Kibicowska Warszawa

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

amaris

Re: Kibicowska Warszawa

Post autor: amaris » 07.12.2024, 10:00

oldies years pisze:
06.12.2024, 21:58
Fajnie dozol, że wspominasz Anię Gronczewską,(bo Górczewska to ulica na Woli), ale masz w c*** pecha. Bo akurat znam ją od lat 90, jak zaczynała pracę w branży dziennikarskiej, a ja już w tej branży byłem. Młoda dziewczyna. Dziennikarka, reporterka, do dzisiaj kibicka Widzewa, od zawsze. Więc nikt, a przynajmniej ja, nie musi wysyłać do niej maili ani dzwonić, żeby się pytać o źródła. Bo dziennikarza interesuje czasami wierszówka, a nie merytorycznie opracowany temat. Strzelaj dalej ślepakami gamoniu, a teraz spać i we śnie Start, Widzew, Sobolewski itp. Sny są dozol potęgą i tajemnicą umysłu - daj znać jak wyśnisz, dlaczego Sobolewski nie chciał opuścić Startu..bo nawet kobieta popełniające wiele artykułów o Łodzi tego nie ustaliła...
Napiszę to ostatni raz. Nie jestem nim, trzeba mieć nie po kolei w głowie, żeby w ogóle tak myśleć.

Dziennikarka, kibicka Widzewa jak twierdzisz, napisała jednoznacznie czemu Rozenbaum przeszedł do Widzewa tj. na polecenie czerwonych władz, które chciały zbudować tam silny klub. Działałeś w branży dziennikarskiej, przy tak daleko posuniętym analfabetyzmie funkcjonalnym? Kuriozum, ale wśród kibiców Widzewa, nic mnie już nie zdziwi...
Hal9000 pisze:
06.12.2024, 18:41
Halinko, podepnę się pod pytanie, czy ustaliłaś już, czy Polonia jest najstarszym milicyjnym klubem sportowym w Polsce? W końcu bylibyście w czymś pierwsi i najlepsi :)

iparts.pl
kibiccc1

Post autor: kibiccc1 » 07.12.2024, 10:42

Czy Polonia trzyma dużą część bramek na mieście?

serce miasta

Post autor: serce miasta » 07.12.2024, 11:00

Amris zostales tu wypunktowany i jeszcze sie produkujesz?wstydu nie masz,chcesz umniejszasz Widzewowi,wypominasz prezeza z lat 70.a sam kibicujesz druzynie ktora dziwnym trafem nigdy nie spadla z ligi czy ty masz za.grosz honoru?placek jestes straszny i musisz wiedziec ze te twoje wysrywy to miod na moje serce.zrob transparent i wywies na zylecie...

asmodeL

Post autor: asmodeL » 07.12.2024, 12:08

Hal9000 pisze:
07.12.2024, 09:53
Gazety w tamtym czasie pisały bardzo pochlebnie o was, bo byliście pieszczochem systemu. Nie można było pisać negatywnie o Legii, o reformach ligi i takich tam różnych działaniach władz, bo prasa nie była wolna a zindoktrynowana.
Do dziś wam zostało bo dziennikarki gazety wyborczej w ogromnej większości to wasi kibice, albo goście loż prezesa Mioduskiego.

To chyba bardzo sztandarowa flaga na Legii, czy ściema, nieprawdaż?

Obrazek
A co niby jest niestosownego w tej fladze ? Ty musisz być jakimś lewackim pędzlem . Przecież w Polsce 99% to biali .

amaris

Post autor: amaris » 07.12.2024, 12:13

serce miasta pisze:
07.12.2024, 11:00
Masz niezłe loty, hahaha wypunktowany? Możesz mi przypomnieć ten moment, bo najwidoczniej go przeoczyłem :D
Gościu, jesteś kibicem cudownego dziecka PRL, takiego od A do Z, gdyby nie ona, to by ten Widzewek był tam, skąd go komuna wyciągnęła, czyli 3 lidze. Gdyby nie ona, was by nie było, żyj z tym :)

North!

Post autor: North! » 07.12.2024, 12:22

Fan club z Łodzi robi za adwokatki czarnuchów.. przejaja

serce miasta

Post autor: serce miasta » 07.12.2024, 12:40

amaris pisze:
07.12.2024, 12:13
serce miasta pisze:
07.12.2024, 11:00
Masz niezłe loty, hahaha wypunktowany? Możesz mi przypomnieć ten moment, bo najwidoczniej go przeoczyłem :D
Gościu, jesteś kibicem cudownego dziecka PRL, takiego od A do Z, gdyby nie ona, to by ten Widzewek był tam, skąd go komuna wyciągnęła, czyli 3 lidze. Gdyby nie ona, was by nie było, żyj z tym :)
Załóż okulary...ew.zdejmij te różowe,gdyby babcia miała wąsy to by byla dziadkiem...wsydu nie masz wrzucasz tu jakies artykuly c*** wie skad i myslisz ze jestes fajny...

amaris

Post autor: amaris » 07.12.2024, 13:10

Ja bym się na twoim miejscu nie chwalił, że przerasta cię logiczny ciąg przyczynowo-skutkowy, ale żyj w swojej ułudzie, że Widzewek zupełnie samodzielnie, a nawet na przekór jemu, osiągnął swoje wielkie sukcesy w państwie totalitarnym, mając zupełnie przypadkowo na czele tego projektu żydka, byłego oficera odpowiednika komunistycznego Gestapo. Tak, w tym momencie widzewska logika mnie wypunktowała i leżę i się turlam ze śmiechu :D

Hal9000

Post autor: Hal9000 » 07.12.2024, 16:54

asmodeL pisze:
07.12.2024, 12:08
Hal9000 pisze:
Gazety w tamtym czasie pisały bardzo pochlebnie o was, bo byliście pieszczochem systemu. Nie można było pisać negatywnie o Legii, o reformach ligi i takich tam różnych działaniach władz, bo prasa nie była wolna a zindoktrynowana.
Do dziś wam zostało bo dziennikarki gazety wyborczej w ogromnej większości to wasi kibice, albo goście loż prezesa Mioduskiego.

To chyba bardzo sztandarowa flaga na Legii, czy ściema, nieprawdaż?

Obrazek
A co niby jest niestosownego w tej fladze ? Ty musisz być jakimś lewackim pędzlem . Przecież w Polsce 99% to biali .
Ta flaga White Legion Wilczy Hak - symbol dywizji pancernej SS.
Obrazek

A tu dopiero rodzynek a jednocześnie fikołek. Swastyka stylizowana na 95, a obok dalej dziecko powstaniec.
Obrazek

czehulov

Post autor: czehulov » 07.12.2024, 18:11

Przyznaj, że dekadę temu dostałeś smary na tych słynnych derbach i Sandecja wyjebała cię z Kamiennej ;)
Make you an offer you can't refuse You've only got your soul to lose... Eternally... let yourself go!

Hal9000

Post autor: Hal9000 » 07.12.2024, 18:34

Bardzo dobrze, że wyrzucono lewaków z naszych trybun. Oby nigdy tam nie wrócili.
Jezus Chrystus jest moim Panem.
Te flagi to okultyzm i pogaństwo w najczystszej postaci, a w dodatku gloryfikacja SS i siły, która dążyła do likwidacji państwa polskiego, a z Polaków miała stworzyć niewolników i podludzi.

Chcesz to broń sobie tych flag jak chcesz i kiedy chcesz. Gówno mnie to obchodzi.

Stpne

Post autor: Stpne » 07.12.2024, 18:36

Hal9000 pisze:
07.12.2024, 16:54
(...)
:) A ja tylko powtórzę pro forma. Kwestia nie polega na tym, czy na Legii były symbole nazistowskie - oczywiście, że były. Tak się potoczyła subkulturowa historia w Warszawie (szczegółowo opisana w tym temacie na forum co najmniej kilka razy). Polega raczej na tym, że stukane są kolejne wpisy bez odpowiedzi, jak się do narracji KSP na ten temat ma flaga "Fanaticks Polonia" z totenkopfem. Podobnie zresztą, jak oddolny (na życzenie działaczy Polonii) milicyjno-stalinowski "mistrz na gruzach" w kontekście uwag dot. narzuconego z góry CWKS Warszawa przeformowanego w jednostkę LWP w latach '50 (po usunięciu działaczy Legii). Z jednoczesnym pominięciem powrotu do nazwy i ludzi z wcześniejszej Legii i finalnej nazwy CWKS Legia Warszawa obowiązującej w chwili formowania się w Polsce ruchu kibicowskiego w latach '70.

Spoko. Kolejne wklejki zmieniające temat nic nie wnoszą. Ale od czasu do czasu warto przypominać, o czym się toczy ta dyskusja :)

Hal9000

Post autor: Hal9000 » 07.12.2024, 18:58

Stalinizm w Polsce był w latach 1948-56, a Polonia zdobyła mistrzostwo na gruzach w 1946 roku, czyli 2 lata przed zbrodniczym systemem. Ludność wracająca do Warszawy po 45 roku, cieszyła się jeszcze ponad 2 lata wolnością, wolnym handlem, i swobodami. Terror nastał w 48 r.
Ale co ty możesz wiedzieć?
[link]

Stpne

Post autor: Stpne » 07.12.2024, 19:40

W porównaniu z tobą oczywiście, że nic - co pokazuje cała ta dyskusja. "Terror nastał"... ku***, a co się działo z tzw. poakowskim, czy też narodowym podziemiem? Szkoda słów, czas więc wrócić do lżejszych pytań dotąd bez odpowiedzi... To co tam z tą "Fanatics Polonia"? :)

Hal9000

Post autor: Hal9000 » 07.12.2024, 19:49

Tak samo c****** jak te wasze TB95, czy ten WL.

czehulov

Post autor: czehulov » 07.12.2024, 19:54

Którzy niejednokrotnie wam spuszczali w*******, wam i waszym faszystowskim ziomalom z Saragossy. Więc już ochłoń i skończ pierdolić.
Make you an offer you can't refuse You've only got your soul to lose... Eternally... let yourself go!

Stpne

Post autor: Stpne » 07.12.2024, 20:21

No i w końcu pojawiła się nowa kwestia: co tam z "Fanatics Polonia"?

K_89

Post autor: K_89 » 07.12.2024, 20:56

Hal9000 pisze:
No i znowu. Pisałem już wcześniej o casusie Gerarda Cieślika, zanim towarzysz Markiefka interweniował w jego sprawie, to lokalna prasa na Śląsku rozpętała burzę, jadąc CWKS, jak burą sukę.

A co do bycia pieszczochem władzy, to zobacz na to, co sam napisałeś kilka dni temu
Hal9000 pisze:
04.12.2024, 22:41
W porównaniu do reżimowej Legii, nie miał startu w tamtym czasie, a jednak to Legia była w cieniu Widzewa w tamtym okresie. Stąd taka popularność Widzewa nie tylko w Łodzi i regionie ale i w Całej Polsce, która trwa do dziś.
Powiedz mi jak to możliwe, że ten pieszczoch władzy, o którym rzekomo nie można było źle pisać okazał się gorszy niż to, co wyhodował łódzki PZPR. Mam uwierzyć w to, że władza centralna nie potrafiła postawić do pionu lokalnych struktur partyjnych? Tak samo w latach 60 i 70, gdzie ten ulubiony klub władzy pozostawał w cieniu klubów śląskich wspieranych przez wspomnianego Markiefkę czy samego Edwarda Gierka?

Widzisz władza w PRL nie była monolitem, a nawet była ze sobą wewnętrznie skłócona. Ciągle wspominasz o resortach siłowych, że niby tyle one mogły, jednak fakty są takie, że milicja z wojskiem była skłócona przez cały PRL, co skutkowało tym, że nawzajem rzucali sobie kłody pod nogi także w sferze sportowej. Najlepszym przykładem jest sytuacja z 1970 r. przy okazji półfinału Pucharu Europy z Feyenoordem, kiedy piłkarze Legii zostali zatrzymaniu na Okęciu przez celników w wyniku donosu, jaki poszedł prosto z Ministerstwa Spraw Wewnętrznych. Oczywiście chodziło o nieprawilną walutę, którą mieli ze sobą Grotyński i Żmijewski.

Zresztą w samym MON było wielu ludzi, którzy otwarcie działali na szkodę Legii, a Wojskowa Służba Wewnętrzna bez żadnego skrępowania prześladowała jej czołowych zawodników:
[link]
Głównym bohaterem publikacji jest co prawda Robert Gadocha, ale są też wzmianki nt. Kazimierza Deyny i Lesława Ćmikiewicza.

Nadto zbierała na prezesów, sportowców, działaczy i na zwykłe klubowe sekretarki materiały kompromitujące zakładając Legii jej własną teczkę.

Obrazek

Owszem, logiki w tym nie ma żadnej, ale właśnie taki był ten chory system. Jak sam widzisz, rzeczywistość jest trochę bardziej skomplikowana niż układ 0-1
Stpne pisze:
07.12.2024, 18:36
Podobnie zresztą, jak oddolny (na życzenie działaczy Polonii) milicyjno-stalinowski "mistrz na gruzach"
Oj tam nie czepiaj się. Przecież grzecznie podziękowali

Obrazek

Dlatego nie wspominajmy więcej o tym 😁

Obrazek

I o tym też😂

Obrazek
Better Dead Than Red...

BillHodges

Post autor: BillHodges » 08.12.2024, 00:59

Ja mam pytanie do władców stolicy z niezwyciężonego muranowskiego księstwa z kim ostatnio się sprawdzali sportowo ?

tak tylko pytam

Post autor: tak tylko pytam » 08.12.2024, 09:49

Panowie dajcie już spokój i przestańcie dyskutować z tym przygłupem Hal9000.Od momentu kiedy się pojawił, to tego tematu nie da się czytać.

navijaci88

Post autor: navijaci88 » 08.12.2024, 09:54

Czy poza tymi pięknymi flagami, prawicowymi hasłami i przerzucaniem się kto jest bardziej prawicowy kryje się coś więcej ? Czy to tylko taka moda, żeby nie wypaść z kibicowskiej Polski i być uznanym za lewaka ? I nie tyczy się to tylko tematu warszawskiego. Bo gro klubów i kibiców za nowy stadionik i drenowanie miejskiej kasy na nierentowne kluby jak za PRLu jest w stanie przymknąć oko na to, że ich prezydent wspiera LGBT i jest za zabijaniem nienarodzonych dzieci. O różnych interesach, które mało mają wspólnego z wiarą i katolicyzmem nawet nie wspominam

Pasierb Bogdana

Post autor: Pasierb Bogdana » 08.12.2024, 10:12

Od miesiąca 11 typów z Legii(policzyłem) przekrzykuje się z jednym trollem hal9000 w kwestii historii , No ale przecież Legia ma wyjebane na internet i to śmieszne forum :D :D

Stpne

Post autor: Stpne » 08.12.2024, 10:43

Musisz policzyć jeszcze raz. To trwa od przełomu sierpnia i września, a trolli jest dwóch. Ale plus za próbę :)

Hal9000

Post autor: Hal9000 » 08.12.2024, 11:57

Oj zabawne to czytanie waszych wypocin. Zebrało się kółeczko wzajemnej adoracji, o przepraszam nie kółeczko a kółko albo koło, wszak Legia jest Wielka (Historia, której nigdy nie dorównacie).
Czytając wasze opowieści można dojść do jedynej słusznej opinii, że Legia dostała tak naprawdę w duupę od komuny, a potem dobił ją Walter z Wejchertem i grupą ITI, które to pospołu z HGW przybiły gwóźdź do trumny temu wielkiemu klubowi fundując Legii ultranowoczesny stadion z laserami i oświetleniem we wszystkich możliwych barwach.
A najbardziej ujęła mnie ta walka z komuną, a potem neo-komuną, która dała wam tak po duupie, że staliście się, dzięki niezłomności i uporowi waszych kibiców, pierwszą siłą stolicy.
Wydrukujcie sobie i powieście nad łóżkiem.

Prawilnyy

Post autor: Prawilnyy » 08.12.2024, 14:55

Ja p******* co się tu dzieje.Legia będąca pupilkiem czerwonej władzy ściągająca do siebie piłkarzy z całej Polski i dająca ultimatum albo będziecie grać albo pójdziecie w kamasze a tu legioniści w 10 napierdalają że tak naprawdę to Polonia była pupilkiem komunistycznych władz bo zdobyła rok po zakończeniu wojny mistrzostwo Polski.
Już w wolnej Polsce a dokładniej w latach 2000 klub został przejęty przez kolejnych komuchów i znowu przy wsparciu władz miasta czerpali z tego zyski jak np nowy stadion.
Ja wiem że kibice Legii to są patrioci i nie mają nic wspólnego z komuchami ale mogliby bardziej obiektywnie spojrzeć na historię swojego klubu a nie przerzucać komuszy rodowód Cwks na innych.
''A w pudle padaka już mało kto grypsuje złodziej na złodzieja administracji kabluje...''

K_89

Post autor: K_89 » 08.12.2024, 15:32

Prawilnyy pisze:
08.12.2024, 14:55
Ja p******* co się tu dzieje.Legia będąca pupilkiem czerwonej władzy ściągająca do siebie piłkarzy z całej Polski i dająca ultimatum albo będziecie grać albo pójdziecie w kamasze a tu legioniści w 10 napierdalają że tak naprawdę to Polonia była pupilkiem komunistycznych władz bo zdobyła rok po zakończeniu wojny mistrzostwo Polski.
Już w wolnej Polsce a dokładniej w latach 2000 klub został przejęty przez kolejnych komuchów i znowu przy wsparciu władz miasta czerpali z tego zyski jak np nowy stadion.
Ja wiem że kibice Legii to są patrioci i nie mają nic wspólnego z komuchami ale mogliby bardziej obiektywnie spojrzeć na historię swojego klubu a nie przerzucać komuszy rodowód Cwks na innych.
Aha, czyli mamy zignorować to co jest w książkach, dokumentach, wycinkach prasowych, publikacjach i innych źródłach i wierzyć w ten nieśmiertelny CWKS, których przeszedł do historii w 1957 r. Sorry, ale nie skorzystam.

I pokaż w którym poście, kogokolwiek napisał to:
Prawilnyy pisze:
a tu legioniści w 10 napierdalają że tak naprawdę to Polonia była pupilkiem komunistycznych władz bo zdobyła rok po zakończeniu wojny mistrzostwo Polski.
Przeszukaj sobie ten temat, to co napisałeś było poruszane już setki razy i nikt nie będzie się powtarzał po raz kolejny.
Better Dead Than Red...

Hal9000

Post autor: Hal9000 » 08.12.2024, 16:12

Jak tam stalinowskie mistrzostwa Polski 55, 56.
Jakieś wycinki prasowe, że nie były to stalinowskie mistrzostwa Polski?

asmodeL

Post autor: asmodeL » 08.12.2024, 16:22

Prawilnyy pisze:
Czyli Górnik , Wisła , Widzew , Ruch itd też mają zapomnieć o swojej przeszłości ? Co za ekwilibrystyką intelektualna . Ruch kibicowski wytworzył się w latach 70 w głębokiej komunie i tyle , na żadnym stadionie nikt nie wspierał reżimu komunistycznego a wręcz przeciwnie jednoczył przeciwko niemu. Kto nie żył w tamtych czasach może popierdolic czysto teoretycznie , bo nie wie co się działo w trakcie meczy i po nich .

K_89

Post autor: K_89 » 08.12.2024, 16:46

Hal9000 pisze:
08.12.2024, 16:12
Stalinowskie mistrzostwa 2-3 lata po śmierci Stalina. Na to nie potrzeba wycinków prasowych wystarczy użyć mózgu. Idąc tym tokiem rozumowania to pierwszy sukces Górnika też był stalinowski, bo jego ojcami byli Kowal i Pol - byli zawodnicy CKWS, którym skończyła się służba wojskowa, a którym Górnik nie dał wrócić tam, skąd dokonano ich "zaboru". A mistrzostwo ŁKS-u z 1958 roku też było stalinowskie? ŁKS miał w swych szeregach aż pięciu eks-zawodników CWKS-u: Bem, Grzywocz, Jezierski, Szymborski i Soporek który z dorobkiem 19 bramek został królem strzelców. Rozumiem, że to "paserstwo" już Ci tylko tylko uwagi nie zajmuje.
asmodeL pisze:
08.12.2024, 16:22
Kto nie żył w tamtych czasach może popierdolic czysto teoretycznie , bo nie wie co się działo w trakcie meczy i po nich .
No ale jak zwykle najwięcej do powiedzenia mają ci, którzy nie przeczytali na ten temat zupełnie nic, a jak pytasz ich o jakieś dowody, to nie dostajesz żadnej odpowiedzi. Masz łyknąć ich hejterską mitologię, bo jak oni dali sobie to wcisnąć, to Ty też musisz.
Better Dead Than Red...

Hal9000

Post autor: Hal9000 » 08.12.2024, 17:17

K_89 pisze:
08.12.2024, 16:46
Hal9000 pisze:
08.12.2024, 16:12
Stalinowskie mistrzostwa 2-3 lata po śmierci Stalina. Na to nie potrzeba wycinków prasowych wystarczy użyć mózgu.
[/quote]
To użyj mózgu. Odwilż nastąpiła dopiero w 1956 roku
Stalinizm w Polsce przypadał na lata 1948-56.

K_89

Post autor: K_89 » 08.12.2024, 17:32

No to musisz się precyzyjniej wyrażać, bo nikt nie siedzi w Twoim baniaku i nie wie, o co konkretnie Ci chodzi. BTW znowu nie odpowiedziałeś na pytania.
Better Dead Than Red...

lubię czytać książki

Post autor: lubię czytać książki » 08.12.2024, 19:15

Legia od zawsze mocno walczyła z komuchami. Tak jak teraz z ciapatymi i Platformą Obywatelską, również zaciekle :-)

Hal9000

Post autor: Hal9000 » 08.12.2024, 19:36

K_89 pisze:
08.12.2024, 17:32
No to musisz się precyzyjniej wyrażać, bo nikt nie siedzi w Twoim baniaku i nie wie, o co konkretnie Ci chodzi. BTW znowu nie odpowiedziałeś na pytania.
Po śmierci stalina, kult tego tyrana trwał jeszcze 3 lata. Aż do początków 1956 stalin był gloryfikowany.
Lata 55-56 to ciągle lata pełnego stalinizmu w Polsce. Macie dwa pierwsze mistrzostwa zdobyte w tym właśnie okresie.

K_89

Post autor: K_89 » 08.12.2024, 20:04

A Polonia kiedy zdobyła swoją swój pierwszy Pichar Polski? To jest jest trofeum o które wszyscy walczą.
Stalinowskie sukcesy, bo był kult Stalina. Nie no, jak ktoś napisał wyżej, to jest zwykły psychol, który potrzebuje lekarza i silnych psychotropów. Szkoda czasu i energiii na niego.
Better Dead Than Red...

Rodowity1928

Post autor: Rodowity1928 » 08.12.2024, 20:10

Chłopaki nie chce się wpierdalać między wódke a zakąskę byłem przejazdem w Warszawie miałem kilka godzin wolnego i oprócz wizyty w muzeum PW wbiłem na mecz Polonii.
Nie rozumiem tutaj jęków kibiców Legii odnośnie nowego stadionu Polonii. Wy już macie swój więc dlaczego Polonia ma nie mieć ? skoro jak twierdzicie druga siła stolicy Hutnik też ma nowy obiekt swoją drogą bardzo ładny i skrojony pod nich idealnie. Mogę się zgodzić z jednym obiekt na 20 tys jest za duży. W moim odczuciu stadion na 12-15 tys z opcją taniej rozbudowy spokojnie by Polonii wystarczył.
Wbiłem na Polonię z ciekawości chciałem się przekonać jak tam to wszystko wygląda. Doping infrastruktura itd.
Klimat bardzo mi spasował będąc na głównej trybunie miałem wrażenie że tam się wszyscy znają. Specyficzni ludzie chodzą na Polonię. Mimo przenikliwego zimna dużo ludzi z małymi dziećmi. Akustyka stadionu przechujowa. Normalnie dach powinien odbijać i nieść doping. A z Kamiennej było słychać w większości mruczenie. Mimo pewnie 500 osobowego młyna.
Nie mogłem wyjść z podziwu skąd tylu ludzi w barwach skoro na 30 minut przed meczem nikogo w barwach nie widziałem
O Wiśle się nie wypowiadam. Byli, odpalili, pośpiewali ok.
Wiadomo, że Legia będzie zaklinać rzeczywistość i pisać że Polonii nie ma. W sensie walki o miasto pewnie mają rację. Legia była jest i będzie hegemonem pewnie na całym Mazowszu ale ktoś na tą Polonię chodzi, ktoś raz na jakiś czas odgryzie się Legii w kwestiach h - może i w mikroskali ale jednak. Na głównej trybunie widziałem dużo ludzi 40,50,60 + którzy na Polonię chodzą od dekad i przekazują miłość do klubu z pokolenia na pokolenie.

Tyle. Możecie dalej obrzucać się gównem. Nie ma to najmniejszego znaczenia kto za komuny miał lepiej. Liczy się tu i teraz. Polonią nie robi sztycha w Warszawie ale są i działają w miarę możliwości. Szacunek

Hal9000

Post autor: Hal9000 » 08.12.2024, 21:25

K_89 pisze:
08.12.2024, 20:04
A Polonia kiedy zdobyła swoją swój pierwszy Pichar Polski? To jest jest trofeum o które wszyscy walczą.
Stalinowskie sukcesy, bo był kult Stalina. Nie no, jak ktoś napisał wyżej, to jest zwykły psychol, który potrzebuje lekarza i silnych psychotropów. Szkoda czasu i energiii na niego.
I to była ostatnia zdobycz piłkarzy Polonii na lata. Polonia zdobyła to trofeum (1:0 z CWKSem), będąc jednocześnie zdegradowana do II ligi. Mecz oglądało 20 tys ludzi, w zdecydowanej większości za Polonią.
Potem przez 40 lat Polonia tułała się po niższych ligach, podczas gdy piłkarski CWKS stał się czołowym klubem w kraju z największą ilością sekcji i sportowych gwiazd.
Wiem, że ciężko przyznać się do prawdy i uznać, że komuna a potem neo-komuna zmieniła siły w Warszawie.

asmodeL

Post autor: asmodeL » 08.12.2024, 21:36

Hal9000 pisze:
08.12.2024, 21:25
K_89 pisze:
08.12.2024, 20:04
I to była ostatnia zdobycz piłkarzy Polonii na lata. Polonia zdobyła to trofeum (1:0 z CWKSem), będąc jednocześnie zdegradowana do II ligi. Mecz oglądało 20 tys ludzi, w zdecydowanej większości za Polonią.
Potem przez 40 lat Polonia tułała się po niższych ligach, podczas gdy piłkarski CWKS stał się czołowym klubem w kraju z największą ilością sekcji i sportowych gwiazd.
Wiem, że ciężko przyznać się do prawdy i uznać, że komuna a potem neo-komuna zmieniła siły w Warszawie.
Komuna niczego nie zmienila wczesniej nie było podziału na kibiców Polonii i Legii po prostu ludzie chodzili na obie drużyny jako rozrywkę i kibicowali warszawskim drużynom . Przed wojną mój dziadek choć mieszkał na próżnej i bliżej mu było na Konwiktorską wolał chodzić na Legię bo na Polonii jak twierdził za dużo ickow od rzeźników z północnej dzielnicy . Nie żywił jednak żadnego antagonizmu do Polonii i nie rozumiał mojego podejścia do Polonii . Nie było więc żadnej zmiany bo w Warszawie gdy powstał ruch kibicowski skoncentrowany na miłości do jednego klubu zawsze byliście w naszym cieniu .

Hal9000

Post autor: Hal9000 » 08.12.2024, 21:44

Tak, tak, z pewnością.

Stpne

Post autor: Stpne » 08.12.2024, 22:33

Rodowity1928 pisze:
08.12.2024, 20:10
(...)
Ale po co jęczysz i zaklinasz rzeczywistość? Podobało ci się - i super, na zdrowie :)

Laguna

Post autor: Laguna » 08.12.2024, 22:43

asmodel, przed wojną ul Próżną w większości zamieszkiwali żydzi(w 1940 cześć ulicy znalazła się w granicach getta) a Twojemu dziadkowi icki przeszkadzali akurat na Polonii choć na codzień mieszkał obok nich na małej ulicy?Coś się tu nie klei tym bardziej że icki mieli swoje drużyny w Warszawie takie jak Makabi czy Gwiazda oraz kilka mniej znaczących jak Hapoel,Czarni czy Bar Kochba.

ODPOWIEDZ