Zgody / Kosy/ Układy ...

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

1.9.1.0

Re: Zgody / Kosy/ Układy ...

Post autor: 1.9.1.0 »

1.1 pisze:Jak wygląda sytuacja na linii Elana - Widzew ? Wczoraj byłem w Toruniu. I po tym co widziałem , co działo się na mieście. Ta zabawa Widzewiakow , Ruchu i Jezioraka. Race , litry Wódki , catering itd. Na prawdę gościna Elanowców robi wrażenie.
WFCG ma uklad z Elaną tyle z oficjalnej srony , lecz nikt nikomu nie zabrania posiadania prywatnych kontaktów :)
iparts.pl
Pokerface

Post autor: Pokerface »

Zupełnie Zielony. pisze: Jeśli jak twierdzisz nie jesteście fc Lecha to można was juz tylko wrzucic do jednego wora z Dyskobolią i Amicą! Czyli kibicami których Lech olewa i nie traktuje poważnie. Wszak nie macie z Lechem ani zgody ani układu, ani nie jesteście ich (jak twierdzisz fc)...
Mówiąc o stosunkach Lecha Poznań i Górnika Konin trzeba przeanalizować ostatnie kilkanaście lat. Wcześniej osoby z Górnika wspierały Lecha dobrymi liczbami w Poznaniu, Lech robił to samo w Koninie. To były czasy, gdzie nie funkcjonowały zgody w dzisiejszym znaczeniu. Choćby ze względu na tamte czasy, między tymi dwiema ekipami nie ma żadnych spinek. Osoby z Lecha, Górnika i fc Konin znają się i nie wchodzą sobie w drogę. Podsumowując Górnik Konin nie jest fc Lecha.
czajnik

Post autor: czajnik »

Czy zdarzało się, że kibice Gornika Konin byli w swoich barwach grupą na meczu Lecha w przeciągu ostatnich 5 lat ? Bo słyszałem, że tak było w Chorzowie na finale PP Ruch-Lech (ktoś pisał o tym na tym forum) ...
Viclav

Post autor: Viclav »

A jak wyglądają relacje na linii Górnik Konin - Dyskobolia? Bo kiedyś te ekipy się wspierały, ale odległe czasy już.
Totalny neutral?
Piston

Post autor: Piston »

Czy istnieją wciąż układy na linii Polonia Bydgoszcz - Włókniarz Częstochowa oraz Polonia Bydgoszcz - Petra Płock. W pierwszym wypadku w ostatnim sezonie chyba ani razu dane ekipy nie wspomagały się ?
BydgoskiPatriota

Post autor: BydgoskiPatriota »

Piston pisze:Czy istnieją wciąż układy na linii Polonia Bydgoszcz - Włókniarz Częstochowa oraz Polonia Bydgoszcz - Petra Płock. W pierwszym wypadku w ostatnim sezonie chyba ani razu dane ekipy nie wspomagały się ?
Oficjalnie układ między Polonią a Włókniarzem wciąż istnieje. W ostatnim sezonie częstochowianie mieli zawieszoną działalność pod względem organizacyjnym.
Układu pomiędzy Polonią a Petrochemią nigdy nie było. Nadal utrzymywane są prywatne kontakty, chociaż w mniejszym stopniu niż wcześniej.
Pinkus

Post autor: Pinkus »

. Zgoda ze Stilonem Gorzów

Pozytywne stosunki z fanami Stilonu utrzymywały się do połowy lat 90-tych. Do zgody doszło przy okazji pierwszej wizyty kibiców ZKS-u w Głogowie. Potem przyszła kolej na wyjazd do Gorzowa, co zaowocowało umocnieniem wzajemnych stosunków poprzez bardzo dobre przyjęcie głogowian przez kibiców Stilonu. Jedzenie, trunki z odpowiednią zawartością, wiadomo jak to się odbywa. Wszystko układało się pomyślnie, co wieńczyły wspólne wyjazdy na obie ekipy (gorzowianie wspierali nas we Wrocławiu na Śląsku, my jechaliśmy z nimi na Gwardię Koszalin, Amicę Wronki i Miedź Legnica) czy tak symboliczne kwestie jak śpiewy "Stilon - Chrobry, dwa bratanki i do piwa i do szklanki". W kolejnym sezonie to Chrobry jako pierwszy gościł u przyjaciół. Kilku fanów MZKS-u wybrało się na Ziemię Lubuską już na kilki dni przed samym meczem. Doszło do pierwszego pogorszenia kontaktów. Co prawda alkohol znów polał się strumieniami, ale gościna w ogólnym rozumieniu tego słowa pozostawiała wiele do życzenia. Nadszedł okres, który miał ogromny wpływ na obustronne relacje. Fani z Gorzowa dowiedziawszy się, że w Głogowie można kupić dosyć tanio materiał na flagi, skorzystali z okazji, wysyłając jednemu z głogowian pieniądze na jego zakup. Gdy okazało się, że niebieski materiał jest nie do zdobycia, kwota została z powrotem odesłana. Stilon twierdził, że jej nie otrzymał. Całą sytuacja spowodowała, że stosunki na linii Chrobry-Stilon pogorszyły się diametralnie. Wojna wisiała w powietrzu, a wszyscy tylko oczekiwali na przyjazd fanów ZKS-u do Głogowa. To nastąpiło 20 maja 1995 roku. Dzień decydował o przyszłości gorzowsko-głogowskiej zgody. W ekipie Chrobrego doszło do pewnych podziałów - jedni wyrażali chęć utrzymania sztamy, drudzy byli odmiennego zdania, chcąc przyjąć Stilonowców "po męsku". Przy Wita Stwosza zjawiło się ok. 30 gorzowian. W trakcie trwania pierwszej części spotkania było spokojnie. Bomba wybuchła w przerwie. Była nią sytuacja, która zadecydowała o dalszych wydarzeniach, jakie rozegrały się jeszcze tego dnia. Fani Stilonu postawili warunek - zwrot pieniędzy do 80 minuty meczu. W przeciwnym razie kosa. Skończyło się na tym drugim. Dosyć ostra wymiana posiadanych flag i zaczęło się. Z obu stron poleciały bluzgi. Dwóch kibiców Chrobrego przeskoczyło przez ogrodzenie i skubnęło największą i najlepszą fanę ZKS-u, którą po chwili odzyskała mieszające się we wszystko policja. Na 10 minut przed końcem pojedynku z płotu znikają barwy Chrobrego, co było wyraźnym sygnałem tego, jak chciano pożegnać gości. Ci jednak w wyniki interwencji wiadomych służb zostali wpakowani do pojazdów i wywiezieni na dworzec, skąd odjeżdżali w kierunku Kostrzyna. Zgoda Chrobrego Głogów ze Stilonem Gorzów przeszła do historii.

za pośrednictwem: CHROBRY FANATYK nr 2

MOŻNA COŚ WIĘCEJ NA TEN TEMAT JAK TĄ ZGODĘ ODNOWIONO??
Dodam że nie jestem z tamtej strony Polski a chciałbym się dowiedzieć jak ją odnowiono...
Viclav

Post autor: Viclav »

Jak jest ze zgodą Stali Mielec - Iskra Kielce? W Mielcu są dwie ekipy, które działają całkowicie na oddzielny rachunek, czy kibice piłkarscy chodzą też na szczypiorniaka?
GKMGRUDZIADZ

Post autor: GKMGRUDZIADZ »

VerbaVeritatis pisze:Włókniarz miał też zgodę z Grudziądzem? GKM chyba? ale nie jestem pewien.. Ta zgoda dalej istnieje?
Włókniarz miał zgodę z GKM'em, zgoda trwała trochę ponad 10 grubych lat, aktualnie zgody nie ma
\G/liwice48

Post autor: \G/liwice48 »

Pamiętam że kiedyś Włókniarz miał układ lub zgode z Naprzodem Jędrzejów czy to wciąż aktualne?
Armia Krajowa

Post autor: Armia Krajowa »

Było,ale się skończyło..miałem nawet fotkę jak gościli na moim stadionie,tylko nie moge znależć w tych folderach.
TYLKO DYSKOBOLIA

Post autor: TYLKO DYSKOBOLIA »

Viclav pisze:A jak wyglądają relacje na linii Górnik Konin - Dyskobolia? Bo kiedyś te ekipy się wspierały, ale odległe czasy już.
Totalny neutral?
Nie mielismy ze soba do czynienia od paru dobrych lat.
Gdyby jednak spotkal w Grodzisku kibica w barwach Gornika Konin to... pogadalbym z nim przy piwie, bo sam dobrze pamietam jak ojciec na mecze zakladal mi szalik Gornika a ja nie mialem pojecia o co chodzi hehe.
CMV'91

Post autor: CMV'91 »

TYLKO DYSKOBOLIA pisze:
Viclav pisze:A jak wyglądają relacje na linii Górnik Konin - Dyskobolia? Bo kiedyś te ekipy się wspierały, ale odległe czasy już.
Totalny neutral?
Nie mielismy ze soba do czynienia od paru dobrych lat.
Gdyby jednak spotkal w Grodzisku kibica w barwach Gornika Konin to... pogadalbym z nim przy piwie, bo sam dobrze pamietam jak ojciec na mecze zakladal mi szalik Gornika a ja nie mialem pojecia o co chodzi hehe.
A czy Górnik Konin wspierał was kiedyś, tak jak np. wy ich na finale PP z Amicą?
TYLKO DYSKOBOLIA

Post autor: TYLKO DYSKOBOLIA »

Konkretnego meczu i liczb Ci nie podam w kazdym razie kilka starszych osob do dzisiaj wspomina melanze na terenie naszego miasteczka.
8xl

Post autor: 8xl »

Mam pytanie, jaka jest najstarsza, trwająca do dziś zgoda w Polsce?
Adik

Post autor: Adik »

Cracovia - Polonia Warszawa.
KBK

Post autor: KBK »

Sam jestem bardzo ciekaw. Nie raz zdarzyło mi się usłyszeć, że między Zawiszą, a eŁKSą albo Lechii ze Śląskiem.
8xl

Post autor: 8xl »

No właśnie zadałem to pytanie z tego względu, że słyszałem wiele wersji. Craxa i Polonia twierdzą, że ich zgoda jest najstarsza, a ja słyszałem podobnie jak kolega o Zawiszy i ŁKS-ie czy Lechii i Śląsku...
JNK

Post autor: JNK »

Adik pisze:Cracovia - Polonia Warszawa.
A ile trwa już wasza zgoda z KSP?
krzys89

Post autor: krzys89 »

JNK pisze:
Adik pisze:Cracovia - Polonia Warszawa.
A ile trwa już wasza zgoda z KSP?

http://www.ksppolonia.pl/web/?typ=news&id=2378
Adik

Post autor: Adik »

Cracovia - Ajax. Oficjalnie zgoda ;)
szczęściarz

Post autor: szczęściarz »

Adik pisze:Cracovia - Ajax. Oficjalnie zgoda ;)
Źródło możesz podać?
LGNP

Post autor: LGNP »

szczęściarz pisze:
Adik pisze:Cracovia - Ajax. Oficjalnie zgoda ;)
Źródło możesz podać?

w radiu mówili.
Wielkopolanin1992

Post autor: Wielkopolanin1992 »

POLONIA ŚRODA WLKP ( III liga) :

Dnia 24 sierpnia 2011 roku na meczu Notecianka Pakość - Polonia Środa Wielkopolska ( III Liga kujawsko-pomorsko-wielkopolska ) został przybity UKŁAD między kibicami tych drużyn.

Kosy : Lechia Kostrzyn( Aktualnie IV Liga. Grupa Wielkopolska(północ) .
MV2

Post autor: MV2 »

Ja post dominho zrozumiałem tak, że, polski ruch kibicowski stoi o wiele wyżej niż holenderski i to tamtejszym ekipom powinno bardziej zależeć na zgodzie z którymś z naszych klubów niż Polskiemu na zgodzie z holenderskim i że nie powinno się robić zgody z byle kim...ale pewności nie mam czy to autor miał na myśli :):)
buakaw pramuk

Post autor: buakaw pramuk »

Będzie mogła sobie Craxa pojeździć wkońcu trochę po europie. Nie rozumiem o co ten szum ? Dlaczego nie było tu takiego jazgotu jak Legia wąchała się z Juve czy Widzew z ruskami ?
mancunian

Post autor: mancunian »

skąd wzięło się słowo wąchać w takim kontekście? Przecież bardziej chujowo brzmieć to już nie może... Każdy go używa.
dominho

Post autor: dominho »

Ja post dominho zrozumiałem tak, że, polski ruch kibicowski stoi o wiele wyżej niż holenderski i to tamtejszym ekipom powinno bardziej zależeć na zgodzie z którymś z naszych klubów niż Polskiemu na zgodzie z holenderskim i że nie powinno się robić zgody z byle kim...ale pewności nie mam czy to autor miał na myśli :):)

Stary piwko masz u mnie jak co to PW:)
Loco_Locass

Post autor: Loco_Locass »

Prawda Panowie jest taka, że gdy Legia z Hagą się zaczęła układać, a Widzew gościł Słoweńców to tak szumnie na forum nie było.
profan

Post autor: profan »

jestesmywaszastolica pisze:zastanawiam się skąd wy bierzecie to swoje info o holenderskiej scenie kibicowskiej.
Ajax to w tej chwili jedna z lepszych band w europie, o znacznie lepszej marce niż Cracovia.

najlepiej by było, żeby wpisał się tutaj ktoś z KSC i napisał, jak oni sami to widzą
Akurat markę w chuligańskiej Europie to Cracovia ma wyrobioną.
Kontakty między Ajaxem a Cracovią utrzymują nieprzypadkowe osoby, więc nie dziwi, że na necie nie ma obszernych relacji.
Dominho i jemu podobni znawcy europejskiej sceny muszą obejść się smakiem...
O..

Post autor: O.. »

Loco_Locass pisze:Prawda Panowie jest taka, że gdy Legia z Hagą się zaczęła układać, a Widzew gościł Słoweńców to tak szumnie na forum nie było.
Jak Legia się zaczęła układać z Hagą to spora liczba użytkowników tego forum była dopiero w planach swoich rodziców.
Stadionowy

Post autor: Stadionowy »

profan pisze:
Akurat markę w chuligańskiej Europie to Cracovia ma wyrobioną.
Kontakty między Ajaxem a Cracovią utrzymują nieprzypadkowe osoby, więc nie dziwi, że na necie nie ma obszernych relacji.
Dominho i jemu podobni znawcy europejskiej sceny muszą obejść się smakiem...
Czy Cracovia ją sobie wyrobiła? Pytam serio bo nie wiem. Bo chyba nie pocięciem kogoś?

Jakie zgody ma:
Chrobry Głogów, Okocimski Brzesko, Karpaty Krosno ?
Największe kosy?
pigkiller

Post autor: pigkiller »

a Widzew gościł Słoweńców
]
co to za prownanie ?
Vicky

Post autor: Vicky »

Stadionowy pisze:
profan pisze:
.

Jakie zgody ma:
Chrobry Głogów, Okocimski Brzesko, Karpaty Krosno ?
Największe kosy?

Chrobry Głogów:
Największe kosy: Zagłębie Lubin, Miedź Legnica, Górnik Wałbrzych (kolejność bez znaczenia), można do tego też dodać Falubaz Z.Góra z którymi ostatnio były różne historie jak choćby zdobycie oprawy przez kibiców ChG przygotowywanej przez Falubaz
Zgody: -brak
układy: Stilon Gorzów oraz poprawne relacje z Unią Leszno choć na dziś nie jest to oficjalny układ
Gieksa J-no

Post autor: Gieksa J-no »

Wszystko ok ale sądzę, że 90% tych którzy piszą, że c*** w d*** tym dla których najważniejsze są interesy i liczy się patriotyczna ścieżka to gdyby byli w swoich głównych ekipach również by się zmienili. Tak już teraz jest.
buakaw pramuk

Post autor: buakaw pramuk »

Co nie zmienia faktu z kim i z jakimi poglądami ten klub się kojarzy. W Ajaxie też pewnie są jacyś biali ;)
Foxx

Post autor: Foxx »

Loco_Locass pisze: Względem Hagi i Legiii nie odmawiam wieku tej zgodzie, tylko mówię że jakoś krytyka owej zgody nie zagościła na forum.
Zagościła, zagościła :) Podstawą był jeden murzyn w garniturze na zbiorowej fotce pod pubem w Hadze - stał się powodem do opinii, że kumamy się z ekipą brudasów :) Niżej dwa teksty na temat wizyty Legii na FCDH - Ajax. Są fotki - chętni mogą kropkować ;)

http://zyleta.info/?p=1956
http://zyleta.info/?p=1913
Podobnie jest z Juventusem.
Tu już nieco inny motyw. Na takiej zasadzie można podchodzić do wszelkich kontaktów z ekipami "neo-latino" ;) (np. Atletico).
Loco_Locass

Post autor: Loco_Locass »

Foxx- przyznaje się do błędu (Legia i Haga) Ale sam widzisz odpowiadając mojej osobie i cytując owe linki że ogół racji jest po mojej stronie :)
Foxx

Post autor: Foxx »

Ale w jakiej kwestii? :)
mnich1926

Post autor: mnich1926 »

Ktos napisze jak wyglądają relacje między Polonią Bytom i Góralem Żywiec, moze byc na PW dzieki

P.S: możliwe że juz ktos o to pytał ale niechce mi sie przekopywac przez wszystkie strony tego tematu
Zablokowany