Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

Jacoby31

Re: Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat

Post autor: Jacoby31 »

Okolice Oświęcimia to Ruch :) ?? co ty bierzesz
iparts.pl
lllllllllll

Post autor: lllllllllll »

Masz na fladze Oświęcim czy Powiat Oświęcimski
Walker

Post autor: Walker »

Murgrabia pisze:A co moze nie? a kety a bieruń pszczyna to czyje tyreny?to nie okolice Oświncimia?
Ruch oficjalnie tylko w Kętach. Bieruń to już śląsk a tam i tak za dużo Ruchu nie ma. Bardziej widoczna Unia i Tychy.
Powiat Oświęcimski to Wisła - Zator, Chełmek, Osiek, Przeciszów, Brzeszcze - oprócz lokalnych drużyn tylko Wisła.

A z tą Pszczyną to cie poniosło. Z Oświęcimia bliżej do Katowic czy Bielska niż do Pszczyny
Walker

Post autor: Walker »

Aaaa i Kętach więcej Wisły jak Ruchu choć trzeba przyznać że to niebiescy mają znacznie lepszą ekipę.
skoczow

Post autor: skoczow »

Murgrabia pisze:A co moze nie? a kety a bieruń pszczyna to czyje tyreny?to nie okolice Oświncimia?
Murgrabia widac ze nigdy nie byl w tych okolicach od Lędzin po Chełmek i Libiąż to sporo jest GKS K. a cały okręg Oświęcimski z wyjątkiem Chełmka i Kęt to sama Wisła.W Oświęcimiu są tez jednostki Ruchu jak i GieKSy.
Psiak

Post autor: Psiak »

Sagat14 pisze:3/4 istnienia gwardyjskiego towarzystwa z Reymonta 22 pod patronem mocodawcow z Moskwy a dzisiaj "ucza" ekipy w Polsce Patriotyzmu, jakie to zabawne :)
Mocodawców z Moskwy?
W takim razie co powiesz na to?
Cracovia wyprzedziła Wisłę w zmianie swego statutu o cały miesiąc i znalazła się w "Związku Zawodowym Pracowników Samorządowych RP"
http://naleczowianka.onet.pl/static,for ... &AppID=350
H. Czapnicki: "Od dnia ogłoszenia projektu nowej Konstytucji Rzeczpospolitej Ludowej sportowcy żyją w nastroju najwyższego zadowolenia i radości, zapoznając się z treścią historycznego dokumentu.
Projekt nowej Konstytucji jest wielką kartą zwycięskich osiągnięć i utrwala na zawsze zdobycze społeczne polskiego ludu pracującego.
Nowa Konstytucja stanowi bogaty bilans naszych walk i zwycięstw okresu zapoczątkowanego historycznym P.K.W.N. z 22 lipca 1944.
Bilans ten zostaje utrwalony w Konstytucji w normach prawnych i będzie służył dla twórczej pracy i dalszych osiągnięć.
Jakie zadania stoją przed nami w chwili obecnej:
Po pierwsze: każdy z nas musi zapoznać się jak najdokładniej z projektem Konstytucji.
Po drugie: Każdy z nas musi sobie uświadomić prawdy zawarte w projekcie.
Musimy sobie uświadomić wszyscy, że projekt Nowej Konstytucji to dowód szczególnej troski i opieki nad obywatelem, w przeciwieństwie do Konstytucji międzywojennych, które służyły wyraźnie ochronie praw uprzywilejowanych
Czapnicki był pierwszym członkiem PZPR na stanowisku prezesa Cracovii. Zapoczątkowana w ten sposób era partyjnych prezesów miała trwać przez prawie 40 lat".
http://www.cracovia.krakow.pl/read.php? ... 94,1404757
Nieco humorystycznie wygląda w tym kontekście strofowanie działaczy Cracovii za zbytnią gorliwość w dostosowywaniu się do nowych czasów. Działacze „Ogniwa” zrezygnowali bowiem z dodawania starej klubowej nazwy do nazwy zrzeszenia, co o dziwo spotkało się z potępieniem krakowskich czynników partyjnych. W „Gazecie Krakowskiej”, organie KW PZPR (nr 136) ukazał się w lipcu nawet artykuł, w którym czytamy: „klub sportowy Ogniwo-Cracovia używa ostatnio już tylko nazwy „Ogniwo”. Uważamy, że Cracovia, klub o starych tradycjach, silnie związany z dziejami sportu polskiego, winien obok nazwy „Ogniwo” zatrzymać starą nazwę. Byłoby to niewątpliwie najsłuszniejszym rozwiązaniem, symbolizującym połączenie nowej treści masowego sportu z tradycyjnymi formami”. „Partia locuta, causa finita” można by to skomentować, gdyż przez następnych kilka miesięcy używano w prasie wobec Cracovii dwuczłonowej nazwy. Szkoda tylko, że czynniki partyjne milczały, gdy w Gwardii/Wiśle rezygnowano z tradycyjnej nazwy na rzecz tylko zrzeszeniowej
http://historiawisly.pl/wiki/index.php? ... 06-19d.JPG

http://historiawisly.pl/wiki/index.php? ... e_"kwiatki"
Desperacka proba odwrocenia uwagi od swojego resortowego rodowodu to jest Ta Wasza dzisiejsza moda na Patriotyzm :)
Jeszcze raz zapytam.
Resortowa zgoda z Poznania ci nie przeszkadza?
Ile razy w tej rundzie krzyczałeś "Kolejorz" tzn. Kolejarz?
halodrol

Post autor: halodrol »

z Krakowa jeszcze trzech.
ALBRECHT KRZYSZTOF

Post autor: ALBRECHT KRZYSZTOF »

Dlaczego usunąłeś poprzedni post,w którym napisałeś , że słyszałeś to w radiu?
Psiak

jakdzieci pisze:To wasze skomlenie o żydostwo, było i jest conajmniej żałosne, gdyż w przeciwieństwie do nazywania was ubekami, nie macie żadnych podstaw, ani faktów historycznych, które by się za tym opowiadały.

Możecie mówić na Nas żydzi, nikt tego się nie wstydzi. Bo nikt z nas nie jest żydem w sensie pochodzenia i nie mamy z nimi nic wspólnego.
Nie to co wy z komunistami i milicją, z którą sami identyfikujecie się flagami z psami i przyśpiewkami.
Kolejne twoje manipulacje.

Powiązaną z Żydami Cracovie nie wolno nazywać żydowską, ale powiązaną z MSW Wisłe jak najbardziej należy nazywać, już nawet nie milicyjną, ale ubecką, oczywiście w myśl obecnie forsowanej polityki.

Józef Lustagrten
współzałożyciel klubu, współprojektant odznaki, ale głównie pomysłodawca nazwy Cracovia
Syn Wilhelma, kupca z Krakowa. Był Żydem i Polakiem zarazem, początkowo określał się jako osoba wyznania mojżeszowego i narodowości żydowskiej, później stanowczo deklarował[1] wyznanie mojżeszowe i narodowość polską.
http://www.wikipasy.pl/Józef_Lustgarten

Publika
Zrozumiałe, że wśród dzieciarni i młodzieży żydowskiej, a także — jeżeli szło o starszych — mniej lub bardziej lewicujących, „Cracovia" cieszyła się specjalną sympatią jako klub, który przyjmował w swoje szeregi każdego chętnego, bez żadnych ograniczeń wyznaniowych czy narodowościowych.
http://www.wikipasy.pl/Żydzi
Co się tyczy sprawy żydowskiej to stanowisko opozycji jest zupełnie inne. Nie walczy ona o paragraf aryjski, gdyż byłby on w klubie nieżyciowy. Opozycja nie ma zamiaru odtrącać ludzi pożytecznych klubowi ze względów wyznaniowych, domagając się natomiast aby klub polski rządzony był przez Polaków
http://www.kibice.net/forum/viewtopic.p ... start=3480

Ponad 90 lat wielopokoleniowej tradycji określania was żydami też nie ma żadnych podstaw.
http://www.wikipasy.pl/images/b/b7/Prze ... -06-30.jpg

Natomiast wieszanie flag z psami (zwierzętami) to bez wątpienia przejaw ubeckości, przy czym wasze żydowskie flagi, koszulki i gadżety to patriotyzm.
Do tego jesteśmy też powiązani z komunistami, wy natomiast nie.
Podane przykłady w poprzednim moim poście, oraz wiele innych w tym temacie nic przecież nie znaczą.
Daleko wam, by zarzucić Piłsudskiemu, Janowi Pawłowi II i innym wielkim Polakom żydostwo czy antypolonizm, bo ich sympatie skierowane były w biało-czerwoną stronę.
Wiecznego Premiera też mieliście, Prezydenta, co donosił na SB również. Nimi się nie chwalisz?
A Piłsudski już wasz?
To może jakiś dowód w końcu przedstawicie na to, że był zwolennikiem lub sympatykiem Cracovii?
Zresztą tak jak obecnego Prezydenta RP: Andrzej Duda: "Kibicowanie milicyjnemu klubowi było nie do przyjęcia, pozostała więc Cracovia" http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... zynie.html
Ciekawe komu obecnie kibicuje, w końcu Wisła nie jest już milicyjną.
Canelo

Post autor: Canelo »

Józef Lustagrten nie był współzałożycielem tylko dołączył do klubu na jesień, niby male kłamstewko ale już wyglada lepiej, co nie?
Psiak

Canelo pisze:Józef Lustagrten nie był współzałożycielem tylko dołączył do klubu na jesień, niby male kłamstewko ale już wyglada lepiej, co nie?
W takim razie musicie przestać kłamać:
Wspaniała i legendarna postać. Był jednym ze współzałożycieli Cracovii, pomysłodawcą nazwy klubu, został wyróżniony godnością honorowego prezesa.
http://www.cracovia.pl/pilka-nozna/klub ... oria_ludzi
Jeden ze współzałożycieli Cracovii, dr Józef Lustgarten, który był wtedy w jednej osobie sekretarzem, prezesem, trenerem, masażystą, a także zawodnikiem, próbował zebrać niedobitki pierwszej drużyny. Potem organizował mecze piłkarskie.
www.wikipasy.pl/Święta_Wojna_(historia)

shanti pisze:mieliscie w planach zrobic muzeum Wisły dzieki bogu nie wyszło i jakie były by eksponaty Reyman hailujacy ciekawe co na to powiedzieli by wykleci ci co zyja ,50 lat patronatu SB kibice Radomiaka powiedza wam jak nazwaliscie ich warchołami foto z lat 90 składanki z swastyka super dla kombatantow z AK chcesz liczyc licz od siebie Cracovia miała Pilsudzkiego , Prezydenta i Papieza a wy.....c**** obszczyzonego na jeża ...czytaj Daniec...
Podaj źródło informacji:
- że byliśmy przez 50 lat pod patronatem SB
- że Radomiaka nazwaliśmy "warchołami"
- że Piłsudski wam kibicował
Quorth

Post autor: Quorth »

Bądźmy minimalnie obiektywni. Nie tylko Czyżyny ale całe Centrum jest generalnie Hutnika a od znajomych z Huty wiem, że Hutnik w ostatnich latach sobie coraz lepiej poczyna. Mnie interesuje bardzo temat wałkowany niby parę stron temu ale g...o z tego wiadomo. Jak jest w Hucie na linii Wisła-Hutnik-Cracovia ....są przesłanki świadczące o tym ,że Hutnik raczej woli trzymać z Pasami chodź ja osobiście ch... wiem ale temat ciekawy
Psiak

Sagat14 pisze:Psiak po tym Twoim odwracaniem kota ogonem nawet szkoda komentowac te Twoje internetowe rewelacje, z Nas robisz milicyjny klub, z Lecha tez, odstaw facet komputer, za bardzo odplynales:) rzeczywiscie sprawdza sie to co pisalem jakis czas temu, za kilka lat na necie zrobicie z Nas gwardie a siebie i stalinowskiego donosiciela Reymana wyniesiecie na piedestal,

Udowodniłeś już wcześniej że masz kłopoty ze zrozumieniem treści, ale nie myślałem, ze aż w takim stopniu.

Wskaż w którym miejscu zrobiłem z was i Lecha klub milicyjny!!
Jeśli piszesz o Wiśle jako klubie resortowym to pisz konkretnie o resorcie siłowym i nie będzie niedomówień (Lech w pewnym okresie czasu również pośrednio przez swojego patrona podlegał pod resort).

Pisałeś o naszych mocodawcach z Moskwy więc zapytałem cie w tym kontekście o waszych, ale kiedy pojawiły się argumenty skończyła sie "dyskusja".
A fakty są takie:
To nie Wisła zmieniła pierwsza statut, ale Cracovia.
To nie prezesi Wisły zachwalali stalinowską konstytucje, ale prezes Cracovii.
To nie Wisła nosiła transparenty pozdrawiające sportowców radzieckich, ale Cracovia.
To nie o Wisły starą nazwę upominała się Partia, ale o Cracovii.
Ja wiem, ze to się kłóci z waszą oficjalną propagandą, ale to są fakty, które twoim zdaniem są "internetowymi rewelacjami".
szkoda tylko ze sa ludzie co znaja sprawe z autopsji np ja a jeszcze sporo np politykow typu wlasnie Andrzej Duda

Ja też znam i też "sporo polityków" np. Jacek Kurski i "sporo księży" np. Ksiądz Biskup Pieronek:
Od lat 40. jestem kibicem Wisły Kraków, choć nigdy nie byłem na wiślackim meczu. W czasach komunizmu to był milicyjny klub, ale wyznawałem zasadę niemieszania polityki do sportu. Z okna mojego mieszkania mam widok na stadion przy Reymonta, czasem widzę świecące się maszty albo dymy z petard, unoszące się nad murawą. Mecze oglądam w telewizji albo słucham relacji w radio. Nie tak dawno byłem na bierzmowaniu w Gronkowie. To już górskie tereny i radio ciągle przerywało, ale na szczęście dobrze było słychać, gdy Wisła strzeliła Legii gola na jeden do zera.
http://ksiazki.onet.pl/fragmenty-ksiaze ... ycia/24spb

Duda dalej wam kibicuje, czy np. przerzucił się na Wisłę, bo juz nie jest klubem milicyjnym?
w wywiadzie jasno dal do zrozumienia ze jestescie niczym innym jak zomowskim tworem(czytaj: scierwem):) a sorry przeciez to odwolal bo kampania byla hehe
Skoro twoim zdaniem jesteśmy a dokładnie byliśmy jak to określasz "ścierwem" to po co była wam klilkuletnia zgoda z nami na przełomie
70/80???

Ponoć kiedy zmieniono wam nazwę na Ogniwo przerobiliście (kibice) ją na Gnoiwo nie akceptując PRL-owskich/stalinowskich porządków.
Analogiczna sytuacja w Poznaniu gdzie obecnemu Lechowi nadano nazwę Kolejarz. Dlaczego więc mentalnie dalej jesteście osadzeni w komunie? Przecież Minęło już 65 lat od tamtego czasu i 15 od upadku komuny.
Chcieliśmy odmiany, czegoś nowego" - tłumaczył decyzję Słoma. Było to również związane z delikatną polityczną odwilżą jaka zapanowała w kraju. Kluby wracały do swoich tradycyjnych nazw, zmienionych po 1949 roku za sprawą stalinowskich porządków w sporcie. Nazwy "Kolejarz" czy "ZZK" zbyt mocno kojarzyły się z tą epoką. Zarówno działacze, trenerzy, zawodnicy, jak i wszyscy sympatyzujący z klubem pragnęli nazwy, która kojarzyła by się z dawną historią Polski oraz Wielkopolski.
http://www.hejlech.pl/presentation/news ... y-lech/394

My mentalnie rozstaliśmy sie z komuną w 89 kiedy pozbyliśmy się z repertuaru GTS-u a wy....?
Jak to Sagat jest?. Ty jesteś najbardziej uświadomiony, upolityczniony i zorientowany w tych sprawach, , więc może wytłumaczysz dlaczego dalej hułubicie w okrzykach, piosenkach, flagach, czy gadżetach "stalinowskiej" nazwie tego klubu?
WISŁA NOWA HUTA

Post autor: WISŁA NOWA HUTA »

Pasiasci a wspólna zabawa z gwardia Koszalin na kibicowskich turniejach w Gdyni wam rozumiem nie przeszkadza? Przyjaźń Arki z Gwardia jest ok ?
eNGie

Post autor: eNGie »

Gdzie niby Hutnik jest na Aleji Pokoju ???
Quorth

Z tą Aleją Pokoju to przegięcie...chyba , że kolega zna tam jakieś jednostki. Historie Huty każdy zna dobrze i rola Hutnika jest tajemnicą Poliszynela ale tak na logikę-skoro zawsze dostawali od Wisły wielu przyjęło pojawienie się Pasów w Hucie z oklaskami. Wiadomo jakimi frajerskimi akcjami i przy pomocy przerzutów Cracovia weszła do Huty-może ktoś napisze jak obecnie sytuacja ma się na Złotówie, Tysiąclecia, Albertyńskim...niektórzy szerzą mity o licznej młodzieży wiślackiej....ale ciekawy jestem czy są to mity czy prawda
nrth

Post autor: nrth »

Domyślam się ze pisząc o Aleji Pokoju ktoś miał na mysli Czyzyny
zainteresowany94

Post autor: zainteresowany94 »

Quorth pisze:Z tą Aleją Pokoju to przegięcie...chyba , że kolega zna tam jakieś jednostki. Historie Huty każdy zna dobrze i rola Hutnika jest tajemnicą Poliszynela ale tak na logikę-skoro zawsze dostawali od Wisły wielu przyjęło pojawienie się Pasów w Hucie z oklaskami. Wiadomo jakimi frajerskimi akcjami i przy pomocy przerzutów Cracovia weszła do Huty-może ktoś napisze jak obecnie sytuacja ma się na Złotówie, Tysiąclecia, Albertyńskim...niektórzy szerzą mity o licznej młodzieży wiślackiej....ale ciekawy jestem czy są to mity czy prawda
Tysiąclecia - Cracovia
Złoty Wiek - Także Cracovia, z tym że z domieszką Wisły, którą głównie widać na górnej części osiedla, jak wieżowce, ale w barwach nie uświadczysz raczej nikogo, z wiadomego powodu, wokół wszędzie Cracovia, w tym najsilniejsze osiedle Cracovii, Oświecenia oraz także silna Bohaterka i Tysiąclecia, lecz moim zdaniem, Złoty Wiek jest najsłabszym osiedlem Cracovii, z tych co wymieniłem, ale mogę się mylić ;)
Albertyńskie oraz Niepodległości także Cracovia, i na razie nie zapowiada się nic, by miało się coś tam zmienić, Jak w przypadku Przy Arki, chociaż KZM/JKG nie dają im spokoju, czyli mówiąc prościej są tam w defensywie.
Quorth

Dzięki!-no i to jest odpowiedź..czasem da sie pogadać. I jeszcze na marginesie. Jak widać jestem Wiślakiem ale po ch.j robić takie konta?? jest tego więcej z obu stron

https://www.facebook.com/wisla.jzs?fref=ts
Sagat14

Post autor: Sagat14 »

Psiak to czy Wasze towarzystwo samo sie puscilo czy tez zostalo zgwalcone przez resort jest malo istotne, wazne tylko to ze na ow milosci sukcesowo byliscie 4-5 sila w Polsce, dzieki UB mieliscie praktycznie wszystko, UB zrobila Wam sila rozpedu swoimi sukcesami sportowymi ruch kibicowski i to tyle, nie wiem po c*** te historyczne gadki, to sa suche fakty ktorych NIKT nie podwazy, milego weekendy "Wy Patrioci" hehe
szwadron97

Post autor: szwadron97 »

zainteresowany94 pisze:
Quorth pisze:Z tą Aleją Pokoju to przegięcie...chyba , że kolega zna tam jakieś jednostki. Historie Huty każdy zna dobrze i rola Hutnika jest tajemnicą Poliszynela ale tak na logikę-skoro zawsze dostawali od Wisły wielu przyjęło pojawienie się Pasów w Hucie z oklaskami. Wiadomo jakimi frajerskimi akcjami i przy pomocy przerzutów Cracovia weszła do Huty-może ktoś napisze jak obecnie sytuacja ma się na Złotówie, Tysiąclecia, Albertyńskim...niektórzy szerzą mity o licznej młodzieży wiślackiej....ale ciekawy jestem czy są to mity czy prawda
Tysiąclecia - Cracovia
Złoty Wiek - Także Cracovia, z tym że z domieszką Wisły, którą głównie widać na górnej części osiedla, jak wieżowce, ale w barwach nie uświadczysz raczej nikogo, z wiadomego powodu, wokół wszędzie Cracovia, w tym najsilniejsze osiedle Cracovii, Oświecenia oraz także silna Bohaterka i Tysiąclecia, lecz moim zdaniem, Złoty Wiek jest najsłabszym osiedlem Cracovii, z tych co wymieniłem, ale mogę się mylić ;)
Albertyńskie oraz Niepodległości także Cracovia, i na razie nie zapowiada się nic, by miało się coś tam zmienić, Jak w przypadku Przy Arki, chociaż KZM/JKG nie dają im spokoju, czyli mówiąc prościej są tam w defensywie.
Albertyńskie i Niepodległości to nie jest to samo osiedle tylko zmienilo nazwe z Niepodległości na Albertyńskie????? chyba że coć pomyliłem
zainteresowany94

Albertyńskie i Niepodległości, są dwoma różnymi osiedlami, jak Kazimierzowskie i Jagiellońskie, tylko to je łączy ze sobą, że sąsiadują, i tyle. Albertyńskie nazywało się kiedyś XX-lecia, ale po komunie zmienili nazwę, zresztą Osiedle Krowodrza Górka też kiedyś nazywano XXX-lecia ;)
daniKSC

Post autor: daniKSC »

Quorth pisze:Sagat14j-Jesteście wyjątkowymi nieukami. Wycinacie ze 100 letniej historii Wisły kawałek z czasów kiedy każdy, każdy klub musiał być podporządkowany resortom komunistycznym. Pod koniec lat 80 tych kiedy Kibice Wisły regularnie walczyli już z Milicją ....
Nie każdy klub był tym resortom podporządkowany, a nawet z tych co były to nie każdego podporządkowanego klubu kibice robili flagi typu "GTS" jak wy
ts06

Post autor: ts06 »

Albertyńskie to się kiedyś zwało bodajże XX-lecia, zresztą to jedno z pierwszych przerzuconych osiedli w NH.
Ogólnie nie należy się spodziewać zmian w górnej Hucie - mimo iż tam mnóstwo Wiślaków, bo wszystkie te osiedla były za Wisłą, no ale sąsiadka tam od lat rozdaje karty.
Środek - Wisła, poza właśnie Albertyńskim i 2 pułku.Tu można dyskutować co będzie w przyszłości , na teraz sąsiadka ale pokitrana,
Dół - Czyżyny, podzielone na Hutnika i sąsiadkę.
Stara Huta - zdecydowanie Hutnik, gdzie jesteśmy tam też obecni jak i sąsiadka ale w mniejszości.
zainteresowany94

ts06 pisze:Albertyńskie to się kiedyś zwało bodajże XX-lecia, zresztą to jedno z pierwszych przerzuconych osiedli w NH.
Ogólnie nie należy się spodziewać zmian w górnej Hucie - mimo iż tam mnóstwo Wiślaków, bo wszystkie te osiedla były za Wisłą, no ale sąsiadka tam od lat rozdaje karty.
Środek - Wisła, poza właśnie Albertyńskim i 2 pułku.Tu można dyskutować co będzie w przyszłości , na teraz sąsiadka ale pokitrana,
Dół - Czyżyny, podzielone na Hutnika i sąsiadkę.
Stara Huta - zdecydowanie Hutnik, gdzie jesteśmy tam też obecni jak i sąsiadka ale w mniejszości.
Oświecenia od zawsze było za Cracovią, Bohaterka z tego co słyszałem od kumpla, który tam mieszkał, mówił że osiedle było podzielone między trzy kluby: Wisłe, Cracovie i Hutnika, podobnie Piastów, z tym że Wisła tam rządziła, a zaraz za nimi Hutnik, a Cracovia była małej mniejszości, a co do Złotego Wieku, to zdecydowanie było to osiedle Wiślackie, Tysiąclecia również przewaga Wisły a zaraz za nimi Hutnik. XX-lecia było za Wisłą także przetasowania były duże
Quorth

daniKSC pisze:
Quorth pisze:Sagat14j-Jesteście wyjątkowymi nieukami. Wycinacie ze 100 letniej historii Wisły kawałek z czasów kiedy każdy, każdy klub musiał być podporządkowany resortom komunistycznym. Pod koniec lat 80 tych kiedy Kibice Wisły regularnie walczyli już z Milicją ....
Nie każdy klub był tym resortom podporządkowany, a nawet z tych co były to nie każdego podporządkowanego klubu kibice robili flagi typu "GTS" jak wy

To już historia a jak powtarzam jeszcze w czasach narzuconego z góry GTS-u to Wiślacy walczyli a Milicją...ale ok . Historia obu klubów to 100 lat...zawsze coś można na kogoś znaleźć. Może przejdźmy do współczesności? Dziś kibice Wisły wiodą prym w skali Kraju w akcjach patriotycznych a kibice Cracovii opowiadają się za swoją ojczyzną w Izraelu
daniKSC

Post autor: daniKSC »

Quorth pisze:
daniKSC pisze:

To już historia a jak powtarzam jeszcze w czasach narzuconego z góry GTS-u to Wiślacy walczyli a Milicją...ale ok . Historia obu klubów to 100 lat...zawsze coś można na kogoś znaleźć.
znaleść? człowieku takie są fakty, utożsamialiście się z tym skrótem, więc mi nie p****** że to już historia, bo to wasza HISTORIA KIBICOWANIA
ts06

zainteresowany94 pisze:
Oświecenia od zawsze było za Cracovią, Bohaterka z tego co słyszałem od kumpla, który tam mieszkał, mówił że osiedle było podzielone między trzy kluby: Wisłe, Cracovie i Hutnika, podobnie Piastów, z tym że Wisła tam rządziła, a zaraz za nimi Hutnik, a Cracovia była małej mniejszości, a co do Złotego Wieku, to zdecydowanie było to osiedle Wiślackie, Tysiąclecia również przewaga Wisły a zaraz za nimi Hutnik. XX-lecia było za Wisłą także przetasowania były duże
Oświecenia to była Wisła+Hutnik, nie mam pojęcia jak sąsiadka je przejęła(nie moje lata)ale to osiedle to był obrzeża Huty i chyba nikt nie myślał że się tak rozrośnie.Sąsiadka na Bohaterce była tylko na górze i to mało znacząca.Ogólnie my+ Hutnik na dole.Piastów też nasz + Hutnik na górze, potem pojawiło się kilku konkretnych(pod przywództwem pana M)od sąsiadki, na środku Piastów - nie pamiętam czy to już przerzuty były.Skumali się z Hutnikiem i tak mniej więcej padła Wisła na Bohaterce i Piastów, no i oczywiście później przerzucili też Hutnika:)
Stąd zawsze będzie mnie dziwić postawa Hutnika który został tak wyjebany przez sąsiadkę że nie ma go w NH a i tak uważają że główny wróg to Wisła.
Heheszki123

Post autor: Heheszki123 »

Na Oświecenia jest dalej Hutnik nie raz było ponad 20 osób na meczu,nie zgodzę się z kimś kto wyżej pisał że małe osiedla w Hucie to mała moc.Z takiej Skarpy nie raz na meczu Hutnika było 70 osób,Z Teatralnego,Wzgórz ,Czyżyn po 40 osób.Teraz może w takich liczbach nie jeżdżą na takich przeciwników jacy są w tej buraczanej lidze ale to nie znaczy że ich nie ma.Tak jak jutro derby niestety bez gości.
ts 06 gdzie na Czyżynach masz Cracovię?
ts06

Ale z tego że jesteście nic nie wynika, podobnie niewiele wynika że jest nas w c*** na Złotym, Tysiąclecia, Bohaterce czy nawet Piastów.
Jeśli chodzi o Czyżyny to chodziło mi o tereny poniżej Dywizjonu ale w sumie to nie wiem czy to się liczy.
zainteresowany94

Heheszki123 pisze:Na Oświecenia jest dalej Hutnik nie raz było ponad 20 osób na meczu,nie zgodzę się z kimś kto wyżej pisał że małe osiedla w Hucie to mała moc.Z takiej Skarpy nie raz na meczu Hutnika było 70 osób,Z Teatralnego,Wzgórz ,Czyżyn po 40 osób.Teraz może w takich liczbach nie jeżdżą na takich przeciwników jacy są w tej buraczanej lidze ale to nie znaczy że ich nie ma.Tak jak jutro derby niestety bez gości.
ts 06 gdzie na Czyżynach masz Cracovię?
O ile to, że z Skarpy na meczu, pojawia się raz na jakiś czas 70 osób, to mogę uwierzyć, to z Czyżynami mnie rozbawiłeś ;) owszem osiedle jest zdecydowanie Hutnicze, bo widać tam barwy i nawet raz jakieś w miarę fajne grafy zrobią ale nie przesadzajmy jest to osiedle głównie złożone z domków jednorodzinnych a bloków jest kilka na krzyż ;) 20 osób się znajdzie ale na pewno nie 40 a o Cracovii na Czyżynach nie słyszałem już prędzej o Wiśle która nic nie ma do gadania
Heheszki123

ts 06 Cżyżyny obok dywizjonu to całkiem inne osiedle.Tzw.Czyżyny właściwe masz obok ronda Czyżyńskiego w dół w stronę m1.
zainteresowany94 nie musisz wierzyć ,były takie mecze głównie w latach poprzednich gdy Hutnik grał w 3 lidze i przeciwnicy byli inni m.in Resovia ,że z Czyżyn jeździło b.dużo osób jak i z innych osiedli Hutnika.Po 2 IC to nie tylko tereny obok ronda czyżyńskiego gdzie bloków masz ok 10 wliczając bloki na Narciarskiej tylko Centralna,Kamionka itp.
Heheszki123

http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Nowa_Huta

Kiedyś ktoś to wkleił chyba ale wklejam jeszcze raz bo całkiem dobrze opisane .
ts06

No to wszystko jasne bo mi chodziło o rejon powyżej alei JP2
jakdzieci

Post autor: jakdzieci »

zainteresowany94 i historia huty

plus następny gagatek: ts06
że jest nas w c***
na ostatnim meczu 11 tys.
Super_Mario

Post autor: Super_Mario »

bnm pisze:A kogo to ku*** obchodzi, patrzcie ludzie na teraźniejszość i fakty.
sugerujesz że "grzechy z przeszłości" ulegają przedawnieniu? po ilu latach?
bnm

Post autor: bnm »

Super_Mario pisze:
bnm pisze:A kogo to ku*** obchodzi, patrzcie ludzie na teraźniejszość i fakty.
sugerujesz że "grzechy z przeszłości" ulegają przedawnieniu? po ilu latach?
Jakie grzechy przeszłości? Kibice Wisły nie mieli i nie mają się czego wstydzić. Aktywne walki na ulicach Krakowa z ówczesną władzą pokazują stosunek kibiców Wisły do tamtych czasów i kończą temat. Pasiasci w tym czasie nie robili nic.
Quorth

to "nic więcej" to bardzo duzo. Jak wytłumaczysz napisy na flagach GTS? w jednym zdaniu
nie jestem z Cracovii żeby nie było

Nie zamierzam jak druga strona uciekać z odpowiedziami....do tej chwili mimo 1000 moich zachęt nikt nie odpowiedział mi dla czego kibice sąsiadki uważają za swoją stolicę Tel Awiw a nie Warszawę. ...odnośnie GTS. To krótki epizod w długiej historii Klubu. Dzisiejsze pokolenie tego nie pamięta. Jak ja to widzę?? pamiętam wtedy stadion, pamiętam II ligę. Wśród kibiców było sporo agentury. Myślę, że ok 15 proc/dla porównania wśród Duchownych było ponad 10 proc Agentów/ . Ubecy potrafili przeniknąć i do tego środowiska i do subkultur. Pamiętam regularne dymy z Milicją kibice Wisły byli w nich bardzo aktywni. Prali milicjantów i na Reymonta i na Garbarni i na Hutniku . W środowisku kibiców trwałą po prostu walka i testowanie się wzajemne podobnie jak w "Solidarności". Ostatecznie zwyciężyłą opcja, która przywróciła Wiśle chwałę a jak wiadomo dzisiejsi Wiślacy to w większości patrioci i prawicowcy
Sagat14

Post autor: Sagat14 »

sierzancie bread racja, mieliscie i teraz i za komuny wiekszy mlyn i lepsze wyjazdy i wiecej fc, uczciwe mowiac pod tym wzgledem pierwsza sila ale w innych aspektach kibicowania to nawet juz nie chce mi sie tu pisac :) a lata 90-te to w stosunku do nas to byliscie jak dzieci w piaskownicy.
ODPOWIEDZ