Żyd w czyms co ktos nazywa reprezentacja Polski
Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM
Żyd w czyms co ktos nazywa reprezentacja Polski
Maor Melikson wyraził chęć gry w reprezentacji Polski - poinformowała oficjalna strona Polskiego Związku Piłki Nożnej. Melikson ma polskie jak i izraelskie obywatelstwo. W Izraelu grał w reprezentacji juniorskiej U-19 oraz młodzieżowej do lat 21. Kilkakrotnie został również powołany do pierwszej reprezentacji Izraela, na boisku wystąpił jednak dwa razy w meczach towarzyskich, co nie zamknęło mu drogi do gry w polskiej kadrze.
W sprawę Meliksona zaangażował się bezpośrednio prezes PZPN - Grzegorz Lato. - Maor w rozmowie ze mną wyraził zdecydowaną chęć gry dla Polski. Myślę, że powołanie go do pierwszej reprezentacji to tylko kwestia czasu – powiedział prezes PZPN, Grzegorz Lato.
Bez komentarza z mojej strony.
W sprawę Meliksona zaangażował się bezpośrednio prezes PZPN - Grzegorz Lato. - Maor w rozmowie ze mną wyraził zdecydowaną chęć gry dla Polski. Myślę, że powołanie go do pierwszej reprezentacji to tylko kwestia czasu – powiedział prezes PZPN, Grzegorz Lato.
Bez komentarza z mojej strony.
Re: Żyd w czyms co ktos nazywa reprezentacja Polski
WSP , zgadzam się w 100% .
-
Jurand ze Spychowa
/ za onetem...Kibice również są za tym, aby pomocnik Wisły grał w drużynie Biało-Czerwonych. Aż 63 procent (stan na godzinę 15:30) głosujących stwierdziło, że "Melikson byłby wzmocnieniem naszej kadry". Spora liczba fanów (30 procent) jest w opozycji, twierdząc, że "dość już zagranicznych piłkarzy". Skromna grupa (2 procent) uważa, że "powinien zagrać, ale tylko na Euro 2012".
W sondzie wzięło udział ponad 46,5 tysiąca kibiców
Powiedzieć, że to smutne to mało...
„Zdecydowałem, że obecnie nie jestem gotowy, aby grać dla reprezentacji Izraela lub dla reprezentacji Polski. To moja osobista decyzja, nie mająca nic wspólnego z krytyką, jaka na mnie spadła w ostatnich dniach. Poinformowałem o decyzji prezesa Polskiego Związku Piłki Nożnej, pana Grzegorza Lato, a także trenera Franciszka Smudę, którzy przyjęli moje stanowisko ze zrozumieniem. Uznałem, że nie byłoby w porządku wobec polskich kibiców, gdybym grał w reprezentacji Polski, a także gdybym w obecnej sytuacji wrócił do kadry Izraela. Zdaję sobie sprawę z konsekwencji mojego wyboru.
Chciałbym się teraz skoncentrować na grze w klubie. Naszą drużynę czekają ogromne wyzwania zarówno w lidze, jak i w europejskich pucharach, i chcę zrobić wszystko, aby osiągnąć cel, jakim jest zdobycie mistrzostwa Polski i dobra gra w Lidze Europejskiej”.
Maor Melikson
Chciałbym się teraz skoncentrować na grze w klubie. Naszą drużynę czekają ogromne wyzwania zarówno w lidze, jak i w europejskich pucharach, i chcę zrobić wszystko, aby osiągnąć cel, jakim jest zdobycie mistrzostwa Polski i dobra gra w Lidze Europejskiej”.
Maor Melikson
-
Stadionowy Artysta
Sprawa chyba zamknięta.Uznałem, że nie byłoby w porządku wobec polskich kibiców, gdybym grał w reprezentacji Polski, a także gdybym w obecnej sytuacji wrócił do kadry Izraela. Zdaję sobie sprawę z konsekwencji mojego wyboru.
-
spacerowicz
Piątek, 23 września 2011 źródło: Przegląd Sportowy / WP.PL
Eli Ohan ostro skrytykował Meliksona
Sprawa Maora Meliksona podzieliła środowisko sportowe w Polsce i Izraelu. Jedni - tak jak były trener Chelsea Avram Grant - nie widzą w tym nic złego, zaś drudzy są oburzeni zachowaniem piłkarza Wisły Kraków. Do tej drugiej grupy należy Eli Ohana, jeden z najpopularniejszych piłkarzy reprezentacji Izraela.
- W Polsce szybko zyskał respekt, jest coś winien waszemu krajowi, więc jeśli chciałby w taki sposób spłacić dług, to ja nie widzę w tym nic złego - powiedział "Przeglądowi Sportowemu" Avram Grant.
Wiele osób sprzeciwia się jednak grze Meliksona w polskiej kadrze. W mediach pojawiają się bardzo ostre opinie pod adresem piłkarza.
"Przegląd Sportowy" postanowił porozmawiać o Meliksonie z Elim Ohanem, który przez dwa lata grał z pomocnikiem Wisły w Beitarze Jerozolima. Jeden z najbardziej kontrowersyjnych piłkarzy izraelskiej kadry nie szczędził ostrych słów pod adresem Meliksona.
- Reprezentacja to nie kwestia jednego fajnego meczu czy okazja do zarobienia pieniędzy. To kwestia więzów narodowych, dumy, poczucia patriotyzmu - powiedział "PS" wyraźnie zdenerwowany Ohan.
Na końcu rozmowy, jak relacjonuje "PS", Ohan prawie wykrzyczał do słuchawki. - Maor jest niedoceniany w Izraelu?! Tak powiedział jego menedżer?! G... prawda! Problemem są agenci i doradcy, którzy podpowiadają mu, że warto grać dla Polski, bo będzie mógł wystąpić w mistrzostwach Europy - wściekał się Ohan.
Przypomnijmy, że Melikson zapewnił prezesa PZPN Grzegorza Latę, że zagra dla Polski, ale w czwartek zmienił zdanie. Zapowiedział, że nie jest gotów grać w reprezentacji Polski oraz Izraela.Kod: Zaznacz cały
http://euro2012.wp.pl/title,Eli-Ohan-ostro-skrytykowal-Meliksona,wid,13817729,wiadomosc.html?ticaid=1d132
Jak to teraz wygląda z punktu widzenia przepisów? Zawodnik, który w dorosłej reprezentacji zagra w meczu towarzyskim to mimo to może jeszcze "zmienić" reprezentację dla której chce grać? Szczerze już się pogubiłem w tym przepisach. Jest taka szansa, że przykładowo Polanski lub Boenisch się rozmyślą przed samym Euro i zagrają dla Niemiec? (wiem wiem są znikome szanse na to, ze zostaliby powołani do kadry Niemiec) Prosze kogoś zorientowanego w temacie o odpowiedź.
-
Czeresniowa2
Mecz towarzyski też jest meczem oficjalnym, odgrywane są hymny, zalicza się je do statystyk i rankingu FIFA/UEFA. Z tego co wiem możliwosc zmiany reprezentacji po meczu towarzyskim w innej jest ograniczona iloscią występów w tej pierwszej kadrze, bodajże do 3.
Czeresniowa2 pisze:Mecz towarzyski też jest meczem oficjalnym, odgrywane są hymny, zalicza się je do statystyk i rankingu FIFA/UEFA. Z tego co wiem możliwosc zmiany reprezentacji po meczu towarzyskim w innej jest ograniczona iloscią występów w tej pierwszej kadrze, bodajże do 3.
nie, nie tu liczba meczy nie ma znaczenia..
-
Lubos_Kalouda
-
Pozorymylą
Tylko, że to coś cyt. "symbolu reprezentacji z godłem Ukrainy", nie jest godłem Ukrainy tylko ichniejszego związku piłki nożnej. Godło jest tylko w tym pasie.
-
spacerowicz
rzeczywiście mój błąd, godło kraju jest inne. To logo ukraińskie musi być na ich koszulkach chyba od początku istnienia ich związku, że wydawało mi się ze to godło, które wygląda tak:Pozorymylą pisze:Tylko, że to coś cyt. "symbolu reprezentacji z godłem Ukrainy", nie jest godłem Ukrainy tylko ichniejszego związku piłki nożnej. Godło jest tylko w tym pasie.
Jednak chodzi tu o co innego. Nagle z dnia na dzień lato i spółka złamali naszą tradycję. Przecież można już było pójść nawet na kompromis wklejając te swoje logo po prawej stronie. Najśmieszniejszym argumentem jest: "bo inni tak mają". Nie mam teraz czasu i nerwów rozpisywać się w tej chwili.