Kibice Śląska zrywają współpracę z neofaszystowskim NOP-em

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

mar!o

Post autor: mar!o »

- Chcemy być apolityczni i niezależni - deklarują kibice wrocławskiego Śląska i po wewnętrznych ustaleniach wszystkich najważniejszych grup kibicowskich zrywają współpracę z neofaszystowskim Narodowym Odrodzeniem Polski. - Tylko lansowali się na naszych plecach - mówią..

NOP to Narodowe Odrodzenie Polski, neofaszystowska partia, z którą od dawna fanów Śląska łączą ciepłe stosunki. Swoboda zaś to partia ukraińskich nacjonalistów, wielbicieli UPA i Stepana Bandery, których uważają za narodowych bohaterów.

Źródło:
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... 04641.html

Prawda czy Fałsz ? Nie wiem co o tym sądzić, ale fakt faktem mnie też się nie podoba, nawet podanie ręki Ukraińcowi ze swobody który gloryfikuje morderców z OUN UPA.
iparts.pl
mar!o

Re: Kibice Śląska zrywają współpracę z neofaszystowskim NOP-

Dzięki za linka rzeczywiście nic tam nie ma na ten tematm, a co insynuuje/sugeruje Gazeta Szechtera.
http://wielkislask.pl/index.php?module=article&aid=656

Swoją drogą NOP definitywnie powinien rozwiać wątpliwości na temat popierania lub nie popierania ukraińskiej swobody, bo raz jest za, raz przeciw.
ceniu

Post autor: ceniu »

mało wiesz.... mogłeś zobaczyć wpis przed zmianą to byś się dopiero zdziwił:)
asdasd

Post autor: asdasd »

Sęk w tym, że widziałem go przed zmianami i wkleiłem z innego tematu nie czytając co było tam teraz.
Jarcar

Post autor: Jarcar »

Krata browców dla Śląska, każda formacja polityczna, która chce się lansować kosztem kibiców powinna być tępiona.
rdw1909

Post autor: rdw1909 »

W tym artykule można trochę się dowiedzieć o domniemanej współpracy NOP ze Swodobą...

http://www.nacjonalista.pl/2013/08/06/w ... i-swoboda/
Emigrant44

Post autor: Emigrant44 »

Obrazek

Powyższa fotka przedstawia NOP i Swobodę... Daleko mi jest do chęci skłócenia jakichkolwiek środowisk patriotycznych. Obecna nagonka na NOP niestety przede wszystkim pomaga Dutkiewiczowi. Śląsk powinien sam rozwiązać swoje problemy we własnym kręgu, nie potrzeba do tego żadnych Gazet Wybióczych i innego syfu. Szczególnie, że np. usunęli fanpage NOP na facebooku tuż po szczytnej akcji z Baumanem. Rozumiem, że niektórzy mogą mieć jakieś "ale" do NOPu - np., że oni bojkotują Marsz Niepodległości w Warszawie i nie chcą współdziałać z Ruchem Narodowym ani żadnymi innymi kumatymi grupami. To jest żenujące. Ale w tym momencie musimy się zjednoczyć przeciwko takim łżeprezydentom jak Dutkiewicz i bronić wolności słowa dla narodowców wszelkiej maści. NOP kontaktował się ze Swobodą tylko pobieżnie, tak samo z NPD. Osobiście bardzo daleko mi od takich kontaktów, nie uważam tego za działalność narodową. Ale nie wolno nam w żadnej walce stawać po stronie Wybiórczej.
Bolo85

Post autor: Bolo85 »

tytuł tematu rozpierdala system, jak z jakiegoś brukowca
Zamotasupuany

Post autor: Zamotasupuany »

Jarcar pisze:każda formacja polityczna, która chce się lansować kosztem kibiców powinna być tępiona.
To ciekawe, bo z tego co pamiętam, jak przudupasy wielkiego Jarosława zbijały na kibicach kapitał polityczny nie było większego poruszenia. Wręcz bym powiedział, że każdy to łyknął jak młody pelikan i wciąż pewnie oczekuje panowania Jarosława i wierzy, że wraz z nim na nasze stadiony wrócą lata '90 :)
Foxx

Post autor: Foxx »

Nie wiem, co tam kto łykał, "w temacie" "sojuszu z PiS-em" mam do powiedzenia tyle:

http://foxx-news.blogspot.com/2013/04/k ... ancji.html
PatriotaZG

Post autor: PatriotaZG »

To zdjęcie co wrzucił Emigrant44...skąd pewność, że to Ukraińcy?

Przecież za ich plecami wiszą flagi RSI, Decima MAS i Forza Nuova.
pała to pała

Post autor: pała to pała »

a moim zdaniem na stadionach powinna być obecna polityka (oczywiście poparcie prawej strony), a to z prostego powodu - żeby malolaty ze stadionów nie szły w złą strone coraz modniejszego lewactwa
mar!o

PatriotaZG pisze:To zdjęcie co wrzucił Emigrant44...skąd pewność, że to Ukraińcy?

Przecież za ich plecami wiszą flagi RSI, Decima MAS i Forza Nuova.
Stąd ta pewność :

http://www.poryad.com/?p=11933

lub

http://www.konserwatyzm.pl/artykul/1195 ... nderowcami
joe

Post autor: joe »

Po prostu kilku osobom decyzyjnym zależy na dobrych relacjach z Dutkiewiczem, z jakiego powodu. można się domyśleć. Gdyby komuś faktycznie przeszkadzał NOP to zrobiono by to po cichu, a nie że dzień wcześniej WKS i NOP razem rosbią sobie fotki pod muralem, a kilka godzin później wywiesza się trans. Jeśli komuś radosne artykuły na ten temat w GW, portalu Lisa i lewackich stronach nic nie mówią to trudno. Ale przecież im zależy tylko na silnym i niezależnym ruchu kibicowskim ;)
Rodowity_Łodzianin
Kontakt:

Post autor: Rodowity_Łodzianin »

No nie do końca tak to działa. Ja (i zdecydowanie nie tylko ja) np. z taką bekierowską Falangą nigdy w życiu bym się nie zbratał, a niby (ale tylko niby!) idea podobna. Oczywiście, w żadnym wypadku nie porównuje NOPu do balangi!

Tutaj najwidoczniej chłopaki ze Śląska również uznali, że akurat z NOPem im nie po drodze, napisali dlaczego tak jest. Nie przekreślili ze swoich manifestacji etc. obecności NOPu, tylko nie życzą sobie po prostu ich partyjnych (NOP to partia przecież jest) banerów, flag etc. Tak samo jak z banerami PiSu, czy KNP (przepraszam za porównanie NOPu do tych obu tych tworów).
anakin

Post autor: anakin »

Viclav pisze:Powoli dochodziliśmy do momentu, w którym kibole i nacjonaliści stanowią jedność.[/youtube]
Bez urazy, ale chyba tylko w internecie.
Pan Japa

Post autor: Pan Japa »

Dokładnie,nie ma co zakłamywać rzeczywistości.Są grupy,który mają wywalone na nacjonalizm i tego typu klimaty-tak było,jest i będzie.
Są grupy interesów na trybunach i każdy działający w większej ekipie wie,że czasem działania jednej przeszkadzają w pewnych rzeczach drugiej-mniej więcej to się stało we Wrocławiu,a jakiekolwiek relacje NOP-Svoboda miały tu drugorzędne jeśli nie nawet dalsze znaczenie.
C.D.N.
wezyr

Post autor: wezyr »

A jak do tego ma się hasło Śląska: "Polityka nie pokona fanatyka"?

I o jakich narodowcach i jakiej prawicy jest tu mowa? Oprócz NOP jest jeszcze przecież cała gama np. zrzeszona w RN ONR MW. Są mutacje prawicy w takich środowiskach jak Fronda czy nawet PiS.

Moim osobistym zdaniem naturalnym środowiskiem dla kibiców byłoby jednak środowisko organizatorów Marszu Niepodległości i tak jest od kilku lat. Z tego co wiem, NOP raczej to bojkotuje.
MRO

Post autor: MRO »

Według Mnie część kibiców Śląska wpadła przez przypadek, bądź nie w pułapkę zastawioną przez ludzi Dutkiewicza, bo nie ukrywajmy, On mógł najwięcej ugrać na tym zgrzycie. Z tego co się orientuję to sprawa się normuje i spora część kibiców opowiedziała się za współpracą z NOP.
Oczywiście jest grupa, która kontestuje taki stan rzeczy.

NOP owszem jest zarejestrowany jako partia, ale korzysta tu głównie z instrumentów prawnych przysługujących partii, a tak na prawdę NOP jest ruchem na, który składa się kilka członów, więc nie ma się co kurczowo trzymać tego stwierdzenia.
Myślę, że cała sprawa ułoży się pozytywnie i w sumie nie ma większego znaczenia jakiej organizacji zdarzyła by się taka akcja, jedno jest pewne najbardziej z niej cieszą się lewactwo i Dutkiewicz.

P.S. Tytuł tematu wyjęty z ust koszernej.
Tricolores

Post autor: Tricolores »

ułoży się pozytywnie dla kogo? dla Ciebie? dla NOPu, dla Dutkiewicza? (w sumie nie wiem co on w ogóle na tym korzysta?) czy dla kiboli Śląska?
rebejojo

Post autor: rebejojo »

Nacjonaliści mają się do dobrze we Wrocławiu. Tamte wydarzenia nie oznaczają zmiany kursu kibiców Śląska. Wręcz przeciwnie. Pewne osoby powinny trochę inaczej załatwiać pewne sprawy, ale to już nasz wewnętrzny problem. Także, panowie i panie od Dupkiewiczów, Szechterów oraz Winnickich i innych PO-PiSów, zapamiętajcie, że Wrocław to miasto nacjonalistów a nie pseudo-narodowców.
Igloopol1978

Post autor: Igloopol1978 »

Przypomne tylko wypowiedz Korwina, ktory stwierdzil ze do kiboli by strzelal na stadionach
Moze jakis link albo cos ?
Bo jak wspomnial kolega z dolu JKM wypowiadal sie zwykle pozytywnie o kibicach
LechiaTczew

Post autor: LechiaTczew »

Igloopol1978 pisze:
Przypomne tylko wypowiedz Korwina, ktory stwierdzil ze do kiboli by strzelal na stadionach
http://www.youtube.com/watch?v=CnFDvHftvow
13:45 trochę inaczej mówi ale chyba o to chodziło...
coci

Post autor: coci »

Witam
Temat o NOP-ie i WKS-ie,ale pewne przeinaczenia i ćwierćprawdy najlepiej prostować od razu.
Igloopol1978 pisze:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=a5Mx8-DxP0U[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Oqc1aMiRLY8[/youtube]

...a tu po słynnej awanturze w finale PP w Bydgoszczy.Mówi o sektorach dla agresywnych i spokojnych.[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1gyF9i6NwuY[/youtube]
Pozdrawiam
P.S.
Autorowi tematu za "neofaszystowski NOP"w tytule tematu,należy się "internetowy" liść wychowawczy.
perykles

Post autor: perykles »

Igloopol1978 pisze:
Niestety nie mogę tego znaleźć. Widziałem to już parę lat temu na YT, dość długi filmik JKM siedział w coś a'la ogródku piwnym (pod takim daszkiem z białej płachty) i ogólnie zadawano mu tam pytania i wypalił coś takiego. Niestety nie mogę tego znaleźć na YT, a na słuchanie każdego filmu po 13 minut nie mam czasu.
ODPOWIEDZ