CHULIGAŃSKIE (i nie tylko) WSPOMNIENIA ....
Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM
Re: CHULIGAŃSKIE (i nie tylko) WSPOMNIENIA ....
Dzisiaj o 23.20 na programie TVP HISTORIA powtórka dziennika telewizyjnego z 5 listopada 1984 roku!w końcówce tego wydania relacja z Krakowa o obrzuconym kamieniami pociągu,którym wracali kibice Górnika Zabrze, z przerwanego z powodu mgły meczu z Wisła!(pisał o tym w swojej książce R.Zieliński!Ktoś może powspomina!:-)
-
OnTourowiec
Jak padła zgoda Lechii z Ruchem :SUPPORTERS pisze:Dostalem osttanio od kolezki z Gdyni ksiazke o Arce.
To co sie tam czyta to calkiem inna rzeczywistosc od tej obecnej..
Zgody to cos innego niz teraz..
c*** komus obcemu w zgode danej ekipy, oficjalnie napisane ze dana ekipa wiąze sie z druga bo wrog mojego wroga..
a tera?
placz netowych dzieciakow ktorzy maja szanse wykazac sie tylko na necie zazwyczaj w tematach o ktorych za bardzo pojecia nie maja..
i jeden cytat mi przypadl gustu..
"w danym starciu bylo nas mniej, bylismy mniejsi ok ale wygralismy bo nie liczyly sie gabaryty tylko serce do walki i to jak kto ma we łbie a a nie 10 godzin dziennie na silce"
co do tematu:
a ja mam pytanie o stare czasy
mianowicie jak zawiazano i jak padly zgody:
Tychy - Arka
Ruch - Lechia
Ruch - Wisła
Arka - Zawisza
LECHIA GDAŃSK - pod względem długości, to zgoda numer 2 (po Wiśle). Wraz z Lechią, Wisłą i Śląskiem chorzowski Ruch tworzył silny czworokąt uważany w tamtych czasach za czołową siłę chuligańską w Polsce.
Zgoda z Lechią upadła podczas barażów w 1987 roku. Ruch wtedy grał o utrzymanie w I-lidze z Lechią i po tych barażach po raz pierwszy w historii klubu spadł do II ligi. Te baraże przeszły do historii nie tylko ze względu na zerwanie zgody Ruchu z Lechią, ale także ze względu na bramkę, jaka wtedy padła. Do dziś tego wyczynu nie udało się powtórzyć żadnemu bramkarzowi w meczu o taką stawkę. Rozpoczynający wtedy karierę Janusz Jojko wyrzucając piłkę ręką, wrzucił ją do własnej bramki...
W obu rozegranych wtedy meczach barażowych atmosfera była mało przyjacielska. Pikanterii temu pojedynkowi dodawała obecność w sektorze Lechii fanatyków Śląska Wrocław, z którymi chorzowianie nie tak dawno zerwali zgodę... Gdańszczanie szukali tylko pretekstu do zerwania zgody z Ruchem i znaleźli go. W pewnym momencie zorientowali się, że na ich płocie po stronie Ruchu brak jest flagi, którą deklarowali się chorzowianie wywiesić. Po szybkiej interwencji (m.in. Ś.P. "Dufo") flaga wróciła na stronę sektora przyjezdnych, lecz równało się to odebranie flagi z końcem zgody.
źródło: niebiescy.pl
Może nie do końca związane z tematem, ale mimo wszystko zapytam. Otóż, znalazłem informację na temat ustawki Stomil Olsztyn (HG'00) - Śląsk Wrocław (Łaziory) - 8x8 wygranej przez Stomil. Tu pojawia się moje pytanie, przy jakiej okazji doszło do tejże konfrontacji?
to było na początku millenium. Śląsk wtedy kilkakrotnie mierzył się ze Stomilem w lidze.Grazie pisze:Może nie do końca związane z tematem, ale mimo wszystko zapytam. Otóż, znalazłem informację na temat ustawki Stomil Olsztyn (HG'00) - Śląsk Wrocław (Łaziory) - 8x8 wygranej przez Stomil. Tu pojawia się moje pytanie, przy jakiej okazji doszło do tejże konfrontacji?
Krótko mówiąc i upraszczjąc to zgoda Arki z Zawisza i Górnikiem Zabrze a były to mocne sztamy padły ze wzgledów na planowanie i zawiązanie Triady, i co sie z tym wiaze inne priorytety.
ta relacja to mecz z Warszawy z 1999 roku
Jak wiem co pisze, wiadomo jakie ekipy jezdziły na poczatku lat 90-tych jezdziły na kadre i które sie wyrózniały i biły, a ktore byly tylko symbolicznie, zerwanie zgod było oficjalne ale przeciez mialo inne podloze dojebać Legie i SWL.SUPPORTERS pisze:nie wiesz nie piszJ_ag pisze:Krótko mówiąc i upraszczjąc to zgoda Arki z Zawisza i Górnikiem Zabrze a były to mocne sztamy padły ze wzgledów na planowanie i zawiązanie Triady, i co sie z tym wiaze inne priorytety.
jest opis Arki lub której z drużyn ale nie KKSu z meczu KKS - Arka 00'?
-
szybki_bill
w opisie na arkowcy.pl z tego meczu nie ma ciekawego fragmentu tj., że jeden typ z Arki/Cracovii tak wymachiwał mieczem samurajskim, że mógłby z powodzeniem zagrać w filmie "Ostatni samuraj" ...rozdajacy pisze:jest opis Arki lub której z drużyn ale nie KKSu z meczu KKS - Arka 00'?
Zgoda z Górnikiem padła po zawiązaniu tzw "Śląskiej siły".Triady nie było jeszcze w planach.
Zgoda z Zawiszą padła głownie przez ŁKS z którym mieli zgodę.Choć pewnie to był tylko pretekst.Gdzieś we wspomnieniach na arkowcy.pl było o tym napisane.
Typ w Kaliszu od miecza był z Arki.
Zgoda z Zawiszą padła głownie przez ŁKS z którym mieli zgodę.Choć pewnie to był tylko pretekst.Gdzieś we wspomnieniach na arkowcy.pl było o tym napisane.
Typ w Kaliszu od miecza był z Arki.
nawiazujac do wypowiedzi elo1312 i linomag w TYCHACH w tamtych czas jeszcze byly dobre ekipy z osiedli H M N O T mozna poiwedziec ze na kazdym osiedlu byla ekipa mocniejszych wrazen ale teraz jak wczesniej napisal LINOMAG ciezko pozbierac ekipe z tych osiedli a ci co byli wtedy to wlasnie rodzina emigracja swiat za krat itp pewnie tez mial wplyw ze pozniej TYCHACH nie bylo 1 ani 2 ligi tylko jezdzenie bylo po nizszych ligach i to tez mialo wplyw na rozwoj hools i nie tylko calego miasta ale wlasnie wtedy przyszed czas na mlodych i powstala grypa mocnych wrazen KINDER GANG przy pomocy starszych ktorzy zostali nikt nie zapomnial ze w TYCHACH sa kibice i czas ten trwa do dzisiejszych dni choc roznie to bywa tez sa dobre zgody lks zawisza cracovia gornik walbrzych i sandecja napewno nie jeden szlyszal o KINDER GANGU szczegolnie na slasku np gieksa gornik ruch itp pozdro jedac policje tak jak mode
-
Stadionowy
Ktoś w komentarzach prosił o fotki z parku Saskiego (Polska-Anglia) to daję linka tutaj żeby tam nie zaśmiecać:
http://www.sfd.pl/Pro%C5%BAba_o_fotki_i ... 15-s2.html
http://www.sfd.pl/Pro%C5%BAba_o_fotki_i ... 15-s2.html
Jeżeli jesteśmy przy Arce, chciałbym zapytać o okliczności w jakich Arka straciła flagę i tutaj nie jestem pewny na rzecz kogo, ale w każdym razie ta flaga pojawiła się na jakimś meczu Siarki kilka lat temu.
-
..::1952::..
Rok 1998 Zagłębie Lubin traci kilka flag na rzecz Widzewa i Chrobrego.Coś więcej na ten temat ?
Co do Arki w Gorzycach, to stracili 2 flagi (a dokładniej rzecz biorąc 1 flagę i spory fragment 2 flagi).Jedna to była flaga Polonii, druga to flaga Arki.
Co do Arki w Gorzycach, to stracili 2 flagi (a dokładniej rzecz biorąc 1 flagę i spory fragment 2 flagi).Jedna to była flaga Polonii, druga to flaga Arki.
-
..::1952::..
2 pytania do fanów Wisłoki Dębica.
Jak wchodzicie w posiadanie 6 flag Siarki Tarnobrzeg i kilku (tutaj liczba flag jest różna, nawet według fanów Wisłoki, są to 4 lub 6 flag) Igloopolu Dębica ? Obie sytuację z lat 90-tych i w obu te flagi skrojone są przy jednej okazji.
Jak wchodzicie w posiadanie 6 flag Siarki Tarnobrzeg i kilku (tutaj liczba flag jest różna, nawet według fanów Wisłoki, są to 4 lub 6 flag) Igloopolu Dębica ? Obie sytuację z lat 90-tych i w obu te flagi skrojone są przy jednej okazji.
-
Zupełnie Zielony.
Nie wiem na jakie żródła się powołujesz ale liczba jednych flag jak i drugich jest dokładnie znana, tak samo jak okoliczności ich zdobycia. Na krótko:..::1952::.. pisze:2 pytania do fanów Wisłoki Dębica.
6 flag (+ pasiak) Igloopolu- skojone przez grupe KSW która wybierała się na mecz KSG do Mielca PKSem w południe (była to druga liczniejsza grupa która wspierała zabrzan, pierwsza pojechała z nimi z samego rana koleją).
6 flag (+ pasiak) Siarki- skrojone po meczu obu tych ekip w Dębicy. Dokładnie po meczu w tunelu PKP.
Gorzyce - Cracovia 2003, ma ktoś jakąś relacje lub zdjęcia/video?
Pamietam dobrze ten wyjazd :), zrobiliśmy gruby najazd autokarowo/samochodowy na Gorzyce na pewno bylo nas ponad 700 jak nie wiecej, przez prawie cały mecz były walki z psiarnią między sektorami , tłoki zrobily jakas tam oprawe , chyba sporo malych transprentow mieli na kijach.
Może się doczepie,ale stanie na swoich barwach to chyba trochę nietrafiony pomysł.
-
misiopysio
Lechia chcila juz zerwac zgode podczas 1 meczu barazowego to raz ... DWA jak najdluzsza zgoda ? Nieco wczesniej bo w 1984 Lechia powrocila w szeregi 1 ligi i dopiero wtedy powstala zgoda, Lechia dlugo nie chciala jej ... Zgoda niebieslich ze Slaskiem padla znacznie wczesniej a nie chwile przed, PRZED padla zgoda z Piastem Gliwice ( podrozowal z reszta tym samym pociagiem na swoj baraz z Baltykiem Gdynia tej samej nocy ). Fak faktem w tamtych czasach zgoda na linii Lechia-Wisla-Slask-Ruch-Jaga-Piast-Widzew-Zaglebie Walbrzych byla przciwwaga dla szerokiej koalicji jak tworzyly pozostale kluby jak Lech-Gornik Z.-LKS-Zawisza-Arka-Polonia Bytom-Cracovia-Tychy etc etc. Oczywiscie nie zapominac mozna o 3 sile (nie w sensie ze jako trzecia pod wzgledem 'bojowym' ) czyli Legia-Pogon-Zaglebie S.Jak padła zgoda Lechii z Ruchem :
LECHIA GDAŃSK - pod względem długości, to zgoda numer 2 (po Wiśle). Wraz z Lechią, Wisłą i Śląskiem chorzowski Ruch tworzył silny czworokąt uważany w tamtych czasach za czołową siłę chuligańską w Polsce.
Zgoda z Lechią upadła podczas barażów w 1987 roku. Ruch wtedy grał o utrzymanie w I-lidze z Lechią i po tych barażach po raz pierwszy w historii klubu spadł do II ligi. Te baraże przeszły do historii nie tylko ze względu na zerwanie zgody Ruchu z Lechią, ale także ze względu na bramkę, jaka wtedy padła. Do dziś tego wyczynu nie udało się powtórzyć żadnemu bramkarzowi w meczu o taką stawkę. Rozpoczynający wtedy karierę Janusz Jojko wyrzucając piłkę ręką, wrzucił ją do własnej bramki...
W obu rozegranych wtedy meczach barażowych atmosfera była mało przyjacielska. Pikanterii temu pojedynkowi dodawała obecność w sektorze Lechii fanatyków Śląska Wrocław, z którymi chorzowianie nie tak dawno zerwali zgodę... Gdańszczanie szukali tylko pretekstu do zerwania zgody z Ruchem i znaleźli go. W pewnym momencie zorientowali się, że na ich płocie po stronie Ruchu brak jest flagi, którą deklarowali się chorzowianie wywiesić. Po szybkiej interwencji (m.in. Ś.P. "Dufo") flaga wróciła na stronę sektora przyjezdnych, lecz równało się to odebranie flagi z końcem zgody.
źródło: niebiescy.pl
Zycie bylo wtedy proste :) Wszyscy naparzali Legie i Jej zgody ... byles za Wisla, Lechia? miales automatycznie kose z Lechem, Arka i reszta ...
Jedynie Slask W. potafil miec zgode z LKS podczas gdy reszta jego zgodowiczow przychylnie patrzyla na Widzew ... Widzew z reszta w tamtych czasach nie stanowil dla LKS zadnego zagrozenia. Nie mniej jednak wyrosli .. Podobnie jak GKS Katowice pod bokiem Ruchu badz Hutnik w Krakowie ( dlugo prowislacki ).
Opinia wlasna, wynikajaca z obserwacji tamtych czasow podczas wielu, powtorze wielu pobytow na meczach lacznie z wyjazdami. Pominiete ekipy przepraszam zeby nie bylo ze nie wymienilem. Zeby nie bylo, 1 wyjazd w roku 1983 zaliczony
-
dres i kaptur
Mógłby ktoś opisać akcje jak Górnik wygonił Widzew z sektora gości w Zabrzu i jak Śląsk Wrocław wygonił Górnik z sektora we Wrocławiu?
-
against modern
usrany_po_kolana pisze:Górnik wpada do sektora gości i wygania Widzew.
ta, w którym to sezonie było ??
-
zbedna napinka
Pamietam ta akcje,chodz dokladnego roku nie pamietam nie chce strzelac,jestem pewien natomiast ze bylo to nie dlugo po zawiazaniu zgody Widzewa z Ruchem.
na bank nie bylo to po...zbedna napinka pisze:Pamietam ta akcje,chodz dokladnego roku nie pamietam nie chce strzelac,jestem pewien natomiast ze bylo to nie dlugo po zawiazaniu zgody Widzewa z Ruchem.
wydawało mi się ze było to na jesieni 2002 albo 2003... a jako ze z Gornikiem na wyjezdzie gralismy wlasnie na jesieni na wyjezdzie to optowalbym za
18.10.2003 Górnik Zabrze - Widzew Łódź 3:3
bo w 2002 chyba mielismy zakaz po awanti w Warszawie...
natomiast zgoda z Niebieskimi zostala odnowiona chyba w 2005? roku?? po meczu w Chorzowie w kwietniu...
-
zbedna napinka
o ile pamietam pierwsze kontakty W & R to chyba 2002 na kadrze na Slaskim(dym z KSG) lecz zgoda zostala przybita nieco pozniej raczej kolo 2003/2004,na Slynnym Ruch-LKS w 2004 byl juz RTS z Ruchem chodz nie jestem pewien czy na ukladzie czy juz po zgodzie,a mecz KSG-RTS na ktorym KSG wjechal do sektora bardziej by mi pasowalo wlasnie kolo 2005-2006,najlepiej gdyby ktos sie z KSG lub RTSu wypowiedzial.
Ten mecz w trakcie którego Górnik wjechał na sektory Widzewa był dokładnie 18.10.2003r.
Specyficznym akcentem można nazwać to, że akurat w tym czasie padły jakies bramki.
Specyficznym akcentem można nazwać to, że akurat w tym czasie padły jakies bramki.
-
energise09
slynna awantura RUCH-ŁKS 2004 DHW&PF mialy uklad zgoda zostala przybita pozniejzbedna napinka pisze:o ile pamietam pierwsze kontakty W & R to chyba 2002 na kadrze na Slaskim(dym z KSG) lecz zgoda zostala przybita nieco pozniej raczej kolo 2003/2004,na Slynnym Ruch-LKS w 2004 byl juz RTS z Ruchem chodz nie jestem pewien czy na ukladzie czy juz po zgodzie,a mecz KSG-RTS na ktorym KSG wjechal do sektora bardziej by mi pasowalo wlasnie kolo 2005-2006,najlepiej gdyby ktos sie z KSG lub RTSu wypowiedzial.
wjazd Gornika na sektor RTS byl wczesniej
-
zbedna napinka
Dobrze ze sprostowales,troche czasu minelo i jak widac troche mi sie pomieszalo w pamieci,pozdrawiam.
no wiec jestem z Widzewa, na tym meczu byłem i wyjaśniłem... ;) uzyles sformulowania zgoda...zbedna napinka pisze:o ile pamietam pierwsze kontakty W & R to chyba 2002 na kadrze na Slaskim(dym z KSG) lecz zgoda zostala przybita nieco pozniej raczej kolo 2003/2004,na Slynnym Ruch-LKS w 2004 byl juz RTS z Ruchem chodz nie jestem pewien czy na ukladzie czy juz po zgodzie,a mecz KSG-RTS na ktorym KSG wjechal do sektora bardziej by mi pasowalo wlasnie kolo 2005-2006,najlepiej gdyby ktos sie z KSG lub RTSu wypowiedzial.
a zgoda jest od 2005 jesli mnie pamiec nie myli... reszta chyba juz wyjasniona...
z ciekawostek zreszta na tym meczu z Gornikiem bylo chyba 6 Niebieskich ktorzy zostali zostawieni na jakims zajezdzie przypadkowo (Ruch jechal wtedy do Opoczna na Ceramike??) i zabralismy ich do autokarow... wprawdzie nie wiem na 100% czy byli na meczu czy tylko zostali przez nas odwiezieni na GŚ... no i Gornik wjechal jak na my (2 autokarem) dopiero podjechalismy na parking na stadionie i bylismy na wysokosci kas... - jechalem tym autokarem ktory sie pare km za atakiem ŁKSu rozkraczyl... dobieglismy do dolu sektora do schodkow a z boku wjechaly w nas psy... schodami czesc naszych sie ewakuowala (czesc skakala z garazy) a na gorze stal juz Gornik zreszta niekoniecznie z golymi lapami...
dodam jeszcze ze na powrocie ten sam autokar znowu zaliczyl awarie i to w Siewierzu... wiec tez na potencjalnie goracym terenie...
wyjazd ciekawy... aczkolwiek chyba jedna z wiekszych naszych wtop...
to było kilka dni po tym jak Ruch i Rts ustawili się z pałami pod Częstochową (po meczu Polska - Szwecja bodaj). Wtedy cała Galera wybiegła, ale policja odgrodziła jednych od drugich.l.d.z.o pisze:zgadza sie bo chyba pare dni po tym Ruch razem z DHW byl na alei uni na meczu Lks wtedy bardzo obity lizal ranyenergise09 pisze:slynna awantura RUCH-ŁKS 2004 DHW&PF mialy uklad zgoda zostala przybita pozniejzbedna napinka pisze:o ile pamietam pierwsze kontakty W & R to chyba 2002 na kadrze na Slaskim(dym z KSG) lecz zgoda zostala przybita nieco pozniej raczej kolo 2003/2004,na Slynnym Ruch-LKS w 2004 byl juz RTS z Ruchem chodz nie jestem pewien czy na ukladzie czy juz po zgodzie,a mecz KSG-RTS na ktorym KSG wjechal do sektora bardziej by mi pasowalo wlasnie kolo 2005-2006,najlepiej gdyby ktos sie z KSG lub RTSu wypowiedzial.
a po meczu Ruch - ŁKS nie miał kto lizać ran.. mnóstwo osób z jednej i z drugiej strony na 3 miesiące było na dołku.internet pisze:to było kilka dni po tym jak Ruch i Rts ustawili się z pałami pod Częstochową (po meczu Polska - Szwecja bodaj). Wtedy cała Galera wybiegła, ale policja odgrodziła jednych od drugich.l.d.z.o pisze:zgadza sie bo chyba pare dni po tym Ruch razem z DHW byl na alei uni na meczu Lks wtedy bardzo obity lizal ranyenergise09 pisze:
slynna awantura RUCH-ŁKS 2004 DHW&PF mialy uklad zgoda zostala przybita pozniej
Tak swoją drogą to ciekawe że nie ma tutaj opisu ww awantury mającą ważne miejsce w historii polskiego chuligaństwa. Może ktoś potrafiłby zręcznie opisać całe zajście z jednej lub drugiej strony :)?
a ja podbije i zapytam czy nie ma żadnych zdjęć ani filmików z tego zajścia? Pamiętam że byłem na tym meczu. Z tego co wiem akcja była przygotowana wcześniej,gdyż bramki (2) oddzielające sektory były po prostu otwarte
-
dominho
CZYTANIE ze zrozumieniem znów sie kłania!!jeden pisze o Częstochowie a ten mu odpowiada że po meczy na ŁKS- nie lizano ran .
slynna awantura RUCH-ŁKS 2004 DHW&PF mialy uklad zgoda zostala przybita pozniej
wjazd Gornika na sektor RTS byl wczesniej[/quote]
zgadza sie bo chyba pare dni po tym Ruch razem z DHW byl na alei uni na meczu Lks wtedy bardzo obity lizal rany[/quote]to było kilka dni po tym jak Ruch i Rts ustawili się z pałami pod Częstochową (po meczu Polska - Szwecja bodaj). Wtedy cała Galera wybiegła, ale policja odgrodziła jednych od drugich.[/quote]a po meczu Ruch - ŁKS nie miał kto lizać ran.. mnóstwo osób z jednej i z drugiej strony na 3 miesiące było na dołku.[/quote]
Policja po tym meczu zatrzymywala przewaznie na chybil trafil.Pamietam ze byly palone "okazyjne" bluzy zeby uniknac powiniecia.Pare osob ewakuowalo sie nawet na miasto i wracalo do Łodzi na wlasna reke :) Nigdy wczesniej i nigdy pozniej nie bralem udzialu w takiej wojnie.Ogolny chaos.Nawet ochrona miotala w Nas kamiorami :)
wjazd Gornika na sektor RTS byl wczesniej[/quote]
zgadza sie bo chyba pare dni po tym Ruch razem z DHW byl na alei uni na meczu Lks wtedy bardzo obity lizal rany[/quote]to było kilka dni po tym jak Ruch i Rts ustawili się z pałami pod Częstochową (po meczu Polska - Szwecja bodaj). Wtedy cała Galera wybiegła, ale policja odgrodziła jednych od drugich.[/quote]a po meczu Ruch - ŁKS nie miał kto lizać ran.. mnóstwo osób z jednej i z drugiej strony na 3 miesiące było na dołku.[/quote]
Policja po tym meczu zatrzymywala przewaznie na chybil trafil.Pamietam ze byly palone "okazyjne" bluzy zeby uniknac powiniecia.Pare osob ewakuowalo sie nawet na miasto i wracalo do Łodzi na wlasna reke :) Nigdy wczesniej i nigdy pozniej nie bralem udzialu w takiej wojnie.Ogolny chaos.Nawet ochrona miotala w Nas kamiorami :)