Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat
Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM
Re: Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat
Okolice Oświęcimia to Ruch :) ?? co ty bierzesz
-
lllllllllll
Masz na fladze Oświęcim czy Powiat Oświęcimski
Ruch oficjalnie tylko w Kętach. Bieruń to już śląsk a tam i tak za dużo Ruchu nie ma. Bardziej widoczna Unia i Tychy.Murgrabia pisze:A co moze nie? a kety a bieruń pszczyna to czyje tyreny?to nie okolice Oświncimia?
Powiat Oświęcimski to Wisła - Zator, Chełmek, Osiek, Przeciszów, Brzeszcze - oprócz lokalnych drużyn tylko Wisła.
A z tą Pszczyną to cie poniosło. Z Oświęcimia bliżej do Katowic czy Bielska niż do Pszczyny
Aaaa i Kętach więcej Wisły jak Ruchu choć trzeba przyznać że to niebiescy mają znacznie lepszą ekipę.
Murgrabia widac ze nigdy nie byl w tych okolicach od Lędzin po Chełmek i Libiąż to sporo jest GKS K. a cały okręg Oświęcimski z wyjątkiem Chełmka i Kęt to sama Wisła.W Oświęcimiu są tez jednostki Ruchu jak i GieKSy.Murgrabia pisze:A co moze nie? a kety a bieruń pszczyna to czyje tyreny?to nie okolice Oświncimia?
Mocodawców z Moskwy?Sagat14 pisze:3/4 istnienia gwardyjskiego towarzystwa z Reymonta 22 pod patronem mocodawcow z Moskwy a dzisiaj "ucza" ekipy w Polsce Patriotyzmu, jakie to zabawne :)
W takim razie co powiesz na to?
http://naleczowianka.onet.pl/static,for ... &AppID=350Cracovia wyprzedziła Wisłę w zmianie swego statutu o cały miesiąc i znalazła się w "Związku Zawodowym Pracowników Samorządowych RP"
H. Czapnicki: "Od dnia ogłoszenia projektu nowej Konstytucji Rzeczpospolitej Ludowej sportowcy żyją w nastroju najwyższego zadowolenia i radości, zapoznając się z treścią historycznego dokumentu.
Projekt nowej Konstytucji jest wielką kartą zwycięskich osiągnięć i utrwala na zawsze zdobycze społeczne polskiego ludu pracującego.
Nowa Konstytucja stanowi bogaty bilans naszych walk i zwycięstw okresu zapoczątkowanego historycznym P.K.W.N. z 22 lipca 1944.
Bilans ten zostaje utrwalony w Konstytucji w normach prawnych i będzie służył dla twórczej pracy i dalszych osiągnięć.
Jakie zadania stoją przed nami w chwili obecnej:
Po pierwsze: każdy z nas musi zapoznać się jak najdokładniej z projektem Konstytucji.
Po drugie: Każdy z nas musi sobie uświadomić prawdy zawarte w projekcie.
Musimy sobie uświadomić wszyscy, że projekt Nowej Konstytucji to dowód szczególnej troski i opieki nad obywatelem, w przeciwieństwie do Konstytucji międzywojennych, które służyły wyraźnie ochronie praw uprzywilejowanych
http://www.cracovia.krakow.pl/read.php? ... 94,1404757Czapnicki był pierwszym członkiem PZPR na stanowisku prezesa Cracovii. Zapoczątkowana w ten sposób era partyjnych prezesów miała trwać przez prawie 40 lat".
http://historiawisly.pl/wiki/index.php? ... 06-19d.JPGNieco humorystycznie wygląda w tym kontekście strofowanie działaczy Cracovii za zbytnią gorliwość w dostosowywaniu się do nowych czasów. Działacze „Ogniwa” zrezygnowali bowiem z dodawania starej klubowej nazwy do nazwy zrzeszenia, co o dziwo spotkało się z potępieniem krakowskich czynników partyjnych. W „Gazecie Krakowskiej”, organie KW PZPR (nr 136) ukazał się w lipcu nawet artykuł, w którym czytamy: „klub sportowy Ogniwo-Cracovia używa ostatnio już tylko nazwy „Ogniwo”. Uważamy, że Cracovia, klub o starych tradycjach, silnie związany z dziejami sportu polskiego, winien obok nazwy „Ogniwo” zatrzymać starą nazwę. Byłoby to niewątpliwie najsłuszniejszym rozwiązaniem, symbolizującym połączenie nowej treści masowego sportu z tradycyjnymi formami”. „Partia locuta, causa finita” można by to skomentować, gdyż przez następnych kilka miesięcy używano w prasie wobec Cracovii dwuczłonowej nazwy. Szkoda tylko, że czynniki partyjne milczały, gdy w Gwardii/Wiśle rezygnowano z tradycyjnej nazwy na rzecz tylko zrzeszeniowej
http://historiawisly.pl/wiki/index.php? ... e_"kwiatki"
Jeszcze raz zapytam.Desperacka proba odwrocenia uwagi od swojego resortowego rodowodu to jest Ta Wasza dzisiejsza moda na Patriotyzm :)
Resortowa zgoda z Poznania ci nie przeszkadza?
Ile razy w tej rundzie krzyczałeś "Kolejorz" tzn. Kolejarz?
z Krakowa jeszcze trzech.
-
ALBRECHT KRZYSZTOF
Dlaczego usunąłeś poprzedni post,w którym napisałeś , że słyszałeś to w radiu?
Kolejne twoje manipulacje.jakdzieci pisze:To wasze skomlenie o żydostwo, było i jest conajmniej żałosne, gdyż w przeciwieństwie do nazywania was ubekami, nie macie żadnych podstaw, ani faktów historycznych, które by się za tym opowiadały.
Możecie mówić na Nas żydzi, nikt tego się nie wstydzi. Bo nikt z nas nie jest żydem w sensie pochodzenia i nie mamy z nimi nic wspólnego.
Nie to co wy z komunistami i milicją, z którą sami identyfikujecie się flagami z psami i przyśpiewkami.
Powiązaną z Żydami Cracovie nie wolno nazywać żydowską, ale powiązaną z MSW Wisłe jak najbardziej należy nazywać, już nawet nie milicyjną, ale ubecką, oczywiście w myśl obecnie forsowanej polityki.
Józef Lustagrten
współzałożyciel klubu, współprojektant odznaki, ale głównie pomysłodawca nazwy Cracovia
http://www.wikipasy.pl/Józef_LustgartenSyn Wilhelma, kupca z Krakowa. Był Żydem i Polakiem zarazem, początkowo określał się jako osoba wyznania mojżeszowego i narodowości żydowskiej, później stanowczo deklarował[1] wyznanie mojżeszowe i narodowość polską.
Publika
http://www.wikipasy.pl/ŻydziZrozumiałe, że wśród dzieciarni i młodzieży żydowskiej, a także — jeżeli szło o starszych — mniej lub bardziej lewicujących, „Cracovia" cieszyła się specjalną sympatią jako klub, który przyjmował w swoje szeregi każdego chętnego, bez żadnych ograniczeń wyznaniowych czy narodowościowych.
http://www.kibice.net/forum/viewtopic.p ... start=3480Co się tyczy sprawy żydowskiej to stanowisko opozycji jest zupełnie inne. Nie walczy ona o paragraf aryjski, gdyż byłby on w klubie nieżyciowy. Opozycja nie ma zamiaru odtrącać ludzi pożytecznych klubowi ze względów wyznaniowych, domagając się natomiast aby klub polski rządzony był przez Polaków
Ponad 90 lat wielopokoleniowej tradycji określania was żydami też nie ma żadnych podstaw.
http://www.wikipasy.pl/images/b/b7/Prze ... -06-30.jpg
Natomiast wieszanie flag z psami (zwierzętami) to bez wątpienia przejaw ubeckości, przy czym wasze żydowskie flagi, koszulki i gadżety to patriotyzm.
Do tego jesteśmy też powiązani z komunistami, wy natomiast nie.
Podane przykłady w poprzednim moim poście, oraz wiele innych w tym temacie nic przecież nie znaczą.
Wiecznego Premiera też mieliście, Prezydenta, co donosił na SB również. Nimi się nie chwalisz?Daleko wam, by zarzucić Piłsudskiemu, Janowi Pawłowi II i innym wielkim Polakom żydostwo czy antypolonizm, bo ich sympatie skierowane były w biało-czerwoną stronę.
A Piłsudski już wasz?
To może jakiś dowód w końcu przedstawicie na to, że był zwolennikiem lub sympatykiem Cracovii?
Ciekawe komu obecnie kibicuje, w końcu Wisła nie jest już milicyjną.Zresztą tak jak obecnego Prezydenta RP: Andrzej Duda: "Kibicowanie milicyjnemu klubowi było nie do przyjęcia, pozostała więc Cracovia" http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... zynie.html
Józef Lustagrten nie był współzałożycielem tylko dołączył do klubu na jesień, niby male kłamstewko ale już wyglada lepiej, co nie?
W takim razie musicie przestać kłamać:Canelo pisze:Józef Lustagrten nie był współzałożycielem tylko dołączył do klubu na jesień, niby male kłamstewko ale już wyglada lepiej, co nie?
http://www.cracovia.pl/pilka-nozna/klub ... oria_ludziWspaniała i legendarna postać. Był jednym ze współzałożycieli Cracovii, pomysłodawcą nazwy klubu, został wyróżniony godnością honorowego prezesa.
www.wikipasy.pl/Święta_Wojna_(historia)Jeden ze współzałożycieli Cracovii, dr Józef Lustgarten, który był wtedy w jednej osobie sekretarzem, prezesem, trenerem, masażystą, a także zawodnikiem, próbował zebrać niedobitki pierwszej drużyny. Potem organizował mecze piłkarskie.
Podaj źródło informacji:shanti pisze:mieliscie w planach zrobic muzeum Wisły dzieki bogu nie wyszło i jakie były by eksponaty Reyman hailujacy ciekawe co na to powiedzieli by wykleci ci co zyja ,50 lat patronatu SB kibice Radomiaka powiedza wam jak nazwaliscie ich warchołami foto z lat 90 składanki z swastyka super dla kombatantow z AK chcesz liczyc licz od siebie Cracovia miała Pilsudzkiego , Prezydenta i Papieza a wy.....c**** obszczyzonego na jeża ...czytaj Daniec...
- że byliśmy przez 50 lat pod patronatem SB
- że Radomiaka nazwaliśmy "warchołami"
- że Piłsudski wam kibicował
Bądźmy minimalnie obiektywni. Nie tylko Czyżyny ale całe Centrum jest generalnie Hutnika a od znajomych z Huty wiem, że Hutnik w ostatnich latach sobie coraz lepiej poczyna. Mnie interesuje bardzo temat wałkowany niby parę stron temu ale g...o z tego wiadomo. Jak jest w Hucie na linii Wisła-Hutnik-Cracovia ....są przesłanki świadczące o tym ,że Hutnik raczej woli trzymać z Pasami chodź ja osobiście ch... wiem ale temat ciekawy
Sagat14 pisze:Psiak po tym Twoim odwracaniem kota ogonem nawet szkoda komentowac te Twoje internetowe rewelacje, z Nas robisz milicyjny klub, z Lecha tez, odstaw facet komputer, za bardzo odplynales:) rzeczywiscie sprawdza sie to co pisalem jakis czas temu, za kilka lat na necie zrobicie z Nas gwardie a siebie i stalinowskiego donosiciela Reymana wyniesiecie na piedestal,
Udowodniłeś już wcześniej że masz kłopoty ze zrozumieniem treści, ale nie myślałem, ze aż w takim stopniu.
Wskaż w którym miejscu zrobiłem z was i Lecha klub milicyjny!!
Jeśli piszesz o Wiśle jako klubie resortowym to pisz konkretnie o resorcie siłowym i nie będzie niedomówień (Lech w pewnym okresie czasu również pośrednio przez swojego patrona podlegał pod resort).
Pisałeś o naszych mocodawcach z Moskwy więc zapytałem cie w tym kontekście o waszych, ale kiedy pojawiły się argumenty skończyła sie "dyskusja".
A fakty są takie:
To nie Wisła zmieniła pierwsza statut, ale Cracovia.
To nie prezesi Wisły zachwalali stalinowską konstytucje, ale prezes Cracovii.
To nie Wisła nosiła transparenty pozdrawiające sportowców radzieckich, ale Cracovia.
To nie o Wisły starą nazwę upominała się Partia, ale o Cracovii.
Ja wiem, ze to się kłóci z waszą oficjalną propagandą, ale to są fakty, które twoim zdaniem są "internetowymi rewelacjami".
szkoda tylko ze sa ludzie co znaja sprawe z autopsji np ja a jeszcze sporo np politykow typu wlasnie Andrzej Duda
Ja też znam i też "sporo polityków" np. Jacek Kurski i "sporo księży" np. Ksiądz Biskup Pieronek:
http://ksiazki.onet.pl/fragmenty-ksiaze ... ycia/24spbOd lat 40. jestem kibicem Wisły Kraków, choć nigdy nie byłem na wiślackim meczu. W czasach komunizmu to był milicyjny klub, ale wyznawałem zasadę niemieszania polityki do sportu. Z okna mojego mieszkania mam widok na stadion przy Reymonta, czasem widzę świecące się maszty albo dymy z petard, unoszące się nad murawą. Mecze oglądam w telewizji albo słucham relacji w radio. Nie tak dawno byłem na bierzmowaniu w Gronkowie. To już górskie tereny i radio ciągle przerywało, ale na szczęście dobrze było słychać, gdy Wisła strzeliła Legii gola na jeden do zera.
Duda dalej wam kibicuje, czy np. przerzucił się na Wisłę, bo juz nie jest klubem milicyjnym?
Skoro twoim zdaniem jesteśmy a dokładnie byliśmy jak to określasz "ścierwem" to po co była wam klilkuletnia zgoda z nami na przełomiew wywiadzie jasno dal do zrozumienia ze jestescie niczym innym jak zomowskim tworem(czytaj: scierwem):) a sorry przeciez to odwolal bo kampania byla hehe
70/80???
Ponoć kiedy zmieniono wam nazwę na Ogniwo przerobiliście (kibice) ją na Gnoiwo nie akceptując PRL-owskich/stalinowskich porządków.
Analogiczna sytuacja w Poznaniu gdzie obecnemu Lechowi nadano nazwę Kolejarz. Dlaczego więc mentalnie dalej jesteście osadzeni w komunie? Przecież Minęło już 65 lat od tamtego czasu i 15 od upadku komuny.
http://www.hejlech.pl/presentation/news ... y-lech/394Chcieliśmy odmiany, czegoś nowego" - tłumaczył decyzję Słoma. Było to również związane z delikatną polityczną odwilżą jaka zapanowała w kraju. Kluby wracały do swoich tradycyjnych nazw, zmienionych po 1949 roku za sprawą stalinowskich porządków w sporcie. Nazwy "Kolejarz" czy "ZZK" zbyt mocno kojarzyły się z tą epoką. Zarówno działacze, trenerzy, zawodnicy, jak i wszyscy sympatyzujący z klubem pragnęli nazwy, która kojarzyła by się z dawną historią Polski oraz Wielkopolski.
My mentalnie rozstaliśmy sie z komuną w 89 kiedy pozbyliśmy się z repertuaru GTS-u a wy....?
Jak to Sagat jest?. Ty jesteś najbardziej uświadomiony, upolityczniony i zorientowany w tych sprawach, , więc może wytłumaczysz dlaczego dalej hułubicie w okrzykach, piosenkach, flagach, czy gadżetach "stalinowskiej" nazwie tego klubu?
-
WISŁA NOWA HUTA
Pasiasci a wspólna zabawa z gwardia Koszalin na kibicowskich turniejach w Gdyni wam rozumiem nie przeszkadza? Przyjaźń Arki z Gwardia jest ok ?
Gdzie niby Hutnik jest na Aleji Pokoju ???
Z tą Aleją Pokoju to przegięcie...chyba , że kolega zna tam jakieś jednostki. Historie Huty każdy zna dobrze i rola Hutnika jest tajemnicą Poliszynela ale tak na logikę-skoro zawsze dostawali od Wisły wielu przyjęło pojawienie się Pasów w Hucie z oklaskami. Wiadomo jakimi frajerskimi akcjami i przy pomocy przerzutów Cracovia weszła do Huty-może ktoś napisze jak obecnie sytuacja ma się na Złotówie, Tysiąclecia, Albertyńskim...niektórzy szerzą mity o licznej młodzieży wiślackiej....ale ciekawy jestem czy są to mity czy prawda
Domyślam się ze pisząc o Aleji Pokoju ktoś miał na mysli Czyzyny
-
zainteresowany94
Tysiąclecia - CracoviaQuorth pisze:Z tą Aleją Pokoju to przegięcie...chyba , że kolega zna tam jakieś jednostki. Historie Huty każdy zna dobrze i rola Hutnika jest tajemnicą Poliszynela ale tak na logikę-skoro zawsze dostawali od Wisły wielu przyjęło pojawienie się Pasów w Hucie z oklaskami. Wiadomo jakimi frajerskimi akcjami i przy pomocy przerzutów Cracovia weszła do Huty-może ktoś napisze jak obecnie sytuacja ma się na Złotówie, Tysiąclecia, Albertyńskim...niektórzy szerzą mity o licznej młodzieży wiślackiej....ale ciekawy jestem czy są to mity czy prawda
Złoty Wiek - Także Cracovia, z tym że z domieszką Wisły, którą głównie widać na górnej części osiedla, jak wieżowce, ale w barwach nie uświadczysz raczej nikogo, z wiadomego powodu, wokół wszędzie Cracovia, w tym najsilniejsze osiedle Cracovii, Oświecenia oraz także silna Bohaterka i Tysiąclecia, lecz moim zdaniem, Złoty Wiek jest najsłabszym osiedlem Cracovii, z tych co wymieniłem, ale mogę się mylić ;)
Albertyńskie oraz Niepodległości także Cracovia, i na razie nie zapowiada się nic, by miało się coś tam zmienić, Jak w przypadku Przy Arki, chociaż KZM/JKG nie dają im spokoju, czyli mówiąc prościej są tam w defensywie.
Dzięki!-no i to jest odpowiedź..czasem da sie pogadać. I jeszcze na marginesie. Jak widać jestem Wiślakiem ale po ch.j robić takie konta?? jest tego więcej z obu stron
https://www.facebook.com/wisla.jzs?fref=ts
https://www.facebook.com/wisla.jzs?fref=ts
Psiak to czy Wasze towarzystwo samo sie puscilo czy tez zostalo zgwalcone przez resort jest malo istotne, wazne tylko to ze na ow milosci sukcesowo byliscie 4-5 sila w Polsce, dzieki UB mieliscie praktycznie wszystko, UB zrobila Wam sila rozpedu swoimi sukcesami sportowymi ruch kibicowski i to tyle, nie wiem po c*** te historyczne gadki, to sa suche fakty ktorych NIKT nie podwazy, milego weekendy "Wy Patrioci" hehe
-
szwadron97
Albertyńskie i Niepodległości to nie jest to samo osiedle tylko zmienilo nazwe z Niepodległości na Albertyńskie????? chyba że coć pomyliłemzainteresowany94 pisze:Tysiąclecia - CracoviaQuorth pisze:Z tą Aleją Pokoju to przegięcie...chyba , że kolega zna tam jakieś jednostki. Historie Huty każdy zna dobrze i rola Hutnika jest tajemnicą Poliszynela ale tak na logikę-skoro zawsze dostawali od Wisły wielu przyjęło pojawienie się Pasów w Hucie z oklaskami. Wiadomo jakimi frajerskimi akcjami i przy pomocy przerzutów Cracovia weszła do Huty-może ktoś napisze jak obecnie sytuacja ma się na Złotówie, Tysiąclecia, Albertyńskim...niektórzy szerzą mity o licznej młodzieży wiślackiej....ale ciekawy jestem czy są to mity czy prawda
Złoty Wiek - Także Cracovia, z tym że z domieszką Wisły, którą głównie widać na górnej części osiedla, jak wieżowce, ale w barwach nie uświadczysz raczej nikogo, z wiadomego powodu, wokół wszędzie Cracovia, w tym najsilniejsze osiedle Cracovii, Oświecenia oraz także silna Bohaterka i Tysiąclecia, lecz moim zdaniem, Złoty Wiek jest najsłabszym osiedlem Cracovii, z tych co wymieniłem, ale mogę się mylić ;)
Albertyńskie oraz Niepodległości także Cracovia, i na razie nie zapowiada się nic, by miało się coś tam zmienić, Jak w przypadku Przy Arki, chociaż KZM/JKG nie dają im spokoju, czyli mówiąc prościej są tam w defensywie.
-
zainteresowany94
Albertyńskie i Niepodległości, są dwoma różnymi osiedlami, jak Kazimierzowskie i Jagiellońskie, tylko to je łączy ze sobą, że sąsiadują, i tyle. Albertyńskie nazywało się kiedyś XX-lecia, ale po komunie zmienili nazwę, zresztą Osiedle Krowodrza Górka też kiedyś nazywano XXX-lecia ;)
Nie każdy klub był tym resortom podporządkowany, a nawet z tych co były to nie każdego podporządkowanego klubu kibice robili flagi typu "GTS" jak wyQuorth pisze:Sagat14j-Jesteście wyjątkowymi nieukami. Wycinacie ze 100 letniej historii Wisły kawałek z czasów kiedy każdy, każdy klub musiał być podporządkowany resortom komunistycznym. Pod koniec lat 80 tych kiedy Kibice Wisły regularnie walczyli już z Milicją ....
Albertyńskie to się kiedyś zwało bodajże XX-lecia, zresztą to jedno z pierwszych przerzuconych osiedli w NH.
Ogólnie nie należy się spodziewać zmian w górnej Hucie - mimo iż tam mnóstwo Wiślaków, bo wszystkie te osiedla były za Wisłą, no ale sąsiadka tam od lat rozdaje karty.
Środek - Wisła, poza właśnie Albertyńskim i 2 pułku.Tu można dyskutować co będzie w przyszłości , na teraz sąsiadka ale pokitrana,
Dół - Czyżyny, podzielone na Hutnika i sąsiadkę.
Stara Huta - zdecydowanie Hutnik, gdzie jesteśmy tam też obecni jak i sąsiadka ale w mniejszości.
Ogólnie nie należy się spodziewać zmian w górnej Hucie - mimo iż tam mnóstwo Wiślaków, bo wszystkie te osiedla były za Wisłą, no ale sąsiadka tam od lat rozdaje karty.
Środek - Wisła, poza właśnie Albertyńskim i 2 pułku.Tu można dyskutować co będzie w przyszłości , na teraz sąsiadka ale pokitrana,
Stara Huta - zdecydowanie Hutnik, gdzie jesteśmy tam też obecni jak i sąsiadka ale w mniejszości.
-
zainteresowany94
Oświecenia od zawsze było za Cracovią, Bohaterka z tego co słyszałem od kumpla, który tam mieszkał, mówił że osiedle było podzielone między trzy kluby: Wisłe, Cracovie i Hutnika, podobnie Piastów, z tym że Wisła tam rządziła, a zaraz za nimi Hutnik, a Cracovia była małej mniejszości, a co do Złotego Wieku, to zdecydowanie było to osiedle Wiślackie, Tysiąclecia również przewaga Wisły a zaraz za nimi Hutnik. XX-lecia było za Wisłą także przetasowania były dużets06 pisze:Albertyńskie to się kiedyś zwało bodajże XX-lecia, zresztą to jedno z pierwszych przerzuconych osiedli w NH.
daniKSC pisze:Nie każdy klub był tym resortom podporządkowany, a nawet z tych co były to nie każdego podporządkowanego klubu kibice robili flagi typu "GTS" jak wyQuorth pisze:Sagat14j-Jesteście wyjątkowymi nieukami. Wycinacie ze 100 letniej historii Wisły kawałek z czasów kiedy każdy, każdy klub musiał być podporządkowany resortom komunistycznym. Pod koniec lat 80 tych kiedy Kibice Wisły regularnie walczyli już z Milicją ....
To już historia a jak powtarzam jeszcze w czasach narzuconego z góry GTS-u to Wiślacy walczyli a Milicją...ale ok . Historia obu klubów to 100 lat...zawsze coś można na kogoś znaleźć. Może przejdźmy do współczesności? Dziś kibice Wisły wiodą prym w skali Kraju w akcjach patriotycznych a kibice Cracovii opowiadają się za swoją ojczyzną w Izraelu
znaleść? człowieku takie są fakty, utożsamialiście się z tym skrótem, więc mi nie p****** że to już historia, bo to wasza HISTORIA KIBICOWANIAQuorth pisze:daniKSC pisze:Nie każdy klub był tym resortom podporządkowany, a nawet z tych co były to nie każdego podporządkowanego klubu kibice robili flagi typu "GTS" jak wyQuorth pisze:Sagat14j-Jesteście wyjątkowymi nieukami. Wycinacie ze 100 letniej historii Wisły kawałek z czasów kiedy każdy, każdy klub musiał być podporządkowany resortom komunistycznym. Pod koniec lat 80 tych kiedy Kibice Wisły regularnie walczyli już z Milicją ....
To już historia a jak powtarzam jeszcze w czasach narzuconego z góry GTS-u to Wiślacy walczyli a Milicją...ale ok . Historia obu klubów to 100 lat...zawsze coś można na kogoś znaleźć.
Oświecenia to była Wisła+Hutnik, nie mam pojęcia jak sąsiadka je przejęła(nie moje lata)ale to osiedle to był obrzeża Huty i chyba nikt nie myślał że się tak rozrośnie.Sąsiadka na Bohaterce była tylko na górze i to mało znacząca.Ogólnie my+ Hutnik na dole.Piastów też nasz + Hutnik na górze, potem pojawiło się kilku konkretnych(pod przywództwem pana M)od sąsiadki, na środku Piastów - nie pamiętam czy to już przerzuty były.Skumali się z Hutnikiem i tak mniej więcej padła Wisła na Bohaterce i Piastów, no i oczywiście później przerzucili też Hutnika:)zainteresowany94 pisze:
Oświecenia od zawsze było za Cracovią, Bohaterka z tego co słyszałem od kumpla, który tam mieszkał, mówił że osiedle było podzielone między trzy kluby: Wisłe, Cracovie i Hutnika, podobnie Piastów, z tym że Wisła tam rządziła, a zaraz za nimi Hutnik, a Cracovia była małej mniejszości, a co do Złotego Wieku, to zdecydowanie było to osiedle Wiślackie, Tysiąclecia również przewaga Wisły a zaraz za nimi Hutnik. XX-lecia było za Wisłą także przetasowania były duże
Stąd zawsze będzie mnie dziwić postawa Hutnika który został tak wyjebany przez sąsiadkę że nie ma go w NH a i tak uważają że główny wróg to Wisła.
-
Heheszki123
Na Oświecenia jest dalej Hutnik nie raz było ponad 20 osób na meczu,nie zgodzę się z kimś kto wyżej pisał że małe osiedla w Hucie to mała moc.Z takiej Skarpy nie raz na meczu Hutnika było 70 osób,Z Teatralnego,Wzgórz ,Czyżyn po 40 osób.Teraz może w takich liczbach nie jeżdżą na takich przeciwników jacy są w tej buraczanej lidze ale to nie znaczy że ich nie ma.Tak jak jutro derby niestety bez gości.
ts 06 gdzie na Czyżynach masz Cracovię?
Ale z tego że jesteście nic nie wynika, podobnie niewiele wynika że jest nas w c*** na Złotym, Tysiąclecia, Bohaterce czy nawet Piastów.
Jeśli chodzi o Czyżyny to chodziło mi o tereny poniżej Dywizjonu ale w sumie to nie wiem czy to się liczy.
Jeśli chodzi o Czyżyny to chodziło mi o tereny poniżej Dywizjonu ale w sumie to nie wiem czy to się liczy.
-
zainteresowany94
O ile to, że z Skarpy na meczu, pojawia się raz na jakiś czas 70 osób, to mogę uwierzyć, to z Czyżynami mnie rozbawiłeś ;) owszem osiedle jest zdecydowanie Hutnicze, bo widać tam barwy i nawet raz jakieś w miarę fajne grafy zrobią ale nie przesadzajmy jest to osiedle głównie złożone z domków jednorodzinnych a bloków jest kilka na krzyż ;) 20 osób się znajdzie ale na pewno nie 40 a o Cracovii na Czyżynach nie słyszałem już prędzej o Wiśle która nic nie ma do gadaniaHeheszki123 pisze:Na Oświecenia jest dalej Hutnik nie raz było ponad 20 osób na meczu,nie zgodzę się z kimś kto wyżej pisał że małe osiedla w Hucie to mała moc.Z takiej Skarpy nie raz na meczu Hutnika było 70 osób,Z Teatralnego,Wzgórz ,Czyżyn po 40 osób.Teraz może w takich liczbach nie jeżdżą na takich przeciwników jacy są w tej buraczanej lidze ale to nie znaczy że ich nie ma.Tak jak jutro derby niestety bez gości.
-
Heheszki123
ts 06 Cżyżyny obok dywizjonu to całkiem inne osiedle.Tzw.Czyżyny właściwe masz obok ronda Czyżyńskiego w dół w stronę m1.
zainteresowany94 nie musisz wierzyć ,były takie mecze głównie w latach poprzednich gdy Hutnik grał w 3 lidze i przeciwnicy byli inni m.in Resovia ,że z Czyżyn jeździło b.dużo osób jak i z innych osiedli Hutnika.Po 2 IC to nie tylko tereny obok ronda czyżyńskiego gdzie bloków masz ok 10 wliczając bloki na Narciarskiej tylko Centralna,Kamionka itp.
zainteresowany94 nie musisz wierzyć ,były takie mecze głównie w latach poprzednich gdy Hutnik grał w 3 lidze i przeciwnicy byli inni m.in Resovia ,że z Czyżyn jeździło b.dużo osób jak i z innych osiedli Hutnika.Po 2 IC to nie tylko tereny obok ronda czyżyńskiego gdzie bloków masz ok 10 wliczając bloki na Narciarskiej tylko Centralna,Kamionka itp.
-
Heheszki123
http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Nowa_Huta
Kiedyś ktoś to wkleił chyba ale wklejam jeszcze raz bo całkiem dobrze opisane .
Kiedyś ktoś to wkleił chyba ale wklejam jeszcze raz bo całkiem dobrze opisane .
No to wszystko jasne bo mi chodziło o rejon powyżej alei JP2
zainteresowany94 i historia huty
plus następny gagatek: ts06
plus następny gagatek: ts06
na ostatnim meczu 11 tys.że jest nas w c***
-
Super_Mario
sugerujesz że "grzechy z przeszłości" ulegają przedawnieniu? po ilu latach?bnm pisze:A kogo to ku*** obchodzi, patrzcie ludzie na teraźniejszość i fakty.
Jakie grzechy przeszłości? Kibice Wisły nie mieli i nie mają się czego wstydzić. Aktywne walki na ulicach Krakowa z ówczesną władzą pokazują stosunek kibiców Wisły do tamtych czasów i kończą temat. Pasiasci w tym czasie nie robili nic.Super_Mario pisze:sugerujesz że "grzechy z przeszłości" ulegają przedawnieniu? po ilu latach?bnm pisze:A kogo to ku*** obchodzi, patrzcie ludzie na teraźniejszość i fakty.
to "nic więcej" to bardzo duzo. Jak wytłumaczysz napisy na flagach GTS? w jednym zdaniu
nie jestem z Cracovii żeby nie było
Nie zamierzam jak druga strona uciekać z odpowiedziami....do tej chwili mimo 1000 moich zachęt nikt nie odpowiedział mi dla czego kibice sąsiadki uważają za swoją stolicę Tel Awiw a nie Warszawę. ...odnośnie GTS. To krótki epizod w długiej historii Klubu. Dzisiejsze pokolenie tego nie pamięta. Jak ja to widzę?? pamiętam wtedy stadion, pamiętam II ligę. Wśród kibiców było sporo agentury. Myślę, że ok 15 proc/dla porównania wśród Duchownych było ponad 10 proc Agentów/ . Ubecy potrafili przeniknąć i do tego środowiska i do subkultur. Pamiętam regularne dymy z Milicją kibice Wisły byli w nich bardzo aktywni. Prali milicjantów i na Reymonta i na Garbarni i na Hutniku . W środowisku kibiców trwałą po prostu walka i testowanie się wzajemne podobnie jak w "Solidarności". Ostatecznie zwyciężyłą opcja, która przywróciła Wiśle chwałę a jak wiadomo dzisiejsi Wiślacy to w większości patrioci i prawicowcy
nie jestem z Cracovii żeby nie było
Nie zamierzam jak druga strona uciekać z odpowiedziami....do tej chwili mimo 1000 moich zachęt nikt nie odpowiedział mi dla czego kibice sąsiadki uważają za swoją stolicę Tel Awiw a nie Warszawę. ...odnośnie GTS. To krótki epizod w długiej historii Klubu. Dzisiejsze pokolenie tego nie pamięta. Jak ja to widzę?? pamiętam wtedy stadion, pamiętam II ligę. Wśród kibiców było sporo agentury. Myślę, że ok 15 proc/dla porównania wśród Duchownych było ponad 10 proc Agentów/ . Ubecy potrafili przeniknąć i do tego środowiska i do subkultur. Pamiętam regularne dymy z Milicją kibice Wisły byli w nich bardzo aktywni. Prali milicjantów i na Reymonta i na Garbarni i na Hutniku . W środowisku kibiców trwałą po prostu walka i testowanie się wzajemne podobnie jak w "Solidarności". Ostatecznie zwyciężyłą opcja, która przywróciła Wiśle chwałę a jak wiadomo dzisiejsi Wiślacy to w większości patrioci i prawicowcy
sierzancie bread racja, mieliscie i teraz i za komuny wiekszy mlyn i lepsze wyjazdy i wiecej fc, uczciwe mowiac pod tym wzgledem pierwsza sila ale w innych aspektach kibicowania to nawet juz nie chce mi sie tu pisac :) a lata 90-te to w stosunku do nas to byliscie jak dzieci w piaskownicy.