CHULIGAŃSKIE (i nie tylko) WSPOMNIENIA ....

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

cobytu

Re: CHULIGAŃSKIE (i nie tylkojesli ) WSPOMNIENIA ....

Post autor: cobytu »

l.d.z.o pisze:jesli chodzi o czestochowe to moge napisac tylko tyle ze przewaga DHW i Niebieskich w rekach rodowitych pare pal a DHW miedzy innymi prety zbrojeniowe lks wziety w kleszcze i mocno obity

Przewaga to chyba byla z 2 do 1.Slynna widzewska dzicz katowala nawet jak juz Ruch odpuscil bo bylo po zawodach.Chyba z racji tego ze to byl ich pierwszy sukces od dluzszego czasu.
iparts.pl
dominho

Re: CHULIGAŃSKIE (i nie tylko) WSPOMNIENIA ....

Post autor: dominho »

"jesli chodzi o czestochowe to moge napisac tylko tyle ze przewaga DHW i Niebieskich w rekach rodowitych pare pal a DHW miedzy innymi prety zbrojeniowe lks wziety w kleszcze i mocno obity"

Dodam od siebie że po tym starciu nabrałem wielkiego szacunku do ŁKS-u -do końca nie wierzyłem w to że stanom przeciwko nam choć przyznam że nikt chyba nie spodziewał tak poważnego starcia -po prostu Grunwald i albo my albo oni.
mario1977

Post autor: mario1977 »

Który to był rok jak Widzew zwinął kilka fan Rakowowi na ich stadionie ?
FF1981

Post autor: FF1981 »

27.05.1995
krako77

Post autor: krako77 »

Moj post dotyczył meczu Górnik-Widzew 3-3
energise09

Post autor: energise09 »

To były czasy
maciek_z_klanu

Post autor: maciek_z_klanu »

moglby ktos podac linki do:
1. na forum Wisły byl temat na ktorych opisywal Cygan o ile sie nie myle rozne wyjazdy ze starszych lat
2. na forum Pogoni tez byl podobny temat

z gory dzieki !
mad22

Post autor: mad22 »

krako77 pisze:a ja podbije i zapytam czy nie ma żadnych zdjęć ani filmików z tego zajścia? Pamiętam że byłem na tym meczu. Z tego co wiem akcja była przygotowana wcześniej,gdyż bramki (2) oddzielające sektory były po prostu otwarte
Tyle co ja mam z tego meczu
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Igloopol1978

Post autor: Igloopol1978 »

Mam pytanie.
Jaka byla najwieksza zadyma i ustawka w historii polskiego ruchu kibicowskiego?
Zadyma to wydaje mi sie ze wlasnie Ruch-Łks,ale pewnosci nie mam wiec pytam.
A co do ustawki to chyba Legia-Lech 2002 na Wolskiej.
Tylko mnie nie pojedzcie za brak kumatosci
macias

Post autor: macias »

Chyba w starciu Lech-Ruch brało udział więcej uczestników niż podczas walki na Wolskiej.Nie znam liczby Legii...
zbedna napinka

Post autor: zbedna napinka »

Igloopol1978 pisze:Mam pytanie.
Jezeli chodzi o Ruch-Lks to napewno najgrubsza afera "naszych" czasow,jezeli chodzi o ogol napewno piekne lata '90 ktore obfitowaly w czeste ekscesy i takie afery jak Polska-Anglia '93,Spodek'98,Legia-Gks K '95,to te grubsze chodz np debry Legia-Polonia'97 rowniez grube afery,lata 90 mialy to do siebie ze dzialo sie duzo i prawie zawsze.Jezeli chodzi o "sparingi" ja obstawial bym Ruch-Lech co do najwiekszej ilosci,chodz byly organizowane obchody Grunwaldu gdzie mialo wziasc ponad 1000 rycerzy,lecz niestety wasy byly czujne tego dnia i do niczego nie doszlo,bylby to ciezki do pobicia rekord :)
PrawyProsty

Post autor: PrawyProsty »

maciek_z_klanu pisze:moglby ktos podac linki do:
1. na forum Wisły byl temat na ktorych opisywal Cygan o ile sie nie myle rozne wyjazdy ze starszych lat
podbijam!
Igloopol1978

Post autor: Igloopol1978 »

zbedna napinka pisze:
Igloopol1978 pisze:Mam pytanie.
Jezeli chodzi o Ruch-Lks to napewno najgrubsza afera "naszych" czasow,jezeli chodzi o ogol napewno piekne lata '90 ktore obfitowaly w czeste ekscesy i takie afery jak Polska-Anglia '93,Spodek'98,Legia-Gks K '95,to te grubsze chodz np debry Legia-Polonia'97 rowniez grube afery,lata 90 mialy to do siebie ze dzialo sie duzo i prawie zawsze.Jezeli chodzi o "sparingi" ja obstawial bym Ruch-Lech co do najwiekszej ilosci,chodz byly organizowane obchody Grunwaldu gdzie mialo wziasc ponad 1000 rycerzy,lecz niestety wasy byly czujne tego dnia i do niczego nie doszlo,bylby to ciezki do pobicia rekord :)
Dzieki za odpowiedz.Po tym co podales widze ze trudno jednoznacznie stwierdzic najwieksza zadyme kibicowska w naszej historii.
Co do tych obchodow,moge wiedziec w ktorym to mialo byc roku i jakie ekipy mialy sie stawic?
Bo liczba naprawde kozacka
zbedna napinka

do niczego nie doszlo wiec nie ma sensu sie rozpiswac,podalem to tylko jako ciekawostke.
Radek_ZS

Post autor: Radek_ZS »

Było się odzywać? Teraz Ci nie dadzą spokoju ;-)
zbedna napinka

Radek wie co w trawie piszczy :) niech sobie rozkminiaja ja juz wiecej nic nie pisze :)
MV2

Post autor: MV2 »

Jeżeli dobrze pamiętam to w książce o kibicach Widzewa wydanej kilka lat temu, była wzmianka że pierwsze kontakty Widzewa z Ruchem były na meczu GKS Katowice - Widzew w 2002 roku, kiedy to miała miejsce awantura, potem wspomniane wyżej wydarzenia po meczu Polska Szwecja itp, a zgoda została przybita w kwietniu 2005, co ciekawe na samym meczu pomimo przyjaznej atmosfery z obu stron( wymiana barw itp) zgody jeszcze nie było, dopiero po powrocie głównej grupy pociągowej Widzewa do Łodzi poszło info o zgodzie - tak ja to zapamiętałem.
windykator szczęścia

Post autor: windykator szczęścia »

należy też pamiętać o Grabiszyńskiej,zajściach w Słupsku choć to dwie różne kategorie lecz w historii chuligaństwa w Polsce zapiszą się na pewno.
Barnet

Post autor: Barnet »

przypomnijcie ten dym Ruch-Lech, chodzi o final PP na Slaskim, czy jakies inne spotkanie ?
against modern

Post autor: against modern »

MV2 pisze:Jeżeli dobrze pamiętam to w książce o kibicach Widzewa wydanej kilka lat temu, była wzmianka że pierwsze kontakty Widzewa z Ruchem były na meczu GKS Katowice - Widzew w 2002 roku, kiedy to miała miejsce awantura, potem wspomniane wyżej wydarzenia po meczu Polska Szwecja itp, a zgoda została przybita w kwietniu 2005, co ciekawe na samym meczu pomimo przyjaznej atmosfery z obu stron( wymiana barw itp) zgody jeszcze nie było, dopiero po powrocie głównej grupy pociągowej Widzewa do Łodzi poszło info o zgodzie - tak ja to zapamiętałem.

pamiętam ten mecz :) oglądałem w TV, z tego co pamiętam Widzewiacy wparowali Gieksie na murawę, podbiegli chyba pod sam Blaszok, nie wiem czy doszło do prób krojenia jakiś flag, ale GieKSa z tego co pamiętam raczej była stroną pasywną ... prośba niech ktoś z RTS-u lub GieKSy przypomni ten mecz ??
windykator szczęścia

Post autor: windykator szczęścia »

Barnet pisze:przypomnijcie ten dym Ruch-Lech, chodzi o final PP na Slaskim, czy jakies inne spotkanie ?

chodzi o oazowe spotkanie i wspólne śpiewanie pieśni w lesie

Lech był lepszy
energise09

Post autor: energise09 »

against modern pisze:
MV2 pisze:Jeżeli dobrze pamiętam to w książce o kibicach Widzewa wydanej kilka lat temu, była wzmianka że pierwsze kontakty Widzewa z Ruchem były na meczu GKS Katowice - Widzew w 2002 roku, kiedy to miała miejsce awantura, potem wspomniane wyżej wydarzenia po meczu Polska Szwecja itp, a zgoda została przybita w kwietniu 2005, co ciekawe na samym meczu pomimo przyjaznej atmosfery z obu stron( wymiana barw itp) zgody jeszcze nie było, dopiero po powrocie głównej grupy pociągowej Widzewa do Łodzi poszło info o zgodzie - tak ja to zapamiętałem.

pamiętam ten mecz :) oglądałem w TV, z tego co pamiętam Widzewiacy wparowali Gieksie na murawę, podbiegli chyba pod sam Blaszok, nie wiem czy doszło do prób krojenia jakiś flag, ale GieKSa z tego co pamiętam raczej była stroną pasywną ... prośba niech ktoś z RTS-u lub GieKSy przypomni ten mecz ??
http://www.youtube.com/watch?v=UPLiYLbj ... re=related

od 01:48 masz kawalek z tego meczu
patriota85

Post autor: patriota85 »

against modern pisze:

Widzew zdobył wtedy fragment flagi "GKS Katowice", konkretnie bodajże litery "ce".
patriota85

Sorry, że post pod postem ale w związku z tym, że kilka razy w ostatnim czasie były pytania w tym temacie o skrojone flagi to zapytam i ja;).

Polonia Warszawa skroiła jakieś warszawskie i podwarszawskie ekipy z flag, poza skrojeniem z 4 flag Drukarza + Marymontu(?), kilku flag Świtu Nowy Dwór Mazowiecki i 2 flag Hutnika ? O skrojenie flag Legii nie pytam, bo sprawa jest oczywista.
hks14

Post autor: hks14 »

Flagi Hutnika? haha... ciekawe kiedy i gdzie.
patriota85

hks14 pisze:Flagi Hutnika? haha... ciekawe kiedy i gdzie.
To było na 99% w 1994 roku, na stadionie Hutnika przy okazji meczu Hutnik - Avia.
19TSW06

Post autor: 19TSW06 »

ale którego Hutnika bo te bardziej znane są akurat dwa Warszawski i Nowohucki
patriota85

19TSW06 pisze:ale którego Hutnika bo te bardziej znane są akurat dwa Warszawski i Nowohucki
Ten warszawski.Jest to napisane kilka postów wyżej, że pytanie dotyczy warszawskich i podwarszawskich ekip.
19TSW06

Post autor: 19TSW06 »

to może ja spytam w takim razie czy Polonia W. skroiła jakieś konkretne flagi większych ekip??
Kappa

Post autor: Kappa »

Np Legii skroili,nie pamiętam teraz napisów na nich ,ale kojarzę fotki gdzie na derbach wisiały do góry kołami,Pogoni bodajże też skroili,gdy po jednym meczu Pogoń zostawiła flagę piłkarzom żeby ją zabrali a Polonia to wykorzystała.Jeżeli się mylę to proszę poprawić.
BezimiennyCzłek

Post autor: BezimiennyCzłek »

Polonia skroiła Legii flagę FAN CLUB SADYBA .
bananlegia

Post autor: bananlegia »

Radość również skroili i Elegant Boys. Plus flagi Drukarza. O ile sie nie myle to z flagami Drukarza była również barwówka Marymontu ( wtedy była zgoda ) Co do flag Hutnika to jakaś pomyłka. Pod względem "atrakcji" Poloniści nie maja startu do chłopaków z Hutnika.
patriota85

19TSW06 pisze:to może ja spytam w takim razie czy Polonia W. skroiła jakieś konkretne flagi większych ekip??
Poza wymienioną wyżej flagą Pogonii "Portowcy" i flagami Legii "Fan-Club Sadyba", "Radość", "Elegant Boys '04", skroili na pewno jeszcze flagi Legii - 2 na "płomiennych" derbach ("Wola" i "Radość" - ?), "Bielany", "Legia".
bananlegia pisze:Plus flagi Drukarza. O ile sie nie myle to z flagami Drukarza była również barwówka Marymontu ( wtedy była zgoda )
Tak, dokładnie.Na tam tym meczu Polonia skroiła 4 flagi - 2 Drukarza, 1 Marymontu i 1 Legii.
bananlegia pisze:Co do flag Hutnika to jakaś pomyłka. Pod względem "atrakcji" Poloniści nie maja startu do chłopaków z Hutnika.
Opis Hutnika z tego meczu:

Ich autokar+40 KSP.Największa porażka w historii
"Chłopców z Bielan".Mimo , że małolaty wiedziały o szykowanej
wizycie go�ci,to nie przekazały tej wie�ci starszym.Mecz miał być
jak inne-bez go�ci,lecz zamienił się w ucieczkę.Zostało kilka osób,
którym udało się obronić jednš z trzech flag Legii (nasze jeszcze
nie wisiały).Zamęt był spory był spory , bo fani KSP pojawili się
w szalach CWKS .W "lidze chuliganow" przypisano nam wielkie bicie,
Ktorego nie było gdyż ci , "którzy się postawili,byli nie zauważani
a reszta uciekła ze stadionu".Spokój zapanował po wje�dzie psów.
Polonia spaliła zdobyte flagi , a my prowadzili�my doping.Po meczu
�li ruszyli�my do domów znajdujšc po drodze autokar �widniczan
i robišc w nim "klimatyzację".Jeszcze jedno co zostało nam
w pamięci to duża ilo�ć flag wywieszonych przez Avię.Na następny mecz
-już bez zgody z KSP - nie przyjechali,a mobilizacja była doprawdy
imponujšca.
(*)(*)

Post autor: (*)(*) »

Jest w tym temacie. Czytajcie uważnie bo wklejacie nie które rzeczy po dwa razy.
dominho

Czy mógłby ktoś opisac jak doszło do wykrojenia przez Lech flagi CRAZY CANNIBALS ŁKS-u
coś tam słyszałem że gośc siedział z tymi flagami na sektorach gospodarzy podczas jakiegoś meczu ale nie wiem czy to prawda i co ewentualnie kierowało tym gościem.
debiutant

Post autor: debiutant »

Lech tej flagi nie skroił.
(*)(*)

Post autor: (*)(*) »

Ile trwała walka (porażka) Śląska z CSKA, i z jakiej okazji odbyła się ?
lozys

Post autor: lozys »

Z tego co pamiętam to były chyba 2 flagi Crazy Cannibals, jedną właśnie skroił Lech, po czym została uszyta replika, a drugą Widzew po meczu ŁKS z Wisłą Płock, gdzie ŁKS w ten sam dzień jadąc za wiślakami do Płocka wykroił im ich główną flagę.(Duma Mazowsza?)
dominho

debiutant pisze:Lech tej flagi nie skroił.

możesz rozwinąc jak już sie wypowiadasz??? wiem że na 100% Lech jedną przechwcił.
dominho

podziękował
ODPOWIEDZ