mancunian pisze:Akurat ten symbol che to nie jest wynikiem obecnosci lewakow tam, tylko tego ze angole (oraz generalnie cala zachodnia europa) sa albo niewyedukowani albo z racji ich polozenia podczas wojny, inaczej odbieraja komunizm, stalina.
Symbol Che byl wykorzystany na poczatku, bo to rewolucjonista a ci odchodzac z trybun, zakladajac swoj klub na swoich zasadach zrobili rewolucje. Jakze wspanialy i oczywisty symbol. To ze to ku*** zwykly komuch i zbrodniarz nikt na zachodzie nie wie, bo kazdy ma to w chuju. Oni nie musieli zyc pod rzadami moskwy po wojnie, wiec dla nich socjalizm czy komunizm to fantastyczny system sprawiedliwy dla wszystkich. Na zachodzie hitler to najwieksze zlo jakie sie wydarzylo na swiecie, stalin to ktos, kto pomogl im go pokonac. Dlatego na zachodzie taka wielka moda na che, bo to prawie ikona jak kurt cobain czy jenis joplin. Zreszta nawet u nas mozna spotkac takie ciuchy.
Choc nie mowie, moze te wlepki to akurat robota tych z lewej strony, bo lewactwo zawsze wszedzie wpierdala swoje gowno. Ci o zdrowych pogladach, albo ci co maja na to wyjebane, zazwyczaj zachowuja sie normalnie. Zreszta wystarczy popatrzyc w temacie antifa hooligans na przyklady wszelkiego dzialania lewactwa.
Na wyspach nie ma grup, ktore trzymaja trybuny, wiec nie da sie okreslic pogladow trybun. Kazdy przychodzi na pilke. Ale na pewno na trybunach na fc sa ludzie o lewackich pogladach.
oczywiscie, zgadzam sie ze wszystkim co napisales. niestety dla ludzi z zachodu che to bardziej postać rewolucyjna niż komunistyczna. to samo czasem widac tez w Polsce niestety, gdzie mlodziez chodzi w koszulkach tak czesto sprzedawanych na roznych targach z tą fujara i sami nie wiedza kim jest i co zrobil. a jak jeszcze pisze na koszulce "REVOLUTION" to w ogole juz mysla ze wszystko jest git ;)
wlepka akurat z tego co pamietam nie dosc ze byla z che to byl jeszcze motyw Good Night White Pride, czy cos w ten deseń. Jak znajde to wkleje bo sam bym sobie to przypomnial
oczywiscie :) ale niestety co nieco pomieszałem... znalazłem filmik -> https://www.youtube.com/watch?v=9pb0oW_zrZw około 3 minuty są pokazane naklejone wlepki St. Pauli i Green Brigade Celticu, wiec jednak to nie są z fujarą wlepy. Wiadomo natomiast jak ukierunkowane są te ekipy więc wlepki pewnie nie przypadkowe się tam znalazły, szczegolnie ze są obok siebie a obok jest recznie robiona naklejka FCUM
Co oznacza w przełtumaczeniu na nasze ten okrzyk 0:46 ? https://www.youtube.com/watch?v=rgDADgtbAec
Jakie są jeszcze grupy prawicowe we Francji oprócz ekip z Lyonu i zbanowanej z PSG ?
ż@bol pisze:jaka była pierwsza polska zagraniczna sztama/układ?
Legia - Den Haag? bo to chyba wcześniej niż 96 rok?
Przy okazji podepnę się ze swoim pytaniem, jakie były początki zgody Legia - Juventus? Są te dzieje opisane w jakiś starych artykułach?
sok pisze:
Czytajac nie raz relacje zagranicznych ekip na pewno natkneliscie sie na okreslenie 'Wentylatory' na kibicow/chuliganow. Skad taka nazwa ? To cos w rodzaju slangu ? Jak to tlumaczyc doslownie ?
wibrator pisze:Avia Świdnik, jakie ma najbardziej spektakularne sukcesy kibicowskie? i jaki okres był dla nich najlepszy pod tym wględem?
Spektakularne? Nie bardzo rozumiem co masz na myśli,normalnie działająca ekipa, jeszcze nigdy nie wyjebała nikomu 50 flag ,ani nie pojechała na wyjazd w 15.000 chłopa. Jeśli chodzi Ci o najlepszy okres ogólnie w działalności kibiców ze Świdnika,to na pewno lata 90-te i parę lepszych meczów (np. rok 2005 ,derby z Hetmanem , mecz ze Stalówką ,czy wyjazd na Motor) gdzie nieraz w młynie zbierali się w kilka setek.
Pytanko o klimaty Łodzi, "krojenie" szalów/koszulek jest modne? w sensie czy jest to takie częste itd. i robią dywany? bo widać to w większych miastach typu Warszawa , Kraków.
eleon pisze:Pytanko o klimaty Łodzi, "krojenie" szalów/koszulek jest modne? w sensie czy jest to takie częste itd. i robią dywany? bo widać to w większych miastach typu Warszawa , Kraków.
Tego się już nie da czytać. Ja osobiście jestem wychowany w czasie gdy nadchodziło nowe milenium i za głowę się łapie. Aż strach pomyśleć co by sobie pomyślał chłop który jeździł początkiem lat 90-tych. Na szczęście tacy nie znają tego forum więc i pożyją dłużej :)
Frankie Edgar pisze:
Herb Wisły/Gwardii Kraków. Takie herby akurat miało wiele Gwardyjskich klubów.
Sam jesteś gwardyjski. Chodzi akurat o herb koszalińskiego klubu.
Gościu nie miałem zamiaru atakowac Wisełki, ale taka prawda, że w tamtym czasie Wisła BYŁA Gwardyjskim klubem, przez pewien okres czasu MIAŁA ten herb co wrzuciłem (zdjęcie jest z historiawisly.pl), oraz NAZYWAŁA się Gwardia Kraków...
To była walka na śmierć o biały honor i krew, o białą dume, celtycki krzyż...
czy jest w Polsce jakas ekipa ktora jest w ustawkach niepokonana ? wiem ze moje pytania moga irytowac ale ja jestem swiezy jezeli chodzi o te tematy dlatego bez napinki. Jak kto bedzie chcial to odpowiada a jak nie to niech nie odpowiada.
Nie ma, chyba że bierzemy pod uwagę jakąś Iskrę Stolec, która ma zero/jedną ustawkę na koncie i akurat wygraną :)
Z takich aktywnych ekip to od porażki Lecha z Lechią już raczej nikt.
Z topowych ekip - nie. Znajdą się oczywiście jakieś "huragany" co tam parę starć powygrywali i cisza nastała, więc na pewno tych niepokonanych trochę by się uzbierało.
Gdzieś tam kiedyś słyszałem, że podczas finału Pucharu Polski w 1980 pomiędzy Legią a Lechem doszło do konkretnego dymu i 5 ofiar śmiertelnych było. Jest w stanie ktoś to zweryfikować ? Szperałem w necie ale ciężko coś znaleźć bo cenzura za komuny wszystko tuszowała. Są jakieś informacje ale nie potwierdzone bo akta i protokoły z meczu "wyparowały" he he. Ponoć największy dym w historii piłki w Polsce. [link]