Zgody/Kosy/Układy reaktywacja.

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

ODPOWIEDZ
jakimek

Re: Zgody/Kosy/Układy reaktywacja.

Post autor: jakimek » 16.03.2014, 21:57

BadBoy1910 pisze:Pytanie o relacje na linii Zawisza - Arka. Wiem,ze oba kluby mają sztame z Zagłębiem,ale jakie relacje panują między Bydgoszczą a Gdynią?

Oraz 3 krótkie pytania :D
Dlaczego:
- Śląsk to "Malinowe nosy"?
- Miedź to "Cygany"?
- Zagłębie to "Krety"?

Z góry dzięki za odpowiedz :)
1).W Lubinie mają zajebiste kompleksy na punkcie Miedzi i Legnicy próbując nieudolnie nazwać kogoś cyganami a reasumując to nie mają ku temu żadnych podstaw którymi mogli by się tak naporawdę poprzeć.( w Legnicy nigdy na trybunach nie było żadnego cygana, w Lubinie mieszka ich 200 w Legnicy 300 to taka jakaś wielka różnica czy jak a może ilość ha ha?)
Więc też bym chciał usłyszeć odpowiedz.
2).Są wielkimi hipokrytami nazywając kogoś cyganami samemu ich mając na młynie.
3).Mam pytanie jak się czują cygańscy kibice na Zagłębiu jak ich bracia po szalu wrzucają na innych od cyganów?

Nie chcę wyjeżdżać tu z żadnymi wycieczkami personalnymi na forum bo mógłbym wrzucić tu dla "niedowiarków" (którzy zaraz zaczną pisać że p******* bzdury) dokładnie kogo mam na myśli ale przecież nie o to chodzi abym tu podawał czyjeś dane.

iparts.pl
jakimek

Post autor: jakimek » 16.03.2014, 21:59

Więc z tymi cyganami ze strony Zagłębia to tak naprawdę taki strzał w stopę. Ale pewnie tego sami nie przewidzieli, jak to wymyślali.

mistro

Post autor: mistro » 16.03.2014, 22:06

Haha gościu po pierwszym zdaniu w poprzednim poście już każdy powinien umrzeć ze śmiechu. Kompleksy Zagłębia na punkcie Miedzi?:D Czego my mamy wam zazdrościć? Wyjazdów w 50 osób lub całkowicie odwoływanych z przyczyn "niezależnych":)? A może młynu 150-osobowego? Frekwencji na poziomie 1500? Włażenia w d*** śląskowi? Czy może straty oprawy w tamtym roku, kiedy spierdalaliście w swoim mieście w podskokach? Myślałem, że po kilku sezonach w pierwszej lidze coś z was będzie, ale jesteście nikim.

jakimek

Post autor: jakimek » 16.03.2014, 22:14

Już się spiąłeś to wyluzuj już i i odpowiedz mi na te pytanie

wyjazdowicz

Post autor: wyjazdowicz » 16.03.2014, 22:29

odnośnie cyganów i Miedzi. Jeden chłopaczyna z Sosnowca opowiadał mi kiedyś jak byli na jakimś wyjeździe BKS-u w opolskim. Bielszczan była też wspomóc Miedź. Mówił, że faktycznie niektórzy z nich coś mieli w sobie z cyganów. Opalone facjaty, grube złote łańcuchy na szyjach itp. Wiadomo, że do dowodu nikomu nie zaglądał ale 'na oko' stwierdził, że coś w tym musi być, że tak się woła na kibiców Miedzi. I bez pocisków prosze. Nie spinam tylko wrzucam anegdotę, którą przedstawił owy kibol

kibic0

Post autor: kibic0 » 17.03.2014, 08:39

wyjazdowicz pisze:odnośnie cyganów i Miedzi. Jeden chłopaczyna z Sosnowca opowiadał mi kiedyś jak byli na jakimś wyjeździe BKS-u w opolskim. Bielszczan była też wspomóc Miedź. Mówił, że faktycznie niektórzy z nich coś mieli w sobie z cyganów. Opalone facjaty, grube złote łańcuchy na szyjach itp. Wiadomo, że do dowodu nikomu nie zaglądał ale 'na oko' stwierdził, że coś w tym musi być, że tak się woła na kibiców Miedzi. I bez pocisków prosze. Nie spinam tylko wrzucam anegdotę, którą przedstawił owy kibol
Z tego co kojarzę to Raków zaczął ciśnięcie Miedzi od cyganów. Zwiazane to było z przyjazdami Medalików do Legnicy gdzie za każdym razem mijali w drodze na stadion grupki cyganów. Tak chyba podłapali inni i już został "pseudonim arystyczny".
Biało-niebieskie w herbie się mieni.....

Atlantic

Post autor: Atlantic » 17.03.2014, 11:08

BadBoy1910 pisze:Pytanie o relacje na linii Zawisza - Arka. Wiem,ze oba kluby mają sztame z Zagłębiem,ale jakie relacje panują między Bydgoszczą a Gdynią?

Dlaczego:
- Miedź to "Cygany"?
- Zagłębie to "Krety"?

Zawisza-Arka mocna kosa jedna z wiekszych Arki. Kiedys byla Zgoda dawne czasy, pamietam jak raz na meczu Arka FLota siedzialo z naki na gorce kilku kibicow Zawiszy ale starej Gwardii chwile sobie porozmawialismy wciaz maja dla nas szacunek. Ale to pewnie pojedyncze osoby. Teraz nowe pokolenie nowe relacje.

katapulta

Post autor: katapulta » 17.03.2014, 12:25

Malinowe nosy wymyśliła Arka robiąc oprawe w Gdyni która wyśmiewała pijaństwo kiboli Śląska... we Wrocławiu ta ksywka się spodobała i tak powstały piosenki ,flaga oraz oprawa...
[link]

ferment

Post autor: ferment » 17.03.2014, 12:26

Ilu Tyskich wsparło Górnika Wałbrzych w Sosnowcu ??
Wirtualna zgoda nadal trwa ?

wulkan

Post autor: wulkan » 17.03.2014, 16:14

ferment pisze:Ilu Tyskich wsparło Górnika Wałbrzych w Sosnowcu ??
Wirtualna zgoda nadal trwa ?
Obrazek ale nie wiem czy to wszyscy

elo1312

Post autor: elo1312 » 17.03.2014, 16:21

Z tymi cyganami i Miedz Legnica to krotka pilka. Poszlo o to ze w miescie pelno cyganow (i niech qrwa nie pierdola ze tak nie jest, bo kto w tym miesice byl to sam widzial) a klub Miedz w dodatku cyganskie tzn romskie barwy ma. Tutaj macie flage romow: Obrazek

i to chyba wszystko w temacie.
Obrazek BO Z KOLOROWYCH TYLKO TELEWIZORY!!

jakimek

Post autor: jakimek » 17.03.2014, 17:37

elo1312 pisze:Z tymi cyganami i Miedz Legnica to krotka pilka. Poszlo o to ze w miescie pelno cyganow (i niech qrwa nie pierdola ze tak nie jest, bo kto w tym miesice byl to sam widzial) a klub Miedz w dodatku cyganskie tzn romskie barwy ma. Tutaj macie flage romow: Obrazek

i to chyba wszystko w temacie.
Następny zjeb.
Ja p******* w mieście pełno cyganów? to w takim razie możesz mi podać ich liczbę? odpowiem za ciebie 300 na 100 tysięczne miasto a w mieście twojej zgody 200 na 70 tys. Już nie wspomnę o twjej zgodzie w Bydgoszczy którą wobec tego można by nazwać imperium cygańskim no i po za tym to trzeba pół Polskich miast nazywać cyganami wobec tego.
Problem w tym że kibice z Lubina chcąc nazwać kogoś cyganami strzelili sobie w stopę gdyż dziś to właśnie u nich kibicowsko udziela się cygan.

Andrus

Post autor: Andrus » 17.03.2014, 17:52

Będąc często w Legnicy mogę powiedzieć, że liczba cyganów nie jest wcale jakaś wielka. Biorąc pod uwagę to kryterium to Zabrze to cygańskie miasto przecież tam jest dzielnica zamieszkana przez cyganów przez którą przechodziła manifestacja anty-cygańska nie tak dawno. Dosłownie do każdego miasta można się przyczepić, że jest cygańskie bo w każdym cyganie się znajdą.

BadBoy1910

Post autor: BadBoy1910 » 17.03.2014, 18:24

Atlantic pisze:

Dlaczego:
- Miedź to "Cygany"?
- Zagłębie to "Krety"?

Zawisza-Arka mocna kosa jedna z wiekszych Arki. Kiedys byla Zgoda dawne czasy, pamietam jak raz na meczu Arka FLota siedzialo z naki na gorce kilku kibicow Zawiszy ale starej Gwardii chwile sobie porozmawialismy wciaz maja dla nas szacunek. Ale to pewnie pojedyncze osoby. Teraz nowe pokolenie nowe relacje.
W takim razie jak oba kluby zgody z Zagłębiem? Zarówno Arkowcy jak i Zawiszacy tolerują się na jednym sektorze,gdy wspierają zgodę?

Bączyński

Post autor: Bączyński » 17.03.2014, 18:24

Olsztyn,Tarnów,Wrocław etc.
Cracovia śpiewała w Legnicy o cyganach,podczas gdy mogli by śmiało pozdrawiać swój FC przyśpiewką "Andrychów miasto cyganów".

Zresztą,kończąc temat:
Mam pytanie dotyczące projektów realizowanych przez Romów na Dolnym Śląsku. Jakie według Pana realizowane obecnie przez Romów, przez organizacje romskie projekty są najciekawsze, warte naśladowania
i promowania w innych częściach Polski?

DT:

Najpierw pewna ogólna uwaga. W kilku miastach na Dolnym Śląsku, takich jak Wrocław, Strzelin, Kamienna Góra, Lubin, Polkowice organizacje romskie pozyskują więcej środków na działania skierowane do Romów niż urzędy w tych miejscowościach.

elo1312

Post autor: elo1312 » 17.03.2014, 18:25

jakimek pisze:
Następny zjeb.
Ja p******* w mieście pełno cyganów? to w takim razie możesz mi podać ich liczbę? odpowiem za ciebie 300 na 100 tysięczne miasto a w mieście twojej zgody 200 na 70 tys. Już nie wspomnę o twjej zgodzie w Bydgoszczy którą wobec tego można by nazwać imperium cygańskim no i po za tym to trzeba pół Polskich miast nazywać cyganami wobec tego.
Problem w tym że kibice z Lubina chcąc nazwać kogoś cyganami strzelili sobie w stopę gdyż dziś to właśnie u nich kibicowsko udziela się cygan.
Sluchaj gnoju. Nie, nie moge ci ich liczbe poddac. Stastystyke nie prowadze. A twoja poddane 300 to z d*** wziete. Zrodlo jakie? Rozumiem ze laziles po miescie, liczyles i numerowales kazdego cygana? :) Prawda taka ze taka liczba obojetnie z jakiego zrodla nigdy nie bedzie na 100% wiarygodna. Jak bys nie wiedzial to czesc z nich na nielegalu niezameldowani w kraju siedza lub z miasta do miasta jadom. Juz nie mowiac o tym ze dzieci klepia jak pojebani. Zreszta wala mnie te wasze cyganie jak i ta cala Miedz.
Poddalem jedynie skad sie to u innych ekip wzielo ze sie was tak a nie inaczej nazwa. Bo wlasnie przez widoczne romy w Legincy + te ich barwy jestescie kojarzeni z cyganami czy sie wam to podoba czy nie. Zreszta wyzej dostales tez przyklady z innych ekip (ZS, Rakow) ktore moje slowa potwierdzaja bo tez to widzieli. A od Zawiszy sie odpierdol, mimo prywatnych znajomosci i sympati to nie jestem ani z Z ani ich zgod.
Andrus pisze:Będąc często w Legnicy mogę powiedzieć, że liczba cyganów nie jest wcale jakaś wielka. Biorąc pod uwagę to kryterium to Zabrze to cygańskie miasto przecież tam jest dzielnica zamieszkana przez cyganów przez którą przechodziła manifestacja anty-cygańska nie tak dawno. Dosłownie do każdego miasta można się przyczepić, że jest cygańskie bo w każdym cyganie się znajdą.
Wiadomo ze zgoda (WKS) ich bronic musi. :) W Zabrzu to nie dzielnica a czesc osiedla na ul.Buchenwaldczykow.
Obrazek BO Z KOLOROWYCH TYLKO TELEWIZORY!!

jakimek

Post autor: jakimek » 17.03.2014, 20:52

elo1312 pisze:
jakimek pisze:
Następny zjeb.
Sluchaj gnoju. Nie, nie moge ci ich liczbe poddac. Stastystyke nie prowadze. A twoja poddane 300 to z d*** wziete. Zrodlo jakie? Rozumiem ze laziles po miescie, liczyles i numerowales kazdego cygana? :) Prawda taka ze taka liczba obojetnie z jakiego zrodla nigdy nie bedzie na 100% wiarygodna. Jak bys nie wiedzial to czesc z nich na nielegalu niezameldowani w kraju siedza lub z miasta do miasta jadom. Juz nie mowiac o tym ze dzieci klepia jak pojebani. Zreszta wala mnie te wasze cyganie jak i ta cala Miedz.
Poddalem jedynie skad sie to u innych ekip wzielo ze sie was tak a nie inaczej nazwa. Bo wlasnie przez widoczne romy w Legincy + te ich barwy jestescie kojarzeni z cyganami czy sie wam to podoba czy nie. Zreszta wyzej dostales tez przyklady z innych ekip (ZS, Rakow) ktore moje slowa potwierdzaja bo tez to widzieli. A od Zawiszy sie odpierdol, mimo prywatnych znajomosci i sympati to nie jestem ani z Z ani ich zgod.

To może na początek pochwal się skąd jesteś a potem, Farmazoniarzu stul pysk statystykiem nie jesteś ale wiesz że 300 cyganów to na pewno bzdura. Wiedze na ten temat czerpiesz z kibice net i zgrywasz "fachowca",tą flagę nie dawno jakiś napinacz wrzucił chyba rok temu po meczu Zawisza Miedz a ty już sobie poukładałeś ha ha widzisz jaki jesteś tani szczurku. Po co pieprzysz bzdury jak nic nie wiesz?
Po tym co piszesz to ci wierzę jak sam napisałeś że walą cię cyganie bo masz coś z głową.
Napisałem jak to powstał pomysł wśród lubinian na nazwanie Nas cyganami gdzie wzbudza to jedynie politowanie osób samodzielnie myślących (ty do nich nie należysz bo jesteś zwykłym gimbusem i napinaczem) to tak samo jakby Cracovia która identyfikuje się z żydami miałaby nazywać hanysów też żydami twierdząc że jest tam od cholery żydów,rozumiesz już takie same przyrównanie. Masz Zagłębie które ma aktywnie działającego cygana i nazywa innych cyganami ot jest ten cały paradoks, oczywiście nie twierdzę że jak to wymyślali to ciawy już tam były ale w dniu dzisiejszym to rzuca cień na dotychczasową zasadność ich twierdzenia i obawiam się raczej że to ich teraz mogą zacząć nazywać cyganami.

dziesięćzłoty

Post autor: dziesięćzłoty » 17.03.2014, 20:56

kierowca bombowca pisze:W Zabrzu nie dzielnica, a ulica. To chyba jednak różnica
nie czuje że rymuje

fan79

Post autor: fan79 » 17.03.2014, 20:59

Zawisza-Arka mocna kosa jedna z wiekszych Arki. Kiedys byla Zgoda dawne czasy, pamietam jak raz na meczu Arka FLota siedzialo z naki na gorce kilku kibicow Zawiszy ale starej Gwardii chwile sobie porozmawialismy wciaz maja dla nas szacunek. Ale to pewnie pojedyncze osoby. Teraz nowe pokolenie nowe relacje.[/quote]
W takim razie jak oba kluby zgody z Zagłębiem? Zarówno Arkowcy jak i Zawiszacy tolerują się na jednym sektorze,gdy wspierają zgodę?[/quote]
Przyjaciel mojego przyjaciela niekoniecznie jest moim przyjacielem. Patrz Lechia,Wisła- Śląsk-Motor lub (już nieaktualne) Zagłębie- Legia- Pogoń.

Andrus

Post autor: Andrus » 17.03.2014, 21:09

elo1312 pisze:
Andrus pisze:Będąc często w Legnicy mogę powiedzieć, że liczba cyganów nie jest wcale jakaś wielka. Biorąc pod uwagę to kryterium to Zabrze to cygańskie miasto przecież tam jest dzielnica zamieszkana przez cyganów przez którą przechodziła manifestacja anty-cygańska nie tak dawno. Dosłownie do każdego miasta można się przyczepić, że jest cygańskie bo w każdym cyganie się znajdą.
Wiadomo ze zgoda (WKS) ich bronic musi. :) W Zabrzu to nie dzielnica a czesc osiedla na ul.Buchenwaldczykow.
Można tak na to patrzeć, chciałem być obiektywny bo jak dla mnie więcej cyganów tak szczerze jest np. we Wrocławiu. Cała liczba tej grupy w Polsce jest po prostu nie oszacowana dosyć dokładnie.
Przyznaje się do błędu jeżeli to ulica ponieważ pisałem z pamięci. Ale jeżeli stosować taki argument, że tam gdzie dużo cyganów tam ekipa to cygany to co powiedzieć o miastach na Słowacji czy w Czeskiej Republice ?
Z kibicowskiego punktu widzenia obiektywnie mówiąc nie dziwie się takim przydomkom bo rywalowi trzeba dojebać i często od głupot biorą się pociski i przydomki jak np. Śledzie, Malinowe nosy, Chuligani z Miasta Sypialni itp.

Żeby nie było rozmywania tematu to zgody z Dolnego Śląska :
- Piast Żmigród i Olimpia Kowary, zgoda łączy oba kluby od zeszłego sezonu.
- Kuźnia Jawor i Pogoń Oleśnica 17 listopada 2013.

mistro

Post autor: mistro » 17.03.2014, 21:20

[link]

"Chcę zaangażować polityków w organizację w Legnicy mistrzostw kraju mniejszości romskiej. Myślę, że byłaby to świetna promocja dla naszego miasta – zdradza Lesław Rozbaczyło prezes Legnickiego Stowarzyszenia Futbol-5 i miejski radny .

mistro

Post autor: mistro » 17.03.2014, 21:29

Mam paru znajomych w Lcy i sami narzekają na Cyganów w bramach, zaczepnianie ludzi i inne klimaty- nigdy czegoś takiego nie doświadczyłem w Lubinie. A tu komentarze spod artykułu- jak wynika mieszkańców Legnicy, którzy coś na ten temat wiedzą:

"To faktycznie będzie promocja dla miasta i to po zbóju najpierw ruskie a teraz cyganie z całej Polski.Co to za promocja"
:człowiek płaci podatki by sponsorować mniejszość narodową jakże wszystkim dobrze znaną z kradzieży żebrania itp. zachowań...

"ps. kibice zawiszy zagłębia śpiewali ze Legnica to miasto cyganów i chyba sie nie mylili ;/"

"a no taaak, przecież cygaństwo to takie nasze 'dobro' legnickie. Co to za pomysł? Kur.. mać!"

"Jaka promocja? Promocja dziadostwa i złodziejstwa chyba. To żeś panie Rozbaczyło wymyślił. To był strzał w stopę. Tym raczej Pan straci, a nie zyska"

"ciapate skur***yny !!!!!!!!!!!!!! precz z Legnicy"

"jude jude do pieca. cygi cygi wyje bany. cygany wypi erdalac na swoja jaworzysnka i tam grajcie w polu a nie przychodzicie na czyste boisko na osiedlu."

"Akurat Cyganie grający w tej drużynie to sami złodzieje itp"

"ty panie radny uwazaj jak przy nastepnych wyborach bedziemy na ciebie glosowac... wy **** razem z cyganami legnickimi jak i wroclawskimi do rumuni a jak chcesz grac to grajcie sobie na tej zawszonej gownem jaworzynskiej a nie sprowadzasz cyganerie w porzadne strony miasta"

jakimek

Post autor: jakimek » 17.03.2014, 22:10

Przeszukując internet to możesz o każdym mieście w Polsce wrzucić jakieś linki informacje o cyganach i co z tego?
Jak widzisz po komentarzach to nie wzbudziła ta informacja radnego entuzjazmu ale jak chcecie to sobie możecie ich przygarnąć do swojego fc przecież już macie romów na młynie a no i pochwal się grafem jaki sobie zrobiliscie lub (zrobili sami) na romskim bloku uliczce zamieszkałej w Lubinie przez romów.
[link]
masz dla przykładu też coś o swoim miescie.

mistro

Post autor: mistro » 17.03.2014, 22:42

Jeśli w Zielonej Górze co rok jest Festiwal Piosenki rosyjskiej to znaczy, że u nich żyje dużo Rosjan? Jakiś idiota odpowiedzialny za imprezy kulturalne w mieście wymyślił chujowy temat festynu, natomiast u was problem jest na co dzień, czego owocem jest drużyna romska z herbem niedaleko leżącym od tego Miedzi. Grafem się chętnie pochwale, tak jak każdym z około dwudziestu jakie są w naszym mieście. Jeśli jakieś dwie trzy rodziny chcesz zaliczyć jako romski blok lub ulicę to spokojnie z dwa wasze OSIEDLA można romskimi nazwać.

Atlantic

Post autor: Atlantic » 17.03.2014, 22:45

BadBoy1910 pisze:
Atlantic pisze:

Dlaczego:
- Miedź to "Cygany"?
- Zagłębie to "Krety"?

W takim razie jak oba kluby zgody z Zagłębiem? Zarówno Arkowcy jak i Zawiszacy tolerują się na jednym sektorze,gdy wspierają zgodę?
No dokladnie tak jest :) tak samo przeciez Arka jaki i Zawisza mamy zgode z Gornikiem Walbrzych troche to pogmatwane. Ale gdy jestesmy u zgod na sektorach to nikt sobie w droge nie wchodzi.

mistro

Post autor: mistro » 17.03.2014, 22:48

Zresztą o czym mu tu dyskutujemy, na początku dyskusji pisałeś, że bluzgi na was od cyganów to tylko i wyłącznie kompleks kibiców ZL na punkcie Miedzi i Legnicy, co jest kompletną paranoją bo niby czego mamy Wam zazdrościć. Nagle odzywają się chłopaki z innych klubów wogóle z nami niezwiązanych, którzy też takie cygańskie akcje z Legnicą mieli i o których słyszeli więc coś w tym jednak jest.

keanoo

Post autor: keanoo » 17.03.2014, 22:50

Zawisza - Arka. Hmmm niby jedna z najmocniejszych kos dla A... Hehe. Aczkolwiek nie dalej jak rok temu A proponowała Zecie układ na Lechie, co zostało dobitnie obśmiane przez Zete na wiosnę sezonu 12/13 w Gdyni... Do odszukania na tym forum w 15 sek. Więc z czym do ludzi drogie panie...

Atlantic

Post autor: Atlantic » 17.03.2014, 23:08

Kolejny bajkopisasz na forum :)

AngryBird

Post autor: AngryBird » 17.03.2014, 23:23

No wreszcie się do tego przyznałeś.
PS naucz się ortografii.

kibic75

Post autor: kibic75 » 17.03.2014, 23:54

mariuszstalowa pisze:Kiedy ostatnio Lech wspieral KSZO w konkretnej liczbie w jakims meczu? czy to niejest jesdnostronna przyjazn?
Za bardzo,to Lech nie ma gdzie ich wspierać,bo wiadomo w jakiej lidze gra Kszo,i po jakich ''wichurach'' jezdzi.Ale gdy nadaży się jakiś lepszy wyjazd tak jak na Korone,czy rok temu do Staszowa,to wtedy Lech wspiera Kszoków w dobrych liczbach.Ogólnie w ostatnich latach można powiedzieć,że ta zgoda mocno dojrzała,i to nie tylko Kszo w stosunku do Lecha,lecz obustronnie.

Neo

Post autor: Neo » 19.03.2014, 09:29

Na początku marca 14 kibiców Ruchu Chorzów obecnych było na derbach pomiędzy Atletico a Realem. Do Madrytu przyleciało ośmiu fanów z Polski oraz sześciu z Irlandii z flagą.

Obrazek Obrazek Obrazek

Fotogaleria: [link]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=WNPwb5By24U[/youtube]

ferment

Post autor: ferment » 19.03.2014, 09:45

Kończąc polemikę o cyganach wysyłam coś dla debila internetowego bez szkoły, o nicku elo1312:

[link]

Dokładnie poczytaj 3 stronę, ostatni akapit (Pomiń przypisy - czyli tą mniejszą czcionkę, debilu)

A potem pisz o cyganach, aż się zesrasz..:)

Gór1946nik

Post autor: Gór1946nik » 19.03.2014, 12:00

Pierwsza w Polsce cygańska drużyna piłki nożnej „Kale Gada” czyli „Czarne Koszule”

W Legnicy, która od kilku lat aktywnie realizuje rządowy Programu na rzecz społeczności romskiej, powstała pierwsza w kraju cygańska drużyna piłki nożnej. Z pomysłem jej utworzenia wystąpiła w 2007 r. Pani Maria Delimata, asystent edukacji romskiej. W wydziale Oświaty i Sportu Urzędu Miasta Legnicy powstał projekt, przygotowany przez Panią Grażynę Popilowską, a wniosek o jego dofinansowanie do Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji złożył, kierowany przez Panią Teresę Woźniakowską, Środowiskowy Hufiec Pracy, współpracujący z Urzędem Miasta przy realizacji zadań Programu na rzecz społeczności romskiej. Projekt został wysoko oceniony i otrzymał dotację ministerialną w wysokości 24 tys. zł. Rekrutacja do drużyny przebiegała sprawnie i szybko, bo na wielu legnickich podwórkach młodzież romska od dawna kopała piłkę.

Podczas V Legnickiej Wigilii Narodów (17 grudnia 2006r.), której współgospodarzem było miejscowe Stowarzyszenie Romów, uczestnicy świątecznej biesiady otrzymali pierwsze egzemplarze książki Wojciecha Konduszy pt. „Legniccy Cyganie - Romowie”.
Książka została sfinansowana z budżetu państwa w ramach rządowego Programu na rzecz społeczności romskiej w Polsce. Autor – Koordynator Gminny ds. romskich ukazuje historię romskich rodów w Legnicy, tradycje i obyczaje tej społeczności i współcześnie obserwowane procesy jej cywilizacyjnego, edukacyjnego i kulturalnego awansu.

Neo

Post autor: Neo » 19.03.2014, 13:10

Obrazek Obrazek Obrazek

W niedzielę 50 kibiców Ruchu wsparło Slovana na derbach ze Spartakiem Trnava.

Fotogaleria z wyjazdu:
[link]

karion5

Post autor: karion5 » 23.03.2014, 14:02

Z dniem 22.03.2014 do historii przechodzi zgoda Ruchu Zdzieszowice z Unią Krapkowice.
Powód: Dla Nas najważniejszy jest Ruch, dla nich Górnik.
Ruch Zdzieszowice!

eleon

Post autor: eleon » 24.03.2014, 19:23

Jak na linii Jaga : Piast, Zagłębie Lubin - Jaga?
"jesteśmy elitą nie tłumem..."

Garet5

Post autor: Garet5 » 24.03.2014, 19:30

śwlo pisze:Bałtyk Gdynia - Ferencváros ?? nadal zgoda ?
Bez zmian, zgoda.

maroslaw11

Post autor: maroslaw11 » 24.03.2014, 20:11

Śląsk Wrocław w barwach na meczu Ferencvarosu

[link]

Mirek Jowisz

Post autor: Mirek Jowisz » 24.03.2014, 20:29

O ile fan Ujpestu może dziwić bo mają bardzo dobre relacje z Pogonią i dobre z Legią to nie widzę nic dziwnego w tym, że kibice Fradi byli we Wrocławiu. Każdy już chyba wie, że Śląsk ma z Ferencvarosem dobre kontakty i nie pierwszy raz byli oni we Wrocławiu. Oczywiście nie chce spekulować, bo to nie moje klocki, ale nie zdziwił bym się gdyby kontakty między tymi klubami jeszcze bardziej się zacieśniały gdyż prócz starszych osób ze Śląska jak RZ czy Kolor również i młodsi kibole mają swoje kontaky. Kumpel mówił że chłopak z US był z Ferencvarosem na derbach Krakowa więc kto wie

DannyVinyard

Post autor: DannyVinyard » 24.03.2014, 20:33

eleon pisze:Jak na linii Jaga : Piast, Zagłębie Lubin - Jaga?
W zeszlym sezonie spotkali sie na trasie i doszlo do wymiany kilku mocnych zdan, wiec kosa.

ODPOWIEDZ