Moderator: Automoderation

nie, impreza zostala odwolana. Odbyla sie w HannowerzeeMTe4 pisze:I jak tam w Berlinie działo się coś? Jest jakieś foto?BFC09 pisze:a 9 listopada (rocznica obalenia muru 09.11.89) taka demonstracja ma odbyc sie w Berlinie

Banti pisze:Pyskata, zbierz ziomow ze Slovana i zrob na mnie zasadzke, skoro juz mnie tak sledzisz.
Kibole FC Köln

Ciekawy temat rozpocząłeś. Wiem, że na ich mecze chodzą Serbołużyczanie, ale czy stanowią jakąś realną siłę w ekipie, to nie wiem. Jakby poczytać relacje na ich stronie Ultima Raka, można trafić na określenia w stosunku do samych siebie "Sorben" co oznacza po niemiecku Serbowie. Nazwa ekipy "Ultima Raka" również odwołuje się do języka serbołużyckiego, głównie jej drugi człon, co oznacza po tłumaczeniu na język polski po prostu raka :) Natomiast rak w języku niemieckim to "krebs". Zresztą Chociebuż(Cottbus) to kulturalna stolica Dolnych Łużyc. Być może ktoś wie coś więcej na temat obecności Serbołużyczan w ekipie Energie? Beskid? :)Andrus pisze:Energie Cottbus ma w swoim składzie Serbołużyczan, nawet mają flagę w języku Serbów Łużyckich i nazwa ich grupy nawiązuje właśnie do tego języka (z tego co kojarzę). Stąd pytanie do znających temat czy Serbołużyczanie są tam jakąś grupą wiodącą na trybunach?

Co tam szeroko komentowac. LEGIDA demostrowala, lewacka autonomia atakowalaeMTe4 pisze:Ma ktoś szersze info na temat awantur w Lipsku? Ps. elo1312 wróć, bo temat umiera!
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=bYJtZtweWnk[/youtube]eMTe4 pisze:Ma ktoś szersze info na temat awantur w Lipsku? Ps. elo1312 wróć, bo temat umiera!
Jasne. Obecnie od kilka lat najlepsza ekipa w Niemczech (jesli chodzi o calosc). Zajebiste graffiti, dobre liczby wyjazdowe(mimo ze to wszedzie daleko maja), dobre oprawy, czesto piro, czeste akcje na kibicow gosci - w tej dysciplinie sa bardzo aktywni.Cece pisze: Mógłbyś jeszcze napisać coś o Hansie? Jakie poglądy U i H?
https://www.youtube.com/watch?v=1Mq7BWvzqIc
1.FCM jesli chodzi o calosc to poza Hansa i Dynamo Dresden, zdecydowanie ekipa nr3 w bylych NRD, z silna chuliganka.Złodziej pisze:Jak pod względem H na scenie niemieckiej prezentuje się zgoda Hutnika?
Oj, teraz rzuciles dobre pytanie.Pytanie na które ciężko jest udzielić jednoznacznej odpowiedzi, ale zapytam : jaki stosunek do Polaków mają niemcy? Pytam globalnie naród o narodzie, nie o kibicach.
To juz zalezy od danej ekipy. Jedni jezdza wiecej, inni mniej, i jeszcze inni wcale. Niektore sie rowniez tylko na ciekawych(wzgledem h) meczow czy niedalekich wyjazdow pokazuja. Z kolej inni tylko na mecze ktore rozegrane w tym miescie sa gdzie ich klub gra. Najaktywniejsza ekipa na niemieckiej reprezentacji to zdecydowanie München(starszyzna, mimo ze duza czesc z nich ma klopoty z zakazem opuscenia kraju + obowiazek stawienia sie na komendzie podczas MS/ME kazdego dnia, a w dniu kiedy graja Niemcy az 3razy!!). Czesto jezdzi takze Hamburg(HSV) ale razdko duzymi skladami. Czesto nawet w mniej niz 20 osob. Kiedys to wygladalo znacznie lepiej, takze u innych ekip. Nie pisze tu o czasow odleglych (80-poczatek 90) ale takze do poczatku tego milenium. Niestety represje zrobili swoje, osoby tez co raz to starsze co juz automatycznie zmieni czlowieka(inne obowiazki, rodzina, wlasne dzieci i te sprawy), juz nie mowiac o tym ze wiele z tych osob kilkanascie razy przed sadem stali i juz na tyle sie nie pozwolic potrafia.Na wyjazdy reprezentacji Niemiec ekipy h jeżdżą jak w Polsce, Chorwacji ecc czy to zlewają?
Zarzucisz linkiem do niemieckiego forum o polskich kibolach? Coś na wzór tego topicu made in Germany
To wlasne te o ktorych w 1.poscie pisalem. Do kompletu wrzuce jeszcze ostatnia czesc filmu (Outro) z watkiem h:Ultra1312Style pisze:Wypowiedź miazga, kawał dobrej roboty. W nawiązaniu do filmu i ekipy Hansy zamieszczam zapowiedź ich filmu:
http://www.ratsangthugs.com/blau-weiss-rot-full-movie/
Miałem okazję go widzieć. Film nadaje się dla każdego, bo języka niemieckiego nie ma tak praktycznie wcale. Pokazane zostały akcję malowania pociągów na całym świecie z punktu widzenia kibiców FCH.
Od duzo osob(glownie zza granicy) to samo slyszalem. Te filmy to graffiti filmy i glownie pociagi(ta krolowska dysciplina wsrod graffiti). Moze przez to ze w zapowiedzi takze momenty z stadionu + h widac byly to ludzi troche mylilo i przez to duzo osob sie wiecej akcji okolo stadionowych spodziewali?Szczerze przyznam, że bardziej spodziewałem się jakiś akcji około stadionowych, a nie tylko malowania grafów. Przez cały film przewija się motyw dostawania się w różnych europejskich, jak i światowych miastach do zajezdni kolejowych w celu przyozdobienia pociągów.
Mozesz cos wiecej napisac? Na ktorym/ktorych meczow tam byles? Ogolnie HRO jest dla groundhopperow niezlym eldorado, niezaleznie jakie sie ma poglady lub z jakiej sie ekipy jest to zazwyczaj osoby wylapane przez HRO maja problem. Chyba przez to ze zadnej zgody nie maja + nie chca, i przez to ze sam przy okazji groundhoppingu na flag polowaja widza wsrod innych wrogow. Zazwyczajnie konczy sie to przekopka + krojenie prywatnych ciuchow. Znajomemu z HSV w dodatku potargali bilet meczowy tak zeby mieli pewnosc ze on tego dnia sie juz na stadionie nie pojawi, mimo ze to sam + jako osoba postronna byla. Zreszta takich historii jest mnostwo. Nie wiem jak na to w przypadku osob zza granicy patrza. Trzeba probowac. :)Będąc tam
Kod: Zaznacz cały
Wśród niemieckich ekip z tego co ja zauważyłem często grupki działają oddzielnie. Tak jak u nas jedzie banda np 150 osób tam jedzie tu 20, tu 30. Wiąże się to oczywiście z tym, że po prostu u nich tych grupek od zajebania, ale też niektóre grupy mają w c*** ludzi. U nas grupa ultras ma ok 20-30 osób, tam spokojnie ponad 100, 200. Eintrach to ma pewnie pod 500 typa :DNie? Pamietasz moze mecz Czechy - Polska w Ostravie. Gieksa razem Banikiem osobno od reszty Polakow siedziala. Nie wiem czy to czasami tego dnia nawet jakies akcje nie robila.Nadmieniony został tutaj temat kadry to wrzuce swoje 3 grosze. Kiedyś kolezka z Danii opowiedział mi historię jak grali z Niemcami w Niemczech (własnie chyba w Hamburgu) i FCK + HSV z okazji tego meczu zaczaili sie na Duńczyków, głównie oczywiście BiF. Ciekawa akcja, jak na polskie realia to nie do wyobrażenia sobie.