ta skala.Ja nie widzę żeby przez najbliższe kilka lat TKWM nawzajem na siebie wrzucali.
poczekajmy do pierwszych meczow .
martex.44

Post autor: martex.44 »

Wy naprawdę jesteście tacy głupi ?? Po wydarzeniach w Marsylii, gdzie chłopak z Lechii znalazł się w szpitalu, a od nas (Śląsk) też osoby brały czynny udział w bójce z Widzewem&Ruchem i Wisłą, uważacie, że na meczach z Wisłą nie dojdzie do bluzg ??? Przekonacie się już w lipcu/sierpniu w Gdańsku, a w szczególności w Krakowie na Wisłą-Śląsk.

I właśnie z w/w przyczyn bojkot na Wiśle nie będzie możliwy. Po pierwsze nie ma kto przejąć władzy, a wiadomo jakimi prawami rządzą się trybuny. Po drugie, gdy polecą bluzgi to ci tzw. ,,zwykli" kibice będą wkurwieni, że ich klub jest bluzgany i również zareagują odkładając sentymenty na bok.

Historia zna już takie przypadki i proszę Was nie rozkminiajcie tematu, bo większość osób nie wie o czym pisze. Czytam, że w Marsylii się nic nie działo, że będzie neutral w TKWM etc... Śmiać się czy płakać ??

Ps. Hit to przewidywanie zgody Lecha z Lechią :-)
Ludzie Zasad Chuligani Śląsk Wrocław!!!!
kivloff

Post autor: kivloff »

Zolpidem pisze:Wyraźne masz własne problemy z używkami różnej kategorii, skoro sam wyjeżdżałeś z jakimś prozakiem i wmawiasz ludziom przez internet problemy z psychą i to od kilku lat.
Diagnozowanie schizofrenii (leczysz się?) na podstawie treści pisanych na forum, doświadczenia z żarciem przeterminowanych tablet - poważnie tolerują Cię na tej Żylecie cały czas?

Jak zwykle 100% napinki i zero merytoryki. Wąchanie się Widzewa z Wisłą też sobie sam wymyśliłem, zanim nastąpiły powszechnie znane już wydarzenia?
Raz bierzesz mnie za jakiegoś intora, a raz ciśniesz mi przez internety, wymieniając obok niego jako debila :)
Z ciekawości sprawdziłem - inaczej formułowane zdania, zupełnie inne postrzeganie zasad interpunkcji, po samym stylu pudło.
Widocznie coś tam w nocy podjadłeś, że sam rozpierdalasz tematy kibicowskie.
To napisz skąd jesteś.
remikalwi

Post autor: remikalwi »

kivloff pisze:
To napisz skąd jesteś.
Jak skąd? z odpowiedniego wydziału milicji.
Pedał rzucał ksywami chłopaków z Legii, Lecha, wyciągał brudy w/w, innych ekip również i co? A nic, nadal sobie napierdala w klawiaturę. Co robi taki np. Fox co kiedyś robił za ostoję prawilności? Niech zgadnę, trzepie kasę z wejść i ma wyjebane, że jakiś farfocel sypie ksywami jego kolegów? Innego wytłumaczenia nie mam do sytuacji z tym zolipedałem.
zab

Post autor: zab »

mexx80 pisze:A kiedy według Ciebie Czuwaj był w Lublinie? Bo ja osobiście widziałem ich ostatnio na Legia - Polonia na Lubliniance. Zapomniałeś jeszcze wplątać w to Jagę.
Osobiście chłopaków z Czuwaju, w barwach, bo koszulki to jednak barwy, na poczatku kwietnia. Szli spokojnie z kilkoma Motorowcami niedaleko Plazy. Potem byli na Motor-Polonia P co chyba logiczne.

Jaga to inna bajka i niewiele ma tu wspólnego.
Na_lajcie

Post autor: Na_lajcie »

Kuuuurwa, rozkmina tu jak w Na dobre i na złe, czy innych Klanach :)
Quorth

Post autor: Quorth »

Poziom dyskusji sprowadził się do zgadywanek w stylu "gdyby babcia miała wąsy". Wszyscy niezwykle podniecają się sytuacją na Wiśle a najbardziej koleżanki z drugiej strony Błoń. Spokojnie. Wisła byłą i jest jedna. Kwestia czasu i wszyscy zaakceptują nowy porządek. Janusze nie mają nic do gadania. Faktem jest , że sporo chłopaków ma przyjaciół we Wrocławiu i Gdańsku ale analogicznie było z Jagą. Spokojnie to można porównać. Tamta zgoda byłą na prawdę kultowa

najlepsze w tym temacie ta spinka, a zarazem jej zaprzestanie po famie o kolejnych koalicjach.
Jan_Kowalski

Post autor: Jan_Kowalski »

zab pisze: Osobiście chłopaków z Czuwaju, w barwach, bo koszulki to jednak barwy, na poczatku kwietnia. Szli spokojnie z kilkoma Motorowcami niedaleko Plazy. Potem byli na Motor-Polonia P co chyba logiczne.

Jaga to inna bajka i niewiele ma tu wspólnego.
Obserwuje twoje posty od dłuższego czasu i widze ze masz jakas obsesje na punkcie Motoru. Wiekszosc postow dotyczy wlasnie tego klubu a nie twojej Stalowki. Jestes specjalista od brejking njus. Zastanawiam się tylko skad tyle wiesz, bo i o chłopakach z Jagi na meczu w Lublinie już ze dwa lata temu tu pisales o bazgrołach Widzewa w Lublinie gdy Motor jechal na mecz do Lodzi tez chyba ty, teraz o Czuwaju kolo Plazy. Musze przyznać ze w tej kreciej robocie jesteś niezły.
paramedic4

Post autor: paramedic4 »

Kilka subiektywnych przemyśleń z Gdańska:

Kilkanaście dni temu lotem błyskawicy rozniosły się po gdańskich dzielnicach, blokach, bramach pubach, siłowniach wieści płynące z Krakowa. Początkowo przyjmowane były jako żart, by później ewoluować poprzez niedowierzanie i smutek do złości. Co się dzieje? O co chodzi? Wisła z Ruchem i Widzewem, eee jakaś ściema. Po paru telefonach szybko stało się jasne, że to naprawdę się dzieje. Ta zgoda, to nie była ot taka sobie zwykła zgoda. Wychowało się na niej kilka pokoleń gdańszczan. Podobne zresztą są relacje Lechia- Ślask. Niektóre znajomości trwają kilkadziesiąt (!!) lat i sięgają jeszcze wcześniejszej zgody z Wisłą z lat 80-ych. Znane są małżeństwa gdańsko - krakowskie, kibice z obu stron byli świadkami na ślubach, chrzestnymi, zaprzyjaźnione rodziny z obu miast nierzadko spędzały razem wakacje. Zawsze wiedziałem i niejednokrotnie się przekonałem, że mogę wsiąść sobie w pociąg czy samochód i pojechać w każdej chwili do Przyjaciół w Krakowie czy Wrocławiu. Przez kilkanaście lat w obie strony rok po roku, miesiąc po miesiącu i tydzień po tygodniu wędrowały pielgrzymki lechistów czy wiślaków, czasem ot tak sobie, w odwiedziny, na łaziorkę, zobaczyć czy na pewno morze jest słone albo czy na pewno smok zieje ogniem. Od kiedy pamiętam, prawie na każdym wyjeździe czy na meczu u siebie zawsze był ktoś z Wisły albo ze Śląska. Sam zaliczyłem jako lechista niemało wyjazdów na Wisłę, po Europie i po Polsce, duża część z nich z przygodami. Jak była taka konieczność to szedłem w bój za Wisłę i Śląsk tak samo jak za Lechię. Zgoda to zgoda. Szczególnie w tych czasach jakie teraz są, gdzie wydawać by się mogło, że słowa Honor czy Wierność to wśród nas nie są tylko puste slogany. Cieszyłem się ponad 20 lat temu jak po kilku latach przerwy gdzie nie było zgody została ona odnowiona. Lechia pomogła Wiśle, która była w tym czasie w kryzysie, na meczu w Rotterdamie, później na San Marino – Polska chyba pierwszy raz poleciało Śląsk – Wisełka – Lechia Gdańsk. To był wspaniały czas, śmiem twierdzić, że zgoda ŚWL to naprawdę było coś wielkiego. I niech nikt nie pisze głupot w stylu „ tak, coś musiało być ostatnio na rzeczy”. Szkoda mi teraz moich Przyjaciół z Wisły, po ludzku im współczuję, ze musieli zostać postawieni w takiej sytuacji. No ale my jesteśmy Lechia, my mamy zasady, tutaj w Gdańsku była kolebka Solidarności, tutaj ludzie za komuny tracili zdrowie i życie w obronie tych zasad. Nie można było postąpić inaczej. Niestety ktoś przez swoją głupotę w kilka dni zdeptał to nad czym pracowaliśmy i w co wierzyliśmy przez tyle lat. Smutne, ale żyjemy dalej. Co nas nie zabije to nas wzmocni. Lechia i Śląsk!
ODPOWIEDZ