Kibice Made in Germany

Informacje ze światowych trybun

Moderator: Automoderation

ODPOWIEDZ
Milosz

Re: Kibice Made in Germany

Post autor: Milosz »

Fortuna Düsseldorf

Obrazek

Obrazek

Obrazek
iparts.pl
FORZA ZKS

Post autor: FORZA ZKS »

Hansa Rostock - Dynamo Drezno podsumować można tak-z dużej chmury mały deszcz...http://www.youtube.com/watch?v=fSv79v0kLfk
BFC09

Post autor: BFC09 »

eMTe4 pisze:
BFC09 pisze:a 9 listopada (rocznica obalenia muru 09.11.89) taka demonstracja ma odbyc sie w Berlinie
I jak tam w Berlinie działo się coś? Jest jakieś foto?
nie, impreza zostala odwolana. Odbyla sie w Hannowerze
Banti

Post autor: Banti »

Pyskata, zbierz ziomow ze Slovana i zrob na mnie zasadzke, skoro juz mnie tak sledzisz.

Kibole FC Köln
Obrazek
Samiec Alpha

Post autor: Samiec Alpha »

Pyskata szmata przeciez nie ma ziomkow, o zerwaniu zgody 'swojej' ekipy dowiaduje sie na kibice net. Jeszcze smiec sie osmieszyl piszac na poczatku ze TO NIE PRAWDA.dopiero jak padla oficjalna wersja Ruchu to zaczal przytakiwac : )
La-coste

Post autor: La-coste »

Banti pisze:Pyskata, zbierz ziomow ze Slovana i zrob na mnie zasadzke, skoro juz mnie tak sledzisz.

Kibole FC Köln
Obrazek
Obrazek

Dobranoc.
Banti

Primo złamana ruro: Polska ZAWSZE piszę się z dużej litery.
Secundo złamana ruro: no ja normalnie zamknąłem się w sobie widząc fany jakiegoś tam Śląska do góry kołami buehehe W dodatku, tak jak piszesz złamana ruro, po ujrzeniu tych zdjęć dotknęła mnie taka depresja, że sprzedałem wszystkie znaczki z klasera na allegro. Zacząłem zbierać naklejki z pomarańczy i jabłek aby zabić w sobie ten smutek i żal.
Marat

Post autor: Marat »

Gdzie jakieś zdjęcia/relacje z dzisiejszych derbów Zagłębia Rury?
MW LKS

Post autor: MW LKS »

Andrus pisze:Energie Cottbus ma w swoim składzie Serbołużyczan, nawet mają flagę w języku Serbów Łużyckich i nazwa ich grupy nawiązuje właśnie do tego języka (z tego co kojarzę). Stąd pytanie do znających temat czy Serbołużyczanie są tam jakąś grupą wiodącą na trybunach?
Ciekawy temat rozpocząłeś. Wiem, że na ich mecze chodzą Serbołużyczanie, ale czy stanowią jakąś realną siłę w ekipie, to nie wiem. Jakby poczytać relacje na ich stronie Ultima Raka, można trafić na określenia w stosunku do samych siebie "Sorben" co oznacza po niemiecku Serbowie. Nazwa ekipy "Ultima Raka" również odwołuje się do języka serbołużyckiego, głównie jej drugi człon, co oznacza po tłumaczeniu na język polski po prostu raka :) Natomiast rak w języku niemieckim to "krebs". Zresztą Chociebuż(Cottbus) to kulturalna stolica Dolnych Łużyc. Być może ktoś wie coś więcej na temat obecności Serbołużyczan w ekipie Energie? Beskid? :)
Konny

Post autor: Konny »

Może ktoś opisać ultrasów z Köln?. Ostatnio dużo wokól nich się dzieję, według mnie jedna z konkretniejszych ekip w Niemczech.
1925

Post autor: 1925 »

normalnynick

Post autor: normalnynick »

Witam mam pytanie odnośnie ekipy Dynama Dresden.Byłem ostatnio na meczu z Arminia i jak na 3 lige było dobrze,jak tam sytuacja wygląda,jakieś zgody ,kosy .Pozdro
slaskiemiasta.pl

Post autor: slaskiemiasta.pl »

Wklejałem już w temacie "Śląskim", ale wielu tam nie zagląda, więc wkleję i tutaj.
Przetłumaczony artykuł ze znanego kibolskiego magazynu niemieckiego Blickfang Ultra nr35, który opisuje polską scenę kibicowską na przykładzie Górnego Sląska i derbów Katowice-Tychy:

http://slaskiemiasta.pl/blickfang-ultra ... wice-tychy

Obrazek
BFC09

Final Pucharu Saksonii-Anhalt

FCM - HFC
http://www.youtube.com/watch?v=fCAu2YTEm14
Banti

Dynamo Drezno - Hansa Roztoka
https://www.youtube.com/watch?v=aKytD2KT0QY
Troublemaker

Post autor: Troublemaker »

Ultra1312Style
Kontakt:

Post autor: Ultra1312Style »

Po części prześledziłem ten temat i muszę stwierdzić, że samozajebistość co niektórych sięga zenitu. Na zachodzie (w Niemczech) kultura kibicowska jest inna niż u nas w PL. Mam z nią trochę styczności i przyznam szczerze, że są pewne rzeczy, które mi się u nich nie podobają, ale mają także kilka kwestii które chętnie bym wprowadził do naszego środowiska.
Odnośnie ekip sportowych, bo o tym tutaj było najczęściej to z zasady chuligani w DE na mecze raczej nie chodzą. Spotykają się w ustronnych miejscach i jak nie interesuje ich piłka to na stadionie się nawet nie pokazują. Dobija mnie to przechwalanie się ludzi na forum, bo dla wielu ludzi o jakości ekipy stanowi tylko ekipa sportowa, która nie rzadko z kibicowaniem ma tyle wspólnego co ja z łyżwiarstwem figurowym.
Dość dziwny jest też fakt, że np. hoolsi mogą mieć zgodę z ekipą której nie uważają ultrasi lub też jeszcze inna grupa danego klubu. O jakiś szczególnych przypadkach raczej nie słyszałem, ale kto wie... może ktoś się z czymś takim spotkał?
Podoba mi się ich organizacja ekip typowo ultrasowskich i nierzadko efektowne oprawy czy liczby wyjazdowe.
Bardzo chętnie podejmę debatę z kompetentnymi ludźmi na temat tego ruchu kibicowskiego.
O i tak

Post autor: O i tak »

W Chemie Lipsk chyba jest dosyć napięta sytuacja między hools, a ultrasami. Nie wiem jak hools zapatruja się na przyjaźń lewackich ultrasów z lewackim Eintrachtem, ale chyba tam kilka raz mieli wjazd ekipy sportowej na jakieś spotkania (nie jestem pewien tylko coś mi świta).
Swoją drogą w czekam na jakieś ciekawe opisy w tematach europejskich, bo swego czasu zajebista polemika tu się odbywała i człowiek dowiedzał się sporo o zachodniej scenie.
Ultra1312Style
Kontakt:

W Niemczech mają większą możliwość wyboru. Nie oszukujmy się, w Polsce o przyjaźniach i zgodach decyduje tylko i wyłącznie ekipa mocnych wrażeń. Ultrasi raczej zbyt wiele do powiedzenia w tej kwestii do powiedzenia nie mają, o pozostałych kibicach nie wspominając.
Co do poglądów politycznych... nie rzadko jest też tak, że na niemieckich trybunach kibice nie afiszują się ze swoimi poglądami politycznymi, a tylko "ludzie z boku" określają, jakie kto ma poglądy. Dla przeciętnego polskiego kibica skoro są na zachodzie to jest to równoznaczne z tym że mają lewicowe poglądy... z czym się nie zgadzam.
W sumie to sam jestem ciekaw, jak by to wyglądało u nas w Polsce, gdyby nie taka organizacja na trybunach, jaką obecnie mamy... Zdarzały się przecież gdzieniegdzie jakieś lewicowe przejawy, które były dość szybko tłumione przez ludzi decyzyjnych. Na niemieckich trybunach jest większe niezależność, dlatego też może nas to bardzo dziwić.
Ultra1312Style
Kontakt:

Może zainteresuje kogoś recenzja dość popularnego nie tylko w Niemczech konkretnego ultra magazynu - Blickfang Ultra
http://sektorkiboli.pl/blickfang-ultra- ... a-magazyn/
eMTe4

Post autor: eMTe4 »

Ma ktoś szersze info na temat awantur w Lipsku? Ps. elo1312 wróć, bo temat umiera!
BFC09

eMTe4 pisze:Ma ktoś szersze info na temat awantur w Lipsku? Ps. elo1312 wróć, bo temat umiera!
Co tam szeroko komentowac. LEGIDA demostrowala, lewacka autonomia atakowala

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=hmYQcHWh07A[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=g9Yg39jog70[/youtube]
Fanático

Post autor: Fanático »

eMTe4 pisze:Ma ktoś szersze info na temat awantur w Lipsku? Ps. elo1312 wróć, bo temat umiera!
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=bYJtZtweWnk[/youtube]
ImperatorMistrz

Post autor: ImperatorMistrz »

A jak ma się sytuacja jeżeli chodzi o kluby w Lipsku? Zawsze był Lokomotiv który od połączenia RFN i NRD raczej dołował ale był chyba jedynym poważnym klubem w mieście więc miejscowi zapewne trzymali ze swoim klubem. Ostatnio widziałem, że nowy klub powstały bodajże w 2008 RB Lipsk(pod marką red bulla) ma jednak kibiców i teraz już grają w drugiej bundeslidze. Faktycznie tak szybko nastąpił wzrost popularności tego komercyjnego produktu rodem z NBA? Jak wygląda sytuacja w tym mieście?
Milosz

Post autor: Milosz »

W Lipsku aktywnie kibicowsko działa tylko LOK. Ekipa na poziomie. Sporo osób z chuliganki z prawicowymi poglądami. Klub obecnie gra w Obrelidze północno-wschodniej (5 szczebel rozgrywek).

RB Leipzig powstał w 2009 i przyciąga na trybuny fanów piłki nożnej, działaczy, sponsorów. Jest bojkotowany przez wszystkie aktywne grupy działające w Niemczech. Brak organizowanych wyjazdów do Lipska, vlepki, transparenty. Więcej tu: http://www.nein-zu-rb.de/ueber-uns/
O i tak

Post autor: O i tak »

Chemie Lipsk też jest aktywne. Mają zgodę z Eintrachtem Frankfurt, ultrasi lewicowi.
Doktor P(r)awica

Post autor: Doktor P(r)awica »

Dodam jeszcze bo w sumie pominąłem. Zgrabną grupkę ma całkiem Energie Cottbus (zobaczymy co o nich powie najbliższy czas ;) ) Chemnitz też jest nienajgorszą ekipą, ponadto dobrą koalicje tworzy Hallescher i Zurich, uważana za najlepsza koalicje w Szwajcarii. Warto też wymienić HSV, Boyz Koln, Darmstadt i Duisburg.
Niestety nie wypalił sparing Śląska przy okazji meczu z Hannoverem z niemiecką koalicją. Na pewno to by wiele powiedziało jak to wygląda
Ultra1312Style
Kontakt:

Z tym malowaniem pociągów to się zgadzam. Bardzo fajna akcja, która w DE jest bardzo mocno propagowana, podobnie jak ozdabianie miast klubowmi grafami. Moim zdaniem ma to znacznie więcej wspólnego z duchem ultra niż ustawianie się po lasach, gdzie nierzadko trafiają się całkowicie postronne osoby mające z ruchem kibicowskim tyle wspólnego, co przeciętny kibol z łyżwiarstwem figurowym.
Co do samej polityki, to faktycznie mają tutaj na każdym kroku wpajane poglądy lewicowe. Na całe szczęście, nie wszystkie ekipy można przez to wrzucić do jednego czerwonego worka.
Luki_1948

Post autor: Luki_1948 »

Dzięki koledze powyżej za ten wpis. Świetna robota. Ja natomiast od 3 lat z przerwami pracuje w Niemczech (Hamburg, Munchen) no i miło przeczytać coś rzeczowego.
Ja w swej emigracyjnej "karierze" poznałem tylko jedną osobę, z którą można było pogadać o scenie kibicowskiej w Niemczech. Był to chłopak ze Stuttgartu. Konkretnie z Bad Cannstatt. Ponoć jest/był w ultrasce VFB. Opowiadał o wyjazdach, oprawach, pokazywał filmy, zdjęcia robione przez siebie na stadionie. Nawet raz po pracy zaprosił mnie na mecz Stuttgart - BVB.
Wymieniłem się z nim vlepami bo ja gdziekolwiek jade to zawsze vlepy albo smyczki jakieś biore żeby było na wszelki wypadek.
Ogólnie spoko gość. Nie wiem jak we VFB jest czy ultraska i h mają różne poglądy czy są apolityczni, ale jak miałem koszulkę czy bluze patriotyczną czy klubową to poruszał tematów polityki u nich, a ja sam nie pytałem.

Jedyne co to mnie boli ta sytuacja w Niemczech, że grupy kibicowskie praktycznie nic nie robią tylko mają te swoje flagi anty rasistowskie i zapraszające "uchodźców". Myślenia ich nie zmienie, ale szkoda troche bo ekipy U mają w Niemczech na dobrym poziomie, ale szkoda że tam lewaki w większości są.
Jakbyś coś jeszcze ciekawego napisał to by było dobrze :)
No nic, dzięki jeszcze raz za post.
Pozdrawiam.
independentfanatic

Post autor: independentfanatic »

Dzieki Luki_1948. ;) To moze postaram sie jeszcze cos napisac.

Co do VfB Stuttgart to o ich Ultrasce wraz z glowna grupa (CC´97) duzo pisac nie musze. Jedna z najlepszych ekip ultras w rajchu. Oprawy/choreografie (szczegolnie u siebie) na najwyzszym poziomie, doping bardzo dobry, choc tutaj troche specifyczny obraz gdzie doping nie prowadzi 1 czy 2 osob a czasami 5-7. :) Mimo ze efekty daja im race co tez powiedziec nalezy. Slynne tez ich kilkatys. osobowe pochody(corteo) na mecze u siebie (takzwane ´Cannstatt Karawane´, na yt widac kilka filmy jesli by kogos interesowalo), ktore czasami na wazniejszych meczach robia. Czesto wszyscy w koszulkach meczowych trykotkach domowych, czyli biale z cienkim czerwonym paskem co trzeba przyznac ze daje zajebisty efekt gdzyz kilka tys. osob w nich przez ulicami przemieszcza. ;) Barwy pewnie niejednego Elkaesiaka sie podobac beda. Zreszta Stuttgart to jest od 1988r jedno z miast partnerskich Lodzi, jesli to kogos obchodzi. ;)
http://www.cannstatter-kurve.de/wp-cont ... 15-680.jpg
https://i.ytimg.com/vi/FjY5NGtpmQ4/maxresdefault.jpg
http://www.stuttgarter-nachrichten.de/m ... lized.jpeg

Kilka lat temu ktos sie do ich magazynu wlamal kradziac 33 flag na kije. Ostatnio po 5,6 lat zostali one zaprezentowane + potargane przez .... DES´99(BVB). Co ciekawe to przy prezentacji tych flag DES zostali nie dosc ze wygwizdzani to jeszcze obrzuceni z klubkami od piwa przez swoich piknikow(widac to na jednym filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=f0h-9OI4rwc ), ktorym nie wiadomo co nie pasowalo. Jednemu nawet nie pozwolono na plot wejsc. :) No coz. Jak na polskie realia nie do pomyslenia. Swoja droga to CC´97 (w przeciwienstwie do innych strat) ta strate nie uznal. Wydali nawet oswiadczenie w ktorym pisano ze wedlug nich to krojenie musi byc zawsze przy obecnosci grupy zeby miala szanse fair swoj material obronic. Nie sztuka sie komus w mieszkanie czy lager wlamac gdy jego nie ma.

Ich (VfB) minusem sa moim zdaniem wyjazdy, gdzie jesli chodzi o liczby nic specjalnego nie reprezentuja. Pod tym wzgledem sie spokojnie 15 jak nie 20 ekip lepszych od VfB znajdzie, ale wiadomo ze nie w kazdym aspekcje sie umie byc super. A poglady apolityczni (starszyzna h; NeckarFills prawica). h to jesli chodzi o mecze(czy tak jak ja to nazwam: oldschool) to nic specjalnego nie pokazuja. Nawet po dluzym mysleniu nie pamietam jakis chocby maly dym w ich wykonaniu.
Ustawki to razem z Kaiserslautern(KL) tworza silna koalicje. Swego czasu nawet jedna z najlepszych w Niemczech. Lepsza takze od np Eintrachtu Frankfurt ktorego razem z KL jak i sami (bez KL) nieraz pokonali.

----

Jesli chodzi jeszcze o h i tych ekip co oldschoolowo dzialaja(czyli wokol meczow) to wymienic nalezy ekipy z 4.ligi ktora jesli chodzi o oldschool to spokojnie do czolowki kraju nalezy. Jest to SV Waldhof Mannheim, ktora w derbowych meczach przeciwko Karlsruhe czy tez Kaiserslautern nawet 250-300 osobowa bandy tworzyc potrafi. Szkoda tylko ze dzieki gry grajkow i niskiej ligi rzadko na nich trafia. Ich wrogowie szydza ze to tylko dzieki zgody z Eintracht Frankfurt (u jak i h) ale to bzdura. Wieksza czesc to byly zawsze same Waldhöfer. Pozatym nawet w czasach zanim jeszcze z Frankfurtem zgode nie mieli, to rowniez takie bandy wystawic umieli. Jesli sie slyszy o Waldhof to automatycznie sie o jednym myslic musi: Niezapomnana awantura w dzien ojca ;) 1999r (Vatertags-Krawalle 1999) przeciwko Kickers Offenbach, ktora moze najlepsza awantura w Niemczech w nowoczesnej erze (czyli wszystko co po lat 80, ktore byli cos co w Polsce lata 90) byla choc co prawda wtedy juz akurat sie zaczeli pierwsze kontakty z Frankfurtem.

Co ciekawe: Zanim sie w Niemczech "moda" na Pegida i inne Hogesa zrobila to pierwsze kroki sie przeciwko islamu stawiac podejmowane byli w Mönchengladbach jak i wlasnie w Mannheimie na przelamie 2013/2014r. Na poczatku 2014r w Mannheimie salafisci(Salafisten, jesli ktos nie wie co to, to sa to ci najbardziej kopniete muzulmany, takie debile w brodach ubrane w dziwnych ciuchach jak z 19.wieku tak jak wlasnie te barany tutaj: http://bc03.rp-online.de/polopoly_fs/ko ... 503096.jpg ) cos tam swietowac chcieli. Chuliganka z glownie starszyzny Waldhof Mannheim + Eintracht Frankfurt (tak tak, to wlasnie z tego Eintrachtu w ktorym rowniez chorwaci+turki w ekipie sa, teraz bym chetnie mine od niektorych widzial ;) ) ale takze Kaiserslautern + VFB Stuttgart razem sie w ok.150-180 osob zebrali (tego dnia zawieszili bron, traktowali to jak mecz reprezentacji) i szukali kontrontacje z islamistami.
Od 0:56-1:52min widac stara bande h Waldhof Mannheim(+FFM, KL, Stuttgart) .. :
https://www.youtube.com/watch?v=Q4d0EO2XKK0

-----

Z innych ciekawych ekip h grajace w nizszych ligach zachodniowych Niemiec o ktorych przeciez tak malo slychac, nalezy jeszcze wymienic Kickers Offenbach(ta ekipa juz tylko cien ekipy jaka mieli kiedys, w lat 80+90 ASF, czyli AntiSocialFront nalezali do scislej czolowki kraju), Hessen Kassel, RW Essen (oczywiscie nie mylac z RW Erfurt ;) ) jak i SSV Ulm. Tutaj pewnie niejednego zaskoczylem, choc co prawda to zadna z nich do absolutnego top w rajchu nie nalezy ale jednak oldschool h maja i od czasu do czasu sie pokazuja.

Pozdrawiam
Cece

Post autor: Cece »

Kozacka wypowiedź ;) Mógłbyś jeszcze napisać coś o Hansie? Jakie poglądy U i H?
https://www.youtube.com/watch?v=1Mq7BWvzqIc
Ultra1312Style
Kontakt:

Wypowiedź miazga, kawał dobrej roboty. W nawiązaniu do filmu i ekipy Hansy zamieszczam zapowiedź ich filmu:
http://www.ratsangthugs.com/blau-weiss-rot-full-movie/
Miałem okazję go widzieć. Film nadaje się dla każdego, bo języka niemieckiego nie ma tak praktycznie wcale. Pokazane zostały akcję malowania pociągów na całym świecie z punktu widzenia kibiców FCH.
independentfanatic

Cece pisze: Mógłbyś jeszcze napisać coś o Hansie? Jakie poglądy U i H?
https://www.youtube.com/watch?v=1Mq7BWvzqIc
Jasne. Obecnie od kilka lat najlepsza ekipa w Niemczech (jesli chodzi o calosc). Zajebiste graffiti, dobre liczby wyjazdowe(mimo ze to wszedzie daleko maja), dobre oprawy, czesto piro, czeste akcje na kibicow gosci - w tej dysciplinie sa bardzo aktywni.

Swego czasu byli slynni z tego ze z cala ekipa na wyjazdy jezdzili z WET - Wochenendticket, bilet pociagowy na do 5 osob, z ktorym za mala kwote sie przez caly dzien przez cale Niemcy jezdzic idzie, z tym ze tylko pociagami zwyklimi tzn regionalnymi ...czyli duzo przesadek, dlugie podroze, ktore jednak swoj urok maja. Nieraz taki wyjazd do poludnia Niemiec, np Freiburg, Munchen, Stuttgart itd. z takim biletem sie az do 30 godzin ciagnal. :) Ale jadac duza ekipa od 50 - 250 osob bez obstawy to i tak ciekawie bywalo. W przesadkach nieraz grupow kibicow innego klubu trafili i kroili. Nieraz takze polaczenia byli takie ze nie zdazyli w 1 dniu wracac i cala noc musieli sie po Hamburg, Lubeck, Halle, Leipzig czy innych miast bujac, gdzie rowniez nie zostali bierni m.i.wybrajac sie na stadion Sankt Pauli zeby tam troche powandalowac czy tez w Lubeck i Halle gdzie im przy wlasnie takich okazji cale miasto obmalowali. ;) Kilka razy miejscowe ekipy (wlasnie Lubeck czy tez Halle+LokLeipzig, raz chyba takze ultraska Chemie Leipzig ale tutaj w tym przypadku nie mam info na 100%) probowali sie im stawic z roznym szkutkiem. Najczesciej miejscowi po krotkiej walki lub wymien kamieni sie musieli ewakuowac gdyz liczba Hansy byla kilkakrotnie wieksza. Taki chocby VFB Lubeck wychodzac w ok.25 osob przeciwko ok100-150 Hansy to byl z gory na straconej pozycji. Choc byli to tylko pojedyncze proby. Zazwyczajnie ekipy danych miast w ktorych Hansa ´´nocowala´´ to sie albo zebrac nie umieli(np obydwie ekipy z druzyn z Hamburga) albo z gory temat olali (np Erfurt, Arminia Bielefeld) i Hansa mogla robic co chciala.

Ciekawostka takze ze z Hansy czesto 2 osobne sklady innymi trasami z tym WET jezdzili. Dajmy taki wyjazd do np Braunschweig. Silna sekcja (Vorpommern-Mob) z Vorpommern(Pomorze Przednie , czyli miasta takie jak Wolgast, Greifswald itd., ) miala takie polaczenie pociagowe ze z swoich miast przez Berlin do celu dojechac musieli, natomiast druga czesc ekipy, ci co mieszkaja w Mecklenburg(Meklemburgia, czyli miasta takie jak Rostock, Schwerin, Wismar, Bützow itd.) miala takie polaczenie ze musieli przez Hamburg jechac. Oczywiscie obydwie grupy rozne przygody na trasie zaliczyli. Inna ciekawostka ze raz nawet ultrasow od .... Wacker Burghausen w Burghausen w przednoc meczu zaskoczyli, wpadajac im do hali gdzie przygotuja opraw. Dla tych co nie znaja Niemcy to zeby ta akcje zrozumiec i docenic(ktora moze na poczatku ciekawa sie nie wydaje) nalezy wyslac zeby na mapie sprawdzili gdzie Burghausen a gdzie Rostock polozone jest. Bo z jednego do drugiego miasta bedzie jakies 700km jak nie wiecej. A takich lub takich podobnych akcji Hansa zaliczyli kilka (zaskoczyli tak takze inne ekipy m.i. Jena, Erfurt, Zwickau itd.). Juz nie koniecznie z okazji swoich wyjazdow. Chyba druga taka ekipe w Niemczech nie ma co nawet w az tak odleglych terenow takie akcje robia.
Inna specjalnoscia to jest taka ze przy okazji Gorundhoppingu(zwiedzanie mecze jako neutralni obserwatorze) z partizanta jakies flagi kroja. Taki Union Berlin przy jednym z swoich meczow u siebie taka droga wlasnie 2 czy 3 flagi stracil. Przeciwnik tego meczu byl jesli sie nie myle FSV Frankfurt a Union az do czasu prezentacji tej flagi kilka lat pozniej przez Hanse nie wiedzieli kto im te flagi jebnal. :) Podobnie bylo tez z innymi ekipami. Juz nie chce Hansa dalej wychwalic ale trzeba przyznac ze takze w tej dysciplinie najaktywniejsi sa. Co prawda ze w pewnym czasie stalo sie to modne i teraz to juz duzo ekip to wyprawia, ale zadna na taka skale i takim skutkiem jak wlasnie Hansa.
h to oldschool jedna z najlepszych ekip w rajchu, duzo prob akcji na trasie, obrzucania pociagi, chaje z psami itd., Ustawki to dobra banda jednak do czolowki kraju im daleko.
Polityka apolityczni, mimo ze w mlynie Hansy sie troche osob z jednej jak i drugiej strony znajdzie, ktore co prawda przy meczach sie z tego powodu nie wychylaja. Taki maja wewnetrzny uklad w swojej fan-scenie. W jednym z ich piosenek rap koles z nich tez spiewa: ,,Scheiss auf antifa und scheiss auf 88!´´, chyba przetlumaczyc nie trzeba. Kiedys pojawila sie nowa mala grupa ultras na Hansie ´Unique Rebells´ (lewaki), czesc z nich to osoby ktore predziej w Suptras byli, ktore swoje lewackie pierdoly rowniez na stadion przynoszic chcieli, skonczylo sie to tym ze Suptras+inni interwenowiali. Zabronili im flage zrobic, zabronili im zina wydac, byly tez wjazdy na chate i ostatecznosc wewnetrzny zakaz stadionowy dla tych osob z UR.Poprostu zabronili im dzialanie. Podobnie bylo z partia prawicowa NPD ktora sie pewnego meczu pod mlynem Hansy pojawila i kibicow Hansy wykorzystac probowali. Proba byla nie udana bo ekipa sobie takie instrumentowanie kosztem swego klubu nie zyczyla, wiec ci z NPD przy kopach zostali ze stadionu wyrzuceni. Jako ciekawostke dodam ze wsrod ekipy z Hansy znajduje sie jeden mulat ktory mimo ze do ekipy od ustawek nalezial, na ustawki razem z Chemnitzem(swego czasu luzne kontakty) zabierany nie byl zeby osob z Chemnitz(HooNaRa) nie prowokowac. ;) Te kontakty z Chemnitz to miala(maja?) Rostocker Jungs, nie SR/AC.

Co prawda to glowna grupa Hansy to Suptras Rostock 2001 (SR´01) i to wlasnie oni(razem ze swoja podgrupa ActionConnection - AC) najwiecej do powiedzenia w scenie FCH maja(tez wiecej od np swojej starszyzny h, Rostocker Jungs ktora de fakto juz nie istnieja). Zaczeli jako ultrasi ale teraz sie w kazdej dzielininie sie udzielaja. Akcje h, ustawki, graffy itd. to juz tylko SR+AC.

Poza swoich terenow (bundesland Mecklenburg-Vorpommern) SR/AC tez w innych miastach swoje sekcje maja. Wymienic nalezy tutaj przede wszystkim Berlin, Hamburg i Leipzig. Kolejnosc nieprzypadkowa. Taze w innych miast sie osoby z sceny FCH znajdzie (chocby w Potsdam czy Bielefeld). Z kolejnych ciekawostek to wlasnie w Berlinie i Hamburgu tez masa zwyklych kibicow Hansy sie znajdzie i sa to nie tylko ´´emigranci´´. Jeden stary fan-klub Hansy (Berliner Fischköppe, skrot BE-FI) ma kilkaset czlonkow(kiedys gdzies tam wyczytalem ze nawet ponad 2tys. ale powiem szczerze ze nie mam pojecia czy to aktualne lub w ogole prawda). Kazdym badz razie w Berlinie duzo kibicow Hansy. Genezy tego czemu Hansa tak popularna w Berlinie sie stala to lata 90. Po jednym z meczow Hansa - FC Sankt Pauli Hamburg w 1995r jak ktos z kibicow Hansy powczas meczu jedna kulke z gazem lzawiacy na murawe rzucil przez co ten meczprzerwany + ostatecznie nie skonczony zostal. Hansa dostala kare(poza kare finansowa, ktora wtedy tylko jakies kilka tys. DeutscheMark smiesznie niska byla, porownajac z dzisiejszymi czasami) ze jeden mecz u siebie w poza zasiegiem 200km rozegrac musiala. Wiec kolejny mecz "u siebie" przeciwko Eintracht Frankfurt rozegrany zostal w .... Berlinie (230km do Rostocku) na stadionie olympijskim (gdzie na codzien Hertha BSC swoje mecze rozegra). Zamiast lipy i malo widzow to zaczal sie boom na ten mecz ktorego ostatecznie 58.500 osob (w tym wiele mieszkancow Berlina ktore sie po tym wydarzeniem kibicami Hansy stali) ogladalo!!! Pomogl w tym takze sponsor klubu, (byla to firma od mebli - ´Höffner´) ktory 15tys. biletow za darmo rozdawal. Czyli z ok.4razy wiecej niz srednia kibicow Hansy na meczach w Rostocku bylo(stary Ostseestadion zmiejscil 24.500 osob, ale srednio to wtedy jakies 12-16tys. osob lazilo). Takze Hansa z tej ´´kary´´ wyszla wielkim plusem (nie tylko finansowym). :)

Ogolnie takie Zaglebie Sosnowiec moze tylko zalowac ze swego czasu (dzieki mlodych Antyniemcow wsrod czesc ZS) kontakty z Hansy nie wyszli, pewnie wiekszosc tych pyskatych antyniemcow nawet sie nie zdali sprawe z jaka to silna ekipa kontakty zjebali, bo mieliby dzis ciekawa sztame zagraniczna. Juz nie mowiac o tym ze taka Pogon Szczecin (kosa ZS) pewnie niejedne klopoty z Hansa dostala patrzac na fakt jak rozrobna ta Hansa jest(przyklad Burghausen). ;)
Złodziej pisze:Jak pod względem H na scenie niemieckiej prezentuje się zgoda Hutnika?
1.FCM jesli chodzi o calosc to poza Hansa i Dynamo Dresden, zdecydowanie ekipa nr3 w bylych NRD, z silna chuliganka.
Pytanie na które ciężko jest udzielić jednoznacznej odpowiedzi, ale zapytam : jaki stosunek do Polaków mają niemcy? Pytam globalnie naród o narodzie, nie o kibicach.
Oj, teraz rzuciles dobre pytanie.
Moim zdaniem jednoznacznie sie odpowiedziec nie da. Ile osob = tyle roznych charakterow u Niemcow = tyle roznych zdan o Polakow.
Jedynie co jest pewne ze zdanie Niemcow o Polakow jest znaczne lepsze niz na odwrot gdzie wsrod duzej czesci Polakow ta niechec do ´´szwabow´´ nadal bardzo wyczuc idzie. Moze z wyjatkiem na slasku, gdyz co drugi Slazak ma rodzine w Niemczech przez co nieraz w Niemczech byl i troche inaczej na to patrzy. Pewnie znajda sie tez osoby co ich zdanie na ten temat sie (nawet znacznie) roznic bedzie i ma od tego prawo. Wiadomo kazdy swoje przezyl, swoje doswiadczenia zaliczyl i glownie przez to inaczej widzi.
Na wyjazdy reprezentacji Niemiec ekipy h jeżdżą jak w Polsce, Chorwacji ecc czy to zlewają?
Zarzucisz linkiem do niemieckiego forum o polskich kibolach? Coś na wzór tego topicu made in Germany
To juz zalezy od danej ekipy. Jedni jezdza wiecej, inni mniej, i jeszcze inni wcale. Niektore sie rowniez tylko na ciekawych(wzgledem h) meczow czy niedalekich wyjazdow pokazuja. Z kolej inni tylko na mecze ktore rozegrane w tym miescie sa gdzie ich klub gra. Najaktywniejsza ekipa na niemieckiej reprezentacji to zdecydowanie München(starszyzna, mimo ze duza czesc z nich ma klopoty z zakazem opuscenia kraju + obowiazek stawienia sie na komendzie podczas MS/ME kazdego dnia, a w dniu kiedy graja Niemcy az 3razy!!). Czesto jezdzi takze Hamburg(HSV) ale razdko duzymi skladami. Czesto nawet w mniej niz 20 osob. Kiedys to wygladalo znacznie lepiej, takze u innych ekip. Nie pisze tu o czasow odleglych (80-poczatek 90) ale takze do poczatku tego milenium. Niestety represje zrobili swoje, osoby tez co raz to starsze co juz automatycznie zmieni czlowieka(inne obowiazki, rodzina, wlasne dzieci i te sprawy), juz nie mowiac o tym ze wiele z tych osob kilkanascie razy przed sadem stali i juz na tyle sie nie pozwolic potrafia.

Co do twojego drugiego pytania to takie forum niemieckie nie ma! Jest/bylo kilka tajnych forow. Bylo tez pewne forum h (najbardziej znane http://www.forum.football-thugs.net/hoo ... /index.php nastepca z hooligans.de) na ktorym sie od lat nic nie dzieje. Jesli chodzi o ultras to bylo przez kilka lat ultras.ws ale poziom tamtego forum tzn jesli chodzi o dyskusje to 5x gorsze niz miedzynarodowe ultras-tifo a 20x gorsze niz kibice.net, co mowi sam za siebie. Juz nie mowiac o tym ze tam glownie o ultras pisano, o h malo co bylo a o ustawkach w ogole. Jednak do przegladania zdjec ktore sortowane byli osobnymi watkami, wystarczylo. Ostatnio(moze z miesiac temu) wyszedl jeszcze stadionfans.de jako nastepca bylego ultras.ws .
Ultra1312Style pisze:Wypowiedź miazga, kawał dobrej roboty. W nawiązaniu do filmu i ekipy Hansy zamieszczam zapowiedź ich filmu:
http://www.ratsangthugs.com/blau-weiss-rot-full-movie/
Miałem okazję go widzieć. Film nadaje się dla każdego, bo języka niemieckiego nie ma tak praktycznie wcale. Pokazane zostały akcję malowania pociągów na całym świecie z punktu widzenia kibiców FCH.
To wlasne te o ktorych w 1.poscie pisalem. Do kompletu wrzuce jeszcze ostatnia czesc filmu (Outro) z watkiem h:

https://www.youtube.com/watch?v=RFB6XOms4a4

Polecam. Sam go juz chyba z 50razy ogladalem. :)

Pozdrawiam
independentfanatic

Ultra1312Style widziales moze takze pierwszy film o graffiti z Rostocku (´I love trains´ / ILT o ktorym wyzej pisalem) ? Bo ja tego nowego film (Blau Weiss Rot) jeszcze nie widzialem, widzialem tylko ´´ILT´´ a ciekawi mnie ktory film lepiej wyszedl ?

Aha, z ciekawosci sam sprawdzialem ile to km jest z Rostock do Burghausen(przedtem strzelilem ze kolo 700) i wyszlo 835(!!) km w jedna strone.
Ultra1312Style
Kontakt:

Niestety ale tej pierwszej części nie widziałem. Blau Weiss Rot jeszcze jakiś czas temu można było zobaczyć w sieci, ale chyba ktoś się tym zainteresował i zostało pokasowane. Cena trochę odstrasza, bo niby 20euro to nie majątek, ale... zawsze jest jakieś ale ;)
Szczerze przyznam, że bardziej spodziewałem się jakiś akcji około stadionowych, a nie tylko malowania grafów. Przez cały film przewija się motyw dostawania się w różnych europejskich, jak i światowych miastach do zajezdni kolejowych w celu przyozdobienia pociągów. Malowanie grafów bez użycia barw klubowych też dało mi trochę do myślenia, ale może to już taki styl...
amf0508

Post autor: amf0508 »

Hmm widzę, że chyba Elo1312 wrócił na forum:) Zajebiście, niemiecka scena kibicowska zawsze mnie ciekawiła, więc super się czyta twoje posty. Mnie np ciekawi jak w Niemczech wygląda sytuacja w miastach derbowych. Czy np w Berlinie taka Hertha, Dynamo, Union mają swoje dzielnice, czy są jakieś akcje na mieście, malowanie murów itd. Hamburg i Monachium też mnie ciekawią, a konkretniej rozkład sił w tych miastach, oczywiście jeśli chodzi o kumatych kibiców, bo kto ma więcej pikników łatwo się domyślić.
1925

Post autor: 1925 »

Lewackie szmaty to chyba poptown wieszaja .....
No bo chyba nie CH.F. ...........

Elo! Na zdrowie :)
independentfanatic

Ultra1312Style moge pomoc. Niestety nie caly film ale przynajmniej duza czesc jest jeszcze na yt:
https://www.youtube.com/watch?v=uOQvuyFZa14
Co prawda ze niestety bez muzyki ale lepiej niz nic. ;) Niektore watki sa takze osobno na yt wrzucone (tu juz normalnie z glosem) tak jak te:
1 https://www.youtube.com/watch?v=6GRbqdvB3Qs
2 https://www.youtube.com/watch?v=e2iLsUZha6A
3 https://www.youtube.com/watch?v=KBO432PqJS4
4 https://www.youtube.com/watch?v=D9vNITgkNBA
5 https://www.youtube.com/watch?v=sHkiNiUOa_w
6 https://www.youtube.com/watch?v=OztqZjON8eI
7 https://www.youtube.com/watch?v=5QQECvBODGY
oraz koncowka o strofie h (tak jak w Blau-Weiss-Rot)
8 https://www.youtube.com/watch?v=2ZvUhBiPZsg
Widac tam m.i.podpalone auta policyjne na dworcu w Stendal (dym z psami na powrocie z odwolanego meczu w Braunschweig) oraz wyrzucenia ochrony z sektora gosci w Essen. :)
Moze tych watkow nawet wiecej na yt jest ale sorry, len mnie dopadl i nie chcialo mi sie juz dalej szukac.
Szczerze przyznam, że bardziej spodziewałem się jakiś akcji około stadionowych, a nie tylko malowania grafów. Przez cały film przewija się motyw dostawania się w różnych europejskich, jak i światowych miastach do zajezdni kolejowych w celu przyozdobienia pociągów.
Od duzo osob(glownie zza granicy) to samo slyszalem. Te filmy to graffiti filmy i glownie pociagi(ta krolowska dysciplina wsrod graffiti). Moze przez to ze w zapowiedzi takze momenty z stadionu + h widac byly to ludzi troche mylilo i przez to duzo osob sie wiecej akcji okolo stadionowych spodziewali?

amf0508 jesli oczekujes jakies ciekawe historie z miast derbowych wraz z codziennych wojen osiedlowych, wjazd na wrogich osiedli itd. to niestety ale musze cie rozczarowac. Nic takiego nie ma miejsca w zadnych z tych wymienionych miast derbowych w Niemczech. Co prawda od czasu do czasu dochodzi (czy tam przypadkowo czy planowano) do roznych akcji ale sa to raczej pojedyncze akcje. Zeby to jakos porownac to smialo moge powiedziec ze w kazdym polskim derbowym miescie sie przez kilka dni wiecej dzieje niz w takich Berlin, Hamburg czy Munchen przez caly rok.
Zdecydowanie lepiej to wyglada w Leipzig i wojna Chemie/RoterStern vs Lok/Hfc(co prawda ze Halle to juz inne miasto, nawet inny Bundesland ale tylko 30km odleglosci daje pole do popisu). Leipzig jest tym miastem derbowym w Niemczech w ktorym sie najwiecej dzieje, najwiecej slychac itd. ale nawet w Leipzig zdarzaja sie miesiace bez zadnego incydentu. Dodaje tu ognia do oleje takze sprawa polityki i wydarzenie wokol demonstracjach PEGIDA ktore przez pewien czas h Lok+Halle chronili i zwyklych ludzi ktore na tej Pegidy(a w Leipzig wlasciwie LEGIDA) byli az do pociagow odprowadzili zeby ci zwykli ludzie nie zostali zaatakowane przez lewakow tak jak to czesto mialo miejsce wczesniej.

Doktor P(r)awica o widzisz. O tym Energie - Fradi nawet nic nie wiedzialem. Wiem jedynie ze kilka miesiace temu sie z Sparta Praha spotkali ale o tym pisalem juz wyzej.
Co do Suptras ze duza mierza lewaki z tym sie nie zgodze. Wiekszosc zdecydowanie wyjebane maja na jakakolwiek polityke. Zdarzaja sie roznie poglady u pojedynczych osob. W Rostocku blisko Centrum masz jedna dzielnice lewackie, tam gdzie brudy swoje sklody(nie wiem jak sie to pisze), bary, sklepy maja ... nazywa sie ona Kröpeliner Tor / Vorstadt (KTV). Duzo osob z tej dzielnicy lazi takze na Hansa, ale zazwyczajnie nie naleza oni do zadnej grupy ultra, tym bardziej do SR/AC.
Kiedys, tzn lata 90 jak jeszcze moda na prawo byla to wtedy wlasnie Hansa zdecydowanie prawa byla(w tych czasach powstala takze kosa z sankt pauli) ale to tak jak pisales, to juz melodia przezlosci. Mimo ze wizerunek Rostock = miasto nazis maja do dzis wsrod normalnych ludzi. Ogolnie sie trzymie urban legend ze wschod niemiecki to jakies prawicowe no go areas, ale najczesciej u ludzi z zachodu lub bawarii ktore jeszcze w zyciu na wschodzie nie byli i wschod tylko z TV znaja. Wracajac do miasta HRO to pewnie ten wizerunek maja poprzez szturm azylantow w Rostock-Lichtenhagen 1992 ( https://www.youtube.com/watch?v=PjiOJvBa6CA ). Ale to juz 24 lat temu, inne czasy, inna mentalnosc u ludzi, inne pokolenie, inna moda. Jako przeciwwaga do KTV jest w Rostocku takze jeden bastion prawicy, jest to dzielnica Toitenwinkel. To tak dla gwoli scislosci. Rowniez z Toitenwinkel duzo osob na Hansa lazi. Zreszta tak jak z kazdej dzielni tego miasta.
Będąc tam
Mozesz cos wiecej napisac? Na ktorym/ktorych meczow tam byles? Ogolnie HRO jest dla groundhopperow niezlym eldorado, niezaleznie jakie sie ma poglady lub z jakiej sie ekipy jest to zazwyczaj osoby wylapane przez HRO maja problem. Chyba przez to ze zadnej zgody nie maja + nie chca, i przez to ze sam przy okazji groundhoppingu na flag polowaja widza wsrod innych wrogow. Zazwyczajnie konczy sie to przekopka + krojenie prywatnych ciuchow. Znajomemu z HSV w dodatku potargali bilet meczowy tak zeby mieli pewnosc ze on tego dnia sie juz na stadionie nie pojawi, mimo ze to sam + jako osoba postronna byla. Zreszta takich historii jest mnostwo. Nie wiem jak na to w przypadku osob zza granicy patrza. Trzeba probowac. :)
Ja osobiscie bylem z 2x w HRO. Raz przeciwko E.Frankfurt i raz przeciwko Babelsberg(Potsdam, lewaki + zgoda Sankt Pauli ktora mimo ze tego dnia swoj mecz nie grali to swoja zgode olali, strach? ). Oby2 mecze bez historii. Szczegolnie sie zawiodlem na tym pierwszym meczu gdyz sie troche wiecej od Eintrachtu spodziewalem, ktorzy tego dnia nie pokazali nic. Zaden dym, piro, nawet brak oprawy w tak prestizowym meczu, mimo ze mieli tego silne wsparcie Chemie Leipzig(60 czy nawet 130 osob z samego Chemie, niestety pamiec nie ta, musialbym w zinach sprawdzic, ale w kazdym ramie w dobrej liczbie byli). Hansa miela wtedy protest i brak dopingu a wynik meczu 1:5 dla Eintracht. Po meczu jakies tam probo dostawania sie do kibicow gosci byly ale na tym koniec.

Kod: Zaznacz cały

Wśród niemieckich ekip z tego co ja zauważyłem często grupki działają oddzielnie. Tak jak u nas jedzie banda np 150 osób tam jedzie tu 20, tu 30. Wiąże się to oczywiście z tym, że po prostu u nich tych grupek od zajebania, ale też niektóre grupy mają w c*** ludzi. U nas grupa ultras ma ok 20-30 osób, tam spokojnie ponad 100, 200. Eintrach to ma pewnie pod 500 typa :D
No. Dortmund, Stuttgart, Schalke taksamo. A Nurnberg jako najwieksza scena Ultras moze nawet tysiac osob. Z tym ze nie zawsze to ma tylko plusy jak sie kazdego barana do swojej grupy wciagnie. ;) Wiadomo skladki/kasa to nie wszystko.
W Niemczech tych grup od zajebania i kazda dziala osobno, to racja ale w Polsce tez az tak inaczej nie jest. Dajmy przyklad np Ruchu Chorzow, tu tez kazdy fc i kazda dzielnica osobno dziala. Taka zwykly osob z dajmy np Rudy Slaskiej czesto nie wie co sie w takim myslowickim podworku dzieje i na odwrot. Czasami nawet wsrod jednego miasta o kazdej akcji nie slysza. Taka osoba z Tauzena ci nawet polowe akcji Nikiszu/Janowa wymienic nie potrafi (jako przyklad). Inny przyklad Legii ciekawie ile taka osob z h/U zyjaca cale zycie w Warszawie o starciach vs Widzew w np Sochaczewie wie. Moze sie nie dali milion roznych nazw, ale grup jest jednak jeszcze wiecej, z tym ze pod szyldem fc/dzielnicy.
Nadmieniony został tutaj temat kadry to wrzuce swoje 3 grosze. Kiedyś kolezka z Danii opowiedział mi historię jak grali z Niemcami w Niemczech (własnie chyba w Hamburgu) i FCK + HSV z okazji tego meczu zaczaili sie na Duńczyków, głównie oczywiście BiF. Ciekawa akcja, jak na polskie realia to nie do wyobrażenia sobie.
Nie? Pamietasz moze mecz Czechy - Polska w Ostravie. Gieksa razem Banikiem osobno od reszty Polakow siedziala. Nie wiem czy to czasami tego dnia nawet jakies akcje nie robila.
Wracajac do Niemiec byl jeszcze mecz reprezentacji w Nurnbergu (nie tak dawno, niestety z glowy juz nie pamietm z kim) gdzie wokol meczu Ultraska Nurnbergu troche flag innych niemieckich klubow skasowala. Jak dla mnie slabe w c***. Ale co sie spodziewac z brudasowskich ultrasow ktorzy na swoj kraj i co za tym idzie swoja Repre wyjebane maja?!

1925 CFHH juz nie istnieje. Grupa ta sie rozwiazala.

P

ewnie szlo by jeszcze wiecej pisac ale teraz juz czasu nie mam. Moze w nocy lub nad dniach sie chwila znajdzie to jeszcze cos dodam.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ