Euro 2012 - które miasto ?

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

ktore miasto najbnardziej zasluguje na organizacje euro ?

Kraków
116
24%
Chorzów
115
24%
Warszawa
74
15%
Poznań
103
22%
Gdańsk
50
10%
Wrocław
21
4%

Liczba głosów: 479

Fighting Dragon Tokyo

Post autor: Fighting Dragon Tokyo » 02.07.2007, 11:52

Mam pytanie do zorientowanych kibiców z Pomorza. Jak wygląda sytuacja z Baltic Arena? Podobno są tam jakieś nieścisłości z gruntami? Podobno sytuacja jest skomplikowana.

iparts.pl
Haim
ostatnie ostrzeżenie

Post autor: Haim » 02.07.2007, 12:00

Najbardziej Zasługuje Szczebrzeszyn

Grabiszynska2003

Post autor: Grabiszynska2003 » 02.07.2007, 16:08

Hammi Beer 7 pisze:
Oporowian pisze:
Hammi Beer 7 pisze:Zdecydowanie Chorzów! Na stadionie Polska osiągała najwspanialsze skucesy a są DOPIERO na rezerwie :shock: Dla mnie największym nieporozumieniem jest Wrocław, bo patrząc w przyszłosć gdzie Ci przyjdzie 40.000 kibiców Śląska? Nie, że się napinam, ale według mnie stadion we Wrocławiu skończy jak w Koreii.
Sorry ale we Wrocku chodzilo nawet po 50tys ludzi na mecze kiedy byl na fali.Prawdopodobnie juz nie dlugo Slask bedzie gral w 1 lidze i napewno frekfencja bedzie bardzo dobra o to sie nie martw.
Pozdro
Chłopie patrz na obecne polskie realia i nie baw mnie, że na Śląsk przyjdzie 40.000 widzów :roll: 10.000 widzów to ja pamiętam u was jak graliście decydujący mecz w ekstraklasie o utrzymanie a bilety były po 1 zł...Wspomnienia są dobre i Śląsk ma wielu fanatyków ale gdyby mi napisał Legionista to był uwieżył.
jest jedna taka zasada ze jak niewiemy to nie piszemy bzdur !

michalsss

Post autor: michalsss » 02.07.2007, 16:12

Warszawa i Kraków

d.L
ban

Post autor: d.L » 02.07.2007, 16:19

zdecydowanie Kraków i Poznań... tam ruszyli z budową zanim była gorączka euro 2012
co do Warszawy ja się nie wypowiadam.
:twisted:
Legia Warszawa

Olsztynianin
ostatnie ostrzeżenie

Post autor: Olsztynianin » 02.07.2007, 16:24

Krakow, Poznan

on

Post autor: on » 02.07.2007, 18:09

Kraków

havamal

Post autor: havamal » 02.07.2007, 19:22

napisze tu:

JA PIERDOLĘ ku*** MAĆ :shock:

właśnie w faktach mówią, że CBA zatrzymało wykonawców budowy stadionu w Warszawie, za próby rozgrabienia środków (na własne cele) na ów budowę...
...dno.
biały honor, biała duma, biały miś, biały nos

gdyby interesowała mnie piłka to zostałbym piłką

.:pRiMoSz:.

Post autor: .:pRiMoSz:. » 02.07.2007, 19:52

Moim zdaniem Poznań ale uważam, że te miasta które zostały wytypowane jako gospodarze są właściwe. Każde z tych miast na swój sposób przyczyniło się do tego, że to EURO mieć będziemy.

Co do Chorzowskiego ... typowe myślenie polaków - powinien być za zasługi, bo graliśmy tam piękne mecze itp. Moim zdaniem gówno prawda ! Każdy wie, że kasa utopiona w modernizacje chorzowskiego molocha to kasa utopiona w błoto ! Przecież na EURO wstyd by był na takim stadionie grać mecz. Owszem może i jest duży ale co z tego ? Wole po stokroć aby powstały w Polsce nowe stadiony na 35-50 tys ale typowo piłkarskie, zadaszone na których będzie można stworzyć prawdziwy "kocioł". Cieszy mnie, że przynajmniej narazie zrezygnowano z topienia kasy w tym akurat obiekcie.

Teraz należy mieć tylko nadzieje, że pozostałe zwycięskie miasta wyrobią się na czas ze swoimi budowami. Bo o Poznań jestem spokojny. A reszta ma co robić i to naprawdę w zajebiście szybkim tempie. Zawsze w razie czego gdyby Gdańsk, Wrocław czy Warszawa nie zdążyły zostanie w odwodzie Kraków (gdzie raczej też skończą modernizacje do EURO) i ewentualnie Chorzów - gdzie zostanie do zrobienia dach i parę innych rzeczy.
Ostatnio zmieniony 03.07.2007, 07:02 przez .:pRiMoSz:., łącznie zmieniany 11 razy.

Grabiszynska2003

Post autor: Grabiszynska2003 » 02.07.2007, 21:20

w Polsce tylko dwa miasta Warszawa i Wroclaw sa w stanie zapewnic odpowiednia liczbe miejsc noclegowych.

konter1948

Post autor: konter1948 » 02.07.2007, 21:56

SZCZECIN!!!!
JLB

wiernyTS

Post autor: wiernyTS » 02.07.2007, 21:58

Grabiszynska2003 pisze:w Polsce tylko dwa miasta Warszawa i Wroclaw sa w stanie zapewnic odpowiednia liczbe miejsc noclegowych.
bez obrazy ale dojebales :lol:
Z Warszawą się zgodze ale Wrocław, Kraków ma po Wawie najlepszą baze 8)

OLD SCHOOL

Post autor: OLD SCHOOL » 02.07.2007, 22:17

Grabiszynska2003 pisze:w Polsce tylko dwa miasta Warszawa i Wroclaw sa w stanie zapewnic odpowiednia liczbe miejsc noclegowych.

HEHEHE PRZESADZIŁEŚ LEKKO

WARSZAWA??
WROCŁAW I MOŻE

ALE KRAKÓW TO ŚCISŁA CZOŁÓWKA Z NOCLEGIEM JAK NIE NR 1
Old School
70-95

Grabiszynska2003

Post autor: Grabiszynska2003 » 02.07.2007, 22:29

czytajcie uwaznie gazety i ogladajcie telewizje to sie dowiecie !
Warszawa tak poniewaz to stolica i najwieksze miasto w Polsce i siec hoteli maja rozbudowane. No Krakow moze tez ale na dzien dzisiejszy tak jak powiedzialem.

wiernyTS

Post autor: wiernyTS » 02.07.2007, 23:54

Grabiszynska2003 pisze:czytajcie uwaznie gazety i ogladajcie telewizje to sie dowiecie !
Warszawa tak poniewaz to stolica i najwieksze miasto w Polsce i siec hoteli maja rozbudowane. No Krakow moze tez ale na dzien dzisiejszy tak jak powiedzialem.
1)
Kraków i jego najbliższa okolica oferuje olbrzymią bazę noclegową (poza hotelami). W samym Krakowie schroniska, kwatery, akademiki i pola namiotowe zapewniają około 20 tysięcy miejsc. W promieniu 75 km od stadionu liczba miejsc noclegowych poza hotelami wynosi obecnie około 3000. Liczba obiektów oferujących taki rodzaj zakwaterowania stale rośnie, co pozwoli zagwarantować wystarczającą ilość miejsc noclegowych w roku 2012.,

2)
We Wrocławiu i jego okolicy znajduje się wiele miejsc oferujących zakwaterowanie – tanie hotele, domy turystyczne, motele, schroniska młodzieżowe oraz pola namiotowe. Ogółem: 62 hotele i domy turystyczne, 5 schronisk, 4 pola namiotowe i jedno pole biwakowe, mogące zagwarantować zakwaterować dla około 17 000 turystów.

3)
W Warszawie oraz w promieniu 75 km od centrum miasta znajduje się wiele pensjonatów, zajazdów, schronisk młodzieżowych, akademików, pól namiotowych, centrów turystycznych, kwater gościnnych i innego rodzaju miejsc noclegowych, które mogą zapewnić dodatkowe zakwaterowanie podczas UEFA EURO 2012. Ogółem obiekty te oferują około 23 000 miejsc noclegowych, od standardu wysokiego do turystycznego (tj. pola namiotowe)

Biorąc pod uwage to ze w Warszawie mieszka 2 razy więcej ludzi i jest dwa razy wieksza od Krakowa to ma tylko 3 tysiące miejsc noclegowych więcej.
P.S.
jakie gazety czytasz i jaką telewizje oglądasz
:wink:

.:pRiMoSz:.

Post autor: .:pRiMoSz:. » 03.07.2007, 06:19

Nie wiem czy ktoś zdaje sobie sprawę, ale w samym Poznaniu i okolicach zaczęło powstawać wiele nowych hoteli i różnego rodzaju moteli. Do EURO powinniśmy mieć w promieniu 10 km od stadionu ponad 7 tys. miejsc noclegowych. A nie liczę tutaj baz noclegowych w promieniu 75 km od Poznania.

Zresztą przed samymi mistrzostwami to hoteli, moteli i innych temu podobnych wynalazków pojawi się pełno bo każdy będzie chciał coś zarobić na tej imprezie.

POZDR

Mazzari

Post autor: Mazzari » 03.07.2007, 08:07

Na pewno prawidłowo wytypowane miasta to Poznań i Wrocław.
Tłumaczyć chyba nie trzeba. Miasta historyczne, mają co zaprezentować turystą.
Dla mnie twierdzenie, że Chorzów TAK, bo jest zawsze dużo ludzi to nieporozumienie :lol:
Logicznym jest, że na meczach EURO chciał, nie chciał i tak będzie dużo ludzi (albo i więcej :wink: ).
W Szczecinie, kiedy grałą reprezentacja, zawsze było ludzi pełno, zawsze bardzo dobra atmosfera i oprawa meczowa, mimo iż ZAWSZE były to TYLKO mecze towarzyskie np. mecz z...Albanią.
Warszawa wiadomo - Stolica, wielkie miasto, mające swój unikalny charakter.
Kraków ? Chciałbym aby dostał szanse, i zdecydowanie wymienił bym to miasto za Gdańsk!
Pogoń Szczecin - i wszystko jasne!

Fighting Dragon Tokyo

Post autor: Fighting Dragon Tokyo » 03.07.2007, 08:39

To teraz spójrzmy w przyszłość i niech ktoś powie, na który stadion przyjdzie komplet publiczności po Euro. Mam na myśli rozgrywki ligowe.
Ostatnio zmieniony 03.07.2007, 08:41 przez Fighting Dragon Tokyo, łącznie zmieniany 1 raz.

IM
ban

Post autor: IM » 03.07.2007, 08:40

Najbardziej zasługuje Warszawa, w końcu to stolica Polski. Możemy mieć różne zdania na jej temat ale wydaje mi się, że stolicy kraju należy się taka impreza.
Równie wysoko cenię Poznań ale musiałem wybrać jedno z miast więc zdecydowałem się na Warszawę.

Natomiast opcję Krakowa skwituję prostym :lol:
Nie chcę jako Polak mieć w świecie opinii nożownika a jak wiadomo czyny jednostek są często generalizowane i wrzucane do jednego worka.
A niestety w Krakowie takich jednostek jest sporo i nie wierzę żeby w tym mieście latających sztyletów nie doszło do żadnych incydentów.

Chorzów to byłoby świetne miejsce pod względem geograficznym ale nie pod względem infrastruktury czy kibicowskim.
Śląska publiczność chyba bardziej kibicuje Kolumbii niż Polakom.
Nie zapomnę do końca życia zachowania śląskich kibiców na meczu z Kolumbią właśnie. Dla mnie to tam było kilkadziesiąt tysięcy bezmyślnych zwierząt.

Fighting Dragon Tokyo

Post autor: Fighting Dragon Tokyo » 04.07.2007, 12:45

IM pisze:Chorzów to byłoby świetne miejsce pod względem geograficznym ale nie pod względem infrastruktury czy kibicowskim.
Nie zapomnę do końca życia zachowania śląskich kibiców na meczu z Kolumbią właśnie. Dla mnie to tam było kilkadziesiąt tysięcy bezmyślnych zwierząt
.
Ja myślałem, że na meczu Polska-Kolumbia byli kibice z całej Polski. Jakby był mecz w Warszawie i publiczność by kibicowała Kolumbii, to byś mówił dokładnie na odwrót.

amfre

Post autor: amfre » 04.07.2007, 12:56

ponio pisze:
krk pisze: Zobaczymy ilu na do Was i na inne nowe stadiony po EURO będzie wchodzić... to nie problem wybudować stadion na 60 tyś ale kto go "pokryje" po euro???? pewnie o tym nie pomyśleliscie... nawet nie mówie o kosztach takiego stadionu jak w Gdańsku ... zresztą sami zobaczycie za 5 lat

czy was pojebało??? euro trwa miesiąc! a po euro co? taki Baltic Arena zarośnie trawą.... kto go wypełni? i w innych miastach? Wy sobie wogóle zdajecie sobie sprawę ile takie coś kosztuje, utrzymanie stadionu?? te stadiony nie będą klubów tylko danych MIAST...........np. Gdańsk nie wypłaci się za samo mycie "szyb" na Baltic Arena........... do zobaczenia za 5 lat, wtedy zrozumiecie
No to ku*** najlepiej w ogole nie budujmy stadionow i bedzie zajebiscie!
Z jednej skrajnościw drugą? Wole złoty środek i takim w tej kwestii jest stadion Wisełki :)
Nie rozumiem od razu takiego podejscia. Moze i stadiony na meczach ligowych nie zawsze beda zapelnione po brzegi,ale bardzo prawdopodobne,ze zainteresowanie pilka po ME wzrosnie i ludzi bedzie wiecej przychodzic.
Obawiam sie ze rzadko beda wypelnione chociazby w 1/2.
Juz samo wybudowanie nowoczesnego stadionu przyciaga ludzi do niego. Zobacz co bylo w Kielcach- wiele razy byl komplet widzow.Porownaj sobie teraz ilu mieszkancow maja Kielce,a ilu Gdańsk czy Wrocław. A w Poznaniu? Spojrz jakie tam jest zainteresowanie piłką.Myslisz,ze te stadiony zarosna trawa? To sie mylisz.
Zresztą kadra może jeszcze grać- przypomnij sobie ilu chętnych było na Polska-Portugalia i inne mecze.
A ile miejsc ma stadion Kielc? 60 tysiecy? Poza tym ilosc mieszkancow miasta nie ma zadnego odwzorowania w ilosci kibicow na stdionach co juz wielokrotnie zostalo potwierdzone. To tylko potencjał, bardzo rzadko wykorzystywany. Poznań jest pozytywnym wyjątkiem.
A co do utrzymania tych stadionów, to myślę,ze miasta maja już opracowane jakieś koncepcje na ich utrzymanie.O to się nie martw.
Na prawde w to wierzysz? Przypomne gdzie zyjemy: P O L S K A.
cracovia 1906 krakow pisze:Kogo obchodzi ile on chodzi jak mu sie nie podobaja bluzgi na wisłe to nam tacy nie sa potrzebni.

IM
ban

Post autor: IM » 04.07.2007, 20:28

Fighting Dragon Tokyo pisze:
IM pisze:Chorzów to byłoby świetne miejsce pod względem geograficznym ale nie pod względem infrastruktury czy kibicowskim.
Nie zapomnę do końca życia zachowania śląskich kibiców na meczu z Kolumbią właśnie. Dla mnie to tam było kilkadziesiąt tysięcy bezmyślnych zwierząt
.
Ja myślałem, że na meczu Polska-Kolumbia byli kibice z całej Polski. Jakby był mecz w Warszawie i publiczność by kibicowała Kolumbii, to byś mówił dokładnie na odwrót.
Jakoś w Warszawie czy innych miastach nie spotkałem się z czymś takim.

Zresztą Śląsk to podobno nie Polska i chcą autonomii. Więc niech wypierdalają z tym Chorzowem w pizdu i sami niech się postarają o organizacje ME :lol:

fx.

Post autor: fx. » 30.07.2007, 09:49

zdecydowanie Kraków

:)

Fan_Gwardii

Post autor: Fan_Gwardii » 30.07.2007, 10:46

mam niesamowita zwale z tej ankietki. zebralo sie 90 kolesi z Krakowa i tylu ze Slaska i ludza sie ze jak wygraja tu ankietke decyzje zostana zmienione. zostanie tak jak jest - nikt o zdrowych zmyslach nie da organizacji ME dawnej stolicy Polski, gdzie co chwile ktos jest kaleczony lub ginie od narzedzi ostrych! o Stadionie Slaskim zas zostalo wystarczajaco powiedziane, to nie komuna, nie bedzie juz mistrzostw pod gornikow! (jezeli ktos przytoczy mi sytuacje z kopalni Wujek - ja przytocze pchanie olbrzymiej kasy w Gornik Zabrze, czy nawet Szombierki Bytom - ktorym kupiono tytul, po to by "robotnicza elita" miala godny odpoczynek i umotywowala sie po tygodniu ciezkiej pracy) czasy, gdy na Slasku decydowalo sie o przyszlosci kraju skonczyly sie, czas dac szanse regionom, ktore bardziej na ta szanse wykorzystaja niz wiecznie skloceni i zadajacy gornicy ze swoimi familiami, ktorym wiecznie malo. niemniej zdaje sobie sprawe - ze ani mojego postu ani Waszej ankietki w zyciu nie zobaczy zaden decydent, zas ME odbeda sie w czterech wytypowanych pierwotnie miastach. a jesli ktores sie nie wyrobi, to tez bylbym za Kielcami.
Obrazek

Romano

Post autor: Romano » 30.07.2007, 15:32

Fighting Dragon Tokyo pisze:Mam pytanie do zorientowanych kibiców z Pomorza. Jak wygląda sytuacja z Baltic Arena? Podobno są tam jakieś nieścisłości z gruntami? Podobno sytuacja jest skomplikowana.
Nie ma żadnych nieścisłości do grudnia wyprowadza ostatniego działkowca ,umowa ze związkiem działkowców jest podpisana .Gdańsk przeznaczył juz teren zastepczy dla działkowiczów.Wszystko idzie swoim torem i widać dużą determinacje władz miasta aby wszystko odbywało sie zgodnie z założeniami

WHITE POWER_

Post autor: WHITE POWER_ » 30.07.2007, 16:09

które?
oczywiście że Kraków

no ale z układami politycznymi nie wygrasz

Bartek_KSG

Post autor: Bartek_KSG » 31.07.2007, 22:21

dziwi mnie ze niektorzy tutaj uwazaja ze tu czy tam sie nie powino grac bo tam nie chca Polski ( co jest kompletna bzdura ) no ale jesli by nawet tak mialo byc to skoro tyle polakow moglo pojechac do niemiec na mistrzostwa to moga też na Slaski :) a po drugie jest tylu kandydatow wiec nie koniecznie repra tam musi grac w ogole.

P.S. Najchujowsze jest gadanie i wracanie do meczu z Kolumbia ( ze niby tylko slascy kibice, ktorzy wszyscy maja niemieckie obywatelstwo i chcacy autonomi ) wygwizdali repre!!
Tylko najbardziej nie rozumie tego po co anty Polacy ( czyt. Hanysy ) mieli by isc na mecz Polskiej repry?? a tym bardziej sie nim przejmowac?

A jesli ktos na tym forum sie interesuje kibicowaniem dluzej to powinien pamietac pewniem mecz w poznaniu ( bez urazy dla pyr ). tylko to daje obraz ze w okolo 80% na repre w kraju chodz pikniki, ktore maja niezbyt honorowe podejscie do sprawy.

Rondel
Post autor: Rondel » 01.08.2007, 10:14

5 klubów w 1 lidze w regionie.
Komunikacja, drogi szybkiego ruchu, autostrada.
Najwieksza aglomeracja w Polsce.
Stadion w ktory trzeba wlozyc stosunkowo malo pieniedzy.
3 lotniska miedzynarodowe w promieniu 100km (Katowice, Kraków, Ostrava).

Chorzow.
Never underestimate the predictability of stupidity

opeth

Post autor: opeth » 01.08.2007, 11:13

"czy was pojebało??? euro trwa miesiąc! a po euro co? taki Baltic Arena zarośnie trawą.... kto go wypełni? i w innych miastach? Wy sobie wogóle zdajecie sobie sprawę ile takie coś kosztuje, utrzymanie stadionu?? te stadiony nie będą klubów tylko danych MIAST...........np. Gdańsk nie wypłaci się za samo mycie "szyb" na Baltic Arena........... do zobaczenia za 5 lat, wtedy zrozumiecie"

Mówisz że Gdańsk czy Wrocław nie zapełni tych stadionów,tyle że te stadiony będą własnością miast a nie klubów,przynajmniej we Wrocławiu nie będą tam (najprawdopodobniej) organizowane mecze ligowe tylko miasto będzie organizować koncerty,imprezy,targi i tym podobne więc napewno zatroszczy się o utrzymanie i czerpanie zysków z takiego miejsca jakim jest nowoczesny stadion,już nie te czasy że takie obiekty niszczeją,polityka się zmieniła i władze miasta zrobią wsystko żeby czerpać zyski z posiadania takiego obiektu.Napewno, i mówię to z pełnym przekonaniem, stadiony nie obrosną trawą a koszta utrzymania bedą zwracać się proporcjonalnie do organizowanych tam imprez (nie meczów bo tych będzie napewno mało).

viceroy

Post autor: viceroy » 02.08.2007, 00:45

Rondel pisze:5 klubów w 1 lidze w regionie.
Komunikacja, drogi szybkiego ruchu, autostrada.
Najwieksza aglomeracja w Polsce.
Stadion w ktory trzeba wlozyc stosunkowo malo pieniedzy.
3 lotniska miedzynarodowe w promieniu 100km (Katowice, Kraków, Ostrava).

Chorzow.
POPIERAM 100% dodam od siebie najlepszy klimat kibicowski Panuje własnie w tym regionie , kraków niby duze mieasto duzo zabytków ale pomysl kto bedzie to zwiedzał? przeciez przyjada fanatycy młodzi ludzie a nie stare dziady!

A.

Post autor: A. » 02.08.2007, 02:16

POPIERAM 100% dodam od siebie najlepszy klimat kibicowski Panuje własnie w tym regionie , kraków niby duze mieasto duzo zabytków ale pomysl kto bedzie to zwiedzał? przeciez przyjada fanatycy młodzi ludzie a nie stare dziady!
:lol: :lol: :lol:
BĄDŹ DUMNY - JESTEŚ POLAKIEM

GoodOldBoy

Post autor: GoodOldBoy » 02.08.2007, 06:25

Wroclaw odpada jako pierwszy-jakos mi sie nigdy nie kojarzyl z wielkim polskim futbolem-przecietny pilkarskie miasto jak i kibice...
Gdansk-tez nie...
Poznan-juz bardziej, chyba w obecnej chwili najlepszy pilkarski klimat w Polsce
Warszawa,Krakow-czyli stolica i najbardziej znane polskie miasto(Krakow)...dlaczego nie?
...jednak moj glos oddaje na Chorzow-miasto ktore pamieta najlepsze mecze polskiej reprezentacji...wg.mnie to Mekka polskiej pilki
>>>BENEATH THIS MASK THERE IS MORE THAN FLESH. BENEATH THIS MASK THERE IS AN IDEA, AND IDEAS ARE BULLETPROOF<<<

*pRiMo*

Post autor: *pRiMo* » 07.08.2007, 16:54

"Wciąż nie wiadomo, gdzie powstanie stadion narodowy w Warszawie. Minister sportu i turystyki Elżbieta Jakubiak zaznaczyła w Sygnałach Dnia, że 15 września zapadnie decyzja w tej sprawie. Dodała, że wciąż mamy wystarczająco dużo czasu na przygotowanie w naszym kraju Mistrzostw Europy w piłce nożnej.
Elżbieta Jakubiak zaznaczyła w Programie I Polskiego Radia, że pierwsze prace przy budowie narodowego stadionu w stolicy powinny rozpocząć się na wiosnę 2009 roku. Jej zdaniem budowa tego typu obiektu powinna nam zająć półtora roku. Oznacza to, że nie zdążymy wybudować stadionu przed wyznaczonym nam terminem przez Unię Europejskich Związków Piłkarskich (UEFA). Jednak zdaniem pani minister wystarczy jeśli zbudujemy stadiony na rok przed rozpoczęciem mistrzostw. Elżbieta Jakubiak powiedziała, że UEFA nie powinna wtedy zgłaszać żadnych obiekcji. Doniesienia prasowe, iż organizację Euro 2012 UEFA może nam zabrać nazwała "bzdurą".

Zdaniem minister sportu w obecnej chwili najlepiej wygląda sytuacja w Poznaniu, gdzie już trwają prace nad tamtejszym stadionem. Według pani minister - inne miasta wciąż mają dość czasu, aby zdążyć przed Euro.
Gość Sygnałów Dnia wyjaśniła, że była zmuszona do cofnięcia przetargu na budowę tego obiektu w stolicy właśnie z braku decyzji w sprawie lokalizacji. Dodała, że decyzja zostanie teraz podjęta wewnętrznie w jej resorcie. Potwierdziła, że do 15 września z korony Stadionu Dziesięciolecia znikną tamtejsi kupcy. Zostaną przeniesieni na ulicę Radzymińską. Dodała, że choć nie wiadomo, czy akurat dokładnie w tym miejscu powstanie Stadion Narodowy - dzisiejsze targowisko będzie na pewno zapleczem przyszłej budowy."

To się nazywa mieć optymizm :) Widać, że w Warszawie jakoś dojśc do ładu z tą lokalizacją stadionu nie mogą. A jeszcze niedawno Gronkiewicz-Waltz taka była dumna z organizacji EURO w Warszawie i chętnie dawała gwarancje pod budowe stadionu. A jakoś nawet nie potrafią opróżnić Stadionu X-lecia.

Jestem optymistą ale śmierdzi mi to kompromitacją na całą Europę ...
Każdy mój post ma na celu wyrażenie tylko i wyłącznie mojej prywatnej opini i nie jest i nie powinien być traktowany jako oficjalne stanowisko kibiców LECHA POZNAŃ :!: :!: :!:

dariusz

Post autor: dariusz » 08.08.2007, 15:07

Aż 26 pracowni architektonicznych z całego świata zgłosiło się do konkursu na opracowanie koncepcji architektoniczno-urbanistycznej nowego stadionu przy ul. Drzymały we Wrocławiu. Miasto nie stawia im żadnych ograniczeń. Prace oceni międzynarodowe grono architektów.
SERWISY
Co się buduje we Wrocławiu
Euro 2012
- Chcemy, aby we Wrocławiu powstał supernowoczesny stadion - mówi Piotr Waśniewski, dyrektor biura ds. Euro 2012 w urzędzie miejskim we Wrocławiu. - Widząc, jakie pracownie architektoniczne zgłosiły się do konkursu, możemy być o to spokojni.

Nowoczesny stadion, mogący pomieścić od 40 do 60 tys. ludzi, na którym zostaną rozegrane mecze fazy grupowej mistrzostw europy w piłce nożnej w 2012 roku we Wrocławiu, ma stanąć na 6-hektarowej działce przy ul. Drzymały. Poza stadionem pracownie architektoniczne będą musiały zaprojektować układ komunikacyjny i przedstawić koncepcje, gdzie najlepiej postawić przy nowej arenie pawilony handlowe, hotel i powierzchnie komercyjne.

Do konkursu pracownie mogły się zgłaszać do piątku. Wpłynęło 26 wniosków. - Zgłosiły się głównie międzynarodowe konsorcja złożone z renomowanych pracowni architektonicznych, m.in. ze Stanów Zjednoczonych, Japonii, zachodniej Europy, ale i Polski - mówi Waśniewski. Większość konsorcjów ma już ogromne doświadczenie w budowie wielkich aren sportowych. Szczegółów, aż do rozstrzygnięcia konkursu, nie mogę jednak zdradzić - mówi Piotr Waśniewski.

Jarosław Obremski, wiceprezydent Wrocławia: - Pozostawiliśmy bardzo dużo swobody przy tworzeniu koncepcji. Jesteśmy otwarci na wszelkie pomysły, nawet te najbardziej rewolucyjne.

Obremski przyznaje jednak, że bardziej w konkursie będzie się liczyć funkcjonalność obiektu i rozwiązania komunikacyjne niż jego "odlotowa architektura".

Pracownie dostały trzy miesiące na przygotowanie koncepcji. Zwycięzcę poznamy w połowie października. Prace oceni sąd konkursowy, w którym obok pracowników wrocławskiego ratusza zasiądzie m.in. światowej sławy inżynier Thomas Speck czy renomowani architekci Gunter Kus i Marc Angelil.

Po podpisaniu umowy zwycięskie konsorcjum będzie miało ok. 7 miesięcy na stworzenie już kompleksowego projektu budowlanego. Budowa ma ruszyć w drugiej połowie przyszłego roku. Stadion - zgodnie z planem - ma być gotowy w 2010 roku.

Ma kosztować od 100 do 130 mln euro. Pieniądze na jego budowę miasto chce zdobyć, sprzedając 15- hektarowy grunt przy planowanym stadionie, a także z Unii Europejskiej.

Krótko podsumowując:
ze wszystkich miast - organizatorów, w których mają powstać nowe obiekty TYLKO we Wrocławiu znane są FAKTY. Jeśli chodzi o Gdańsk i Warszawę już wiadomo, że stadiony na 100 % nie powstaną przed 2011 rokiem. W Warszawie nie wiadomo nawet gdzie dokładnie stadion ma stanąć!!! Sądzę, że Wrocław jest rok przed Warszawą i Gdańskiem.
Jeśli chodzi o Poznań i Kraków, no cóż... Stadiony, które powstaną w wyniku remontów - już na starcie będą technologicznie przestarzałe o jakieś 20 lat...

DPK
ban

Post autor: DPK » 08.08.2007, 15:18

Ramon pisze:
dariusz pisze: Jeśli chodzi o Poznań i Kraków, no cóż... Stadiony, które powstaną w wyniku remontów - już na starcie będą technologicznie przestarzałe o jakieś 20 lat...
No nie zgodzę się z tobą.Sądzisz ze bedą przestarzałe o 20 lat niby czemu przeciez te stadiony nie są remontowane tylko stopniowo budowane od podstaw :roll:
jaka beda miec pojemnosc?

dariusz

Post autor: dariusz » 08.08.2007, 15:23

Tu nie chodzi o fakt - kiedy są budowane. Sam zamysł konstrukcyjny, projekt, czyli "fundamenty" tych inwestycji są niewspółczesne. Dziś tak stadionów się nie buduje.

ODPOWIEDZ