PIKINK-który zawsze jest na meczu

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

DOLNOSLAZAK

PIKINK-który zawsze jest na meczu

Post autor: DOLNOSLAZAK » 12.02.2015, 07:56

Nigdy nie widziałem takiego tematu, a jestem ciekaw.
Chodzi mi o czesto starszych pikników, którzy mogą wyglądąć i ubierać sie dla Nas dziwnie, ale są zawsze...Kiedy ich widzicie, wiecie odrazu, że są związani z Waszym klubem...i mimo, że są lekko zdziwaczeni, na swój sposób są wiernymi fanatykami.
U mnie widuje jednego takiego specyficznego dziadka.
Pierwszy wypisz wymaluj jest jak z opisu książki "Jestem Kibolem", charakterystyczna czapka ala "Honda" z siateczką, przeżywa gre i wynik meczu jakby zależało od tego jego życie. Doping dla niego to opierdalanie piłkarzy i sędziego, nie mniej nie pamiętam meczu by go nie było, mało tego -wiem, że chodzi również na rezerwy.Zawsze ma też jakąś gazete sportową w ręku, c*** wi po co mu na meczu, ale ma.

Drugi taki osobnik jest z przeciwnej drużyny, ma charakterystyczny cienki głos....zawsze kiedy gramy tam na wyjeździe, pojawia się i wiąchuje na wszystko, co nie związane z jego klubem. Obecnie kibice tego klubu, nie wystawiają młyna, a on jest za każdym razem, w szaliku i ze swoim "falsetem" często Nas "pozdrawia".

Jestem ciekaw innych przykładów znaszych stadionów....

iparts.pl
za Ruchem !

Re: PIKINK-który zawsze jest na meczu

Post autor: za Ruchem ! » 12.02.2015, 08:52

U nas był taki "Dziadek" lubił walić w kocioł był chyba bezdomny ale odkąd pamiętam na meczu był zawsze niestety słuch o nim zaginął teraz na forum jest rozkmina bo ktoś tam puścił info że nie żyje. Niżej zdjęcie z meczu i z Wigilii u jednego z naszych kibiców. Dużo by o nim pisać tu wątek na naszym forum - [link]

Obrazek

Obrazek

Bartekkibic

Post autor: Bartekkibic » 12.02.2015, 09:00

Pikniki dziadki to stały element krajobrazu na polskich trybunach. Osobiście uważam, że często są wierniejsi niż niejeden fan z pierwszego szeregu w młynie. Takie dziadki potrafią na serio chodzić na wszystkie mecze przez kilkadziesiąt lat. Z moich obserwacji wynika, że ich stałym wyposażeniem jest flaszeczka z czymś mocnym, parasol bez względu na pogodę oraz żwyność w postaci słonecznika:).
Bez względu na wynik wyzywają sędziów i piłkarzy przyjezdnych.
Jak nie atakujemy my to akatują oni!

DOLNOSLAZAK

Post autor: DOLNOSLAZAK » 12.02.2015, 09:09

Chodzi mi własnie o takie przykłady jak podał "za Ruchem", niby każdy tam się podśmiechuje z takich ludzi, ale kiedy wkońcu się nie zjawiają to czegoś brakuje.....

Oldhopper

Post autor: Oldhopper » 12.02.2015, 19:50

DOLNOSLAZAK naprawde dobry i ciekawy temat założyłeś.
Co prawda to nie mój klub ale ogólnie na całym Śląsku dość znany typ i za czasów zgód się i u nas (Górnik Zabrze) pojawiał na niektórych meczach. Na Polonii Bytom był taki znany dziadek ale niestety był bez języka. O tym jak go stracił krążą rózne legendy. Był na kazdym meczu. Przez jakiś czas go zawsze widywałem z taką papierową koroną z Burger Kinga. ;) Ostatni raz go widziałem w 2001r. Niestety nie wiem czy dobrze pamiętam ale chyba wołali go Tadek ? Może ktoś z bytomskiej Polonii się wypowie czy on dalej widziany jest na meczach?

A u nas też taki jeden dziadek znany jest. Pan Stasiu i jego dzwonek. :) Chyba go w całym kraju znają:
Obrazek
Aha i jeszcze tu:
Obrazek
Widok twarzy kibiców Piasta w tej sytuacji bezcenny! :)
Ach te stare dobre czasy ...
Obrazek Obrazek
www.youtube.com/watch?v=9qfNgrrCYGU

Znawca GŚ

Post autor: Znawca GŚ » 12.02.2015, 20:42

Mnie właśnie ciekawi historia tego dziadka z PB bez języka. Chodził po Centrum Bytomia w barwach i z browarem.
Kaj stary stoi szyb
Kaj łojców stoi dom
Kaj richtig wonio chlyb
Tam jo swój hajmat mom
Kaj huty wonio dym
Kaj fury pchajom zaś
Kaj czorno hołda jest
Tam hajmat świynty nasz

D.G

Post autor: D.G » 12.02.2015, 20:48

Pamiętam tego z PB zawsze był z brodą często widywany na hokeju w Bytomiu jak jeszcze można było normalnie jeździć na wyjazdy a i na Stali Bobrek Bytom na koszu

w_harringtonce

Post autor: w_harringtonce » 12.02.2015, 23:23

Niedaleko mnie na okręgówkę chodzi jeden gość, który koło 30 lat temu grał w tym klubie (wcześniej chodził na jego mecze), później grał jego syn, i wtedy też chodził na chyba wszystkie albo przynajmniej na większość meczów, teraz gra jego wnuk i ten gość nadal chodzi na wszystkie mecze, a wiem, że też chodził na mecze juniorów. Zawsze elegancko ubrany, zawsze trzeźwy, prosto z kościoła na mecz, przez kilka lat raz widziałem, żeby się zdenerwował.

destructor85

Post autor: destructor85 » 13.02.2015, 00:16

Pamiętam jak jeszcze parę lat wstecz myślałem że Staszek z Górnika jak go pokazywali w tv to Bohdan Smoleń :)

AveRCHV

Post autor: AveRCHV » 13.02.2015, 01:36

Nie tylko ty tak myślałeś ;) Długo myślałem właśnie, że to Bohdan Smoleń. Temat bardzo ciekawy. Oby więcej takich.

mocart

Post autor: mocart » 14.02.2015, 10:40

Gratulacje dla autora tematu.
Pan Artur - kibic którego zawsze można było spotkać na meczach Garbarni Kraków
https://www.youtube.com/watch?v=kaJ7WNm5CC0

Kibice Garbarni Kraków - szczególnie proszę zwrócić uwagę na "Siwego" (oryginalna ksywa). Kibic zalicza wyjazdy na mecze Brązowych, a u siebie nie opuści nawet sparingu...
https://www.youtube.com/watch?v=HB0WhBX0teA

BekazWas

Post autor: BekazWas » 14.02.2015, 10:43

Na kartofliska.pl często się przewija na meczach okręgówki taki dziadek. Polecam obejrzeć "8 lige mistrzów" dziadek ma poczucie humoru.

mocart

Post autor: mocart » 14.02.2015, 11:13

mocart pisze:Gratulacje dla autora tematu.
Pan Artur - kibic którego zawsze można było spotkać na meczach Garbarni Kraków
https://www.youtube.com/watch?v=kaJ7WNm5CC0

Kibice Garbarni Kraków - szczególnie proszę zwrócić uwagę na "Siwego" (oryginalna ksywa). Kibic zalicza wyjazdy na mecze Brązowych, a u siebie nie opuści nawet sparingu...
https://www.youtube.com/watch?v=HB0WhBX0teA

Radomiak - Garbarnia Kraków.. 0:47 Siwy cieszy się ze zdobycia bramki dla Brązowych
https://www.youtube.com/watch?v=0Sq_AqvNk-c

O i tak

Post autor: O i tak » 17.02.2015, 23:01

Poznałem "Siwego" na meczu, bardzo pozytywny człowiek, chciał nawet szalikiem się wymienić, ale niestety miałem unikacik, swoja droga, od tej pory darzę Garbarnię sympatią.

Fanatycy Widzewa

Post autor: Fanatycy Widzewa » 17.02.2015, 23:58

nie wiem czy to się nadaje, ale u nas na ZEGARZE wiele razy widziałam taką jedną starszą panią
widok bardzo specyficzny bo chodzą tam najbardziej fanatyczni kibole Widzewa, a tu taka starsza, ok. 50 letnia, a może i więcej, kobieta
kiedyś myślałam, że może z dzieciakami przychodzi, ale nie widziałam wokół niej nikogo
niestety nie udało mi się wypatrzeć czy dopinguje, śpiewa itp. :)

S.J.

Post autor: S.J. » 18.02.2015, 03:28

Ja to bym lał w ryj takich kutasów co to wezmą sobie kamerkę,udają cwaniaków i nagrywają normalnych ludzi na meczach(śmiesznych,nie śmiesznych) ,potem taka ku*** wrzuci to na faceboka i się niby wszyscy z tego śmieją.Takich przykładów jest setki.A swojego ryja taka ku*** nie pokaże!

DOLNOSLAZAK

Post autor: DOLNOSLAZAK » 18.02.2015, 08:46

Kojarze pewną starszą kobiecine co często siedziała na młynie, tylko nie pamiętam jaki klub.......Fanatycy masz może foto tej od Was?

Canelo

Post autor: Canelo » 18.02.2015, 11:10

Kiedyś było zdjęcie takiej babci w szaliku Zagłębia Sosnowiec na trybunie, ale nie wiem czy o to Ci chodzi

Lewy SieR/Rpowy

Post autor: Lewy SieR/Rpowy » 18.02.2015, 11:13

Nie wiem czy znany wszystkim osobnik z Bytomia nie ma języka czy tylko ma po prostu kłopoty z mową.
Chodziły różne legendy w tym takie że kibice Zagłębia czy też Legii mu go ucięli. Czy to prawda? nie wiem.
Dla mnie i dla wielu innych jest to po prostu Tadziu.
Jak pamiętam i odwiedzam rózne bytomskie i nie tylko stadiony Tadziu zawsze był.
A odwiedzam je ( nie tylko swój) od 1984 roku.
Był na hokeju na Polonii w latach 80 kiedy PB zdobywała swoje największe laury.
Widywałem go na Szombierkach pod koniec tych lat i na początku 90-tych.
Był też stałym gościem naszego stadiony na Narutowicza 11 czyli Cidrów.
Zawsze w szalu Polonii ale nigdy nawet nie dotknięty przez przynajmniej naszych kibiców.
Kiedyś pokazywał nam i tłumaczył w swoim języku że był na Cracovii pokazując nam plakat i bilet z jej meczu tak że odwiedza chyba też stadiony poza Śląskiem.
Jest stałym elementem Bytomia a kiedyś nawet trafił na główną stronę naszej lokalnej gazety czyli Życia Bytomskiego kiedy był szeroko omawiany problem bezdommności w naszym mieście a temat ten okrzaszono zdjęciem Tadzika.
Gdzie bywa, gdzie mieszka, z czego żyje? Nie wiem. Mimo że jako bytomianin widuję go o od ponad 30 lat.

DOLNOSLAZAK

Post autor: DOLNOSLAZAK » 18.02.2015, 13:40

Kiedyś ktoś tu na forum wklejał foto z opisem, że babcia jest na każdym meczu w młynie i czesto nawet wnuka zabierała, ale on nie zalapał bakcyla kibicowskiego...możliwe, że to na się Zagłebiu Sosnowiec działo.

lukb

Post autor: lukb » 19.02.2015, 19:10

Fanatycy Widzewa pisze:nie wiem czy to się nadaje, ale u nas na ZEGARZE wiele razy widziałam taką jedną starszą panią
widok bardzo specyficzny bo chodzą tam najbardziej fanatyczni kibole Widzewa, a tu taka starsza, ok. 50 letnia, a może i więcej, kobieta
kiedyś myślałam, że może z dzieciakami przychodzi, ale nie widziałam wokół niej nikogo
niestety nie udało mi się wypatrzeć czy dopinguje, śpiewa itp. :)
ta pan to kibicka legenda ...Miśka Paj Paw ;)

Użytkownik12

Post autor: Użytkownik12 » 19.02.2015, 19:19

Tadziu jeszcze jakiś czas temu był w domu opieki, czasem również jeszcze zawitał na Nasze mecze w 2012 roku, akcja organizowana przez SKK.Tu fotka właśnie z 2012 r.

[link]
Obrazek

Fanatycy Widzewa

Post autor: Fanatycy Widzewa » 20.02.2015, 22:17

DOLNOSLAZAK pisze:Kojarze pewną starszą kobiecine co często siedziała na młynie, tylko nie pamiętam jaki klub.......Fanatycy masz może foto tej od Was?
niestety nie
kojarzę tylko dłuższy brązowy płaszcz i krótkie kręcone białe włosy
ona raczej nie jest aż taka stara jak napisałeś :)
lukb pisze:ta pan to kibicka legenda ...Miśka Paj Paw ;)
to na pewno nie jest ona

zgredzik

Post autor: zgredzik » 23.02.2015, 23:51

Ja na Widzewie pamiętam takiego specyficznego gościa. Nie pamiętam skąd on był czy Grodzisk czy Pruszków, ale gdzieś spod Warszawy przyjeżdżał. Miał takie okulary, co szkiełka miały jak denka od butelek, a flagę zawsze przywoził w reklamówce... Czasami wiem, że żonę czy tam jakąś konkubinę ciągał. Zawsze chodził w takim czarnym fleku. Gość na oko miał wtedy 35-40 lat. Trochę to może mi się miesza, bo to połowa lat 90-tych i moje początki z kibicowaniem, ale pamiętam, że był na większości meczów.

aLvaro

Post autor: aLvaro » 24.02.2015, 00:25

Na Pogoni jest full osób które chodzą obok młyna a w latach 80, 90 tworzyły tutaj bande którą do dzisiaj sie wspomina. Ale tak jest wszedzie, ze starsi odchodza na bok.

Co do piknikow, to tez znam z widzenia kilku takich. Jeden Pan (nie napisze na ty, koleś , typ itp bo mam ogromny szacunek do czlowieka) Jest niepełnosprawny, ma ponad 80 lat i jest na każdym meczu, dodatkowo śmiga na rezerwy, kluby z okolicy, juniorów, zawsze ma gazetę i zeszycik w którym coś notuje. Kilka razy podsłuchałem o czym rozmawia z innymi, bo zawsze sie zbiera pare osob wokol niego i jest mega mądrym, oczytanym, znajacym sie na pilce dbającym o wartości patriotyczne człowiekiem.

Jest też taki "gruby" (ksywa jak ksywa) lat okolo 60, tez na kazdym meczu w tym samym miejscu i co przyjedzie jakis przeciwnik, to wspomina stare czasy.

Takich ludzi jest wielu, ale giną wśród pojebanych sezonówców, modnisi i innych debili na trybunach.

Wolę 100 wartościowych "pikników" takich jak opisalem wyzej niz 10.000 ludzi ktorzy przyjda tylko jak jest wazniejszy mecz.

Mam wrazenie ze niektore osoby ktore wlasnie znalazły sie w tym temacie szanuje bardziej od gimbusów na młynie którym zalezy tylko na lansie, nowej bluzie patriotycznej od SO i wrzuceniu fotki na fb.

swital11

Post autor: swital11 » 24.02.2015, 13:04

zgredzik pisze:Ja na Widzewie pamiętam takiego specyficznego gościa. Nie pamiętam skąd on był czy Grodzisk czy Pruszków, ale gdzieś spod Warszawy przyjeżdżał. Miał takie okulary, co szkiełka miały jak denka od butelek, a flagę zawsze przywoził w reklamówce... Czasami wiem, że żonę czy tam jakąś konkubinę ciągał. Zawsze chodził w takim czarnym fleku. Gość na oko miał wtedy 35-40 lat. Trochę to może mi się miesza, bo to połowa lat 90-tych i moje początki z kibicowaniem, ale pamiętam, że był na większości meczów.
to gazownik z pruszkowa pamietam go z lat 90

kwestia podejścia

Post autor: kwestia podejścia » 28.02.2015, 18:29

Nie sposób nie wspomnieć w tym temacie o panu z Jagiellonii, niestety nie wiem, jak się nazywa. Mężczyzna jeździ na niemal każdy wyjazd, co ciekawe ZAWSZE na sektory gospodarzy.

Obrazek

Obrazek

Fanatycy Widzewa

Post autor: Fanatycy Widzewa » 01.03.2015, 11:47

swital11 pisze:
zgredzik pisze:Ja na Widzewie pamiętam takiego specyficznego gościa. Nie pamiętam skąd on był czy Grodzisk czy Pruszków, ale gdzieś spod Warszawy przyjeżdżał. Miał takie okulary, co szkiełka miały jak denka od butelek, a flagę zawsze przywoził w reklamówce... Czasami wiem, że żonę czy tam jakąś konkubinę ciągał. Zawsze chodził w takim czarnym fleku. Gość na oko miał wtedy 35-40 lat. Trochę to może mi się miesza, bo to połowa lat 90-tych i moje początki z kibicowaniem, ale pamiętam, że był na większości meczów.
to gazownik z pruszkowa pamietam go z lat 90

zgadza się, Gazownik z Pruszkowa
mecze u siebie to nie wiem, ale na wyjazdach spotykałam go baaardzo często
co ciekawe, zazwyczaj na te mecze wyrusza sam, kiedyś pojechaliśmy na jakiś zakaz do Białegostoku, obczajamy teren wokół stadionu aż tu nagle widzimy maszerującego sobie swobodnie Gazownika :)
specyficzna i rozpoznawalna postać

z takich starszych kibiców to mamy jeszcze B. z Warszawy, gość ok. 50 lat, jak nie więcej
też stary stały wyjazdowicz, praktycznie na każdym meczu
z opowieści znam takie historie że w latach 80 lub 90 na wyjazdy jeździł ze swoim psem - chyba wilczurem, nie mając i może nie chcąc go samego zostawiać w domu zabierał go na wyjazdy ze sobą
były nawet takie sytuacje, że cały Widzew sobie czeka pod klatką, a wilczur już w na sektorze

obie te postacie to legendy u nas

mancunia

Post autor: mancunia » 18.05.2016, 14:31

Na Polonii Warszawa jest niejaki Koniu. Znany w kręgach skupionych nie tylko wokół KSP. Rywale zza miedzy często mijając go na ulicy pozdrawiają go znany sobie symbolem "L". Facet, który poza krótką przerwą, gdzie już nawet gazety opisały jego śmierć, pojawia się na każdym meczu u siebie oraz na wyjazdach. Niezwykle barwna postać nie tylko na podwórku kibicowskim, ale śmiem zaryzykować, że warszawskim. Charakterologicznie - jest wyjątkowo spokojną i pozytywną osobą - uwielbiam słuchać jego opowiadań, a faktycznie życiorys ma bogaty.

kat.

Post autor: kat. » 18.05.2016, 16:04

Na Unii jest gość, który od lat 50. jest niemal na każdym meczu /także wyjazdy, sparingi/,na kibicowskie klimaty - w naszym rozumieniu - ma wyjebane, za to z każdego meczu ma mnóstwo notatek czysto piłkarskich.

Próbka z bloga:

[link]

Z przełomu lat 80. / 90. pamiętam jeszcze gościa / nie pamiętam, jak na niego wołano/, który był na każdym meczu. Unia, jak wiadomo, kibicowsko wtedy dołowała, więc gość robił doping za cały młyn :) Bez jego sztandarowego "wejdź w niego!!!" nie wyobrażałem sobie wtedy meczu.

Czarodziej

Post autor: Czarodziej » 19.05.2016, 06:54

Znałem kiedyś takiego Janusza, na imię jemu było Stasiu. Ps. Mapet, Trener. Nawet z nim jabola obalałem ;D Wiem, że kibicował wszystkim śląskim klubom, ale Górnik był mu najbliższy sercu. Chodził w bluzie Górnika i za to dostawał pociski :D Ogólnie w porządku gościu. Często bywał na Cichej6 ( oczywiście nie w bluzie Górnika ;D ), tam go lata temu poznałem. Czy jeszcze chodzi na mecze ? Wie, ktoś gdzie przebywa ? Ktoś mi gadał, ze nie żyje ale ile w tym prawdy ? Jak wypił to mu nieźle odwalało ;D czasami wiochę robił konkretną hehe. Nie widuję go na Katowicach a kiedyś go często widywałem w Centrum i na jednej z dzielnicy Katowic. Miał sporo gadżetów klubowych. Oczywiście był na każdym meczu Reprezentacji Polski.
Poniżej artykuł o nim. Słyszałem to od niego.

[link]

tygrys

Post autor: tygrys » 19.05.2016, 17:17

Największych pikników miał chyba Sokół Pniewy (kto chodził na mecze w latach 90tych ten ich pamięta) Jeździli wszędzie za swoją drużyną uzbrojeni z syrenę strażacką,trąbki,klaksony i inne dziwne przedmioty które wydobywały dźwięki.Byli nieliczni ale fanatyczni.

marshal

Post autor: marshal » 19.05.2016, 23:02

U Nas na przełomie lat 90/00 był taki gość który zawsze na każdym meczu zaraz po pierwszym gwizdku ryczał MIEDZIANKA ZA TRZY!!!!! potem juz nie dopingował tylko pociągał z pod pazuchy jakieś alko ze swoim towarzystwem. A głos miał donośny, normalnie nie było meczu żeby nie krzyknął swojej sentencji na początku.

CwiQ

Post autor: CwiQ » 26.05.2016, 21:23

Tadziu ma język, ma po prostu problemy z wymową. Przebywa obecnie w jakimś ośrodku pomocy, co jakiś czas jest zabierany na mecze Polonii przez kibiców

CwiQ

Post autor: CwiQ » 26.05.2016, 21:27

Obrazek
Tadziu w berecie

mocart

Post autor: mocart » 27.05.2016, 02:35

Na wyjazdach Piasta Gliwice jakieś 13 -15 lat temu wisiał flaga "pikniki zawsze z Piastem" (czy jakoś tak..). Z właścicielami tej flagi był nawet swego czasu wywiad w TMK . Ciekawi mnie czy właścicieli flagi można jeszcze spotkać na meczach Piasta

Zupełnie Zielony.

Post autor: Zupełnie Zielony. » 27.05.2016, 14:32

Jakieś 10 lat temu na zbiórkę kibiców Wisłoki (autokarem) przyszedł... około 80 letni dziadek. Chciał z nami jechać, było miejsce więc go wzielismy (zawsze to mniejsze koszty- jak to w mniejszej ekipie). Następny raz też przyszedł i kolejny (chodzi o III ligę) aż został stałym wyjazdowiczem :) Opuścił zdaje się tylko najdalszy wyjazd ponad 350km bo na tyle dobrze to sie nie czuł aby jechac wiele godz autokarem. Jeździł także z nami na wyjazdy pociągowe. Mina psiarni zawsze była bezsecnna gdy od nas wysiadał i wsiadał :D Trwało to parę lat aż... zmarł (wypadek w domu).
Za stary już jestem na internetowych bajarzy tworzących alternatywną rzeczywistość!
Spadam z tego forum!
Adminów proszę o usunięcie tego konta!

DOLNOSLAZAK

Post autor: DOLNOSLAZAK » 27.05.2016, 17:52

Zueplnie Zielony masz może jakaś fotkę tego dziadka z wyjazdu?
faktycznie psiarnia musiała głupieć jak typa widziała

Zupełnie Zielony.

Post autor: Zupełnie Zielony. » 28.05.2016, 09:15

Na tą chwilę nie nie jestem w stanie doszukać się jakiegokolwiek zdjęcia na którym mógłby być (nie mam takiej możliwości). Pozatym starszy pan (niezwykle miły) zawsze po zameldowaniu się na miejsce brał swoją laskę i szedł na sektory poza klatką.
Ciekawy temat! Mógłby sie także rozwinąć o wątki szerokopojętych pikników, tj jakieś śmieszne akcje lub spotkania na trasie.
Za stary już jestem na internetowych bajarzy tworzących alternatywną rzeczywistość!
Spadam z tego forum!
Adminów proszę o usunięcie tego konta!

pangrzegorz1975

Post autor: pangrzegorz1975 » 30.05.2016, 20:36

CwiQ pisze:Obrazek
Tadziu w berecie
Dużo znajomych twarzy;)Wtedy mało kto podskoczyłby do PB
Z klubu prekursorów polskiego ruchu kibicowskiego

ODPOWIEDZ