Kibicowska Warszawa

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

Foxx

Re: Kibicowska Warszawa

Post autor: Foxx »

Niech będą i archiwa :)

Obrazek
Żyleta w 1972
iparts.pl
trzykolory

Post autor: trzykolory »

Weź tylko pod uwagę, że Polonia leciała w 1978 roku z II ligi, a Legia w 1972 roku grała z Milanem ;)
Foxx

A czy ja coś mówię? :)
trzykolory

Post autor: trzykolory »

Nie. To tylko moje uzupełnienie ;)
Averno

Post autor: Averno »

Podobno nie ma brudasow na KSP, a na miescie mozna zobaczyc takie oto vlepki

https://pp.userapi.com/c405831/v4058313 ... p4za3g.jpg

wiec cos tam jak widac probuja dzialac
_JG_

Post autor: _JG_ »

dzonyTR pisze:http://gazetapowiatowa.pl/wiadomosci/le ... amalowane/

czy ten graf został naprawiony?

Moze ktos odpowiedziec ?
rzutkarny

Post autor: rzutkarny »

Kilkukrotnie był naprawiany i znowu zamalowywany z tego co sie orientuje.
Michał***24

Post autor: Michał***24 »

Nie mówię że Legia nie ma normalnej ekipy i nie jest 1 z lepszych w Polsce pytanie tylko do reszty zawsze łatwiej być kibicem Legii masz spokój nic nie grozi ilu z was tak na prawdę wybrało z wyboru?Podejrzewam że połowa już by odpuściła gdyby była po 2 stronie barykady
rzutkarny

Post autor: rzutkarny »

Typowy kibic Polonii to nie ma za to spokoju. Codziennie go do lasu wywożą, a jakby tego było mało jak przychodzi mecz to odpala tonę pirotechniki ryzykując bliższe spotkanie z tą drugą KSP. Dzięki Bogu, że jak byłem mały tedki zastraszyły moją mamę, by ta kazała mi chodzić na Legię.
JakZłapiemyPołamiemy

Post autor: JakZłapiemyPołamiemy »

Michał***24 pisze:Nie mówię że Legia nie ma normalnej ekipy i nie jest 1 z lepszych w Polsce pytanie tylko do reszty zawsze łatwiej być kibicem Legii masz spokój nic nie grozi ilu z was tak na prawdę wybrało z wyboru?Podejrzewam że połowa już by odpuściła gdyby była po 2 stronie barykady
legioniści uważaja się za panów miasta, ale jak tylko ktoś wspomni o sąsiadach dostają piany, dobrze wiedzą że Polonia jest w takiej sytauacji w jakiej jest ale mimo to działają i to psuje krew tym drugim.
Foxx

Naprawdę? :) Może przejrzyj ten temat od początku i zobacz jakie wątki zdecydowanie dominują. Śmiech na sali.
nochal-80

Post autor: nochal-80 »

Może napisz co Ci się nie podoba? To że ty pewnie zrównasz Legie z GKS Bełchatów, Wisłą Płock.
nochal-80

Post autor: nochal-80 »

Nikt tego nie piszę. Uważam że takie firmy jak Legia, Lech, Widzew, Wisła godnie reprezentują Polskę za granicami kraju. Powyższe ekipy miały również wielki wkład w rozwój ruchu kibicowskiego w Polsce. Wiadomo że nie tylko oni ale chyba każdy się zgodzi że te ekipy które wymieniłem są zawsze na czele różnych aktywności kibicowskich. Wracając do tematu. Temat jest o Warszawie także pomyśl szerzej, nie Legia a Polonia reprezentuje Polskę w europejskich pucharach i co wg Ciebie nic się nie zmieni w postrzeganiu polskich ekip w Europie. W temacie o europejskich wojażach przeżywa się jak to Śląsk z hańbił Polskę tracąc flagi na rzecz paciaków. Nie ma co się oszukiwać. Nie bronie Legii, nie mam nic do Polonii. Po prostu Warszawa to Legia, Poznań to Lech, Białystok to Jaga nie tylko jeśli chodzi o teraźniejszość ale o historię kibicowską.
elo1312

Post autor: elo1312 »

nochal-80 z Legii (czy tam innych ZS/BKS/OE, jeden c***) pochwal jeszcze bardziej ta wielka naj naj naj L, bo dobry entertejner z ciebie. :-) Naprawde niezla beka.
nochal-80 pisze: Wiele razy pomogli różnym ekipom podczas MN.
Na przyklad Polonii.
nochal-80 pisze: Nie zapomnę słów ludzi z Lecha i Widzewa którzy zgodnie przyznali Legii najbardziej nienawidzimy ale najbardziej szanujemy.
W przypadku Lecha to moze tak jest, ale w przypadku Widzewa to nie sadze zeby L bardziej nienawidzieli niz ŁKS.

To tylko czesc, bo nie mam ochote wszystkiego rozciac. :-)
mms

Post autor: mms »

elo1312 pisze:
nochal-80 pisze: Nie zapomnę słów ludzi z Lecha i Widzewa którzy zgodnie przyznali Legii najbardziej nienawidzimy ale najbardziej szanujemy.
W przypadku Lecha to moze tak jest, ale w przypadku Widzewa to nie sadze zeby L bardziej nienawidzieli niz ŁKS.
To już bywa różnie. Dla nie których wrogiem nr1 jest ŁKS, dla innych Legia, a dla jeszcze innych np Korona. Wszystko zależy kto gdzie mieszka ;)
ziomek

Post autor: ziomek »

Nasunęło mi się pytanie:
Co się stało z grafami zgodowymi Legii i Pogoni po padnięciu sztamy? trochę tych grafów było, niektóre powstały na krótko przed padnięciem zgody. Z drugiej strony obie ekipy zazanczają, ze rozstały się w pokoju ale czy to oznacza tolerancję dla grafów. Ostatnio jadąc przez tereny Pogoni widziałem np. poprzekreślane (L)ki czy w napisach Pogoń + Legia, ta druga skreslona
Foxx

To pewnie zależy od "terenu". W samej Warszawie grafy przez nas niezmieniane.
BIM

Post autor: BIM »

"Jeszcze w 1928 r., kiedy w Warszawie otwierano stadion Polonii przy ulicy Konwiktorskiej, doszło tam do napaści i bójek na tle narodowościowym - mówi dr Gawkowski. - Jednak już 10 lat później żydowscy kupcy z Nalewek kibicowali właśnie Polonii, nawet gdy grała ona przeciwko żydowskim drużynom. Piłka nożna sprawiła, że patriotyzm lokalny przezwyciężył myślenie wyłącznie w kategoriach narodowych - dodaje."

http://historia.wp.pl/strona,2,title,Pr ... omosc.html
batata007

Post autor: batata007 »

fc na mazowszu http://plurl.pw/4Thd
łobuziak

Post autor: łobuziak »

jak wygląda sytuacja na Olimpii W-wa, Targówku W-wa i Okęciu W-wa? Kręcą coś na swoich meczach?
Viclav

Post autor: Viclav »

Olimpia i Targówek działają w miarę swoich możliwości, Okęcie też było aktywne, ale coś kojarzę, że mieli ostatnio zawiesić działalność.
ffp

Post autor: ffp »

Olimpia - dość aktywna ekipa gdzieś tak do 2007 roku. Co ciekawe mieli zgody niezależne od legijnych (ŁKS Łomża, Olimpija Lublana). Olimpia jeździła na wyjazdy, działali coś na polu h np. w ok 50 przegonili Powiślankę w Lipsku. Ostatnio nic o nich nie słychać.

Targówek-ciekawa ekipa potrafiąca się zebrać u siebie w ok 100 osób. Nieźle ultrasuja i czasami pojadą na wyjazd. Chociaż w tamtym sezonie na prestiżowym wyjeździe na Broni w Radomiu nie pojawili się.

Okecie- ekipa z młynkiem do 20 osób i mikrowyjazdami. Ostatnio zawiesili działalność.
łobuziak

dzięki za odp i info Koledzy. Olimpia wiem, że była to solidna ekipka. Ich mecze chociażby z Hutnikiem zawsze obfitowały w fajne pokazy ultra i działali prężnie. Szkoda, że słuch o nich zaginął.
Viclav

Bez przesady z tą Olimpią ;) Rzeczywiście długo nic się tam nie działo, ale od jakiegoś czasu coś tam się ruszyło.
Filmik z zeszłorocznego barażu z Wilgą (odpuścili bodajże cały sezon, zebrali się tylko na baraż)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=YVm8lEvUPJQ[/youtube]

I coś z tego sezonu. Pokazane tylko boisko, ale na początku słychać młyn Olimpii:
http://www.youtube.com/watch?v=rkPkew9e7us
elo1312

Post autor: elo1312 »

Moze sie ktos orientuje i moze wyjasnic co i jak.
Bo albo jest jakas specifika albo cos nie wiem / zle podejrzalem? Bo RKS Ursus to wiadomo, ale Mazovia Minsk Mazowiecki to nie jest ekipa pro L / fc L ? Bo zawsze myslalem ze sa. A tu takie relacje z meczu Mazovia-Ursus kilka lat wstecz (2009r): http://rksursus.blogspot.de/2012/04/maz ... wa-14.html

Kod: Zaznacz cały

... Z rękawów kurtek „czarnej ekipy” wyskakują brechy, kijki bejsbolowe, młotki do wbijania kostki brukowej oraz maczeta jakiej nie powstydziłby się sam j***** Sandokan. ...
Myslalem ze walczace ze soba ekipy pro L to juz melodia przeszlosci? A tak w ogole to w 2009 jeszcze nie mieli jakis pakt??
Jeszcze z kijem, mlotkiem i co najlepsze maczeta(!) na brata po szali (przeciez wszyscy za L) wyskoczyc to juz calkiem kosmos. No chyba ze Mazovia do ekip pro L sie nie zaliczy, wtedy nie mam pytan.

Z gory dzieki za wyjasnienie.
Siódemka

Post autor: Siódemka »

Jakie kluby z Warszawy posiadają aktywne grupy kibiców?
łobuziak

czy RKS Ursus czasem nie zawiesił działalności wjazdowej i u siebie?
Jednopostowiec

Post autor: Jednopostowiec »

Czy któryś z fanów CWKS zna kulisy tych rozkosznych kontaktów?
(z Przeglądu Sportowego, czerwiec 1975)

Obrazek

Foxx, jesteś w klimatach od dawna, popytaj starszych kumpli - może któryś z nich też wspierał wtedy milicyjnych?
Peoes
Kontakt:

Post autor: Peoes »

Pytanie odnośnie nie bezpośrednio Warszawy, ale Mazowsza: czy w takich miejscowościach jak Ostrów Mazowiecka, Sokołów Podlaski, Małkinia Górna i Łosice, istnieje coś zorganizowanego lub kiedykolwiek istniało? Jeśli tak to co. Z góry dzięki za odpowiedź.
Foxx

O, jednopostowiec z urzędu :))) Ciekawe pytanie ze strony kibica klubu, który przyjął do młyna gościa wcześniej próbującego rozkręcić kibolsko milicyjnych na początku XXI w. :) Cóż mam napisać? Może np. to, że sam byłem w bardzo dobrze zorganizowanych grupach na meczach Gwardia - Widzew, Gwardia -Ruch i Gwardia - Cracovia oraz źle zorganizowanej na Gwardia - KSP (po tym jak nie wsparliście KSC nikt się nie spodziewał, że przyjdziecie na własny mecz) na przełomie lat '80 i '90. Nie pamiętam, co wtedy pisał o tym "P.S.", ale choćby na Gwardia - Widzew stadion zapełniony ludźmi w barwach Legii wyraźnie nie wspierał Widzewa :) (na pozostałych wymienionych meczach były praktycznie same ekipy)

No, nie wiem - to chyba jakaś afera jest :) Szukajcie dalej :)

Peoes - Sokołów Podlaski to nasz aktywny, zorientowany zdecydowanie na prawo FC:
https://pl-pl.facebook.com/pages/Legia- ... 3273392872

Z pozostałych wymienionych przez Ciebie miejscowości na pewno ktoś jeździ na Łazienkowską, ale nic zorganizowanego. Ostrów Maz. ma własne gadżety.
Jednopostowiec

Foxx pisze:Cóż mam napisać? Może np. to, że sam byłem w bardzo dobrze zorganizowanych grupach na meczach Gwardia - Widzew, Gwardia -Ruch i Gwardia - Cracovia
A to było częste, że zamiast jechać na mecz swojej drużyny, wpadaliście na Racławicką pomachać flagami CWKS i Gwardii? Dawaliście tym pewnie sporo frajdy milicyjnym działaczom, w imię międzyresortowej przyjaźni. Frekwencja rosła, piłkarze czuli oddech tłumu - komunistyczna machina działała jak trzeba.
Foxx

Drążymy tę propagandową wrzutkę? Tradycyjnie służę uprzejmie :) Nie znam ani jednej sytuacji, by ktoś z Legii machał niepłonącą flagą Gwardii. Zdarzało się natomiast, że nieliczni "kibice plki nożnej" WKS wieszali kilka sztuk na płocie, na którym w innym miejscu wisiały flagi CWKS. Musisz uwierzyć na słowo, że są takie kluby, w których znacząca część ekipy wyjazdowej jedzie na własny mecz, a niejeżdżący/nieregularnie jeżdżący ludzie z osiedli, czy dzielnic, w okolicach których odbywa się mecz z udziałem wrogiej ekipy oraz ci, którzy nie mogli udać się na swój wyjazd - przychodzą obejrzeć mecz u siebie. Lub w najbliższej okolicy. Rozumiem, że dla kogoś z K6 to może być trudne do ogarnięcia, ale naprawdę się zdarza. Co do radości z frekwencji, sądząc po niedawnych Łomiankach różnie to bywa u gospodarzy takich spotkań :)

Grunt, że dwukrotnie Legia z Mokotowa i Rakowca zdławiła zalążki milicyjnego kibolstwa. Za drugim razem Kamienna chętnie przyjęła lidera tego czegoś. W ogóle nie przypominam sobie żadnych sytuacji negatywnych między KSP a milicją. Nawet na Gwardia - Polonia milicja była po prostu ignorowana. Inaczej, niż my ;)

Zadziwiająca jest ta erupcja "antykomunizmu" z K6, który pojawił się tam na przełomie XX/XXI w. i zaowocował pierwszą tego typu flagą na tym stadionie kilkadziesiąt miesięcy temu.

Co pozostało? "Dekomunizacja" na kibiconetowni. Noworoczne wyrazy współczucia :)

PS Jeżeli chodzi o frekwencję za komuny, chyba warto sprawdzić, ile ludzi waliło na Stadion X-lecia na ulubienicę czerwonego salonu reprezentującą czarny klub - Irenę Szewińską, a później robić "antykomunistyczne" rozkminki pod adresem innych ;)
Jednopostowiec

Foxx pisze:Drążymy tę propagandową wrzutkę?
Propagandowa wrzutka? Śmiech na sali. Wklejasz tutaj skany na Polonię z czasów ciężkiego stalinizmu, gdzie prasowej propagandy nie było pewnie za grosz, co? A tutaj drobna notka, że CWKS machał z Gwardią i już propaganda? :) Tendencyjność godna pierwszego sekretarza indoktrynacji niepokalanej Legiuni :)
Swoją drogą polecam książkę dra Piotra Godlewskiego z AWF Poznań „Sport w Polsce na tle politycznej rzeczywistości lat 1944-1956” – tam jest doskonale wyjaśniony kontekst tych „płomiennych deklaracji” działaczy wszelkich Zrzeszeń Sportowych Kolejarz, Ogniwo, Budowlani, Unia czy Włókniarz.
Foxx pisze:Zdarzało się natomiast, że nieliczni "kibice plki nożnej" WKS wieszali kilka sztuk na płocie, na którym w innym miejscu wisiały flagi CWKS.
I to jest właśnie paradoks: leziesz na milicyjny stadion i wieszasz flagi swojego klubu obok milicyjnych. Sielanka. Przepuszczaliście się w przejściu?
Foxx pisze:W ogóle nie przypominam sobie żadnych sytuacji negatywnych między KSP a milicją.
Pierwsza z brzegu: jesień 1983, mecz Polonia – Gwardia Szczytno, niedługo po zniesieniu stanu wojennego. Pamiętajmy jednak, że w drugiej połowie lat 70. i w latach 80. Polonia grała głównie w III lidze, na trybuny przychodziło zwykle po kilkaset osób (choć akurat wtedy na Gwardii Szczytno było ponad 4000), więc wystąpienia antymilicyjne miały bardziej indywidualny charakter i było o nie trudniej. W ogóle - lata 70. i 80. to czas, kiedy bardzo wielu mieszkańców Warszawy i okolic, interesujących się sportem, doskonale zracjonalizowało sobie rzeczywistość i z jednej strony pewnie niektórzy kontestowali komunę, a z drugiej nie mieli etycznych oporów, by oklaskiwać komunistyczną kukiełkę CWKS, która legitymizowała cały syf ustroju i zaprzedała swoje międzywojenne ideały gdzieś między Bordziłowskim i wydarzeniami z 1956, gdy ex-szef CWKS Popławski zabijał w Poznaniu polskich robotników.
Foxx pisze:PS Jeżeli chodzi o frekwencję za komuny, chyba warto sprawdzić, ile ludzi waliło na Stadion X-lecia na ulubienicę czerwonego salonu reprezentującą czarny klub - Irenę Szewińską, a później robić "antykomunistyczne" rozkminki pod adresem innych ;)
No tak, próbuj tędy :) Jeszcze byłoby super, gdybyś wykazał w jaki sposób indywidualne sukcesy Szewińskiej miały niby przełożenie na Polonię jako klub. Wybudowano nam stadion? Odremontowano? Koledzy i koleżanki Szewińskiej mieli lepiej? Zlikwidowano inny klub, żeby dać Polonii zawodników, jak wam w 1953? A może – tak jak wam – zafundowano nam po przyjacielsku oświetlenie od CSKA Moskwa? Pytam retorycznie, nie musisz odpowiadać.

Jeszcze do Viclava, bo umknęło.
Viclav pisze:Z czystej ciekawości: byłeś na kibicowskim marszu Polonii, któremu przewodził Olejniczak?
To nie było do mnie, ale odpowiem: byłem na marszu, szedłem niedaleko Piotra Strzembosza. Olejniczak niczemu nie przewodził, tylko zaplątał się agitować, co zostało gremialnie zignorowane.
Tymczasem nie dalej jak pół roku temu był u was, razem z waszym wiernym fanem Olkiem Kwaśniewskim, usiadł w bliskim sąsiedztwie Leśnodorskiego - http://niezalezna.pl/41467-kulczyk-kwas ... legia-lech
Często wpada? Masz zamiar coś z tym zrobić?
Ostatnio zmieniony 03.01.2014, 20:26 przez Jednopostowiec, łącznie zmieniany 1 raz.
Foxx

Jednopostowiec się rozbujał :) Cóż, ja do dodania nic nie mam. Niech każdy zdanie wyrobi sobie sam na podstawie tego, co padło wcześniej. Dla jasności podkreślę tylko, że flagi Legii nie wisiały obok Gwardii, bo kolega nieco zamula w manipulacji. Zdrówka i więcej inwencji życzę :)

PS Dobry jest ten ignor w sprawie przyjęcia gości z Gwardii wygonionych z własnego stadionu przerz "złą Legię" na K6. Kombinuj "antykomunisto" :) Ja, jak wspomniałem, już nie mam nic do dodania. Wszystko jest w tym wątku.
Jednopostowiec

Trochę się zawiodłem. Tyle nowych wątków, a Ty odsyłasz do jakichś odgrzewanych kotletów? :) Może chociaż coś w sprawie prasowej propagandy za stalinizmu?

O rzekomym przyjęciu gości z Gwardii nic nie wiem, ale chętnie się dowiem.

Zdrówka i inwencji - wzajemnie!
Od teraz przez tydzień jestem poza forum - wyjazd służbowy.
Viclav

Jednopostowiec pisze:Jeszcze do Viclava, bo umknęło.
Viclav pisze:Z czystej ciekawości: byłeś na kibicowskim marszu Polonii, któremu przewodził Olejniczak?
To nie było do mnie, ale odpowiem: byłem na marszu, szedłem niedaleko Piotra Strzembosza. Olejniczak niczemu nie przewodził, tylko zaplątał się agitować, co zostało gremialnie zignorowane.
Tymczasem nie dalej jak pół roku temu był u was, razem z waszym wiernym fanem Olkiem Kwaśniewskim, usiadł w bliskim sąsiedztwie Leśnodorskiego - http://niezalezna.pl/41467-kulczyk-kwas ... legia-lech
Często wpada? Masz zamiar coś z tym zrobić?
Przecież ten marsz był kibicowski, sami go wymyśliliście, nakręcaliście itd (jeśli się mylę to mnie popraw). Nie ma co porównywać z tym, kto siada na trybunach honorowych, bo na to i tak nikt nie ma wpływu. U was też często gościł m.in. Oleksy, ale o tym przecież nie pisałem. Takich z siebie w internecie robicie antykomunistów, że neokomuch wbija ja wasz marsz, a wy udajecie że nie ma problemu.

Dla porównania można wspomnieć też o obecności Olejniczaka na meczu Hutnika bodajże przed wyborami samorządowymi. Wytrzymał wtedy tylko jedną połowę. Nie wiadomo dlaczego, być może powodem było to, że chłopaki z Huty nie zdecydowali się na "gremialne zignorowanie" ;)
Zybi0

Post autor: Zybi0 »

a możecie napisać jak to jest w Warszawie z barwami klubów mazowieckich? np. Narew,Bug,Mazovia,Ciechanów i inne ekipy, z tego co zauwazyłem już barwy Hutnika są uznawane możecie też napisać czemu?
Antyzsbks7

Post autor: Antyzsbks7 »

prosze o opis miast Żyrardów Sochaczew i Skierki podzial na kibicow Legii i Widzewa
RTS ZRDW

Post autor: RTS ZRDW »

Żyrardów : Ilościowo góruje Legia, jakościowo Widzew.
asdasd

Post autor: asdasd »

W Skierniewicach kibice Legii niewidoczni, miasto Widzewa.
ODPOWIEDZ