no właśnie. może ktoś napisać o jakiś akcjach BN, w sławili się czymś konkretnym? Bo również mam wrażenie, że szum wszem i wobecRHP pisze: a generalnie BN to raczej więcej szumu niż realnej siły...

Sparta ma na pewno. Niezbyt liczna ekipa, ale jest. Kibice Sparty mieli (a może ciągle mają? nie wiem na 100%) układ z NAC Breda.pick-nick pisze:Czy w Rotterdamie Sparta albo Excelsior maja jakies zorganizowane grupy kibicow ktore stawiaja sie Feyenoordowi?
Trochę śmiesznie wygląda Twój post , najpierw pytanie o FAT a potem że tylko oni w Madrycie.To wiesz czy nie wiesz?Madball pisze:To może ktos napisze coś o Atletico Madryt albo konkretniej o Frente A.
Może ktoś z Ruchu Chorzów sie wypowie
W Madrycie tylko Atletico
No wiesz jak bym wiedział to bym nie pytał a napisałem tak bo lubie ten klub od dziecka i dla mnie taka sytuacja mogła by pozostacdno pisze:Trochę śmiesznie wygląda Twój post , najpierw pytanie o FAT a potem że tylko oni w Madrycie.To wiesz czy nie wiesz?Madball pisze:To może ktos napisze coś o Atletico Madryt albo konkretniej o Frente A.
Może ktoś z Ruchu Chorzów sie wypowie
W Madrycie tylko Atletico
Ktoś może napisac coś o sytuacji w Madrycie?Wiem że na Realu jest prawicowe Ultra Sur , byli też Vikingo , chyba typowo na ultraske nastawieni , bez ideologii.
TMK+ marzec 2007,konkretnie i rzeczowo. w najnowszym też nieco jest. pozdro dla antibarca_PLhavamal pisze:Skoro już jesteśmy przy klimatach hiszpańskich, to poproszę o rzeczowe info nt. Brigadas Blanquaizules Espanyolu
racja, mój błąd.RHP pisze:TMK+ marzec 2007,konkretnie i rzeczowo. w najnowszym też nieco jest. pozdro dla antibarca_PLhavamal pisze:Skoro już jesteśmy przy klimatach hiszpańskich, to poproszę o rzeczowe info nt. Brigadas Blanquaizules Espanyolu
A skoro już pytasz o Brigadas Blanquiazules to pisz też Espanol, a nie Espanyol hehe
Chodziło mi o bardziej konkretne informacje.Athletic Bilbao nigdy w swojej historii nie spadł z 1 Ligi Hiszpańskiej
Specyficzne dla tego klubu jest także to , że drużyne Athletic Bilbao tworzą tylko piłkarze pochodzący z kraju Basków
No chyba nie do końca tak jest. Polaczkami nazywa ich głównie Kastylia i nie bardzo chodzi w tym o jakies podobieństwa językowe (bo skąd niby mieszkaniec Madrytu ma wiedzieć coś o polskim języku).Jeszcze zapomnialem o polskim akcencie w Barcy Katalonczycy nazywani sa ... Polaczkami bo maja swoj jezyk ktory dla hiszpanow jest podobny do Polskiego ( ni c**** tak nie jest) i jakos tak wyszlo ze Polacy sa tam lubiani
Ja znam inną wersję tego określenia "Polacos".osfp pisze:Jeszcze zapomnialem o polskim akcencie w BarcyKatalonczycy nazywani sa ... Polaczkami
bo maja swoj jezyk ktory dla hiszpanow jest podobny do Polskiego ( ni c**** tak nie jest) i jakos tak wyszlo ze Polacy sa tam lubiani
Polska nigdy nie była jedną z republik radzieckich!lajon pisze:Obaj po części macie rację.
Słowo "polacos" bowiem, w Hiszpanii ma bardzo wiele znaczeń.
Zdarza się, że w pozytywnym świetle mówi się np. "trabajar como polaco", czyli 'pracować jak Polak' (ciężko i sumiennie).
Niektórzy twierdzą, iż "polacos" oznacza 'skąpi, oszczędni' itp.
Inni używają tego terminu ze względu na trudny do nauczenia język (tak samo jak kataloński).
Znam także osobę, która jest niemal pewna, że katalańczyków przyrównuje się do Polaków ze względu na trudną historię (reżim Francoreżim komunistyczny / Polska jako jedna z republik ZSRR
Katalonia także bez niepodległego państwa itd.)
W nieco bardziej radykalnych środowiskach, "polacos" znaczy "putas", czyli po prostu 'ku***'. To pozostawię bez komentarza.
Tak można "bawić się" w nieskończoność...
Jeśli chodzi o Athletic, to ich główna ekipa nazywa się Herri Norte Taldea. Są również nieco mniejsze grupy: Abertzale Sur oraz Tripuslelak Taldea. W czasach świetności (lata '90) ekipa Henri liczyła ok. 2000 osób. Grupa zaliczała bardzo dobre wyjazdy, będąc aktywną na każdym polu.
Są to w głównej mierze antyfaszyści, lewaki, którzy mocno angażują się w sprawy polityczne.
Posiadają FC m.in. w Madrycie, Burgos, Puertollano, Asturii oraz Galicji. O ile pamiętam, dobre kontakty łączą ich z Cadiz. Największą kosą jest oczywiście Real Madryt.
Kilka fotek (w głównej mierze stare czasy):
tutaj skrojona fana grupie Realu Madryt
W chwili obecnej nie są już chyba tak aktywni, choć zdarzają im się ładne wyjazdy (w sumie niedawno gdzieś pojechali niezłą liczbą, ale nie pamiętam. jak znajdę to wrzucę).
Pozdrawiam.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości