CHULIGAŃSKIE (i nie tylko) WSPOMNIENIA ....

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

Sven

Re: CHULIGAŃSKIE (i nie tylko) WSPOMNIENIA ....

Post autor: Sven »

Znaleziona relacja kibica Tarnovi
Polska- Azerbejdżan 94

Mielec. Bylismy porozrzucani w kilku grupach. Ja byłem w grupie 12-osobowej. Na meczu raczej spokój, choć drobnych starć nie brakowało. Np. obtłuklismy 10 osób ze Stali St. Wola oraz kilku pacjentów z Sandecji, którzy się chyba zgubili koło stadionu. My stracilismy 1 szal na rzecz kibiców z Rzeszowa (Stal, Resovia), którzy na ten mecz zrobili układ (Wisłoka z Igloopolem także), co mnie trochę dziwi, bo ja z Unia w żadne układy nigdy bym nie wszedł. Zdobylismy także kilka barw m.in. Glinika. Na stadionie siedzimy z Cracovia i ŁKSem.

Można prosić o wspominania z tego meczu z perspektywy innych ekip?
iparts.pl
elo1312

Post autor: elo1312 »

Sven pisze:Znaleziona relacja kibica Tarnovi
Polska- Azerbejdżan 94

Mielec. Bylismy porozrzucani w kilku grupach. Ja byłem w grupie 12-osobowej. Na meczu raczej spokój, choć drobnych starć nie brakowało. Np. obtłuklismy 10 osób ze Stali St. Wola oraz kilku pacjentów z Sandecji, którzy się chyba zgubili koło stadionu. My stracilismy 1 szal na rzecz kibiców z Rzeszowa (Stal, Resovia), którzy na ten mecz zrobili układ (Wisłoka z Igloopolem także), co mnie trochę dziwi, bo ja z Unia w żadne układy nigdy bym nie wszedł. Zdobylismy także kilka barw m.in. Glinika. Na stadionie siedzimy z Cracovia i ŁKSem.

Ciekawe czy to prawda?
Barnet

Post autor: Barnet »

panowie opisal by ktos mecz Francja-Polska (1-1) w 1995 na Parc des Princes, podobno byl to jeden z konkretniejszych wyjazdow i sporo sie dzialo
Skrewdriver_

Post autor: Skrewdriver_ »

elo1312 pisze:
Polska- Azerbejdżan 94

Nie byłem na wspomnianym meczu ale byłem na paru meczach reprezentacji w tamtym okresie Polska-Francja,Słowacja,Rumunia 94-96r w Zabrzu i to co się wtedy działo to była KWINTESENCJA chuligaństwa nie sposób tego opisać a wiem że niektórym ciężko w to uwierzyć .
Dr Kamszot

Post autor: Dr Kamszot »

elo1312 pisze:
Polska- Azerbejdżan 94

Ciekawe czy to prawda?
Tak, to prawda. Wisłoka z Igloopolem w jednym sektorze. Igloopol kroi Stali Mielec jakieś gadżety, ta wpada do sektora i szybko ucieka. Do ciekawostek należy też, że Siarka proponuje układ Igloopolowi. Ten odpowiada, że tylko na ten mecz. Siarka śpiewa "Polonia Przemyśl", a Igloopol odpowiada głośnym "Czuwaj Przemyśl", Siarkowcy byli mocno ździwieni... no cóż nie było wtedy kibice.net. Z ciekawszych rzeczy to chyba też podróż Wisły i Cracovii jednym pociągiem o ile się nie myle...
Dr Kamszot

Post autor: Dr Kamszot »

Brak edit... z forum Igloopolu:

Kod: Zaznacz cały

jest i taka ciekawostka w naszej historii...
12.10.1994r. w Mielcu swój mecz rozgrywa reprezentacja Polski. Przeciwnikiem jest Azerbejdżan (po słabym meczu wygrywamy 1:0). Na mecz wybieramy sie 3 autokarami (na moje oko jakies 150-170 osób, jeden z autobusów to przegubowiec..) i sporo przed meczem zajmujemy sektor niedaleko Stali Mielec od początku głośno akcentując igloopolowskie pochodzenie. Nie wiem jak to się stało, ale na meczu siedzimy razem z....Wisłoką. Zajeliśmy jako Dębica prawie cały sektor i wtedy chyba nie było na nas mocnych, bo ekipa była silna. Nas jak już wyżej wspomniałem 3 autokary, ale na sektorze tez sporo ludzi z Debicy niezaangażowanych. Nawet flagi wisiały wspólnie i od czasu do czasu wspólne "Debica". Pod koniec meczu grupka od nas poszła na sektor Stali, która miała wtedy też dobrą ekipę i skroiła im flagę w barwach (ktos napisał, że była to "japonia" i tak też chyba było). Stal próbowała ją odbić i wskoczyła do nas na sektor w parę osób, w miejsce gdzie stał Igloopol. Nasza reakcja, była błyskawiczna, w ruch poszły pieści i kolejarska trąbka, którą jeden z kibiców Stali dostał po głowie, wiec stalowcy szybko wylecieli z sektora, a ich flaga została u nas...Po meczu juz tradycyjnie Stal próbowała zaatakować kamieniami, ale z ich akcji nic nie wyszło bo juz było troche policji; w drodze do autokarów Dębica przegania chłopaków z Korony Kielce po czym spokojnie wracamy do swojego miasta....

Po bramce widać flagę Wisłoki.
http://www.youtube.com/watch?v=7dCawGtrHWM

Do tego można jeszcze dopisać , że obok nas siedziała Siarka... W pewnym momencie ze strony Siarki padła propozycja jakiś tam układów... Nasi stwierdzili że ok, ale tylko na ten mecz.
Z nami na pewno ktoś z Czuwaju, co zapewne przeważyło o przyszłych stosunkach z Siarką :lol:
Wtedy Siarka miała zgodę/układ z Polonią Przemyśl i pokrzyczała trochę o Polonii... Co spowodowało trochę zamieszania w naszych szeregach. Jednak podtrzymano wcześniejsze postanowienia, że w ten dzień krzywdy sobie nie robimy.

Ja zameldowałem się na zbiórce pod aglomeracją Tuwima, masa ludzi,większość fleje,flagi,szale,zajebisty efekt,w drodze chóralne śpiewy(darcie do Mielca na całego) podjeżdżamy pod sektor,zaznaczamy swoją obecność,wtedy jeszcze stadion nie był pełen(przyjechaliśmy troszkę wcześniej,aby atmosferę poczuć od początku).Oddaleni od Stali byliśmy jakieś dwa sektory.Doping często głośniejszy niż Mielca,Siara rzeczywiście koło nas,jak Kaesy wchodzą już nie było miejsc wolnych-propozycje dają czy nie można z nami na sektorze,Siara już się napalała-pada hasło czy ich lejemy...Lecz niestety wchodzą na górne grzędy...Szkoda bo w******* mieli murowany.Co do flagi to akcja spontan(Mieeeelec wisieeeelec!!-hasłą leciały że aż miło słuchać)paru kolesi od nas podeszło,"zapytało czy można sobie pożyczyć,dostali zgodę,grzecznie podziękowali i odeszli..dość szybko odeszli,wtedy nie było możliwości zwrotów ani reklamacji(po odejściu od kasy reklamacji nie uznajemy,i takie tam)"trochę z Mielca się wysypało z sektora,lecz tu od razu od nas dostali "zapłatę"(parę strzałów,przekopy,słynna trąbka).Jak wychodziliśmy z sektora,zaroiło się od Mielczan,lekka kamionka,jednak ilość pał ostudziła zapał z obu stron i nic z tego nie wyszło.
A w drodze do autobusów paru z Korony dostało od W. bodajże ...wędką po grzbietach.hehehe.
Powrót,śpiewy,wiadome trunki itd.
Fajne nagranie,na koniec hymnu realizator najeżdża na nasz sektor,ale miałem "grzywe",spoko powspominać stare czasy.
Pozdro:).

Co do meczu Polska - Azerbejdzan to wcześniej było ugadane że siedzimy razem na jednym sektorze na wzór rzeszowski (Stal siedziała razem na mecz repry w Mielcu (chyba Polska - Izrael)
Skrewdriver_

Post autor: Skrewdriver_ »

http://www.youtube.com/watch?v=8xB5Zp22sko Wspomnień czar . Parę fajnych starych fan można dojrzeć. klimacik :-)
Zupełnie Zielony.

Post autor: Zupełnie Zielony. »

Dr Kamszot pisze:Tak, to prawda. Wisłoka z Igloopolem w jednym sektorze.
Tak siedzieliśmy (Wisłoka) ale stało się tak dlatego bo przyjechalismy nie co spóżnieni i psiarnia upchała nas do pierwszego lepszego sektora. Akurat w tym gdzie był Iglooopol było duzo wolnego miejsca więc tam nas zaprowadzili. Dopiero wchodząc na niego dowiedzieliśmy się kto będzie naszym sąsiadem. Zajęlismy górne partie trybuny wieszając z boku swoja flagę klubową. Proponuja nam wspólny doping "Dębica" na co przystajemy.
Krótko- zupełnie inne czasy niż obecnie!
ps. Teksty o tym że pytaliśmy się o zgodę na wejscie na sektor czy... niby mielibyśmy dostać domniemany wpier. można włożyć między bajki! Tym bardziej ekipa przyjechała doborowa a osoby od nas były mocno rozjuszone. Do takiego stopnia że Igloopol musiał co chwilę naszych uspokajać że tu jest mecz Polski i zeby był układ na ten mecz (niby skierowany na Stal Mielec). To samo Siarka która co chwile uspokajała naszych (szukających guza) na dole sektora że to mecz reprezentacji i nie szukają zwady.
Tyle tytułem sprostowania.
Zupełnie Zielony.

Post autor: Zupełnie Zielony. »

normalny48 pisze:
skrewyou pisze:Old Shool-owa relacja z 1995 roku !
Kamax Kańczuga - WISŁOKA DĘBICA
Podczas tego meczu zrobiliśmy największą zadymę w historii naszego klubu...
Mocny opis! Dasz radę wygrzebać jakieś foto, czy ciężko? Against Modern Football !
Prosze bardzo:
http://images1.fotosik.pl/106/e423b96ded08ea6e.jpg

http://images1.fotosik.pl/106/45f63f3fc7c4cc6b.jpg

http://images4.fotosik.pl/69/9f2f9bebd52d0e88.jpg

http://images1.fotosik.pl/106/aacba0c6d74973f9.jpg

http://images3.fotosik.pl/105/a3679827c1ca89ed.jpg
Adam 1946
Kontakt:

Post autor: Adam 1946 »

Szkoda że te czasu już nie wrócą ... dotyczy wyjazdów jak na filmie powyżej eh
http://images1.fotosik.pl/106/45f63f3fc7c4cc6b.jpg
i te szale własnej roboty do ziemi hehe
Rejtan

Post autor: Rejtan »

Czy w drugiej połowie lat 90-tych (być może był to sezon 96/97) podczas meczu Motor - Radomiak działo się coś konkretnego czy może doszło tylko do niedużych przepychanek między obiema ekipami? I czy prawdą jest, że był to pierwszy mecz na Zygmuntowskich, na którym kaski użyły shotgunów?
krecikgryf

Post autor: krecikgryf »

Rejtan pisze:Czy w drugiej połowie lat 90-tych (być może był to sezon 96/97) podczas meczu Motor - Radomiak działo się coś konkretnego czy może doszło tylko do niedużych przepychanek między obiema ekipami? I czy prawdą jest, że był to pierwszy mecz na Zygmuntowskich, na którym kaski użyły shotgunów?
Zawsze myślałem że pierwszy raz k**** użyły shotgunów na derbach Arka - Lechia przy Ejsmonda 19.10.1997
Prosimy o głos kibiców Motoru bądź Radomiaka.
Sven

Post autor: Sven »

Polska - Słowacja 5:0 (07.06.1995)
http://www.youtube.com/watch?v=8xB5Zp22sko

Czy dobrze widzę? Flagi Slovana Bratysława w 1:0?
stary piknik

Post autor: stary piknik »

Tak, największa grupa Słowaków była z Bratysławy. Z ciekawostek, to Słowacy i Polacy w sporej częsci byli pomieszani. Głównie właśnie Slovan,Jastrzębie,Katowice, i jeśli dobrze pamiętam to i Wiślacy śię tam przewineli, jak były jakieś drobne starcia, to Sektor Słowacki był schowkiem przed psiarnią;)
Duszek

Post autor: Duszek »

nigdy nie pojme stadionowego klimatu lat 90tych :) Fany klubowe obok siebie tak jak wyzej na filmiku hehe Gieksa, Wisla, GKS Tychy, Górnik Zabrze, miedzy nimi Legi obok ŁKSu (tyle ze ta juz narodowa, ktora zreszta istnieje do dzisiaj), przewijają się tez flagi klubowe Polonii Bytom, a obok fana ULTRAS ARKA, Zaglebie Lubin, przewija sie tez chyba fana Zawiszy, fana Ultras Slovan, do tego szaliki KSG w pewnym momencie i to wszystko na jednym stadionie :) istny kibicowski rozpierdol

ma ktoś wiecej zdjec z tego meczu?
Waluta

Post autor: Waluta »

Opowie ktoś jak wyglądala sytuacja w szeregach Wisły i Cracovii w latach '90? Pamiętam że Cracovia jezdziła po 3ligowych stadionach a Wisła jak zawsze w 1lidzę a Hutnik???. Chodzi mi dokładnie o dominacje w tamtejszych czasach w Krakowie.
Maniek_1980

Post autor: Maniek_1980 »

Waluta pisze:Opowie ktoś jak wyglądala sytuacja w szeregach Wisły i Cracovii w latach '90? Pamiętam że Cracovia jezdziła po 3ligowych stadionach a Wisła jak zawsze w 1lidzę a Hutnik???. Chodzi mi dokładnie o dominacje w tamtejszych czasach w Krakowie.
Wisła wtedy rządziła w Krakowie.Sytuację można porównać do tej z Łodzi w latach 80.Wtedy rzadził Widzew z racji sukcesów klubu,gra w pucharach itd.Kibice Łksu do głosu zaczeli dopiero w latach 9Otych i dziś tak samo jak Kraków miasto jest podzielone.
WnukEdwarda

Post autor: WnukEdwarda »

hehe ale zaraz Ci pocisną
poniekąd słusznie ;]
dintre

Post autor: dintre »

Maniek_1980 pisze:
Waluta pisze:Opowie ktoś jak wyglądala sytuacja w szeregach Wisły i Cracovii w latach '90? Pamiętam że Cracovia jezdziła po 3ligowych stadionach a Wisła jak zawsze w 1lidzę a Hutnik???. Chodzi mi dokładnie o dominacje w tamtejszych czasach w Krakowie.
Wisła wtedy rządziła w Krakowie.Sytuację można porównać do tej z Łodzi w latach 80.Wtedy rzadził Widzew z racji sukcesów klubu,gra w pucharach itd.Kibice Łksu do głosu zaczeli dopiero w latach 9Otych i dziś tak samo jak Kraków miasto jest podzielone.
hehe, co za typ .....
Maniek, odrób prace domową na temat Łodzi i wróć ....
na tę chwilę zamilcz i nie wypowiadaj się więcej, jak masz pisać takie brednie ...
GtWładzię

Post autor: GtWładzię »

Duszek pisze:nigdy nie pojme stadionowego klimatu lat 90tych :) Fany klubowe obok siebie tak jak wyzej na filmiku hehe Gieksa, Wisla, GKS Tychy, Górnik Zabrze, miedzy nimi Legi obok ŁKSu (tyle ze ta juz narodowa, ktora zreszta istnieje do dzisiaj), przewijają się tez flagi klubowe Polonii Bytom, a obok fana ULTRAS ARKA, Zaglebie Lubin, przewija sie tez chyba fana Zawiszy, fana Ultras Slovan, do tego szaliki KSG w pewnym momencie i to wszystko na jednym stadionie :) istny kibicowski rozpierdol

ma ktoś wiecej zdjec z tego meczu?
ale nie było pokolenia fejsbuków,w przypadku awantury miałeś pewność,że gość koło Ciebie nie będzie Ci robił twarzówki i wrzucał po minucie do sieci.Poza tym klimat kadry pomagał głównie małym ekipom wyrównywać rachunki.
Z drugiej strony wielka szkoda,że w pamiętnym meczu w Zabrzu Cracovia nie przystąpiła do paktu,w którym byłby zupełny spokój na meczach kadry.Kto wie,czy byśmy nie powojowali w Europie o wiele bardziej niż to miało miejsce.
Życie...
puremuscle

Post autor: puremuscle »

hehe a zawsze mi sie wydawalo ze to od przelomu lat 80/90 Widzew zaczal przejmowac paleczke w Łodzi a tu chlopak takie nowosci nam oznajmia:)
chujwdupepsom

Post autor: chujwdupepsom »

Ma ktoś relacje z Anglia - Polska 1999 (Wembley) i liczby polskich ekip ??
Super_Mario

Post autor: Super_Mario »

krecikgryf pisze:
Rejtan pisze:Czy w drugiej połowie lat 90-tych (być może był to sezon 96/97) podczas meczu Motor - Radomiak działo się coś konkretnego czy może doszło tylko do niedużych przepychanek między obiema ekipami? I czy prawdą jest, że był to pierwszy mecz na Zygmuntowskich, na którym kaski użyły shotgunów?
Zawsze myślałem że pierwszy raz k**** użyły shotgunów na derbach Arka - Lechia przy Ejsmonda 19.10.1997
no własnie, też tak myslalem
to jak to było, ktoś jest zorientowany?
GtWładzię

Super_Mario pisze:
krecikgryf pisze:
no własnie, też tak myslalem
to jak to było, ktoś jest zorientowany?
że gładkolufy użyli po raz pierwszy na Derbach Trójmiasta nie ma wątpliwości.Wcześniej nie mieli chyba na to zgody a tę broń używała chyba tylko "at", która wtedy wpadła na koronę przy Ejsmonda.
co do meczu Motor- Radomiak w latach '90 to jak sięgam pamięcią,był taki z niezłą zadymą chyba (?) w '98,nawet foto jakieś w necie hula,ale czy psiarnia tam używała broni...

Obrazek
nrth

Post autor: nrth »

Na koronie stadionu czy z murawy walili w trybuny?
Bo ja jakos tak to zapamiętałem
GtWładzię

nrth pisze:Na koronie stadionu czy z murawy walili w trybuny?
Bo ja jakos tak to zapamiętałem

jasne,jasne,że z murawy,sorry za błąd ( brak edycji )
holendrowie i beldzy

Post autor: holendrowie i beldzy »

a wcześniej niż w Trójmieście nie użyto strzelb w Toruniu?
Waluta

Lata 90' były najciekawsze, dziwne i zaskakujące sytuację na stadionach chodzi mi tu głównie o sojusze przeciwko Triadzie. Triada była tak mocna że na meczach reprezentacji przeciwko najsilniejszej grupie w Polsce łączyły się ekipy które za sobą nie przepadały. Może mi ktoś parę wymienić sojuszy?
Waluta

WS1906

Post autor: WS1906 »

Waluta pisze:Lata 90' były najciekawsze, dziwne i zaskakujące sytuację na stadionach chodzi mi tu głównie o sojusze przeciwko Triadzie. Triada była tak mocna że na meczach reprezentacji przeciwko najsilniejszej grupie w Polsce łączyły się ekipy które za sobą nie przepadały. Może mi ktoś parę wymienić sojuszy?

Nie zapominaj tylko ze Triada byla w sama w sobie sojuszem ktory powstal jako odpowiedz na odnowienie TKWM w 1994. Oczywiscie byly kontakty z np: Legia, Zaglebiem S, czy Pogonia ze strony TKWM ale nie zapominajmy ze po stronie triady walczyly nie tylko ACL ale wiele innych klubow.
kwinto

Post autor: kwinto »

Waluta pisze:Wielka Triada – Historia http://sportowacracovia.wordpress.com/w ... -historia/
Dotychczas za największy wyjazd w historii gdyńskich hools uznawany jest mecz finałowy pucharu Polski, który się odbył 1 maja 1979 roku w Lublinie na stadionie Motoru.
Po latach sami gdynianie twierdzą, że wówczas było ich 6 – 8 tysięcy, jednak patrząc z boku i dystansu zdawało się ich być około 4 tysięcy. Ale i tak był to najazd na niemających wówczas w ogóle styczności z piłkarskimi kibicami mieszkańców Lublina.

ten kawałek felietonu lekko zalatuje farmazonem ,mam na mysli konkretnie tekst o styczności Lublinian z piłkarskimi kibicami niby w 79 nie bylo ruchu kibicowskiego na Motorz a juz po 4 latach Motor zrywa zgode z Legią niezły progres 4 sezony z niczego do zgody z Legia czy Zagłebiem Sosnowiec
???

Post autor: ??? »

Jak się nie mylę to jest to cytat z książki Romka Andersena , także lepiej to brać z przymrużeniem oka.
nrth

Post autor: nrth »

Zamiast zarzucać komus farmazon lepiej dowiedzieć sie u źródła i przeciwstawić fakty.
To że komuś się coś wydaje dzisiaj nie znaczy że tak było kiedyś.
Zgody kiedyś powstawały i padały nieco bardziej spontanicznie niz teraz.
Bolo85

Post autor: Bolo85 »

holendrowie i beldzy pisze:a wcześniej niż w Trójmieście nie użyto strzelb w Toruniu?
oficjalnie (wg danych policji) w Trójmieście, gdzieś na jakiejś psiurskiej stronie czytałem ale już nie umiem znaleść
kwinto

Post autor: kwinto »

nrth pisze:Zamiast zarzucać komus farmazon lepiej dowiedzieć sie u źródła i przeciwstawić fakty.
To że komuś się coś wydaje dzisiaj nie znaczy że tak było kiedyś.
Zgody kiedyś powstawały i padały nieco bardziej spontanicznie niz teraz.
Tu nie chodzi o powstawanie i upadanie kos tylko o to ze gosć twierdzi ze w Lublinie w 79 roku nie było ruchu kibicowskiego ,a prawda jest całkiem odmienna i ruch kibicowski w Lublinie był , a na wczesnym poczatku lat 80 -tych miał sie szczególnie dobrze kto sie na serio interesuje tymi sprawami (czy to w swoim własnym klubie czy jeśli chodzi o cały kraj)ten wie jak to wszystko wygladało na początku wiele ekip łaczyły wiezi powiedzmy jeszcze nie zgoda a ze nie było okreslenia "układ" to jak to mówimy dziś przyjacielskie stosunki .Nie zawsze sie mówi kto z kim itd czesto laczyły ekipy wiezi czysto alkoholowo -awanturnicze .
GtWładzię

holendrowie i beldzy pisze:a wcześniej niż w Trójmieście nie użyto strzelb w Toruniu?
Tak jak pisałem wcześniej- nigdy wcześniej,w powszechnym użytku ( mam na myśli mecze ) wąsy tej broni nie mieli,bo była tylko dla at,a że na murawę wpadła właśnie chyba ta jednostka to szok był tak wielki,że wszyscy byliśmy wtedy przekonani,że ładują do Arkowców ( wraz z Cracovią i Lechem ) z ostrej.
Jeżeli ktoś z Torunia może przybliżyć jakieś fakty z ich imprezy,gdzie mieli jej użyć,byłbym wdzięczny bo powiem szczerze- nie pamiętam
ODPOWIEDZ