CHULIGAŃSKIE (i nie tylko) WSPOMNIENIA ....

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

t s w

Re: CHULIGAŃSKIE (i nie tylko) WSPOMNIENIA ....

Post autor: t s w »

Byłem na tym turnieju i "zarejstrowane" mam w głowie, że to był W. Wypowiedź w stylu, że jak nikt nas nie sprowokuje, to będzie spokój z naszej strony, ale jak ktoś nas zaczepi, to rozpierdolimy cały spodek. Minęło 14 lat więc różne rzeczy mogą sie człowiekowi pomieszać, ale nie chce mi się wierzyć żebym przez te kilkanaście lat żył w błędnym przekonaniu.
To było zresztą zarejestrowane przez TVP Katowice - może ktoś wrzuci filmik ? Albo sam Piotrek się może wypowie ?
iparts.pl
nrth

Post autor: nrth »

To nie był Wesoły a Py..k z Azorów
WPK

Post autor: WPK »

Gdyby ktoś dodał nagranie rozwialibyśmy wątpliwości
Ale z tego co wiem to był Właśnie Wesoły
DzieciUlicy

Post autor: DzieciUlicy »

Czy podcza pamietnego meczu Vetra-Legia, Warszawiacy dymili z miejscowymi czy tylko z psami?
czajnik

Post autor: czajnik »

przypuszczam, że tylko z psami, Vetra nie ma ekipy
jablerr

Post autor: jablerr »

Na pierwszych derbach po awansie Cracovii do ekstraklasy, obie ekipy były dogadane co do tego, że nie będą dymić ? Kiedyś obiło mi się coś takiego o uszy.
nrth

jablerr pisze:Na pierwszych derbach po awansie Cracovii do ekstraklasy, obie ekipy były dogadane co do tego, że nie będą dymić ? Kiedyś obiło mi się coś takiego o uszy.
Bajka
Duszek

Post autor: Duszek »

kogo Ruch zaatakowal tydzien, dwa tygodnie po pamietnym meczu z ŁKSem i jaki byl wynik tego starcia, o ile do czegos takiego doszlo?
???

Post autor: ??? »

Nie wiem jak jest teraz w Myszkowie ,ale kiedyś droga do sektoru gości biegła między stawami.
Nie zapomnę nigdy tego widoku jak miejscowi (nie wiem czy chcieli zrobić zasadzkę czy co) spierdalali do tego stawu :)
Był to mecz Krisbut Myszków-Polonia Bytom.
GtWładzię

Post autor: GtWładzię »

Duszek pisze:kogo Ruch zaatakowal tydzien, dwa tygodnie po pamietnym meczu z ŁKSem i jaki byl wynik tego starcia, o ile do czegos takiego doszlo?

Pamięć widzę dobra do dat,ale już faktów pan komisarz nie zna/nie donieśli?
krzycho_ASR

Post autor: krzycho_ASR »

Szukam relacji z legia hajduk 94 zdaje sie ze legia wtedy zebrala baty od torcidy
rozdajacy

Post autor: rozdajacy »

popraw bo nie działa
Łódzki

Post autor: Łódzki »

Na takim właśnie gównie opiera się mit rodowitych rządzących Łodzią.
Napiszcie lepiej jak goniliście Widzew w latach 80. Przynajmniej będzie trochę prawdy, bo dalej to już tylko takie wynalazki możecie wstawiać...
mapa_fizyczna_polski

Post autor: mapa_fizyczna_polski »

Łódzki pisze:Na takim właśnie gównie opiera się mit rodowitych rządzących Łodzią.
Napiszcie lepiej jak goniliście Widzew w latach 80. Przynajmniej będzie trochę prawdy, bo dalej to już tylko takie wynalazki możecie wstawiać...
Na zdjeciu ewidentnie widac uciekajacych ludzi w czerwonych koszulkach, wiec co jest nie tak ?

Zreszta ta wojenka ŁKS - Widzew w internecie jest smieszna. ŁKS obija glowna grupe RTSu, ci zostawiaja chlopaka na pastwe losu, umiera, a i tak w internecie dowiadujemy sie, ze ŁKS tylko ucieka, ze oni zostawiaja swoich......
Mlody666

Post autor: Mlody666 »

ku***, tego się czytać nie da.... Ustawcie się na środku Łodzi, zaproście kamery, nie będzie, że jedni bardziej medialni, dajcie se po razie i będzie wiadomo kto rządzi w Łodzi.
Łódzki

Przepraszam za post pod postem, ale widzę że link nie chodzi.
http://#.us/photo/my-images/69 ... alere.jpg/
A przy okazji, wracając do meritum, jak już mamy być tacy precyzyjni, to odnośnie waszej super przejrzystej fotki, było tak jak napisał Cees. Faktycznie przegoniliście trochę ludzi, którzy tam piwkowali przy autach, ale i to nie bez oporu. Jak tam dobiegliśmy, to pozostał tylko walczyk z psami, nota bene krótki, ale dosyć skoczny. W sumie tyle.
Troublemaker

Post autor: Troublemaker »

Łódzki pisze:Przepraszam za post pod postem, ale widzę że link nie chodzi.
http://-.us/photo/my-images/690/derbywjazdnagalere.jpg/
A przy okazji, wracając do meritum, jak już mamy być tacy precyzyjni, to odnośnie waszej super przejrzystej fotki, było tak jak napisał Cees. Faktycznie przegoniliście trochę ludzi, którzy tam piwkowali przy autach, ale i to nie bez oporu. Jak tam dobiegliśmy, to pozostał tylko walczyk z psami, nota bene krótki, ale dosyć skoczny. W sumie tyle.
Dwukrotnie wrzuciłeś kolego identyczny, błędny link.
czajnik

Post autor: czajnik »

W ogólnym rozrachunku ŁKS wtedy wypadł lepiej, przegonili pierwszą turę Widzewiaków, byli na gościnnych występach. Wtedy chyba pierwszy raz na Widzewie, ŁKS był razem z Lechem (Poznaniaków nie było jednak zbyt dużo ?). Fotka ta na pewno była kiedyś wstawiana.

Łódzki wstawia fotki na image shack, dlatego link nie działa. Poprawny:

Obrazek
Calcenato

Post autor: Calcenato »

leoburnett pisze:Odbiliśmy sobie później 300-krotnie.
Można coś więcej na ten temat?
Zgierz

Post autor: Zgierz »

Przecież leoburnett to ta sama osoba co niejaki thron czy jak mu tam było. Sieje swoje farmazony, a jak widzi, że sam zagonił się do rogu, tworzy nowe konto i tak na okrągło.
Skoro już przy temacie Derbów na Widzewie. Główna grupa Widzewa stała od strony ul. Tunelowej i Józefa. Białe końcówki przeszły dalej spod sektora gości (ul. Józefa) do ul. Sępiej i tam doszło do "spotkania" (to co na zdjęciu). Zanim główna grupa Widzewiaków przeszła od strony Piłsudskiego było już po wszystkim. W gruncie rzeczy nie ma co rozkminiać bo nie doszło do niczego grubszego, no ale internetowy chuligan leoburnett musi rozgrzebywać najdrobniejsze szczegóły :)
Gruby Benek

Post autor: Gruby Benek »

Widze zmasowany atak Widzewskich chuliganów

ŁKS goni/bije Widzew- Nic specjalnego, zwykle pikniki w kominiarkach , ekipa samochodowych popijaczy piwa , , nie było głównej ekipy ,nie ma o czym gadać
Widzew goni/bije ŁKS - Gloria , chwała, dominacja , cudowne zwycięstwo , bohaterstwo , nieprzytomne ofiary

Typowe
Mlody666

Post autor: Mlody666 »

Calcenato pisze:
leoburnett pisze:Odbiliśmy sobie później 300-krotnie.
Można coś więcej na ten temat?
Chcesz, żeby Ci wypisał ich wszystkie akcje ?
leoburnett

Post autor: leoburnett »

Jeżeli pijesz Łódzki do wydarzeń po Polska-Szwecja, to <<w różnych zinach pisali>> mimo waszej i chorzowskich dwu-, trzykrotnej przewagi oraz widocznych z daleka długich metalowych rur (chyba z jakiejś zajezdni, widziano je później u was parokrotnie), ŁKS spokojnie zatrzymał się i podszedł do was tylko z kastetami i uśmiechem. Ewidentnie na stracenie. Ruch powstrzymywał was później przed dłuższym katowaniem. Przypadkiem wtedy od poniedziałku dostałem dwutygodniowe zwolnienie lekarskie od pracy...
Łódzki

Tak, jak inteligentnie zauważyłeś nawiązywałem do wydarzeń po meczu Polska-Szwecja. Powtórzę, bo widzę, że nie wyłowiłeś konkluzji. Nikt nie neguje przewagi, czy sprzętu (po obu stronach). Postawiliście się. Też fakt, może nie od razu szacunek, ale pochwała za to. Tym bardziej, że sam wiesz, że wyjście do ekipy Widzewa sprawiało(a) wam delikatnie mówiąc duże trudności. Te uśmiechy litościwie pominę. Ale do sedna. Przypomniałem fakt zostawienia mniej lub bardziej przytomnych kolegów na glebie, co wtedy miało miejsce, żeby zwrócić waszą wybiórczą uwagę na to, że po wielu mocnych akcjach zdarzały się takie rzeczy i uzmysłowić wam, że nie jest to wcale powód do spuszczania się na necie. Tym bardziej jak się podskoczy raz na ruski rok.
Myślę, że możesz sobie spokojnie darować zaznajamianie nas ze swoją martyrologią i zwolnieniami z pracy. Więcej współczucia zyskasz chyba na lksfans czy jak to tam.
HighwayToHell 88

Post autor: HighwayToHell 88 »

Polska - Portugalia w Chorzowie 2006 może ktos ma jakies filmy z tego?chodzi mi o atak Ruchu na Gornik..pozniej Lech/Ruch/Hzl - Śląsk/Motor/Miedz/Karkonosze...oraz opis Polska-Bialorus w Łodzi na Widzewie w 2000roku chodzi o awanture z ochrona przed meczem wjazd Łks pod kasy i pozniej podejscie pod stadion Śląska-Wisły i Motoru..i sytuacje wtedy Legii z Wisła..moze byc priv..
Stadionowy

Post autor: Stadionowy »

Kilkanaście lat temu,turniej w Białymstoku
Jaga,Wisła,Legia,Widzew
O co miał swojego czasu Widzew pretensje do Wisły/Jagiellonii? Jakaś relacja RTSu z tego turnieju?

Geneza kosy ŁKS-Arka ? Czy przed wspólnym zbieraniem grzybów też było duże ciśnienie?
nrth

W trakcie turnieju ktoś z Jagielloni zaczął cisnąc po Legii, Legia ruszyła w kierunku Jagielloni mając na drodzę kilkanaście osób z Wisły. Z perspektywy Wisły wyglądało jakby razem z Legia ruszył Widzew, który był obok Legii (byłe tez Motor po drodze ale nie pamiętam czy tez brał w ruszeniu udział).
Awanturka została zaraz oczywiście zażegnana.
Po meczu w knajpie na baletach była Jagiellonia, Widzew i Wisła i były dalsze ciągi animozji na linii Wisła - Widzew.
Bastian

Post autor: Bastian »

dałby radę ktoś wrzucić obszerniejszą relację z tych wydarzeń?
oldtimer

Post autor: oldtimer »

mógłby ktoś wkleić link na forum Wisły, jak gościu o ksywie Cygan opisywał wyjazdy??
zubri

Post autor: zubri »

Witam, poszukuję relacji z meczu Panathinaikos Ateny - Legia Warszawa. Jakby ktoś gdzieś taką posiadał to prosiłbym o wrzucenie.
nowonarodzony

Post autor: nowonarodzony »

na wczesniejszych stronach znalazłem cos takiego
http://rakow.bloog.pl/id,5463208,title
a konkrenie chodzi mi o fragment:

Sezon 96/97
Widzew traci u nas 3 flagi (Jaworzno+Łowicz+Barwa)

Prawda czy farmazon? Miał w ogole Widzew flagę Jaworzno?
skrewyou

Post autor: skrewyou »

Mocny opis! Dasz radę wygrzebać jakieś foto, czy ciężko? Against Modern Football !
nie jestem z Wisłoki, a te relacje znalazłem w necie i wiele innych osób chciałoby tez foty zobaczyć może ktoś z Dębicy albo Zabrza posiada?
..::1952::..

Post autor: ..::1952::.. »

Przybliżył by ktoś mecz z bodajże 95 roku na którym flaga „The Best of Hooligans” zmieniła właściciela z fanów GieKSy na ŁKS-uI jak to jest, że według jednych stracili wtedy 1 flagą, a drudzy twierdzą,że zdobyli na tym meczu 4 ?
Podbijam.
kabel sieciowy

Post autor: kabel sieciowy »

Proszę mnie nie zlinczować za bycie niekumatym, ale mam pytanie.
Kiedy były (jeśli były) złote czasy Polonii Warszawa. Chodzi przede wszystkim o aspekty sportowe (choć nie tylko).
Był jakiś moment gdy Polonia dorównywała choć w małym stopniu Legii?
Albo wygrywała jakieś bezpośrednie starcia?
Pozdrawiam
Foxx

Post autor: Foxx »

kabel sieciowy pisze:Proszę mnie nie zlinczować za bycie niekumatym, ale mam pytanie.
Kiedy były (jeśli były) złote czasy Polonii Warszawa.
Jeżeli chodzi o liczby, zdarzało się przed powstaniem zorganizowanego ruchu kibicowskiego - od chwili założenia polskiej ligi, że raz było więcej nas, raz KSP. Ten "przekładaniec" zakończył się na naszą korzyść, gdy nałożyły się: długoletni pobyt KSP w III lidze (od 1955), nasze mistrzostwa Polski 1969 i '70 oraz mecz z Feyenoordem:

http://www.youtube.com/watch?v=w3c35tWQJtU

- uważany przez wiele osób za moment przełomowy, gdy zaczął się tworzyć ruch kibicowski w formie fanatycznej -np. kwestia noszenia barw.
(...) Chodzi przede wszystkim o aspekty sportowe (choć nie tylko).
Był jakiś moment gdy Polonia dorównywała choć w małym stopniu Legii?
Albo wygrywała jakieś bezpośrednie starcia?
Pozdrawiam
Były dwa takie, nieodległe od siebie, okresy. Na przełomie lat '80/'90 mieli dobrą grupę ok. 30 zaprawionych wyjazdowców, starszych od biegających wtedy po mieście legionistów. Wiele starć było wtedy raz w jedną, raz w drugą stronę. Starsi legioniści nie brali w tym udziału. W ogóle to był dziwny czas. Jako młodemu, zdarzyło mi się siedzieć na głównej przy K6, dwa sektory od ówczesnego młyna KSP w ok. 40 os. grupie starszej Legii (mecz Polonia - Olimpia E. - głównej, ok. 200 os. grupy warszawsko-elbląskiej policja nie wpuściła na stadion, co skończyło się ganiankami). Gdy po bramce dla Olimpii się cieszyliśmy, spotkało się to z brakiem reakcji (poza pytaniami, dlaczego się cieszymy, przecież TEŻ jesteśmy z Warszawy).

Na tym meczu nie było najbardziej znanego kibica KSP, ale był najbardziej znany legionista - ksywki na tą samą literę - który udaremnił wyciągnięcie przez psa jednego z polonistów z ich młyna. Zdaje się, że to było jakoś tuż po upadku zgody KSP z Lechem.

Potem biegający po mieście legioniści "podrośli", będąc jednocześnie jakimiś 80% warszawskiej ekipy skinheads. Czasy dla Polonii nastały słabe. Z tego powodu ich ówczesny lider sięgnął po naturalnego wroga, jakim dla nas byli anarchiści, punole, itp. W Warszawie to była dość mocna ekipa. Przy okazji różnych koncertów bywały starcia, gdy do przodu byli raz jedni, raz drudzy. "Sięgnięcie" polegało na stawianiu autokarów (dwóch) i używek. Ostatecznie wyklarowała się z tego kilkudziesięcioosobowa grupa, która potrafiła się postawić. Wywodzą się z niej dzisiejsi liderzy warszawskiej antify. Później nastał magiczny rok 1995 i, poza incydentalnymi epizodami, sytuacja się "ustabilizowała".

Tak to widzę.
Okrutnik

Post autor: Okrutnik »

ostatnio pojawiła się na forum mała wzmianka o czasach Triady i Koalicji. porządkując stare ziny znalazłem opis zajść przed meczem Polska - Luksemburg '98. co prawda niektórzy widząc źródło (Fan Śląsk) machną ręką, ale może kogoś zainteresuje.
http://i47.tinypic.com/9ib5o7.jpg
http://i50.tinypic.com/v8lhr5.jpg
kabel sieciowy

Post autor: kabel sieciowy »

Foxx
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
ODPOWIEDZ