Kibicowska Warszawa

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: LechiaCHWM, Zorientowany

Hal9000

Re: Kibicowska Warszawa

Post autor: Hal9000 »

Jak mecz był niebezpieczny też pisaliście.

Przed wojną Legia nie była tak rozpasana i bezszczelna jak za komuny. Potem przez 40 lat weszło wam to tak mocno w krew, że dziś wszystko się wam należy.
iparts.pl
ApokaLipsa

Post autor: ApokaLipsa »

Czyli jak przed wojną nie występowała bezszczelość to kiedy występował większy przeciek, przed wojną czy po wojnie za komuny?
ImperatorMistrz

Post autor: ImperatorMistrz »

amaris pisze: 05.12.2024, 18:11 Ta kobieta jest dziennikarką, popełniła wiele artykułów na temat m.in. historii Łodzi. Zadzwoń do niej, wyślij maila, zapytaj o źródła itd. Przeglądając czas temu materiały dotyczące Widzewa, trafiłem na wspomnienia kolegi Lutka i on twierdził, że Lutek wcale nie chciał opuszczać Startu i przenosić się do Widzewa. Dlaczego to zatem zrobił? Wtedy nie wydawało mi się to ważne, ale jeżeli znalazłem to jeden raz, to i może znajdę i drugi...

Gawkowski? Czyli nie czujesz się na siłach dyskutować nt. podstawowego tematu i uciekasz od tego, miło mi to słyszeć :)
Gawkowski to zagorzały kibic Polonii, który publikował w ich pisemku Polonia Ole. Skompromitował się parę razy, np. stając na głowie przy postarzaniu roku założenia Polonii na 1911 i negowaniu podobnej sytuacji w odniesieniu do Legii legionowej z tą warszawską. Ogólnie gość skrajnie nieuczciwy wobec Legii, więc podniecaj się jeżeli to ci poprawi humor :)
Próbujesz wmawiać, że Anna Górczewska co pisze artykuły o zderzeniu tramwaju z samochodem, sprzedaży obwazankow pod cmentarzem to większy autorytet niż historyk sportu. Narracja ci się sypie jak domek z kart. Do tego wszystkie twoje farmazony to przypuszczenia I "wydaje mi sie". Papiery czarno na białym są na Legię cwks I jej komunistyczną historię.
Nurni F.

Post autor: Nurni F. »

Hal9000 pisze: PS. Jak to? Skąd ta wasza aktywność teraz? Tacy kibice jesteście, że bardziej interesuje was forum i kwieciste posty niż mecz Legiuni w Łodzi?
Zapomniał wół jak cielęciem był? Ty tu posty pisałeś w trakcie domowego meczu Polonii, wcześniej gardłując za koniecznością budowy nowego, dużego stadionu, ale nie uznałeś, że w ramach walki o nowy stadion może warto by było pójść na ten stary i podnieść frekwencję, tylko siedziałeś na forum.
Wartości to podstawa
Hal9000

Nurni F. pisze: 05.12.2024, 21:35
Hal9000 pisze: PS. Jak to? Skąd ta wasza aktywność teraz? Tacy kibice jesteście, że bardziej interesuje was forum i kwieciste posty niż mecz Legiuni w Łodzi?
Zapomniał wół jak cielęciem był? Ty tu posty pisałeś w trakcie domowego meczu Polonii, wcześniej gardłując za koniecznością budowy nowego, dużego stadionu, ale nie uznałeś, że w ramach walki o nowy stadion może warto by było pójść na ten stary i podnieść frekwencję, tylko siedziałeś na forum.
Specjalnie tak napisałem, bo mi zarzucono, że pisałem podczas meczu, a jak się okazuje to święci też nie jesteście.
Skąd wiesz, że nie byłem na stadionie. Z komórki nie można napisać?
gitnawolnosci

Post autor: gitnawolnosci »

Hal9000 pisze: 05.12.2024, 22:35
Nurni F. pisze: 05.12.2024, 21:35
Specjalnie tak napisałem, bo mi zarzucono, że pisałem podczas meczu, a jak się okazuje to święci też nie jesteście.
Skąd wiesz, że nie byłem na stadionie. Z komórki nie można napisać?
zamiast śpiewać i grzać swoich do walki patrzyłeś w telefonik? KSP HOOLIGANS!
Kuba1906

Post autor: Kuba1906 »

K_89 pisze: 02.12.2024, 21:57
Kuba1906 pisze: 28.11.2024, 10:31 Z wiadomych przyczyn kibice CWKS są przeciwni
Nie twierdzę, że każdy, kto używa nazwy CWKS zamiast Legia od razu ma złe intencje i coś próbuje sugerować i absolutnie nie zarzucam tego Tobie. Jednak przeglądając ten temat nietrudno dojść do wniosku, że wiele osób stosuję tę zagrywkę jako formę uszczypliwości próbując w ten sposób forsować tezę jakoby jednostka wojskowa "CWKS" przetrwała cały PRL. Jeżeli do kogoś dalej nie dociera, to dla uświadomienia wklejam jeszcze kilka dowodów z epoki, czy pożółkłych gazet, jak kto woli :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to tak odnośnie ciągłości historycznej:

Obrazek

Na koniec jeszcze jeden rarytasik dla wielbicieli ww. jednostki wojskowej. Okazuje się, że miała ona nawet swoich hoolsów (takich jak Wy :D), którzy potrafili "wjechać" na murawę i przekopać zawodników Gwardii

CWKS-Gwardia W-wa, listopad 1954:

Obrazek
Przecież Wy sami w stolicy używacie bardzo często na murach skrótu "CWKS". Chociażby na zjazdach z S8 takowe są. :)
K_89

Post autor: K_89 »

Kuba1906 pisze: 06.12.2024, 10:27 Przecież Wy sami w stolicy używacie bardzo często na murach skrótu "CWKS". Chociażby na zjazdach z S8 takowe są. :)
Ale my nie odnosimy się w ten sposób do lat 50. Tak samo, jak Resovia gdy spiewa "CWKS Sovia"

Pierdyliard razy była o tym mowa. Luknij tu jest ciekawe narzędzie dzięki któremu możesz przeszukac forum i znaleźć interesująca Cie frazę. Polecam, to znaczenie ułatwiąa życie wszystkim
Obrazek
Better Dead Than Red...
amaris

Post autor: amaris »

ImperatorMistrz pisze: 05.12.2024, 20:04 Próbujesz wmawiać, że Anna Górczewska co pisze artykuły o zderzeniu tramwaju z samochodem, sprzedaży obwazankow pod cmentarzem to większy autorytet niż historyk sportu. Narracja ci się sypie jak domek z kart. Do tego wszystkie twoje farmazony to przypuszczenia I "wydaje mi sie". Papiery czarno na białym są na Legię cwks I jej komunistyczną historię.
Nic nie muszę wmawiać, bo m.in. tym się ta kobieta zajmuje, czyli pisze o historii Łodzi, a ten fragment oj bardzo boli, bo burzy
skrajnie naiwną widzewską legendę, jak to Lutek samodzielnie doprowadził w paręnaście lat zapominamy osiedlowy klubik do zwycięstw z Juventusami. W totalitarnym państwie dodajmy :) Walcz z nią, nie ze mną :)

Tu mały fragment o tym, jak umocowany w Łodzi był Rozenbaum, a z nim Widzewek:
"Był w stanie znaleźć też wspólny język z miejscowymi kacykami, którzy decydowali o tym, komu i ile dać. Szybko zyskał choćby przychylność Bolesława Koperskiego, wielkiego zwolennika piłki nożnej, który od 1971 roku przez 9 lat był wówczas sekretarzem PZPR w Łodzi. Miało to ogromne znaczenie również dlatego, że na pewne rzeczy w klubie przymykano oko. Sobolewski dogadywał się z sekretarzem bardzo dobrze"
https://sportowefakty.wp.pl/pilka-nozna ... r-ze-skaza

Zachęcam do przeczytania całego artykułu, bo wynika z niego, że Lutek był śliskim człowiekiem bez kręgosłupa, który przyklejał się do każdego i lizał mu d***. Można by powiedzieć, że jaki klub, taka jego najważniejsza legenda :)
Laguna

Post autor: Laguna »

Ile byś tu postów nie najebał to nie zmienisz tego że cała Polska uważa was za najbardziej komunistyczny klub. Tak było jest i pozostanie. Nawet jak tu w 30 będziecie napierdalać to i tak nie zmienicie tego co ludzie w całej Polsce myślą o waszym cwks.
Hal9000

A co tu myśleć, jak oni wybielają się wklejając jakieś wycinki z ……… Trybuny Ludu 🤣
eNGie

Post autor: eNGie »

K_89

Laguna pisze: 06.12.2024, 18:31 Ile byś tu postów nie najebał to nie zmienisz tego że cała Polska uważa was za najbardziej komunistyczny klub. Tak było jest i pozostanie. Nawet jak tu w 30 będziecie napierdalać to i tak nie zmienicie tego co ludzie w całej Polsce myślą o waszym cwks.
A potem ktoś pyta na czym opierasz swoje twierdzenia. Domaga się dowodów, źródeł, dokumentów, publikacji i wtedy jedynie co pojawia się w odpowiedzi, to właśnie, to co widzimy w tym temacie. Cala Polska tak myśli. A skąd to wiadomo? Bo wiadomo. Jedźmy gówno, miliardy much nie mogą się mylić.

Wiesz, jak też mogę przywiązać się jak maniak do jakiś utartych schematów myślowych. Skoro już mowa o Widzewie, to mogę spamować gdzie się da tym sławnym artykułem
https://www.geocities.ws/lkslodzfans/fe ... _data.html
jednak mnie żadne półprawdy czy gówno prawdy nie interesują. Owszem może w celach napinkowy jest ok i jak ktoś się nie zna, to można mu wmawiać takie rzeczy, jednak opowiadanie takich bajek wolę zostawić trollom, którzy nie mają w życiu żadnego ciekawszego zajęcia.
Hal9000 pisze: 06.12.2024, 18:41 A co tu myśleć, jak oni wybielają się wklejając jakieś wycinki z ……… Trybuny Ludu 🤣
To wskaż, które artykuły były z Trybuny Ludu. 80% tych co ja wstawiłem pochodziły z Przeglądu Sportowego. Jak kilka razy podawałeś link do swojego ulubionego filmiku z YouTube, to jakoś nie zgłaszałeś zastrzeżeń, iż PS znajduje się w bibliografii, a na samym filmiku są skany pożółkłych artykułów z ww. periodyku. Raz już o to pytałem, ale nie masz w zwyczaju kończyć dyskusji i odpowiadać na pytania.
Better Dead Than Red...
Stpne

Post autor: Stpne »

Przecież na tym polega jego czarne trollowanie :) Sam napisał, że to "Trybuna Ludu" (akurat w kontekście cytatów z "Życia Warszawy" i "PS"), po czym "nawiązuje" do "cytatów" właśnie z "Trybuny Ludu" :)

A, i kolejny wątek, do którego konsekwentnie się nie odnosi, wypominając innym flagę kriegsmarine na sektorze.

Obrazek
Obrazek

Jak tam? :)
oldies years

Post autor: oldies years »

amaris pisze: 05.12.2024, 18:11 Ta kobieta jest dziennikarką, popełniła wiele artykułów na temat m.in. historii Łodzi. Zadzwoń do niej, wyślij maila, zapytaj o źródła itd. Przeglądając czas temu materiały dotyczące Widzewa, trafiłem na wspomnienia kolegi Lutka i on twierdził, że Lutek wcale nie chciał opuszczać Startu i przenosić się do Widzewa. Dlaczego to zatem zrobił? Wtedy nie wydawało mi się to ważne, ale jeżeli znalazłem to jeden raz, to i może znajdę i drugi...

Gawkowski? Czyli nie czujesz się na siłach dyskutować nt. podstawowego tematu i uciekasz od tego, miło mi to słyszeć :)
Gawkowski to zagorzały kibic Polonii, który publikował w ich pisemku Polonia Ole. Skompromitował się parę razy, np. stając na głowie przy postarzaniu roku założenia Polonii na 1911 i negowaniu podobnej sytuacji w odniesieniu do Legii legionowej z tą warszawską. Ogólnie gość skrajnie nieuczciwy wobec Legii, więc podniecaj się jeżeli to ci poprawi humor :)
Fajnie dozol, że wspominasz Anię Gronczewską,(bo Górczewska to ulica na Woli), ale masz w c*** pecha. Bo akurat znam ją od lat 90, jak zaczynała pracę w branży dziennikarskiej, a ja już w tej branży byłem. Młoda dziewczyna. Dziennikarka, reporterka, do dzisiaj kibicka Widzewa, od zawsze. Więc nikt, a przynajmniej ja, nie musi wysyłać do niej maili ani dzwonić, żeby się pytać o źródła. Bo dziennikarza interesuje czasami wierszówka, a nie merytorycznie opracowany temat. Strzelaj dalej ślepakami gamoniu, a teraz spać i we śnie Start, Widzew, Sobolewski itp. Sny są dozol potęgą i tajemnicą umysłu - daj znać jak wyśnisz, dlaczego Sobolewski nie chciał opuścić Startu..bo nawet kobieta popełniające wiele artykułów o Łodzi tego nie ustaliła...
Hal9000

A czy ulubione przez was Życie Warszawy, ewentualnie pełen waszych dziennikarek Przegląd Sportowy wspominał coś o sztandarowym waszym płótnie "Arbeit Macht Frei"?
Stpne

Skoro to przywołujesz, to po prostu przytocz źródła :) Naprawdę zabawne, że zarówno w kwestii komuny, jak i naziolskich motywów na Polonii nie masz nic do napisania. "Zdarta płyta", "a u was biją murzynów" (nomen-omen). Oczywiście, że wszyscy wtedy wspominali o transparencie z Legia - Widzew (a nie żadnym ani sztandarowym, ani płótnie). To ma być świętojebliwa "patriotyczna" odpowiedź na motyw jednej z głównych flag KSP w latach '90-tych z symbolem SS? Urocze.

Najlepsze, że to nie my wyciągamy te kolejne motywy, bo znamy historię i wiemy zarówno, jak to wyglądało w realiach sportowych, jak i później na trybunach. A tu mamy wirtualnego "bojownika o wolność, demokrację i stadion na 16 tys.". Czyli ZBOWID+

To. co z tą "Fanatics Polonia"? Pomijam już, że sam przechodzisz do porządku nad własnymi łgarstwami. "Życie Warszawy" nie jest przez nas "ulubione", tylko cytowane. A "Trybunę Ludu" przypinasz ty. W urbanowskim stylu swoją drogą.
Hal9000

Czy to jest to wiarygodne źródło, które tak chwalebnie opisuje waszą "historię, której nikt nie dorówna"?
Obrazek

Flagi. Proszę:
Obrazek
Obrazek
czehulov

Post autor: czehulov »

Dobrze wiesz jaka „moda” panowała w latach 90tych a obecnie jak sNa waszych trybunach B. miał przekrój od łysych po punków zgodnie z doktryną „wszystkie ręce na pokład”. Jak przyjedzie do was Real to powiedz im, że nie wolno zamawiać pięciu piw, zwłaszcza u was na stadionie gdzie ginęli powstańcy. Chyba, że zawiążesz zgodę z ich drugą, lewicową ekipą. W sumie byłoby to zabawne patrząc na wasz niedawny przekrój trybun.
Make you an offer you can't refuse You've only got your soul to lose... Eternally... let yourself go!
K_89

Hal9000 pisze: 07.12.2024, 00:08 Czy to jest to wiarygodne źródło, które tak chwalebnie opisuje waszą "historię, której nikt nie dorówna"?
Wspolczesne publikacje powstają n.in. w oparciu o takie źródła. Jeżeli gazety pisały o reorganizacji klubu w tamtym czasie, to jakie są ku temu powody ażeby w to nie wierzyć? Te gazety podawały też wyniki spotkań. To tez nie jest wiarygodne zrodlo? Nalezy zakaldac, ze tamte mecze skonczyly sie innym rezultatem? "Mistrzostwo na gruzach" to też był slogan prasowy, który jakoś Wam nie przeszkadza.
Better Dead Than Red...
Stpne

A ja tylko powtórzę, że to co widzimy wyżej to dalej odpowiedź na proste pytanie: to. co z tą "Fanatics Polonia"? :)
Hal9000

Gazety w tamtym czasie pisały bardzo pochlebnie o was, bo byliście pieszczochem systemu. Nie można było pisać negatywnie o Legii, o reformach ligi i takich tam różnych działaniach władz, bo prasa nie była wolna a zindoktrynowana.
Do dziś wam zostało bo dziennikarki gazety wyborczej w ogromnej większości to wasi kibice, albo goście loż prezesa Mioduskiego.

To chyba bardzo sztandarowa flaga na Legii, czy ściema, nieprawdaż?

Obrazek
amaris

oldies years pisze: 06.12.2024, 21:58 Fajnie dozol, że wspominasz Anię Gronczewską,(bo Górczewska to ulica na Woli), ale masz w c*** pecha. Bo akurat znam ją od lat 90, jak zaczynała pracę w branży dziennikarskiej, a ja już w tej branży byłem. Młoda dziewczyna. Dziennikarka, reporterka, do dzisiaj kibicka Widzewa, od zawsze. Więc nikt, a przynajmniej ja, nie musi wysyłać do niej maili ani dzwonić, żeby się pytać o źródła. Bo dziennikarza interesuje czasami wierszówka, a nie merytorycznie opracowany temat. Strzelaj dalej ślepakami gamoniu, a teraz spać i we śnie Start, Widzew, Sobolewski itp. Sny są dozol potęgą i tajemnicą umysłu - daj znać jak wyśnisz, dlaczego Sobolewski nie chciał opuścić Startu..bo nawet kobieta popełniające wiele artykułów o Łodzi tego nie ustaliła...
Napiszę to ostatni raz. Nie jestem nim, trzeba mieć nie po kolei w głowie, żeby w ogóle tak myśleć.

Dziennikarka, kibicka Widzewa jak twierdzisz, napisała jednoznacznie czemu Rozenbaum przeszedł do Widzewa tj. na polecenie czerwonych władz, które chciały zbudować tam silny klub. Działałeś w branży dziennikarskiej, przy tak daleko posuniętym analfabetyzmie funkcjonalnym? Kuriozum, ale wśród kibiców Widzewa, nic mnie już nie zdziwi...
Hal9000 pisze: 06.12.2024, 18:41
Halinko, podepnę się pod pytanie, czy ustaliłaś już, czy Polonia jest najstarszym milicyjnym klubem sportowym w Polsce? W końcu bylibyście w czymś pierwsi i najlepsi :)
kibiccc1

Post autor: kibiccc1 »

Czy Polonia trzyma dużą część bramek na mieście?
serce miasta

Post autor: serce miasta »

Amris zostales tu wypunktowany i jeszcze sie produkujesz?wstydu nie masz,chcesz umniejszasz Widzewowi,wypominasz prezeza z lat 70.a sam kibicujesz druzynie ktora dziwnym trafem nigdy nie spadla z ligi czy ty masz za.grosz honoru?placek jestes straszny i musisz wiedziec ze te twoje wysrywy to miod na moje serce.zrob transparent i wywies na zylecie...
asmodeL

Post autor: asmodeL »

Hal9000 pisze: 07.12.2024, 09:53 Gazety w tamtym czasie pisały bardzo pochlebnie o was, bo byliście pieszczochem systemu. Nie można było pisać negatywnie o Legii, o reformach ligi i takich tam różnych działaniach władz, bo prasa nie była wolna a zindoktrynowana.
Do dziś wam zostało bo dziennikarki gazety wyborczej w ogromnej większości to wasi kibice, albo goście loż prezesa Mioduskiego.

Obrazek
A co niby jest niestosownego w tej fladze ? Ty musisz być jakimś lewackim pędzlem . Przecież w Polsce 99% to biali .
amaris

serce miasta pisze: 07.12.2024, 11:00
Masz niezłe loty, hahaha wypunktowany? Możesz mi przypomnieć ten moment, bo najwidoczniej go przeoczyłem :D
Gościu, jesteś kibicem cudownego dziecka PRL, takiego od A do Z, gdyby nie ona, to by ten Widzewek był tam, skąd go komuna wyciągnęła, czyli 3 lidze. Gdyby nie ona, was by nie było, żyj z tym :)
North!

Post autor: North! »

Fan club z Łodzi robi za adwokatki czarnuchów.. przejaja
serce miasta

Post autor: serce miasta »

amaris pisze: 07.12.2024, 12:13
serce miasta pisze: 07.12.2024, 11:00
Masz niezłe loty, hahaha wypunktowany? Możesz mi przypomnieć ten moment, bo najwidoczniej go przeoczyłem :D
Gościu, jesteś kibicem cudownego dziecka PRL, takiego od A do Z, gdyby nie ona, to by ten Widzewek był tam, skąd go komuna wyciągnęła, czyli 3 lidze. Gdyby nie ona, was by nie było, żyj z tym :)
Załóż okulary...ew.zdejmij te różowe,gdyby babcia miała wąsy to by byla dziadkiem...wsydu nie masz wrzucasz tu jakies artykuly c*** wie skad i myslisz ze jestes fajny...
amaris

Ja bym się na twoim miejscu nie chwalił, że przerasta cię logiczny ciąg przyczynowo-skutkowy, ale żyj w swojej ułudzie, że Widzewek zupełnie samodzielnie, a nawet na przekór jemu, osiągnął swoje wielkie sukcesy w państwie totalitarnym, mając zupełnie przypadkowo na czele tego projektu żydka, byłego oficera odpowiednika komunistycznego Gestapo. Tak, w tym momencie widzewska logika mnie wypunktowała i leżę i się turlam ze śmiechu :D
Hal9000

asmodeL pisze: 07.12.2024, 12:08
Hal9000 pisze: 07.12.2024, 09:53 Gazety w tamtym czasie pisały bardzo pochlebnie o was, bo byliście pieszczochem systemu. Nie można było pisać negatywnie o Legii, o reformach ligi i takich tam różnych działaniach władz, bo prasa nie była wolna a zindoktrynowana.

Obrazek
A co niby jest niestosownego w tej fladze ? Ty musisz być jakimś lewackim pędzlem . Przecież w Polsce 99% to biali .
Ta flaga White Legion Wilczy Hak - symbol dywizji pancernej SS.
Obrazek

A tu dopiero rodzynek a jednocześnie fikołek. Swastyka stylizowana na 95, a obok dalej dziecko powstaniec.
Obrazek
czehulov

Przyznaj, że dekadę temu dostałeś smary na tych słynnych derbach i Sandecja wyjebała cię z Kamiennej ;)
Make you an offer you can't refuse You've only got your soul to lose... Eternally... let yourself go!
Hal9000

Bardzo dobrze, że wyrzucono lewaków z naszych trybun. Oby nigdy tam nie wrócili.
Jezus Chrystus jest moim Panem.
Te flagi to okultyzm i pogaństwo w najczystszej postaci, a w dodatku gloryfikacja SS i siły, która dążyła do likwidacji państwa polskiego, a z Polaków miała stworzyć niewolników i podludzi.

Chcesz to broń sobie tych flag jak chcesz i kiedy chcesz. Gówno mnie to obchodzi.
Stpne

Hal9000 pisze: 07.12.2024, 16:54(...)
:) A ja tylko powtórzę pro forma. Kwestia nie polega na tym, czy na Legii były symbole nazistowskie - oczywiście, że były. Tak się potoczyła subkulturowa historia w Warszawie (szczegółowo opisana w tym temacie na forum co najmniej kilka razy). Polega raczej na tym, że stukane są kolejne wpisy bez odpowiedzi, jak się do narracji KSP na ten temat ma flaga "Fanaticks Polonia" z totenkopfem. Podobnie zresztą, jak oddolny (na życzenie działaczy Polonii) milicyjno-stalinowski "mistrz na gruzach" w kontekście uwag dot. narzuconego z góry CWKS Warszawa przeformowanego w jednostkę LWP w latach '50 (po usunięciu działaczy Legii). Z jednoczesnym pominięciem powrotu do nazwy i ludzi z wcześniejszej Legii i finalnej nazwy CWKS Legia Warszawa obowiązującej w chwili formowania się w Polsce ruchu kibicowskiego w latach '70.

Spoko. Kolejne wklejki zmieniające temat nic nie wnoszą. Ale od czasu do czasu warto przypominać, o czym się toczy ta dyskusja :)
Hal9000

Stalinizm w Polsce był w latach 1948-56, a Polonia zdobyła mistrzostwo na gruzach w 1946 roku, czyli 2 lata przed zbrodniczym systemem. Ludność wracająca do Warszawy po 45 roku, cieszyła się jeszcze ponad 2 lata wolnością, wolnym handlem, i swobodami. Terror nastał w 48 r.
Ale co ty możesz wiedzieć?
https://jedynka.polskieradio.pl/artykul ... l%C4%99ci-
Stpne

W porównaniu z tobą oczywiście, że nic - co pokazuje cała ta dyskusja. "Terror nastał"... ku***, a co się działo z tzw. poakowskim, czy też narodowym podziemiem? Szkoda słów, czas więc wrócić do lżejszych pytań dotąd bez odpowiedzi... To co tam z tą "Fanatics Polonia"? :)
Hal9000

Tak samo c****** jak te wasze TB95, czy ten WL.
czehulov

Którzy niejednokrotnie wam spuszczali w*******, wam i waszym faszystowskim ziomalom z Saragossy. Więc już ochłoń i skończ pierdolić.
Stpne

No i w końcu pojawiła się nowa kwestia: co tam z "Fanatics Polonia"?
K_89

No i znowu. Pisałem już wcześniej o casusie Gerarda Cieślika, zanim towarzysz Markiefka interweniował w jego sprawie, to lokalna prasa na Śląsku rozpętała burzę, jadąc CWKS, jak burą sukę.

A co do bycia pieszczochem władzy, to zobacz na to, co sam napisałeś kilka dni temu
Hal9000 pisze: 04.12.2024, 22:41 W porównaniu do reżimowej Legii, nie miał startu w tamtym czasie, a jednak to Legia była w cieniu Widzewa w tamtym okresie. Stąd taka popularność Widzewa nie tylko w Łodzi i regionie ale i w Całej Polsce, która trwa do dziś.
Powiedz mi jak to możliwe, że ten pieszczoch władzy, o którym rzekomo nie można było źle pisać okazał się gorszy niż to, co wyhodował łódzki PZPR. Mam uwierzyć w to, że władza centralna nie potrafiła postawić do pionu lokalnych struktur partyjnych? Tak samo w latach 60 i 70, gdzie ten ulubiony klub władzy pozostawał w cieniu klubów śląskich wspieranych przez wspomnianego Markiefkę czy samego Edwarda Gierka?

Widzisz władza w PRL nie była monolitem, a nawet była ze sobą wewnętrznie skłócona. Ciągle wspominasz o resortach siłowych, że niby tyle one mogły, jednak fakty są takie, że milicja z wojskiem była skłócona przez cały PRL, co skutkowało tym, że nawzajem rzucali sobie kłody pod nogi także w sferze sportowej. Najlepszym przykładem jest sytuacja z 1970 r. przy okazji półfinału Pucharu Europy z Feyenoordem, kiedy piłkarze Legii zostali zatrzymaniu na Okęciu przez celników w wyniku donosu, jaki poszedł prosto z Ministerstwa Spraw Wewnętrznych. Oczywiście chodziło o nieprawilną walutę, którą mieli ze sobą Grotyński i Żmijewski.

Zresztą w samym MON było wielu ludzi, którzy otwarcie działali na szkodę Legii, a Wojskowa Służba Wewnętrzna bez żadnego skrępowania prześladowała jej czołowych zawodników:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1925760.pdf
Głównym bohaterem publikacji jest co prawda Robert Gadocha, ale są też wzmianki nt. Kazimierza Deyny i Lesława Ćmikiewicza.

Nadto zbierała na prezesów, sportowców, działaczy i na zwykłe klubowe sekretarki materiały kompromitujące zakładając Legii jej własną teczkę.

Obrazek

Owszem, logiki w tym nie ma żadnej, ale właśnie taki był ten chory system. Jak sam widzisz, rzeczywistość jest trochę bardziej skomplikowana niż układ 0-1
Stpne pisze: 07.12.2024, 18:36 Podobnie zresztą, jak oddolny (na życzenie działaczy Polonii) milicyjno-stalinowski "mistrz na gruzach"
Oj tam nie czepiaj się. Przecież grzecznie podziękowali

Obrazek

Dlatego nie wspominajmy więcej o tym 😁

Obrazek

I o tym też😂

Obrazek
Better Dead Than Red...
ODPOWIEDZ