Flagi na autach i balkonach - Patriotyzm czy obciach?

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

sgfads

Re: Flagi na autach i balkonach - Patriotyzm czy obciach?

Post autor: sgfads »

Pozbierajcie sie w jakies grupy2-3 osobowe i chodzcie po mieszkaniach.Kto nie udowodni , ze flage wiesza w swieta narodowe upomniec a flage skonfiskowac. kibice.net sumienie narodu haha.
iparts.pl
Chusteczka

Post autor: Chusteczka »

sgfads pisze:Pozbierajcie sie w jakies grupy2-3 osobowe i chodzcie po mieszkaniach.Kto nie udowodni , ze flage wiesza w swieta narodowe upomniec a flage skonfiskowac. kibice.net sumienie narodu haha.

hahahaha, szczerze mnie to rozbawiło, zresztą bardzo dobre podsumowanie tego tematu.
bubus79

Post autor: bubus79 »

Krótki datownik historyczno-flagowy. Warto rozpowszechniać.

http://www.polskaflaga.pl/KiedyWywieszacFlage.html
msp

Post autor: msp »

osobiście przeciwny jestem wywieszaniu flag z logotypami wszelkimi sponsorów itp.

podpisuję się również pod tym co pisze Barnet...

Natomiast, myślę że warto zwrócić uwagę, że nie każdy w naszej Reprezentacji to kolorowy cudak i nie ma co aż tak cisnąć na Smude i jego ekipke, biorąc pod uwagę to co się dzieje np. we Francji lu choćby u Szwabów. Jednak tendencja jest niestety wzrostowa w tym temacie, ale to już inna dyskusja.......
spRing

Post autor: spRing »

bunio5

Post autor: bunio5 »

Ludzie gdzieś i jakoś muszą nauczyć się patrotyzmu. Wg mnie to dobrze, że są flagi na autach czy balkonach. Oczywiście flagi Polski a nie jakieś gówna typu napis coca-cola na fladze czy tyskie. Swoją drogą tyskie się wycwaniło, bo swoją nazwę dająw środku flagi a nie na samym dole jak to było przed laty. TYLKO BIAŁO-CZERWONA Z ORŁEM W KORONIE ( zawsze po prawej stronie).
wyjazdowicz

Post autor: wyjazdowicz »

ciekaw jestem tylko czy flagi będziesz mieć eksponowane cały rok? czy tylko na EURO? Bo jak na czas Mistrzostw to dla kogo te flagi? Dla Perkisa i Ojgena?
Lucasyno

Post autor: Lucasyno »

nie wywieszaj wogole bedziesz spoko hooligan i najwiekszy patriota ok?
MACHINES

Post autor: MACHINES »

ciekaw jestem tylko czy flagi będziesz mieć eksponowane cały rok? czy tylko na EURO? Bo jak na czas Mistrzostw to dla kogo te flagi? Dla Perkisa i Ojgena?

Flagi znikną po pierwszym meczu jak przegramy z Grecją 3-0 :)
kaelowiec
Kontakt:

Post autor: kaelowiec »

czyli kto do tej pory eksponował patriotyzm musi porzucić tą drogę , bo mogą go kumaci zaliczyć do januszy ?
dalin

Post autor: dalin »

Wywiesić flagę? Spoko, nawet jeśli miałby to zrobić jakiś janusz i tylko na czas euro. Takie
działania budzą i pokazują patriotyzm i to jest duży plus.

Tylko mówię o fladze a nie tym gównie które daje jeden z browarów od paru lat z okazji piłkarskich turniejów.
piekne lata 90-te

Post autor: piekne lata 90-te »

widzę, że niektórym przeszkadza bialo-czerwona flaga, wiec powieście sobie tęczową, będziecie ku*** cool i trendy... od paru lat trwa nagonka na patriotyzm, nacjonalizm, przywiązanie do państwa, Boga, wartości, ktorymi szczyci się Polska od setek lat, więc idźcie z duchem czasu, kochajcie się wszyscy, tolerujcie wszystkie dewiacje, tylko potem nie płaczcie, że w święta narodowe nie ma komu powiesić flagi domu, bo to takie staroświeckie... każda okazja do wywieszenia flagi i pokazania, że jestem z Polską i Polakiem jest dobra, tego uczę też swoje dzieci, a one mają uczyć swoje. Amen
UltrasGate

Post autor: UltrasGate »

nie oszukujmy się, większość ludzi ozdabia auta czy balkony w biało-czerwone flagi, bo w hipermarkecie w pierwszej alejce mozna je kupić w promocji. Osoby kupujące pod wpływem marketu, nie kupią i nie wywieszą tych barw na żadne święto bo wtedy to nie bedzie można tego kupić w hipermarkecie. no chyba że w czasie euro nie sprzeda się wszystko to może na 11 listopada będzie promocja i znowu trendi będzie miec barwy na aucie - ale w to naprawdę wątpię i na to bym nie liczył.

była "małyszomania" teraz jest "euromania" - czyli coś sztucznie wykreowanego przez kogoś kto na tym robi biznes.
commandos88

Post autor: commandos88 »

UltrasGate pisze:nie oszukujmy się, większość ludzi ozdabia auta czy balkony w biało-czerwone flagi, bo w hipermarkecie w pierwszej alejce mozna je kupić w promocji. Osoby kupujące pod wpływem marketu, nie kupią i nie wywieszą tych barw na żadne święto bo wtedy to nie bedzie można tego kupić w hipermarkecie. no chyba że w czasie euro nie sprzeda się wszystko to może na 11 listopada będzie promocja i znowu trendi będzie miec barwy na aucie - ale w to naprawdę wątpię i na to bym nie liczył.

była "małyszomania" teraz jest "euromania" - czyli coś sztucznie wykreowanego przez kogoś kto na tym robi biznes.
Dokladnie tak jest, jak piszesz.Bardzo celne spostrzezenia wysnuwasz i pieknie nazywasz po imieniu.
Wiekszosc tych "euromaniakow" zrzuci te flagi z aut i balkonow po euro, a czy powinni?
Wrzuca w kat tak jak inne rzeczy ktore sie kupuje na jakies okazje, a pozniej z nich niekorzysta.
Ci piknikowi patrioci, sa jak choragiewki na wietrze jak zawieje w tv reklamie lub w markecie, to poleci, kupi i zastosuje zgodnie z informacja zalaczona na opakowaniu.
Takich ludzi w Polsce co maja maszty przed domem z polska flaga trzepoczaca na wietrze przez caly rok i ktorzy uczesnicza w waznych swietach narodowych mozna szacowac w kilku procentach i to, sa prawdziwi Polacy.
Ilu z tych "euromaniakow" uczesniczy w wazne swieta narodowe pewnie znikomy procent, a powinni dojsc do wniosku, skoro jestem Polakiem, to i mam obowiazki polskie!
_Southern_Poland_

Post autor: _Southern_Poland_ »

Te flagi i inne ozdoby to piękny pomysł na biznes. Polacy dają się na to złapać. Jestem pewien, że po 1 porażce, większość tych flag pójdzie do kosza i tyle.
lsz

Post autor: lsz »

o zachowanie tego o czym piszesz*

nie mozna edytowac
Barnet

Post autor: Barnet »

rozumiem panowie ze jak by nie było w sklepach żadnych gadżetów i nikt by nie nosił barw narodowych, teraz w tym okresie, było by szaro i buro, a na ulicach panowały by flagi wszystkich inny narodowości grających na euro tylko nie biało-czerwone, wtedy byli byście zadowoleni i dumni z siebie, a może powstał by wtedy temat, co z nas za Polacy, wszyscy w barwach tylko nie MY??!!!
UltrasGate

212 pisze:
UltrasGate pisze:nie oszukujmy się, większość ludzi ozdabia auta czy balkony w biało-czerwone flagi, bo w hipermarkecie w pierwszej alejce mozna je kupić w promocji. Osoby kupujące pod wpływem marketu, nie kupią i nie wywieszą tych barw na żadne święto bo wtedy to nie bedzie można tego kupić w hipermarkecie. no chyba że w czasie euro nie sprzeda się wszystko to może na 11 listopada będzie promocja i znowu trendi będzie miec barwy na aucie - ale w to naprawdę wątpię i na to bym nie liczył.

I co źle, że była te "małyszomania"? Źle, że naród mógł poczuć dumę, że zwykły chłopak (z ludu, że tak powiem) stawiał w swoim cieniu cały świat. Że dzięki talentowi i ciężkiej pracy pokonywał np. Niemców i Austriaków, którzy posiadali lepszy sprzęt, warunki do przygotowań itd.? Źle, że Polacy mogli odczuć, dzięki niemy dumę?
a gdzie napisałem, że to źle?
ja tylko stwierdziłem, że to było sztucznie wykreowane, w tym przypadku przez TVP która miała prawa do transmisji skoków.
MKS_skm

Post autor: MKS_skm »

wszystko zależy w jaki sposób flaga jest wykorzystywana , bo nikt mi nie powie że to dobry pomysł:
http://s1255.photobucket.com/albums/hh6 ... kopaki.png
UltrasGate

Rewolucja2012 pisze:Na ulicach jeżdzi dość sporo samochodów z flagami Polski czy to żle czy dobrze sam niewiem osobiście mam wyjebane na euro dość smieszy mnie ta atmosfera pikniowa na stadionach przecież to wstyd onbiżenie poziomu itp. ale z drugiej strony ciesze sie widząc flagi polski na samochodach i domach.
z tym bym się zgodził.
UltrasGate

z tym, ze trudo ocenić czy to dobrze czy źle że ludzie wieszają na autach czy balkonach flagi. z jednej strony to włączanie się do tej szopki pt euro, ale z drugiej strony to piękny widok.
Theo_08

Post autor: Theo_08 »

Skroiliście już chłopaki jakieś flagi Polski? :)
fanatyk1908

Post autor: fanatyk1908 »

Wywieszanie na balkonach wszelkiego rodzaju flag tak jak i jeżdżenie z flagą na aucie z okazji tej imprezy to dla mnie osobiście mega obciach.Czemu to ma służyć ? Pokazaniu iż jest się Polakiem ? Czy patriotą ?To nie komercyjne wywieszane chorągiewki czynią z Ciebie wielkiego patriotę ,tylko przekuty w czyn ruch który zapisuje się i odznacza echem w społeczeństwie.
adam1157

Post autor: adam1157 »

Wiozłem ostatnio moją babcię (91 l.) do lekarza.Zauważyła flagi przy samochodach- zapytała jaki jest powód wywieszania tych flag.Ja jej odpowiedziałem że to w związku z mistrzostwami Europy w piłkę nożną , babcia skomentowała: "Każdy powód jest dobry by pokazać że jest się prawdziwym Polakiem" Jej bardzo się podobało i mówiła że za jej młodości barwy narodowe były zakazane.Ja nie mam wątpliwości czy obciach czy nie.Ważne żeby traktować flagę i barwy z należytym szacunkiem.U mnie pod oknem już wisi.
jason

Post autor: jason »

Każdy postępuje jak uważa , ja na euro flagi nie wywieszam gdyż nie utożsamiam się z tą Polską którą tworzą obcokrajowcy w naszej Reprezentacji i którą zbudował pan Tusk przed Euro , flaga na świętach państwowych u mnie wisi zawsze. Oczywiście można być dumnym ze swojego kraju i wywieszać flagę na euro nikomu tego nie zabraniam ale jaki odsetek z tych ,,patriotów'' pamięta o innych świętach narodowych ? mniejszy niż 1%
Według mnie pojęcie patriotyzmu jest szerokie , osoba która wiesza raz w życiu flagę za oknem bo jest euro i która tego już czynić nie będzie z okazji innych świąt i rocznic jest BURAKIEM i mojego zdania nie zmienicie
CZEŚĆ I CHWAŁA BOHATEROM ! WIELKA POLSKA NA WIEKI !
El General

Post autor: El General »

A ja też sobie przyczepię na furę. Co mi tam, mi się podoba, im więcej biało-czerwonych flag tym lepiej. Serce się raduje. A że to chwilowa modła. c***, lepiej tak niż wcale ;)
adam1157

Post autor: adam1157 »

Dodam że u mnie na święta narodowe jest zawsze wywieszana.
Supporter

Post autor: Supporter »

Kto z tego tematu, ma wywieszoną POLSKA flage na czas euro, a nie wywiesił w święto narodowe?
Wells

Post autor: Wells »

Wywieszanie flag jest jak na najbardziej na miejscu.

Jednakże wywieszanie jakiś pseudo - bander na samochodach (chodzi mi tutaj o chorągiewki, gdzie nasze Godło niejako "wcina" się w czerwono pole na fladze) to już jest brak szacunku do narodowych barw i po prostu kpina.
MediaTech

Post autor: MediaTech »

Panowie piszecie same negatywy o reprezentacji, czyli ja rozumie że jak strzelimy gola,wygramy mecz to nie będziecie się cieszyć, tylko będzie żałobna atmosfera ?
???

Post autor: ??? »

Smutne to jest to ,że ktoś nie wie ,że Polak i Polska pisze się z dużej litery...........
UltrasGate

MediaTech pisze:Panowie piszecie same negatywy o reprezentacji, czyli ja rozumie że jak strzelimy gola,wygramy mecz to nie będziecie się cieszyć, tylko będzie żałobna atmosfera ?
reprezentacji PZPNu będę życzył zwycięstw, tak samo jak życze ich Legii, Wiśle, Lechowi w europejskich pucharach. ale po porażce rwać włosów z głowy nie będę.
wieśniak

Post autor: wieśniak »

Ja wczoraj widzialem obok jednego domu flagą narodową położoną na kuble na śmieci i przycisniętą drzwiczkami, chyba żeby nie spadła... Ręce mi ku*** opadły jak to zobaczylem.
MV2

Post autor: MV2 »

Myślę, że prawda leży gdzieś pośrodku, tzn że jakaś część z tych co wywieszają teraz flagi na balkonach, mają pokrowce na lusterka w barwach itp, flagę wywieszą również na 11 listopada i to jest ok, ale sporo też jest takich którzy idą za modą na te wszystkie gadżety, na zasadzie "w tv o tym mówią, sąsiad ma, kolega z pracy też to i ja coś wywieszę" a na 11 Listopada już mody aż takiej nie będzie więc wiadomo..

sporo złożyło się na to , że trwają spory na temat "kibicować czy nie Reprezentacji" m.in:

- zaostrzanie prawa i pokazowa walka z "kibolami"
- naturalizowanie piłkarzy, którzy gdyby nie Euro to raczej by u nas nie grali
Denaturat

Post autor: Denaturat »

commandos88 pisze:

Dokladnie tak jest, jak piszesz.Bardzo celne spostrzezenia wysnuwasz i pieknie nazywasz po imieniu.
Wiekszosc tych "euromaniakow" zrzuci te flagi z aut i balkonow po euro, a czy powinni?
Wrzuca w kat tak jak inne rzeczy ktore sie kupuje na jakies okazje, a pozniej z nich niekorzysta.
Ci piknikowi patrioci, sa jak choragiewki na wietrze jak zawieje w tv reklamie lub w markecie, to poleci, kupi i zastosuje zgodnie z informacja zalaczona na opakowaniu.
Takich ludzi w Polsce co maja maszty przed domem z polska flaga trzepoczaca na wietrze przez caly rok i ktorzy uczesnicza w waznych swietach narodowych mozna szacowac w kilku procentach i to, sa prawdziwi Polacy.
Ilu z tych "euromaniakow" uczesniczy w wazne swieta narodowe pewnie znikomy procent, a powinni dojsc do wniosku, skoro jestem Polakiem, to i mam obowiazki polskie!
Flagę wywieszam zawsze w Święta Narodowe - wywieszę i na EURO.
Będzie wisiała do meczu finałowego (nawet jeśli nie wyjdziemy z grupy).

Moi sąsiedzi też wywiesili flagi - część z nich pierwszy raz.
Z okazji Świąt Narodowych rzadko wieszają flagi.
Natomiast w moim mniemaniu lepszy Janusz, który wywiesi flagę (choćby raz w życiu) tylko na Euro, niż ten który nigdy tego nie zrobi...

Choć nie do końca odpowiada mi obecna reprezentacja - trzymam za nią kciuki, bo jestem Polakiem. Zawsze kibicowałem Małyszowi (ktoś tu pisał o Małyszomanii w negatywnym kontekście), Justynie Kowalczyk, siatkarzom, Robertowi Kubicy, Tomkowi Adamkowi czy nawet Renacie Mauer, która strzelała z czegoś do tarczy za to, że reprezentowali/ją mój kraj, tak będę i tym razem kibicował piłkarzom w biało-czerwonych barwach.

Dla mnie to duma, nikt mi tego nie odbierze a już na pewno nie część z udzielających się tu osób, które kreują trendy poprawności manifestowania polskich barw i jako jedyne mogą decydować czy flaga na samochodzie to obciach czy nie...

Pozdrowienia dla wszystkich, którzy jutro o 18.00 będą trzymać kciuki za naszą reprezentację.
303squadron

Post autor: 303squadron »

Dzisiaj w radiowej 3-ce gościem był Jacek Gmoch, rozmowa toczyła się głównie na temat Grecji. Zapytany został jakie czynniki motywacyjne( dla piłkarzy reprezentacji) były kiedyś i jakie są obecnie. Odpowiedział, że dawniej podstawową motywacją gry był patriotyzm i założenie samej koszulki, natomiast teraz twierdzi że głównym czynnikiem są pieniądze i dodał że globalizacja przyczynia się do niszczenia patriotyzmu.
Ł.ukasz

Post autor: Ł.ukasz »

MIMO, że ludzie wieszają te flagi na znak solidarności z kadrą farbowanych lisów to my powinniśmy być dumni, że co raz więcej barw naszych narodowych widnieje na ulicach!

Jak ludzie mają z czegoś radochę to czemu im to zabierać? Mogą się oderwać od trudnej rzeczywistości- niech się cieszą!

AGAINST MODERN FOOTBALL!
Barnet

Post autor: Barnet »

wywnioskowałem z tego tematu ze flagi na samochodach mogą mieć tylko ci, co byli na Marszu Niepodległości, reszta co nie była, nie maja prawa obnosić się z biało-czerwonymi barwami, bo to sezonowy i lamusy, a nie kibice i patrioci
Ranger

Post autor: Ranger »

Barnet pisze:wywnioskowałem z tego tematu ze flagi na samochodach mogą mieć tylko ci, co byli na Marszu Niepodległości, reszta co nie była, nie maja prawa obnosić się z biało-czerwonymi barwami, bo to sezonowy i lamusy, a nie kibice i patrioci
Niestety, to jest smutne, bo wypowiadający się w tym temacie nie kręcą beki tylko myślą tak serio.
ODPOWIEDZ