Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat
Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM
-
Re: Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat
Trochę Cię poniosło z tym hartowaniem bo sytuacja zmieniała się za 10-12 lat i inne pokolenia chyba w tym brały udział ;-)
-
napisalem porwanym w cudzysłowie gdyż kiedy zorientował się że pomylił sektory (co za łeb swoją drogą) spanikował i tak go wyłuskano, wynik pociągowej konfrontacji w wagonie w którym byłem na plus, Wisła wycofała się po uzyciu gaśnic przez Tychy. co działo się w innych wagonach nie wiem, nasza kilkunastoosobowa grupa nie ucierpiałaPsiak pisze:Walki pod konsulatem i Derby 1990 to jedno i to samo wydarzenie. I tam byli wszyscy z Cracovii, starzy i młodzi.nisc pisze:dla mnie wszelkie wrzucanie osobistosci zycia publicznego II Rzeczpospolitej do wirów klubowej kibicowskiej rywalizacji 80 lat potem jest bez sensu, tym bardziej ze pilka nozna jakims przesadnym zainteresowaniem wladz przed 1939 rokiem nie cieszyla sie, w porownaniu do dajmy na to sportow hippicznych. Ja z checia dowidzialbym sie natomiast (o ile nie bylo to na poprzednich stronach opisane) o slynnych walkach pod konsulatem zsrr gdzie podobno mlode wtedy poczatkujace pokolenie pozniejszej Cracovii polowy lat 90-tych walczylo ramie w ramie z Wisla przeciwko milicji. Tak samo o Swietej Wojnie 1990, moze ktos ma fotki z tego meczu?
pozdrawiamCracovia na trybunach:Po wczorajszym meczu między drużynami „Wisły” i „Cracovii” kibice obydwu klubów ruszają wspólnie w kierunku Rynku Gł. W rękach kamienie i drewniane pałki. Krzyczą: „MO – gestapo” i „i pałą w łeb, i pałą w łeb, tak polska milicja zarabia na chleb”. Na ulicy Manifestu Lipcowego rozbijają szyby kiosku „Totolotka” i „Polmozbytu”. Ze sklepu zabierają gaśnicę i uruchamiają ją. Lecą strugi piany. Na Plantach rozdzielają się na dwie grupy: jedna idzie ulicą Jagiellońską i św. Anny, wybijając szyby w okolicznych budynkach, a druga ulicą Wiślną, rozbijając szyby „Pewexu”. W Domu Towarowym tłuką wystawy, zabierając z nich towar, głównie kasety z muzyką młodzieżową. Przed „Pałacem Pod Baranami” leży sterta gruzu. Kawałki cegieł błyskawicznie znikają w kieszeniach „kibiców”. Milicji nigdzie nie widać. Padają kwietniki, otaczając płytę, gdzie Kościuszko składał przysięgę, jakiś młodzieniec w „zdobycznej” czapce milicyjnej usiłuje rozbić skarbonkę ale koledzy zniechęcają go. I dalej w kierunku ulicy Mikołajskiej. Tu ofiarami chuligańskich wybryków są: płot otaczający remontowaną kamienicę i sklep firmowy „Wisły”! Potem pod konsulat ZSRR. Lecą kamienie, drewniane belki. Budka milicyjna w ciągu kilku chwil zostaje zdemolowana. W pobliżu przejścia podziemnego tłum rozprasza się. Pojawiają się milicjanci lecz nie interweniują. Młody mężczyzna z tatuażem obok lewego oka nawołuje do walki z milicją. Rzucony przez niego kawał drewna ląduje na głowach ludzi, stojących na przystanku tramwajowym... „Czyje wy dzieci jesteście, kto was urodził!” - krzyczy jedna z kobiet... Ok. godz. 15 małe grupki krążą jeszcze po Krakowie, lecz powoli wraca spokój. Milicja zatrzymała jednego (!) uczestnika zajść którego przyłapano na rozbijaniu kamieniem samochodu, a kilkudziesięciu młodych ludzi wylegitymowano i spisano.
Echo Krakowa nr 20 z 29 stycznia 1990
Relacja w prasie węgierskiej:
Przyjechałem sam bezpośrednio pod stadion tak z 1,5 godz przed meczem. W drodze spod hotelu pod stadion natknąłem się na kilku Pasiaków i O.. (Skinheads z Proszowic, którego jeszcze z ksywy nie znałem, ale z widzenia, jeden z pierwszych przerzutów) chowającego szalik Cracovii pod kurtką i idacego w strone Piłsudskiego. Zbiegło sie to z jednoczesnym nadejściem Wisły mniej więcej z tej samej strony. Odpuściłem temat i zabrałem sie z ekipą, która najpierw spenetrowała okolice hotelu. W drodze pod kasy ktoś krzyknął, ze Cracovia nadchodzi od str. Salwatora więc od razu ruszyliśmy biegiem w ich stronę. Pobiegliśmy (ok. 3, 4 dychy) i faktycznie, chyba na ul. Włóczków zobaczyliśmy tak ok 5 dych Cracovii. Atak nastąpił z biegu a wygrana bez walki. Dwie osoby nie zdążyły uciec i poległy na miejscu, starzy jednak nie pozwolili ich skopać i puścili. Miałem później przyjemność skonfrontować tą akcje z jednym z Pasiaków. Prawdopodobnie była to zbieranina z południowych dzielnic + Skawiny.
Po całej akcji udaliśmy sie w stronę kas, pod którymi stała sama Wisła.
Po wejsciu na stadion stwierdziłem, ze zajęliśmy sektory Cracovii (od strony zegara), ale jak to się stało, czy kogoś wygoniliśmy, tego nie wiem.
Główna grupa Cracovii przyszła po nas i musiała zajać sektory gości tzn. te które zajmowaliśmy podczas Derbów styczniowych w latach poprzednich.
Relacje pomeczową i meczową znasz. Kary napisał, ze Cracovii było 400 (wg nich) ja twierdze, że min 800-900 + reszta "nieszalikowych". Ogólnie rzecz biorąc, wg. mnie, mieli najmniejszy młyn derbów styczniowych, chyba ze młyn gości prezentuje sie inaczej z sektora gospodarzy, bo do tamtej pory, na swoich sektorach wyglądali lepiej pod względem ilościowym.
Co do pociągu relacji Tarnów -Kraków to wydaje mi się, że Tarnowia musiała ciągnać hampel przed wjazdem na Gówny, bo tam już Wisła czekała, ale tu mogę się mylić.
Ogólnie super Derby, bez katowania, kos, siekier i najważniesze, że wszyscy cali.
Nikt go nie "porwał", pomylił sektory.odnosnie wspomnianych tu derbow z "porwanym" Wislakiem na sektory Cracovii (1996), to wracalismy w pare osob pociagiem z GKS Tychy przez Katowice, w tym samym pociagu Wisla z jakiegos FC, chyba Trzebinia, w wagonie walka z uzyciem gasnic, ogolnie wesolo.. Z Tysovii byl tam taki koles z tatuazem GKS Tychy na dloni, niezly wrariat, nie pamietam ksywy...
Ja sie mogę zgodzić z tym, ze to Cracovia pierwsza zaczęła wjeżdżać na chaty, zastaraszać rodziny, rozwalać samochody..., mogę sie zgodzić z tym, ze pierwsi też wkładali kamienie do śnieżnych kulek podczas zimowych derbów, ale roszcze sobie pretensje do "porywania". To patent Wisły.
W 1991 roku po wjeździe Cracovii pod kasy Wisły przy okazji PP Wisła-GKS K. Wisła "porwała" sprzed kas na Dziesiątkę kibica Cracovii i stamtąd puściła go w samych majtach. Natomiast jeszcze przed derbami 1996 jeden z "porwanych" musiał zażywać przymusowej kąpieli w Rudawie w sąsiedztwie stadionu Cracovii.
Różnica taka, że "bohater" ze zdjęć to ultras, a "uprowadzeni" z Cracovii to hools.
1996 - przed meczem, jeszce przed przybyciem głównych grup, doszło do konfrontacji przez kraty i gdyby nasze większe zdecydowanie to mógł z tego wyniknąć niezły dym.
Trzeba przyznać, że w tej sytuacji b. aktywna była Cracovia, która przeskoczyła przez ogrodzenie, choć z drugiej strony my siedzieliśmy jednak na tym stromy sektorze, jak w 1990.
Pamiętam, ze Wiadomosciach wieczornych relacjonowali coś w stylu:
"Przed meczem grupa kibiców Cracovii przeskoczyła płot, na nią posypały się kawałki desek z sektora Wisły"
Co do falg to nawet nie wiedziałem do tej pory, ze coś straciliśmy.
nisc- jaki był wynik pociągowej konfrontacji Arka/Tychy - Wisła? :)
TYBET JEST SERBSKI
-
Witam
Czy w akcji przed meczem z GKS Katowice w 1992 roku braly juz udzial jakies przerzuty po stronie Cracovii czy temat przerzucania rozpoczal sie po tym meczu lub pozniej ?
Czy w akcji przed meczem z GKS Katowice w 1992 roku braly juz udzial jakies przerzuty po stronie Cracovii czy temat przerzucania rozpoczal sie po tym meczu lub pozniej ?
" Demokracja to przede wszystkim prawo do sprawiedliwej nierownosci "
-
Brały udział,nawet jeden z huty pozbawił nerki B. z Wrocławskiej
-
Dziekuje pieknie za odpowiedz.kary07 pisze:Brały udział,nawet jeden z huty pozbawił nerki B. z Wrocławskiej
Pamietny mecz z Legia w 1993 ..... Wiele osob odpuscilo wtedy kibicowanie. Mozna powiedziec ze to taka graniczna data jezeli chodzi o stopniowy wzrost sily parchow w Krakowie ? Czy rzeczywiscie duzo osob z glownej grupy uderzeniowej Wisly dalo sobie spokoj z kibicowaniem ?
-
Mam rowniez pytanie , a w zasadzie dwa pytania : ) Jak w latach 80-tych wygladala sytuacja w okolicach Starego Kleparza ,Szlaku i okolic Batorego ? Jako mlody chlopak czesto uderzalem z rodzina w te rejony i wydawalo mi sie , co dla mnie bylo wtedy totalna egzotyka , ze Cracovia miala tam swoje rejony. Wtedy rzeczywiscie zobaczyc kogos w szaliku parchow to bylo wielkie zdziwienie :)
Drugie pytanie to Pradnik Czerwony w latach 80-tych. Czy rzeczywiscie byly tam jakies 2-3 bloki gdzie mieszkaly pejsy ?
Jest to szczegolnie ciekawe porownujac te czasy do dzisiejszych.
Drugie pytanie to Pradnik Czerwony w latach 80-tych. Czy rzeczywiscie byly tam jakies 2-3 bloki gdzie mieszkaly pejsy ?
-
Żmudzin - użyłem słowa ultras by pokazać, ze nie był huliganem. Oczywiście nie był ultrasem w dzisiejszym tego słowa znaczeniu.
kary07 - na Debach roku 1990 było nas min. 3 klocki i to przy ostrożnym szacowaniu. Jeśli Cracovii miało być 400 to musieli by mieć młyn tak z 8 razy mniejszy od nas. Wizualnie mogło być ich mniej z 4 moze 5 razy, biorac przy tym nabicie w sektorach, bo objętościowo max 3 razy mniej i to max taki mocno naciagany.
A skąd sa te dane o 4 paczkach?
grabarz06 - jeśli to co napisałeś jest prawdą (nie mam powodu niewierzyć) to w takim razie ten osobnik miał sobowtóra w jednej z podkrakowskich miejscowości... przy tym twoja relacja kłóci się z relacją nisc-a
nisc - ta :) w moim pytaniu nie sugerowała, ze znałem relacje o starciu w pociągu, tylko podkreślała dociekliwość.
rympałek- co do 79r. może to tylko wyjatek potwierdzajacy regułę... moze pojawi sie ktoś ze starych, kto przedstawi sytuacje ze strony Wisły. Ty to pamiętasz, czy ktoś ci opowiadał. Bo jeśli pamiętasz, i jest to fakt, to nalezy stwierdzić, ze "kilkuletnia" zgoda musiała powstać zaraz po tym wydarzeniu.
Ubecki klub i ubeccy kibice, Stan Wojenny, Wujek itd. no i ten kulawy numer a wy robicie zgode z nami? Coś tu jest nie teges.
Skini, możesz wątpić w to co napisałem, ale z racji przynależności do tego ruchu mogę coś o tym powiedzieć. Wiesz dlaczego wybrali Cracovie? Ja wiem.
Podaj przykład, na to, ze to my pierwsi atakujemy was "politycznie".
kary07 - na Debach roku 1990 było nas min. 3 klocki i to przy ostrożnym szacowaniu. Jeśli Cracovii miało być 400 to musieli by mieć młyn tak z 8 razy mniejszy od nas. Wizualnie mogło być ich mniej z 4 moze 5 razy, biorac przy tym nabicie w sektorach, bo objętościowo max 3 razy mniej i to max taki mocno naciagany.
A skąd sa te dane o 4 paczkach?
grabarz06 - jeśli to co napisałeś jest prawdą (nie mam powodu niewierzyć) to w takim razie ten osobnik miał sobowtóra w jednej z podkrakowskich miejscowości... przy tym twoja relacja kłóci się z relacją nisc-a
nisc - ta :) w moim pytaniu nie sugerowała, ze znałem relacje o starciu w pociągu, tylko podkreślała dociekliwość.
rympałek- co do 79r. może to tylko wyjatek potwierdzajacy regułę... moze pojawi sie ktoś ze starych, kto przedstawi sytuacje ze strony Wisły. Ty to pamiętasz, czy ktoś ci opowiadał. Bo jeśli pamiętasz, i jest to fakt, to nalezy stwierdzić, ze "kilkuletnia" zgoda musiała powstać zaraz po tym wydarzeniu.
Ubecki klub i ubeccy kibice, Stan Wojenny, Wujek itd. no i ten kulawy numer a wy robicie zgode z nami? Coś tu jest nie teges.
Skini, możesz wątpić w to co napisałem, ale z racji przynależności do tego ruchu mogę coś o tym powiedzieć. Wiesz dlaczego wybrali Cracovie? Ja wiem.
Podaj przykład, na to, ze to my pierwsi atakujemy was "politycznie".
"Jak mnie słyszysz?
Ja Wisła, Ja Wisła!"
Ja Wisła, Ja Wisła!"
-
Coraz rzadziej tu zaglądam, ale doceniam i pochwalam że temat stał się w miare merytoryczny, a nie napinkowy jak to miało miejsce wcześniej... Trzymajcie tak dalej panowie. :)
-
z którego roku jest to graffiti? 

-
Ten graff wyzej to juz taki pozostal czy pozniej nie mial dodatkowo herb Wisły ? Bo cos mi sie ten oldschool graff kojarzy ale z herbem klubowym, chyba ze to w innym miesciu taki podobny(ten sam tylko ze z herbem) byl ?
-
Po Legii 93 była chyba największa fala przerzutów,sporo osób też w ogóle dało sobie spokój.Gadałem kiedyż ze znajomym innowiercą i opowiadał mi jak następowało "przyjmowanie" chętnych.Nie wchodząc w szczegóły było bardzo krótkie i pobieżne.Bardzo dobrze ten progres widać na derbach po kilkuletniej przerwie : 93 ok 800 osób i 95 ok 3000.Psiak-tak jak wspomniałem wcześniej liczbę 400 z derbów 90 wziąłem z zinów-niejaki Bieżan sporo się w tamtych czasach produkował (w większości pisał głupoty i baaardzo koloryzował).partenogeneza pisze:Dziekuje pieknie za odpowiedz.kary07 pisze:Brały udział,nawet jeden z huty pozbawił nerki B. z Wrocławskiej
Pamietny mecz z Legia w 1993 ..... Wiele osob odpuscilo wtedy kibicowanie. Mozna powiedziec ze to taka graniczna data jezeli chodzi o stopniowy wzrost sily parchow w Krakowie ? Czy rzeczywiscie duzo osob z glownej grupy uderzeniowej Wisly dalo sobie spokoj z kibicowaniem ?
-
ŚP Bieżan, zginął w wypadku samochodowym w maju 2013 roku, zostawiając żonę i dwójkę małych dzieci...co do jego pisania do zinów, to w tamtych czasach (połowa lat 90-tych) nie istniało coś takiego jak obiektywne relacje..kary07 pisze:Po Legii 93 była chyba największa fala przerzutów,sporo osób też w ogóle dało sobie spokój.Gadałem kiedyż ze znajomym innowiercą i opowiadał mi jak następowało "przyjmowanie" chętnych.Nie wchodząc w szczegóły było bardzo krótkie i pobieżne.Bardzo dobrze ten progres widać na derbach po kilkuletniej przerwie : 93 ok 800 osób i 95 ok 3000.Psiak-tak jak wspomniałem wcześniej liczbę 400 z derbów 90 wziąłem z zinów-niejaki Bieżan sporo się w tamtych czasach produkował (w większości pisał głupoty i baaardzo koloryzował).partenogeneza pisze:Dziekuje pieknie za odpowiedz.kary07 pisze:Brały udział,nawet jeden z huty pozbawił nerki B. z Wrocławskiej
TYBET JEST SERBSKI
-
partenogeneza pisze:Mam rowniez pytanie , a w zasadzie dwa pytania : ) Jak w latach 80-tych wygladala sytuacja w okolicach Starego Kleparza ,Szlaku i okolic Batorego ? Jako mlody chlopak czesto uderzalem z rodzina w te rejony i wydawalo mi sie , co dla mnie bylo wtedy totalna egzotyka , ze Cracovia miala tam swoje rejony. Wtedy rzeczywiscie zobaczyc kogos w szaliku parchow to bylo wielkie zdziwienie :)
Co do Kleparza to wtedy czesto były organizowane przez Kleparz wypady na szaliki parchów w czasie meczów.
Co do Batorego to zostało tak samo jak było wtedy :)
-
Dziekuje za info.Srodmiescie(h) pisze:partenogeneza pisze:Mam rowniez pytanie , a w zasadzie dwa pytania : ) Jak w latach 80-tych wygladala sytuacja w okolicach Starego Kleparza ,Szlaku i okolic Batorego ? Jako mlody chlopak czesto uderzalem z rodzina w te rejony i wydawalo mi sie , co dla mnie bylo wtedy totalna egzotyka , ze Cracovia miala tam swoje rejony. Wtedy rzeczywiscie zobaczyc kogos w szaliku parchow to bylo wielkie zdziwienie :)
Co do Kleparza to wtedy czesto były organizowane przez Kleparz wypady na szaliki parchów w czasie meczów.
Co do Batorego to zostało tak samo jak było wtedy :)
-
"Walczyliśmy o Orła - teraz o koronę dla Niego" - patriotyczna oprawa Cracovii:
[link]
[link]
-
Witam jak wyglada aktualma sutuacja na dz.wesolej?
-
Bardzo wesoło...star123 pisze:Witam jak wyglada aktualma sutuacja na dz.wesolej?
A tak na poważnie to Cracovia.
-
Byłem w piątek w Krakowie u rodziny mojej żonki i po południu w okolicach rynku widzieliśmy kilkunastu śniadych,czarnowłosych gości śpiewających piosenki typowo kibicowskie (kilku miało czapki żółto-czerwone z jakimś emblematem) po czym weszli do jednej z knajp koło kościoła.
Wie ktoś co to za ekipa?
Wie ktoś co to za ekipa?
-
Pewnie jacys turysci
-
A jak teraz na azorach I biezanowie?
-
Azory i Bieżanów sama Cracovia
-
oczywiscie to ironia?arek151514 pisze:Azory i Bieżanów sama Cracovia
-
arek151514 pisze:Azory i Bieżanów sama Cracovia
Takiego suchara to Strasburger pozazdrości :D
-
Wisla zjarala skrojone barwy aJAXU Amsterdam na filmiku... Anty jUDE
-
No fakt na Bieżanowie jakieś nie dobitki jeszcze są
-
Witam to moja Opinia !!
Oprawa Cracovia Bardzo estetyczna + za nią
Co do Dzielnicy Wesoła Napewno Strefa Pasow Między ciasnym Uliczkami można zobaczyć ich dzialalnosc. Np. Większy napis na kamienicy ktoś musiał się wspinać na dach.
Jeżeli chodzi o Rynek to ciężko powiedzieć masa ludzi się przewija może jakaś ekipa odwiedziła Kraków z polski lub po za.
Azory, Bieżanow To co do pierwszego osiedla Napewno przewaga Cracovii , Biezanow to osiedle Wislackie na który Pasy próbują zrobić to co z Azorami.
Co do Skrojonych Flag Ajaxu i Spalenia nic nie słyszałem proszę o jakieś foto video Może jak ktoś coś wie Opis okolicznosci zmiany właściciela Flag ???
Co do Dzielnicy Wesoła Napewno Strefa Pasow Między ciasnym Uliczkami można zobaczyć ich dzialalnosc. Np. Większy napis na kamienicy ktoś musiał się wspinać na dach.
Jeżeli chodzi o Rynek to ciężko powiedzieć masa ludzi się przewija może jakaś ekipa odwiedziła Kraków z polski lub po za.
Azory, Bieżanow To co do pierwszego osiedla Napewno przewaga Cracovii , Biezanow to osiedle Wislackie na który Pasy próbują zrobić to co z Azorami.
Co do Skrojonych Flag Ajaxu i Spalenia nic nie słyszałem proszę o jakieś foto video Może jak ktoś coś wie Opis okolicznosci zmiany właściciela Flag ???
-
Wydaje mi się, że na temat Azorów i Bieżanowa uprawia się ostrą propagandę. Po próbach wbicia na Azory sponsorowanej przez M tamtejsza banda nastolatków pod wodzą K. D. została spacyfikowana. Bieżanów to tradycyjnie Wiślackie Osiedle nie tak silne jak kiedyś ale tu nic się nie zmieni
-
Wydaje Ci się, czy jesteś pewny ? Temat Azorów to już historia nie z tej ziemi :) Czytam to forum od jego początków ale takiej historii jak z Azorami jeszcze tu nie było. Ile razy się pojawia temat tego osiedla tyle razy Cracovia twardo przystaje przy swoim a Wisła przy swoim. Ciekawe jak długo i kto tu wyjdzie na ekipe propaganda :)
-
Po kolei. Wesoła - odwiedzamy ja bardzo często, tam nikogo nie ma, nikt nie przyznaje sie do kibicowania Cracovii.Kiedyś tam byli, namalowali napis na dachu i na tym sie ich działalność skonczyła + filmik na którym chłopaki z Grzegorzek Starych udają Wesołą. Kabaret.TomaszHwdp pisze:Witam to moja Opinia !!
Azory- pisane tysiąc razy, przy samym parku kilku za Cracovią zostało,całe życie spędzają na XXX-lecia, kitrający sie na prawo i lewo. Reszta to Wisła, dużo młodych za końcówką autobusową, coraz bardziej działających na R22 i na mieście.
Bieżanów - cała ekipa Cracovii biegała żeby tylko zrobić propagande co to oni nie działają na Bieżanowie, haha no i to bieganie się skończyło po kilku wizytach Wisły na osiedlach pasiastych. Osiedle poniosło gigantyczne straty ludzkie (PDW), wiadome bylo że obniży swój wysoki poziom.Po słabszych 3 latach, lada moment to osiedle będzie najsilniejszym osiedlem na Południu :) . Potencjał jest gigantyczny.
Swoją drogą Cracovia się nie chwali ....ale straciła "pewne ważne osiedle" :) .... a Kliny lada moment sie wyludnią w całości.Jak tam Stara Huta :)
WISŁA ! NOWA HUTA
-
Osiedle maluja goscie z XXX-lecia.Przy parku o 2 mniej.
-
Zylak - Mówię jak jest mam postronne zdanie na temat tego osiedla mieszkam całkiem nie daleko mam kilku znajomych z tamtą Kibiców Wisly jak i Pasów często poruszam się po mieście. Taka praca. Dobrze mówisz ze jedni Swoie Tamci swoje jak jest wiedza ci którzy tam mieszkaja
TSW19061906 - Ty z Huty będziesz się wypowiadał na temat Azorow sorry kolego ale widać ze mało wiesz. Kibice Pasów z Azorow nie trzymają z Xxxleciem gadasz zwykle glupoty bez nerwów. Kilku przy parku ? I tyle no słabo bo jak byś nie wiedział to okolice Alejek Górka tam już Kilku z Pasów było zanim zaczęła się cala Przemiana tego Osiedla.
Mds - Osiedle maluje Xxxlecie owszem ale dolne Azory Jak Ul. Stachiewicza czy Chelmonskiego Tak Samo jak Wisła maluje im osiedle
Chciałbym przypomnieć o tych flagach Ajaxu ? Widziałem filmik z Prądników szukalem okolicznosci ale nic nie bylo. jakiś Opis przejęcia ? Czy coś bo o tym ani słowa nigdzie?
Dziękuję mam nadzieje ze nikogo nie urazilem, mówię jak jest ! Do usłyszenia
TSW19061906 - Ty z Huty będziesz się wypowiadał na temat Azorow sorry kolego ale widać ze mało wiesz. Kibice Pasów z Azorow nie trzymają z Xxxleciem gadasz zwykle glupoty bez nerwów. Kilku przy parku ? I tyle no słabo bo jak byś nie wiedział to okolice Alejek Górka tam już Kilku z Pasów było zanim zaczęła się cala Przemiana tego Osiedla.
Mds - Osiedle maluje Xxxlecie owszem ale dolne Azory Jak Ul. Stachiewicza czy Chelmonskiego Tak Samo jak Wisła maluje im osiedle
Chciałbym przypomnieć o tych flagach Ajaxu ? Widziałem filmik z Prądników szukalem okolicznosci ale nic nie bylo. jakiś Opis przejęcia ? Czy coś bo o tym ani słowa nigdzie?
Dziękuję mam nadzieje ze nikogo nie urazilem, mówię jak jest ! Do usłyszenia
-
No sorry panie kolonko najpierw piszesz że na pewno przewaga Cracovii, teraz że jednak wiedzą ci którzy tam mieszkają.nie wiem czym ty się poruszasz ale stawiam na radiowóz.
-
A ja mam pytanie do kogoś z Hutnika - bardzo jestem ciekaw kto na dzień dzisiejszy wg. Was ma lepszą ekipe w Hucie, Wisła czy Cracovia ? Da rade się ktoś obiektywnie wypowiedzieć ?
-
Nikt ci się obiektywnie nie wypowie. Obie ekipy mają tam mocne bastiony. Na korzyść Wisły świadczy jednak to, że osiedla Cracovii w Hucie są poprzerzucane a Wisła zdobywa wpływy przy Arce co jest jedyną istotną zauważalną zmianą
-
*** - Widzę ze humor dopisuje hehe. Radiowozem juz dawno nie jechałem ale kiedyś się zdarzyło. Pisze tak bo stwierdzam że dokładna sytuacje tego osiedla znają mieszkańcy jak i Wisły tak i Pasów. W moich wypowiedziach stwierdza fakty jak i realne zauważenia. Nikogo nie wywyzszam ani krytykuje. Pozdrawiam.
I tez mam pytanie co do Osiedla Przy Arce ? Od czego i w jaki sposób ta strefę przejmuje Wisła ?
I tez mam pytanie co do Osiedla Przy Arce ? Od czego i w jaki sposób ta strefę przejmuje Wisła ?
-
Witam , jak dla mnie jesli chodzi sytuacje na ten moment w Krakowie to Wisła ma przewagę. Tylko żeby nie było ta przewaga nie jest duża i Cracovia tez niektore osiedla ma mocne. Mniej więcej na ten moment procentowo jakies 60 do 40 % . kwestia historii , każdy klub ma i jasne momenty w historii jak i złe. Kłócenie sie kto jest gorszy jest troche dziecinne , ważne co robimy teraz. Na ten moment myślę osobiście ze w akcje patriotyczne bardziej zaangazowana jest Wisła , natomiaast brawa dla Cracovii za to że rowniez sie w to angazuja coraz bardziej. Na ten moment jeśli chodzi o Arke oczywiscie sa tam kibice Pasów ale to osiedle na ten moment Wisły. Wogóle Huta wg mnie to rowniez przewaga Wisły i na ten moment mowiac szczerze zastanawiam sie czy czasem pod wzgledem siły w samej Hucie Hutnik nie jest lepszy niz Cracovia. Pytanie co wszystkie trzy ekipy sądza o sytuacji w Krakowie na ten moment? Kwestia Azorow wg mnie juz jest pozamiatane , tzn Cracovia jest ale rzadzi WIsła i to sie nie zmieni bo ta Wisła ma potencjał. I jeszcze jedno pytanie do kibiców Pasów. Bedac na silowni Wisły zastanawialem sie czy Cracovia rowniaaz ma jakas swoja oficjalna silownie na ktorej wiekszosc kibicow cwiczy?
-
Mnie zawsze zastanawia Złoty Wiek, czy tam rzeczywiście Wisły jest dużo a nawet więcej niż Cracovii, tylko tego nie widać ze względu na sąsiedztwo osiedli Cracovii, czy Wisły jest coraz mniej a Cracovii coraz więcej i to osiedle jest rzeczywiście teraz Pasiaste ? Co do Przy Arki to na ten moment Wisły tam jest więcej a Cracovia stamtąd to głownie starsi a Wisła młodzi a Huta moim zdaniem siłowo jest równo podzielona na trzy kluby tylko zastanawia mnie to dlaczego Górali swobodnie porusza się po starej hucie w barwach niczego się nie obawiając ? Albo naprawdę są tam mocno albo mają cichy układ z Hutnikiem a na moje oko wygląda na to drugie
-
W najbliższym TMK będzie artykuł "Kibicowski Kraków" z podziałem na dzielnice, jakaś mapa, opisy i ciekawostki.
Ciekaw jestem jak im to wyszło, choć zapewne i tak nie wszystkie strony będą zadowolone ;)
Ciekaw jestem jak im to wyszło, choć zapewne i tak nie wszystkie strony będą zadowolone ;)
-
ZW to osiedle przerzucone w ostatniej dużej fali przemian w Hucie.Wisły jest tam mnóstwo ale z racji otoczenia ze wszystkich stron przez sąsiadkę niewiele mogą zrobić.Jeśli przyjąć że osiedle należy do tych którzy nim rządzą i w których barwach można się poruszać to ZW= sąsiadka.
Co do Azorów to nawet chłop ode mnie z pracy(rodowity żyd, który się tam przeprowadził), mówi że przejebane nie ma tylko dlatego że się nie udziela już, to chyba dużo mówi choć oczywiście sąsiadka tam jest.Za dużo osób się przerzuciło swego czasu by w krótkim czasie znów było 100% Wisły.
Co do Azorów to nawet chłop ode mnie z pracy(rodowity żyd, który się tam przeprowadził), mówi że przejebane nie ma tylko dlatego że się nie udziela już, to chyba dużo mówi choć oczywiście sąsiadka tam jest.Za dużo osób się przerzuciło swego czasu by w krótkim czasie znów było 100% Wisły.
-
Najbliższe lata będą ważne. Zauważalna jest zmiana pokoleniowa , Cracovia ma walczyć o puchary Wisła przed spadkiem. Na Pasy może napłynąć sporo kibiców sukcesu jak na Wisłę w złotych czasach Cupiała. Zasadniczo nie zmieni to jednak chyba sytuacji na osiedlach. Współczesność pokazuje, że Cracovia nie daje rady przerzucić Osiedli jak kiedyś. Zamach na Azory się nie udał. Obserwując sytuacje odnoszę jednak wrażenie, że Cracovia jest na mieście i poza nim troszkę bardziej zdecydowana. Przykład? Na tradycyjnie Wiślackiej Krowodrzy jest pełno grafów pasiastych a po meczach bujają się w barwach nawet po Królewskiej i Kijowskiej.Nie wyobrażam sobie analogicznej sytuacji np na Salwatorze.
Wracając do Huty ogromny szacunek i dla osiedli Hutnika i Wisły, że zostały wierne, chodź honoru Hutnikowi brakuje w przypadkach wąchania się z Cracovią w Starej Hucie. Jeśli chodzi o Hutę Frajerskie przerzucania takie jak np złotówy już nie będą mieć miejsca i wydaje się, że tu Wisła ma coraz więcej do powiedzenia.
Wracając do Huty ogromny szacunek i dla osiedli Hutnika i Wisły, że zostały wierne, chodź honoru Hutnikowi brakuje w przypadkach wąchania się z Cracovią w Starej Hucie. Jeśli chodzi o Hutę Frajerskie przerzucania takie jak np złotówy już nie będą mieć miejsca i wydaje się, że tu Wisła ma coraz więcej do powiedzenia.