Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

Doktor

Re: Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat

Post autor: Doktor »

Czego tego ryja cieszysz
iparts.pl
KONRAD NH.

Post autor: KONRAD NH. »

Ryj to ma świnia,podszedłem do tego artykułu humorystycznie że niby sprzętu nie używaja a tu taka akcja.
Hutnicze

Post autor: Hutnicze »

Konrad, Ty tak na serio?
Quorth

Post autor: Quorth »

Napisalibyście lepiej co tam na Hucie ostatnio słychać
KONRAD NH.

Post autor: KONRAD NH. »

Dalej nie rozumiecie o co mi chodziło i nie mam beki z tego że chłopa zawineli nie chce mi się wam tłumzczyć bo widzę że będzie ciężko.Koniec tematu
ŻMUDZIN

Post autor: ŻMUDZIN »

Uzupełnienie do posta Psiaka.
Złapany pasiak po bitwie pod kasami na GKS-sie 91'- miał ksywę O. i nie był puszczony w samych majkach tylko bez spodni w samym swetrze. Pięknie śpiewał na X-tce wiślackie piosenki dopingowany kilkoma plaszczakami- a znał je lepiej niż niejeden piknik :) - generalnie poza plaskaczami i kilkoma kopami w dupe nic mu się nie stało - mógł trochę zmarznąć podczas powrotu ale to i tak najmniejszy wymiar kary- nie do pomyślenia w późniejszych czasach.

Co do 96' - to na ile pamiętam WIślak który pomylił sektor i którego rozebrali nie był żadnym ultrasem- dużo osób z kilku osiedli analizowało kto to był i nikt go nie poznał
myjster

Post autor: myjster »

Czy analiza miała charakter jakościowy ,przy niekompletności danych wyjściowych lub ich ograniczonej wiarygodności ?
ts06

Post autor: ts06 »

Jak na tamte czasy to miała;). W moich rejonach była wersja że chłop poszedł na mecz z kolegą(kibicem sąsiadki), na sektor gospodarzy i po golu dla nas, się zdradził.Co było całkiem prawdopodobne bo sąsiadka obeszła się z nim bardzo humanitarnie,jak już na tamte czasy
ts06

Post autor: ts06 »

W tamtych czasach 'z ryja' znało się praktycznie każdego a że jak widać każdy chciał rozkminić któż to był, to nie była próba zamiecenia tego pod dywan a zwykłej ciekawości.Bez powodzenia.
qbasek

Post autor: qbasek »

Sprzedam vouchery które należy wymienić w strefie kibica na karnety, na Wisłe sektor A 22 CENA 150 zl za sztuke .
[email protected]
Bażant

Post autor: Bażant »

A jednak tym razem zatrzymali właściwego http://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-za ... Id,2022761
kary07

Post autor: kary07 »

ts06 pisze:Jak na tamte czasy to miała;). W moich rejonach była wersja że chłop poszedł na mecz z kolegą(kibicem sąsiadki), na sektor gospodarzy i po golu dla nas, się zdradził.Co było całkiem prawdopodobne bo sąsiadka obeszła się z nim bardzo
humanitarnie,jak już na tamte czasy
Wersji było kilka.M.in,że wszedł na partyzanta i chciał przejść na nasz sektor,że był z Ruczaju itd..Fakt,że było to długo wałkowane i nikt go nie znał.A może nie chciał znać.Zachowali się humanitarnie,ale chyba z rozmysłem.Taka akcja była bardziej medialna propagandowo niż zwykły w*******.Nie kojarzę również żeby przed meczem nam coś zerwali,jak napisałem wcześniej były próby,ale bez efektu.
Co do słynnej awantury pod naszym stadionem to było 11.11.92, a nie 91.Pamiętam dobrze bo tego samego dnia o 11 Cracovia grała z Garbarnią,a mi wpadł pierwszy szalik w ręce.
Jeśli chodzi o derby z 90 to podałem liczbę Cracovii 400 bo sami się tak określali w zinach w pierwszej połowie lat 90-tych.
Davey777

Post autor: Davey777 »

Ale to część flagi została urwana a nie cała, z tego co mi się przypomina
rympałek

Post autor: rympałek »

Psiak pisze: Z drugiej strony miałeś ekipe hołdującą starym kibicowskim zasadom opartym na honorze.
Styczeń 1979 (wiem,wiem nie mieści się w ramach czasowych tego tematu,więc się nie liczy) za dwa miesiące okaże się,że tylko i wyłącznie przez bramkarza nieudacznika Wisła nie zagra w półfinale Pucharu Europy(dzisiejszej Ligi Mistrzów).Nim to nastąpi w meczu o herbową tarcze pokonuje drugoligową Cracovie 5-0.Ciąg dalszy spotkania ma miejsce na błoniach.Przewaga Wisły wiekowo i ilościowo miażdżąca.Padają ustalenia,że kto wygrywa solówkę ten rządzi.Cracovia wystawia Arka,a Wisła Bandytę z Azorów.Arek niszczy Bandytę,a na końcu wgryza się w jego sweter w barwach Wisły i wyrywa kawałek.Bandyta leży,zakrwawiony Arek z kawałkiem swetra w zębach triumfuje ,a wśród dotychczas przestraszonych małolatów z Cracovii euforia niczym po strzeleniu zwycięskiej bramki w ostatniej minucie.Radość trwa krótko honorowa Wisła hołdująca starym kibicowskim zasadom wjeżdza w Pasy jak w masło.
Tak właśnie hartowała się Cracovia.
Psiak pisze:Znajac ich poglądy, można spokojnie stwierdzić, ze gdyby wówczas historia krakowskich klubów była wszystkim tak znana jak jest teraz wybraliby Wisłe ze względu na przedwojenny mocno narodowy charakter klubu.
Na bank.
Psiak pisze:nisc- jak pewnie zauważyłeś w tym temacie to nie my atakujemy, ale oni.
;)
kary07

Trochę Cię poniosło z tym hartowaniem bo sytuacja zmieniała się za 10-12 lat i inne pokolenia chyba w tym brały udział ;-)
partenogeneza

Post autor: partenogeneza »

Witam

Czy w akcji przed meczem z GKS Katowice w 1992 roku braly juz udzial jakies przerzuty po stronie Cracovii czy temat przerzucania rozpoczal sie po tym meczu lub pozniej ?
partenogeneza

kary07 pisze:Brały udział,nawet jeden z huty pozbawił nerki B. z Wrocławskiej
Dziekuje pieknie za odpowiedz.

Pamietny mecz z Legia w 1993 ..... Wiele osob odpuscilo wtedy kibicowanie. Mozna powiedziec ze to taka graniczna data jezeli chodzi o stopniowy wzrost sily parchow w Krakowie ? Czy rzeczywiscie duzo osob z glownej grupy uderzeniowej Wisly dalo sobie spokoj z kibicowaniem ?
partenogeneza

Mam rowniez pytanie , a w zasadzie dwa pytania : ) Jak w latach 80-tych wygladala sytuacja w okolicach Starego Kleparza ,Szlaku i okolic Batorego ? Jako mlody chlopak czesto uderzalem z rodzina w te rejony i wydawalo mi sie , co dla mnie bylo wtedy totalna egzotyka , ze Cracovia miala tam swoje rejony. Wtedy rzeczywiscie zobaczyc kogos w szaliku parchow to bylo wielkie zdziwienie :)

Drugie pytanie to Pradnik Czerwony w latach 80-tych. Czy rzeczywiscie byly tam jakies 2-3 bloki gdzie mieszkaly pejsy ?

Jest to szczegolnie ciekawe porownujac te czasy do dzisiejszych.
Psiak

Post autor: Psiak »

Żmudzin - użyłem słowa ultras by pokazać, ze nie był huliganem. Oczywiście nie był ultrasem w dzisiejszym tego słowa znaczeniu.

kary07 - na Debach roku 1990 było nas min. 3 klocki i to przy ostrożnym szacowaniu. Jeśli Cracovii miało być 400 to musieli by mieć młyn tak z 8 razy mniejszy od nas. Wizualnie mogło być ich mniej z 4 moze 5 razy, biorac przy tym nabicie w sektorach, bo objętościowo max 3 razy mniej i to max taki mocno naciagany.
A skąd sa te dane o 4 paczkach?

grabarz06 - jeśli to co napisałeś jest prawdą (nie mam powodu niewierzyć) to w takim razie ten osobnik miał sobowtóra w jednej z podkrakowskich miejscowości... przy tym twoja relacja kłóci się z relacją nisc-a

nisc - ta :) w moim pytaniu nie sugerowała, ze znałem relacje o starciu w pociągu, tylko podkreślała dociekliwość.

rympałek- co do 79r. może to tylko wyjatek potwierdzajacy regułę... moze pojawi sie ktoś ze starych, kto przedstawi sytuacje ze strony Wisły. Ty to pamiętasz, czy ktoś ci opowiadał. Bo jeśli pamiętasz, i jest to fakt, to nalezy stwierdzić, ze "kilkuletnia" zgoda musiała powstać zaraz po tym wydarzeniu.
Ubecki klub i ubeccy kibice, Stan Wojenny, Wujek itd. no i ten kulawy numer a wy robicie zgode z nami? Coś tu jest nie teges.
Skini, możesz wątpić w to co napisałem, ale z racji przynależności do tego ruchu mogę coś o tym powiedzieć. Wiesz dlaczego wybrali Cracovie? Ja wiem.
Podaj przykład, na to, ze to my pierwsi atakujemy was "politycznie".
bnm

Post autor: bnm »

Coraz rzadziej tu zaglądam, ale doceniam i pochwalam że temat stał się w miare merytoryczny, a nie napinkowy jak to miało miejsce wcześniej... Trzymajcie tak dalej panowie. :)
Obiektywny1906

Post autor: Obiektywny1906 »

z którego roku jest to graffiti? Obrazek
independentfanatic

Post autor: independentfanatic »

Ten graff wyzej to juz taki pozostal czy pozniej nie mial dodatkowo herb Wisły ? Bo cos mi sie ten oldschool graff kojarzy ale z herbem klubowym, chyba ze to w innym miesciu taki podobny(ten sam tylko ze z herbem) byl ?
kary07

partenogeneza pisze:

Pamietny mecz z Legia w 1993 ..... Wiele osob odpuscilo wtedy kibicowanie. Mozna powiedziec ze to taka graniczna data jezeli chodzi o stopniowy wzrost sily parchow w Krakowie ? Czy rzeczywiscie duzo osob z glownej grupy uderzeniowej Wisly dalo sobie spokoj z kibicowaniem ?
Po Legii 93 była chyba największa fala przerzutów,sporo osób też w ogóle dało sobie spokój.Gadałem kiedyż ze znajomym innowiercą i opowiadał mi jak następowało "przyjmowanie" chętnych.Nie wchodząc w szczegóły było bardzo krótkie i pobieżne.Bardzo dobrze ten progres widać na derbach po kilkuletniej przerwie : 93 ok 800 osób i 95 ok 3000.Psiak-tak jak wspomniałem wcześniej liczbę 400 z derbów 90 wziąłem z zinów-niejaki Bieżan sporo się w tamtych czasach produkował (w większości pisał głupoty i baaardzo koloryzował).
nisc

Post autor: nisc »

kary07 pisze:
partenogeneza pisze:

Po Legii 93 była chyba największa fala przerzutów,sporo osób też w ogóle dało sobie spokój.Gadałem kiedyż ze znajomym innowiercą i opowiadał mi jak następowało "przyjmowanie" chętnych.Nie wchodząc w szczegóły było bardzo krótkie i pobieżne.Bardzo dobrze ten progres widać na derbach po kilkuletniej przerwie : 93 ok 800 osób i 95 ok 3000.Psiak-tak jak wspomniałem wcześniej liczbę 400 z derbów 90 wziąłem z zinów-niejaki Bieżan sporo się w tamtych czasach produkował (w większości pisał głupoty i baaardzo koloryzował).
ŚP Bieżan, zginął w wypadku samochodowym w maju 2013 roku, zostawiając żonę i dwójkę małych dzieci...co do jego pisania do zinów, to w tamtych czasach (połowa lat 90-tych) nie istniało coś takiego jak obiektywne relacje..
krzycho_ASR

Post autor: krzycho_ASR »

"Walczyliśmy o Orła - teraz o koronę dla Niego" - patriotyczna oprawa Cracovii:
Obrazek
star123

Post autor: star123 »

Witam jak wyglada aktualma sutuacja na dz.wesolej?
jemkotlety

Post autor: jemkotlety »

star123 pisze:Witam jak wyglada aktualma sutuacja na dz.wesolej?
Bardzo wesoło...

A tak na poważnie to Cracovia.
tygrys

Post autor: tygrys »

Byłem w piątek w Krakowie u rodziny mojej żonki i po południu w okolicach rynku widzieliśmy kilkunastu śniadych,czarnowłosych gości śpiewających piosenki typowo kibicowskie (kilku miało czapki żółto-czerwone z jakimś emblematem) po czym weszli do jednej z knajp koło kościoła.
Wie ktoś co to za ekipa?
star123

Pewnie jacys turysci
star123

A jak teraz na azorach I biezanowie?
arek151514

Post autor: arek151514 »

Azory i Bieżanów sama Cracovia
JanuszKRK

Post autor: JanuszKRK »

arek151514 pisze:Azory i Bieżanów sama Cracovia
oczywiscie to ironia?
misPUSHUPEK

Post autor: misPUSHUPEK »

arek151514 pisze:Azory i Bieżanów sama Cracovia

Takiego suchara to Strasburger pozazdrości :D
arek151514

Post autor: arek151514 »

No fakt na Bieżanowie jakieś nie dobitki jeszcze są
TomaszHwdp

Post autor: TomaszHwdp »

Witam to moja Opinia !!
Oprawa Cracovia Bardzo estetyczna + za nią
Co do Dzielnicy Wesoła Napewno Strefa Pasow Między ciasnym Uliczkami można zobaczyć ich dzialalnosc. Np. Większy napis na kamienicy ktoś musiał się wspinać na dach.
Jeżeli chodzi o Rynek to ciężko powiedzieć masa ludzi się przewija może jakaś ekipa odwiedziła Kraków z polski lub po za.
Azory, Bieżanow To co do pierwszego osiedla Napewno przewaga Cracovii , Biezanow to osiedle Wislackie na który Pasy próbują zrobić to co z Azorami.

Co do Skrojonych Flag Ajaxu i Spalenia nic nie słyszałem proszę o jakieś foto video Może jak ktoś coś wie Opis okolicznosci zmiany właściciela Flag ???
Quorth

Post autor: Quorth »

Wydaje mi się, że na temat Azorów i Bieżanowa uprawia się ostrą propagandę. Po próbach wbicia na Azory sponsorowanej przez M tamtejsza banda nastolatków pod wodzą K. D. została spacyfikowana. Bieżanów to tradycyjnie Wiślackie Osiedle nie tak silne jak kiedyś ale tu nic się nie zmieni
zylak

Post autor: zylak »

Wydaje Ci się, czy jesteś pewny ? Temat Azorów to już historia nie z tej ziemi :) Czytam to forum od jego początków ale takiej historii jak z Azorami jeszcze tu nie było. Ile razy się pojawia temat tego osiedla tyle razy Cracovia twardo przystaje przy swoim a Wisła przy swoim. Ciekawe jak długo i kto tu wyjdzie na ekipe propaganda :)
TSW19061906

Post autor: TSW19061906 »

TomaszHwdp pisze:Witam to moja Opinia !!
Oprawa Cracovia Bardzo estetyczna + za nią
Co do Dzielnicy Wesoła Napewno Strefa Pasow Między ciasnym Uliczkami można zobaczyć ich dzialalnosc. Np. Większy napis na kamienicy ktoś musiał się wspinać na dach.
Jeżeli chodzi o Rynek to ciężko powiedzieć masa ludzi się przewija może jakaś ekipa odwiedziła Kraków z polski lub po za.
Azory, Bieżanow To co do pierwszego osiedla Napewno przewaga Cracovii , Biezanow to osiedle Wislackie na który Pasy próbują zrobić to co z Azorami.
Po kolei. Wesoła - odwiedzamy ja bardzo często, tam nikogo nie ma, nikt nie przyznaje sie do kibicowania Cracovii.Kiedyś tam byli, namalowali napis na dachu i na tym sie ich działalność skonczyła + filmik na którym chłopaki z Grzegorzek Starych udają Wesołą. Kabaret.

Azory- pisane tysiąc razy, przy samym parku kilku za Cracovią zostało,całe życie spędzają na XXX-lecia, kitrający sie na prawo i lewo. Reszta to Wisła, dużo młodych za końcówką autobusową, coraz bardziej działających na R22 i na mieście.
Bieżanów - cała ekipa Cracovii biegała żeby tylko zrobić propagande co to oni nie działają na Bieżanowie, haha no i to bieganie się skończyło po kilku wizytach Wisły na osiedlach pasiastych. Osiedle poniosło gigantyczne straty ludzkie (PDW), wiadome bylo że obniży swój wysoki poziom.Po słabszych 3 latach, lada moment to osiedle będzie najsilniejszym osiedlem na Południu :) . Potencjał jest gigantyczny.

Swoją drogą Cracovia się nie chwali ....ale straciła "pewne ważne osiedle" :) .... a Kliny lada moment sie wyludnią w całości.Jak tam Stara Huta :)
mds

Post autor: mds »

Osiedle maluja goscie z XXX-lecia.Przy parku o 2 mniej.

Post autor: *** »

No sorry panie kolonko najpierw piszesz że na pewno przewaga Cracovii, teraz że jednak wiedzą ci którzy tam mieszkają.nie wiem czym ty się poruszasz ale stawiam na radiowóz.
ODPOWIEDZ