EuroInfo
Moderator: Automoderation
-
CelticBhoy
Sparta ma na pewno. Niezbyt liczna ekipa, ale jest. Kibice Sparty mieli (a może ciągle mają? nie wiem na 100%) układ z NAC Breda.pick-nick pisze:Czy w Rotterdamie Sparta albo Excelsior maja jakies zorganizowane grupy kibicow ktore stawiaja sie Feyenoordowi?
I tak jak w NAC na Sparcie panuje klimat raczej anti-nazi.
Ale żeby była jasność- to Feye' rozdaje karty w Rotterdamie!
(i w Glasgow też, nie RedHand?
Trochę śmiesznie wygląda Twój post , najpierw pytanie o FAT a potem że tylko oni w Madrycie.To wiesz czy nie wiesz?Madball pisze:To może ktos napisze coś o Atletico Madryt albo konkretniej o Frente A.
Może ktoś z Ruchu Chorzów sie wypowie
W Madrycie tylko Atletico
Ktoś może napisac coś o sytuacji w Madrycie?Wiem że na Realu jest prawicowe Ultra Sur , byli też Vikingo , chyba typowo na ultraske nastawieni , bez ideologii.
Aż trudno uwierzyć że jeszcze nie tak dawno temu był taki klimat na Camp NouEL OBSERVADOR pisze:http://www.boixosnois.com/photos/
No wiesz jak bym wiedział to bym nie pytał a napisałem tak bo lubie ten klub od dziecka i dla mnie taka sytuacja mogła by pozostacdno pisze:Trochę śmiesznie wygląda Twój post , najpierw pytanie o FAT a potem że tylko oni w Madrycie.To wiesz czy nie wiesz?Madball pisze:To może ktos napisze coś o Atletico Madryt albo konkretniej o Frente A.
Może ktoś z Ruchu Chorzów sie wypowie
W Madrycie tylko Atletico
Ktoś może napisac coś o sytuacji w Madrycie?Wiem że na Realu jest prawicowe Ultra Sur , byli też Vikingo , chyba typowo na ultraske nastawieni , bez ideologii.
ruch1920-byłem na tej stronie ale hiszpańskiego niestety nie znam a angielskiej wersji to tam nie widze.
ktoś pytał o ekipy Realu. Owszem, jest ciągle żywe Ultras Sur, działające od 1980 roku. Ostatnio gdzieś wyczytałem, że jest ich około 800. Mają skrajnie prawicowe poglądy. Zgody przede wszystkim z Brigadas Blanquiazules (Espanyol) oraz Irriducibili (Lazio), poza tym jeszcze z Bad Gones (Lyon). Mieli duże problemy ze znalezieniem sobie miejsca na Santiago Bernabeu po licznych modernizacjach stadionu, trwających kilka lat. Likwidowano między innymi miejsca stojące (wymogi UEFA, naciski sponsorów) i tak mocno podupadli. Od kilku lat znowu silniejsi, z nie jednokrotnie miażdżącymi oprawami, jeżdżący prawie zawsze i wszędzie. Choć w tym sezonie znowu chyba toczą jakieś boje z zarządem, bo oprawy dużo słabsze (właściwie to do tej pory bodajże jedna konkretniejsza - w meczu z Lazio, poświęcona zabitemu kibicowi Lazio) niż np. w ubiegłym sezonie. Odkąd stanęli na nogi, zasiadają ponownie za bramką trybuny Fondo Sur, gdzie "szanowny" zarząd przebudował nieco barierki, tak by wieszane flagi były bardziej widoczne.
Orgullo Vikngo (Dumni Wikingowie), są apolityczni. Działają od 1992 roku. Liczebność jest szacowana na ok. 100 stałych członków plus następnych 200 wspomagających. OV po modernizacji stadionu wywiało z kolei na trybunę Lateral (zabytkowa, jedyna niższa o kondygnację od pozostałych). Tam też siedzą i skromnie, bo skromnie, ale zawsze, na każdym meczu kombinują jakieś flagowiska, sektorówki itd. Trzymają z Viking Guerrieri z Salerno, z Ultra Viola Bulldogs z Ujpestu Budapeszt z Węgier oraz przede wszystkim z Gate 13 czyli Panathinaikos Ateny.
Orgullo Vikngo (Dumni Wikingowie), są apolityczni. Działają od 1992 roku. Liczebność jest szacowana na ok. 100 stałych członków plus następnych 200 wspomagających. OV po modernizacji stadionu wywiało z kolei na trybunę Lateral (zabytkowa, jedyna niższa o kondygnację od pozostałych). Tam też siedzą i skromnie, bo skromnie, ale zawsze, na każdym meczu kombinują jakieś flagowiska, sektorówki itd. Trzymają z Viking Guerrieri z Salerno, z Ultra Viola Bulldogs z Ujpestu Budapeszt z Węgier oraz przede wszystkim z Gate 13 czyli Panathinaikos Ateny.
TMK+ marzec 2007,konkretnie i rzeczowo. w najnowszym też nieco jest. pozdro dla antibarca_PLhavamal pisze:Skoro już jesteśmy przy klimatach hiszpańskich, to poproszę o rzeczowe info nt. Brigadas Blanquaizules Espanyolu
A skoro już pytasz o Brigadas Blanquiazules to pisz też Espanol, a nie Espanyol hehe
racja, mój błąd.RHP pisze:TMK+ marzec 2007,konkretnie i rzeczowo. w najnowszym też nieco jest. pozdro dla antibarca_PLhavamal pisze:Skoro już jesteśmy przy klimatach hiszpańskich, to poproszę o rzeczowe info nt. Brigadas Blanquaizules Espanyolu
A skoro już pytasz o Brigadas Blanquiazules to pisz też Espanol, a nie Espanyol hehe
skoro pokrótce opisałem dwie największe grupy Realu to jeszcze fotki z ich opraw (chronologicznie z kilku ostatnich sezonów w przypadku Atleti, Barcy, Valencii oraz Depor):
mecze z Atletico Madryt - dwie pierwsze fotki to Vicente Calderon

Z FC Barceloną

z Valencią

z Depor

z Sevillą, Mallorcą, Bayernem oraz Villareal

mecze z Atletico Madryt - dwie pierwsze fotki to Vicente Calderon

Z FC Barceloną

z Valencią

z Depor

z Sevillą, Mallorcą, Bayernem oraz Villareal

Gdzieś kiedyś czytałem że Real właśnie obrażal w ten sposób Barcę , krzycząc "Polacy" , na co Barcelona miała przyśpiewkę "Lepiej byc biednym Polakiem , niż hiszpańskim psem".
Podobno też podczas MŚ Espana'82 podczas meczów Polski na Camp Nou wisiało mnóstwo flag Polski i Solidarności , które były wycinane w transmisji przez władze PRL.
Z tego sam pamiętam to bardzo pozytywne reakcje i oklaski dla naszej drużyny podczas finału IO Barcelona '92 Hiszpania-Polska3:2
Podobno też podczas MŚ Espana'82 podczas meczów Polski na Camp Nou wisiało mnóstwo flag Polski i Solidarności , które były wycinane w transmisji przez władze PRL.
Z tego sam pamiętam to bardzo pozytywne reakcje i oklaski dla naszej drużyny podczas finału IO Barcelona '92 Hiszpania-Polska3:2
ja bym się nie zakładał, że na pewno lepszymi. Ale na pewno by były inne, większe możliwości, więc kilka ekip dałoby radę na bank. A co do tych Realu, to faktem niezaprzeczalnym jest, że niektóre oprawy są na najwyższym poziomie. Szkoda, że w tym sezonie US znowu mają jakieś problemy...I tak np. z Atletico na inaugurację zrobiono jakieś liche, skromne falgowisko...
Być może masz rację.
Osobiście pytałem jednej osoby, która mieszkała w Barcelonie i mówiła, że niektórzy 'tubylcy' porównują swoją historię właśnie do historii Polski, całkiem możliwe, że czynią to błędnie.
Podejrzewam, iż w tej chwili trudno będzie dojść do źródła tego określenia.
Kilka informacji z ostatniej kolejki:
- dobra oprawa kibiców Deportivo (Riazor Blues) :

W wolnym tłumaczeniu: "Uderzyć by(?) zwyciężyć"
Około 30 przedstawicieli Frente Atletico na meczu.
- Ekipa Levante w Walencji:

- W Santander pojawiają się kibice Athletic Bilbao. Liczby nie znam, zdjęć również na razie brak.
- Bardzo dobra oprawa Sevilli FC na derbach. Zdjęcia będą najprawdopodobniej jutro.
- "Wydarzeniem" kolejki (2. liga) były starcia kibiców Malagi z policją na wyjazdowym meczu z Kadyksem. Było ich ok. 250. Fotek również brak.
Osobiście pytałem jednej osoby, która mieszkała w Barcelonie i mówiła, że niektórzy 'tubylcy' porównują swoją historię właśnie do historii Polski, całkiem możliwe, że czynią to błędnie.
Podejrzewam, iż w tej chwili trudno będzie dojść do źródła tego określenia.
Kilka informacji z ostatniej kolejki:
- dobra oprawa kibiców Deportivo (Riazor Blues) :

W wolnym tłumaczeniu: "Uderzyć by(?) zwyciężyć"
Około 30 przedstawicieli Frente Atletico na meczu.
- Ekipa Levante w Walencji:

- W Santander pojawiają się kibice Athletic Bilbao. Liczby nie znam, zdjęć również na razie brak.
- Bardzo dobra oprawa Sevilli FC na derbach. Zdjęcia będą najprawdopodobniej jutro.
- "Wydarzeniem" kolejki (2. liga) były starcia kibiców Malagi z policją na wyjazdowym meczu z Kadyksem. Było ich ok. 250. Fotek również brak.
Krótki reportaż n-sportu z derbów Sevilli , widac oprawę przez chwile:
http://sport.onet.pl/74318,1248685,3010 ... lacje.html
Ekipa Levante raczej "na" a nie "w" Valencii , bo to przeciez derby
http://sport.onet.pl/74318,1248685,3010 ... lacje.html
Ekipa Levante raczej "na" a nie "w" Valencii , bo to przeciez derby
-
EL OBSERVADOR
Na wstępie chciałem napisać, że jest to jeden z lepszych tematów na kibice.net
Jeszcze nie został zamulony napinką itp.
Mam pytanie apropo Niemiec. Czy istnieją jakieś polskie FC klubów niemieckich? Logicznie rozumując pewnie takie są z racji, że to sąsiad, ale jakoś w necie nie natrafiłem na strony stricte FC - są jedynie polskie strony o danych klubach: Borussia, Bayern, Hertha itd. A może słabo się starałem...
Jak ktoś coś wie w temacie to będę wdzięczny.
Mam pytanie apropo Niemiec. Czy istnieją jakieś polskie FC klubów niemieckich? Logicznie rozumując pewnie takie są z racji, że to sąsiad, ale jakoś w necie nie natrafiłem na strony stricte FC - są jedynie polskie strony o danych klubach: Borussia, Bayern, Hertha itd. A może słabo się starałem...
Co do AEK to kiedyś w TMK+ była relacja z derbów Belgradu, gdzie niby AEK wspomagał Partizan. Wydaje się to conajmniej dziwne...
Co do Celticu to nie wiem na ile ten link oddaje oficjalne stanowisko, ale można się pośmiac czytając te bolszewizmy

http://www.soccer24-7.com/forum/showthread.php?t=119218
Co do Celticu to nie wiem na ile ten link oddaje oficjalne stanowisko, ale można się pośmiac czytając te bolszewizmy
http://www.soccer24-7.com/forum/showthread.php?t=119218
Będąc na lotnisku w Grecji widziałem dziwne scenyWrocławianin pisze:AEK tez chyba,maja zgode z Marsylia?
kilka lat temu, któraś z ekip Realu, bodajże Orgullo Vikingo, trzymała z jakąś ekipą Betisu, ale zgaduje w tym przypadku (bo nie widziałem tego filmiku), że chodzi o młyn Sevilli, więc Real na bank odpada.EL OBSERVADOR
Jesli chodzi o wczorajsze derby Sevilli dobrze widoczna flaga za bramka w centralnym punkcie młynu MAD RID-czy któras z madryckich ekip ma zgodę z FC Sevilla?????
Las Palmas - Elche

http://www.mmszczecin.pl/blog/entry/409 ... u+(1).htmlterpik pisze:http://nacjonalista.pl/wiadomosci.php?id=3366&licz=1
trzeba skopiować cały link, razem z "(1).html", bo coś się rypie.
-
bykoBytovia
Wiem, że na pewno Bayern ma Polski oficjalny FC robili koszulki i chyba nawet szale. Mają swoję chwile szukania w googleA1986 pisze:Na wstępie chciałem napisać, że jest to jeden z lepszych tematów na kibice.netJeszcze nie został zamulony napinką itp.