Kibicowska Warszawa

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: LechiaCHWM, Zorientowany

ODPOWIEDZ
Sensi_

Re: Kibicowska Warszawa

Post autor: Sensi_ » 14.06.2016, 01:18

cała Polska, ubita ziemia, spartak, odmowy, przemowy, honory, lasy, walki cuda wianki wszystko to na celowniku klawiatur kibiców Polonii. rozumiecie to? Polonii! POLONII! :)

iparts.pl
Burza

Post autor: Burza » 14.06.2016, 01:22

jestesmywaszastolica pisze:Taki mamy klimat w stolicy i zaczynajac od tego, ze nic wam do tego...
... to będziemy dalej siać propagandę, w myśl zasady że kłamstwo powtórzone 1000 razy staje się prawdą!

Będziemy powtarzać, że Polonia to lewaki, lać ich na MN, reprezentacji itp, komentując w necie że "w naszych relacjach z Polonia nie obowiązują żadne zasady".

Ci co nie używają mózgów (duża część użytkowników internetu) to łyknie.

A wszystko to, żeby nie popełnić błędu ŁKS który dał Widzewowi urosnąć w siłę. Dla tego celu usprawiedliwimy nawet atak na rodaków na meczu reprezentacji, a co!
Taktyka bicia przynosi skutek umiarkowany (choć nie da się zaprzeczyć dominacji CWKS), no to trzeba "popracować" nad "świadomością" części forumowiczów.

Jedna i druga metoda godna naszych patronów z ZSRR!
W końcu historia nas zobowiązuje!
A na takich jednopostowców mamy Foxxa!

Sensi_

Post autor: Sensi_ » 14.06.2016, 01:35

Burza pisze: ... to będziemy dalej siać propagandę, w myśl zasady że kłamstwo powtórzone 1000 razy staje się prawdą!

Będziemy powtarzać, że "FOXX KASUJE POSTY".

Ci co nie używają mózgów (duża część użytkowników internetu) to łyknie.
Jedna i druga metoda godna naszych patronów z ZSRR!
a co do tego waszego rośnięcia w siłę, chłopie daj sobie spokój od nastu lat to tu czytamy.

wielkipigmej

Post autor: wielkipigmej » 14.06.2016, 01:42

sensi już nie płacz i przypomnij sobie bo widze,że zapomniałeś jak omonowi za plecami stałeś.

Burza

Post autor: Burza » 14.06.2016, 01:45

Sensi_ pisze:a co do tego waszego rośnięcia w siłę, chłopie daj sobie spokój od nastu lat to tu czytamy.
No właśnie w tym macie problem, że nie chcemy dać spokoju ;)
Tyle że ja nie piszę tu od lat, tylko przypominam wasze dawne zapowiedzi (o niepopełnianiu błędów ŁKS) i pokazuję jak realizujecie cel.

bobini88

Post autor: bobini88 » 14.06.2016, 07:13

Płaczki z kibice.net swoje a życie swoje i wczoraj ksp po raz kolejny rozpierdala grafy patriotyczne w Warszawie. Nie przerabia na swoje tylko po prostu niszczy.

Ja wiem,że tego nie zrobiła ta trójka z Nicei ale skoro kibicują na jednej trybunie z takimi k****** to sie z nimi identyfikują.

rzutkarny

Post autor: rzutkarny » 14.06.2016, 08:21

wielkipigmej pisze:sensi już nie płacz i przypomnij sobie bo widze,że zapomniałeś jak omonowi za plecami stałeś.
Ty natomiast nie stałeś, bo Rosję znasz z Discovery Channel, a wyjazdy po Europie ze stadionowych oprawców.

wielkipigmej

Post autor: wielkipigmej » 14.06.2016, 08:26

bobini88 pisze:Płaczki z kibice.net swoje a życie swoje i wczoraj ksp po raz kolejny rozpierdala grafy patriotyczne w Warszawie. Nie przerabia na swoje tylko po prostu niszczy.

Ja wiem,że tego nie zrobiła ta trójka z Nicei ale skoro kibicują na jednej trybunie z takimi k****** to sie z nimi identyfikują.
daj dowody, że to Polonia a nie sami to zrobiliście,. Secundo, rozjebać Polonii flagę w barwach narodowych, wszystko jest ok, z nimi jedziemy bez zasad, więc nie wymagaj żeby wobec was stosowano zasady. Wiem bobini, że nie masz nic wspólnego z typami co byli w Nicei i r******** flagę, ale stoisz z nimi na jednej trybunie więc się z tymi k****** identyfikujesz.
Z omonem stałeś jak brat!

rzutkarny

Post autor: rzutkarny » 14.06.2016, 08:31

A ty pigmeju to z Dumy Stolicy jesteś, czy skąd inąd cię przywiało? Jednak łatwiej będzie rozmawiać jak napiszesz klub za którym stoisz. Szczególnie w kwestii tego OMONu, bardzo ciekaw jestem, która to taka nasza hardkorowa ekipa jak widzi psy to zawsze napierdala.

Foxx

Post autor: Foxx » 14.06.2016, 08:32

Burza pisze: Jedna i druga metoda godna naszych patronów z ZSRR!
A na takich jednopostowców mamy Foxxa!
Ciekawe, że w tym roku czarna gównoburza w tym temacie zaczęła się o jakieś trzy miesiące wcześniej, niż w poprzednich :) To naprawdę nie moja wina, że poza bardzo nielicznymi wyjątkami nie jesteście w stanie bronić swojej równoległej rzeczywistości faktycznie godnej waszych patronów z ZSRR, więc rok w rok zalewają ten temat jednopostowcy. Nie jest niczym nadzwyczajnym wyśmianie tej sytuacji.

Dyskusje na wszelkie "kontrowersyjne" tematy w tym wątku się odbyły. Fajnie, że o mnie pamiętacie, ale wszystko zostało już tu napisane :)

PS Tak naprawdę liczba wykrzykników w tych postach najlepiej ilustruje sytuację.
A co tam w komentarzach na Onecie?

Burza

Post autor: Burza » 14.06.2016, 09:40

Kot (rudy liss?) ogonem odkręcony, jak zawsze. To jest takie mistrzostwo świata propagandy, że wykrzykników braknie :D !

Ale przyznam że niepotrzebnie wywołałem Foxxa. (inna sprawa że nie wierzę, że za chwile i tak by nie dołączył)
Przecież "wszystko tu już zostało napisane" i "nie jest niczym nadzwyczajnym wyśmianie tej sytuacji".
Jest dla CWKS jak Goebbels dla III Rzeszy i jak Urban dla komuchów.

Tłem jest "kibicowska Warszawa", więc warto aby do opisywanych wydarzeń (takich jak próba skrojenia flagi Polonii w czasie Euro) "kibicowska Polska" poznała też wersję KSP, a nie tylko "jedynie słusznej strony".

PT.

Post autor: PT. » 14.06.2016, 11:37

Burza pisze:Kot (rudy liss?) ogonem odkręcony, jak zawsze. To jest takie mistrzostwo świata propagandy, że wykrzykników braknie :D !

Ale przyznam że niepotrzebnie wywołałem Foxxa. (inna sprawa że nie wierzę, że za chwile i tak by nie dołączył)
Przecież "wszystko tu już zostało napisane" i "nie jest niczym nadzwyczajnym wyśmianie tej sytuacji".
Jest dla CWKS jak Goebbels dla III Rzeszy i jak Urban dla komuchów.

Tłem jest "kibicowska Warszawa", więc warto aby do opisywanych wydarzeń (takich jak próba skrojenia flagi Polonii w czasie Euro) "kibicowska Polska" poznała też wersję KSP, a nie tylko "jedynie słusznej strony".

poznała tylko wersje ksp mistrzuniu wiec juz skoncz te swoje lamenty i gówno Burze

byłeś jeden z drugim co tak najmocniej morde piłuja w tym temacie świadkami tego???

Beha

Post autor: Beha » 14.06.2016, 12:39

ju_are_ded pisze:i tymi wyżej postami zakończmy temat ten, legia ośmieszyła się jak zresztą zawsze, koniec.
Dobrze, że nie zrobiła jeszcze oprawy z Leśnodorskim na Żylecie :-)

Ludzie, którzy wpierw wzorem Craxy chcieli wywojować nożykami przewagę w Warszawie, którzy sprzedawali przeciwników, prosili o obstawy Straży Miejskiej, którzy chwalili się wykupieniem licencji na grę w wyższej lidze, którzy krzyczeli o komuchach w Legii idąc razem z aktywnym politykiem SLD pod rękę w marszu, mając na trybunach prezesa honorowego Piekarzewskiego TW, a obok niego Oleksego krzyczą o honorze, zasadach i swej uczciwości, honorze wyjątkowości w świecie zasad.

Dobre.

rzutkarny

Post autor: rzutkarny » 14.06.2016, 12:49

ju_are_ded pisze:i tymi wyżej postami zakończmy temat ten, legia ośmieszyła się jak zresztą zawsze, koniec.
A czymże to się ośmieszyła? Tym co niegdyś było na porządku dziennym na kadrze?

I do ciebie to samo pytanie co do pigmeja, skąd klikasz? On się ewidentnie wstydzi swojej ekipy skoro nie odpowiada, a ty?

Sensi_

Post autor: Sensi_ » 14.06.2016, 15:12

a widzisz tu jakieś oficjalne stanowisko? opis sytuacji? cokolwiek?

nisc

Post autor: nisc » 14.06.2016, 15:26

jesli w naszym kraju atakuje sie ekipke jadaca na pogrzeb kibica to co przeszkadza proba zdjecia flagi derbowego rywala na meczu kadry? ja daleki jestem do poparcia Legii ale pamietam ze jak my albo Zawisza probowalismy sie dobrac w roznych sytuacjach do niewidocznych golym okiem u nas w miastach derbowych rywali ,w dodatku takich ktorzy mieli tendencje do bycia bardziej widocznymi im dalej od miasta, to cala Polska tez buczala...
TYBET JEST SERBSKI

szwadron97

Post autor: szwadron97 » 14.06.2016, 16:16

Ciekawe co Ci frajerzy zrobiliby z tą flaga spaliliby?
Kumne dalej mają w genach cwksy haha

strona-praska

Post autor: strona-praska » 14.06.2016, 18:23

wielkipigmej pisze:sensi już nie płacz i przypomnij sobie bo widze,że zapomniałeś jak omonowi za plecami stałeś.
Kiedy Legia obijała Dynamo Kijów na swoim terenie czy ganiała w bandyckim Neapolu to ty z kolegami marszczyłeś sobie freda u siebie na wsi, więc stul p**** leszczu :)

obiektywnyFAN

Post autor: obiektywnyFAN » 14.06.2016, 18:49

kiedyś L wywiesiła flagę z Orzełkiem do góry nogami, nie dawno Unia spaliła szalik z Godłem, więc chyba już nikogo nic nie zdziwi...
Obrazek
Obrazek

Sensi_

Post autor: Sensi_ » 14.06.2016, 19:06

obiektywnyFAN pisze:kiedyś L wywiesiła flagę z Orzełkiem do góry nogami, nie dawno Unia spaliła szalik z Godłem, więc chyba już nikogo nic nie zdziwi...
Obrazek
Obrazek
kiedyś koleżko...to to norma była. Popytaj starszych kolegów albo poszperaj w internecie. Od palenia flag w barwach narodowych do krojenia ich na kadrze ("ostatnio" mocniej w ten sposób poszalała Arka na wyjeździe na Maltę jeżeli mnie pamięć nie myli)

KGB

Post autor: KGB » 14.06.2016, 19:09

obiektywnyFAN pisze:kiedyś L wywiesiła flagę z Orzełkiem do góry nogami, nie dawno Unia spaliła szalik z Godłem, więc chyba już nikogo nic nie zdziwi...
Obrazek
Obrazek
Zacznijmy od tego, że flaga została skrojona podczas awantury Jagiellonii z psami...

DomniemaniePrawdy

Post autor: DomniemaniePrawdy » 14.06.2016, 19:29

Mógłby ktoś napisać co właściwie się stało? Bez dorabiania ideologii i własnego punktu widzenia.

wielkipigmej

Post autor: wielkipigmej » 14.06.2016, 21:25

Czy Legia dała szanse rewanżu Lechii na ich terenie, czy dalej odmawiają tłumacząc się brakiem ekipy?

wichrowe wzgorze

Post autor: wichrowe wzgorze » 16.06.2016, 13:04

Legia skroiła flagę Jagiellonii podczas awantury kibiców Jagiellonii z policją. Wszyscy kibice byli zajęcie walką z policją. Jest takie zdanie "wszyscy razem na policję i zawsze i wszędzie policja jebana będzie" Legii to nie obowiązuje ;)

Dla mnie Legia to nic więcej jak KALKULATORY, którzy honoru nie mają. Zawinięte flaga Jagiellonii, pozostawienie zgodowicza na polu walki, lanie Polonistów na Marszu Niepodległości, Próba zabrania flagi patriotycznej Polonii.
Czemu takich podjazdów nie zrobią Widzewowi, ŁKSowi czy np Arce Gdynia?

strona-praska

Post autor: strona-praska » 16.06.2016, 13:15

Temat "Kibicowska Warszawa", a głos zabierają czternastoletnie leszcze c*** wie skąd, które marszczą żołędzia bo jakiś drugi pajac co awantury widział na youtube napisze, że "Legia to kalkulatory". Wyjdź jeden z drugim na dwór pokopać w piłkę bo chuligankę to wy widzieliście na Play Station 3

Beha

Post autor: Beha » 16.06.2016, 13:46

Byłem na meczu, gdy padła fana Jagi, tam cały mecz się coś kotłowało- a dymy z policja zaczęła Legia, nie Jaga. Z jednej strony pałowały psy, z drugiej sektor na stadionie Jaga sypała ławkami i kamieniami (mecz był na stadionie Hetmana, na którym kilka dni wcześniej był jeszcze bazar i dzień targowy, kamienie, śmieci, pręty- potem poszedł remont i zaczęła tam regularniej grać Jaga)Flaga poszła pod koniec meczu, albo już nawet po końcu-chyba przerwaniu w 80 min, już po awanturach - i to dlatego, że nikt w przeciwieństwie do innych flag nie zdjął jej- na co połasiło się dwóch czy trzech kamikadze)

Dziki mecz, dzikie awantury, mega dużo postrzelonych osób.

Nie wiem, po co dorabiać do tego teorie.
Dziś takie wytrzepanie fany byłoby mega sukcesem.

Sensi_

Post autor: Sensi_ » 16.06.2016, 18:25

Beha pisze:Byłem na meczu, gdy padła fana Jagi, tam cały mecz się coś kotłowało- a dymy z policja zaczęła Legia, nie Jaga. Z jednej strony pałowały psy, z drugiej sektor na stadionie Jaga sypała ławkami i kamieniami (mecz był na stadionie Hetmana, na którym kilka dni wcześniej był jeszcze bazar i dzień targowy, kamienie, śmieci, pręty- potem poszedł remont i zaczęła tam regularniej grać Jaga)Flaga poszła pod koniec meczu, albo już nawet po końcu-chyba przerwaniu w 80 min, już po awanturach - i to dlatego, że nikt w przeciwieństwie do innych flag nie zdjął jej- na co połasiło się dwóch czy trzech kamikadze)

Dziki mecz, dzikie awantury, mega dużo postrzelonych osób.

Nie wiem, po co dorabiać do tego teorie.
Dziś takie wytrzepanie fany byłoby mega sukcesem.
szczególnie, że zdjęta została sprzed sektora gdzie było mnóstwo ludzi.

Leonardo76

Post autor: Leonardo76 » 03.07.2016, 03:17

Frustracja i cele.

I Legia i Polonia to grupy frustratów.
Kamyk sfrustrowany, bo 10:1 lekko liczac na miescie jest za Pepsi, Powisle od 20 lat jest 1wszą siła sportowa kraju walczacą cały czas o mistrza, a kibicowsko to wiadomo.
Żyleta sfrustrowana, że hasło: "1 miasto 1 klub" nie bedzie szansy miało na spełnienie nawet gdyby masowo wycinali sobie żebra i w grupowym rytuale czyścili sobie berła zaklinając rzeczywistość.

Obie strony mają też cele.
Legia chce zakończyć historie Polonii. wiadomo, bez kibiców, to nikt nie schyli sie nad Nowym Miastem, ot zrownac permanentnie poziomem z Hutnikiem czy Ursusem, lub doprowadzić do casusu Gwardii (sportowo-organizacyjnie w perspektywie braku zaplecza fanów). 1m1k.
Polonia chce przetrwać, chce być. Polonia chce istnieć. Nie poddać się monopolowi footballu w stolicy. Wskazywać alternatywę.

Tu w ogóle nie wnikam w kwestie kos wysysanych z mlekiem matek. Albo ojców. Celuję w brutalne fakty i realia.

Biorąc pod uwage to jak jest. Polecam z tej strony spojrzec kto jest w d****, a kto odnosi per saldo sukcesy.
Nie bedę nic sugerował ot do przemyslenia.
Czy to w Wawie czy w mniejszych miasteczkach czy wsiach Mazowsza mysle, że obraz będzie mozliwy do rozkminy.
Pod tym katem jaki rzuciłem wyżej.

Konfidencja (z obu stron, Hanior lubi to), sprzety, gumowe młotki, 10 na jednego. lanie 10 latków za barwy. To są szczegóły.
W Krakowie, to jest walka w miare równa choć bez zasad. W Warszawie?
Każdy Legionista jojczący tu na Polonie imho jest frajerem.
Przy jasno sprecyzowanych celach dot. Kamyka.
Przy przewadze jakiej nie ma szansy znaleźć w PL pod względem kosy totalnej w jednym mieście...
Przy braku zasad i polowaniu nawet na marszach niepodległości, wyjazdach na repre...

... serio?
Chłopce z Powiśla, wy na serio piszecie to co piszecie?

z_lasu

Post autor: z_lasu » 03.07.2016, 17:22

Leonardo76 pisze:Frustracja i cele.

Przy przewadze jakiej nie ma szansy znaleźć w PL pod względem kosy totalnej w jednym mieście...
Radomiak - Broń Radom.

ImPawel

Post autor: ImPawel » 09.07.2016, 13:51

Pytanie na pierwszy rzut oka prowokacyjny ale pytam z czystej ciekawosci.

"Kontynuator tradycji – powołanej w marcu 1916 w Kostiuchnówce pod Maniewiczami na Wołyniu – piłkarskiej drużyny Legjonowej, reaktywowanej 14 marca 1920 w Warszawie."

I teraz pytanie. Jak to jest ze Legia zalozona we wsi "Kostiuchnówce" jest nasza stolica, a przy tym wypomina np Widzewowi wiejskie pochodzenie?

Ktos normalny potrafi to wytlumaczyc?

Kombatant75

Post autor: Kombatant75 » 09.07.2016, 14:33

Witam,ImPaweł..myślę że tłumaczenie tego Tobie nie ma sensu.Jeżeli faktycznie jesteś z Widzewa to trochę walisz sojemu klubowi i kolegom po szalu kaszanę.Już dawno mineły czasy jak nazywaliśmy Was wieśniakami,teraz fancluby często decydują o sile danego klubu.Nam także zależy na fanclubach bo dostrzeglismy w nich siłę i potencjał.Np. Zachodnia Koalicja.Owszem nienawidzimy się i walczymy ze sobą ale proszę o odrobinę szacunku na który na wojennej ścieżce zasłużyliśmy.MY i Wy.
Zbędna napinka i drobna prowokacja z Twojej strony jest naprawdę nie na miejscu.Nie chcemy by nasz wątek był rozwalony tak jak Łódzki.
Bez względu czy jesteś z Widzewa czy ...Łksu są ludzie u nas którzy was szanują za lata walki i bycia w ścisłej czołówce.
Nie prowokuj nas,szacunek bardzo łatwo stracić.
pozdro
Semper Fidelis

Foxx

Post autor: Foxx » 09.07.2016, 14:36

W ogóle nie przypominam sobie, byśmy "wypominali Widzewowi wiejskie pochodzenie". Z zasady nie odnosimy się do pochodzenia innych klubów, bo nas to nie interesuje. Inną sprawą jest, że:

1. Przed falą sukcesów z lat '80, na kibicowskiej scenie obowiązywało powiedzonko "Legia rządzi w Warszawie, ŁKS w Łodzi, a Widzew na trasie". Były czasy, że jedynym miastem - wtedy - wojewódzkim, w którym rządził Widzew były Skierniewice.

2. Jak parokrotnie tu padło, Legia powstała w takich okolicznościach:
Przebieg zebrania założycielskiego klubu opisał dokładnie jego uczestnik, Stanisław Mielech: W kwietniu 1916 roku w budynku „Sztabówki” zebrali się wszyscy piłkarze i ich kibice na „walnym zebraniu”, którego celem było założenie klubu. Przewodniczył chor. Zygmunt Wasserab. Był też obecny zastępca komendanta Kompanii Sztabowej, chor. Władysław Groele. Po oficjalnym zatwierdzeniu barw biało-czarnych długo dyskutowano nad nazwą klubu. Nazwy „Drużyna Komendy Legionów” nie chciano przyjąć, bo liczyliśmy się z tym, że będziemy mieli w naszym składzie piłkarzy również spoza Kompanii Sztabowej. Odrzucono tez nazwę „Styr”, jako że nad Styrem nie mieliśmy przebywać stale. Wreszcie na mój wniosek poparty przez chor. Wasseraba zgodzono się na nazwę „Drużyna Sportowa Legia” (St. Mielech, Sportowe sprawy i sprawki).
Jeżeli ktoś z tego chce wyciągać wnioski o "wiejskim" pochodzeniu klubu - proszę bardzo :)

Kombatant75

Post autor: Kombatant75 » 09.07.2016, 15:04

W latach 1987-1992 na wyjazdach u Was śpiewalismy " Widzew koło Łodzi"
Możecie być spokojni,tak jak napisałem z racji tego że nie gramy w jednej klasie...rychło tego nie usłyszycie.Albo wogóle..
Niewielu tę przyspiewkę pamieta...
Pozdro
Semper Fidelis

ImPawel

Post autor: ImPawel » 09.07.2016, 16:23

Nie chodzilo mi o fc-e tylko o fakt ze Widzew nie byl czescia Lodzi przy powstawaniu klubu. Ale zostawmy to bo to nie temat Lodzki.

Ten wklejony fragment mowi tylko jak to sie odbylo i kto to zrobil. Czyli mydlenie oczow troche. To powstaliscie na wsi daleko od Warszawy czy nie?

co do meczow miedzy nami to wystarczy ze odwiedzicie swoje rezerwy w tym sezonie ;)

Foxx

Post autor: Foxx » 09.07.2016, 19:12

ImPawel pisze: Ten wklejony fragment mowi tylko jak to sie odbylo i kto to zrobil. Czyli mydlenie oczow troche. To powstaliscie na wsi daleko od Warszawy czy nie?
Oczywiście, że powstaliśmy. Nie wiem gdzie tu jakieś "mydlenie oczu". Elita Legionów Polskich utworzyła pierwszy wojskowy klub na froncie, by po wojnie z inicjatywy m.in. przewodniczącego walnego zebrania założycielskiego klubu z 1916, po przeniesieniu sztabu Legionów do stolicy, klub w 1920 został reaktywowany jako WKS Warszawa, by ostatecznie w 1922 stać się WKS Legią Warszawa na statucie wzorowanym na lwowskiej Pogoni (dopuszczającym udział cywilów) ze wspomnianym Wasserabem jako wiceprezesem.

Powtórzę - jeżeli ktoś z tego chce wyciągać wnioski o "wiejskim" pochodzeniu klubu - proszę bardzo :)

Kombatant75

Post autor: Kombatant75 » 09.07.2016, 19:13

Pożyjemy , odwiedzimy,zobaczymy.
Semper Fidelis

ŁysyGrzyb

Post autor: ŁysyGrzyb » 10.07.2016, 13:31

Tak z ciekawości: Był w ogóle kiedyś taki okres, że w Warszawie rządziła Polonia? Pytam serio, bez napinki. I nie chodzi mi o lata, gdy istniała tylko Polonia, a Legia nie była jeszcze w planach, a wtedy gdy już oba kluby istniały.

whiskey

Post autor: whiskey » 10.07.2016, 16:15

Nie bylo

Foxx

Post autor: Foxx » 10.07.2016, 16:16

Pierwsze dokończone ogólnopolskie rozgrywki zostały rozegrane w 1921, gdy Polonia powstała 08.10.1915, a Legia jako klub frontowy wiosną 1916, grała w Warszawie w 1917, formalnie reaktywowana w 1920. Patrząc na źródła, co już wrzucałem w tym temacie, pierwsi kibice Legii, a nie "warszawskiej piłki nożnej" pojawili się w 1927:
Podczas meczów Legii publiczność głośno manifestowała swoje uwielbienie dla piłkarzy Legii, którzy mogli liczyć na ciepłe przyjęcie i wsparcie z jej strony: „Bezpośrednio po pierwszym meczu wbiega na boisko T K. S., a za nim głośno oklaskiwana Legja.” – „Stadjon” mecz z TKS Toruń z 1927 roku, „Meczem z Pogonią zyskała sobie zawodników [Legia oczywiście - przyp. Snopek], a publiczność nie szczędzi jej faworów, co dawniej było monopolem jedynej Polonji.” – mecz z Pogonią Lwów z 1927 r. „Stadjon”. Podobnie jak teraz, wtedy zdarzały się sytuacje, że publiczność po zakończeniu meczu dziękowała piłkarzom za odniesione zwycięstwo w sposób bezpośredni: „Licznie zebrana publiczność zadowolona z pięknej gry i pięknej pogody oraz tanich wstępów opuściła boisko syta wrażeń. Zwycięscy zaś wśród oklasków i okrzyków uznania za obronę barw stolicy.” (mecz z 1FC Katowice z 1927 roku), „Publiczności do 4000. Po zawodach urządzono Legji owację. Ciszewskiego i Śliwę noszono na rękach” – po meczu z Pogonią Lwów z 1927 roku. Poza pochwałami otrzymywali również reprymendy. Na przegranym meczu z „Polonią” publiczność pod adresem Nawrota i Martyny wołała „przekupieni?” – wspomina Stanisław Mielech.

Obrazek
W tle pełne trybuny.

http://zyleta.info/?p=1746
Po 1933 w związku ze słabymi wynikami nastąpił kryzys.

Gdy przedwojenni działacze reaktywowali Legię w 1946, przyciągała na trybuny tłumy, mimo sukcesów Polonii w czasach stalinowskich, które ubierano w hasła w rodzaju "pierwszy powojenny mistrz Polski na gruzach Warszawy".

Legia- IFK Norrkoping 1946 r.
Obrazek
Na koszulkach jeszcze przedwojenny herb.

Legia-Warta Poznań 1948.
Obrazek
Obrazek
(zwraca uwagę jedyna flaga nad późniejszą Żyletą - bialo-czerwona)

Przejęcie klubu przez czerwonych i utworzenie CWKS Warszawa oraz restrykcje dla dawnych sanacyjnych działaczy spowodowały odwrócenie się warszawskiego środowiska sportowego od klubu. Ludzi na trybunach było dużo, ale raczej na zasadach czerwonego festynu.

W 1957 wszystko wróciło do normy - o ile za komuny coś takiego było możliwe

Obrazek

Po 13.12.1981, gdzieś do 1984, czyli po wprowadzeniu stanu wojennego popularność wojska "nieco" się nadwyrężyła. Nie było mowy o "rządzeniu", myślę jednak, że wtedy w sferze popularności w mieście - więcej osób sympatyzowało z KSP. Od momentu powstania zorganizowanego ruchu kibicowskiego nie było chwili, by Polonia choćby zbliżyła się do Legii. Było kilka momentów bardzo dobrej/dobrej jakości KSP, jednak relacje liczbowe były nie do przeskoczenia.

ŁysyGrzyb

Post autor: ŁysyGrzyb » 10.07.2016, 16:24

Dzieki wielkie za szczegolowe info!
Czyli jednak bylo - w zamierzchlych czasach, ale bylo, choc nie na kanwie typowo kibicowsko-fanatycznej.

ODPOWIEDZ