Top 3 ekipy na przestrzeni 20 lat
Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM
Re: Top 3 ekipy na przestrzeni 20 lat
Żeby określić pierwszą 10 to trzeba być kibicem starej daty moje uwagi:
lata 90 to dominacja Arki takiej ekipy nikt już nie będzie miał.Dalej Legia,Lech,Wisła, Zagłębie Sosnowiec, Cracovia i ŁKS i koniec. W latach 90 ekipy z Górnego śląska miały daleko do tych ekip a pisanie o Ruchu to śmiech na sali oni co potrafili to rzucać kamieniami.
Lata dzisiejsze to już inna bajka to wszyscy widzicie Lech Legia Ruch Lechia Widzew Górnik ŁKS Wisła Śląsk itd.
Więc samo wychodzi kto jest w pierwszej trójce
Legia ŁKS Lech
Jeżdze od lat 80.
lata 90 to dominacja Arki takiej ekipy nikt już nie będzie miał.Dalej Legia,Lech,Wisła, Zagłębie Sosnowiec, Cracovia i ŁKS i koniec. W latach 90 ekipy z Górnego śląska miały daleko do tych ekip a pisanie o Ruchu to śmiech na sali oni co potrafili to rzucać kamieniami.
Lata dzisiejsze to już inna bajka to wszyscy widzicie Lech Legia Ruch Lechia Widzew Górnik ŁKS Wisła Śląsk itd.
Legia ŁKS Lech
Jeżdze od lat 80.
Kolego S.G-mam wrażenie że napisałeś to troche przez pryzmat bycia kibicem Górnika...Faktycznie chyba mało jeździłeś...Pozdr!Top 3 ciężko wytypować.Jak dla mnie Lechia-Lech-Ruch-Legia-ŁKS/RTS.
ciezkie są takie rankingi ,szczególnie w strefie H robić. Widze że wiekszosc ludzi bierza tu pod uwage potencjal ,a nie same dokonania, bo dla mnie np. chuliganki Kolejorza nie ma co porównywać z ekipą np. GKS Katowice, ,bo choc moze w bezposrednim starciu może i taki Lech by mógł wygrać, ale co tu porównywać ekipe która walczy 24 na dobe z ekipą która ma 3 ustawki w roku w lesie, to w rok taka Gieksa ma więcej przebojów niż Lech przez te 20 lat, i nie pije tu do Poznaniaków, nie ich wina że mają całe miasto i region swoje, po prostu takie porównywanie i rankingi bez sensu.
-
WISŁA NOWA HUTA
Dokładnie. Nie da się porównać Lecha,Legii gdzie nie maja poważnego przeciwnika w całym województwie do ekip derbowych np Krakowa gdzie wojna jest 24 na dobę.357. pisze:ciezkie są takie rankingi ,szczególnie w strefie H robić. Widze że wiekszosc ludzi bierza tu pod uwage potencjal ,a nie same dokonania, bo dla mnie np. chuliganki Kolejorza nie ma co porównywać z ekipą np. GKS Katowice, ,bo choc moze w bezposrednim starciu może i taki Lech by mógł wygrać, ale co tu porównywać ekipe która walczy 24 na dobe z ekipą która ma 3 ustawki w roku w lesie, to w rok taka Gieksa ma więcej przebojów niż Lech przez te 20 lat, i nie pije tu do Poznaniaków, nie ich wina że mają całe miasto i region swoje, po prostu takie porównywanie i rankingi bez sensu.
Witam
...jeśli mówimy o 20 latach tzn. rozumiem że mówimy o sytuacji na scenie od roku 1994.
Nie sposób wskazać TOP3 na przestrzeni tak długiego okresu.Tak jak już ktoś wspomniał, wskazanie TOP 10 byłoby o wiele ławiejsze,choć i tak trzeba by było to zrobić bez wskazywania kolejności.Jeśli podzielimy owe dwie dekady na pewne okresy,to wtedy można już napisać coś więcej.Ja z racji wieku odniosę się do pierwszej dekady,drugą zaś zostawię młodzieży.W ogóle żeby pisać o sytuacji na przestrzeni 20 lat to trzeba mieć dzisiaj,ze 35-40 lat.Ciekawe ile wypowiadających się tutaj ma tyle?
Powiem o tym z mojej perspektywy.Generalnie,w latach 90-tych siła ekip była często weryfikowana podczas meczy reprezentacji.Oczywiście w drodze na stadion i jego okolicach bywało czasami jeszcze ciekawiej.Wynikało to m.in.z faktu iż drużyny dobrych ekip grały na różnych poziomach(I,II,III liga)Na ligowym szlaku często również bywało całkiem ciekawie,ale to właśnie na meczach reprezentacji wyjaśniane były niewyjaśnione sprawy.A więc.Największą siłe stanowiły sojusze,takie jak A-L-C,Ś-W-L oraz Legia-Pogoń-Zagłębie S.Wyróżniały się też obie łódzkie drużyny choć na tle wymienionych ekip z sojuszy ciężko ich porównywać-byli słabsi.Ruch z Górnikiem ze znanych sobie powodów zrobili układ.Mimo że u byli u siebie,wypadali słabo.
Między A-C-L a Legią-Pogonią-Zagłębiem bilans na korzyść dla ACL.Mieliśmy na koncie parę wpadek(trafiony autokar w Częstochowie w 94 i Polska-Luxemburg w Warszawie bodajże),ale kilka razy zlane Zagłebie-głównie na reprezentacji(dom-wyjazd),Legia dwa razy konkretnie trafiona u siebie(Ursus,Legia II)+grzybobranie w Olsztynku do przodu.Ponadto Lech na Wolskiej w Warszawie mocno rozbija eLkę.Pomijam pojedyncze akcje Lecha w postaci trafienia Pogoni i Legii na trasie.
Z ŚWL było chyba mniej kontaktów.W przerwie meczu Polska-Anglia w Chorzowie w 97,podchodzimy pod nich od tyłu trubuny i trafiamy część ekipy(były pośród nich widziane osoby z reszty koalicji),za to na Polska-Luxemburg to my obrywamy.Na Polska-Bułgaria w Warszawie stoimy doborowym składem na rogatkach stolicy w oczekiwaniu na koalicję.Niestety bez skutku-koalicja(Legia+zgody,ŚWL i reszta) nie podejmuje rękawicy.W Krakowie w tym okresie dominacja Cracovii-przyznają to po latach sami Wiślacy.W Trójmieście grzybobranie na remis,choć gdy jesteśmy w komplecie(rugby)jesteśmy lepsi.Na 70-lecie klubu rozbijamy(ACL) Lechię z Wisła na peronie w Redłowie.Sami nieraz również łapiemy smary.Do apogeum dochodzi w 2003 roku na Grabiszyńskiej co właściwie kończy pewien rozdział i mocno daje się nam we znaki na długie lata.
A więc kto jest TOP3?-"punkt widzenia zależy od punktu siedzenia".
Celowo nie rozdzielam tematu na u i h bo kiedyś takiego podziału nie było(lata dziewięćdziesiąte).H i U to byli ci sami ludzie czyli "ekipa",choć oczywiście nie wszyscy "u"stanowili jej skład.Po pierwszych grzybobraniach zaczęło się to zmieniać.
...to tyle.Rozpisałem się trochę...
Pozdrawiam
...jeśli mówimy o 20 latach tzn. rozumiem że mówimy o sytuacji na scenie od roku 1994.
Nie sposób wskazać TOP3 na przestrzeni tak długiego okresu.Tak jak już ktoś wspomniał, wskazanie TOP 10 byłoby o wiele ławiejsze,choć i tak trzeba by było to zrobić bez wskazywania kolejności.Jeśli podzielimy owe dwie dekady na pewne okresy,to wtedy można już napisać coś więcej.Ja z racji wieku odniosę się do pierwszej dekady,drugą zaś zostawię młodzieży.W ogóle żeby pisać o sytuacji na przestrzeni 20 lat to trzeba mieć dzisiaj,ze 35-40 lat.Ciekawe ile wypowiadających się tutaj ma tyle?
Powiem o tym z mojej perspektywy.Generalnie,w latach 90-tych siła ekip była często weryfikowana podczas meczy reprezentacji.Oczywiście w drodze na stadion i jego okolicach bywało czasami jeszcze ciekawiej.Wynikało to m.in.z faktu iż drużyny dobrych ekip grały na różnych poziomach(I,II,III liga)Na ligowym szlaku często również bywało całkiem ciekawie,ale to właśnie na meczach reprezentacji wyjaśniane były niewyjaśnione sprawy.A więc.Największą siłe stanowiły sojusze,takie jak A-L-C,Ś-W-L oraz Legia-Pogoń-Zagłębie S.Wyróżniały się też obie łódzkie drużyny choć na tle wymienionych ekip z sojuszy ciężko ich porównywać-byli słabsi.Ruch z Górnikiem ze znanych sobie powodów zrobili układ.Mimo że u byli u siebie,wypadali słabo.
Między A-C-L a Legią-Pogonią-Zagłębiem bilans na korzyść dla ACL.Mieliśmy na koncie parę wpadek(trafiony autokar w Częstochowie w 94 i Polska-Luxemburg w Warszawie bodajże),ale kilka razy zlane Zagłebie-głównie na reprezentacji(dom-wyjazd),Legia dwa razy konkretnie trafiona u siebie(Ursus,Legia II)+grzybobranie w Olsztynku do przodu.Ponadto Lech na Wolskiej w Warszawie mocno rozbija eLkę.Pomijam pojedyncze akcje Lecha w postaci trafienia Pogoni i Legii na trasie.
Z ŚWL było chyba mniej kontaktów.W przerwie meczu Polska-Anglia w Chorzowie w 97,podchodzimy pod nich od tyłu trubuny i trafiamy część ekipy(były pośród nich widziane osoby z reszty koalicji),za to na Polska-Luxemburg to my obrywamy.Na Polska-Bułgaria w Warszawie stoimy doborowym składem na rogatkach stolicy w oczekiwaniu na koalicję.Niestety bez skutku-koalicja(Legia+zgody,ŚWL i reszta) nie podejmuje rękawicy.W Krakowie w tym okresie dominacja Cracovii-przyznają to po latach sami Wiślacy.W Trójmieście grzybobranie na remis,choć gdy jesteśmy w komplecie(rugby)jesteśmy lepsi.Na 70-lecie klubu rozbijamy(ACL) Lechię z Wisła na peronie w Redłowie.Sami nieraz również łapiemy smary.Do apogeum dochodzi w 2003 roku na Grabiszyńskiej co właściwie kończy pewien rozdział i mocno daje się nam we znaki na długie lata.
A więc kto jest TOP3?-"punkt widzenia zależy od punktu siedzenia".
Celowo nie rozdzielam tematu na u i h bo kiedyś takiego podziału nie było(lata dziewięćdziesiąte).H i U to byli ci sami ludzie czyli "ekipa",choć oczywiście nie wszyscy "u"stanowili jej skład.Po pierwszych grzybobraniach zaczęło się to zmieniać.
...to tyle.Rozpisałem się trochę...
Pozdrawiam
Czyli podniosłes też troche wartość Ruchu!357. pisze:ciezkie są takie rankingi ,szczególnie w strefie H robić. Widze że wiekszosc ludzi bierza tu pod uwage potencjal ,a nie same dokonania, bo dla mnie np. chuliganki Kolejorza nie ma co porównywać z ekipą np. GKS Katowice, ,bo choc moze w bezposrednim starciu może i taki Lech by mógł wygrać, ale co tu porównywać ekipe która walczy 24 na dobe z ekipą która ma 3 ustawki w roku w lesie, to w rok taka Gieksa ma więcej przebojów niż Lech przez te 20 lat, i nie pije tu do Poznaniaków, nie ich wina że mają całe miasto i region swoje, po prostu takie porównywanie i rankingi bez sensu.
-
solojuve1234
H: 1. LECH 2. LEGIA 3. RUCH/WIDZEW/ŁKS
U: 1. LEGIA 2. LECH 3. WIDZEW
U: 1. LEGIA 2. LECH 3. WIDZEW
Chyba skleroza Cie dopadła. Od poczatku ruchu h czyli w Polsce lata 80- te Ruch poza zasiegiem kogolwiek. Poźniej raz lepiej raz gorzej. Przełom lat 80/90 nikt nie miał polotu do Ruchu.S.G. pisze:Żeby określić pierwszą 10 to trzeba być kibicem starej daty moje uwagi:
Legia ŁKS Lech
Jeżdze od lat 80.
Odstaw dragi ;) ... jaki Ruch , jakie lata 80-te , jakie 90- te , jeśli chodzi o Ruch to o jakimkolwiek top w przypadku tej ekipy to mówić można ewentualnie dopiero w XXI wieku .Pan pisze:Chyba skleroza Cie dopadła. Od poczatku ruchu h czyli w Polsce lata 80- te Ruch poza zasiegiem kogolwiek. Poźniej raz lepiej raz gorzej. Przełom lat 80/90 nikt nie miał polotu do Ruchu.S.G. pisze:Żeby określić pierwszą 10 to trzeba być kibicem starej daty moje uwagi:
Legia ŁKS Lech
Jeżdze od lat 80.
A na przełomie lat 80/90 to Ruch wciągała nosem taka Lechia na przykład ;)
Od połowy lat 90 tych opieram swoje opinie na własnych doświadczeniach. Koniec lat 80-tych do połowy 90-tych na relacjach starszych kolegów z gruby, emerytowanych górników lub przed emeytura. Kibiców Ruchu ,Górnika czy Zagłębia. Dzis w internecie możesz poczytac i obejrzec co nie co np. Zadyma po meczu z Wałbrzychem czy Górnikiem 89' czy poczytac troche o akcji Ruchu na Legie w Zamościu.wurda1ak pisze:Odstaw dragi ;) ... jaki Ruch , jakie lata 80-te , jakie 90- te , jeśli chodzi o Ruch to o jakimkolwiek top w przypadku tej ekipy to mówić można ewentualnie dopiero w XXI wieku .Pan pisze:Chyba skleroza Cie dopadła. Od poczatku ruchu h czyli w Polsce lata 80- te Ruch poza zasiegiem kogolwiek. Poźniej raz lepiej raz gorzej. Przełom lat 80/90 nikt nie miał polotu do Ruchu.S.G. pisze:Żeby określić pierwszą 10 to trzeba być kibicem starej daty moje uwagi:
Legia ŁKS Lech
Jeżdze od lat 80.
My to akurat gdzięś w tych latach ponieśliśmy z Ruchem porażkę podczas ich meczu ze Stoczniowcem.Ale zgadzam się z przesłąniem,że mówienie o Ruchu jako topie to mogłoby dotyczyć tego wieku ale absolutnie nie lat 90-tych.Tak jak wyżęj napisał inny arkowiec Górny Sląsk w latach 90 tych nie prezentował się mocno(co nie znaczy,żę nic się tam nie działo czy ,że byli słabi)na tle konkurencj w postaci Triady,SWL czy LPZ.wurda1ak pisze:Odstaw dragi ;) ... jaki Ruch , jakie lata 80-te , jakie 90- te , jeśli chodzi o Ruch to o jakimkolwiek top w przypadku tej ekipy to mówić można ewentualnie dopiero w XXI wieku .Pan pisze:Chyba skleroza Cie dopadła. Od poczatku ruchu h czyli w Polsce lata 80- te Ruch poza zasiegiem kogolwiek. Poźniej raz lepiej raz gorzej. Przełom lat 80/90 nikt nie miał polotu do Ruchu.S.G. pisze:Żeby określić pierwszą 10 to trzeba być kibicem starej daty moje uwagi:
Legia ŁKS Lech
Jeżdze od lat 80.
ultras: Legia, Wisła, Jaga/Widzew/Korona
on tour: Widzew, Ruch, Legia
on tour: Widzew, Ruch, Legia
Propaganda Ruchu w necie ma sie dobrze a małolaty chwytają temat i sieją propagande.wurda1ak pisze:Odstaw dragi ;) ... jaki Ruch , jakie lata 80-te , jakie 90- te , jeśli chodzi o Ruch to o jakimkolwiek top w przypadku tej ekipy to mówić można ewentualnie dopiero w XXI wieku .Pan pisze:Chyba skleroza Cie dopadła. Od poczatku ruchu h czyli w Polsce lata 80- te Ruch poza zasiegiem kogolwiek. Poźniej raz lepiej raz gorzej. Przełom lat 80/90 nikt nie miał polotu do Ruchu.S.G. pisze:Żeby określić pierwszą 10 to trzeba być kibicem starej daty moje uwagi:
Legia ŁKS Lech
Jeżdze od lat 80.
W latach 90 Ruch dostawał bęcki od takich ekip jak Pogoń( silna w tedy ekipa) Motor Lublin.Dla tego niema mowy o tej ekipie w top 3?. Pamiętam doskonale wyjazd na Siarkę jak była w 1lidze pojechało nas tam 100 osób tydzień wcześniej byl tam Ruch w 50 osób i miał tam duże problemy.Gość w szalu jagi mowił nam o śmiesznej ekipie Ruchu i sie nie spodziewał nas w takiej ilości tak na tamte czasy 100 w Tarnobrzegu to było coś a teraz mnie obrzućcie błotem bo mało jeżdzłlem tak dalej jeżdze ale co ja tam wiem Ruch jak i my byliśmy w drugiej dziesiątce i taka jest prawda!
Jak my dostawalismy wtedy od Pogoni czy Motoru to wy chyba od Hejnału Kęty!Ważne ze zawsze byliśmy i jesteśmy przed wami:)
Jeśl ichodzi o top to Legia,Lechia,Arka.
Bardzo slusznie i teraz mozna zamknac temat lub wjazd do tematu tylko na rejestracji powyzej 1000 postow.Ciach Bajera ;).ATM1920 pisze:Jak my dostawalismy wtedy od Pogoni czy Motoru to wy chyba od Hejnału Kęty!Ważne ze zawsze byliśmy i jesteśmy przed wami:)
Dla mnie top 2 to Lech i Legia, zarówno w (U) jak i (H), później Ruch, następnie biorąc pod uwagę ostatnie 20 lat to na podobnym poziomie: Widzew, Wisła, Śląsk, Arka, ŁKS, Górnik Z.
Choć poza wspomnianą pierwszą dwójką, zapewne wielu znajdzie się takich co myślą inaczej i mają do tego prawo, bo to tylko moja subiektywna ocena. Jednak w tym szeregu stawianie na równi Falubazu , jest mało poważne. Bo,oki, popularne "rumuny" jeżdżą dobrze na wyjazdy, u siebie też mają dobry młyn, ale to nie ten poziom co wyżej wymienione ekipy. Takich ekip żużlowych jest kilka, jak choćby Unia Leszno, ale ja wspomniałem , w porównaniu do ekip piłkarskich to nie top 3,a pierwsza 30-40
Choć poza wspomnianą pierwszą dwójką, zapewne wielu znajdzie się takich co myślą inaczej i mają do tego prawo, bo to tylko moja subiektywna ocena. Jednak w tym szeregu stawianie na równi Falubazu , jest mało poważne. Bo,oki, popularne "rumuny" jeżdżą dobrze na wyjazdy, u siebie też mają dobry młyn, ale to nie ten poziom co wyżej wymienione ekipy. Takich ekip żużlowych jest kilka, jak choćby Unia Leszno, ale ja wspomniałem , w porównaniu do ekip piłkarskich to nie top 3,a pierwsza 30-40
Nie wiem jak w przypadku innych ekip, ale na przełomie 80/90 Ruch nie stanowił dla nas żadnego problemu. Wystarczy przypomnieć, że w 90 w jakieś 8 dyszek rozbiliśmy jakieś 1000 Rucha przed kasami na Reymonta 22.Pan pisze:Chyba skleroza Cie dopadła. Od poczatku ruchu h czyli w Polsce lata 80- te Ruch poza zasiegiem kogolwiek. Poźniej raz lepiej raz gorzej. Przełom lat 80/90 nikt nie miał polotu do Ruchu.S.G. pisze:Żeby określić pierwszą 10 to trzeba być kibicem starej daty moje uwagi:
Legia ŁKS Lech
Jeżdze od lat 80.
I to nie była jedyna spektakularna porażka Ruchu z Wisłą w tamtym czasie, bo rok wcześniej, na Polska Anglia w Chorzowie podobna ilość Wiślaków, nie dała sie złamać w trzech starciach 7-8 stówkom Ruchu.
Psiak na pewno nic nie brales, bo wierzyc mi sie nie chce w twoja relacje?
Psiak pisze:Nie wiem jak w przypadku innych ekip, ale na przełomie 80/90 Ruch nie stanowił dla nas żadnego problemu. Wystarczy przypomnieć, że w 90 w jakieś 8 dyszek rozbiliśmy jakieś 1000 Rucha przed kasami na Reymonta 22.Pan pisze:Chyba skleroza Cie dopadła. Od poczatku ruchu h czyli w Polsce lata 80- te Ruch poza zasiegiem kogolwiek. Poźniej raz lepiej raz gorzej. Przełom lat 80/90 nikt nie miał polotu do Ruchu.S.G. pisze:Żeby określić pierwszą 10 to trzeba być kibicem starej daty moje uwagi:
Legia ŁKS Lech
Jeżdze od lat 80.
I to nie była jedyna spektakularna porażka Ruchu z Wisłą w tamtym czasie, bo rok wcześniej, na Polska Anglia w Chorzowie podobna ilość Wiślaków, nie dała sie złamać w trzech starciach 7-8 stówkom Ruchu.
Opowiesci cos jak by człowiek cofnol się do epoki zinow :-)
Top 3 ostatnich paru lat:
1.Ruch
2.Legia
3.LEch
1.Ruch
2.Legia
3.LEch
Ciężko określić ogólnie top 3. Bo np. jeśli chodzi o Ultras, to jak można porównywać chociażby Legię, z takim sektorem i finansami jaki mają np. z Ruchem, który ma stary stadion, zupełnie nieporównywalny nawet do starego stadionu Legii. Chuligańsko już prędzej można robić jakieś porównania, ale tu też są różnice, bo co innego np. Górny Śląsk czy Kraków, a co innego Warszawa czy Poznań. Zbyt wiele czynników, żeby można było powiedzieć, że ta i ta ekipa jest w top 3 pod jakimkolwiek względem.
-
palaczzaba
Pod względem H, nie będę oryginalny, ale rzeczywiście patrząc przez pryzmat 20 lat to
Lech, Legia, Ruch - kolejność alfabetyczna praktycznie cały czas w czołówce, oprócz nich oczywiście były ekipy bardzo mocne w ostatnich 20 latach, ale jednak na przełomie tych 20 lat notowały, a nie które notują gorsze momenty (Arka, Cracovia, Górnik, Lechia, Łks, Śląsk, Widzew, Wisła, {sczególnie ekipy z trójmiasta mogły by aspirować do tej pierwszej trójki, a na pewno by były, gdyby nie zamieniły się miejscami w szeregu} Pozostali jednak słabsi z wiele krótszą, bądź lokalną jakością (GKS K., Pogoń, Polonia B., Zagłębie S, Zawisza)
Pod aspektem ultras, choć tu chyba jest moim zdaniem o wiele trudniej, bo można mówić o dobrych oprawach, ale jednak patrząc przez pryzmat 20 lat, gdzie taki ruch się można powiedzieć rodził 15 lat temu, ale tu szczerze to bym dał Lecha i Legię tylko, jako trzeci/czwarty, ale jednak z duża stratą chyba Gks K., Widzew, obecnie oczywiście z racji stadionów, jest kilka innych ekip pasujących lepiej do czołówki, ale jednak patrząc na wcześniejsze lata to chyba jednak tak.
Pod względem wyjazdów to tu jeszcze trudniej znaleźć ekipę co przez 20 lat jeździła super, szczególnie, że wyjazdy w latach 90 to była całkiem inna bajka, a na przełomie 20 lat są ekipy z czołówki co musiały/muszą jeździć po czwartych ligach i ciężko to porównać, ale tu chyba bym dał w pierwszej trójce na pewno Legię i Widzew, co do trzeciej ekipy nie wiem i chyba zrobiłbym tak jak w ultras i wymienił na 3-4 miejsce dwie Lech, Ruch, ale na pewno nie wiele im ustępują, a w niektórych okresach nawet były ciut lepsze takie ekipy jak Górnik, Lechia, Łks, Śląsk, Wisła.
Wszystkie kolejności, na danym poziomie są podane w kolejności alfabetycznej
Lech, Legia, Ruch - kolejność alfabetyczna praktycznie cały czas w czołówce, oprócz nich oczywiście były ekipy bardzo mocne w ostatnich 20 latach, ale jednak na przełomie tych 20 lat notowały, a nie które notują gorsze momenty (Arka, Cracovia, Górnik, Lechia, Łks, Śląsk, Widzew, Wisła, {sczególnie ekipy z trójmiasta mogły by aspirować do tej pierwszej trójki, a na pewno by były, gdyby nie zamieniły się miejscami w szeregu} Pozostali jednak słabsi z wiele krótszą, bądź lokalną jakością (GKS K., Pogoń, Polonia B., Zagłębie S, Zawisza)
Pod aspektem ultras, choć tu chyba jest moim zdaniem o wiele trudniej, bo można mówić o dobrych oprawach, ale jednak patrząc przez pryzmat 20 lat, gdzie taki ruch się można powiedzieć rodził 15 lat temu, ale tu szczerze to bym dał Lecha i Legię tylko, jako trzeci/czwarty, ale jednak z duża stratą chyba Gks K., Widzew, obecnie oczywiście z racji stadionów, jest kilka innych ekip pasujących lepiej do czołówki, ale jednak patrząc na wcześniejsze lata to chyba jednak tak.
Pod względem wyjazdów to tu jeszcze trudniej znaleźć ekipę co przez 20 lat jeździła super, szczególnie, że wyjazdy w latach 90 to była całkiem inna bajka, a na przełomie 20 lat są ekipy z czołówki co musiały/muszą jeździć po czwartych ligach i ciężko to porównać, ale tu chyba bym dał w pierwszej trójce na pewno Legię i Widzew, co do trzeciej ekipy nie wiem i chyba zrobiłbym tak jak w ultras i wymienił na 3-4 miejsce dwie Lech, Ruch, ale na pewno nie wiele im ustępują, a w niektórych okresach nawet były ciut lepsze takie ekipy jak Górnik, Lechia, Łks, Śląsk, Wisła.
Wszystkie kolejności, na danym poziomie są podane w kolejności alfabetycznej
Hools: ŁKS, Lech, Ruch, Lechia
Ultras: Legia, Lech, Wisła
Wyjazdy: Legia, Lech, Widzew
(nie wiem czemu tak wiele osób stawia wysoko wśród hools Legie, która była silna,ale w latach 90, teraz ostatnie porażki z innymi ekipami i odmowy walki wyraźnie obniżają jej pozycję)
Ultras: Legia, Lech, Wisła
Wyjazdy: Legia, Lech, Widzew
(nie wiem czemu tak wiele osób stawia wysoko wśród hools Legie, która była silna,ale w latach 90, teraz ostatnie porażki z innymi ekipami i odmowy walki wyraźnie obniżają jej pozycję)
W latach 80 Ruch to faktycznie nie była rewelacja - swojego czasu siedzieliśmy pod ich młynem w jakieś 50-60 osób przez cały mecz i nic :) . Koniec lat 80 to bardzo zgrabna ekipa Wisły i nasz duży dołek (89-91), ale pierwsze słyszę o zajęciu Galery przez Wiślaków. Jeśli nawet tak było, to było to zajęcie pustej Galery. Przypuszczam też, że ta interwencja milicji miała miejsce też sporo czasu przed meczem.Psiak pisze: Cobytu, w tamtym okresie podobnych akcji mieliśmy kupę. Przy okazji wspomnę tylko jak na jakieś półtorej godziny przed meczem zajęliśmy wam Galerę. Dopiero interwencja milicji spowodowała, że mogliście wejść na swój sektor. Rok 88 lub 89.
mcmlxv, Mniej więcej się zgadza. Weszliśmy raczej na pustą Galerę, ale wychodziliśmy z niej już w obecności obserwujących nas, z dość znacznej odległości, kilkudziesięciu (3 może 4 dychy) ŁKS-iaków, którym na początku nie pozwoliliśmy wejść na sektor. Tzn. chłopaki podeszli, ale widząc, że chcemy wyjść do nich cofnęli się i stanęli na koronie stadionu, czekając na rozwój wydarzeń.
Na prośbę milicji przeszliśmy za bramkę (prawa strona od Galery). Nie mielismy ciśnienia by pozostać na Galerze, bo tak na prawdę żaden to przeciwnik wówczas przyszedł.
Widać było ten wasz dół. Przyjechalismy wówczas o 6.00 rano i bez obstawy w jakieś 5 dych łaziliśmy po dworcu ze trzy godziny. Ktoś tam od was podbił do Toli, ale na rozmowie się skończyło. Na Galerze nas ok. 150 osób.
Zgrabną ekipę mieliśmy mniej więcej od jakiegoś 86 do 93 roku, z tym, że 87/88-90/91 to ekipa, jak na tamte lata, bardzo mocna. Przekonało się o tym wiele ekip. M.in wy na meczu basketu kobiet w Łodzi.
Gnuj, to co wkleiłeś to dym po meczu. Psiarnia ich podzieliła na jakieś 4 grupy i pognała na Łobzów w momencie, kiedy w jakieś 3-4 setki laliśmy się z mentą przed kasami R22.
Jedną z idących grup zaatakowała główna nasza banda.
To o czym ja pisałem to akcja przed meczem na wysokości ul. Reymana.
Na prośbę milicji przeszliśmy za bramkę (prawa strona od Galery). Nie mielismy ciśnienia by pozostać na Galerze, bo tak na prawdę żaden to przeciwnik wówczas przyszedł.
Widać było ten wasz dół. Przyjechalismy wówczas o 6.00 rano i bez obstawy w jakieś 5 dych łaziliśmy po dworcu ze trzy godziny. Ktoś tam od was podbił do Toli, ale na rozmowie się skończyło. Na Galerze nas ok. 150 osób.
Zgrabną ekipę mieliśmy mniej więcej od jakiegoś 86 do 93 roku, z tym, że 87/88-90/91 to ekipa, jak na tamte lata, bardzo mocna. Przekonało się o tym wiele ekip. M.in wy na meczu basketu kobiet w Łodzi.
Gnuj, to co wkleiłeś to dym po meczu. Psiarnia ich podzieliła na jakieś 4 grupy i pognała na Łobzów w momencie, kiedy w jakieś 3-4 setki laliśmy się z mentą przed kasami R22.
Jedną z idących grup zaatakowała główna nasza banda.
To o czym ja pisałem to akcja przed meczem na wysokości ul. Reymana.
Ciekawa lektura gdyby kogoś interesowało.
http://niebiescy.pl/historia_kibicow.php
http://niebiescy.pl/historia_kibicow.php
Połowy ludzi z tego forum nie było na swiecie 20 lat temu.
kolega- coci, fajnie opisał mniej wiecej jak było
Może i słaba, ale ta słaba ekipa potrafiłą rozbić w pył Legie (Superpuchar w 89' w Zamościu), przepedzic milicje ze stadionu (89' po meczu z Wałbrzychem) czy bawic sie jak u siebie na murawie w Zabrzu 89'.mcmlxv pisze:W latach 80 Ruch to faktycznie nie była rewelacja - swojego czasu siedzieliśmy pod ich młynem w jakieś 50-60 osób przez cały mecz i nic :) . Koniec lat 80 to bardzo zgrabna ekipa Wisły i nasz duży dołek (89-91), ale pierwsze słyszę o zajęciu Galery przez Wiślaków. Jeśli nawet tak było, to było to zajęcie pustej Galery. Przypuszczam też, że ta interwencja milicji miała miejsce też sporo czasu przed meczem.Psiak pisze: Cobytu, w tamtym okresie podobnych akcji mieliśmy kupę. Przy okazji wspomnę tylko jak na jakieś półtorej godziny przed meczem zajęliśmy wam Galerę. Dopiero interwencja milicji spowodowała, że mogliście wejść na swój sektor. Rok 88 lub 89.
Blue Old Boy pisze:w ciągu ostatnich 20 lat nie zawsze była przewaga Lechii nad Arką więc pierwszy przykład nietrafionyJONNY pisze:Faktycznie mega ciężko jest wymienic tylko trzy ekipy,raczej jest czolowa piatka zawsze trzymajaca poziom pod kazdym wzgledem(kolejnosc alfabetyczna):
-Lech,Lechia,Legia,Ruch,Widzew/ŁKS(ekipy łódzkie razem bo obie sa zawsze w konkretnej formie,co wiecej moim zdaniem miedzy nimi jest mniejsza róznica niz np. miedzy Lechia czy Arka czy miedzy Ruchem a Gornikiem)
Oczywiscie,ze nie zawsze byla przewaga nad Arka-taka jak jest przez ostatnie 10 lat,przeciez wszyscy pamietaja ich ekipe 10-15 lat temu ktora byla na najwyzszym poziomie.Raczej chodzi mi o staly czolowy poziom,a roznica pomiedzy ekipa Zbycha a MA jest dosyc duza.Za to ekipy tworzone okolo 20 lat temu-DHW,YF98,TB95,PF czy Mlode Orly 96(CHWM) czyli kolejno Widzew,Lech,Legia,Ruch czy Lechia caly czas rozdaja karty w Polsce,raz troche lepsi ci,innym razem tamci ale zawsze to scisla niezmienna czolowka i raczej kazdy z tych ekip sie ze mna zgodzi
Tak fajnie to opisał jednak wielu starych kibiców wie ze w tych czasach na A,L i C nie było silnego właściwie sama Arka wtedy lata 90 najlepsza ekipa w PL. Lech miał zawsze dobry wysoki poziom i w latach 90 do teraz i to jak najbardziej im sie należy nr 1 w takim rankingu .wawe3 pisze:Połowy ludzi z tego forum nie było na swiecie 20 lat temu.
To samo Legia zawsze dobre zadymy w latach 90 teraz troche słabiej kilka wpadek ale kazdy przyzna ze to nr 2 w PL. jak mamy liczyc od lat 90 do dzisiaj .
3 miejsce to trudno powiedziec Śląsk mial dobrą ekipe w latach 90 ale juz tak po 2000 juz mniej aktywni ale dalej mocni jednak sporo wpadek .
Widzew w latach 90 był słabszy od ŁKSu teraz w tych czasach do konca tego nie wiadomo jak to wygląda Widzew lepsza widownia i oprawy dobrze dziala z Ruchem .
Arka ,Cracovia totalnie odpuścili z tonu w dzisiejszych czasach .
Ruch w latach 90 prezentował sie średnio .Teraz są 2 siła w PL.
Górnik na początku lat 90 to ekipa nr. 1 w PL. póżniej juz forma słabła .
3 miejsca nie idzie określic .
goleszów ty to umiesz rozbawić ludzi hahahahahaha Górnik w latach 90 najlepsi w PL to wymień te ich akcje albo uzasadnij dlaczego tak sądzisz
-
solojuve1234
Ta? to Ciebie chyba też nie było, bo kolega coci nie wspomniał o porażkach Lecha z Legia na stacji Poznań-Główny i w Warszawie jak do Ząbek jechali bodajże ktoś wspominał o tym w chuligańskich wspomnieniach. Niech admin lepiej skasuje ten temat, bo zaraz się zacznie syf robić tutaj.wawe3 pisze:Połowy ludzi z tego forum nie było na swiecie 20 lat temu.
Pamietam ze to bylo na samym początku lat 90 i koniec 80 . Nie pamietam juz tego dokladnie ale wiem min ze na meczy Puchar Polski z Legią lub ligowy zadyma z psami i w tym czasie Górnik mial dobrą ekipe przynajmniej było o nich głośno i wielu sądziło ze to ekipa nr 1 wtedy to ja dopiero zaczynałem kibicowanie i nie wiem do konca czy to jest fakt .wildboy66 pisze:goleszów ty to umiesz rozbawić ludzi hahahahahaha Górnik w latach 90 najlepsi w PL to wymień te ich akcje albo uzasadnij dlaczego tak sądzisz
Jesli tak nie bylo można to olac reszta mojego opisu na pewno sie zgadza .
solojuve1234 pisze:Ta? to Ciebie chyba też nie było, bo kolega coci nie wspomniał o porażkach Lecha z Legia na stacji Poznań-Główny i w Warszawie jak do Ząbek jechali bodajże ktoś wspominał o tym w chuligańskich wspomnieniach. Niech admin lepiej skasuje ten temat, bo zaraz się zacznie syf robić tutaj.wawe3 pisze:Połowy ludzi z tego forum nie było na swiecie 20 lat temu.
Jak by miał pisac o wszystkich akcjach to by musial z caly dzien pisac nie wspomnial o wielu akcjach ale w calosci wszystko napisał jak to wygladało .
kolego,solojuve1234, sam jestem sympatykiem Legii kupę lat i nie che mi sie wymieniać poszczególnych bitew ,spotkań. ok 1995 roku, dobrze wiemy kto jednak wiódł prym w Polscei kto jakimi siłami dysponował, nikomu nie ujmuję zadnych zasług dlatego napisałem ze mniej więcej zgodziłem sie z tym co napisał coci. o akcji w Ząbkach i innych mozna było poczytać kiedys na pewnej stronie,łącznie z dyskusją.pozdrawiam
-
Mirek Jowisz
Kurczę, bardzo ciężko wytypowac przez tak długo okres tylko 3 ekipy. Każda z czołowych ekip zasługuje na wyróżnieni i każda (albo większość) miały znaczący wpływ na rozwój naszej sceny. Nie chcę dawać osądów i numerów kto najlepszy itd, ale: Na pewno w czołówce jest Legia choć nie uważam ich bandy za TOP3 obecnie. Przegrali z kilkoma ekipami, pare razy odmówili, ale zawsze mają dobre liczby i ultraska na bardzo dobrym poziomie, zdobywanie flag także na + plus dla nich. Na pewno są czołówką.
Lech również ma bardzo dobrą bandę, chuligańsko nie trzeba mówić co i jak, liczby wyjazdowe bardzo dobre, ultrasowsko również jest nieźle, choć czasem mam wrażenie, że to wszystko troche tak ''na jedno kopyto''
Trzecia ekipa moim zdaniem to Widzew. Solidna marka, zapoczatkowanie na taką skalę w Polsce FC, do tego ultraska i liczby konkretne, no i chuligańsko także czołówka.
Ważne w całej tej ocenie moim zdaniem jest też spojrzenie ogólnie jak tam w klubie jest. Legia zawsze walczyła o najwyższe cele więc nie dziwota, że ma dobre liczby, wiele osób w młynie itd itd (pomijając samą siłę LEgii której nie chcę w żaden sposób zaniżać) Ciężko wymagać by np obecnie Widzew miał zajebiste liczby skoro nie wyrali wyjazdowego meczu od c*** wie jak dawna. Wiadomo, ze w tej zabawie wyniki nie są ważne, ale jak się ciągle przegrywa to może to wkurzyć, sami pamętamy Legię z 2012 roku, ze po utracie szans na MP i zajęciu ostatecznie III miejsca jechali z piłkarzami równo, ile to klubów by chciało być chociaż w pierwszej 5, a nie są.
Podsumowując. Na pewno wiele wiecej klubów zasługuje bycie wymienonym. ŁKS który również jest solidną ekipą, Śląsk który mimo wpadej z flagami dalej jest silny, ma dobre liczby (no może nie ostatnio bo 7 miechów zakazu) i ultraskę ma również porzadną, Ruch, Górnik, Arka, Lechia, Wisła.
Lech również ma bardzo dobrą bandę, chuligańsko nie trzeba mówić co i jak, liczby wyjazdowe bardzo dobre, ultrasowsko również jest nieźle, choć czasem mam wrażenie, że to wszystko troche tak ''na jedno kopyto''
Trzecia ekipa moim zdaniem to Widzew. Solidna marka, zapoczatkowanie na taką skalę w Polsce FC, do tego ultraska i liczby konkretne, no i chuligańsko także czołówka.
Ważne w całej tej ocenie moim zdaniem jest też spojrzenie ogólnie jak tam w klubie jest. Legia zawsze walczyła o najwyższe cele więc nie dziwota, że ma dobre liczby, wiele osób w młynie itd itd (pomijając samą siłę LEgii której nie chcę w żaden sposób zaniżać) Ciężko wymagać by np obecnie Widzew miał zajebiste liczby skoro nie wyrali wyjazdowego meczu od c*** wie jak dawna. Wiadomo, ze w tej zabawie wyniki nie są ważne, ale jak się ciągle przegrywa to może to wkurzyć, sami pamętamy Legię z 2012 roku, ze po utracie szans na MP i zajęciu ostatecznie III miejsca jechali z piłkarzami równo, ile to klubów by chciało być chociaż w pierwszej 5, a nie są.
Podsumowując. Na pewno wiele wiecej klubów zasługuje bycie wymienonym. ŁKS który również jest solidną ekipą, Śląsk który mimo wpadej z flagami dalej jest silny, ma dobre liczby (no może nie ostatnio bo 7 miechów zakazu) i ultraskę ma również porzadną, Ruch, Górnik, Arka, Lechia, Wisła.
Niektórzy chyba nie zrozumieli, że chodzi o całe 20 lat a nie ostanie lata. Tak więc, może nie będę obiektywny ale jak ktoś wymienia według własnego poglądu tabelę i Lech jest w niej przed Legią to sorry ale w przeciągu 20 lat jest to ekipa gorsza i piszę to z pełną świadomością. Gdybyśmy wzięli sam XXI wiek to może w niektórych aspektach rzemiosła kibicowskiego by tak było. To tak jakby zrobić ranking pod koniec lat 90, wtedy to Widzew załóżmy byłby pierwszy bo miał rzesze fanów, dobre liczby, oprawy etc. jak obecnie Lech. Tak więc, Lech i Widzew sklasyfikował bym tak samo. Top w przeciągu ostatnich lat: Legia, Lech, Widzew.
Dlaczego brak klubów śląskich czy np. Wisły, otóż kluby śląskie m.in. miały zbyt mało okazji do pokazania się w Europie, pokazać się w ile potrafią pojechać itp., oprócz tego częste spadki z ligi też nie służyły ukazaniu pełnego potencjału. Dlaczego brak Wisły ? Lata 90 nie należały do najlepszych w ich wykonaniu, oprócz lat gdy dominowali w lidze piłkarsko oraz rozwinęli się kibicowsko nie można ich klasyfikować w trójce najlepszych ekip. Lechia, Arka, Śląsk bądźmy obiektywni nie są to ekipy na miarę top 3 ostatnich 20 lat.
Dlaczego brak klubów śląskich czy np. Wisły, otóż kluby śląskie m.in. miały zbyt mało okazji do pokazania się w Europie, pokazać się w ile potrafią pojechać itp., oprócz tego częste spadki z ligi też nie służyły ukazaniu pełnego potencjału. Dlaczego brak Wisły ? Lata 90 nie należały do najlepszych w ich wykonaniu, oprócz lat gdy dominowali w lidze piłkarsko oraz rozwinęli się kibicowsko nie można ich klasyfikować w trójce najlepszych ekip. Lechia, Arka, Śląsk bądźmy obiektywni nie są to ekipy na miarę top 3 ostatnich 20 lat.
Ta Legia na 1 Legionista obiektywny .Legia moze i działała sporo w tamtych latach ale była słabsza od Lecha czy Arki co pokazało kilka starc .Maxi pisze:Niektórzy chyba nie zrozumieli, że chodzi o całe 20 lat a nie ostanie lata. Tak więc, może nie będę obiektywny ale jak ktoś wymienia według własnego poglądu tabelę i Lech jest w niej przed Legią to sorry ale w przeciągu 20 lat jest to ekipa gorsza i piszę to z pełną świadomością. Gdybyśmy wzięli sam XXI wiek to może w niektórych aspektach rzemiosła kibicowskiego by tak było. To tak jakby zrobić ranking pod koniec lat 90, wtedy to Widzew załóżmy byłby pierwszy bo miał rzesze fanów, dobre liczby, oprawy etc. jak obecnie Lech. Tak więc, Lech i Widzew sklasyfikował bym tak samo. Top w przeciągu ostatnich lat: Legia, Lech, Widzew.
Nie chcę się czepiać ale czytasz trochę ze zrozumieniem ?! Napisane jest jak byk, że MOŻE NIE BĘDĘ OBIEKTYWNY to po pierwsze :) A po drugie to co napisałem w pierwszym zdaniu, otóż to jest przekrój całych 20 lat a nie wybranych sobie lat.UTYMAN pisze:Ta Legia na 1 Legionista obiektywny .Legia moze i działała sporo w tamtych latach ale była słabsza od Lecha czy Arki co pokazało kilka starc .Maxi pisze:Niektórzy chyba nie zrozumieli, że chodzi o całe 20 lat a nie ostanie lata. Tak więc, może nie będę obiektywny ale jak ktoś wymienia według własnego poglądu tabelę i Lech jest w niej przed Legią to sorry ale w przeciągu 20 lat jest to ekipa gorsza i piszę to z pełną świadomością. Gdybyśmy wzięli sam XXI wiek to może w niektórych aspektach rzemiosła kibicowskiego by tak było. To tak jakby zrobić ranking pod koniec lat 90, wtedy to Widzew załóżmy byłby pierwszy bo miał rzesze fanów, dobre liczby, oprawy etc. jak obecnie Lech. Tak więc, Lech i Widzew sklasyfikował bym tak samo. Top w przeciągu ostatnich lat: Legia, Lech, Widzew.
Ameryki nie odkryje stwierdzeniem , że na tak długim dystansie 20 lat bardzo trudno wytypować tak wąskie grono TOP3
Jeśli już jakieś rankingi ustawiać to trzeba by inaczej okresy dobrać , można by się pokusić o wydzielenie paru takich umownych "epok" w historii ruchu kibicowskiego np.:
prehistoria - do roku 1980
lata 80-te - dość gwałtowny rozwój ruchu kibicowskiego w kraju w powiązaniu z powstaniem Solidarności , działalność opozycyjna często się w tamtym okresie zazębiała z kibicowaniem
lata 90-te (1990-99) - chyba najlepszy okres kibicowsko , praktycznie cały czas się coś działo , jeszcze brak ścisłych podziałów na u i h , duże zmiany przechodziła tez psiarnia z racji transformacji ustrojowej
wczesny XXI wiek (2000-2007/08) - zaczął się się krystalizować podział na kibiców u i h, coraz częściej pozycje ekip ustalano na grillach, coraz mniej avanti na spontanie, oczywiście nie brakowało jeszcze ciekawych akcji , taki okres przejściowy
czasy obecne (mniej więcej od lat 2007/08) - począwszy od tego okresu zaczęło się zmieniać na gorsze i doszło do stanu jaki mamy teraz - full monitoring, zakazy , kary , inwigilacja, piknikowe stadiony itp. , w sumie ciężko przyjąć kryteria jakimi można by oceniać ekipy.
A jeśli już oceniać minione 20 lat (1994-2013) to do top zaliczyć można jedynie ekipy które trzymały równy wysoki poziom przez cały ten czas , i tu kandydatów malutko , na dobrą sprawę dwóch: Legia i Lech , no ewentualnie trzech ... jeszcze ci zza Sopotu (bo ich obniżka formy w drugiej poł. lat 90-tych nie była taka wielka - to raczej my byliśmy mocniejsi wtedy na ich tle)
Każda inna ekipa notowała bądź notuje w ciągu tych 20 lat słabe okresy , więc siłą rzeczy się nie kwalifikuje do zestawienia.
Jeśli już jakieś rankingi ustawiać to trzeba by inaczej okresy dobrać , można by się pokusić o wydzielenie paru takich umownych "epok" w historii ruchu kibicowskiego np.:
prehistoria - do roku 1980
lata 80-te - dość gwałtowny rozwój ruchu kibicowskiego w kraju w powiązaniu z powstaniem Solidarności , działalność opozycyjna często się w tamtym okresie zazębiała z kibicowaniem
lata 90-te (1990-99) - chyba najlepszy okres kibicowsko , praktycznie cały czas się coś działo , jeszcze brak ścisłych podziałów na u i h , duże zmiany przechodziła tez psiarnia z racji transformacji ustrojowej
wczesny XXI wiek (2000-2007/08) - zaczął się się krystalizować podział na kibiców u i h, coraz częściej pozycje ekip ustalano na grillach, coraz mniej avanti na spontanie, oczywiście nie brakowało jeszcze ciekawych akcji , taki okres przejściowy
czasy obecne (mniej więcej od lat 2007/08) - począwszy od tego okresu zaczęło się zmieniać na gorsze i doszło do stanu jaki mamy teraz - full monitoring, zakazy , kary , inwigilacja, piknikowe stadiony itp. , w sumie ciężko przyjąć kryteria jakimi można by oceniać ekipy.
A jeśli już oceniać minione 20 lat (1994-2013) to do top zaliczyć można jedynie ekipy które trzymały równy wysoki poziom przez cały ten czas , i tu kandydatów malutko , na dobrą sprawę dwóch: Legia i Lech , no ewentualnie trzech ... jeszcze ci zza Sopotu (bo ich obniżka formy w drugiej poł. lat 90-tych nie była taka wielka - to raczej my byliśmy mocniejsi wtedy na ich tle)
Każda inna ekipa notowała bądź notuje w ciągu tych 20 lat słabe okresy , więc siłą rzeczy się nie kwalifikuje do zestawienia.
ostatnim zdaniem udowodniłeś, że możesz już wyjść i zamknąć za sobą drzwiMaxi pisze:Niektórzy chyba nie zrozumieli, że chodzi o całe 20 lat a nie ostanie lata. Tak więc, może nie będę obiektywny ale jak ktoś wymienia według własnego poglądu tabelę i Lech jest w niej przed Legią to sorry ale w przeciągu 20 lat jest to ekipa gorsza i piszę to z pełną świadomością. Gdybyśmy wzięli sam XXI wiek to może w niektórych aspektach rzemiosła kibicowskiego by tak było. To tak jakby zrobić ranking pod koniec lat 90, wtedy to Widzew załóżmy byłby pierwszy bo miał rzesze fanów, dobre liczby, oprawy etc. jak obecnie Lech. Tak więc, Lech i Widzew sklasyfikował bym tak samo. Top w przeciągu ostatnich lat: Legia, Lech, Widzew.