Łódź i województwo łódzkie - kibicowsko

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

oldies years

Re: Łódź i województwo łódzkie - kibicowsko

Post autor: oldies years »

yalla pisze: 04.02.2026, 13:01 Ponowię pytanie do osób z Widzewa - czy PAOK to lewica? W necie nie brakuje flag ich fotek ze znakami antify. Czy też może to jakaś grupa?
Tak, lewica, chcoiaz nie przepadam za poitycznymi uogolnieniami na trybunach zwlaszcza w klubach, gdzie jest wiecej grup kibicowskich niz jedna, a tak jest w PAOK-U i innych duzych klubach greckich. Grupa Gate Four jest na pewno lewicowa, ale Livorno to na pewno nie jest czyli nie tak skrajnie.
iparts.pl
yalla

Post autor: yalla »

oldies years pisze: 04.02.2026, 14:28
yalla pisze: 04.02.2026, 13:01 Ponowię pytanie do osób z Widzewa - czy PAOK to lewica? W necie nie brakuje flag ich fotek ze znakami antify. Czy też może to jakaś grupa?
Tak, lewica, chcoiaz nie przepadam za poitycznymi uogolnieniami na trybunach zwlaszcza w klubach, gdzie jest wiecej grup kibicowskich niz jedna, a tak jest w PAOK-U i innych duzych klubach greckich. Grupa Gate Four jest na pewno lewicowa, ale Livorno to na pewno nie jest czyli nie tak skrajnie.
Czyli Widzew trzyma się z jawnie lewacką ekipą? Chyba pierwszy taki przypadek w Polsce.
Jan Barbados

Post autor: Jan Barbados »

Dzwoniłem przed chwilą do Bate Anda i powiedzieli, że jest im przykro w związku z twoją opinią, rozważają porzucenie bjj i rozwiązanie bandy.
Leoś Kotwica

Post autor: Leoś Kotwica »

''Wielu kibiców jest patriotami i wiele ekip jest (PAOK MAKEDONES, PAOK Northeners, PAOK BEM, PAOK PATRIARXEIO, PAOK Kilkis itd.), ale nie są nacjonalistami ani nie myślą politycznie. PAOK G4 i PAOK Panhellenic (Klub Ateński) są w większości ekipami anarchistycznymi, ale generalnie apolitycznymi.''

Wpis kibica PAOK w dyskusji na temat poglądów greckich kibiców.
oldies years

Post autor: oldies years »

yalla pisze: 04.02.2026, 15:14
Czyli Widzew trzyma się z jawnie lewacką ekipą? Chyba pierwszy taki przypadek w Polsce.
Konczac temat polityczny w tym watku - poniewaz jestes kulturalny i ogarniety, wiec Ci odpowiadam i wyjasniam, choc sam tez pewnie to wiesz.
Po pierwsze nie lewacka ekipa.
po drugie - jezeli na stadionie jest np. kilkanascia tysiecy ludzi, to sa tam mlodzi, starzy, grubi, lysi, owlosieni niscy i wysocy itp
sa zwolennicy prawicy, lewicy, narodowcy, katolicy, adwentysci, jehowi itp
to, ze wiodaca grupa kilkudziesieciu czy stuosobowa ma "poglady", to nie znaczy ze cala spolecznosc ma obowiazek miec takie poglady lub je ma. Ekip skrajnych jest w Europie bardzo niewiele, reszta to mieszanka, ew. z jakims lekko wiodacym trendem. Wiec smieszne sa dyskusje o pogladach. Na St. Pauli tez sa przeciwnicy uchodzcow i sympatcy AFD. Za proste by to bylo wszystko, jak sobie niektorzy by chcieli wyobrazac swiat.
yalla

Post autor: yalla »

oldies years pisze: 05.02.2026, 08:18
yalla pisze: 04.02.2026, 15:14

Konczac temat polityczny w tym watku - poniewaz jestes kulturalny i ogarniety, wiec Ci odpowiadam i wyjasniam, choc sam tez pewnie to wiesz.
po drugie - jezeli na stadionie jest np. kilkanascia tysiecy ludzi, to sa tam mlodzi, starzy, grubi, lysi, owlosieni niscy i wysocy itp
to, ze wiodaca grupa kilkudziesieciu czy stuosobowa ma "poglady", to nie znaczy ze cala spolecznosc ma obowiazek miec takie poglady lub je ma. Ekip skrajnych jest w Europie bardzo niewiele, reszta to mieszanka, ew. z jakims lekko wiodacym trendem. Wiec smieszne sa dyskusje o pogladach. Na St. Pauli tez sa przeciwnicy uchodzcow i sympatcy AFD. Za proste by to bylo wszystko, jak sobie niektorzy by chcieli wyobrazac swiat.
No właśnie nie wiedziałem, dlatego pytałem. Nie znam greckiej sceny pod kątem upodobań politycznych, ogólnie mało się nią interesuję, mimo że jest bardzo mocna i ciekawa. Oczywistym jest to, że na trybunach są różni ludzie, ale jednak jest różnica między chowaniem poglądów do kieszeni a jawnym wywieszaniem różnych flag. W necie pojawiły mi się jakieś płótna z napisami "Antifa PAOK", ale to nie jest żaden wyznacznik, natomiast kolega wyżej napisał że Gate4 to lewica. Ty że nie.
.:FC*SP:.

Post autor: .:FC*SP:. »

[/quote]

[/quote]

No właśnie nie wiedziałem, dlatego pytałem. Nie znam greckiej sceny pod kątem upodobań politycznych, ogólnie mało się nią interesuję, mimo że jest bardzo mocna i ciekawa. Oczywistym jest to, że na trybunach są różni ludzie, ale jednak jest różnica między chowaniem poglądów do kieszeni a jawnym wywieszaniem różnych flag. W necie pojawiły mi się jakieś płótna z napisami "Antifa PAOK", ale to nie jest żaden wyznacznik, natomiast kolega wyżej napisał że Gate4 to lewica. Ty że nie.
[/quote]

Chociaż to nie odpowiedni wątek i nie mam zamiaru udawać Greka, ale…
PAOK to nie lewica! Ich główna grupa to „Gate 4” a hardkory z nich to „Gate 4A”, przyczym to „A” jest w kółku, czyli anarchiści. Nienawidzą państwa i psiarni. Totalny dziki chaos, zero opraw, (prawie) żadnych machajek. A ich patriotyzm polega na tym, że tęskną za wielką Grecją i terenami okupowanymi przez np. Macedonię, Turcję itd. Itp. Taki mały fun fact: z Tesalonik nie ma żadnych połączeń kolejowych czy lotniczych do Istambułu, ale są do Konstantynopola…
O St. Pauli masz racje, ale nie będę się rozpisywał, bo zrobiłem to kilka lat temu w innym temacie. I nie chodzę tam od prawie sześciu lat…
Jan Barbados

CSKA w Łodzi napotkało, Atletico u siebie, ostatnio Partizan, to i lewaki z PAOK zapewne kiedyś spotkają ŁKS na swojej drodze...
Jan Barbados

Ale to przeleć dwie strony tego tematu do tyłu i wytłumacz pyskatym dzieciom w twoich barwach Radigoszcz i Kokolino, bo mi nie trzeba.
Biruang

Post autor: Biruang »

Jan Barbados pisze: 05.02.2026, 14:30 CSKA w Łodzi napotkało, Atletico u siebie, ostatnio Partizan, to i lewaki z PAOK zapewne kiedyś spotkają ŁKS na swojej drodze...
Mam nadzieję, że nie. Nie dlatego bo boję się, że PAOK przegra, nie ja z nimi trzymam kontakty, więc są mi obojętni.
Mimo mojej, całej niechęci do Was to nie chciałbym żeby ktoś od Was po takim starciu skończył z trwałym uszczerbkiem na zdrowiu albo i gorzej. Mogę się mylić, ale podejrzewam, że PAOK i inne topowe ekipy z Grecji, jednak "trochę" lepiej operują sprzętem niż Horde Zla czy Rayo.
Ie_suiveur

Post autor: Ie_suiveur »

cpcasual pisze: 02.02.2026, 14:37 Wbijcie mi też 😅
Gość ma niesamowite fantazje. Tylko fora pomyliłeś.
Mkrten

Post autor: Mkrten »

Biruang pisze: 06.02.2026, 06:19
Jan Barbados pisze: 05.02.2026, 14:30 CSKA w Łodzi napotkało, Atletico u siebie, ostatnio Partizan, to i lewaki z PAOK zapewne kiedyś spotkają ŁKS na swojej drodze...
Mam nadzieję, że nie. Nie dlatego bo boję się, że PAOK przegra, nie ja z nimi trzymam kontakty, więc są mi obojętni.
Mimo mojej, całej niechęci do Was to nie chciałbym żeby ktoś od Was po takim starciu skończył z trwałym uszczerbkiem na zdrowiu albo i gorzej. Mogę się mylić, ale podejrzewam, że PAOK i inne topowe ekipy z Grecji, jednak "trochę" lepiej operują sprzętem niż Horde Zla czy Rayo.
Przecież wlasnie wyłapał dwa tygodnie temu w******* od ŁKSu :):)
małyPolak

Post autor: małyPolak »

Mkrten pisze: 21.02.2026, 12:53
Biruang pisze: 06.02.2026, 06:19
Przecież wlasnie wyłapał dwa tygodnie temu w******* od ŁKSu :):)
Nie Paok a Partizan. PS Jakie czas walki pomiędzy ŁKSem a Banikiem ???
Krystianek_94

Post autor: Krystianek_94 »

Jasiu C. kiedy wychodzi z puchy?
ŁKS1908ŁKS

Post autor: ŁKS1908ŁKS »

57 sekund
Foremny

Post autor: Foremny »

Kiedy ostatnio bił się Widzew na ubitej? Bez zgód?
KoKolino

Post autor: KoKolino »

Chyba z Resovia, 2018 ?
WieszWięcej

Post autor: WieszWięcej »

Widać, że Polonia stara się chyba bardziej przywaflować Widzewowi i ŁKS trafił na 2 miejsce w rankingu ich kos.

Trudno się nie zaśmiać na widok tego plakatu.

https://www.facebook.com/share/14W5pZjFgDz/
Porto.Tekila

Post autor: Porto.Tekila »

Przecież tego typu zapowiedzi robią wszyscy,nie istotne czy są większą czy mniejszą ekipą.Pierwszy lepszy przykład Łks, "całe Polesie na mecz" "cała Retkinia...."itd. a potem na meczu widzisz 5 tyś ludzi.Czy to na wyjazd,tak samo.Więc nie wiem czego ty się doszukujesz.
WieszWięcej

Nie widziałem takich zapowiedzi ze strony Polonii.

Pod postem jest ciekawy komentarz jednego ze starszych kibiców Polonii, który wspomina, że na przełomie lat 80/90 Polonia jakoś egzystowała jedynie dzięki ŁKS’owi.

Według relacji ŁKS’u z początku lat 90-tych Polonia była „jedną z lepszych zgód”.
Finalnie padła w 1997 roku, gdy 30 polonistów wyproszono z sektorana meczu Legia - ŁKS, gdy przyszli wspierać gości.
Jan Barbados

Można sobie wypominać takie czy inne incydenty, założenie przez kogoś koszulki albo pijackie pobicie, niemniej najważniejsza sprawa i tło było po prostu takie, że Polonia wtedy niestety wybitnie zantifiała i zbrudziała. Zgoda z elementem sponsorowanym przez "Nigdy więcej" i bodaj jedynym środowiskiem poza Żurominem uczestniczącym w akcji "Wykopmy rasizm ze stadionów" to byłby kompletny upadek. W owym czasie chyba jeszcze tylko na Widzewie można było zobaczyć flagę z pięścią rozwalającą celtyka. Po latach stare lewaki w końcu mogą się całować.
Pixie

Post autor: Pixie »

To była flaga z pięścią rozwalająca swastykę. Dla miłośnika "wesołej galery Adolfa Hitlera" widać bez różnicy.
WieszWięcej

Trudno uwierzyć, że to była jedna z lepszych zgód ŁKS’u.

Tu zdjęcie z meczu Polonia -Zawisza, 1993 rok, gdzie na Kamiennej chyba nie ma 100 osób w młynie, a siedzą w 3 ekipy przecież.

https://wikipolonia.pl/index.php/Plik:1 ... %BCe-3.jpg
Jan Barbados

To jest 4 sierpnia 1993 i wyjazd mieliśmy tego dnia do Szczecina, dlatego na zdjęciu tylko parę osób od nas.
total1908

Post autor: total1908 »

Pixie pisze: 25.02.2026, 14:44 To była flaga z pięścią rozwalająca swastykę. Dla miłośnika "wesołej galery Adolfa Hitlera" widać bez różnicy.
W tamtych czasach ów flaga kojarzona była z antifą i brudasami więc nie masz się czym chwalić!
StaraSzkołaGD

Post autor: StaraSzkołaGD »

total1908 pisze: 25.02.2026, 19:11
Pixie pisze: 25.02.2026, 14:44 To była flaga z pięścią rozwalająca swastykę. Dla miłośnika "wesołej galery Adolfa Hitlera" widać bez różnicy.
W tamtych czasach ów flaga kojarzona była z antifą i brudasami więc nie masz się czym chwalić!

Bzdura. W tamtych czasach w Łodzi był neutral pomiędzy łysymi, a tych na Widzewie też było sporo. Wielu łysych znało się z zebrań NOPu. Nikt na Widzewie nie wpadł jednak na to by układać swastykę z rac jak to miało miejsce na Aleja Unii.
total1908

Post autor: total1908 »

To chcesz nam powiedzieć że flaga z pięścią rozbijającą swastykę wisiała min w roku 2004?
Jan Barbados

StaraSzkołaGD pisze: 25.02.2026, 22:28

Bzdura. W tamtych czasach w Łodzi był neutral pomiędzy łysymi, a tych na Widzewie też było sporo. Wielu łysych znało się z zebrań NOPu. Nikt na Widzewie nie wpadł jednak na to by układać swastykę z rac jak to miało miejsce na Aleja Unii.
Jak masz na myśli spotkania na rogu Próchnika i Piotrkowskiej to rzeczywiście wielu łysych znało się stamtąd: 60-70 z ŁKS-u i może z 5 z Widzewa - takie proporcje zaangażowania. Wiesz w ogóle, że Szulcu był skarbnikiem w NOP-ie na samym początku? A neutral chyba się sprowadzał do tego, że raz Miłek na Fabrycznym po waszym ustawieniu się na ŁKS i oczywiście naszym zwycięstwie prosił, żeby już dalej nie kopać niejakiego Redboja bo ma dosyć :)
Pixie

Post autor: Pixie »

Ja ani tej flagi nie tworzyłem ani się z nią nie utożsamiam, jedynie prostuje co na niej było. Bo jak dla mnie jest duża różnica między krzyżem celtyckim a swastyką. I tak samo jak oburzają mnie symbole komunistyczne i dziwi mnie, że ktoś z nimi w Polsce może się utożsamiać, tak samo albo jeszcze bardziej mnie dziwi, że ktoś w tym kraju może być dumny, że śpiewał przyśpiewki czy wydawał vlepki na cześć Hitlera czy innego Hessa albo robił sobie swastykę z rac.
A.M.D.G.

Post autor: A.M.D.G. »

Trochę historii dla sąsiadów:
https://www.facebook.com/share/p/1AmkmLCxTR/
Soczek01

Post autor: Soczek01 »

Ktoś mi powie dlaczego te pustki na ŁKSie? Kiedyś ta frekwencja jednak się broniła, ale od czasu budowy stadionów dla obu klubów między Widzewem a ŁKSem jest przepaść. ŁKS na młynie to momentami ma z 500-600 osób, mniej więcej tyle w ile jest w stanie się zebrać np Górnik Łęczna. Aż dziwne że przy tak małej liczbie kibiców oni dominują w Łodzi.
KoKolino

Przede wszystkim Widzew ma większą bazę kibicowska , na Łksie trochę kuleje marketing, pewnie i 1 liga jest mniej przyciągająca, poza tym ŁKS jakoś nigdy nie robił oszałamiających liczb , wyjazdowi też skupiali się raczej na jednym, dwóch wyjazdach w rundzie . Ale jak widać to im wystarczy , mają swój styl i co tu więcej rozkminiac
WieszWięcej

Frekwencja na ŁKS’ie to ostatni raz była w latach 70-tych.

Nawet na mecz z Olimpią Poznań w 1993 roku, który decydował o mistrzostwie Polski, przyszło zaledwie 15 tysięcy widzów.

Także tam może Liga Mistrzów jedynie cokolwiek mogłaby zmienić.
showmustgoon

Post autor: showmustgoon »

dzisiaj patologia z ociemniałej strony miasta znowu wbije na minę swojego zgodowicza.

1910!
Porto.Tekila

Post autor: Porto.Tekila »

Ehhh ci internetowi wojownicy.Przydało by się jeszcze zdięcie jakiegoś spalonego samochodu z Francji.Wstawić odpowiednią rejestrację i będzie git.
Krystianek_94

Post autor: Krystianek_94 »

Lech i ŁKS bohatersko zniszczyli kible na stadionie Widzewa.
KoKolino

Straszne , kibelki popsuli i płacz .
zdeptany trawnik

Post autor: zdeptany trawnik »

KoKolino pisze: 08.03.2026, 12:55 Straszne , kibelki popsuli i płacz .
A w imię czego ? Piłka nożna dla kibiców tak ? Brawo właśnie pozbawiliscie wyjazdu Na mecz Górnik , Motor i być może Lechię a sami też dostaniecie bana na kilka wyjazdów .... Piłka nożna dla kibiców 👌😂😂😂
ZamknijDrzwi

Post autor: ZamknijDrzwi »

Piłka nożna dla kibiców? To hasło nie dla widzewiaka. Boją się wpuścić ŁKS.

Od dawna mówiłem, że na Widzewie ruch kibicowski przestaje istnieć i nie mówię tu o ultrasach, bo robotę robią dobrą. Chodzi mi dokładniej, że do powiedzenia mają więcej pikniki. Ludzie się cieszą, że derbowy rywal nie jest wpuszczony. Wszędzie płaczą o rozjebanym kiblu. Dodatkowo udostępniają gdzie się da, że ŁKS jeździ po mieście. Przypomina mi sie oprawa, która do tej pory jest aktualna.

Rts konfidenci z aparatem
ODPOWIEDZ