molibden pisze:istniejący od 1945 roku CWKS na coś wspólnego ze zlikwidowaną (podwójnie) tzw Legią?
Masz typowy problem historycznego napinacza - dużo piszesz, a mało wiesz. Pierwszym dowodem jest stwierdzenia iż CWKS istniał od roku 1945. Ja wiem, że dla polonijnych pseudohistoryków cała powojenna Legia niezależnie czyt z lat 1945-49 czy 1957-89 to CWKS powstały w wyniku stalinowskiej "reformy" ligi, ale jest to rzeczowy błąd za który uczeń z gimbazy dostaje pałę do dziennika, a student nie zaliczył egzaminu. Ja za nikogo nie opanuje postaw historii naszego klubu, jednak mam coś dla ludzi, których istnieje kwestia ciągłości między Legia powojenną, a przedwojenną. Nie będę po raz n-ty przesyłam słynnego skanu z czystkami działaczy (zapewne kilka razy zrobił już to Foxx) mam coś innego w kontekście rozwiązania CWKS-u. Wiem, że jakość nie jest mocną stroną tego skanu, dociekliwym podpowiadam, iż jest to "Przegląd Sportowy" z dnia 28.01.1957:
Osoby wymienione w artykule (Mielech, Cebulak, Przeździecki, Ziemian etc.) to przedwojenni działacze i sportowcy, z którymi Legia powojenna (dla polonistów: właśnie przestający istnieć CWKS) rzekomo nie miała nic wspólnego. Dopiero odwilż z października 1956 i powrót do ojczyzny towarzyszy zza Bugu umożliwiło przywrócenie klubowi tradycji i jego reorganizacje w lipcu tego samego roku. Jak sami widzicie dokonali to m.in ludzie związania z klubem przedwojennym.
Co do likwidacji "rzekomej Legii" to cały klub ze wszystkimi sekcjami zlikwidowano dopiero po tym jak wybuchła II Wojna Światowa, jak zapewne wiesz prawna likwidacja nie ominęła także Twojego klubu, oczywiście działał on nielegalnie, ale dopiero od 1942 wcześniej się wcześniej na KS Bimber i KS Czarni. Także w roku 1940 i 1941 żaden klub o nazwie "Polonia Warszawa" nie istniał nawet na dziko.
molibden pisze:
Pytanie (niestety nie można edytować postów, stad trzy kolejne): Legia - jak twierdzisz - istnieje od 1916 roku.
1. Po co wobec tego powstaje w 1920 roku Wojskowy Klub Sportowy Warszawa, skoro zakłada go Wasserab, który przecież już raz "Legię" zakładał w 1916?
2. Dlaczego Wasserab zakłada w 1920 Wojskowy Klub Sportowy Warszawa, żeby dopiero po dwóch latach zmienić mu nazwę dodając do niej słowo "Legia"?
Po raz kolejny mamy Twoje "niedoczytanie". Odpowiedź na to jest podobna do odpowiedzi na pytanie dlaczego w październiku 1915 działacze KSP zakładali coś, co przecież już istniało. Po pierwsze Legia legionowa nie była klubem legalnym i prawnie zarejestrowanym. Po drugie przypominam, że jeszcze przed zakończeniem I Wojny Światowej Legiony Polskie zostały rozwiązane i wcielone do innych formacji, co skutkowało tym, iż drużyny legionowe kończyły swoją działalność. Nie ma odpowiedzi na pytanie dlaczego powojennego WKS-u od razu nie nazwano "Legia" i od razu nie ściągnięto czołowym legionowych zawodników. Trzeba pamiętać, że Wasserab nie był jedynym założycielem i widocznie nie miał jeszcze takiej siły przebicia jak 2 lata później. U nas w kraju po prostu tak jest - za początek klubu uznajemy jego zręby powstałe przed odzyskaniem niepodległości, a negowanie ciągłości miedzy Legią legionową, a tą późniejszą z racji działań ww. człowieka jest niezwykle trudne, a nawet niemożliwe. Jednak nie zapominaj o tym, że podnoszenie tej kwestii i domaganie się zmiany daty założenia na 1920 i 1922 dezaktualizuje odwieczny argument o Wołyniu w efekcie czego pogodzić trzeba się z faktem, iż Legia jednak nie jest klubem z importu ;)