Trapi mnie to od dawna (KIBICOWSKO)

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: LechiaCHWM, Zorientowany

ODPOWIEDZ
dobra_strona_Brynicy

Re: Trapi mnie to od dawna (KIBICOWSKO)

Post autor: dobra_strona_Brynicy » 10.01.2014, 06:10

KATOWICE'64 pisze:
dobra_strona_Brynicy pisze:Wszystko co napisałem wyżej dotyczy się reprezentacji a nie ligi . Na ligę to ja wiem że jeżdziliście choć i tam bez szału.

Tyle że to właśnie na reprezentacji okazywało się kto miał jaja a kto nie , a chyba nie muszę Ci mówić o wyczynach GKS....bo po prostu nie ma o czym ani o kim. Pewnie bywaliście ale siedząc przyczajeni.

Ps. działała tylko młoda ekipa? To gdzie byla stara? Z Twojego podpisu wynika że klub ma już ponad 100 lat i nie dorobił się w tamtych czasach starej ekipy?

tutaj troche info o reprze i garsc informacji o latach 90 w NASZYM wykonaniu:

[link]

tu 2 czesc:

[link]

niech kazdy oceni sam jak to wyglada!

No i co z tego opisu wyjazdów reprezentacyjnych wynika? Że tam gdzie czuliście się bezpiecznie (Katowice,Ostrava) to próbowaliście coś mącić , ale tam gdzie trzeba się było ruszyć to już tak wesoło nie było .
Co do meczu w Ostravie to warto dodać że to ZS bez żadnych kalkulacji, nabiegowo uderzyło
na sektor w celu rozkręceniu awantury.
Co do meczu Pol-Rum w Zabrzu to chyba autor tylko przez grzeczność nie wspomniał o tym jak po naszym wejściu na sektor i ataku na Was bardzo szybko oddaliliście się na koniec sektora i od ostatecznego obicia uratował Was tylko gruby kordon milicji. Zresztą na tym meczu nikt się Wami nie przejmował i nie odgrywaliście tam żadnej roli.

I co to wszystkie mecze repry w latach 90-tych? Coś mało.Znalazłbym jeszcze z 10 meczy na których byliśmy .

Nie chcę tutaj siać propagandy i robić z ZS nie wiadomo czego bo były ekipy lepsze i po łbie się też dostawało (zwłaszcza mieliśmy pecha do Arki) ale akurat Wami to się nikt w Sosnowcu nie przejmował.

Koniec tematu z mojej strony.

iparts.pl
KATOWICE'64

Post autor: KATOWICE'64 » 10.01.2014, 07:43

No i co z tego opisu wyjazdów reprezentacyjnych wynika? Że tam gdzie czuliście się bezpiecznie (Katowice,Ostrava) to próbowaliście coś mącić , ale tam gdzie trzeba się było ruszyć to już tak wesoło nie było .
Co do meczu w Ostravie to warto dodać że to ZS bez żadnych kalkulacji, nabiegowo uderzyło
na sektor w celu rozkręceniu awantury.
Co do meczu Pol-Rum w Zabrzu to chyba autor tylko przez grzeczność nie wspomniał o tym jak po naszym wejściu na sektor i ataku na Was bardzo szybko oddaliliście się na koniec sektora i od ostatecznego obicia uratował Was tylko gruby kordon milicji. Zresztą na tym meczu nikt się Wami nie przejmował i nie odgrywaliście tam żadnej roli.

I co to wszystkie mecze repry w latach 90-tych? Coś mało.Znalazłbym jeszcze z 10 meczy na których byliśmy .

Nie chcę tutaj siać propagandy i robić z ZS nie wiadomo czego bo były ekipy lepsze i po łbie się też dostawało (zwłaszcza mieliśmy pecha do Arki) ale akurat Wami to się nikt w Sosnowcu nie przejmował.

Koniec tematu z mojej strony.[/quote]

z tych historii ktore ktos w tym opisie sprzed x lat zamiescil wynika ze bylismy i nie ukrywalismy sie jak to probowales pokazac - sam pamietam inne mecze z tamtego okresu w tym wyjazdy gdzie bywalo wesolo!

gdzie trzeba bylo ruszyc - do Warszawy gdzie mieliscie jak u Pana Boga za piecem?

na sile cos probujesz pokazac ale chyba nie bardzo Ci wyszlo - moze dokoncz opowiesc o tym jak "darowalismy" zycie 15 BKS na powrocie z tejze Ostravy, jak wskakiwalismy do jadacego pociagu "Sola" na powrocie z siaty by z Wami powalczyc - zapomniales czy udajesz - tam psow nie bylo a walka byla dobra do - Czechowic gdzie nas i Was wyciagnieto z cugu!

doczytaj ten opis sprzed lat i opis kto sie ZS przejmowal u nas ; ))

nrth

Post autor: nrth » 10.01.2014, 09:24

Opis w waszej klubowej gazetce więc obiektywny nie jest, jak wszystkie zreszta opisy w klubowych gazetkach.
Opisane mecze w waszym rejonie praktycznie.
Prócz tego były przecież mecze w Łodzi, Poznaniu, Bydgoszczy, Warszawie...
Czemu o nich brak info?
Byłem dwukrotnie na reprze na waszym stadionie - Gruzja i Mołdawia.
Pisanie że laliście kto tylko Wam się nie spodobał to spore naduzycie bo myślę ze nasza grupa nie była Wam przychylna a nei było zadnych spin z tego co pamiętam.
za kim jestes?

KATOWICE'64

Post autor: KATOWICE'64 » 10.01.2014, 11:05

to nie jest opis z klubowej gazetki - kazda ekipa ze slaska miala taki opis w regionalnej gazetce "Ultras" i raczej nikt nie probowal naciagac faktow bo moglby osmnieszyc sie na szydere wrogiego obozu!

na samej gorze jednej ze stron pisze wyraznie ze na kadre cisnienia nie bylo ale jak juz bylismy to na bank nikt sie nie ukrywal jak to probowal wmowic typ z ZS.

nigdzie tez nie pisze ze lalismy kazdego kto nam sie nie spodobal bo to bzdura ale swoje walki tez mielismy i dawalismy rade!

Martini Player

Post autor: Martini Player » 10.01.2014, 11:11

nrth pisze:Opis w waszej klubowej gazetce więc obiektywny nie jest, jak wszystkie zreszta opisy w klubowych gazetkach.
Czemu o nich brak info?
Pisanie że laliście kto tylko Wam się nie spodobał to spore naduzycie bo myślę ze nasza grupa nie była Wam przychylna a nei było zadnych spin z tego co pamiętam.
Spin nie było na meczu Polska-Gruzja. Zasiadła wtedy oszołamiająca liczba 700 osób. Cięzko o spiny, gdy prawie nikogo nie było.
Na meczu Polska-Mołdawia awantury były. Zarówno pod kasami ,jak i na sektorach. Wisła Kraków, której jesteś kibicem, siedziała wtedy ( z tego co pamiętam) na całkiem innym sektorze niż my.

B.P B.B.B

Post autor: B.P B.B.B » 10.01.2014, 11:46

nrth pisze:Opis w waszej klubowej gazetce więc obiektywny nie jest, jak wszystkie zreszta opisy w klubowych gazetkach.
Czemu o nich brak info?
To nie jest Nasza klubowa gazetka!!! Gazetka ta opisywała wszystkie ekipy na terenie G.Ś.
Resztę z Twoich zarzutów opisał Ci już Martini.

nrth

Post autor: nrth » 10.01.2014, 11:57

Pomyłka z mojej strony w temacie klubowej gazetki, ale...

O Polska-Mołdawia "napierdalali praktycznie kazdego kto im nie przypadł do gustu"
w tym temacie "zainterweniowałem" :-)
Faktycznie siedzieliśmy na innych sektorach ale w moim mniemaniu (może błędnym) wasz teren nie ogranicza się tylko w takim przypadku do wejśc na wasze sektory.
To samo tyczy sie Polska - Gruzja - owszem była tam garstka osób, ale garstka zainteresowana tym i owym.
Tym łatwiej powinno się Wam było zmobilziowac na znienawidzonych wrogów (byliśmy min z Zagłębiem, Legią...wszystko to razem no ni c**** już nie pamiętam ale w okolicach setki pewnie).
Tym bardziej że dało się śmigać koło stadionu jak się chciało, sam tak łaziłem zresztą przez przypadek.
Nieważne - nie umniejszam Wam tylko zwracam uwagę że nie wszystko wyglądało tak jak pisze w tej gazetce. Punkt widzenia zalezy od miejsca siedzenia.
Najwyższej rangi kontrargument z mojej strony to mecze w innych rejonach kraju - na to nikt nir odpowiedział.
za kim jestes?

nrth

Post autor: nrth » 10.01.2014, 12:00

PS
Tym bardziej ze na pewno w przypadku Gruzji po meczu biegaliśmy trochę jeszcze po Katowicach np na dworcu przeganiając jakichs Arkowców.
Tak więc nie zawsze sektor to bariera.
za kim jestes?

B.P B.B.B

Post autor: B.P B.B.B » 10.01.2014, 12:09

nrth słuchaj u Nas w tamym czasie nigdy nie było specjalnej napałki na kadrę, zresztą wtedy prowadzone były raczej wojny w Naszych okolicach a nie skupialiśmy się na walce z cała Polską na meczach reprezentacji. Nie jesteś laikiem więc na większość zadawanych pytań bynajmniej z tamtego okresu powinieneś odpowiedzieć sobie sam.
Na meczach kadry w tamtych latach naprawdę działo się sporo, zresztą nawet u Was na stadionie Cracovia coś Wam pokazała;)... u nas jednak się taki bubel się nie przytrafił a jednak w tym czasie byliście w "TOP-ie" ekip w Polsce.

Martini Player

Post autor: Martini Player » 10.01.2014, 12:11

Powiem szczerze,że nie przypominam sobie większych grup na meczu Polska-Gruzja. Ten mecz jawi mi się jako smutne widowisko (mimo zwycięstwa),bo w momencie gdy wiadomo było,że szans na awans nie ma, mecz repry został odpuszczony.

Nie wiedziałem,że pogoniliście Arkę na PKP. Szczerze,to nawet nie widziałem Arki na tym meczu.

Na którym sektorze siedzieliście podczas Polska-Gruzja ?

B.P B.B.B

Post autor: B.P B.B.B » 10.01.2014, 13:01

GKS Tychy z tego co kojarzę najbardziej widoczne i słyszalne podczas tego meczu.

nrth

Post autor: nrth » 10.01.2014, 13:34

Oczywiście że nam wtedy Cracovia pokazała, nitk tego nie ukrywa, ekipa raczkowała po paru latach posuchy, działali prawie sama młodziez, mecz był totalnie w cieniu awantury dla ekipy Wisły a w awanturze tył - taka filozofia chuliganki. Raz zwycięstwo, raz porażka, szczególnie w czasach gdy się na awanturę nie zbierało dwa tygodnie czasu tylko wynikały z rozwoju wydarzeń biezacego dnia.
Na Gruzji siedzieliśmy pod Blaszokiem tam gdzie standardowo wtedy goście. Z Arka nie było wielkiego halo bo to było paru gosci pogonionych po peronie, nas zresztą wtedy tez nie było jakiejś oszalamiającej liczby, bodaj 18 osób.
Tychy chyba siedziały za bramką
Tychy pamiętam dobrze z Mołdawii bo jechałem sam z Sosnowca gdzie się spóźniłem na zbiórke i na dworcu w Katowicach debile z policji chcieli mnie na siłe wepchnąc do ich pochodu.
Z Gruzjii jedyne co mi pamięć podsuwa to obstawiających nas mundorowych, ktorzy się najebali wódką a że widac to było gołym okiem to w rozowie na sektorze w kwestii pociągu na jaki będziemy zmierzać nawrkęcaliśmy im kitu o jakichs podkarpackich ekipach, które z nami będe wracać w dobrych liczbach w związku z czym dowódca wydzwonił na pkp i "załatwił" dodatkowe wagony do podczepienia do pociagu kursowego hehe
za kim jestes?

KATOWICE'64

Post autor: KATOWICE'64 » 10.01.2014, 14:12

akurat Cracovia w owych czasach byla jak na nia bardzo aktywna - mielismy z nimi 2x spotkania 3 stopnia i byly to dosc ciekawe spotkania z typami ktorzy wtedy latali z mlotkami w dloniach!!!

ciekawe starcie mielismy tez po powrocie z Zabrza (bodaj Slowacja) gdzie kolorowo bylo na kolejowym peronie ; )

czasy bardzo ciekawe dlatego prosze mlodziezy nie tworzyc czegos czego nie bylo bo mimo wszystko kilku "zgredow" to obserwuje!

B.P B.B.B

Post autor: B.P B.B.B » 10.01.2014, 14:15

GKS Tychy na blaszoku była - sektor B (ale ręki uciąć sobie nie dam) mieli jedną flage, chyba ok 50 osób, jak na ten mecz to chyba największa zwarta grupa na stadionie.

B.P B.B.B

Post autor: B.P B.B.B » 10.01.2014, 14:23

nrth nie odbieraj w formie prześmiewczej tego co się stało u Was podczas meczu kadrowego. Poprostu chce Ci pokazać, że nawet będąc u siebie nie można się czuć bezkarnym, tym bardziej nie oszukujmy się byliście w tym czasie że tak ujmę dużo przed Nami. Wiadome jest to, że ekipa która organizuje dany atak doskonale zdaje sobie sprawę kto z przeciwnej grupy jest i jakim składem. W tamtym czasie Cracovia była po prostu bardziej zdesperowana (jeśli oczywiście można ująć takiego słowa) oraz lepiej zorganizowana od Was....

???

Post autor: ??? » 10.01.2014, 14:24

Nie no śmiech na sali.Typ z GKS-u pisze żeby nie dorabiać historii , przy czym dodaje ,że Cracovia na nich leciała z młotkami (ze strachu?).Człowieku Cracovia wtedy miała taką bandę , że te młotki były jej potrzebne chyba tylko po to żeby wybić wam głupoty z głowy :)
Kibice.net -siedlisko wszelakiego zła.

B.P B.B.B

Post autor: B.P B.B.B » 10.01.2014, 15:04

I po co chcesz wywiązać tu napinke i niepotrzebne nikomu kłótnie? Wywiązała się konstruktywna nieobraźliwa nikogo rozmowa a Ty wsadzasz tu swoje cztery grosze o strachu. Akurat Cracovia biegała często ze sprzętem również na dworcu w Katowicach. Czy ze strachu, zapewne nie, taką mieli najzwyczajniej w świecie ekipe, która nie bała się używać takich zabawek, zresztą to co powiesz Pogoni też się bali - w tramwaju godząc na śmierć jednego z ich kibiców? Nie. Byli po prostu typowymi świrami i tyle.

Martini Player

Post autor: Martini Player » 10.01.2014, 15:09

??? pisze:Nie no śmiech na sali.Typ z GKS-u pisze żeby nie dorabiać historii , przy czym dodaje ,że Cracovia na nich leciała z młotkami (ze strachu?).Człowieku Cracovia wtedy miała taką bandę , że te młotki były jej potrzebne chyba tylko po to żeby wybić wam głupoty z głowy :)
A ktoś tu twierdzi inaczej ?

>>JRS<<

Post autor: >>JRS<< » 10.01.2014, 17:22

Umoumsxxl pisze:pytanie może mało kibicowskie ale trapi mnie od dawna :)

od kiedy do kiedy Ruch Chorzów był Hutniczym klubem sportowym?
Trudno stwierdzic, bo nazwa jest nieoficjalna.Prawdopodobnie mozna Ruch okreslac Hutniczym po wchlonieciu lub fuzji z BBC (Bismarckhütter Ballspiel Club − druzyna pilkarska spolecznosci niemieckiej Wielkich Hajduk (dzisiejszy Chorzow) powstala w 1908 roku.)
Jeden z waszych tu na forum ma smieszny podpis i swoj klub chce podciagnac do daty 1911, a my bawiac sie w takie wyliczanki mozemy sobie wpisac date 1908.
Tylko pytanie po co i w jakim celu naciagac swoja historie i tworzyc cos na sile ;).
1920

mcmlxv

Post autor: mcmlxv » 10.01.2014, 18:08

Lh1964 pisze: Ty albo jesteś niekumaty albo pokolenia brawo nawet w latach 80 mieślimy zgody z takimi ekipami jak ŁKS , Lech, Górnik Zabrze, Arka Gdynia, Górnik Wałbrzych Ślask Wrocław, Hutnik Kraków, przed zdobyciem pierwszego PP W 1986 r po wygranej z Górnikiem 4-1jednak zgody zostają zerwane oprócz Śląska i Hutnika którzy z nami zasiadaja na stadionie śląskim.
Na tym meczu jedna osoba z ekipy pociągowej ŁKSu na sektorze Górnika, cała reszta na sektorze Gieksy. Już podczas meczu chodziły słuchy o upadku zgody ale byliśmy normalnie w barwach na Waszym sektorze aż do końca.

KATOWICE'64

Post autor: KATOWICE'64 » 10.01.2014, 20:32

>>JRS<< pisze:
PyskatySK pisze:Tak jest i powstaliście w 1911 roku. :)
>>JRS<< pisze:
_JG_ pisze:Podpis GKS Katowice 1911 Tak historia sie zaczeła STARY ŚLĄSKI KLUB .
24 października 1936 roku emisariusze klubu sportowego Dąb Katowice postanowili przekupić bramkarza Śląska Świętochłowice Alferda Mrozka. Początkowo działacze z Katowic proponowali mu 500 zł (taką kwotę zaproponowano za słabszą grę w meczu z Garbarnią Kraków), dla zawodnika przywiązanie do klubu miało większą wartością. Próbowano jeszcze raz namówić Mrozka do słabszej gry. Ten zgłosił sprawę do działaczy swojego klubu, Ci namówili go do zrobienia manipulacji. Ostatecznie Mrozek przyjął 300 zł. Dąb wygrał mecz 2:1, a bramkarz zainkasował pieniądze. Dziennikarze „Przeglądu Sportowego” dostrzegli aferę, nagłaśniając całą sprawę. Działacze zaczęli oskarżać się nawzajem, dziwił przede wszystkim fakt, że media wyprzedziły Śląsk Świętochłowice w ujawnieniu przekrętu.

I Śląsk, i Dąb znajdowały się wtedy w strefie spadkowej ligowych rozgrywek. Oba zespoły były zdesperowane, ale tylko jeden z nich powierzył los umiejętnościom futbolistów. I szczęściu, bez którego znacznie trudniej odnieść sukces. Dąb nie miał wysokiego mniemania o umiejętnościach piłkarzy, tym bardziej nie wierzył w szczęście. A jeśli nawet, to uznał, że większą gwarancję utrzymania się w lidze dadzą wręczone „pod stołem” pieniądze.

Za udział w korupcji w sezonie 1936 klub Dąb Katowice został ukarany degradacją z ligi. Wszystkie mecze jaki miał grać w sezonie 1937 zostały zweryfikowane jako walkowery 3:0 dla rywali, a jego działacze zdyskwalifikowani.

To była pierwsza wykryta w dziejach polskiego futbolu afera korupcyjna. Niewinnie i niegroźnie wyglądające płatki śniegu z 3. dekady minionego stulecia przybrały rozmiary lawiny, która z impetem spłynęła na polską piłkę nożną - w pierwszym dziesięcioleciu XXI wieku w którym w głównej roli ponownie wystąpił klub z dzielnicy Dąb, a był nim GKS Katowice.
GKS-klub i dzielnica skażona piłkarska korupcja.
Tu i tu korupcja pelna geba.
widze zes wygadany - masz tu na dobranoc bo u siebie na forum tego nieskazitelnego klubu nie zobaczysz:

[link]

milego czytania ; )

Goleszow

Post autor: Goleszow » 10.01.2014, 22:19

Gdzies tam czytalem ze na poczatku okolo 1920-1930 nie bylo Ruchu tylko Wielkie Hajduki przynajmniej tak pisało jak widziałem stare wyniki w tabeli . Dopiero pozniej wstawili Ruch.

>>JRS<<

Post autor: >>JRS<< » 11.01.2014, 01:15

>>JRS<< pisze:
>>JRS<< pisze:
_JG_ pisze:Podpis GKS Katowice 1911 Tak historia sie zaczeła STARY ŚLĄSKI KLUB .
24 października 1936 roku emisariusze klubu sportowego Dąb Katowice postanowili przekupić bramkarza Śląska Świętochłowice Alferda Mrozka. Początkowo działacze z Katowic proponowali mu 500 zł (taką kwotę zaproponowano za słabszą grę w meczu z Garbarnią Kraków), dla zawodnika przywiązanie do klubu miało większą wartością. Próbowano jeszcze raz namówić Mrozka do słabszej gry. Ten zgłosił sprawę do działaczy swojego klubu, Ci namówili go do zrobienia manipulacji. Ostatecznie Mrozek przyjął 300 zł. Dąb wygrał mecz 2:1, a bramkarz zainkasował pieniądze. Dziennikarze „Przeglądu Sportowego” dostrzegli aferę, nagłaśniając całą sprawę. Działacze zaczęli oskarżać się nawzajem, dziwił przede wszystkim fakt, że media wyprzedziły Śląsk Świętochłowice w ujawnieniu przekrętu.

I Śląsk, i Dąb znajdowały się wtedy w strefie spadkowej ligowych rozgrywek. Oba zespoły były zdesperowane, ale tylko jeden z nich powierzył los umiejętnościom futbolistów. I szczęściu, bez którego znacznie trudniej odnieść sukces. Dąb nie miał wysokiego mniemania o umiejętnościach piłkarzy, tym bardziej nie wierzył w szczęście. A jeśli nawet, to uznał, że większą gwarancję utrzymania się w lidze dadzą wręczone „pod stołem” pieniądze.

Za udział w korupcji w sezonie 1936 klub Dąb Katowice został ukarany degradacją z ligi. Wszystkie mecze jaki miał grać w sezonie 1937 zostały zweryfikowane jako walkowery 3:0 dla rywali, a jego działacze zdyskwalifikowani.

To była pierwsza wykryta w dziejach polskiego futbolu afera korupcyjna. Niewinnie i niegroźnie wyglądające płatki śniegu z 3. dekady minionego stulecia przybrały rozmiary lawiny, która z impetem spłynęła na polską piłkę nożną - w pierwszym dziesięcioleciu XXI wieku w którym w głównej roli ponownie wystąpił klub z dzielnicy Dąb, a był nim GKS Katowice.
GKS-klub i dzielnica skażona piłkarska korupcja.
Tu i tu korupcja pelna geba.
KATOWICE'64 pisze:widze zes wygadany - masz tu na dobranoc bo u siebie na forum tego nieskazitelnego klubu nie zobaczysz:

[link]

milego czytania ; )
Czy zostalo cos udowodnione?Nie.A ze ktos zalozyl sobie strone i przeprowadza prywatne sledztwo w internecie na wlasna reke i po amatorsku wkleja teksty pomowien, to jego sprawa.
Wy za, to jestescie siedliskiem korupcji, a wszystko zostalo udowodnione w sadzie.Taka jest roznica miedzy Nami, a wami.

Jeden z wpisow najlepiej obrazuje osobe prowadzaca strone.
Stek bzdur i pomowien.

Autor Bloga czesto lawiruje na krawedzi klamstwa i oszczerczych niejasnych pomowien.
1920

>>JRS<<

Post autor: >>JRS<< » 11.01.2014, 02:05

Umoumsxxl pisze:Widzisz,jeden u nas ma śmieszny podpis ale skoro Ruch powstał w 1920 a ty piszesz o 1908 gdy kibice Ruchu teraz krzyczą "HKS" to już śmiesznych jest więcej po Waszej stronie :)
Ten fragment wpisu jest w tonie zartu, ale skoro tego nie zauwazyles, to tylko swiadczy o poziomie twojej inteligencji.
Umoumsxxl pisze:Krzyczycie HKS więc powinniście teoretycznie coś na ten temat wiedzieć.No chyba że nie wiecie i krzyczycie ot tak żeby się rymowało.To rozumiem ale znów jest śmiesznie.
Nie, nie wiemy co krzyczymy idioto.Dodatkowo dodam, ze stadion lezy niedaleko Huty, a dzielnica Hajduki ma rodowod Hutniczy.Z wami jest jak z dziecmi w przedszkolu ;).Tato, tato, a co to za budowla?Huta synku.
1920

dobra_strona_Brynicy

Post autor: dobra_strona_Brynicy » 11.01.2014, 08:19

KATOWICE'64 pisze:
dobra_strona_Brynicy pisze:Wszystko co napisałem wyżej dotyczy się reprezentacji a nie ligi . Na ligę to ja wiem że jeżdziliście choć i tam bez szału.

Tyle że to właśnie na reprezentacji okazywało się kto miał jaja a kto nie , a chyba nie muszę Ci mówić o wyczynach GKS....bo po prostu nie ma o czym ani o kim. Pewnie bywaliście ale siedząc przyczajeni.

Ps. działała tylko młoda ekipa? To gdzie byla stara? Z Twojego podpisu wynika że klub ma już ponad 100 lat i nie dorobił się w tamtych czasach starej ekipy?

tutaj troche info o reprze i garsc informacji o latach 90 w NASZYM wykonaniu:

[link]

tu 2 czesc:

[link]

niech kazdy oceni sam jak to wyglada!

...

FB produkcja

Post autor: FB produkcja » 11.01.2014, 19:46

Historyczne nazwy

(1920) Polski Komisariat Plebiscytowy zakłada Klub Sportowy Ruch Bismarkhuta
Od niem. nazwy urzędowej Bismarckhütte, stosowano też nazwę Ruch Wielkie Hajduki
(1 stycznia 1923) KS Ruch Wielkie Hajduki
Oficjalna zmiana nazwy gminy
(7 stycznia 1923) KS Ruch BBC Wielkie Hajduki
Fuzja z klubem Bismarckhütter Ballspiel Club[154]
(ok. 1924) KS Ruch Wielkie Hajduki
(1 kwietnia 1939) KS Ruch Chorzów
Gmina Wielkie Hajduki zostaje przyłączona do Chorzowa stając się dzielnicą miasta o nazwie Chorzów Batory

W świadomości kibiców Ruchu w trakcie II wojny światowej klub ten dalej istniał pod nazwą Bismarckhütter Ballspiel Club, który został wkrótce przemianowany na Bismarckhütter Sport Vereingung 1899 e.V.
(2 września 1939) Bismarckhütter Ballspiel Club
(12 listopada 1939) Bismarckhütter Sport Vereingung 1899 e.V (zwany Bismarckhütter SV lub BSV)
(4 marca 1945) KS Ruch Chorzów (w prasie jako Ruch Chorzów Batory – od zmienionej nazwy Wielkich Hajduk – decyzję o przyłączeniu W. Hajduk do Chorzowa podtrzymały także władze III Rzeszy w l. 1939-1945)

(1948) Związkowy KS Ruch Chorzów
(Marzec 1949) KS Chemik Chorzów
Odgórna decyzja władz komunistycznych o reorganizacji polskiego sportu na wzór radziecki
(Kwiecień 1949) ZS Unia Chorzów
Fuzja Chemika, Leśnika i Drzewiarza – okoliczności jw.
(1955) ZKS Unia-Ruch Chorzów
Uzyskanie zgody na powrót do tradycjnej nazwy
(ok. 1956) Klub Sportowy Ruch Chorzów
Dekret o zgodzie na powrót byłych klubów do swojej podmiotowości prawnej
(18 lipca 2002) Klub Sportowy Ruch w Chorzowie
(27 grudnia 2004) Ruch Chorzów SSA
(25 marca 2008) Ruch Chorzów SA
GG 42472359
[email protected]

szary77

Post autor: szary77 » 12.01.2014, 15:51

Ty tak na poważnie???

ŚNIEŻNY WARAN

Post autor: ŚNIEŻNY WARAN » 12.01.2014, 18:31

To była tylko wisienka na torcie. Ogólnie przyczyny zerwania tej zgody są inne, poważniejsze.

.jude.raus.

Post autor: .jude.raus. » 12.01.2014, 18:35

PyskatySK pisze:A teraz sobie włANczaj kolejne kluby po fuzji z GKS-ą, może będzie starsi niż Manchester United.
Moze na patencie beda starsi od MU, ale nadal bez tytulu MP.
Czym sie rozni ksiazka od Gksu?
Ksiazka ma tytul:)!
Grosik TZN pisze:http://oi42.tinypic.com/34g7zns.jpg
''gieksa, to banda pedalow'' Grosik z Tauzena

KATOWICE'64

Post autor: KATOWICE'64 » 12.01.2014, 19:34

.jude.raus. pisze:
PyskatySK pisze:A teraz sobie włANczaj kolejne kluby po fuzji z GKS-ą, może będzie starsi niż Manchester United.

jude jestes kibicem sukcesow?

zartownisiu przerzuc sie na Real ma 32 tytuly - ciekawe ile Ty widziales z tych 14 ; )

ps kolega pomylil chyba tematy!

>>JRS<<

Post autor: >>JRS<< » 12.01.2014, 21:40

KATOWICE'64 pisze:
.jude.raus. pisze:

zartownisiu przerzuc sie na Real ma 32 tytuly - ciekawe ile Ty widziales z tych 14 ; )

ps kolega pomylil chyba tematy!
I to gada osoba, gdzie najwiecej kibicow sukcesu przybylo w Niebieskich Katowicach lat 90-tych, gdy Gks gral w europejskich pucharach non stop od sezonu 1986/87 do 1995/96 (choc najczesciej konczylo sie na 1 rundzie :)) oraz osiagal dobre wyniki w lidze i pp.
1920

bort14

Post autor: bort14 » 12.01.2014, 23:19

Czy w latach osiemdziesiatych Gks Katowice posiadal mlyn?
Jesli tak, to podajcie jego liczby oraz jesli macie wklejcie fotki.
Qui seminat inquitatem, meter mala

KATOWICE'64

Post autor: KATOWICE'64 » 12.01.2014, 23:45

[quote=">>JRS<<"
Ksiazka ma tytul:)![/quote]

ps kolega pomylil chyba tematy![/quote]
I to gada osoba, gdzie najwiecej kibicow sukcesu przybylo w Niebieskich Katowicach lat 90-tych, gdy Gks gral w europejskich pucharach non stop od sezonu 1986/87 do 1995/96 (choc najczesciej konczylo sie na 1 rundzie :)) oraz osiagal dobre wyniki w lidze i pp.[/quote]

moja przygoda z GieKSa ktora sni Ci sie po nocach zaczela sie sporo wczesniej niz wspomniane lata 90, wiecej pamietam rowniez zdobywanego przez Was majstra - mysle ze Ty znasz wspomnane "tytuly" tylko z opowiesci ; ))

odbieglismy sporo od tematu kibicowskiego celem omawiania "mistrzow" cietej riposty

uciekający qrczak

Post autor: uciekający qrczak » 12.01.2014, 23:46

Posiadał...jeszcze przed powstaniem blaszoka mieścił się on na łuku mniej więcej w miejscu gdzie kończy się blaszok,a zaczynała nie istniejąca już północna(oczywiście wtedy też nie istniała).Młyn na pierwszych meczach które utkwiły mi w pamięci liczył tak na oko od kilkudziesięciu do max 200-250 osób.Bodajże w 1984 kiedy oddano do użytku blaszok młyn na dobre na nim zawitał i z każdym sezonem i sukcesami stopniowo się zapełniał.

strzybnica

Post autor: strzybnica » 13.01.2014, 00:35

Lh1964 pisze: Młyn na Gieksie w 1980 roku jeszcze byłem małolatem
To ty stary chlop jestes lekko po 40, ale piszesz jak niedoczytane dziecko z podstawowki.
W innym temacie totalnie sie skompromitowales, a tutaj takie opisy walisz, ze nie wiem do czego mozna, to przyrownac.
Moze jestes w wieku kryzysu sredniego i chcesz tutaj sie wyzalic.Nie wiem w jakim celu stare pierniki jak ty tu wchodza i bazgraja cos.
Moze ktos kumatszy potwierdzic, to czy jednak olewka i 5 metrow mulu.Przeciez, to tylko forum, ale dla niektorych az.
palaczzaba pisze:Wogóle mam wrażenie, że za niedługo to będziemy każde miasteczko i wieś gdzie może jest trzech kibiców na krzyż analizować i się jeszcze wykłócać kogo te miasto.
ż@bol pisze:Show must go on ;)

Martini Player

Post autor: Martini Player » 13.01.2014, 00:59

strzybnica pisze:
Lh1964 pisze: Młyn na Gieksie w 1980 roku jeszcze byłem małolatem
To ty stary chlop jestes lekko po 40, ale piszesz jak niedoczytane dziecko z podstawowki.
W innym temacie totalnie sie skompromitowales, a tutaj takie opisy walisz, ze nie wiem do czego mozna, to przyrownac.
Moze jestes w wieku kryzysu sredniego i chcesz tutaj sie wyzalic.Nie wiem w jakim celu stare pierniki jak ty tu wchodza i bazgraja cos.
Moze ktos kumatszy potwierdzic, to czy jednak olewka i 5 metrow mulu.Przeciez, to tylko forum, ale dla niektorych az.
Tobie chyba chujowe pisanie nie przeszkadza, skoro w podpisie cytujesz wypowiedź z błędem ?

GtWładzię

Post autor: GtWładzię » 13.01.2014, 06:51

strzybnica pisze:Nie wiem w jakim celu stare pierniki jak ty tu wchodza i bazgraja cos.
widać mało bierzesz udział w życiu na trybunach,to Cię trochę uświadomię: w ekipach które pewnie z lubością przeglądasz na youtubie za mordę takich gimbusów trzymają ludzie urodzeni w latach '70 i '80.

KATOWICE'64

Post autor: KATOWICE'64 » 13.01.2014, 07:43

potwierdzam to co mowi kolega - nas w mlynie od kilkudziesieciu osob do moze 300 - jednakze trzeba pamietac o wyjezdzie na final PP w 85 gdzie bylo bodaj 500-600 osob od nas, final PP w OPOLU 87 gdzie nas juz minimum 1500 no i 86 na SŚ gdzie rowniez bylo dobrze!

ps FC Debrzno to bylo wowczas bodaj woj.SLUPSKIE (na bank nie Gdanskie) a chlopaki mieli niezle loty na mecze np w Poznaniu gdzie bylo ich raz chyba nawet 30 co na owe czasy bylo liuczba mocarna!

_Henderson_

Post autor: _Henderson_ » 13.01.2014, 08:27

A ktoś może napisać do którego roku/lat (mniej-więcej oczywiście, wiadomo że dokładnej daty nie ma jak podać) w Katowicach, jeśli chodzi o tereny i liczbę kibiców, przeważał Ruch?

Peoes

Post autor: Peoes » 13.01.2014, 13:25

Z tym Debrznem to jestem w lekkim szoku.
Moje wypowiedzi są oficjalnym stanowiskiem tylko i wyłącznie mojej osoby.

ODPOWIEDZ