Kibice Made in Germany

Informacje ze światowych trybun
ODPOWIEDZ
Samiec Alpha

Re: Kibice Made in Germany

Post autor: Samiec Alpha » 17.02.2015, 23:24

PyskatySK pisze:No co Wy, tylko Polska na całym świecie! Wielka Polska wszechkosmiczna.
Banti jak zwykle się popisał, musiał rozjebać temat.
a co ty k**** germanska wnioslas do tematu ?

slunska spierdolino, nawet twoi idole na TFC krzyczeli POLISH FANS HOOLIGANS, a ty dalej starasz sie umniejszyc na kazdym kroku Polsce i Polskosci.
W********** durniu w koncu

iparts.pl
1925

Post autor: 1925 » 18.02.2015, 07:46

proxima pisze:Widzę, że kolejny dysmózg, już widać po stylu pisania.

1. Dostali w ryj tylko od stewardów. Co za dno. Nie ma to jak startować i dać się obić ku*** jakimś fotografom. <lol2> Później dostali po ryju i pewnie do tej chwili ledwo zipia wiec wracaj na jakies ku*** st. pauli szerzyc te lewacka propagande.
2. Oczywiscie ze dostali, kolejny sie naczytal ultras-info i innego gowna.
3. Tobie chyba stary wchodził do łóżka i teraz masz jakieś niedojebanie mózgowe. Koln sie ku*** skompromitowało, parafrazując Edwarda Potockiego, bez kitu, wybieganie w stroju plemnika i od razu spierdalanie przed policja po rzuceniu dwoch rac - bardzo prawilnie, kodeks kibica nie przewiduje jakis kar za takie "odważne" zachowanie?

Podsumowujac: Skoncz pierdolic, Gladbach rozjebalo bo to najlepszy klub w Niemczech, a powolne plemniki d*** cicho.

Jednak poziom twojej wypowiedzi swiadczy tylko i wylacznie o tym ze cie stary molestowal. Twój problem .... !
Co do tego co napisales - Sugerujesz sie tylko tym co widziales na filmikach i chyba sam czytasz ultra-tifo- no ale teraz przynajmniej wyszło skad bierzesz swoje przekumate informacje. Co do st. pauli :) - nawet tego nie skomentuje bo jest mi cie najwyrazniej żal. Z mojej strony to wszystko w temacie meczu gladbach - Koln. Spinaj sie dalej :)
:arrow:

Banti

Post autor: Banti » 18.02.2015, 16:33

Pyskata, zbierz ziomow ze Slovana i zrob na mnie zasadzke, skoro juz mnie tak sledzisz.

Kibole FC Köln
Obrazek
Polskie Wilno, Polski Lwów. j**** żmudzinów i banderowców.
Uwolnić Maćka!!

Samiec Alpha

Post autor: Samiec Alpha » 18.02.2015, 18:59

Pyskata szmata przeciez nie ma ziomkow, o zerwaniu zgody 'swojej' ekipy dowiaduje sie na kibice net. Jeszcze smiec sie osmieszyl piszac na poczatku ze TO NIE PRAWDA.dopiero jak padla oficjalna wersja Ruchu to zaczal przytakiwac : )

Samiec Alpha

Post autor: Samiec Alpha » 18.02.2015, 19:26

a moze zaprzeczysz pajacu ? zripostuj to argumentami a nie pusta gadka.

La-coste

Post autor: La-coste » 22.02.2015, 20:48

Banti pisze:Pyskata, zbierz ziomow ze Slovana i zrob na mnie zasadzke, skoro juz mnie tak sledzisz.

Kibole FC Köln
Obrazek
Obrazek

Dobranoc.

Banti

Post autor: Banti » 23.02.2015, 22:13

tej La-debil, ale ty chciałaś mi wejść na ambicję tymi flagami "slask wroklaw" do góry kołami? Buehehe weź ogarnij warkocze prymitywna klapo internetowa i podbij z tym gównem do szefuńcia - Romana Andersena.
Uwolnić Maćka!!

La-coste

Post autor: La-coste » 24.02.2015, 21:47

Buehehe a ty chciałeś wejść Pyskatemu na ambicje wrzucając te zdjęcie pazi z Koln?? co za placek.Odpowiadając już na twoje pytanie to oczywiście że weszłem tobie na ambicje,gdyż ty jako naczelny patriota wszechmogącej nigdy niepokonanej polski kibolskiej musiałeś mieć niezła depresję jak zobaczyłeś lewaków i to w dodatku hiszpańskich z flagami polskiej ekipy do góry kołami.

nie odpisuj juz do mnie.

Banti

Post autor: Banti » 25.02.2015, 00:30

Primo złamana ruro: Polska ZAWSZE piszę się z dużej litery.
Secundo złamana ruro: no ja normalnie zamknąłem się w sobie widząc fany jakiegoś tam Śląska do góry kołami buehehe W dodatku, tak jak piszesz złamana ruro, po ujrzeniu tych zdjęć dotknęła mnie taka depresja, że sprzedałem wszystkie znaczki z klasera na allegro. Zacząłem zbierać naklejki z pomarańczy i jabłek aby zabić w sobie ten smutek i żal.
Uwolnić Maćka!!

Marat

Post autor: Marat » 28.02.2015, 23:34

Gdzie jakieś zdjęcia/relacje z dzisiejszych derbów Zagłębia Rury?
:]

MW LKS

Post autor: MW LKS » 03.03.2015, 22:56

Andrus pisze:Energie Cottbus ma w swoim składzie Serbołużyczan, nawet mają flagę w języku Serbów Łużyckich i nazwa ich grupy nawiązuje właśnie do tego języka (z tego co kojarzę). Stąd pytanie do znających temat czy Serbołużyczanie są tam jakąś grupą wiodącą na trybunach?
Ciekawy temat rozpocząłeś. Wiem, że na ich mecze chodzą Serbołużyczanie, ale czy stanowią jakąś realną siłę w ekipie, to nie wiem. Jakby poczytać relacje na ich stronie Ultima Raka, można trafić na określenia w stosunku do samych siebie "Sorben" co oznacza po niemiecku Serbowie. Nazwa ekipy "Ultima Raka" również odwołuje się do języka serbołużyckiego, głównie jej drugi człon, co oznacza po tłumaczeniu na język polski po prostu raka :) Natomiast rak w języku niemieckim to "krebs". Zresztą Chociebuż(Cottbus) to kulturalna stolica Dolnych Łużyc. Być może ktoś wie coś więcej na temat obecności Serbołużyczan w ekipie Energie? Beskid? :)
[link]

Konny

Post autor: Konny » 05.03.2015, 03:22

Może ktoś opisać ultrasów z Köln?. Ostatnio dużo wokól nich się dzieję, według mnie jedna z konkretniejszych ekip w Niemczech.
"Być zwy­ciężonym i nie ulec to zwy­cięstwo, zwy­ciężyć i spocząć na laurach - to klęska. "

Józef Piłsudski.

1925

Post autor: 1925 » 23.03.2015, 07:04

:arrow:

Banti

Post autor: Banti » 27.03.2015, 23:27

1925 pisze:http://www.ultras-tifo.net/photo-news/3 ... 32015.html
FCM - FSV.Z
"stara Curva" ;)
W sumie trochę dziwne,że ta ku*** przez c i v, zważywszy, że M. z Red Kaos zna lepiej nasz ojczysty niż niejeden gimbus z tego forum.
Coraz głębszy podział między zachodnim lewactwem multi-kulti a wschodnimi Niemcami, którzy już dawno wybrali naszą drogę postrzegania otaczającego świata.
Kilka zdjęć i zarazem moje serdecznepozdro dla wszystkich "miłośników" sceny zachodnich Niemiec:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Uwolnić Maćka!!

normalnynick

Post autor: normalnynick » 14.04.2015, 11:00

Witam mam pytanie odnośnie ekipy Dynama Dresden.Byłem ostatnio na meczu z Arminia i jak na 3 lige było dobrze,jak tam sytuacja wygląda,jakieś zgody ,kosy .Pozdro

slaskiemiasta.pl

Post autor: slaskiemiasta.pl » 17.04.2015, 01:17

Wklejałem już w temacie "Śląskim", ale wielu tam nie zagląda, więc wkleję i tutaj.
Przetłumaczony artykuł ze znanego kibolskiego magazynu niemieckiego Blickfang Ultra nr35, który opisuje polską scenę kibicowską na przykładzie Górnego Sląska i derbów Katowice-Tychy:

[link]

Obrazek

BFC09

Post autor: BFC09 » 17.04.2015, 11:07

Final Pucharu Saksonii-Anhalt

FCM - HFC
http://www.youtube.com/watch?v=fCAu2YTEm14

Banti

Post autor: Banti » 24.05.2015, 11:46

Dynamo Drezno - Hansa Roztoka
https://www.youtube.com/watch?v=aKytD2KT0QY
Uwolnić Maćka!!

Edekzkrainykredek

Post autor: Edekzkrainykredek » 24.08.2015, 12:05

[link]
STADION TO NIE TEATR! FUCK uefa, j**** pzpn!

CZARNISLUPSK1945

Post autor: CZARNISLUPSK1945 » 01.09.2015, 23:47

W 2008 roku młoda chuliganka Lok Leipzig przegrała u siebie walkę z miejscowymi ciapatymi, orientuje się ktoś czy był jakiś rewanż?
po stronie Lokomotiv mieli walczyć młodzi do 20 lat, chodziło o jakieś porachunki na mieście

tu info:
[link]

walkę widać na tym filmie od 1.44 min
https://www.youtube.com/watch?v=uHn2Qnz-Ojk
Obrazek
Obrazek

Troublemaker

Post autor: Troublemaker » 09.11.2015, 09:24

Dynamo Drezno-1.FC Magdeburg

[link]
Precz z antypolonizmem w polskim środowisku kibicowskim!!

Ultra1312Style

Post autor: Ultra1312Style » 26.11.2015, 13:45

Po części prześledziłem ten temat i muszę stwierdzić, że samozajebistość co niektórych sięga zenitu. Na zachodzie (w Niemczech) kultura kibicowska jest inna niż u nas w PL. Mam z nią trochę styczności i przyznam szczerze, że są pewne rzeczy, które mi się u nich nie podobają, ale mają także kilka kwestii które chętnie bym wprowadził do naszego środowiska.
Odnośnie ekip sportowych, bo o tym tutaj było najczęściej to z zasady chuligani w DE na mecze raczej nie chodzą. Spotykają się w ustronnych miejscach i jak nie interesuje ich piłka to na stadionie się nawet nie pokazują. Dobija mnie to przechwalanie się ludzi na forum, bo dla wielu ludzi o jakości ekipy stanowi tylko ekipa sportowa, która nie rzadko z kibicowaniem ma tyle wspólnego co ja z łyżwiarstwem figurowym.
Dość dziwny jest też fakt, że np. hoolsi mogą mieć zgodę z ekipą której nie uważają ultrasi lub też jeszcze inna grupa danego klubu. O jakiś szczególnych przypadkach raczej nie słyszałem, ale kto wie... może ktoś się z czymś takim spotkał?
Podoba mi się ich organizacja ekip typowo ultrasowskich i nierzadko efektowne oprawy czy liczby wyjazdowe.
Bardzo chętnie podejmę debatę z kompetentnymi ludźmi na temat tego ruchu kibicowskiego.
Obrazek
www.sektorkiboli.pl - Strona z Kibicowską Publicystyką

O i tak

Post autor: O i tak » 26.11.2015, 21:51

W Chemie Lipsk chyba jest dosyć napięta sytuacja między hools, a ultrasami. Nie wiem jak hools zapatruja się na przyjaźń lewackich ultrasów z lewackim Eintrachtem, ale chyba tam kilka raz mieli wjazd ekipy sportowej na jakieś spotkania (nie jestem pewien tylko coś mi świta).
Swoją drogą w czekam na jakieś ciekawe opisy w tematach europejskich, bo swego czasu zajebista polemika tu się odbywała i człowiek dowiedzał się sporo o zachodniej scenie.

Ultra1312Style

Post autor: Ultra1312Style » 27.11.2015, 22:15

W odpowiedzi na Twoją prośbę...
[link]
Obrazek

Andrew88

Post autor: Andrew88 » 29.11.2015, 22:09

W Niemczech takie obyczaje sa od x lat i nikogo to nie dziwi ze ultrasi maja zgode z Y a hools ekipa ma zgode z X i czesto sobie wjezdzaja do barow lub na zbiorki u nas nie do pomyslenia.Druga sprawa poglady... u nas przewaznie tematyka prawicowa u nich jesli juz to na lewo bo bycie patriot=nazis.Choc zdarzaja sie tam kwiatki ze ultraska jest w lewo a ekipa h na prawo jak Werder Brema.

Ultra1312Style

Post autor: Ultra1312Style » 07.12.2015, 17:34

W Niemczech mają większą możliwość wyboru. Nie oszukujmy się, w Polsce o przyjaźniach i zgodach decyduje tylko i wyłącznie ekipa mocnych wrażeń. Ultrasi raczej zbyt wiele do powiedzenia w tej kwestii do powiedzenia nie mają, o pozostałych kibicach nie wspominając.
Co do poglądów politycznych... nie rzadko jest też tak, że na niemieckich trybunach kibice nie afiszują się ze swoimi poglądami politycznymi, a tylko "ludzie z boku" określają, jakie kto ma poglądy. Dla przeciętnego polskiego kibica skoro są na zachodzie to jest to równoznaczne z tym że mają lewicowe poglądy... z czym się nie zgadzam.
W sumie to sam jestem ciekaw, jak by to wyglądało u nas w Polsce, gdyby nie taka organizacja na trybunach, jaką obecnie mamy... Zdarzały się przecież gdzieniegdzie jakieś lewicowe przejawy, które były dość szybko tłumione przez ludzi decyzyjnych. Na niemieckich trybunach jest większe niezależność, dlatego też może nas to bardzo dziwić.
Obrazek

Ultra1312Style

Post autor: Ultra1312Style » 12.12.2015, 10:18

Może zainteresuje kogoś recenzja dość popularnego nie tylko w Niemczech konkretnego ultra magazynu - Blickfang Ultra
[link]
Obrazek

eMTe4

Post autor: eMTe4 » 13.12.2015, 16:01

Ma ktoś szersze info na temat awantur w Lipsku? Ps. elo1312 wróć, bo temat umiera!
"Papieros parzy dłoń i budzi żal
Na peronie siedzę sam
Oglądam sterty tych starych zdjęć, ten peron dobrze
mnie już zna
Pociąg zabiera co dzień bliską twarz
Tutaj tłoczą się, tu mówią - "tam to jest życie i czar", Tu się handluje Ojczyzną co dnia!"

Fanático

Post autor: Fanático » 14.12.2015, 13:32

@Ultra1312Style Bo to odzwierciedla panujące w społeczeństwie poglądy. U nas młodzi ludzie mają w większości poglądy prawicowe. Niemcy są z kolei bombardowani poglądami lewicowymi. Niemcy mają piętno historyczne i robią wszystko co mogą, aby ktoś nie nazwał ich nacjonalistami, antysemitami, homofobami itd. To widać jak podchodzą teraz do imigrantów (zw. uchodźcami). Cała Europa Środkowa i Wschodnia jest przeciwko, a Niemcy witają ich z otwartymi rękami, chociaż wiadomo, że na tym stracą, ale to siedzi głęboko w ich głowach.

BFC09

Post autor: BFC09 » 14.12.2015, 14:56

eMTe4 pisze:Ma ktoś szersze info na temat awantur w Lipsku? Ps. elo1312 wróć, bo temat umiera!
Co tam szeroko komentowac. LEGIDA demostrowala, lewacka autonomia atakowala

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=hmYQcHWh07A[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=g9Yg39jog70[/youtube]

Fanático

Post autor: Fanático » 16.12.2015, 11:23

eMTe4 pisze:Ma ktoś szersze info na temat awantur w Lipsku? Ps. elo1312 wróć, bo temat umiera!
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=bYJtZtweWnk[/youtube]

ImperatorMistrz

Post autor: ImperatorMistrz » 05.01.2016, 00:17

A jak ma się sytuacja jeżeli chodzi o kluby w Lipsku? Zawsze był Lokomotiv który od połączenia RFN i NRD raczej dołował ale był chyba jedynym poważnym klubem w mieście więc miejscowi zapewne trzymali ze swoim klubem. Ostatnio widziałem, że nowy klub powstały bodajże w 2008 RB Lipsk(pod marką red bulla) ma jednak kibiców i teraz już grają w drugiej bundeslidze. Faktycznie tak szybko nastąpił wzrost popularności tego komercyjnego produktu rodem z NBA? Jak wygląda sytuacja w tym mieście?

Milosz

Post autor: Milosz » 05.01.2016, 12:28

W Lipsku aktywnie kibicowsko działa tylko LOK. Ekipa na poziomie. Sporo osób z chuliganki z prawicowymi poglądami. Klub obecnie gra w Obrelidze północno-wschodniej (5 szczebel rozgrywek).

RB Leipzig powstał w 2009 i przyciąga na trybuny fanów piłki nożnej, działaczy, sponsorów. Jest bojkotowany przez wszystkie aktywne grupy działające w Niemczech. Brak organizowanych wyjazdów do Lipska, vlepki, transparenty. Więcej tu: [link]

O i tak

Post autor: O i tak » 05.01.2016, 16:52

Chemie Lipsk też jest aktywne. Mają zgodę z Eintrachtem Frankfurt, ultrasi lewicowi.

Doktor P(r)awica

Post autor: Doktor P(r)awica » 22.01.2016, 14:08

Odniose sie tutaj do pytania zadanego w temacie ''trapi mnie to''
Co do niemieckiejs ceny chuligańskiej. Przede wszystkim jest ona sprowadzona bardziej do podziemia niz w Polsce. Wielu aktywnych członków grup nie chodzi nawet na mecze, nie afiszują sie z tym. Za samo bycie członkiem ekipy juz ma sie tam pare lat z racji przepisów jakie tam weszły.
Topowe ekipy jak np Dynamo Berlin, Dynamo Drezno nie mają podjazdu raczej do czołówki polskiej sceny, ale chuliganka to nie tylko las. Niemieckie ekipy mają naprawde dobre liczby, ich grupy (a każdy klub ma ich wiele) maja po kilkadziesiąt osób. Nie kazdy może jest hardkorowym trenującym kozakiem, ale umieją działać. Hertha w tamtym roku w prawie 200 osób bez obstawy wjechała Frankfurtowi pod stadion.
Eintrach Frankfurt to kolejna dobra ekipa. Niestety w ich topowej bandzie jest sporo turków.
Kolejne ekipy warte wspomnienia to np Hanza Rostock, która umie podymić, Również np LOK Leipzig, nawet ostatnio r******** jakąś barówe lewacką i troche sklepów, naprawde ładny rozpierdol w mieści zrobili po prawicowej demostracji. Borussia Dortmund również ma zgrabną ekipe, Sporo prawicowych osób, z resztą wokalista Oidoxie jest z Borussen Front :)
Ale tak naprawde, przynajmniej w mojej ocenie. Chuliganka to jedno, a klimat ogólnie to drugie. Może kogoś uraże, ale c*** mnie obchodzi czy dana ekipa ma 50 czy 70 kozaków do lasu. Skoro oni są tylko do lasu. Znacznie bardziej szanuje dobrą zgrabną ekipe która podymi na ulicach, podymi na stadionie, prozuca racami, świńskimi głowami, wpierdoli sie do obcego miasta i pomaluje im pociąg. W Polsce malowanie paneli nie jest takie popularne, ale taka Hanza Rostock wjechała do Wiednia i pomalowała im tam pociag metra z okazji meczu z Rapidem. Wyobraź sobie że w Twoim mieście śmiga cały dzień tramwaj pomalowany w barwy obcego klubu i na dodatek jest tam napis obrażający Twoją ekipe. Gul skacze na pewno. Nie jest to typowo chuligańska akcja, ale w jakiś tam sposób jest to coś fajnego. Samym lasem człowiek nie żyje.

Doktor P(r)awica

Post autor: Doktor P(r)awica » 22.01.2016, 14:14

Dodam jeszcze bo w sumie pominąłem. Zgrabną grupkę ma całkiem Energie Cottbus (zobaczymy co o nich powie najbliższy czas ;) ) Chemnitz też jest nienajgorszą ekipą, ponadto dobrą koalicje tworzy Hallescher i Zurich, uważana za najlepsza koalicje w Szwajcarii. Warto też wymienić HSV, Boyz Koln, Darmstadt i Duisburg.
Niestety nie wypalił sparing Śląska przy okazji meczu z Hannoverem z niemiecką koalicją. Na pewno to by wiele powiedziało jak to wygląda

Ultra1312Style

Post autor: Ultra1312Style » 28.01.2016, 07:25

Z tym malowaniem pociągów to się zgadzam. Bardzo fajna akcja, która w DE jest bardzo mocno propagowana, podobnie jak ozdabianie miast klubowmi grafami. Moim zdaniem ma to znacznie więcej wspólnego z duchem ultra niż ustawianie się po lasach, gdzie nierzadko trafiają się całkowicie postronne osoby mające z ruchem kibicowskim tyle wspólnego, co przeciętny kibol z łyżwiarstwem figurowym.
Co do samej polityki, to faktycznie mają tutaj na każdym kroku wpajane poglądy lewicowe. Na całe szczęście, nie wszystkie ekipy można przez to wrzucić do jednego czerwonego worka.
Obrazek

Doktor P(r)awica

Post autor: Doktor P(r)awica » 29.01.2016, 17:38

Warte podkreślenia jest też to, że w Niemczech jest bardzo dużo ulicznych gangów, które nie sa zwiazane w ogóle z ruchem stadionowym, mam na myśli np Hells Angels czy Banditos. Wyglądają jak chuligani, wielu z nich jest z klimatu, pojawiają sie na koncertach BH czy manifestacjach, podziabane mordy i ogólnie wariaci, ale tak jak pisałem. Nie sa z klimatu. Dla wielu ''chuliganów'' jest to swego rodzaju inna droga.
Gdy zaczynają swoją kariere, nie wpierdalają sie na stadion, gdzie inwigilacja, kooperacja lewactwa z psami, pełno ambitnych studenciaków z jakimiś projektami. Wyjebują sie na to. Idą w stronę typowej ulicy. Niektórzy w ogóle sie nie pojawiają na stadionie, inni okazjonalnie bądź w okolicach, zajmują sie inną działalnością. Czasem myśle z tego co wiem, że łatwiej być po prostu typem z miasta niż kibicem w ekipie, przynajmniej w niektórych miastach tak mają.

Ultra1312Style Oczywiście zgodzę sie, że pociągi i grafy to bardziej ultraska, samemu bliżej mi do tego klimatu. Tak jak napisałem, dla mnie osobiście taka wyliczanka kto jest najlepszy w przypadku Niemczech nie ma większego sensu. Las lasem, ale życie stadionowe to coś w mojej ocenie znacznie więcej, a jeżeli połowa z tych kolesi z lasu nie chodzi na mecze to co za różnica czy są czy nie skoro jest mecz, robi sie awantura a ''pierwszy skład'' jest w barówie.

independentfanatic

Post autor: independentfanatic » 11.02.2016, 20:23

Witam,

FCM - FSV.Z

"stara Curva" ;)
Banti pisze:
FCM - FSV.Z
"stara Curva" ;)
W sumie trochę dziwne,że ta ku*** przez c i v, zważywszy, że M. z Red Kaos zna lepiej nasz ojczysty niż niejeden gimbus z tego forum.
No chyba ze im z tym o czyms innym szlo: Stara Curva = Stary Mlyn. Tzn ja dokladnie nie wiem, bo od spraw U raczej nie jestem :) tylko wrzucam taka ewentualna mozliwosc. Moze niech sie Mi..o sam wypowie. ;)
MW LKS pisze:
Andrus pisze:Energie Cottbus ma w swoim składzie Serbołużyczan, nawet mają flagę w języku Serbów Łużyckich i nazwa ich grupy nawiązuje właśnie do tego języka (z tego co kojarzę). Stąd pytanie do znających temat czy Serbołużyczanie są tam jakąś grupą wiodącą na trybunach?
Ciekawy temat rozpocząłeś. Wiem, że na ich mecze chodzą Serbołużyczanie, ale czy stanowią jakąś realną siłę w ekipie, to nie wiem. Jakby poczytać relacje na ich stronie Ultima Raka, można trafić na określenia w stosunku do samych siebie "Sorben" co oznacza po niemiecku Serbowie. Nazwa ekipy "Ultima Raka" również odwołuje się do języka serbołużyckiego, głównie jej drugi człon, co oznacza po tłumaczeniu na język polski po prostu raka :) Natomiast rak w języku niemieckim to "krebs". Zresztą Chociebuż(Cottbus) to kulturalna stolica Dolnych Łużyc. Być może ktoś wie coś więcej na temat obecności Serbołużyczan w ekipie Energie? Beskid? :)
A raka maja rowniez w herbie miasta ktory rowniez jest herb grupy UR´02. Jako ciekawostke dodam ze w miescie Cottbus znaki drogowe i ulicowe sa w 2 jezykach. Niemieckim a pod nim serbolozuyckim. Np. Karlstrasse a pod nim Droga Karlowa. Taksamo jak na znakach na peronie na glownym dworcu Cottbus (Chosebuz). Pamietam jak w 2003r po raz pierwszy w tym miescie bylem, jeszcze wtedy nic o jakis tam Serboluzyniach nie slyszajac to myslalem najpierw ze te znaki to w jezykach polskich. ;) Tlumaczylem sie to swego czasu ze no ja, blisko granicy etc., potem kilka tygodnie pozniej jak po raz pierwszy w Frankfurt/Oder bylem to sie zdziwilem czemu "znakow polskich" tam nie ma. Przeciez FF / FFO blizej w kierunku Polski polozone jest niz CB. Dopiero wtedy zaczelem sie tym tematem bardziej interesowac. Pozniej mieszkalem przez 2 lat w Cottbusie, na silowni poznalem kilka chlopakow z ich ekipy(naturalnie ze predziej czy pozniej musialo sie to stac w miescie majace 110tys. mieszkancow z swego czasu tylko czy jak ktos woli az ;) 2 silowniami ;) ) oraz z ich mlodziezy (juit9*3 ...liczba 93 od IC czyli mlodziezowa podgrupa od Inferno Cottbus´99) i sie z czasem co nie co dowiedzialem.
Z ciekawosci bylem w tym czasie takze na 2 meczow Energie u siebie (przeciwko Nurnbergu i Mainzu ale nie ma o czym wspominac). Kontakt z nimi stracilem kilka lat po przeprowadzce, gdzies w latach ok.2008 czy 2009r.

W ekipie Energie napewno nie ma zadnych Serboluzianin. Swego czasu chlopcy z ekipy mowili na tych Serboluzianie ze sa dla nich cos jak dla nas Polakow cyganie. Chyba tu wiecej dodac nie trzeba?! Swego czasu przy okazji np festywalu ku rocznicy miasta (Stadtfest) nawet polowano na Serboluzianin (kilku podejrzani zostali skopane, widzialem na wlasne oczy). Flaga Sorben zrobili sobie glownie na jaj/ironii, poniewaz cale niemcy ich przezywali jako Sorben. Cos na wzor grupy GNB (Giallo-Nero-Bastardi czyli zolto-czarne basztardy) z Dynamo Dresden. Flaga wyjazdowa GNB z Dynamo pozniej przez glupote stracili na rzecz Hansa Rostock ale to juz inny temat. ;)

Ogolnie tych Serboluzani jest malo w tym miescie i stanowia tylko jakies tam 1% czy jeszcze mniej(co jest ok.tysiac osob). W tym glownie starsze osoby. Ogolnie w calych Niemczech zostalo ich juz tylko ok.58-67tys. (zrodla podaja rozne liczby, ogolnie jest ciezko szacowac gdyz czesc nie przyznaje sie do bycia Serbol.). Zyjac glownie wlasnie w regionie Spreewald / Lausitz, czyli w poludniowym bundeslandzie Brandenburg (Cottbus i okolice) i w polnocno-wschodniej Saksonii (okolice Weisswasser, Hoyerswerda, Bautzen potem w kierunku Görlitz i Zittau juz tylko jednostki). Maja tez problem ze ich jezyk (i wlasnie narod) umiera. Co raz mniej osob kontynuje tej tradycji, co raz mniej osob potrafi mowic w ich jezyku. Przez co szkoly w ich jezyku pozamykaja. Brak tez nauczycieli w ich jezyku. Szacuje sie ze z mlodszych ludzi (ponizej 35 lat ) nawet 3tys. ludzi nie ma co sie tym jezykiem obslugiwac potrafi. Z mlodych co raz mniej sie tym interesuje. Takze jesli nic z tym nie zrobia to kwestia czasu i slad po nich zaginie.
CZARNISLUPSK1945 pisze:W 2008 roku młoda chuliganka Lok Leipzig przegrała u siebie walkę z miejscowymi ciapatymi, orientuje się ktoś czy był jakiś rewanż?
po stronie Lokomotiv mieli walczyć młodzi do 20 lat, chodziło o jakieś porachunki na mieście

tu info:
[link]

walkę widać na tym filmie od 1.44 min
https://www.youtube.com/watch?v=uHn2Qnz-Ojk
Tzn glownie z Ormaniami i Ruskimi + pojedyncze arabusy. Rewanzu nie bylo. Dzisiaj to w ramie w ramie z nimi podzielili bramki z dyskotek itd. . Czesc z Orman. jak i chuliganki Lok zostali pozniej Rockersami i wstapili do roznych MC (glownie Gremium MC ale tez HellsAngels) i dzisiaj w miescie trzymia razem. Tutaj w nucie widac jak osoby z Lok i MC ramie w ramie z ormanami/arabusami stoja:
https://www.youtube.com/watch?v=pcDHBXViNFM

Ogolnie w c*** dziwna sytuacja patrzac na ekipe Lok jako ekipa o prawicowych pogladow majace uklady m.i.z Lazio. Widocznie interesy wazniejsze niz poglady.
O i tak pisze:W Chemie Lipsk chyba jest dosyć napięta sytuacja między hools, a ultrasami. Nie wiem jak hools zapatruja się na przyjaźń lewackich ultrasów z lewackim Eintrachtem, ale chyba tam kilka raz mieli wjazd ekipy sportowej na jakieś spotkania (nie jestem pewien tylko coś mi świta).
Wjazdy to zrobila chuliganka ale ... Lok+Hfc (Hallescher FC) z sprzetem. W tym slynny na Fan-projekt/Sachsenstube. Zadnej napietej sytuacji pomiedzy U (Diablos Leutzsch) i h (Metas + WSF Jungz ale o nich zaraz jeszcze cos dodam) Chemie nie bylo.

Niestety chuliganka Chemie (Weissenfelser Jungs oraz Methastasen, ci drudzy w pomaranczowych bluzach z charakterystycznym ´´Droog´´ z parasolem z filmu ´clockwork orange´(mechaniczna pomaranca)) to juz tylko historia. Wiekszosc z nich to sa na kibicowskiej emeryce, majac grubo ponad 40+ lat, zalozyli wlasne rodziny itd. . Pozatym duzo ich nie bylo. Nawet 35 glow ciezko im bylo uzbierac. Stawili na jakosc, nie ilosc. Przez to mieli pozniej takze problem z brakiem mlodych, bo ciezko sie bylo u nich wybic, wiec automatycznie mlodziesz poszla do ultraski. Mieli uklady/pojedyncze kontakty do chuliganki Dynamo Dresden. Co ciekawe: Mimo ze jakas wielka bande (jesli chodzi o liczebnosc) nie mieli to wszystkie 3 ustawki ktore sie odbili przeciwko Lok czy tez Lok+Halle odbili, wygrali Chemicy (Chemie).
Fanático pisze:@Ultra1312Style Bo to odzwierciedla panujące w społeczeństwie poglądy. U nas młodzi ludzie mają w większości poglądy prawicowe. Niemcy są z kolei bombardowani poglądami lewicowymi. Niemcy mają piętno historyczne i robią wszystko co mogą, aby ktoś nie nazwał ich nacjonalistami, antysemitami, homofobami itd. To widać jak podchodzą teraz do imigrantów (zw. uchodźcami). Cała Europa Środkowa i Wschodnia jest przeciwko, a Niemcy witają ich z otwartymi rękami, chociaż wiadomo, że na tym stracą, ale to siedzi głęboko w ich głowach.
Lepiej to nie idzie wytlumaczyc. Komplement. Niestety tak to wyglada u Niemcow. Oczywiscie zdarzaja sie tez osoby ktorym w glowie pseudotolerancje + kompleksy za 2 WS nie dali sie wbic, ale jak na caly narod to jest ich garstka. Niestety wiekszosc to ´Gutmenschen´, lewackie brudasy, pedaly tolerancyjne albo tez pajace ktorzy o siebie mowia ze ´´sa apolityczni, ale przeciwko raszysm/faszyzm bo to sie tak nalezy do kazdego czlowieka co cos w tym mozgu ma´´. Z tym ze w wiekszosci z nich to kazdy zdrowy patriota to juz dupny raszysta i faszysta. Wystarczy sie przyznac ze sie wspiera poglady Pegida i juz sie jest (wedlug nich) dupny naziol. Ba, nawet doszlo juz do takiej abstrakcji ze jesli sie cos mowi na uchodzow(flüchtlinge) lub tylko z obserwacji powie ze to oni to czy tamto zrobili (chocby fajerwerk gwaltow w sylwestra w Kolnie i kilkanascie innych niemieckich miast) to juz sie jest naziolem. Tylko czekac az sie zostanie ´´naziolem´´ za to z sie ma niemieckiem owczarka czy tez jamnika. ;) Jednym slowem dramat z ta wspolecznioscia niemiecka.
Doktor P(r)awica pisze:Odniose sie tutaj do pytania zadanego w temacie ''trapi mnie to''
Co do niemieckiejs ceny chuligańskiej. Przede wszystkim jest ona sprowadzona bardziej do podziemia niz w Polsce. Wielu aktywnych członków grup nie chodzi nawet na mecze, nie afiszują sie z tym. Za samo bycie członkiem ekipy juz ma sie tam pare lat z racji przepisów jakie tam weszły.
Nie chce mi sie szukac ale chyba rowniez Ultra1312Style to napisal. Tylko ze nie zapominajcie o jednym dosc istotnym fakcie w tym wszystkim. Grunt czemu sie tak stalo to byly/sa wieloletnie zakazdy stadionowe, czesto wraz z obowiazkiem stawiania sie na komendzie swojej dzielni podczas meczu.
Topowe ekipy jak np Dynamo Berlin, Dynamo Drezno nie mają podjazdu raczej do czołówki polskiej sceny, ale chuliganka to nie tylko las.
Tutaj mozemy tylko gdybac. Nie robmy z nich jakies mega-slabeuszy. Z sredniakami polskimi lub nawet z dobrymi markami jak chocby Slask Wroclaw, Stal Rzeszow, Resovia czy Motor Lublin to juz roznie wygladac moze. Podam tylko kilka przykladow:
Legia top-marka z Polski zrywala sie przed Schalke (mecz puchar UEFA w Gelsenkirchen w sezonie 2002/2003) niemieckim sredniakiem(tak, tak, wiem ze S04 ze sprzetem ale taki urok oldschoolowej akcji pomeczowej), takze wszystko nie jest takie proste jak sie niektorym Polakom co niemieckich h tylko z yt znaja(nie pije tu do ciebie, tylko mowie ogolnie) wydaje.

Jesli ktos ma taka mozliwosc/kontakty to niech popyta osoby z LPH co z BFC Dynamo walczyli, bo z tego co sie dalo uslyszec to dla LP do latwych walk ta ustawka nie nalezala, mimo ze to wlasnie Lecha bylo 7/8 osob wiecej!!! W internecie podaja wszedzie banda na bande ale liczbe malo kto zna. Mialo byc 50-50 a bylo ostatecznie bylo 47/48 BFC vs 55 LP.
W tym po stronie BFC doslownie 5 osob goscinnie z innych ekip wschodnioniemieckich a nie jak to niektorzy Antyniemcy pisza ze to byla zbieranina/mieszanka calych niemiec, bo z 47/48 jednak 42/43 osoby byli z BFC, a ci inni mieli byc tylko jako obserwatorzy a ze LP przyjechalo wiecej to te 5 rowniez za BFC walczyli zeby ... nie odmowic walke(tak jakby to zrobili inni)!! Zeby nie bylo: Nie twierdze ze w rownych 55vs55 BFC by wygral, ale twierdze ze walka byla by dlugsza i jeszcze bardziej wyrownana i niz i tak byla. Pech ze to nie przyjechali z 8 osobami wiecej. Nie chce Lechowi ta wygrana umniejszac, tylko trzymac sie faktow: Walczyla najlepsza ekipa z Polski, przeciwko najlepszej ekipy z Niemiec i wygrala Polska ekipa, proste!! Tylko nie uszukujmy sie, w takich proporcjach to 8 osob wiecej jednak roznice robi.
Osoba/osoby z Gornika Walbrzych co w ustawce Slavia Praha vs HSV (kolejny niemiecki sredniak) walczyli i po glowie dostali rowniez nie beda twierdzic ze ´´to tylko Niemcy´´. Tak tak wiem, oficjalnie nikt z G.Walbrzych tam nie walczyl mimo ze chlopak z HSV ktory jest Polakiem(wiadomo o kim mowa) wyraznie polska gadke u Slavii uslyszal.

Taki Eintracht Frankfurt co 2 ustawki z Zenitem przegral, ale 3. wygral!! O czym juz nikt nie wspomina, ale no ja, z tej walki nie pojawil sie jeszcze filmik na yt(nie wiem czy w ogole film krecony zostal) ale informacja juz byla, takze do Polski dotarla, chocby w tmk+. Swoja droga jako ciekawostke dodam ze wlasnie ta 3. sie odbila na terenie ... Polski. ;)

Wyzej osoba z Hutnika Krakow wklejila tutaj wyjazd do swoich przyjaciol z Magdeburga, wiec na bank juz widzieli bande h Magdeburga (tam akurat problem z duza ilosc zakazow nie ma) i rowniez potwierdzic moze ze to jakies cienki janki nie sa.

Wszystko jest zaleznie od wielu czynnikow. Bylo tez kilka sytuacji na odwrot. Pierwsza z brzegu: W Potsdamie na turnieju pilkarskim kilka lat wstecz Ultras Dynamo (UD) sie obsrali i opuscili hale na widok koksow Polonii Bytom + Goral Zywiec. Gdyby tam zamiast "tylko" UD, sie pojawila h Dynamo Dresden (Hooligans Elbflorenz) to by to znowu inaczej wygladalo. I znowu inaczej by bylo gdyby z PB tylko ultraska (TNT) by sie tam pojawila i na h Dynamo Dresden trafila, choc watpie zeby z Polski tylko sama Ultraska gdzies kilkaset km wyruszyla. :) Juz nie mowiac o tym ze taka TNT majace 20kilka czlonkow tylko od opraw to ciezko porownac z takim 100 osobowym UD. Czyli tak jak to pisalem, wszystko zalezy od wielu czynnikow.
Eintrach Frankfurt to kolejna dobra ekipa. Niestety w ich topowej bandzie jest sporo turków.
Jesli ci chodzi o BN´96 to jest tam sporo obcokrajowcow ale nie turkow a ... chorwatow. Choc co prawda zdarzaja sie i takze turki, murzyn ( on: https://www.youtube.com/watch?v=KENkms2p60o ), Rosjanin a nawet ... Polak. Ale sa to pojedyncze sztuki. Wszyscy albo sie urodzili w FFM/Hessen albo tam zyja od dziecka i sie tam wychowali. Za to w Ultrasce tego wiecej jest. W zinie od Ultras Frankfurt 1997 (UF´97) kiedys pisali ze w srod swoich czlonkow znajduja sie chlopaki z 28 (!!) roznych nacji. Taki urok zachodnio-europejskiego multi-kulti miasta jakim jest Mainhattan (Frankfurt/M.) . Zreszta w innych zachodniowych multi-kulti meptrololi jak np London, Basel, Zurich, Stokholm, Rotterdam czy nawet Glasgow to pewnie inaczej nie wyglada.
Również np LOK Leipzig, nawet ostatnio r******** jakąś barówe lewacką i troche sklepów, naprawde ładny rozpierdol w mieści zrobili po prawicowej demostracji.
Nie po a podczas. ;) Odwiedzili alternatywna / lewacka dzielnice swego miasta, jest to Leipzig-Connewitz. Szyb (i nie tylko ;) ) z 27 sklepow, barow i innych instytucji brudasowskich polecialo. Ogolnie kozak akcja na skali takiej ze na teren Niemiec pierwsza od poczatku lat 90tych (ok.92,93). Pedaly lewackie na swoich indymediach i nnych twitterach do dzis placza. :)
Zreszta bylo tam nie tylko Lok+Hfc (ekipa Hallescher FC, zgoda Lok, swoja droga o dziwo bardzo niedoceniona w Polsce, gdzie jezeli sie juz o ekip z bylych DDRow mowi sie zazwyczajnie tylko SGD, FCH, Magdeburg, Lok, Bfc i Chemnitz wymieni). Poza Lok+Hfc byly rowniez Nacjonalisci / AN z innych miast, w tym tez kibice m.i.Dynamo Dresden, RW Erfurt, Borussia Dortmund, Chemnitzer FC i kilka innych klubow. Szkoda tylko ze pozniej nie byli na tyle zorganizowani ze zdazyli uciec, przez co az 211 osob zostalo zatrzymani.
Borussia Dortmund również ma zgrabną ekipe, Sporo prawicowych osób, z resztą wokalista Oidoxie jest z Borussen Front :)
Gottschalk z BF nie jest. Z BVB sa to tylko BF i NS (North Side, ktora zreszta juz nic nie dziala) prawicowe grupy.

Reszta, jest to:
Desperados(DES´99) i takze nowa grupa u+h ktora zeszle lato powstala (Riot0231 ktora na Napoli - L byla, mimo ze w tym samym czasie BVB u siebie vs PAOK gral) apolityczni. W Riot0231 nawet mulata w ekipie maja. :) Osoby z DES´99 ktore kilka lat temu jeszcze do sceny narodowej nalezeli dostali (po medialnej afery i nacisku ze strony klubu) od swojej grupy wybor DES´99 albo poglady, wybrali DES´99. Co prawda wsrod DES´99 (majace swego czasu ok120 czlonkow) nigdy nie bylo to jakas duza czesc, max.kilkanascie osob co sie wtedy w polityke i bycie AN (Autonom.Nacjonalisci) bawili. Byl jeszcze synek z DES´99 ktory podczas meczu u siebie 3 lata wstecz stajac w pijanej glowie na plocie ´Hitlergruß´ (piec piw) pokazal. Te slynne zdjecie pewnie kazdy tu zna? Jak nie to lapajcie:
[link]
[link]
Po tej slynnej ´´akcji´´ oczywiscie poza zakazem stadionowym, z hukiem z grupy DES´99 wyrzucony zostal. No coz.
Z kolej zostalo TU (TheUnity, najwieksza grupa kibicowska BVB + najwieksza ultraska tego klubu) oraz JUBOS (JUngeBOrussen). Obydwie grupy lewaki ktore jesli akurat meczow niema takze jako antifa-ultras dzialaja, tzn po GegenRechts-demonstracjach jezdza. W miescie Dortmund (DO) istnieje takze ´´wojna´´(moze troche za duzo powiedziano choc zdarzaja sie wzajemne akcje polowan itd., co prawda to rzadko bo rzadko ale jednak) pomiedzy osob z prawicy (DieRechte / AN / NW DO) + BF przeciwko wlasnie TU i Jubos.

Borussia Dortmund zgrabna ekipe bym rowniez nie nazwal. Jest to ekipa ktora ze wszystkich niemieckich ekip wlasnie najwiecej flag stracila. Maja wsrod niemieckiej sceny ultras przydomek ´´sklep samoobslugowy´´. Czyli chcesz jakas flage zdobyc to jedz do Dortmundu. Gdybym poza lokalnych wrogow, czyli Schalke i Bochum, na rzecz ktorych naturalnie najwiecej barw stracili, wszystkie ekip wymienil na rzecz ktore BVB flagi stracil to by w tym forum chyba serwer padl. ;) M.i. poza wymiononimi Schalke, Bochum to Preussen Münster, Zwickau, VfB Stuttgart(choc tutaj sie ostatnio zrewanzowali), B.M´Gladbach, Dynamo Dresden, RW Erfurt, Bayern, Fortuna Düsseldorf, Arminia Bielefeld itd. itd. ...

Ogolnie w BVB sie ostatnio duzo zmienia, niestety z naszego punktu widzenia na zle. Klub (nie liczac Sankt Pauli i Fortuna Düsseldorf) chce chyba na sile nowy Sankt-Pauli2.0 zostac. Rozdaje osoba zakazy stadionowe za to ze w patriotycznych / prawicowych demonstracjach uczestniczyli. Takze skasuje im status bycia ´´czlonkiem´´ tego klubu. Jeden fan-club (tzn nie to co sie pod slowem ´fc´ w Polsce rozumie, bo w niemieckim fc to zbieranina piknikow / kibicow sukcesu i innych wynalazkow cos a la polskie fc niemieckich klubow, .... to co sie w PL jako fc rozumie na to sie w Niemczech Sektion mowi, czyli Sekcja, np Ultras Dynamo Sektion Oschatz) dalej w temacie ... jeden fc, jest to bodajze Borsig-Borussen zostal nawet przez BVB jako oficjalny fan-club skreslony za to ze z fc majace 30kilka czlonkow az 6 na jednej prawicowej demonstracji byli. Swoja droga przy pomocy antifaciarzy z TU/Jubos ktorzy ich tam widzieli, im zdjecia strzelili i te zdjecia wraz z danami osob (znali sie juz przedtem) klubowi przekazali. Konfidenctwo pelnej glebi. Chyba sie od swoich lewicowych kumpli z Aris-u nauczyli. Jakby tego malo to ci ultrasi sie jeszcze tym chwala ze cos przeciwko raszyzm zrobili. Normalnie refugees welcome. Tak jak wyzej na jednym fotku widac bylo. Dalej w temacie to ostatnio nie mija miesiac bez zadnej dokumentacji BVB w TV gdzie sie chwala co oni nie wszystko przeciwko raszyzmu nie robia itd. . Jeden pilkarzyk z dlugimi wlosami, bodajze Subotic czy jakos tak sie ten pedal nazywa jest tutaj glownym bohaterem tego calego cyrkusu. Ostatnio nawet uchodzca prezenty kupil i ich na mecz zaproszil. Pozatym normalnie w fan-shopie, tzn w oficjalnych sklepach BVB z pamiatkami klubowymi pojawili sie szaliki, koszulki z BVB z napisami ´´GEGEN RASSISMUS´´ itd. . Szlo by jeszcze duzo wiecej napisac. Oczywiscie inne kluby przy tym nie sa biernie i rowniez jakies chore akcje ´´przeciwko raszyzmu´´ odpierdalaja, ale jednak zaden na takiej skale jak ostatnio BVB + jego smieszne ultrasi.

Takze liczby wyjazdowe i otworzenie swoje szereki dla wiecej osob nie zawsze musi miec tylko plusy. Ciekawie czy jak sie takie jak i inne wewnetrzne fakty o niektorych ekip przedstawia to nasze zwolenniki niemieckiej sceny ultras dalej twierdzic beda jakie to nie zajebiste sceny? ;) Co z tego ze oprawy, kartoniki zajebiscie wychodza jak ludzie ktorze je tworza/przygotuja itd. sa charakterne zera ?! Oczywiscie nie wszedzie ale jednak rozne kwiatki (jak wyzej) sie znajduja. Poza BVB, taka dajmy Ultraska Werderu ktora na swoich Hools nadaje na psy i sie z tego wcale nie wstydzi. Byly by bylo mniej ´´naziolow´´ na stadionie. Chyba o akcji Free Valentin o ktorej ostatnio gloszno tu pisac nie musze?
W Polsce malowanie paneli nie jest takie popularne, ale taka Hanza Rostock wjechała do Wiednia i pomalowała im tam pociag metra z okazji meczu z Rapidem. Wyobraź sobie że w Twoim mieście śmiga cały dzień tramwaj pomalowany w barwy obcego klubu i na dodatek jest tam napis obrażający Twoją ekipe. Gul skacze na pewno. Nie jest to typowo chuligańska akcja, ale w jakiś tam sposób jest to coś fajnego.
Tzn Hansa jak juz. ;) Wlasnie glownie przez ta akcje ktora takze przez kibicowskie media (stadionwelt.de i inni) takze media polapali, mecz ten z powodu bezpieczenstwa odwolany zostal. ;) No coz. Szkoda. Rapid+zgody/uklady(m.i.zgoda Nurnberg oraz Schalke kontakty) zamierzali sie dobrymi bandami pokazac. A Hansa jak widac sam sie nie umieli doczekac.

Zreszta Hansa we Wiedniu juz nie raz jakis pociag czy tez Metro malowali, to samo w Munchen(Monachium), chyba gdzies w tych rejonach tez swoja sekcje lub pojedynczych wariatow maja. To samo zreszta co Dynamo Dresden ktorzy w calym rajchu emigrantow(czyli bylych NRD-rowcow ktore po rozpadu DDRy na zachodu wyjechali) maja, w tym tez osoby z ekipy ktorze takze w innych czesciach kraju swoja graffiti robia.

Jak juz o Hansa Rostock i graffiti piszemy to wlasnie teraz nad dniach (lub moze nawet juz jest?) ma wyjsc ich druga DVD (piersza to byla ´I LOVE TRAINS´, ktora co prawda nie tylko kibicowskich prac dotyczyla, jednak nie mniej warto sie postarac ja dostac+obejrzec) z graffiti malowanych, nie tylko w niemczech ale takze w europie i w calym swiecie (m.i. w Mexico-City, Napoli, Moskwa, Paris itd.). Na vimeo(wlasnie ostatnio niemieckie sceny glownie ten portal uzywaja zamiast yt) jak i yt istnieja pierwsze zapowiedzi. Wbijcie sobie tam w wyszuk. ´´Blau-Weiss-Rot´´ jesli to kogos interesuje.
Zgrabną grupkę ma całkiem Energie Cottbus (zobaczymy co o nich powie najbliższy czas ;) )
No tak. Taksamo jak zreszta w.w. HFC (Hallescher FC Chemie / Chemie Halle), ekipa dosyc niedoceniona. Co to Cottbusu to niestety ich bojowka od ustawek siegnela zenit kilka lat wstecz. Dzis juz nie jest tak silna jak wtedy, co potwierdzila przegrana ustawka ze Sparta Praha kilka miesiace temu, ale i tak dalej jest dobra.

O ten ´najblizszy czas´ to szlo ci moze wtedy o te swietowanie 50-lecie Energie ktore sie odbili ostatnio? ;)

Jeszcze co do tych ustawek to moge tylko przestrzegac zeby nie rzucac do jednego woru bo naprawde roznie to wyglada. W niektorych ekip walcza typy z poza klimatu, zas w innych takie cos nie ma szans (np Hansa Rostock czy tez VFB Lubeck nie bierza osob z poza klimatu). Z kolej sa nawet ekipy jak np Eintracht Frankfurt gdzie nie tylko h ale takze U osobno na ustawki lazi!! Taka UF´97 potrafi z swoich kilkaset czlonkow - 15 trenujacych wyselekcjowac i nie do lasu wyslac i nawet sie z niektorymi bandami h zmierzyc. Moze nie z tymi najlepszymi h ale z innymi owszem.
Zreszta jest wiecej klubow co kilka osobnych ekip od ustawek ma. Np Frankfurt ma ich 2, Schalke takze 2, przez co czasami nawet sam Niemcy sie w tym niezle zgubaja. ;) Jako ciekawostke moge o jednej takiej sytuacji cos napisac.
Otoz w S04 walcza Hugos(najlepsza ekipa S04), jak i UGE(UltrasGelsenkirchen), osobno, kazda z tych dwoch ekip na swoj wlasny rachunek jako Schalke. Borussia MGladbach chwalila Hugos ze mimo ze sami mlodzi to dobrze przeciwko nimi walczyli(wygrane BMG), potem ten przekaz podlapali inne niemieckie ekipy i troche pozniej Leverkusen wygral z Schalke, twierdzac ze z Schalke to wystraszeni synki byli co na ich widok sie nawet bic nie chcieli. Dopiero po jakims czasie wyszlo ze to inne kluby nie wiedzieli ze S04 rozne bojowki maja a LEV przeciwko UGE(ktorzy maja slabsza ekipe od Hugos) walczyl. Czyli niezaleznie od sobie walcza 2 rozne ekipy, 2 roznymi skladami jako Schalke.
To samo jest w BFC Dynamo. Starszyzna Berlinczykow (ci co z LP walczyli) to potega od niemieckich ustawek, natomiast druga ekipa BFC (mlodsza) ´RiotSportCrew´ to juz tylko sredniak na niemieckim podworku, przegrywajac z takimi ekipami jak np Munchen czy tez tylko remis z Dortmundem (czyli z ekipami ktore na niemieckich lasach nic nie znacza).
Chemnitz też jest nienajgorszą ekipą,
Tzn byl. Ale niestety ich ekipa ktora byla potega - ´HooNaRa´ juz jest od lat na kibicowskiej emerycie.
A mlodzi(2 grupy) - New Society (czasami uzywaja tez NS-Boys), Chaotic Boyz to juz tylko sredniaki. Co ciekawe czesc ekipy HooNaRa, tzn te niedobytki ktorzy mimo starych lat dalej dzialac chca ostatnio razem z h od .... Dynamo Dresden koalicje tworzyli. Informacja ta jest dosyc swieza. Ostatnio na meczu Chemnitz-Magdeburg (zeszly wikend) obecni 30x SGD po stronie Chemnitz. Co sie pewnie ultrasow z Chemnitz, Dresden jak i Zwickau podobac nie bedzie gdyz SGD+FSV Z z CFC kose maja. ;) Co prawda nie jest to jakas mega-kosa ale jednak. Wracajac do h SGD+CFC to kontakty sie zaczeli od pogladow politycznych i wspolnie odwiedzanie PEGIDA.
ponadto dobrą koalicje tworzy Hallescher i Zurich, uważana za najlepsza koalicje w Szwajcarii.
Nie Halle, tylko Karlsruhe i Zurich. Tutaj oby2 ekipy z ZH razem z Karlsruhe.
Tzn glownie Grashoppers (GCZ) + kilka osob z FC Zurich (FCZ) (tylko ci co cos ´´umieja´´). Sam h FCZ nie bylby w stanie ekipy do lasu tworzyc(chyba ze do h dolaczyliby ultrasi FCZ, wtedy by bylo z czego wybierac, choc stosunki te sa nienajlepsze poprzez to ze h Zurich[w tym osoby z FCZ] walczyli juz po jednym z derbach Zurichu przeciwko lewackich u z FCZ), dlatego ci kilka chetni z FCZ dolaczaja do GCZ i tworza razem ekipe. Ale to juz od lat dzialaja Zurich United. Pozniej sie dali nazwe ZKH (Zurichs Kranke Horde - Zurichska Chora Horda). Nie wiem czy pod tam nazwa do dzis walcza. Razem potrafili nawet h od Basel pokonac (Bande Basel) ktora az do pewnego czasu byla niepokojona potega w sprawach h w Szwajcarii+Austrii. Z gwoli scislosci to tylko w poza Szwajcarii walcza razem z Karlsruhe, na teren CH bez Karlsruhe.
Niestety nie wypalił sparing Śląska przy okazji meczu z Hannoverem z niemiecką koalicją. Na pewno to by wiele powiedziało jak to wygląda
Nom, niestety. Tylko dobrze ze to nie z winny Niemczow bo by zas padalo jakie to "Szwaby" niby cioty nie sa itd. ... zreszta do dzis w oczach wielu Polakach, czy to w rozmowach na zywo czy tez w dyskusjach na forach da sie to wyczytac mimo ze pewnie 99% z nich zadna niemiecka ekipe h na wlasne oczy nie widzial (nie liczac na yt) ale o tym juz pisalem.

Dobra ekipe h jak i U ma rowniez Eintracht Braunschweig (BTSV). Takze jesli chodzi o graffyi. Moim zdaniem to jesli chodzi o stare bundeslandy (bez bylych DDRow) moze nawet najlepsza ekipe graffiti, ich pracy ´´BTSV´´ czy tez ´1895´ ale takze CATTIVA czy UB lub UB´01 widac zasiegu do 100km w kazdy kierunek, niezaleznie czy to sie jedzie pociagiem czy samochodem(autostrada A2, polecam). Jadac z strony zachod - wschod na tej wlasnie A2-ce tuz po terenach BTSV zaczynaja sie tereny 1.FCM i oni rowniez zajebiscie graffy maluja. Estetyczne z herbem klubowym. Widac je rowniez jadac pociagami. O graffiti Hansa czy Dynamo Dresden pisac nie musze. Zreszta te ostatnie 3 ekipy to juz byly DDRy. ;)

To by bylo na tyle.

Pozdrawiam

Luki_1948

Post autor: Luki_1948 » 11.02.2016, 22:19

Dzięki koledze powyżej za ten wpis. Świetna robota. Ja natomiast od 3 lat z przerwami pracuje w Niemczech (Hamburg, Munchen) no i miło przeczytać coś rzeczowego.
Ja w swej emigracyjnej "karierze" poznałem tylko jedną osobę, z którą można było pogadać o scenie kibicowskiej w Niemczech. Był to chłopak ze Stuttgartu. Konkretnie z Bad Cannstatt. Ponoć jest/był w ultrasce VFB. Opowiadał o wyjazdach, oprawach, pokazywał filmy, zdjęcia robione przez siebie na stadionie. Nawet raz po pracy zaprosił mnie na mecz Stuttgart - BVB.
Wymieniłem się z nim vlepami bo ja gdziekolwiek jade to zawsze vlepy albo smyczki jakieś biore żeby było na wszelki wypadek.
Ogólnie spoko gość. Nie wiem jak we VFB jest czy ultraska i h mają różne poglądy czy są apolityczni, ale jak miałem koszulkę czy bluze patriotyczną czy klubową to poruszał tematów polityki u nich, a ja sam nie pytałem.

Jedyne co to mnie boli ta sytuacja w Niemczech, że grupy kibicowskie praktycznie nic nie robią tylko mają te swoje flagi anty rasistowskie i zapraszające "uchodźców". Myślenia ich nie zmienie, ale szkoda troche bo ekipy U mają w Niemczech na dobrym poziomie, ale szkoda że tam lewaki w większości są.
Jakbyś coś jeszcze ciekawego napisał to by było dobrze :)
No nic, dzięki jeszcze raz za post.
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ